Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32007D0397

    2007/397/EG: Besluit van de Commissie van 8 juni 2007 tot oprichting van een deskundigengroep voor demografische kwesties

    PB L 150 van 12.6.2007, p. 5–7 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Dit document is verschenen in een speciale editie. (HR)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2007/397/oj

    12.6.2007   

    NL

    Publicatieblad van de Europese Unie

    L 150/5


    BESLUIT VAN DE COMMISSIE

    van 8 juni 2007

    tot oprichting van een deskundigengroep voor demografische kwesties

    (2007/397/EG)

    DE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN,

    Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap, en met name op artikel 140,

    Overwegende hetgeen volgt:

    (1)

    Artikel 140 van het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap schrijft voor dat de Commissie de samenwerking tussen de lidstaten bevordert en de coördinatie van hun optreden op alle gebieden van de sociale politiek vergemakkelijkt.

    (2)

    Overeenkomstig de mededeling van de Commissie van 12 oktober 2006 getiteld „Demografische toekomst van Europa: probleem of uitdaging?” heeft de Commissie besloten een groep van regeringsdeskundigen op te richten.

    (3)

    De groep moet bijdragen aan de ontwikkeling van het beleid tot aanpassing aan demografische veranderingen.

    (4)

    De complementariteit met de activiteiten van andere Europese groepen en comités die zich met demografische kwesties bezighouden, wordt gegarandeerd en overlappingen worden voorkomen; dit geldt met name voor het Comité voor de werkgelegenheid, het Comité voor sociale bescherming, het Comité voor de economische politiek, het Economisch en Financieel Comité, de Adviesraad voor gelijkheid tussen vrouwen en mannen en de Groep op hoog niveau inzake gendermainstreaming. De Commissie zal hen op de hoogte houden van de werkzaamheden van de deskundigengroep voor demografische kwesties.

    (5)

    De groep moet worden samengesteld uit vertegenwoordigers van de regeringen van de lidstaten en uit onafhankelijke deskundigen.

    (6)

    Derhalve dient de „deskundigengroep voor demografische kwesties” te worden opgericht, waarvan het mandaat en de structuur nader moeten worden omschreven,

    BESLUIT:

    Artikel 1

    De Commissie richt een deskundigengroep op met de naam „Europese deskundigengroep voor demografische kwesties” (hierna „de groep” genoemd) voor een termijn van vijf jaar, die telkens met vijf jaar kan worden verlengd.

    Artikel 2

    Taak

    De groep heeft tot taak de Commissie van advies te dienen bij de monitoring van de demografische veranderingen en de uitvoering van de politieke richtsnoeren die zijn vastgelegd in de mededeling van de Commissie van 12 oktober 2006 over de demografische toekomst van Europa (COM(2006) 571).

    Meer in het bijzonder zal de groep:

    de Commissie bijstaan bij het trekken van conclusies uit de onderzoeksresultaten, bij het in kaart brengen van de relevante gegevens voor de demografische verslagen en bij het bevorderen van de uitwisseling van goede praktijken waarvoor het demografisch forum een platform biedt. De groep betrekt daarbij de vele acties en onderzoeken van de Europese instellingen op dit gebied;

    de lidstaten de mogelijkheid bieden hun mening te geven over de globaal te geven antwoorden op de demografische uitdagingen en over de specifieke initiatieven die voortkomen uit de mededeling van 12 oktober 2006 over de demografische toekomst van Europa, met name op de gebieden die nog niet goed door de bestaande comités en adviesgroepen worden bestreken;

    de Commissie bijstaan bij het uitwerken van de toekomstige demografische verslagen en bij het beoordelen of de EU voldoende voorbereid is op de demografische veranderingen (balans die moet worden opgenomen in het jaarlijkse voortgangsverslag van de uitvoering van de Lissabon-strategie);

    de uitwisseling van ervaringen en goede praktijken op het gebied van gezinsbeleid mogelijk maken en de initiatieven tot verbetering van de levenskwaliteit van personen met gezinstaken ondersteunen;

    de mondelinge en schriftelijke bijdragen van de sociale partners en maatschappelijke organisaties onderzoeken.

    De voorzitter van de groep kan voorstellen dat de Commissie de groep over een specifieke kwestie raadpleegt.

    Artikel 3

    Samenstelling — Benoeming

    1.   De groep bestaat uit regeringsdeskundigen en uit onafhankelijke deskundigen.

    Elke lidstaat benoemt een regeringsdeskundige die hem vertegenwoordigt.

    De Commissie benoemt op persoonlijke titel uit deskundigen op hoog niveau met expertise op het in artikel 2 bedoelde gebied onafhankelijke deskundigen die haar onafhankelijk van invloeden van buitenaf moeten adviseren.

    2.   De volgende bepalingen zijn van toepassing:

    de leden blijven in functie tot zij worden vervangen of tot hun ambtstermijn afloopt;

    leden die geen doeltreffende bijdrage tot de werkzaamheden van de groep meer kunnen leveren, hun ontslag indienen of de verplichtingen van het eerste of tweede streepje van dit artikel of artikel 287 van het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap niet nakomen, kunnen voor de rest van hun ambtstermijn worden vervangen;

    de namen van de op persoonlijke titel benoemde leden worden bekendgemaakt op de website van het directoraat-generaal Werkgelegenheid, sociale zaken en gelijke kansen en in de C-serie van het Publicatieblad van de Europese Unie. Voor het verzamelen, beheren en bekendmaken van de namen van de leden gelden de bepalingen van Verordening (EG) nr. 45/2001 van het Europees Parlement en de Raad (1) betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens.

    Artikel 4

    Werking

    1.   De Commissie benoemt de voorzitter van de groep.

    2.   Indien zulks nuttig en/of nodig is, kan de vertegenwoordiger van de Commissie deskundigen of waarnemers met een bijzondere kwalificatie op het gebied van een geagendeerd onderwerp uitnodigen om aan de beraadslagingen van de groep of subgroepen deel te nemen.

    3.   De bij de werkzaamheden van de groep verkregen informatie mag niet openbaar worden gemaakt wanneer de Commissie deze als vertrouwelijk aanmerkt.

    4.   De groep vergadert normaliter ten kantore van de (diensten van de) Commissie, op de wijze en volgens het tijdschema die door de Commissie worden bepaald. De groep kan worden opgeroepen tot vergaderingen op andere locaties, met name op voorstel van een lidstaat die de groep wenst te ontvangen in verband met een gebeurtenis die van bijzonder belang is voor de groep. Het secretariaat van de groep wordt verzorgd door de Commissie. Andere betrokken ambtenaren van de Commissie mogen deze vergaderingen bijwonen.

    5.   De groep stelt haar reglement van orde vast op basis van het door de Commissie vastgestelde standaardreglement van orde.

    6.   De diensten van de Commissie mogen op internet conclusies, samenvattingen, delen van conclusies of werkdocumenten van de groep publiceren in de oorspronkelijke taal van het desbetreffende document.

    Artikel 5

    Vergaderkosten

    De in het kader van de werkzaamheden van de groep door de leden, deskundigen en waarnemers gemaakte reis- en verblijfkosten worden door de Commissie vergoed overeenkomstig de binnen de Commissie geldende bepalingen. De regeringsdeskundigen worden niet voor hun werkzaamheden betaald.

    Vergaderkosten worden vergoed voor zover de middelen die volgens de jaarlijkse toewijzingsprocedure aan de betrokken dienst zijn toegekend, hiervoor volstaan.

    Artikel 6

    Inwerkingtreding

    Dit besluit wordt van kracht op de dag van zijn bekendmaking in het Publicatieblad van de Europese Unie.

    Gedaan te Brussel, 8 juni 2007.

    Voor de Commissie

    Vladimír ŠPIDLA

    Lid van de Commissie


    (1)  PB L 8 van 12.1.2001, blz. 1.


    Top