EUR-Lex Dostop do prava EU

Nazaj na domačo stran EUR-Lex

Dokument je izvleček s spletišča EUR-Lex.

Dokument 32017D1425

Besluit (GBVB) 2017/1425 van de Raad van 4 augustus 2017 betreffende een stabiliseringsoptreden van de Europese Unie in Mopti en Ségou

PB L 204 van 5.8.2017, str. 90–94 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Pravni status dokumenta Ne velja več, Datum konca veljavnosti: 31/01/2019: Ta akt je bil spremenjen. Trenutna prečiščena različica: 15/10/2018

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2017/1425/oj

5.8.2017   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 204/90


BESLUIT (GBVB) 2017/1425 VAN DE RAAD

van 4 augustus 2017

betreffende een stabiliseringsoptreden van de Europese Unie in Mopti en Ségou

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gelet op het Verdrag betreffende de Europese Unie, en met name artikel 28, lid 1,

Gezien het voorstel van de hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid,

Overwegende hetgeen volgt:

(1)

De Raad heeft op 21 maart 2011 de strategie van de Europese Unie voor veiligheid en ontwikkeling in de Sahel (hierna „de EU-strategie voor de Sahel”) verwelkomd, en hij heeft in dit verband onderstreept dat de Unie er sinds lang belang bij heeft de onveiligheid in de Sahel te verminderen en te zorgen voor een betere ontwikkeling van de regio.

(2)

De Raad heeft op 9 februari 2015 herhaald vastbesloten te zijn Mali te ondersteunen op de weg naar ontwikkeling, vrede, verzoening en stabiliteit. Daarvoor is het van wezenlijk belang dat de Malinese regering vooruitgang boekt op het gebied van bestuur, democratie, de rechtsstaat, hervorming van het gerechtelijk apparaat en de veiligheidssector, en bij de bestrijding van straffeloosheid.

(3)

De Malinese regering heeft in februari 2017 haar goedkeuring gehecht aan het „Plan de Sécurisation Intégrée des Régions du Centre” (PSIRC) om een tegenwicht te bieden voor de toenemende onveiligheid en het burgerbestuur in de regio Centre (Mopti en Ségou) van Mali te herstellen.

(4)

Het Politiek en Veiligheidscomité (PVC) heeft op 26 juni 2017 overeenstemming bereikt over de conceptnota voor een stabiliseringsoptreden in Mopti en Ségou, uitgevoerd door een EU-stabiliseringsteam onder auspiciën van de delegatie van de Unie in Mali.

(5)

Mali heeft op 10 juli 2017 een brief gestuurd aan de hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid (HV), waarin de Unie wordt verzocht het herstel van het burgerbestuur in de regio Centre van Mali te ondersteunen door de inzet van een stabiliseringsteam,

HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

Artikel 1

Stabiliseringsoptreden van de EU

1.   De Unie onderneemt een stabiliseringsoptreden in Mopti en Ségou. Het optreden wordt uitgevoerd door een stabiliseringsteam dat wordt ingezet onder auspiciën van de delegatie van de Unie in Mali, voor een operationele fase van twaalf maanden.

2.   Het EU-stabiliseringsteam opereert in overeenstemming met de doelstellingen als bedoeld in artikel 2 en verricht de taken als bedoeld in artikel 3.

3.   De hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid (HV) is verantwoordelijk voor de uitvoering van dit besluit.

Artikel 2

Doelstellingen

Het EU-stabiliseringsteam ondersteunt met zijn advies de nationale plannen en het nationale beleid van de Malinese autoriteiten bij het herstel en de uitbreiding van het burgerbestuur in de regio Centre van Mali, overeenkomstig de internationale normen, met als belangrijkste doelstelling de consolidering en ondersteuning van de democratie, de rechtsstaat, de mensenrechten en gendergelijkheid door versterking van de algemene governance in deze regio.

Artikel 3

Taken

Om de doelstellingen van het EU-stabiliseringsoptreden te verwezenlijken, heeft het EU-stabiliseringsteam tot taak om:

a)

de Malinese autoriteiten in Mopti en Ségou te adviseren over nationale plannen en beleidsmaatregelen van Mali, waaronder bestuurskwesties, en steun te verlenen bij de planning door de Malinese autoriteiten van activiteiten met het oog op het herstel van het burgerbestuur in de regio, in nauwe samenwerking met alle Unieactoren en de desbetreffende Unieprogramma's in Mali;

b)

de Malinese autoriteiten in Mopti en Ségou te adviseren betreffende de uitvoering van de geplande activiteiten als bedoeld onder punt a), onder meer door een intensievere dialoog tussen de Malinese autoriteiten en de plaatselijke bevolking te ondersteunen, met speciale aandacht voor de uitvoering van Resolutie 1325 (2000) van de VN-Veiligheidsraad;

c)

de interministeriële coördinatie van bestuurskwesties met betrekking tot Mopti en Ségou, en de coördinatie tussen de betrokken Malinese ministeries en de provincies Mopti en Ségou te bevorderen.

Artikel 4

Structuur van het EU-stabiliseringsteam

1.   Het EU-stabiliseringsteam vult het optreden van de delegatie van de Unie in Mali en de GVDB-missies in Mali aan. Het team treedt op in Bamako, Ségou en Mopti.

2.   Het hoofd van de delegatie van de Unie in Mali wordt hoofd van het EU-stabiliseringsteam.

3.   Voor de dagelijkse uitvoering van het EU-stabiliseringsoptreden wordt het hoofd van het EU-stabiliseringsteam bijgestaan door een adjunct-hoofd.

4.   De EDEO wijst op het EDEO-hoofdkantoor een contactpunt aan voor het EU-stabiliseringsteam.

5.   De delegatie van de Unie in Mali biedt het EU-stabiliseringsteam logistieke ondersteuning in de regio.

Artikel 5

Hoofd van het EU-stabiliseringsteam

1.   Het hoofd van het EU-stabiliseringsteam ziet toe op de juiste en effectieve uitvoering van de taken van het team, onder meer door instructies te geven aan het adjunct-hoofd.

2.   Het hoofd van het EU-stabiliseringsteam heeft de algemene verantwoordelijkheid erop toe zien dat de Unie haar zorgplicht voldoende nakomt.

3.   Het hoofd van het EU-stabiliseringsteam is verantwoordelijk voor het tuchtrechtelijk toezicht op het team. Voor gedetacheerd personeel worden tuchtrechtelijke maatregelen door de detacherende nationale autoriteit overeenkomstig nationale regels, of door de betrokken detacherende Unie-instelling of de EDEO genomen.

4.   Het hoofd van het EU-stabiliseringsteam is ervoor verantwoordelijk dat gendermainstreaming een integraal deel uitmaakt van het stabiliseringsoptreden van de EU en dat dit werk wordt gecoördineerd met de hoofdadviseur gender van de EDEO.

5.   Het hoofd van het EU-stabiliseringsteam bevordert de coördinatie van de activiteiten van het EU-stabiliseringsteam met acties die door de EU-lidstaten en de GVDB-missies van de Unie in Mali worden ondernomen.

Artikel 6

Personeel

1.   Het EU-stabiliseringsteam, met inbegrip van het adjunct-hoofd, bestaat voornamelijk uit personeel dat door de lidstaten of EU-instellingen wordt gedetacheerd. Personeelsleden kunnen, al naargelang de behoefte, ook worden aangeworven door het teamhoofd, op contractuele basis, met name indien de vereiste functies niet worden vervuld door het door de detacherende instantie gedetacheerde personeel.

2.   Elke detacherende instantie draagt de kosten voor de eigen bij het EU-stabiliseringsteam gedetacheerde personeelsleden, met inbegrip van kosten voor vervoer van en naar de plaats van detachering, salarissen, ziektekosten en andere vergoedingen dan dagvergoedingen, en de ongemakken- en gevarentoeslagen.

3.   De detacherende instantie is verantwoordelijk voor het behandelen van alle aan de detachering gerelateerde klachten van of betreffende het door haar gedetacheerde personeelslid en voor het instellen van een vordering tegen dat personeelslid.

4.   Alle personeelsleden vervullen hun plichten en handelen in het belang van het EU-stabiliseringsteam. Alle personeelsleden nemen de beveiligingsbeginselen en minimumnormen als bedoeld in Besluit 2013/C 190/01 van de HV (1) in acht.

Artikel 7

Voorrechten en immuniteiten

De HV ziet erop toe dat de personeelsleden van het EU-stabiliseringsteam dezelfde voorrechten en immuniteiten genieten als die van het personeel van de delegatie van de Unie in Mali.

Artikel 8

Politieke aansturing en toezicht door het PVC

Onverminderd de verantwoordelijkheden van de HV geeft het PVC politieke sturing aan het EU-stabiliseringsoptreden en houdt het toezicht op de uitvoering daarvan.

Artikel 9

Verslaglegging

1.   Het hoofd van het EU-stabiliseringsteam brengt na het begin van de operationele fase om de vier maanden schriftelijk verslag uit aan de HV, het PVC en andere voorbereidende instanties van de Raad. Hij brengt op verzoek tevens verslag uit aan het PVC en andere voorbereidende instanties van de Raad. De diensten van de EDEO brengen indien nodig verslag uit aan het PVC en andere voorbereidende instanties van de Raad.

2.   Het hoofd van het EU-stabiliseringsteam dient aan het einde van het mandaat ervan bij de Raad, de HV en de Commissie een uitvoerig verslag in over de uitvoering van het mandaat.

Artikel 10

Financiële regeling

1.   Het financiële referentiebedrag ter dekking van de uitgaven in verband met het mandaat van het EU-stabiliseringsteam bedraagt 3 250 000 EUR.

2.   Alle uitgaven worden beheerd overeenkomstig de voorschriften en procedures die van toepassing zijn op de algemene begroting van de Unie. Procedures voor het gunnen van overheidsopdrachten door het hoofd van het EU-stabiliseringsteam staan zonder beperkingen open voor natuurlijke en rechtspersonen. Voorts gelden er voor de door het EU-stabiliseringsteam aangekochte goederen geen oorsprongsregels.

3.   Het hoofd van het EU-stabiliseringsteam is verantwoordelijk voor de uitvoering van de begroting. Voor het uitgavenbeheer wordt een overeenkomst gesloten tussen het hoofd van het EU-stabiliseringsteam en de Commissie.

Artikel 11

Beveiliging

1.   De delegatie van de Unie in Mali is verantwoordelijk voor de beveiliging van de teamleden en de naleving van de minimumbeveiligingseisen die gelden voor het personeel van de delegatie.

2.   Het hoofd van het EU-stabiliseringsteam leeft de richtsnoeren na die door de regionale beveiligingsfunctionaris in Mali worden verstrekt voor de planning van beveiligingsmaatregelen en voor de adequate en doeltreffende uitvoering daarvan door het team.

3.   De personeelsleden van het EU-stabiliseringsteam volgen vóór hun indiensttreding een verplichte veiligheidsopleiding. Ter plaatse krijgen zij regelmatig herhalingscursussen, die worden georganiseerd door de regionale beveiligingsfunctionaris in Mali.

Artikel 12

Vrijgeven van informatie

1.   Het EU-stabiliseringsteam neemt de beveiligingsbeginselen en -minimumnormen in acht die zijn vastgesteld bij Besluit 2013/C 190/01.

2.   De HV is gemachtigd om aan de Multidimensionale Geïntegreerde Stabilisatiemissie van de Verenigde Naties in Mali („MINUSMA”), naargelang het geval en overeenkomstig de operationele behoeften van het EU-stabiliseringsteam, gerubriceerde gegevens en documenten van de EU tot op het niveau „RESTREINT UE/EU RESTRICTED” die ten behoeve van het optreden zijn opgesteld, vrij te geven overeenkomstig de beveiligingsvoorschriften voor de bescherming van gerubriceerde EU-informatie van Besluit 2013/C 190/01. Te dien einde kunnen plaatselijke regelingen worden opgesteld.

3.   De HV kan de machtigingen tot vrijgave van informatie, en de bevoegdheid tot het sluiten van de in dit artikel genoemde regelingen, delegeren aan het hoofd van het EU-stabiliseringsteam.

Artikel 13

Coördinatie

1.   De HV ziet toe op de samenhang van de uitvoering van dit besluit met het externe optreden van de Unie als geheel, met inbegrip van de ontwikkelingsprogramma's van de Unie, de speciale vertegenwoordiger van de Europese Unie voor de Sahel (SVEU Sahel), de GVDB-missie van de Europese Unie in Mali („EUCAP Sahel Mali”) en de EU-opleidingsmissie in Mali („EUTM Mali”).

2.   Het EU-stabiliseringsteam brengt regelmatig verslag uit aan de missies van de lidstaten in Mali.

3.   Het EU-stabiliseringsteam werkt in voorkomend geval samen met alle betrokken internationale actoren, met inbegrip van MINUSMA.

Artikel 14

Evaluatie

De EDEO verricht een evaluatie van het optreden, die mede wordt gebaseerd op het uitvoerig verslag over de uitvoering van het mandaat als bedoeld in artikel 9, lid 2, en legt deze voor aan het PVC.

Artikel 15

Inwerkingtreding en looptijd

Dit besluit treedt in werking op de dag waarop het wordt vastgesteld en verstrijkt op 31 oktober 2018.

Gedaan te Brussel, 4 augustus 2017.

Voor de Raad

De voorzitter

M. MAASIKAS


(1)  Besluit van de hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid van 19 april 2013 betreffende de beveiligingsvoorschriften voor de Europese Dienst voor extern optreden (PB C 190 van 29.6.2013, blz. 1).


Na vrh