Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32008R1166

    Verordening (EG) nr. 1166/2008 van het Europees Parlement en de Raad van 19 november 2008 betreffende enquêtes naar de structuur van de landbouwbedrijven en de enquête naar de productiemethoden in de landbouw en tot intrekking van Verordening (EEG) nr. 571/88 van de Raad (Voor de EER relevante tekst)

    PB L 321 van 1.12.2008, p. 14–34 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Dit document is verschenen in een speciale editie. (HR)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/12/2018; opgeheven door 32018R1091

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2008/1166/oj

    1.12.2008   

    NL

    Publicatieblad van de Europese Unie

    L 321/14


    VERORDENING (EG) Nr. 1166/2008 VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

    van 19 november 2008

    betreffende enquêtes naar de structuur van de landbouwbedrijven en de enquête naar de productiemethoden in de landbouw en tot intrekking van Verordening (EEG) Nr. 571/88 van de Raad

    (Voor de EER relevante tekst)

    HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

    Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap, en met name op artikel 285, lid 1,

    Gezien het voorstel van de Commissie,

    Handelend volgens de procedure van artikel 251 van het Verdrag (1),

    Overwegende hetgeen volgt:

    (1)

    Verordening (EEG) nr. 571/88 van de Raad van 29 februari 1988 houdende organisatie van communautaire enquêtes inzake de structuur van de landbouwbedrijven (2) voorziet in een programma van communautaire enquêtes om tot 2007 statistieken over de structuur van landbouwbedrijven te verschaffen.

    (2)

    Het enquêteprogramma inzake de structuur van de landbouwbedrijven, dat al sinds 1966/1967 op een Gemeenschapsbasis wordt uitgevoerd, moet worden voortgezet om de ontwikkelingen in de Gemeenschap te bestuderen. Met het oog op de duidelijkheid moet Verordening (EEG) nr. 571/88 worden vervangen door deze verordening.

    (3)

    Om de basisregisters van landbouwbedrijven en de andere voor de stratificatie van steekproefenquêtes vereiste informatie te kunnen bijwerken, moet ten minste om de tien jaar een telling van de landbouwbedrijven worden gehouden. De laatste telling voor de aanneming van deze verordening vond plaats in 1999/2000.

    (4)

    Er moeten gegevens worden verzameld over de uitvoering van de maatregelen in verband met de plattelandsontwikkeling, die zijn vastgesteld bij Verordening (EG) nr. 1698/2005 van de Raad van 20 september 2005 inzake steun voor plattelandsontwikkeling uit het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (ELFPO) (3).

    (5)

    In zijn conclusies van 19 december 2006 over agromilieu-indicatoren heeft de Raad erkend dat vergelijkbare gegevens over de landbouwactiviteiten in de gehele Gemeenschap op een passend geografisch niveau noodzakelijk zijn. De Raad verzocht de Commissie de maatregelen te treffen die zijn uiteengezet in de mededeling van de Commissie van 15 september 2006 (4), die betrekking heeft op de opstelling van statistische gegevens, vooral met betrekking tot de bedrijfsvoering in de landbouw en het gebruik van landbouwinputs.

    (6)

    Er is een gebrek aan statistische informatie over de verschillende productiemethoden in de landbouw op het niveau van de afzonderlijke bedrijven. Daarom is een betere verzameling van informatie over de productiemethoden in de landbouw, gekoppeld aan informatie over de structuur van de landbouwbedrijven, nodig om aanvullende statistieken ten behoeve van de ontwikkeling van het agromilieubeleid te verkrijgen en om de kwaliteit van de agromilieu-indicatoren te verbeteren.

    (7)

    Vergelijkbare statistieken uit alle lidstaten over de structuur van de landbouwbedrijven zijn van belang om de ontwikkeling in de Gemeenschap van het landbouwbeleid vast te stellen. Daarom moet voor zover mogelijk voor enquêtekenmerken gebruik worden gemaakt van standaardclassificaties en gemeenschappelijke definities.

    (8)

    Indien de fase van het veldwerk voor de landbouwstructuurenquête in 2010 samenvalt met die van de tienjaarlijkse volkstelling in 2011, zal de uitvoering van deze beide grote onderzoeken de statistische middelen van de lidstaten zwaar belasten. Daarom dienen de lidstaten, bij wijze van afwijking, de mogelijkheid te krijgen de landbouwstructuurenquête in 2009 uit te voeren.

    (9)

    Verordening (EG) nr. 322/97 van de Raad van 17 februari 1997 betreffende de communautaire statistiek (5) vormt het referentiekader voor de bepalingen van deze verordening, met name met betrekking tot de naleving van normen inzake onpartijdigheid, betrouwbaarheid, relevantie, kosteneffectiviteit, statistische geheimhouding en doorzichtigheid. Verordening (Euratom, EEG) nr. 1588/90 van de Raad van 11 juni 1990 betreffende de toezending van onder de statistische geheimhoudingsplicht vallende gegevens aan het Bureau voor de Statistiek van de Europese Gemeenschappen (6) vormt een referentiekader voor de toezending en bescherming van vertrouwelijke statistische gegevens in het kader van deze verordening, teneinde ervoor te zorgen dat bij de productie en verspreiding van communautaire statistieken geen sprake is van onrechtmatige mededeling en niet-statistisch gebruik.

    (10)

    De gegevens over de ligging van de landbouwbedrijven mogen door de Commissie alleen worden gebruikt voor statistische analyses, met uitsluiting van het trekken van steekproeven en het houden van enquêtes. De noodzakelijke bescherming van de vertrouwelijkheid van gegevens moet worden gewaarborgd, onder meer door de nauwkeurigheid van de locatiegegevens te beperken en door een geschikte aggregatie bij de publicatie van statistieken.

    (11)

    Bij Verordening (EEG) nr. 3037/90 van de Raad (7) is de statistische nomenclatuur van de economische activiteiten in de Gemeenschap vastgesteld.

    (12)

    Ingevolge Verordening (EG) nr. 1059/2003 van het Europees Parlement en de Raad van 26 mei 2003 betreffende de opstelling van een gemeenschappelijke nomenclatuur van territoriale eenheden voor de statistiek (NUTS) (8) moet bij de definitie van territoriale eenheden de NUTS-nomenclatuur gevolgd worden.

    (13)

    Om de belasting die voor de respondenten en de lidstaten uit de verzameling van gegevens voortvloeit, zoveel mogelijk te beperken, moet hun de mogelijkheid worden geboden gebruik te maken van steekproefenquêtes en administratieve bronnen.

    (14)

    Om de enquêtes uit te voeren, zijn gedurende een aantal jaren omvangrijke middelen nodig, zowel van de lidstaten als van de Commissie; een groot deel hiervan zal worden gebruikt om aan de behoeften van de Gemeenschap te voldoen.

    (15)

    De vereisten voor de plaatsbepaling en identificatie van landbouwbedrijven per satelliet stuiten in veel lidstaten op aanzienlijke methodologische en technische problemen.

    (16)

    Daarom moet ter ondersteuning van dit enquêteprogramma worden gezorgd voor een communautaire subsidiëring uit het Europees Landbouwgarantiefonds uit hoofde van Verordening (EG) nr. 1290/2005 van de Raad van 21 juni 2005 betreffende de financiering van het gemeenschappelijk landbouwbeleid (9).

    (17)

    Bij deze verordening worden de financiële middelen voor de gehele duur van het programma vastgesteld, dat voor de begrotingsautoriteit het voornaamste referentiepunt tijdens de jaarlijkse begrotingsprocedure vormt in de zin van punt 37 van het Interinstitutioneel Akkoord van 17 mei 2006 tussen het Europees Parlement, de Raad en de Commissie betreffende de begrotingsdiscipline en een goed financieel beheer (10).

    (18)

    Aangezien de doelstelling van deze verordening, namelijk de systematische opstelling van communautaire statistieken over de structuur van de landbouwbedrijven en over de productiemethoden in de landbouw, niet voldoende door de lidstaten kan worden verwezenlijkt en derhalve beter, wegens de omvang en de gevolgen van deze verordening, door de Gemeenschap kan worden verwezenlijkt, kan de Gemeenschap overeenkomstig het in artikel 5 van het Verdrag neergelegde subsidiariteitsbeginsel maatregelen nemen. Overeenkomstig het in hetzelfde artikel neergelegde evenredigheidsbeginsel gaat deze verordening niet verder dan nodig is om die doelstelling te verwezenlijken.

    (19)

    De voor de uitvoering van deze verordening vereiste maatregelen moeten worden vastgesteld overeenkomstig Besluit 1999/468/EG van de Raad van 28 juni 1999 tot vaststelling van de voorwaarden voor de uitoefening van de aan de Commissie verleende uitvoeringsbevoegdheden (11).

    (20)

    In het bijzonder moet de Commissie de bevoegdheid worden gegeven om de coëfficiënten voor de grootvee-eenheden vast te stellen, de kenmerken vast te stellen en de bijlagen bij deze verordening aan te passen. Aangezien het maatregelen van algemene strekking betreft tot wijziging van niet-essentiële onderdelen van deze verordening door haar aan te vullen met nieuwe niet-essentiële onderdelen, moeten zij worden vastgesteld volgens de in artikel 5 bis van Besluit 1999/468/EG bepaalde regelgevingsprocedure met toetsing.

    (21)

    Het permanent comité voor de landbouwstatistiek, dat is opgericht bij Besluit 72/279/EEG van de Raad (12), werd geraadpleegd,

    HEBBEN DE VOLGENDE VERORDENING VASTGESTELD:

    HOOFDSTUK I

    ALGEMENE BEPALINGEN

    Artikel 1

    Onderwerp

    Bij deze verordening wordt een kader vastgesteld voor de opstelling van vergelijkbare communautaire statistieken over de structuur van de landbouwbedrijven en voor een enquête naar de productiemethoden in de landbouw.

    Artikel 2

    Definities

    Voor de toepassing van deze verordening wordt verstaan onder:

    a)

    „landbouwbedrijf” of „bedrijf”: een technisch-economische eenheid die onder één beheer is geplaatst en als hoofd- of nevenactiviteit in bijlage I genoemde landbouwactiviteiten verricht op het economisch grondgebied van de Europese Unie;

    b)

    „grootvee-eenheid”: een gestandaardiseerde meeteenheid aan de hand waarvan de verschillende categorieën vee ten behoeve van hun vergelijkbaarheid bij elkaar kunnen worden opgeteld. De grootvee-eenheden worden gedefinieerd op basis van de voedervoorschriften voor iedere categorie dieren, waarvoor de coëfficiënten worden vastgesteld volgens de in artikel 15, lid 2, bedoelde regelgevingsprocedure met toetsing;

    c)

    „steekproefenquêtes”: statistische enquêtes op grond van een gestratificeerde aselect getrokken steekproef, die bestemd zijn voor de opstelling van representatieve statistieken van de landbouwbedrijven op regionaal en nationaal niveau. De stratificatie omvat de omvang en aard van het landbouwbedrijf om ervoor te zorgen dat landbouwbedrijven van verschillende omvang en aard naar behoren vertegenwoordigd zijn;

    d)

    „regio”: de territoriale eenheid op het NUTS-2-niveau, zoals gedefinieerd in Verordening (EG) nr. 1059/2003;

    e)

    „ligging van het bedrijf”: de coördinaten (lengte- en breedtegraad) binnen een straal van 5 minuten om te voorkomen dat individuele bedrijven rechtstreeks kunnen worden geïdentificeerd. Indien zich op een bepaalde lengte- en breedteligging maar een enkel landbouwbedrijf bevindt, wordt aan dit bedrijf een aangrenzende ligging toegekend waarop zich ten minste één ander landbouwbedrijf bevindt.

    Artikel 3

    Dekkingsgebied

    1.   De in deze verordening gespecificeerde enquêtes hebben betrekking op:

    a)

    landbouwbedrijven met een oppervlakte cultuurgrond van één hectare of meer;

    b)

    landbouwbedrijven met een oppervlakte cultuurgrond van minder dan één hectare, indien die bedrijven in een bepaalde mate voor de verkoop produceren of indien de productie-eenheid ervan boven bepaalde fysieke drempels ligt.

    2.   Lidstaten die een enquêtedrempel van meer dan een hectare hanteren, stellen deze drempel evenwel op een niveau dat alleen de kleinste landbouwbedrijven, die tezamen ten hoogste 2 % van de gebruikte oppervlakte cultuurgrond zonder gemeenschappelijke grond en ten hoogste 2 % van de totale aantal grootvee-eenheden uitmaken, buiten beschouwing laat.

    3.   In ieder geval behoren alle landbouwbedrijven die een van de in bijlage II gespecificeerde fysieke drempels bereiken, tot het dekkingsgebied.

    Artikel 4

    Gegevensbronnen

    1.   De lidstaten gebruiken informatie uit het geïntegreerde beheers- en controlesysteem bepaald in Verordening (EG) nr. 1782/2003 (13), de identificatie- en registratieregeling voor runderen bepaald in Verordening (EG) nr. 1760/2002 (14) en het register van biologische bedrijven opgesteld ingevolge Verordening (EEG) nr. 834/2007 (15), mits de kwaliteit van deze informatie ten minste gelijk is aan die welke bij statistische enquêtes wordt verkregen. De lidstaten mogen ook gebruikmaken van administratieve bronnen die verbonden zijn aan de teelt van genetisch gemodificeerde gewassen en de in bijlage III bedoelde specifieke maatregelen op het gebied van de plattelandsontwikkeling.

    2.   Een lidstaat die besluit een niet in lid 1 genoemde administratieve bron te gebruiken, stelt de Commissie daarvan vooraf op de hoogte en verstrekt nadere gegevens over de te hanteren methode en de kwaliteit van de gegevens uit deze administratieve bron.

    Artikel 5

    Nauwkeurigheidseisen

    1.   Lidstaten die een steekproefenquête houden, zorgen ervoor dat de gewogen enquêteresultaten statistisch representatief zijn voor de landbouwbedrijven in elke regio en beogen te voldoen aan de nauwkeurigheidseisen in bijlage IV.

    2.   In naar behoren gemotiveerde gevallen staat de Commissie de lidstaten voor specifieke regio’s uitzonderingen op de in lid 1 bedoelde nauwkeurigheidseisen toe.

    HOOFDSTUK II

    STATISTIEK VAN DE STRUCTUUR VAN DE LANDBOUWBEDRIJVEN

    Artikel 6

    Landbouwstructuurenquêtes

    1.   De lidstaten houden in 2010, 2013 en 2016 enquêtes naar de structuur van de landbouwbedrijven, hierna „landbouwstructuurenquêtes” genoemd.

    2.   De landbouwstructuurenquête 2010 wordt uitgevoerd in de vorm van een telling. Voor de kenmerken betreffende andere winstgevende werkzaamheden gedaan door de arbeidskrachten, opgenomen in bijlage III, afdeling V, onder ii), kunnen evenwel steekproefenquêtes worden gebruikt.

    3.   De landbouwstructuurenquêtes 2013 en 2016 mogen worden uitgevoerd in de vorm van een steekproefenquête.

    Artikel 7

    Enquêtekenmerken

    1.   De lidstaten verstrekken informatie over de in bijlage III opgenomen kenmerken.

    2.   De Commissie kan de lijst van kenmerken in bijlage III wijzigen voor de landbouwstructuurenquêtes van 2013 en 2016 volgens de in artikel 15, lid 2, bedoelde regelgevingsprocedure met toetsing.

    3.   Een lidstaat die vaststelt dat een kenmerk zelden of niet voorkomt, mag dat kenmerk buiten de gegevensverzameling laten. De lidstaat deelt de Commissie in het onmiddellijk aan het enquêtejaar voorafgaande kalenderjaar mee welke kenmerken buiten de gegevensverzameling worden gelaten.

    4.   De definities van de kenmerken worden vastgesteld volgens de in artikel 15, lid 2, bedoelde regelgevingsprocedure met toetsing.

    Artikel 8

    Referentieperioden

    De referentieperioden voor de landbouwstructuurenquêtes in de enquêtejaren 2010, 2013 en 2016 zijn als volgt:

    a)

    voor kenmerken betreffende de grond als gespecificeerd in bijlage III: een periode van 12 maanden die eindigt op een peildatum tussen 1 maart en 31 oktober van het enquêtejaar;

    b)

    voor veekenmerken als gespecificeerd in bijlage III: een peildatum tussen 1 maart en 31 december van het enquêtejaar;

    c)

    voor kenmerken van de arbeidskrachten als gespecificeerd in bijlage III: een periode van 12 maanden die eindigt op een peildatum tussen 1 maart en 31 oktober van het enquêtejaar;

    d)

    voor maatregelen inzake plattelandsontwikkeling als gespecificeerd in bijlage III: een periode van drie jaar die eindigt op 31 december van het enquêtejaar.

    Artikel 9

    Indiening

    1.   De lidstaten dienen de gevalideerde enquêteresultaten voor de landbouwstructuurenquête van 2010 uiterlijk op 31 maart 2012 in bij de Commissie.

    2.   Voor de landbouwstructuurenquêtes in de enquêtejaren 2013 en 2016 dienen de lidstaten de gevalideerde enquêteresultaten binnen twaalf maanden na het einde van het enquêtejaar bij de Commissie in.

    3.   Gegevens over de in bijlage III bedoelde maatregelen betreffende plattelandsontwikkeling en die op administratieve bestanden zijn gebaseerd, kunnen binnen 18 maanden na het eind van het enquêtejaar afzonderlijk bij de Commissie worden ingediend.

    4.   De gegevens van de landbouwstructuurenquête worden voor elk landbouwbedrijf afzonderlijk in elektronische vorm bij de Commissie ingediend.

    5.   De Commissie stelt het formaat voor de indiening van de enquêteresultaten vast.

    6.   De Commissie gebruikt de gegevens van de landbouwstructuurenquête niet voor het trekken van steekproeven of het houden van enquêtes.

    Artikel 10

    Steekproefkader

    Met het oog op de bijwerking van het steekproefkader voor de landbouwstructuurenquêtes van 2013 en 2016 geven de lidstaten de voor die enquêtes verantwoordelijke nationale autoriteiten toegang tot informatie over landbouwbedrijven die is opgenomen in de op hun grondgebied opgestelde administratieve bestanden.

    HOOFDSTUK III

    STATISTIEK VAN DE PRODUCTIEMETHODEN IN DE LANDBOUW

    Artikel 11

    Enquête naar de productiemethoden in de landbouw

    1.   De lidstaten houden een enquête naar de productiemethoden in de landbouw die worden gebruikt op landbouwbedrijven. Deze enquête mag worden gehouden in de vorm van een steekproefenquête.

    2.   In naar behoren gemotiveerde gevallen kan de Commissie een lidstaat toestemming verlenen voor de steekproefenquête gebruik te maken van afzonderlijke substeekproeven.

    3.   De lidstaten verstrekken informatie over de in bijlage V opgenomen kenmerken van de productiemethoden in de landbouw.

    4.   Voor ieder in de enquête opgenomen bedrijf verstrekken de lidstaten tevens een raming van het irrigatiewaterverbruik (in kubieke meter) op het bedrijf. Deze raming kan door middel van een model worden verkregen.

    5.   De Commissie verleent de lidstaten methodologische en andere steun bij het construeren van het in lid 4 bedoelde model. Tevens bevordert de Commissie de nodige samenwerking en uitwisseling van ervaringen tussen de lidstaten om ervoor te zorgen dat de resultaten vergelijkbaar zijn.

    6.   Een lidstaat die vaststelt dat een kenmerk zelden of niet voorkomt, mag dat kenmerk buiten de gegevensverzameling laten. Die lidstaat deelt de Commissie in het onmiddellijk aan het enquêtejaar voorafgaande kalenderjaar mee welke kenmerken buiten de gegevensverzameling worden gelaten.

    7.   De definities van de kenmerken worden vastgesteld volgens de in artikel 15, lid 2, bedoelde regelgevingsprocedure met toetsing.

    8.   De referentieperiode valt samen met de referentieperioden die gebruikt worden voor de kenmerken van de landbouwstructuurenquête 2010.

    9.   De resultaten van deze enquête worden gekoppeld aan de gegevens die voor de afzonderlijke landbouwbedrijven bij de landbouwstructuurenquête 2010 worden verkregen. De gecombineerde gevalideerde gegevensverzameling wordt uiterlijk op 31 december 2012 in elektronische vorm bij de Commissie ingediend.

    10.   De Commissie stelt het formaat voor de indiening van de enquêteresultaten vast.

    11.   De Commissie gebruikt de gegevens over de productiemethoden in de landbouw niet voor het trekken van steekproeven of het houden van enquêtes.

    HOOFDSTUK IV

    VERSLAGEN, FINANCIERING EN UITVOERINGSMAATREGELEN

    Artikel 12

    Verslagen

    1.   Voor de in deze verordening bedoelde enquêtes verstrekken de lidstaten een nationaal verslag over de methoden, met een beschrijving van:

    a)

    de organisatie en de toegepaste methoden;

    b)

    de nauwkeurigheidsniveaus die bij de in deze verordening bedoelde steekproefenquêtes zijn bereikt;

    c)

    informatie over de kwaliteit van de gebruikte administratieve gegevensbronnen; en

    d)

    de in- en uitsluitingscriteria die zijn toegepast om aan de in artikel 3 gestelde eisen ten aanzien van het dekkingsgebied te voldoen.

    2.   De nationale verslagen over de methoden worden samen met de gevalideerde enquêteresultaten volgens de in artikel 9, leden 1 en 2, vastgestelde termijnen bij de Commissie ingediend.

    3.   Naast de aan het einde van iedere enquête te verstrekken nationale verslagen over de methoden verstrekken de lidstaten de Commissie alle benodigde aanvullende informatie over de organisatie en de methoden van de enquête.

    Artikel 13

    Communautaire bijdrage

    1.   De lidstaten ontvangen van de Gemeenschap een maximale financiële bijdrage in de kosten van de uitvoering van de in deze verordening bedoelde enquêtes van 75 %, doch maximaal tot de in de leden 3 en 4 genoemde bedragen.

    2.   Met ingang van de inwerkingtreding van deze verordening verleent de Commissie de lidstaten die hiertoe een aanvraag indienen de nodige technische bijstand en het nodige advies bij de plaatsbepaling van de landbouwbedrijven per satelliet.

    3.   Voor de kosten van de landbouwstructuurenquête 2010 en de enquête naar de productiemethoden in de landbouw samen bedraagt de communautaire bijdrage maximaal:

    voor Luxemburg en Malta: elk 50 000 EUR;

    voor Ierland, Litouwen en Oostenrijk: elk 1 000 000 EUR;

    voor Bulgarije, Duitsland, Hongarije, Portugal en het Verenigd Koninkrijk: elk 2 000 000 EUR;

    voor Frankrijk, Griekenland en Spanje: elk 3 000 000 EUR;

    voor Italië, Polen en Roemenië: elk 4 000 000 EUR; en

    voor alle andere lidstaten: elk 300 000 EUR.

    4.   Voor de landbouwstructuurenquêtes in 2013 en 2016 worden de in lid 3 genoemde bedragen met 50 % verlaagd.

    5.   De financiële bijdrage van de Gemeenschap wordt gefinancierd uit het Europees Landbouwgarantiefonds uit hoofde van artikel 3, lid 2, onder e), van Verordening (EG) nr. 1290/2005.

    Artikel 14

    Financieel kader

    1.   De voor de uitvoering van dit programma beschikbare financiële middelen, met inbegrip van de kredieten die nodig zijn voor het beheer, het onderhoud en de ontwikkeling van de databanksystemen die bij de Commissie worden gebruikt voor de verwerking van de ingevolge deze verordening door de lidstaten ingediende gegevens, bedragen 58 850 000 EUR voor de periode 2008-2013.

    2.   Het voor de periode 2014-2018 beschikbare bedrag wordt door de begrotings- en wetgevingsautoriteit op voorstel van de Commissie vastgesteld op basis van het nieuwe financieel kader voor de periode vanaf 2014.

    3.   De jaarlijkse kredieten worden door de begrotingsautoriteit toegestaan binnen de grenzen van het financieel kader.

    Artikel 15

    Comité

    1.   De Commissie wordt bijgestaan door het Permanent Comité voor de landbouwstatistiek, dat is opgericht Besluit 72/279/EEG.

    2.   Wanneer naar dit lid wordt verwezen, zijn artikel 5 bis, leden 1 tot en met 4, en artikel 7 van Besluit 1999/468/EG van toepassing, met inachtneming van artikel 8 van dat besluit.

    Artikel 16

    Afwijkingen

    1.   In afwijking van artikel 6, leden 1 en 2, artikel 8, artikel 9, lid 1, artikel 11, leden 8 en 9, artikel 13, lid 3, bijlage III en bijlage IV wordt 2010 voor Griekenland, Portugal en Spanje vervangen door 2009.

    2.   In afwijking van artikel 9, lid 1, wordt de verwijzing naar 31 maart 2012 vervangen door:

    a)

    31 maart 2011 voor Griekenland en Portugal;

    b)

    30 juni 2011 voor Spanje;

    c)

    30 juni 2012 voor Italië en Roemenië.

    3.   In afwijking van artikel 11, lid 9, wordt de verwijzing naar 31 december 2012 voor Griekenland, Portugal en Spanje vervangen door 31 december 2011.

    Artikel 17

    Intrekking

    1.   Verordening (EEG) nr. 571/88 wordt ingetrokken.

    2.   Verwijzingen naar de ingetrokken verordening gelden als verwijzingen naar deze verordening.

    Artikel 18

    Inwerkingtreding

    Deze verordening treedt in werking op de twintigste dag volgende op die van haar bekendmaking in het Publicatieblad van de Europese Unie.

    Zij is van toepassing met ingang van 1 januari 2009.

    Deze verordening is bindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.

    Gedaan te Straatsburg, 19 november 2008.

    Voor het Europees Parlement

    De voorzitter

    H.-G. PÖTTERING

    Voor de Raad

    De voorzitter

    J.-P. JOUYET


    (1)  Advies van het Europees Parlement van 21 mei 2008 (nog niet bekendgemaakt in het Publicatieblad) en besluit van de Raad van 20 oktober 2008.

    (2)  PB L 56 van 2.3.1988, blz. 1.

    (3)  PB L 277 van 21.10.2005, blz. 1.

    (4)  Getiteld „Ontwikkeling van agromilieu-indicatoren voor de monitoring van de integratie van milieuaspecten in het gemeenschappelijk landbouwbeleid”.

    (5)  PB L 52 van 22.2.1997, blz. 1.

    (6)  PB L 151 van 15.6.1990, blz. 1.

    (7)  PB L 293 van 24.10.1990, blz. 1.

    (8)  PB L 154 van 21.6.2003, blz. 1.

    (9)  PB L 209 van 11.8.2005, blz. 1.

    (10)  PB C 139 van 14.6.2006, blz. 1.

    (11)  PB L 184 van 17.7.1999, blz. 23.

    (12)  PB L 179 van 7.8.1972, blz. 1.

    (13)  Verordening (EG) nr. 1782/2003 van de Raad van 29 september 2003 tot vaststelling van gemeenschappelijke voorschriften voor regelingen inzake rechtstreekse steunverlening in het kader van het gemeenschappelijk landbouwbeleid en tot vaststelling van bepaalde steunregelingen voor landbouwers (PB L 270 van 21.10.2003, blz. 1).

    (14)  Verordening (EG) nr. 1760/2000 van het Europees Parlement en de Raad van 17 juli 2000 tot vaststelling van een identificatie- en registratieregeling voor runderen en inzake de etikettering van rundvlees en rundvleesproducten (PB L 204 van 11.8.2000, blz. 1).

    (15)  Verordening (EG) nr. 834/2007 van de Raad van 28 juni 2007 inzake de biologische productie en de etikettering van biologische producten en tot intrekking van Verordening (EEG) nr. 2092/91 (PB L 189 van 20.7.2007, blz. 1).


    BIJLAGE I

    Lijst van landbouwactiviteiten waarnaar in de definitie van het begrip landbouwbedrijf wordt verwezen

    Onderstaande activiteiten (dit kunnen zowel hoofd- als nevenactiviteiten zijn) zijn gebaseerd op de Europese statistische classificatie van economische activiteiten (NACE Rev. 2) voor de teelt van gewassen, veeteelt, jacht en diensten in verband met deze activiteiten en worden gebruikt om het begrip landbouwbedrijf te definiëren.

    Beschrijving van de activiteit

    Code NACE Rev. 2

    Aanvullende opmerkingen over activiteiten die zijn inbegrepen dan wel uitgesloten wanneer landbouwactiviteiten worden gedefinieerd

    Teelt van eenjarige gewassen

    01.1

     

    Teelt van meerjarige gewassen

    01.2

    Landbouwbedrijven die wijn of olijfolie produceren van zelf geproduceerde druiven of olijven vallen onder de werkingssfeer van deze verordening.

    Plantenvermeerdering

    01.3

     

    Veeteelt

    01.4

    De in post 01.49 van de NACE Rev. 2 (Fokken van andere dieren) ingedeelde activiteiten vallen niet onder de werkingssfeer van deze verordening, behalve:

    i)

    het fokken van struisvogels, emoes en konijnen;

    ii)

    de bijenteelt en de productie van honing en bijenwas.

    Gemengd bedrijf

    01.5

     

    Ondersteunende activiteiten in verband met de landbouw; activiteiten met betrekking tot gewassen na de oogst

    01.6

    In het algemeen vallen bedrijven die in post 01.6 van de NACE Rev. 2 ingedeelde activiteiten uitoefenen, niet onder de werkingssfeer van deze verordening indien zij alleen dergelijke activiteiten uitoefenen.

    Bedrijven die uitsluitend landbouwgrond in een goede landbouw- en milieuconditie houden (in post 01.61 van de NACE Rev. 2) vallen echter wel binnen de werkingssfeer van deze verordening.


    BIJLAGE II

    Drempels voor de landbouwstructuurenquêtes en de enquête naar de productiemethoden in de landbouw

    Kenmerken

    Drempel

    Oppervlakte cultuurgrond

    Bouwland, tuinen voor eigen gebruik, blijvend grasland, meerjarige teelten

    5 ha

    Meerjarige teelten in de openlucht

    Boomgaarden, kleinfruit, citrusvruchtaanplantingen, olijfboomgaarden, wijngaarden en boomkwekerijen

    1 ha

    Andere intensieve productie

    Verse groenten, meloenen en aardbeien — in de openlucht of onder lage (niet-betreedbare) beschermingsafdekking

    0,5 ha

    Tabak

    0,5 ha

    Hop

    0,5 ha

    Katoen

    0,5 ha

    Gewassen onder glas of andere (betreedbare) beschermingsinstallatie

    Verse groenten, meloenen en aardbeien

    0,1 ha

    Bloemen en sierplanten (exclusief boomkwekerijgewassen)

    0,1 ha

    Runderen

    Alle

    10 stuks

    Varkens

    Alle

    50 stuks

    Fokzeugen

    10 stuks

    Schapen

    Alle

    20 stuks

    Geiten

    Alle

    20 stuks

    Pluimvee

    Alle

    1 000 stuks


    BIJLAGE III

    Lijst van in de landbouwstructuurenquête op te nemen kenmerken

    KENMERKEN

    EENHEDEN/CATEGORIEËN

    I.   

    Algemene kenmerken

    Ligging van het bedrijf

     

    – –

    Breedtegraad (binnen een straal van 5 minuten of minder)

    graden: minuten

    – –

    Lengtegraad (binnen een straal van 5 minuten of minder)

    graden: minuten

    Rechtspersoonlijkheid van het bedrijf

     

    – –

    Berusten de juridische en economische aansprakelijkheid voor het bedrijf bij:

     

    – – –

    een natuurlijke persoon die „enig bedrijfshoofd” op een zelfstandig bedrijf is?

    ja/neen

    – – – –

    Als het antwoord op de vorige vraag „ja” is, is deze persoon (het bedrijfshoofd) tevens de bedrijfsleider?

    ja/neen

    – – – – –

    Als deze persoon niet de bedrijfsleider is, is de bedrijfsleider een familielid van het bedrijfshoofd?

    ja/neen

    – – – – –

    Als de bedrijfsleider een familielid van het bedrijfshoofd is, is de bedrijfsleider de echtgenoot/echtgenote van het bedrijfshoofd? (1)

    ja/neen

    – – –

    een of meer natuurlijke personen die partners zijn op een bedrijf met meerhoofdige bedrijfsvoering?

    ja/neen

    – – –

    een rechtspersoon?

    ja/neen

    Exploitatievorm (vanuit het standpunt van het bedrijfshoofd) en bedrijfssysteem

     

    – –

    Oppervlakte cultuurgrond:

     

    – – –

    in eigendom

    ha

    – – –

    in pacht

    ha

    – – –

    in deelpacht of andere exploitatievorm

    ha

    – –

    Biologische landbouw

     

    – – –

    Totale oppervlakte cultuurgrond van het bedrijf waarop biologische landbouwproductiemethoden worden toegepast die volgens nationale of EG-regels worden gecertificeerd

    ha

    – – –

    Totale oppervlakte cultuurgrond van het bedrijf waarop wordt overgeschakeld op biologische landbouwproductiemethoden die volgens nationale of EG-regels zullen worden gecertificeerd

    ha

    – – –

    Areaal van het bedrijf waarop hetzij biologische landbouwproductiemethoden worden toegepast die volgens nationale of EG-regels worden gecertificeerd, hetzij wordt overgeschakeld op biologische landbouwproductiemethoden die volgens nationale of EG-regels zullen worden gecertificeerd

     

    – – – –

    Granen voor korrelwinning (inclusief zaaizaad)

    ha

    – – – –

    Drooggeoogste peulvruchten en eiwitrijke gewassen voor korrelwinning (inclusief zaaizaad en mengsels van granen en peulvruchten)

    ha

    – – – –

    Aardappelen (inclusief primeurs en pootaardappelen)

    ha

    – – – –

    Suikerbieten (exclusief zaaizaad)

    ha

    – – – –

    Oliehoudende gewassen

    ha

    – – – –

    Verse groenten, meloenen en aardbeien

    ha

    – – – –

    Grasland, exclusief weiden met geringe opbrengst

    ha

    – – – –

    Boomgaarden en kleinfruit

    ha

    – – – –

    Citrusvruchtaanplantingen

    ha

    – – – –

    Olijfboomgaarden

    ha

    – – – –

    Wijngaarden

    ha

    – – – –

    Andere gewassen (vezelgewassen enz.)

    ha

    – – –

    Biologische productiemethoden toegepast op de dierlijke productie en gecertificeerd volgens nationale of EG-regels

     

    – – – –

    Runderen

    stuks

    – – – –

    Varkens

    stuks

    – – – –

    Schapen en geiten

    stuks

    – – – –

    Pluimvee

    stuks

    – – – –

    Andere dieren

    ja/neen

    – –

    Bestemming van de productie van het bedrijf:

     

    – – –

    Huishouden verbruikt meer dan 50 % van de waarde van de eindproductie van het bedrijf

    ja/neen

    – – –

    Directe verkoop aan de eindconsument maakt meer dan 50 % van de totale verkoop van het bedrijf uit (1)

    ja/neen

    II.   

    Grond

    Bouwland

     

    – –

    Granen voor korrelwinning (inclusief zaaizaad):

     

    – – –

    Zachte tarwe en spelt

    ha

    – – –

    Harde tarwe

    ha

    – – –

    Rogge

    ha

    – – –

    Gerst

    ha

    – – –

    Haver

    ha

    – – –

    Korrelmaïs

    ha

    – – –

    Rijst

    ha

    – – –

    Overige granen voor korrelwinning

    ha

    – –

    Drooggeoogste peulvruchten en eiwitrijke gewassen voor korrelwinning (inclusief zaaizaad en mengsels van granen en peulvruchten)

    ha

    – – –

    waarvan erwten, veldbonen en niet-bittere lupinen

    ha

    – –

    Aardappelen (inclusief primeurs en pootaardappelen)

    ha

    – –

    Suikerbieten (exclusief zaaizaad)

    ha

    – –

    Voederhakvruchten (exclusief zaaizaad)

    ha

    – –

    Handelsgewassen:

     

    – – –

    Tabak

    ha

    – – –

    Hop

    ha

    – – –

    Katoen

    ha

    – – –

    Kool- en raapzaad

    ha

    – – –

    Zonnebloemen

    ha

    – – –

    Sojabonen

    ha

    – – –

    Lijnzaad

    ha

    – – –

    Andere oliehoudende gewassen

    ha

    – – –

    Vlas

    ha

    – – –

    Hennep

    ha

    – – –

    Andere vezelgewassen

    ha

    – – –

    Aromatische planten, geneeskrachtige kruiden en specerijen

    ha

    – – –

    Andere handelsgewassen, niet elders genoemd

    ha

    – –

    Verse groenten, meloenen en aardbeien, waarvan:

     

    – – –

    In de openlucht of onder lage (niet-betreedbare) beschermingsafdekking

    ha

    – – – –

    Akkerbouwmatig geteeld

    ha

    – – – –

    Tuinbouwmatig geteeld

    ha

    – – –

    Onder glas of andere hoge (betreedbare) beschermingsinstallatie

    ha

    – –

    Bloemen en sierplanten (exclusief boomkwekerijgewassen):

     

    – – –

    In de openlucht of onder lage (niet-betreedbare) beschermingsafdekking

    ha

    – – –

    Onder glas of andere hoge (betreedbare) beschermingsinstallatie

    ha

    – –

    Groen geoogste gewassen:

     

    – – –

    Tijdelijk grasland

    ha

    – – –

    Andere groen geoogste gewassen:

     

    – – – –

    Voedermaïs

    ha

    – – – –

    Voedererwten

    ha

    – – – –

    Andere groen geoogste gewassen, niet elders genoemd

    ha

    – –

    Zaaizaad en zaailingen op bouwland

    ha

    – –

    Overige gewassen op bouwland

    ha

    – –

    Braakland, zonder financiële steun

    ha

    – –

    Braakland zonder economische opbrengst, waarvoor financiële steun wordt verleend

    ha

    Tuinen voor eigen gebruik

    ha

    Blijvend grasland

    ha

    – –

    Grasland, exclusief weiden met geringe opbrengst

    ha

    – –

    Weiden met geringe opbrengst

    ha

    – –

    Blijvend grasland dat niet langer voor productiedoeleinden wordt gebruikt en voor financiële steun in aanmerking komt

    ha

    Meerjarige teelten

     

    – –

    Boomgaarden en kleinfruit

    ha

    – – –

    Fruit, waarvan:

    ha

    – – – –

    Fruit van gematigde breedten

    ha

    – – – –

    Fruit van subtropische breedten

    ha

    – – –

    Kleinfruit

    ha

    – – –

    Noten

    ha

    – –

    Citrusvruchtaanplantingen

    ha

    – –

    Olijfboomgaarden

    ha

    – – –

    waar gewoonlijk tafelolijven worden geproduceerd

    ha

    – – –

    waar gewoonlijk olijven voor de oliewinning worden geproduceerd

    ha

    – –

    Wijngaarden waar gewoonlijk:

    ha

    – – –

    kwaliteitswijn wordt geproduceerd

    ha

    – – –

    andere wijnen worden geproduceerd

    ha

    – – –

    tafeldruiven worden geproduceerd

    ha

    – – –

    krenten en rozijnen worden geproduceerd

    ha

    – –

    Boomkwekerijgewassen

    ha

    – –

    Andere meerjarige teelten

    ha

    – – –

    waarvan kerstbomen (1)

    ha

    – –

    Meerjarige teelten onder glas

    ha

    Overig areaal

     

    – –

    Oppervlakte niet in gebruik zijnde cultuurgrond

    ha

    – –

    Opstaand hout

    ha

    – – –

    waarvan hakhoutbosjes

    ha

    – –

    Overig areaal (gebouwen, erven, wegen, vijvers, steengroeven, onvruchtbare gronden, rotsen enz.)

    ha

    Paddenstoelen, geïrrigeerd areaal, energiegewassen en genetisch gemodificeerde gewassen

     

    – –

    Paddenstoelen

    ha

    – –

    Geïrrigeerd areaal

     

    – – –

    Totaal irrigeerbaar areaal

    ha

    – – –

    Totaal areaal van de gewassen die gedurende de voorgaande twaalf maanden ten minste eenmaal zijn geïrrigeerd

    ha

    – –

    Energiegewassen (voor de productie van biobrandstoffen of andere hernieuwbare energie)

    ha

    – – –

    waarvan op braakland

    ha

    – –

    Genetisch gemodificeerde gewassen

    ha

    III.   

    Veestapel

    Eenhoevigen

    stuks

    Runderen:

     

    – –

    Mannelijke en vrouwelijke runderen, jonger dan een jaar

    stuks

    – –

    Mannelijke runderen tussen een en twee jaar oud

    stuks

    – –

    Vrouwelijke runderen tussen een en twee jaar oud

    stuks

    – –

    Mannelijke runderen van twee jaar en ouder

    stuks

    – –

    Vaarzen van twee jaar en ouder

    stuks

    – –

    Melkkoeien

    stuks

    – –

    Andere koeien

    stuks

    Schapen en geiten:

     

    – –

    Schapen (alle leeftijden)

    stuks

    – – –

    Vrouwelijke dieren voor de voortplanting

    stuks

    – – –

    Andere schapen

    stuks

    – –

    Geiten (alle leeftijden)

    stuks

    – – –

    Vrouwelijke dieren voor de voortplanting

    stuks

    – – –

    Andere geiten

    stuks

    Varkens

     

    – –

    Biggen met een levend gewicht van minder dan 20 kg

    stuks

    – –

    Fokzeugen van 50 kg en meer

    stuks

    – –

    Andere varkens

    stuks

    Pluimvee:

     

    – –

    Mesthoenders

    stuks

    – –

    Leghennen

    stuks

    – –

    Ander pluimvee

    stuks

    – – –

    Kalkoenen (1)

    stuks

    – – –

    Eenden (1)

    stuks

    – – –

    Ganzen (1)

    stuks

    – – –

    Struisvogels (1)

    stuks

    – – –

    Ander pluimvee, niet elders genoemd (1)

    stuks

    Moederkonijnen (voedsters)

    stuks

    Bijen

    bijenkorven

    Andere dieren, niet elders genoemd

    ja/neen

    IV.   

    Machines, werktuigen en installaties

    IV. i)

    Machines en werktuigen  (1)

    Volledig in eigendom van het bedrijf:

     

    – –

    Vierwielige trekkers, rupstrekkers, werktuigtrekkers

    aantal

    – –

    Tweewielige trekkers, motorschoffelmachines, motorfrezen en motormaaiers

    aantal

    – –

    Maaidorsers

    aantal

    – –

    Andere volledig gemechaniseerde oogstmachines

    aantal

    Machines en werktuigen, gebruikt door meer dan een bedrijf

    – –

    Vierwielige trekkers, rupstrekkers, werktuigtrekkers

    ja/neen

    – –

    Tweewielige trekkers, motorschoffelmachines, motorfrezen en motormaaiers

    ja/neen

    – –

    Maaidorsers

    ja/neen

    – –

    Andere volledig gemechaniseerde oogstmachines

    ja/neen

    IV. ii)   

    Installaties

    Installaties gebruikt voor de opwekking van duurzame energie naar aard van de energiebron:

     

    – –

    Windenergie

    ja/neen

    – –

    Biomassa

    ja/neen

    – – –

    waarvan biomethaan

    ja/neen

    – –

    Zonne-energie

    ja/neen

    – –

    Waterkracht

    ja/neen

    – –

    Andere bron van duurzame energie

    ja/neen

    V.   

    Arbeidskrachten

    V. i)   

    Landbouwwerkzaamheden op het bedrijf

    Bedrijfshoofd

     

    – –

    Geslacht

    man/vrouw

    – –

    Leeftijd

    leeftijdsklasse (2)

    – –

    Landbouwwerkzaamheden op het bedrijf (behalve huishoudelijk werk)

    AJE %-klasse 1 (3)

    Bedrijfsleider

     

    – –

    Geslacht

    man/vrouw

    – –

    Leeftijd

    leeftijdsklasse

    – –

    Landbouwwerkzaamheden op het bedrijf (behalve huishoudelijk werk)

    AJE %-klasse 2 (4)

    Opleiding van bedrijfsleider

     

    – –

    Landbouwopleiding van bedrijfsleider

    opleidingscode (5)

    – –

    Beroepsopleiding van bedrijfsleider in de voorgaande 12 maanden (6)

    ja/neen

    Familieleden van het „enig bedrijfshoofd” die landbouwwerkzaamheden voor het bedrijf verrichten: mannen

     

    – –

    Landbouwwerkzaamheden op het bedrijf (behalve huishoudelijk werk)

    AJE %-klasse 2

    Familieleden van het „enig bedrijfshoofd” die landbouwwerkzaamheden voor het bedrijf verrichten: vrouwen

     

    – –

    Landbouwwerkzaamheden op het bedrijf (behalve huishoudelijk werk)

    AJE %-klasse 2

    Regelmatig werkzame arbeidskrachten, niet-familieleden: mannen

     

    – –

    Landbouwwerkzaamheden op het bedrijf (behalve huishoudelijk werk)

    AJE %-klasse 2

    Regelmatig werkzame arbeidskrachten, niet-familieleden: vrouwen

     

    – –

    Landbouwwerkzaamheden op het bedrijf (behalve huishoudelijk werk)

    AJE %-klasse 2

    Niet-regelmatig werkzame arbeidskrachten, niet-familieleden: mannen en vrouwen

    voltijdse werkdagen

    Totaal aantal niet onder de voorgaande categorieën vermelde werkdagen in voltijdequivalenten (landbouwwerkzaamheden) gedurende de twaalf maanden voorafgaande aan de dag van de enquête door niet-rechtstreeks bij het bedrijf werkzame personen (bv. werknemers van loonbedrijven)

    voltijdse werkdagen

    V. ii)   

    Andere winstgevende werkzaamheden (niet-landbouwwerkzaamheden op het bedrijf en werk buiten het bedrijf)

    Andere winstgevende werkzaamheden van het bedrijfshoofd, tevens bedrijfsleider:

     

    – –

    Als hoofdberoep

    ja/neen

    – –

    Als bijberoep

    ja/neen

    – –

    Indien andere winstgevende werkzaamheden worden verricht

     

    – – –

    Werkzaamheden die rechtstreeks verband houden met het bedrijf

    ja/neen

    – – –

    Werkzaamheden die niet rechtstreeks verband houden met het bedrijf

    ja/neen

    Andere winstgevende werkzaamheden van de echtgenoot/echtgenote van het „enig bedrijfshoofd”:

     

    – –

    Als hoofdberoep

    ja/neen

    – –

    Als bijberoep

    ja/neen

    – –

    Indien andere winstgevende werkzaamheden worden verricht

     

    – – –

    Werkzaamheden die rechtstreeks verband houden met het bedrijf

    ja/neen

    – – –

    Werkzaamheden die niet rechtstreeks verband houden met het bedrijf

    ja/neen

    Andere winstgevende werkzaamheden van de andere familieleden van het „enig bedrijfshoofd”:

     

    – –

    Als hoofdberoep

    ja/neen

    – –

    Als bijberoep

    ja/neen

    – –

    Indien andere winstgevende werkzaamheden worden verricht

     

    – – –

    Werkzaamheden die rechtstreeks verband houden met het bedrijf

    ja/neen

    – – –

    Werkzaamheden die niet rechtstreeks verband houden met het bedrijf

    ja/neen

    Arbeidskrachten, geen familieleden, die rechtstreeks op regelmatige basis werkzaam zijn en andere winstgevende werkzaamheden verrichten die rechtstreeks verband houden met het bedrijf

     

    – –

    Als hoofdberoep

    ja/neen

    – –

    Als bijberoep

    ja/neen

    VI.   

    Andere winstgevende werkzaamheden van het bedrijf (die rechtstreeks verband houden met het bedrijf)

    VI. i)   

    Lijst van andere winstgevende werkzaamheden

    Toerisme, accommodatie en recreatie

    ja/neen

    Ambachten

    ja/neen

    Verwerking van landbouwproducten

    ja/neen

    Productie van hernieuwbare energie

    ja/neen

    Houtverwerking (bv. zagen)

    ja/neen

    Aquicultuur

    ja/neen

    Loonwerk (met behulp van productiemiddelen van het bedrijf):

     

    – –

    landbouwwerkzaamheden (voor andere bedrijven)

    ja/neen

    – –

    geen landbouwwerkzaamheden

    ja/neen

    Bosbouw

    ja/neen

    Andere

    ja/neen

    VI. ii)   

    Belang van de andere winstgevende werkzaamheden die een rechtstreeks verband hebben met het bedrijf

    Aandeel in de finale output van het bedrijf

    percentageklasse (7)

    VII.   

    Steun voor plattelandsontwikkeling

    Voordelen van het bedrijf gedurende de voorgaande drie jaar uit hoofde van de volgende maatregelen inzake plattelandsontwikkeling

    ja/neen

    – –

    Gebruik van adviesdiensten

    ja/neen

    – –

    Modernisering van landbouwbedrijven

    ja/neen

    – –

    Verhoging van de toegevoegde waarde van land- en bosbouwproducten

    ja/neen

    – –

    Voldoen aan op communautaire regelgeving gebaseerde normen

    ja/neen

    – –

    Deelname door landbouwers aan voedselkwaliteitsprogramma’s

    ja/neen

    – –

    Natura-2000-betalingen voor landbouwgrond

    ja/neen

    – –

    Betalingen in het kader van de kaderrichtlijn water (8)

    ja/neen

    – –

    Agromilieubetalingen

    ja/neen

    – – –

    waarvan voor biologische landbouw

    ja/neen

    – –

    Dierenwelzijnsbetalingen

    ja/neen

    – –

    Diversificatie naar niet-agrarische activiteiten

    ja/neen

    – –

    Bevordering van toeristische activiteiten

    ja/neen


    (1)  Niet in 2010 te verstrekken.

    (2)  Leeftijdsklassen: (vanaf verlaten school - 24 jaar), (25-34), (35-44), (45-54), (55-64), (65 en ouder).

    (3)  Arbeidsjaareenheid (AJE), percentageklasse 1: (0), (> 0-< 25), (≥ 25-< 50), (≥ 50-< 75), (≥ 75-< 100), (100).

    (4)  Arbeidsjaareenheid (AJE), percentageklasse 2: (> 0-< 25), (≥ 25-< 50), (≥ 50-< 75), (≥ 75-< 100), (100).

    (5)  Opleidingscodes: (alleen praktijkervaring in de landbouw), (basislandbouwopleiding), (volledige landbouwopleiding).

    (6)  Niet in 2013 te verstrekken.

    (7)  Percentageklassen: (≥ 0-≤ 10).(> 10-≤ 50).(> 50-< 100).

    (8)  Richtlijn 2000/60/EG van het Europees Parlement en de Raad van 23 oktober 2000 tot vaststelling van een kader voor communautaire maatregelen betreffende het waterbeleid (PB L 327 van 22.12.2000, blz. 1).


    BIJLAGE IV

    NAUWKEURIGHEIDSEISEN

    De in deze verordening gespecificeerde steekproefenquête moet op het niveau van de NUTS-2-regio’s en voor nationale aggregaties van probleemgebieden (1) statistisch representatief zijn voor aard en omvang van de landbouwbedrijven, overeenkomstig Beschikking 85/377/EEG van de Commissie van 7 juni 1985 houdende invoering van een communautaire typologie van de landbouwbedrijven (2). Bovendien zijn gespecificeerde nauwkeurigheidsniveaus nodig voor de gewas- en veekenmerken van de landbouwbedrijven.

    Deze nauwkeurigheidsniveaus zijn vermeld in de onderstaande nauwkeurigheidstabellen en zijn van toepassing op alle NUTS-2-regio’s met minstens 10 000 bedrijven. Voor een NUTS-2 regio met minder dan 10 000 bedrijven zijn deze nauwkeurigheidsniveaus evenwel van toepassing op de desbetreffende NUTS-1-regio, op voorwaarde dat deze NUTS-1-regio minstens 1 000 bedrijven telt. Voor de enquête inzake de productiemethoden in de landbouw zullen de relevante gewas- en veekenmerken worden ontleend aan de resultaten van de landbouwstructuurenquête 2010.

    Nauwkeurigheidscategorieën voor de landbouwstructuurenquêtes van 2013 en 2016

    Gewaskenmerken:

    Granen voor de korrelwinning (met inbegrip van zaaizaad), namelijk zachte tarwe en spelt, harde tarwe, rogge, gerst, haver, korrelmaïs, rijst en andere granen voor de korrelwinning

    Drooggeoogste peulvruchten en eiwitrijke gewassen voor korrelwinning (inclusief zaaizaad en mengsels van granen en peulvruchten)

    Aardappelen (met inbegrip van primeurs en pootaardappelen)

    Suikerbieten (exclusief zaaizaad)

    Oliehoudende gewassen, namelijk kool- en raapzaad, zonnebloempitten, sojabonen, lijnzaad en andere oliehoudende gewassen

    Verse groenten, meloenen en aardbeien

    Bloemen en sierplanten (exclusief boomkwekerijgewassen)

    Groen geoogste gewassen

    Grasland, exclusief weiden met geringe opbrengst

    Boomgaarden en kleinfruit

    Citrusvruchtaanplantingen

    Olijfboomgaarden

    Wijngaarden

    Veekenmerken:

    Melkkoeien

    Andere koeien

    Andere runderen

    Fokzeugen

    Andere varkens

    Schapen

    Geiten

    Pluimvee

    Nauwkeurigheidscategorieën voor steekproefenquêtes gehouden als onderdeel van de landbouwstructuurenquête 2010 en de enquête naar de productiemethoden in de landbouw

    Gewaskenmerken:

    Granen voor de korrelwinning (met inbegrip van zaaizaad), namelijk zachte tarwe en spelt, harde tarwe, rogge, gerst, haver, korrelmaïs, rijst en andere granen voor de korrelwinning

    Aardappelen (met inbegrip van primeurs en pootaardappelen) en suikerbieten (met uitzondering van zaaizaad)

    Oliehoudende gewassen, namelijk kool- en raapzaad, zonnebloempitten, sojabonen, lijnzaad en andere oliehoudende gewassen

    Meerjarige gewassen in de openlucht, namelijk boomgaarden en kleinfruit, citrusvruchtaanplantingen, olijfboomgaarden, wijngaarden, boomkwekerijgewassen en andere meerjarige gewassen in de openlucht

    Verse groenten, meloenen, aardbeien, bloemen en sierplanten (met uitzondering van boomkwekerijgewassen)

    Tijdelijk en blijvend grasland

    Veekenmerken:

    Runderen (alle leeftijden)

    Schapen en geiten (alle leeftijden)

    Varkens

    Pluimvee

    Nauwkeurigheidstabel voor NUTS-2-regio’s met minstens 10 000 landbouwbedrijven

    Nauwkeurigheidscategorieën

    Landbouwstructuurenquêtes 2013 en 2016

    Enquête naar de productiemethoden in de landbouw

    Voorkomen van het kernmerk in de NUTS-2-regio

    Relatieve standaard-afwijking

    Voorkomen van het kernmerk in de NUTS-2-regio

    Relatieve standaard-afwijking

    Gewaskenmerken van het landbouwbedrijf

    7,5 % of meer van de oppervlakte cultuurgrond

    < 5 %

    10 % of meer van de oppervlakte cultuurgrond

    < 10 %

    Veekenmerken van het landbouwbedrijf

    7,5 % of meer van het aantal grootvee-eenheden en meer dan 5 % van het nationale aandeel van elke categorie

    < 5 %

    10 % of meer van het aantal grootvee-eenheden en meer dan 5 % van het nationale aandeel van elke categorie

    < 10 %

    Nauwkeurigheidstabel voor NUTS-2-regio’s met minder dan 10 000 landbouwbedrijven

    Nauwkeurigheidscategorieën

    Landbouwstructuurenquêtes 2013 en 2016

    Enquête naar de productiemethoden in de landbouw

    Voorkomen van het kernmerk in de desbetreffende NUTS-1-regio met minstens 1 000 bedrijven

    Relatieve standaard-afwijking

    Voorkomen van het kernmerk in de desbetreffende NUTS-1-regio met minstens 1 000 bedrijven

    Relatieve standaard-afwijking

    Gewaskenmerken van het landbouwbedrijf

    7,5 % of meer van de oppervlakte cultuurgrond

    < 5 %

    10 % of meer van de oppervlakte cultuurgrond

    < 10 %

    Veekenmerken van het landbouwbedrijf

    7,5 % of meer van het aantal grootvee-eenheden en meer dan 5 % van het nationale aandeel van elke categorie

    < 5 %

    10 % of meer van het aantal grootvee-eenheden en meer dan 5 % van het nationale aandeel van elke categorie

    < 10 %


    (1)  Verordening (EG) nr. 1257/1999 van de Raad van 17 mei 1999 inzake steun voor plattelandsontwikkeling uit het Europees Oriëntatie- en Garantiefonds voor de Landbouw (EOGFL) (PB L 160 van 26.6.1999, blz. 80).

    (2)  PB L 220 van 17.8.1985, blz. 1.


    BIJLAGE V

    Lijst van kenmerken voor de enquête naar de productiemethoden in de landbouw

    Kenmerken

    Eenheden/categorieën

    Bewerken van de bodem

    Conventionele bodembewerking (met ploeg of schijveneg)

    ha

    Niet-kerende bodembewerking (minimale bewerking)

    ha

    Geen bodembewerking (directzaaimethode)

    ha

    Bodemconservering

    Bodembedekking in de winter:

    Normale wintergewassen

    ha

    Bodembedekkers of tussengewassen

    ha

    Plantenresten

    ha

    Kale grond

    ha

    Gewasrotatie:

    Percentage bouwland zonder geplande gewasrotatie

    BL % (1)

    Landschapskenmerken

    Lineaire elementen die de voorgaande drie jaar door de landbouwer zijn onderhouden, waarvan:

    Heggen

    ja/neen

    Bomenrijen

    ja/neen

    Stenen muurtjes

    ja/neen

    Lineaire elementen die de voorgaande drie jaar door de landbouwer zijn aangelegd, waarvan:

    Heggen

    ja/neen

    Bomenrijen

    ja/neen

    Stenen muurtjes

    ja/neen

    Begrazing

    Begrazing op het bedrijf

    Begraasd areaal gedurende het voorgaande jaar

    ha

    Duur van het verblijf van de dieren in de wei

    maanden per jaar

    Begrazing op gemeenschappelijke grond

    Totaal aantal dieren dat graast op gemeenschappelijke grond

    stuks

    Duur van de begrazing van de gemeenschappelijke grond

    maanden per jaar

    Huisvesting van dieren

    Runderen:

    Stal (met halsbeugels) — met vaste mest en vloeibare gier

    plaatsen

    Stal (met halsbeugels) — met drijf-/mengmest

    plaatsen

    Loopstal — met vaste mest en vloeibare gier

    plaatsen

    Loopstal — met drijf-/mengmest

    plaatsen

    Andere

    plaatsen

    Varkens:

    Op gedeeltelijke roostervloer

    plaatsen

    Op volledige roostervloer

    plaatsen

    Op strobedding (diep strooisel — loopstal)

    plaatsen

    Andere

    plaatsen

    Leghennen:

    Op strobedding (diep strooisel — loopstal)

    plaatsen

    Batterijkooien (alle soorten)

    plaatsen

     

    Batterijkooien met mestband

    plaatsen

     

    Batterijkooien met kunstmatig geventileerde mestput (deep pit)

    plaatsen

     

    Batterijkooien met natuurlijk geventileerde mestput (stilt house)

    plaatsen

    Andere

    plaatsen

     

    Oppervlakte cultuurgrond waarop vaste mest/stalmest wordt gebruikt

    Totaal

    CG % (2)

    Met directe onderwerking

    CG % (2)

    Oppervlakte cultuurgrond waarop drijf-/mengmest wordt gebruikt

    Totaal

    CG % (2)

    Met directe onderwerking of injectiesysteem

    CG % (2)

    Percentage van de in totaal geproduceerde mest die niet op het bedrijf zelf wordt gebruikt

    percentageklasse (3)

    Mestopslag- en behandelingsfaciliteiten

    Opslagfaciliteiten voor:

    Vaste mest

    ja/neen

    Vloeibare mest (gier)

    ja/neen

    Drijf-/mengmest

    Drijf-/mengmesttank

    ja/neen

    Mestbassin

    ja/neen

    Zijn de opslagfaciliteiten overdekt?

    Vaste mest

    ja/neen

    Vloeibare mest (gier)

    ja/neen

    Drijf-/mengmest

    ja/neen

    Irrigatie

    Geïrrigeerd areaal

    Gemiddelde geïrrigeerd areaal gedurende de voorgaande drie jaar

    ha

    Totaal areaal van de gewassen die gedurende de voorgaande twaalf maanden ten minste eenmaal zijn geïrrigeerd

    Totaal

    ha

    Granen voor de korrelwinning (inclusief zaaizaad) (met uitzondering van maïs en rijst)

    ha

    Maïs (korrelmaïs en voedermaïs)

    ha

    Rijst

    ha

    Drooggeoogste peulvruchten en eiwitrijke gewassen voor korrelwinning (inclusief zaaizaad en mengsels van granen en peulvruchten)

    ha

    Aardappelen (inclusief primeurs en pootaardappelen)

    ha

    Suikerbieten (exclusief zaaizaad)

    ha

    Kool- en raapzaad

    ha

    Zonnebloemen

    ha

    Vezelgewassen (vlas, hennep, andere vezelgewassen)

    ha

    Verse groenten, meloenen en aardbeien — in de openlucht

    ha

    Tijdelijk grasland, en blijvend grasland

    ha

    Andere gewassen op bouwland

    ha

    Boomgaarden en kleinfruit

    ha

    Citrusvruchtaanplantingen

    ha

    Olijfboomgaarden

    ha

    Wijngaarden

    ha

    Toegepaste irrigatiemethoden

    Oppervlakte-irrigatie (overstroming, vorendrainage)

    ja/neen

    Beregening

    ja/neen

    Druppelbevloeiing

    ja/neen

    Bron voor het op het bedrijf voor irrigatie gebruikte water

    Grondwater op het bedrijf

    ja/neen

    Oppervlaktewater op het bedrijf: vijvers of stuwbekkens

    ja/neen

    Oppervlaktewater van buiten het bedrijf: meren, rivieren of waterlopen

    ja/neen

    Water van buiten het bedrijf: gemeenschappelijk waterleidingsnet

    ja/neen

    Andere bronnen

    ja/neen


    (1)  Bouwlandpercentages (BL): (0), (> 0-< 25), (≥ 25-< 50), (≥ 50-< 75), (≥ 75).

    (2)  Cultuurgrondpercentages (CG): (0), (> 0-< 25), (≥ 25-< 50), (≥ 50-< 75), (≥ 75).

    (3)  Percentageklassen: (0), (> 0-< 25), (≥ 25-< 50), (≥ 50-< 75), (≥ 75).


    Top