EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32010R0092

Verordening (EU) nr. 92/2010 van de Commissie van 2 februari 2010 tot uitvoering van Verordening (EG) nr. 471/2009 van het Europees Parlement en de Raad betreffende communautaire statistieken van de buitenlandse handel met derde landen, wat de uitwisseling van gegevens tussen douaneautoriteiten en de nationale statistische diensten, de opstelling van statistieken en de kwaliteitscontrole betreft (Voor de EER relevante tekst)

PB L 31 van 3.2.2010, p. 4–6 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Dit document is verschenen in een speciale editie. (HR)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/12/2021; opgeheven door 32020R1197

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2010/92/oj

3.2.2010   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 31/4


VERORDENING (EU) Nr. 92/2010 VAN DE COMMISSIE

van 2 februari 2010

tot uitvoering van Verordening (EG) nr. 471/2009 van het Europees Parlement en de Raad betreffende communautaire statistieken van de buitenlandse handel met derde landen, wat de uitwisseling van gegevens tussen douaneautoriteiten en de nationale statistische diensten, de opstelling van statistieken en de kwaliteitscontrole betreft

(Voor de EER relevante tekst)

DE EUROPESE COMMISSIE,

Gelet op het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

Gelet op Verordening (EG) nr. 471/2009 van het Europees Parlement en de Raad van 6 mei 2009 betreffende communautaire statistieken van de buitenlandse handel met derde landen en tot intrekking van Verordening (EG) nr. 1172/95 van de Raad (1), en met name op artikel 6, lid 1, artikel 7, lid 3, artikel 8, lid 3, en artikel 9, lid 3,

Overwegende hetgeen volgt:

(1)

Bij Verordening (EG) nr. 471/2009 wordt een gemeenschappelijk kader vastgesteld voor de systematische productie van Europese statistieken van het goederenverkeer met derde landen.

(2)

Het is noodzakelijk de procedures voor de uitwisseling van gegevens tussen de douaneautoriteiten en de nationale statistische diensten nader te specificeren teneinde uitgebreide statistieken van de buitenlandse handel te kunnen opstellen.

(3)

Teneinde geharmoniseerde, vergelijkbare resultaten voor alle lidstaten te verkrijgen, moeten er bepalingen over de opstelling van maandstatistieken worden vastgesteld, regels voor de correctie met betrekking tot te laat ingediende of onvolledige gegevens en voor gegevens waarvoor vertrouwelijkheidsvoorschriften gelden daaronder begrepen.

(4)

Om de kwaliteit van de bij de Commissie (Eurostat) ingediende statistieken te kunnen controleren, zijn er uitvoeringsmaatregelen met betrekking tot de opstelling en de opzet van het kwaliteitsverslag nodig.

(5)

De in deze verordening vervatte maatregelen zijn in overeenstemming met het advies van het Comité voor de statistiek met betrekking tot de goederenhandel met derde landen,

HEEFT DE VOLGENDE VERORDENING VASTGESTELD:

Artikel 1

Uitwisseling van gegevens tussen de douaneautoriteiten en de nationale statistische diensten

1.   De nationale douaneautoriteiten leveren de statistische diensten van hun land onverwijld en uiterlijk in de maand volgende op die waarin de douaneaangiften werden aanvaard of tot een besluit van de douane ter zake hebben geleid, de gegevens over de invoer en de uitvoer op basis van de aangiften die bij hen zijn gedaan.

2.   Met ingang van de datum van invoering van het mechanisme voor de onderlinge elektronische uitwisseling van gegevens overeenkomstig artikel 7, lid 2, van Verordening (EG) nr. 471/2009 verstrekken de douaneautoriteiten dagelijks kopieën van de gegevens in de douaneaangiften die bij hen zijn gedaan aan de douaneautoriteit van de lidstaat die in die gegevens is aangegeven als:

a)

bij invoer, de lidstaat van bestemming;

b)

bij uitvoer, de lidstaat van werkelijke uitvoer.

De douaneautoriteit van de lidstaat van bestemming, bij invoer, en de lidstaat van werkelijke uitvoer, bij uitvoer, stuurt de invoer- en uitvoergegevens uit deze douaneaangiften onverwijld en uiterlijk in de maand volgende op die waarin de douaneaangiften werden aanvaard of tot een besluit van de douane ter zake hebben geleid, door naar de statistische diensten van haar land.

3.   De douaneautoriteiten verstrekken de nationale statistische diensten herziene invoer- en uitvoergegevens wanneer eerder verstrekte statistische gegevens worden gewijzigd.

4.   De douaneautoriteiten controleren op verzoek van de nationale statistische diensten de juistheid en volledigheid van de door hen verstrekte invoer- en uitvoergegevens.

Artikel 2

Opstelling van Europese statistieken over de invoer en uitvoer van goederen

1.   De nationale statistische diensten stellen maandelijks statistieken op van:

a)

de ingevolge artikel 1 door de douaneautoriteiten verstrekte invoer- en uitvoergegevens;

b)

de in geval van vereenvoudigingen van douaneformaliteiten overeenkomstig artikel 4, lid 2, van Verordening (EG) nr. 471/2009 door de marktdeelnemer verstrekte gegevens;

c)

de gegevensbronnen voor specifieke goederen of bewegingen, als bedoeld in artikel 4, lid 4, van Verordening (EG) nr. 471/2009.

2.   De nationale statistische diensten stellen statistieken van de buitenlandse handel op naar:

a)

opstellende lidstaat, d.w.z. de lidstaat die de statistieken van de buitenlandse handel aan Eurostat verstrekt;

b)

referentieperiode;

c)

handelsstroom;

d)

statistische waarde in nationale valuta, zonder decimalen;

e)

hoeveelheid, uitgedrukt in kg, zonder decimalen;

f)

hoeveelheid, uitgedrukt in bijzondere maatstaf;

g)

goederencode;

h)

lidstaat waar de douaneaangifte is gedaan;

i)

bij invoer, lidstaat van bestemming. Voor invoergegevens waarvoor geen douanegegevens over de lidstaat van bestemming beschikbaar zijn, wordt met de landencode QV aangegeven dat verondersteld wordt dat de lidstaat van bestemming niet de lidstaat is waar de douaneaangifte is gedaan;

j)

bij uitvoer, lidstaat van werkelijke uitvoer. Voor uitvoergegevens waarvoor geen douanegegevens over de lidstaat van werkelijke uitvoer beschikbaar zijn, wordt met de landencode QV aangegeven dat verondersteld wordt dat de lidstaat van werkelijke uitvoer niet de lidstaat is waar de douaneaangifte is gedaan;

k)

bij invoer, land van oorsprong;

l)

bij invoer, land van verzending. Indien het land van verzending een lidstaat is, wordt het land van oorsprong aangegeven wanneer het gaat om een niet-EU-oorsprong; indien dit niet geval is, wordt de landencode QW gebruikt.

m)

bij uitvoer, land van de laatst bekende bestemming;

n)

statistisch stelsel;

o)

code voor de aard van de transactie met één of twee cijfers. Voor gegevens waarvoor geen gegevens over de aard van de transactie beschikbaar zijn, wordt de code 0 aangegeven op het niveau van een cijfer;

p)

bij invoer, code van de toegekende preferentiële behandeling;

q)

wijze van vervoer aan de grens;

r)

wijze van vervoer in het binnenland;

s)

container.

3.   De statistieken bevatten correcties met betrekking tot te laat ingediende of onvolledige gegevens. De correcties hebben betrekking op de statistische waarde, ten minste met een indeling naar partnerland, alsmede op de code van de goederen op het niveau van de hoofdstukken van de gecombineerde nomenclatuur en de referentiemaand. De correcties worden berekend aan de hand van degelijke en geschikte wetenschappelijke of schattingsmethoden.

4.   De lidstaten kunnen voor individuele transacties beneden de drempel voor de statistische waarde informatie opstellen die minder gedetailleerd is dan gespecificeerd in artikel 6, lid 1, van Verordening (EG) nr. 471/2009. In elk geval worden gegevens over de totale statistische waarde van de invoer en de uitvoer per maand aan de Commissie (Eurostat) toegezonden.

5.   De statistieken bevatten ook gegevens waarvoor in de opstellende lidstaat geheimhoudingsvoorschriften gelden. De nationale statistische diensten plaatsen een vlag bij gegevens die als vertrouwelijk worden beschouwd, maar op zodanige wijze dat zoveel mogelijk informatie kan worden verspreid, ten minste op het niveau van de hoofdstukken van de gecombineerde nomenclatuur, mits de geheimhouding daarbij gewaarborgd is.

Artikel 3

Kwaliteitscontrole

1.   Met inachtneming van de in artikel 9, lid 1, van Verordening (EG) nr. 471/2009 vastgelegde kwaliteitscriteria voert de Commissie (Eurostat) jaarlijks een kwaliteitscontrole uit op basis van vooraf met de nationale statistische diensten overeengekomen kwaliteitsindicatoren en -eisen.

2.   De Commissie (Eurostat) stelt voor elke lidstaat een al gedeeltelijk ingevuld ontwerp-kwaliteitsverslag op. De ontwerp-kwaliteitsverslagen worden uiterlijk op 30 november volgende op het referentiejaar naar de lidstaten gestuurd.

3.   De lidstaten verstrekken de Commissie (Eurostat) binnen acht weken na ontvangst van het al gedeeltelijk ingevulde ontwerp-kwaliteitsverslag hun volledig ingevulde kwaliteitsverslag.

4.   De Commissie (Eurostat) controleert de kwaliteit van de ingediende statistieken op basis van de door de lidstaten verstrekte gegevens en kwaliteitsverslagen en stelt voor elke lidstaat een controleverslag op.

5.   De Commissie (Eurostat) stelt een samenvattend kwaliteitsverslag over alle lidstaten op en verspreidt dit. Dit verslag bevat de voornaamste kwaliteitsindicatoren en de door middel van de kwaliteitsverslagen verzamelde gegevens.

Artikel 4

Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking op de twintigste dag volgende op die van haar bekendmaking in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Zij is van toepassing met ingang van 1 januari 2010.

Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.

Gedaan te Brussel, 2 februari 2010.

Voor de Commissie

De voorzitter

José Manuel BARROSO


(1)  PB L 152 van 16.6.2009, blz. 23.


Top