Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32017D1254

    Besluit (EU) 2017/1254 van de Commissie van 4 juli 2017 betreffende het voorgestelde burgerinitiatief „Stop TTIP” (Kennisgeving geschied onder nummer C(2017) 4725)

    C/2017/4725

    PB L 179 van 12.7.2017, p. 16–17 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2017/1254/oj

    12.7.2017   

    NL

    Publicatieblad van de Europese Unie

    L 179/16


    BESLUIT (EU) 2017/1254 VAN DE COMMISSIE

    van 4 juli 2017

    betreffende het voorgestelde burgerinitiatief „Stop TTIP”

    (Kennisgeving geschied onder nummer C(2017) 4725)

    (Slechts de tekst in de Engelse taal is authentiek)

    DE EUROPESE COMMISSIE,

    Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

    Gezien Verordening (EU) nr. 211/2011 van het Europees Parlement en de Raad van 16 februari 2011 over het burgerinitiatief (1), en met name artikel 4,

    Overwegende hetgeen volgt:

    (1)

    Bij Besluit C(2014) 6501 van de Commissie van 10 september 2014 is de registratie van het voorgestelde burgerinitiatief „Stop TTIP” geweigerd. Het Gerecht van de Europese Unie heeft in zijn arrest van 10 mei 2017 in zaak T-754/14 dit besluit nietig verklaard. Met het oog op de uitvoering van het arrest van het Gerecht moet er een nieuw besluit van de Commissie over het verzoek tot registratie van het voorgestelde burgerinitiatief worden vastgesteld.

    (2)

    Het onderwerp van het voorgestelde burgerinitiatief „Stop TTIP” luidt als volgt: „Wij roepen de Europese Commissie ertoe op de Raad aan te bevelen het mandaat voor onderhandelingen over het Trans-Atlantisch Partnerschap voor handel en investeringen (TTIP) in te trekken en niet over te gaan tot de sluiting van de Brede Economische en Handelsovereenkomst (CETA).”

    (3)

    De doelstellingen van het voorgestelde burgerinitiatief zijn als volgt geformuleerd: „Wij willen het TIPP en de CETA verhinderen, aangezien ze meerdere problematische regelingen bevatten, zoals procedures voor de beslechting van geschillen tussen investeerders en staten en bepalingen inzake samenwerking op het gebied van regulering die de democratie en de rechtsstaat bedreigen. Wij willen verhinderen dat de arbeidsnormen en sociale normen en de normen op het gebied van milieu, privacy en consumenten worden verlaagd en dat openbare diensten (zoals diensten op het gebied van water) en cultuurgoederen worden gedereguleerd via niet-transparante onderhandelingen. Het Europees burgerinitiatief is voorstander van een alternatief handels- en investeringsbeleid in de EU.”

    (4)

    Besluiten van de Raad waarbij machtiging wordt verleend tot het openen van onderhandelingen over internationale overeenkomsten tussen de Europese Unie en derde landen, zoals het Trans-Atlantisch Partnerschap voor handel en investeringen en de Brede Economische en Handelsovereenkomst (CETA) tussen Canada, enerzijds, en de Europese Unie en haar lidstaten, anderzijds, evenals besluiten van de Raad waarbij machtiging wordt verleend tot het ondertekenen of het sluiten van dergelijke overeenkomsten, zijn rechtshandelingen van de Unie ter uitvoering van de Verdragen, die op basis van een aanbeveling of een voorstel van de Commissie worden aangenomen. Deze rechtshandelingen kunnen bijgevolg het voorwerp uitmaken van een Europees burgerinitiatief.

    (5)

    De CETA werd echter ondertekend op 30 oktober 2016 na de goedkeuring van Besluit (EU) 2017/37 van de Raad (2). Het Europees burgerinitiatief is bijgevolg zonder voorwerp geraakt, doordat het betrekking heeft op een voorstel van de Commissie voor een besluit van de Raad om de CETA niet te ondertekenen.

    (6)

    Het Verdrag betreffende de Europese Unie (VEU) versterkt het burgerschap van de Unie en verbetert de democratische werking van de Unie door onder meer te bepalen dat iedere burger het recht heeft aan het democratisch bestel van de Unie deel te nemen door middel van een Europees burgerinitiatief.

    (7)

    De procedures en voorwaarden voor het burgerinitiatief moeten duidelijk, eenvoudig, gebruiksvriendelijk en evenredig met de aard van het burgerinitiatief zijn, om de burgerparticipatie aan te moedigen en de Unie toegankelijker te maken.

    (8)

    Gezien het voorgaande valt het voorgestelde burgerinitiatief niet zichtbaar buiten het kader van de bevoegdheden van de Commissie om een voorstel in te dienen voor een rechtshandeling van de Unie ter uitvoering van de Verdragen, als bedoeld in artikel 4, lid 2, onder b), van de verordening.

    (9)

    Het voorgestelde burgerinitiatief „Stop TTIP” moet daarom worden geregistreerd. Steunbetuigingen voor dit voorgestelde burgerinitiatief kunnen echter enkel worden verzameld voor zover het gericht is op voorstellen of aanbevelingen van de Commissie voor andere rechtshandelingen van de Unie dan een besluit van de Raad om de CETA niet te ondertekenen,

    HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

    Artikel 1

    1.   Het voorgestelde burgerinitiatief „Stop TTIP” wordt geregistreerd.

    2.   Er kunnen steunbetuigingen voor dit voorgestelde burgerinitiatief worden verzameld, met dien verstande dat daarmee voorstellen of aanbevelingen van de Commissie worden beoogd voor andere rechtshandelingen dan een besluit van de Raad om de Brede Economische en Handelsovereenkomst (CETA) tussen Canada, enerzijds, en de Europese Unie en haar lidstaten, anderzijds, niet te ondertekenen.

    Artikel 2

    Dit besluit treedt in werking op 10 juli 2017.

    Artikel 3

    Dit besluit is gericht tot de organisatoren (leden van het burgercomité) van het voorgestelde burgerinitiatief „Stop TTIP”, vertegenwoordigd door de heer Michael EFLER en [De persoonsgegevens zijn geschrapt na raadpleging van de organisatoren], die als contactpersonen optreden.

    Gedaan te Brussel, 4 juli 2017.

    Voor de Commissie

    Frans TIMMERMANS

    Eerste vicevoorzitter


    (1)  PB L 65 van 11.3.2011, blz. 1.

    (2)  Besluit (EU) 2017/37 van de Raad van 28 oktober 2016 betreffende de ondertekening namens de Europese Unie van de Brede Economische en Handelsovereenkomst (CETA) tussen Canada, enerzijds, en de Europese Unie en haar lidstaten, anderzijds (PB L 11 van 14.1.2017, blz. 1).


    Top