Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Euroopan laajuinen automatisoitu reaaliaikainen bruttomaksujärjestelmä (TARGET)

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:

Euroopan keskuspankin suuntaviivat (EU) 2022/912 uuden sukupolven Euroopan laajuisesta automatisoidusta reaaliaikaisesta bruttomaksujärjestelmästä (TARGET) ja suuntaviivojen 2013/47/EU (EKP/2012/27) kumoamisesta (EKP/2022/8)

SUUNTAVIIVOJEN TARKOITUS

  • Sillä säännellään uutta Euroopan laajuista automatisoitua reaaliaikaista bruttomaksujärjestelmää (TARGET), joka koostuu useista maksujärjestelmistä, joiden avulla eurojärjestelmän pankit voivat siirtää rahaa toistensa välillä reaaliaikaisesti. Se perustuu konsolidointihankkeeseen, jonka tarkoituksena on konsolidoida ja optimoida aiemmat TARGET2- (maksujärjestelmä) ja TARGET2-Securities (arvopaperien selvitysjärjestelmä) -alustat.
  • TARGET-järjestelmän perimmäisenä tavoitteena on vähentää Euroopan unionin (EU) pankkien yhteenlaskettuja toimintakustannuksia ja tehostaa likviditeetinhallintaa*. TARGET-järjestelmä on tärkeä tiettyjen Euroopan keskuspankkijärjestelmän perustehtävien, kuten EU:n rahapolitiikan toteuttamisen ja maksujärjestelmien moitteettoman toiminnan edistämisen, kannalta.

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

TARGET-järjestelmä koostuu useista maksujärjestelmistä, jotka muodostavat TARGET-osajärjestelmiä. Kukin eurojärjestelmän keskuspankki* (eurojärjestelmän keskuspankki) käyttää omaa TARGET-osajärjestelmää asiaa koskevan kansallisen lainsäädäntönsä mukaisesti selvityksen lopullisuudesta maksujärjestelmissä ja arvopaperien selvitysjärjestelmissä annetun direktiivin 98/26/EY mukaisesti (ks. tiivistelmä).

TARGET-järjestelmä tarjoaa useita keskitettyjä likviditeetinhallintapalveluja, kuten järjestelmän, jota käytetään keskuspankkioperaatioiden* maksusuorituksiin pääasiallisten rahatilien* kautta, pikamaksujen suorittamiseen tähän käyttöön varattujen rahatilien kautta, reaaliaikaisiin pankkien välisiin ja asiakkaiden maksusuorituksiin alatilien kautta.

TARGET-järjestelmä tarjoaa myös mahdollisuuden maksujen suorittamiseen liitännäisjärjestelmissä*.

Euroopan keskuspankkijärjestelmän euromääräiset maksutapahtumat käsitellään TARGET-järjestelmässä, paitsi jos keskuspankit sopivat kahdenvälisesti niiden käsittelemisestä vastaavilla omilla tileillään.

Euroopan unioniin tai Euroopan talousalueelle (ETA) sijoittautuneet taikka Euroopan unioniin tai Euroopan talousalueelle sijoittautuneen sivuliikkeen kautta toimivat luottolaitokset sekä jäsenvaltioiden kansalliset keskuspankit ja Euroopan keskuspankki (EKP) voivat pyynnöstä osallistua TARGET-osajärjestelmään. Eurojärjestelmän keskuspankki, joka käyttää kyseistä TARGET-osajärjestelmää, voi hyväksyä mukaan myös muita yhteisöjä. Tukikelpoiset yhteisöt ja hakemusmenettely vahvistetaan suuntaviivojen liitteessä I olevan I osan 4 ja 5 artiklassa.

TARGET-järjestelmän toiminnan onnistumiseksi kunkin euroalueen kansallisen keskuspankin on täytettävä tietyt velvoitteet. Sen on esimerkiksi noudatettava EKP:n ohjeita turvallisuusperiaatteista, turvallisuusvaatimuksista ja kontrolleista, mukaan lukien kyberuhkien sietokyky ja tietoturva, sekä pantava täytäntöön suuntaviivojen liitteessä I vahvistetut TARGET-järjestelmään osallistumista koskevat yhdenmukaistetut säännöt, jotka koskevat hyväksyttävyyskriteerejä sekä TARGET-tilien avaamista ja käyttöä.

EKP avaa kirjanpidossaan tilin jokaiselle euroalueen kansalliselle keskuspankille kirjatakseen niiden pankkien väliset päivittäiset käteissiirrot, joissa se on osallisena. EKP:n TARGET-osajärjestelmä on nimeltään TARGET-ECB. TARGET-ECB-osajärjestelmän ehdot vahvistetaan päätöksessä (EU) 2022/911.

TARGET-järjestelmän hallinnointi perustuu seuraaviin kolmeen hallintotasoon, jotka esitetään yksityiskohtaisesti suuntaviivojen liitteessä II.

  • Taso 1. EKP:n neuvostolla on yksinomainen vastuu TARGET-järjestelmän johtamisesta, hallinnoinnista ja valvonnasta, erityisesti TARGET-järjestelmän päätöksentekosäännöistä ja sen julkisten tehtävien turvaamisesta.
  • Taso 2. Eurojärjestelmän keskuspankit vastaavat tietyistä teknisistä, toiminnallisista, operatiivisista ja varainhoitoon liittyvistä tehtävistä, myös hallintosääntöjen täytäntöönpanosta.
  • Taso 3. Deutsche Bundesbank, Banque de France, Banca d’Italia ja Banco de España tekevät TARGET-järjestelmää kehittävinä ja ylläpitävinä keskuspankkeina eurojärjestelmän edun mukaisesti päätökset TARGET-järjestelmän päivittäisestä toiminnasta.

Asianomainen eurojärjestelmän keskuspankki voi lopettaa tai keskeyttää TARGET-järjestelmään osallistumisen välittömästi, jos osallistuja joutuu maksukyvyttömyysmenettelyyn tai ei enää täytä liittymisperusteita. Tällaisissa tilanteissa asianomainen eurojärjestelmän keskuspankki ilmoittaa asiasta välittömästi kaikille muille eurojärjestelmän keskuspankeille.

Suuntaviivoissa vahvistetaan menettelyt, joilla puututaan teknisiin toimintahäiriöihin, mukaan lukien valmiussuunnitelmat toiminnan jatkuvuuden varmistamiseksi, osallistujien korvausjärjestelmä ja menetysten käsittely.

Kaikki eurojärjestelmän keskuspankkien väliset suuntaviivoja koskevat riidat ratkaistaan niin kutsutun Euroopan keskuspankkijärjestelmän sisäisiä riitojenratkaisumenettelyjä koskevan yhteisymmärryspöytäkirjan mukaisesti ja noudattamalla suuntaviivoissa vahvistettuja sääntöjä ja menettelyjä. TARGET-osajärjestelmien välisiä käteissiirtotoimeksiantoja koskevissa riita-asioissa sovelletaan täydentävästi sen jäsenvaltion lakia, jossa maksunsaajan eurojärjestelmän keskuspankin kotipaikka sijaitsee.

Pääsy TARGET-järjestelmästä poimittuihin transaktiotason tietoihin on sallittu tietyissä olosuhteissa. Päätöksessä (EU) 2023/549 annetaan keskuspankeille mahdollisuus saada ja käyttää siinä määrin kuin on tarpeen kvantitatiivisia analyysejä ja numeerisia simulaatioita varten TARGET-järjestelmästä poimittuja tapahtumatason tietoja kaikilta TARGET-osajärjestelmän osallistujilta. Tietoja voidaan käyttää seuraaviin tarkoituksiin:

  • TARGET-järjestelmän tehokkaan toiminnan varmistaminen ja sen valvonta
  • makrotason vakauden valvonnan, rahoitusvakauden, rahoitusmarkkinoiden yhdentymisen, markkinaoperaatioiden, kriisinratkaisun ja rahapolitiikan tehtävien edellyttämien analyysien tekeminen
  • yhteisen valvontamekanismin edellyttämien analyysien tekeminen eriyttämisperiaatteen mukaisesti.

TARGET-järjestelmän tehokkaan toiminnan ja valvonnan varmistamiseksi tietoihin pääsy ja niiden käyttö on rajoitettu viiteen järjestelmän toimintaa käsittelevään henkilöstön jäseneen ja viiteen järjestelmän valvontaa käsittelevään henkilöstön jäseneen, ja kullakin ryhmällä on erillinen pääsy tietoihin.

Kvantitatiivisten analyysien ja numeeristen simulaatioiden osalta pääsy on rajoitettu enintään 15 työntekijän ryhmään, joka tekee Euroopan keskuspankkijärjestelmän tutkimuspäälliköiden koordinoimaa tutkimusta.

Markkinainfrastruktuurilautakunta laatii erityiset säännöt transaktiotason tietojen luottamuksellisuuden takaamiseksi.

TARGET-järjestelmän analyysiympäristö perustetaan kvantitatiivisten analyysien ja numeeristen simulointien suorittamista varten. Se koostuu EKP:n kehittämästä ja ylläpitämästä analyysiympäristöstä sekä Suomen keskuspankin kehittämästä ja ylläpitämästä simulointivälineestä.

MISTÄ ALKAEN SUUNTAVIIVOJA SOVELLETAAN?

Niitä on sovellettu 20. maaliskuuta 2023 alkaen, jolloin TARGET2-järjestelmä korvattiin TARGET-järjestelmällä. Näin ollen samasta päivästä alkaen

  • suuntaviivoilla (EU) 2022/912 kumotaan suuntaviivat 2013/47/EU (EKP/2012/27)
  • päätöksellä (EU) 2022/911 kumotaan päätös 2007/601/EY (EKP/2007/7).

TAUSTAA

  • TARGET2-alusta on toiminut sujuvasti useiden vuosien ajan ja varmistanut eurooppalaisten maksujen turvallisuuden ja tehokkuuden. Tällä välin teknologinen kehitys, sääntelyvaatimukset ja kuluttajien muuttuvat tarpeet ovat muuttaneet merkittävästi maksujen käsittely- ja suoritustapoja.
  • Uuden sukupolven TARGET-järjestelmä tarjoaa uusinta markkinainfrastruktuuria, kuten uuden reaaliaikaisen bruttomaksujärjestelmän ja tehokkaammat ja nykyaikaisemmat likviditeetinhallintapalvelut sekä mahdollisuuden suorittaa maksuja useissa valuutoissa.
  • Ks. lisätietoja:

KESKEISET TERMIT

Likviditeetinhallinta. Palvelut, joita pankit tarjoavat yritysasiakkailleen.
Eurojärjestelmän keskuspankki. EKP tai euroalueen kansallinen keskuspankki.
Keskuspankkioperaatiot. Keskuspankin TARGET-osajärjestelmän pääasiallisella rahatilillä käynnistämän likviditeetin siirtotoimeksiannon maksusuoritus.
Pääasiallinen rahatili. Tili, jota käytetään keskuspankkioperaatioiden maksusuorituksiin.
Liitännäisjärjestelmä. EU:ssa tai ETA:ssa toimivan yhteisön ylläpitämä järjestelmä, joka on ohjauksen ja/tai valvonnan alainen ja täyttää asiaankuuluvat euromääräisten palvelujen tarjoamista koskevat valvontavaatimukset.

ASIAKIRJA

Euroopan keskuspankin suuntaviivat (EU) 2022/912, annettu 24 päivänä helmikuuta 2022, uuden sukupolven Euroopan laajuisesta automatisoidusta reaaliaikaisesta bruttomaksujärjestelmästä (TARGET) ja suuntaviivojen 2013/47/EU (EKP/2012/27) kumoamisesta (EKP/2022/8) (EUVL L 163, 17.6.2022, s. 84–185).

Suuntaviivoihin (EU) 2022/912 tehdyt peräkkäiset muutokset on sisällytetty alkuperäiseen säädökseen. Konsolidoitu toisinto on tarkoitettu ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Euroopan keskuspankin päätös (EU) 2023/549, annettu 6 päivänä maaliskuuta 2023, tiettyihin TARGET-tietoihin pääsystä ja niiden käytöstä sekä päätöksen EKP/2010/9 kumoamisesta (EKP/2023/3) (EUVL L 73, 10.3.2023, s. 19–22).

Euroopan keskuspankin päätös (EU) 2022/911, annettu 19 päivänä huhtikuuta 2022, TARGET-ECB-osajärjestelmän ehdoista ja päätöksen 2007/601/EY (EKP/2007/7) kumoamisesta (EKP/2022/22) (EUVL L 163, 17.6.2022, s. 1–83).

Ks. konsolidoitu toisinto.

Euroopan keskuspankin asetus (EU) N:o 795/2014, annettu 3 päivänä heinäkuuta 2014, systeemisesti merkittäviä maksujärjestelmiä koskevista yleisvalvontavaatimuksista (EKP/2014/28) (EUVL L 217, 23.7.2014, s. 16–30).

Ks. konsolidoitu toisinto.

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 98/26/EY, annettu 19 päivänä toukokuuta 1998, selvityksen lopullisuudesta maksujärjestelmissä ja arvopaperien selvitysjärjestelmissä (EYVL L 166, 11.6.1998, s. 45–50).

Ks. konsolidoitu toisinto.

Viimeisin päivitys: 13.04.2023

Top