Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document JOC_2001_154_E_0129_01

    Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi yritystoiminnan rakennetilastoista annetun neuvoston asetuksen (EY, Euratom) N:o 58/97 muuttamiseksi (KOM(2001) 38 lopull. - 2001/0023(COD)) (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

    EYVL C 154E, 29.5.2001, p. 129–140 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    52001PC0038

    Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus yritystoiminnan rakennetilastoista annetun neuvoston asetuksen (EY, Euratom) N:o 58/97 muuttamiseksi /* KOM/2001/0038 lopull. - COD 2001/0023 */

    Virallinen lehti nro 154 E , 29/05/2001 s. 0129 - 0140


    Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS yritystoiminnan rakennetilastoista annetun neuvoston asetuksen (EY, Euratom) N:o 58/97 muuttamiseksi

    (komission esittämä)

    PERUSTELUT

    Yritystoiminnan rakennetilastoista annettu neuvoston asetus (EY, Euratom) N:o 58/97 on tärkein sääntelykehys yritysten rakennetta, toimintaa, kilpailukykyä ja tuloksia koskevien tilastotietojen keräämiselle ja toimittamiselle sekä näiden tilastojen tuottamiselle ja arvioimiselle. Ehdotetulla asetuksella on tarkoitus täydentää yritystoiminnan rakennetilastoista annettua asetusta kahdella alakohtaisella liitteellä, joista toinen koskee luottolaitoksia (liite 6) ja toinen eläkerahastoja (liite 7). Lisäksi sillä laajennetaan yleisen moduulin (liite 1) kattamaa alaa siten, että mukaan otetaan seuraavat vielä puuttuvat toimialat: muu rahoituksenvälitys, eläkevakuutustoiminta ja rahoitusta palveleva toiminta. Ehdotetulla asetuksella lisätään rakennetilastoista annetun asetuksen liitteeseen 2 (teollisuus) lisäksi kaksi uutta ympäristömuuttujaa.

    Luottolaitoksia, eläkerahastoja ja muita rahoituspalveluja koskevia rakennetilastoja tarvitaan rahoitusalan yhtenäismarkkinoiden arviointia, makrotaloustilastojen täydentämistä sekä EU:n rahoitusalan vakauden seurantaa varten. Komission toukokuussa 1999 julkistamassa rahoituspalvelujen toimintasuunnitelmassa korostetaan toimivien rahoitusalan yhtenäismarkkinoiden välttämättömyyttä.

    Ympäristökustannuksia ja -menoja koskevat tiedot ovat välttämättömiä ympäristölainsäädännön noudattamisesta aiheutuvien kustannusten arvioimiseksi. Kattavien, yhdenmukaistettujen ja ajantasaisten ympäristömenoja koskevien EU:n tason tietojen avulla voidaan parantaa ympäristölainsäädännön suunnittelua ja täytäntöönpanoa sekä saavuttaa hyviä ympäristönsuojelutuloksia entistä pienemmin kustannuksin.

    Yritystoiminnan rakennetilastoista annetun asetuksen 2 artiklan mukaan yksi näiden tilastojen laatimisen tarkoituksista on analysoida yritysten erityispiirteitä, jotka liittyvät tiettyihin toimintoryhmiin. Asetuksen 4 artiklan mukaan asetukseen voidaan sisällyttää liitteitä, joilla laadittavat tilastot ryhmitellään moduuleiksi. Luottolaitosten ja eläkerahastojen katsottiin olevan niin kehittyneitä osa-alueita, että alakohtaisen liitteen lisäämistä voitiin niiden osalta pitää perusteltuna. Liite 6 ja liite 7 sisältävät kumpikin ominaisuusluettelon, joka liitteessä 6 antaa parhaan mahdollisen kokonaiskuvan luottolaitosten ja liitteessä 7 eläkerahastojen toiminnasta. Tietojen avulla voidaan tarkastella rakenteellisia muutoksia, kuten euron käyttöönoton, luottolaitosten keskittymisen sekä muiden alaan vaikuttavien tekijöiden aiheuttamia muutoksia, sekä eläkerahastoalan kehitystä ja nykyisin EU:ssa toimivien erityyppisten eläkerahastojen eroja. Ominaisuustietojen valinta perustuu vapaaehtoisiin, luottolaitoksia ja eläkerahastoja koskeviin tiedonkeruisiin, jotka aloitettiin viitevuodelta 1997, sekä eläkerahastoja koskevaan pilottihankkeeseen.

    Muun rahoituksenvälityksen (NACE Rev.1:n kolminumerotaso 65.2), eläkevakuutustoiminnan (NACE Rev.1:n nelinumerotaso 66.02) ja rahoitusta palvelevan toiminnan (NACE Rev.1:n kaksinumerotaso 67) sisällyttäminen yritystoiminnan rakennetilastoista annetun asetuksen liitteeseen 1 merkitsee, että rajoitettu määrä tärkeimpiä rakennetilastoja kerätään myös näistä toimialoista. Nämä tiedot täydentävät monista muista toimialoista (kuten teollisuustoiminnasta ja yrityspalveluista) jo saatavilla olevia tilastoja. Päätös näiden toimialojen sisällyttämisestä liitteeseen 1 tehtiin muuta rahoituksenvälitystä, eläkevakuutustoimintaa sekä rahoitusta palvelevaa toimintaa koskevien pilottihankkeiden tulosten perusteella. Jotta jäsenvaltioiden näkökannat voitaisiin ottaa huomioon, ensimmäistä pakollista viitevuotta sekä muuttujien toimitusaikaa koskeva päätös ehdotetaan tehtäväksi yritystoiminnan rakennetilastoista annetun asetuksen 13 artiklassa säädettyä komitologiamenettelyä noudattaen.

    Jatkossa tuotettavat, liitteissä 6 ja 7 olevat rahoituspalveluja koskevat rakennetilastot perustuvat pääosin hallinnollisiin lähteisiin. Yrityksille ja kansallisille tiedontuottajille (kansallisille tilastolaitoksille, keskuspankeille, valvontaviranomaisille jne.) aiheutuu tilastotietojen keruusta tämän vuoksi vain hyvin vähän tai ei lainkaan rasitteita. Liitteessä 1 olevia muuttujia koskevien tilastojen keruu ja laatiminen rahoituksenvälityksen ja rahoitusta palvelevan toiminnan aloilla saattavat aiheuttaa lisäkustannuksia. Ehdotetussa asetuksessa ei rakennetilastoista annetun asetuksen 6 artiklan mukaisesti määritellä käytettäviä tiedonkeruumenetelmiä, vaan jokainen jäsenvaltio voi tuottaa tiedot olosuhteisiinsa parhaiten soveltuvalla tavalla.

    Yritystoiminnan rakennetilastoista annetun asetuksen liitteeseen 2 (teollisuustoiminta) ehdotetaan lisättäväksi kaksi ympäristönsuojelumenoja kuvaavaa pakollista muuttujaa, jotka ovat "Investoinnit yhdennettyyn teknologiaan" ja "Juoksevat ympäristönsuojelumenot yhteensä". Näitä kahta muuttujaa koskevat pilottitutkimukset osoittivat tiedonkeruun olevan mahdollista. Tämäntyyppiset ympäristönsuojelumenot ovat hyvin tärkeitä kokonaiskustannusten kannalta, ja niiden merkityksen voidaan olettaa kasvavan ajan myötä suhteessa piipunpäälaitteiden kustannuksiin, joka on tällä hetkellä ainoa pakollinen muuttuja. Ympäristönsuojelumenotietojen käyttäjät tarvitsevat tämän vuoksi tietoja kaikista kolmesta muuttujasta.

    Rahoituspalvelualan yritystilastoja koskeva ehdotus on useiden, jäsenvaltioiden kanssa pidettyjen kokousten ja niiden kanssa käytyjen keskustelujen tulos, ja jäsenvaltioiden valtaosa tukee ehdotusta. Ympäristömuuttujia koskeva ehdotus on tulosta jäsenvaltioita edustavien ja eri työryhmissä toimivien asiantuntijoiden kanssa käydyistä yksityiskohtaisista keskusteluista. Näiden komiteoiden ja työryhmien jäsenet tukivat yleisesti ottaen asetusehdotusta.

    Ehdotettu asetus toimitetaan Euroopan parlamentille ja neuvostolle käsittelyä varten.

    2001/0023 (COD)

    Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS yritystoiminnan rakennetilastoista annetun neuvoston asetuksen (EY, Euratom) N:o 58/97 muuttamiseksi

    (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

    EUROOPAN PARLAMENTTI JA EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, jotka

    ottavat huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen ja erityisesti sen 285 artiklan,

    ottavat huomioon komission ehdotuksen [1],

    [1] EYVL

    ottavat huomioon talous- ja sosiaalikomitean lausunnon [2],

    [2] EYVL

    ottavat huomioon Euroopan keskuspankin lausunnon [3],

    [3] EYVL

    noudattavat perustamissopimuksen 251 artiklassa tarkoitettua menettelyä,

    sekä katsovat seuraavaa:

    (1) Neuvoston asetuksella (EY, Euratom) N:o 58/97 [4], sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna neuvoston asetuksella (EY, Euratom) 410/98 [5], luotiin yhteinen järjestelmä yritystoiminnan rakennetta, toimintaa, kilpailukykyä ja tuloksia koskevien yhteisön tilastojen keruuta, laadintaa, toimittamista ja arviointia varten.

    [4] EYVL L 14, 17.1.1997, s.1.

    [5] EYVL L 52, 21.2.1998, s. 1.

    (2) Yhteisön raha-, talous- ja sosiaalialalla tapahtunut yhdentymiskehitys edellyttää edellä mainitun järjestelmän laajentamista siten, että se kattaa luottolaitokset, eläkerahastot, muun rahoituksenvälityksen sekä rahoitusta palvelevan toiminnan;

    (3) Sisämarkkinoiden kehitys ja toiminta lisäävät näiden markkinoiden toimivuutta mittaavan tiedon tarvetta erityisesti luottolaitostoiminnan, eläkevakuutustoiminnan, muun rahoituksenvälityksen sekä rahoitusta palvelevan toiminnan aloilla.

    (4) Rahoituspalvelualan yritystilastoja tarvitaan kauppaneuvottelujen tueksi rahoituspalvelujen kansainvälisen kaupan vapautumisen vuoksi.

    (5) Kansantalouden tilinpidon ja aluetilinpidon tilien laatiminen Euroopan kansantalouden tilinpito- ja aluetilinpitojärjestelmästä yhteisössä 25 päivänä kesäkuuta 1996 annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 2223/96 [6] mukaisesti edellyttää vertailukelpoisia, täydellisiä ja luotettavia yritystoimintatilastoja rahoituspalvelualalta.

    [6] EYVL L 310, 30.11.1996, s.1.

    (6) Yhtenäisvaluutan käyttöönotto vaikuttaa merkittävästi rahoituspalvelualan rakenteeseen sekä rajatylittäviin pääomavirtoihin, minkä vuoksi kilpailukykyä ja kansainvälistymistä koskevien tietojen merkitys kasvaa.

    (7) Toimivaltaisten viranomaisten noudattaman, luottolaitosten vakauden valvontaan sekä rahoitusjärjestelmän vakauteen liittyvän politiikan moitteeton hoito lisää luottolaitoksia ja niihin liittyviä palveluja koskevien tietojen kysyntää.

    (8) Kehittyvä eläkerahastoala voisi osaltaan tukea pääomamarkkinoiden toimintaa hyödyntämällä entistä tehokkaammin sijoitustoimintaa koskevien sääntöjen vapauttamista.

    (9) Euroopan yhteisön ympäristöä ja kestävää kehitystä koskevan poliittisen toimintaohjelman "Kohti kestävää kehitystä" tarkistamisesta tehdyssä Euroopan parlamentin ja neuvoston päätöksessä N:o 2179/98/EY [7] tuodaan jälleen esille se seikka, että luotettavat ja vertailukelpoiset tiedot, tilastot ja indikaattorit ovat tärkeitä välineitä, joita tarvitaan ympäristölainsäädännön noudattamisesta aiheutuvien kustannusten arvioinnissa.

    [7] EYVL L 275, 10.10.1998, s.1.

    (10) Päätöksellä 89/382/ETY, Euratom [8] perustettua tilasto-ohjelmakomiteaa, direktiivillä 77/780/EEC [9] perustettua pankkialan neuvoa-antavaa komiteaa, päätöksellä 91/115/ETY [10] perustettua raha-, rahoitus- ja maksutasetilastokomiteaa ja direktiivillä 91/675/ETY [11] perustettua vakuutuskomiteaa on kuultu,

    [8] EYVL L 181, 28.6.1989, s. 47.

    [9] EYVL L 322, 17.12.1977, s.30.

    [10] EYVL L 59, 6.3.1991, s.19.

    [11] EYVL L 374, 31.12.1991, s. 32.

    OVAT ANTANEET TÄMÄN ASETUKSEN:

    1 artikla

    Muutetaan asetus (EY, Euratom) N:o 58/97 seuraavasti:

    1. Lisätään 5 artiklaan seuraavat luetelmakohdat:

    "... liitteessä 6 määritelty luottolaitosten rakennetilastojen yksityiskohtainen moduuli"

    "... liitteessä 7 määritelty eläkerahastojen rakennetilastojen yksityiskohtainen moduuli."

    2. Lisätään tämän asetuksen liitteen mukaiset liitteet 6 ja 7.

    2 artikla

    Muutetaan asetuksen (EY, Euratom) N:o 58/97 liite I seuraavasti:

    1. Lisätään 5 jaksoon seuraava virke:

    "Päätös ensimmäisestä viitevuodesta, jolta NACE Rev. 1:n kolminumerotason 65.2 ja kaksinumerotason 67 kattamista toiminnoista laaditaan tilastot, tehdään kuitenkin tämän asetuksen 13 artiklassa säädettyä menettelyä noudattaen."

    2. Korvataan 8 jakso seuraavasti:

    "1. Tulokset on toimitettava 18 kuukauden kuluessa viitejakson kalenterivuoden päättymisestä lukuun ottamatta NACE Rev. 1:n nelinumerotasoa 65.11 ja liitteiden 5, 6 ja 7 kattamia NACE Rev. 1:n toimintoja. NACE:n nelinumerotason 65.11 osalta toimitusaika on 10 kuukautta. Liitteiden 5, 6 ja 7 kattamien toimintojen osalta toimitusajasta säädetään kyseisissä liitteissä. Päätös NACE Rev. 1:n kolminumerotason 65.2 ja kaksinumerotason 67 kattamia toimintoja koskevien tulosten toimitusajasta tehdään kuitenkin tämän asetuksen 13 artiklassa säädettyä menettelyä noudattaen.

    2. Seuraavista yritystilastojen ominaisuustiedoista on NACE Rev. 1:n kaksinumerotasoja 65 ja 66 lukuun ottamatta toimitettava kansallisen tason ennakkotulokset tai estimaatit 10 kuukauden kuluessa viitejakson kalenterivuoden päättymisestä:

    12 11 0 (liikevaihto) 16 11 0 (työhön osallistuvien lukumäärä)

    Nämä ennakkotulokset on jaoteltava NACE Rev. 1:n kolminumerotason mukaan lukuun ottamatta NACE Rev. 1:n pääluokkia H, I ja K, joiden osalta tulokset on jaoteltava 9 jakson ryhmittelyn mukaisesti. NACE Rev. 1:n kaksinumerotason 67 osalta päätös ennakkotulosten tai estimaattien toimittamisesta tehdään tämän asetuksen 13 artiklassa säädettyä menettelyä noudattaen."

    3. Korvataan 9 jaksossa pääluokka J seuraavasti:

    "PÄÄLUOKKA J Rahoitustoiminta

    Jotta voitaisiin laatia yhteisön tason tilastot, jäsenvaltiot toimittavat kansalliset osatulokset NACE Rev. 1:n luokkien mukaan jaoteltuina."

    4. Korvataan 10 jakson 1 kohdan ensimmäinen virke seuraavasti:

    "Jäsenvaltioiden on toimitettava komissiolle selvitys NACE Rev. 1:n pääluokkiin M-O luokiteltavia tilastoyksiköitä koskevien tietojen määrittelystä, rakenteesta, ja saatavuudesta."

    3 artikla

    Korvataan asetuksen (EY, Euratom) N:o 58/97 liite 2 seuraavasti:

    1. Lisätään 4 jakson 3 kohtaan muuttujan 21 11 0 (investoinnit laitteisiin ja laitoksiin, jotka on tarkoitettu päästöjen vähentämiseen sekä erityisiin päästöjen vähentämislaitteisiin - pääasiassa putkien suulle asennettavat) jälkeen seuraava ominaisuustieto:

    "21 12 0 - Investoinnit laitteisiin ja laitoksiin, jotka liittyvät ympäristöä säästävään teknologiaan ("yhdennetty teknologia") (()"

    2. Korvataan 4 jakson 3 kohdan alaviite seuraavasti:

    "(() Jos liikevaihdon tai työhön osallistuvien kokonaismäärä NACE Rev. 1:n pääluokkien C-E jollakin kaksinumerotasolla on jonkin jäsenvaltion osalta alle yksi prosenttia yhteisön kokonaismäärästä, tässä asetuksessa tarkoitettuja tietoja muuttujia 21 11 0, 21 12 0, 22 11 0 ja 22 12 0 koskevien tilastojen laatimiseksi ei tarvitse kerätä. Jos yhteisön politiikka sitä edellyttää, komissio voi tämän asetuksen 13 artiklassa säädettyä menettelyä noudattaen pyytää näiden tietojen tilapäistä keräämistä."

    3. Lisätään 4 jakson 4 kohtaan muuttujan 20 31 0 (Sähkön ostot (arvo)) jälkeen seuraava ominaisuustieto:

    "21 14 0 - Juoksevat ympäristönsuojelumenot yhteensä (() "

    4. Lisätään 4 jakson 4 kohtaan alaviite seuraavasti:

    "(() Jos liikevaihdon tai työhön osallistuvien kokonaismäärä NACE Rev. 1:n pääluokkien C-E jollakin kaksinumerotasolla on jonkin jäsenvaltion osalta alle yksi prosenttia yhteisön kokonaismäärästä, tässä asetuksessa tarkoitettuja tietoja muuttujaa 21 14 0 koskevien tilastojen laatimiseksi ei tarvitse kerätä. Jos yhteisön politiikka sitä edellyttää, komissio voi tämän asetuksen 13 artiklassa säädettyä menettelyä noudattaen pyytää näiden tietojen tilapäistä keräämistä."

    5. Lisätään 5 jaksoon kaksi kohtaa seuraavasti:

    "3. Ensimmäinen viitevuosi, jolta ominaisuustietoja 21 12 0 ja 21 14 0 koskevat tilastot laaditaan, on kalenterivuosi 2001.

    4. Ominaisuustietoa 21 12 0 koskevat tilastot laaditaan vuosittain. Ominaisuustietoa 21 14 0 koskevat tilastot laaditaan joka kolmas vuosi."

    6. Korvataan 7 jakson 6 kohta seuraavasti:

    "6. Ominaisuustietoja 21 11 0, 21 12 0 ja 21 14 0 koskevat tulokset jaotellaan pääluokissa C, D ja E NACE Rev. 1:n kaksinumerotason mukaan ja kaksinumerotasoilla 21, 23 ja 24 NACE Rev. 1:n kolminumerotason mukaan."

    7. Lisätään 7 jaksoon uusi kohta seuraavasti:

    "7. Ominaisuustietoja 21 11 0, 21 12 0 ja 21 14 0 koskevat tulokset on jaoteltava seuraaviin ympäristöalan osa-alueisiin: ilmanlaadun ja ilmaston suojelu, jätevesihuolto, jätehuolto ja muu ympäristönsuojelu. Muu ympäristönsuojelu sisältää seuraavat osa-alueet: maaperän ja pohjavesien suojelu, melun ja tärinän torjunta, biologinen monimuotoisuus ja maisema, säteily, tutkimus ja kehittäminen, yleinen ympäristöhallinto ja kohdentamattomat menot. Osa-aluekohtaiset menot on jaoteltava NACE Rev. 1:n kaksinumerotason mukaan."

    8. Lisätään 9 jaksoon seuraava ominaisuustieto:

    "21 11 0 - Investoinnit laitteisiin ja laitoksiin, jotka on tarkoitettu päästöjen vähentämiseen, sekä erityisiin päästöjen vähentämislaitteisiin (pääasiassa putkien suulle asennettavat)

    Lisätään seuraava huomautus muuttujiin 21 11 0, 21 12 0 ja 21 14 0:

    "Jaottelu ainoastaan ympäristönsuojelun aloilla biologinen monimuotoisuus ja maisema sekä maaperä ja pohjavesi."

    9. Lisätään 10 jaksoon seuraava teksti:

    "Ominaisuustietoja 21 12 0 ja 21 14 0 koskevien tilastojen laatimisen osalta tätä siirtymäkautta voidaan pidentää kolmella vuodella tämän asetuksen 13 artiklassa säädettyä menettelyä noudattaen."

    4 artikla

    Tämä asetus tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan yhteisöjen virallisessa lehdessä.

    Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

    Tehty Brysselissä

    Euroopan parlamentin puolesta Neuvoston puolesta

    Puhemies Puheenjohtaja

    LIITE 6

    LUOTTOLAITOKSIA KOSKEVIEN RAKENNETILASTOJEN

    YKSITYISKOHTAINEN MODUULI

    1 jakso

    Tavoitteet

    Tämän liitteen tarkoituksena on määrittää yhteinen järjestelmä luottolaitosten rakennetta, toimintaa, tuloksia ja kilpailukykyä koskevien yhteisön tilastojen keruuta, laatimista, toimittamista ja arviointia varten. Tämä moduuli sisältää yksityiskohtaisen luettelon ominaisuustiedoista, joista laaditaan tilastot luottolaitosalan kansallisen, yhteisön tason ja kansainvälisen kehityksen tuntemuksen parantamiseksi.

    2 jakso

    Ala

    Laadittavat tilastot koskevat tämän asetuksen 2 artiklan (I), (ii) ja (iii) alakohdassa tarkoitettuja aloja ja erityisesti:

    1. luottolaitosten rakenteen, toiminnan, tulosten ja kilpailukyvyn yksityiskohtaista tarkastelua;

    2. koko liiketoiminnan sekä tuotekohtaisen liiketoiminnan kehitystä ja jakautumista, kansainvälistä toimintaa, henkilöstöä, omaa pääomaa sekä muita varoja ja velkoja.

    3 jakso

    Kattavuus

    1. Tilastot laaditaan NACE Rev. 1:n nelinumerotasoille 65.12 ja 65.22 kuuluvista luottolaitostoiminnoista.

    2. Tilastot laaditaan kaikkien neuvoston direktiiviin 86/635/ETY [12] 2 artiklan 1 kohdan a alakohdan ja 2 artiklan 2 kohdan mukaisten luottolaitosten toiminnoista (lukuun ottamatta keskuspankkeja).

    [12] EYVL L 372, 31.12.1986, s.1.

    3. 20 päivänä maaliskuuta 2000 annetun Euroopan Parlamentin ja neuvoston direktiivin 2000/12/EY [13] 24 artiklan tarkoitetut luottolaitosten sivukonttorit, joiden toiminta kuuluu johonkin 1 kohdan tarkoitettuun NACE Rev. 1:n luokkaan, rinnastetaan 2 kohdassa määriteltyihin luottolaitoksiin.

    [13] EYVL L 126, 25.5.2000, s. 1.

    4 jakso

    Ominaisuustiedot

    Ominaisuustiedot ja laadittavat tilastot luetellaan jäljempänä. Kursiivilla merkityt ominaisuustiedot ja tilastot sisältyvät myös liitteen 1 yleisen moduulin luetteloihin. Käytettäessä suoraan tilinpäätöksestä saatavia tietoja rinnastetaan viitevuonna päättyvät tilivuodet kyseiseen viitevuoteen.

    Ominaisuustietoluettelo sisältää seuraavat tiedot:

    (i) direktiiviin 86/635/ETY 4 artiklassa luetellut ominaisuustiedot: taseen vastaavaa puoli: kohta 4; taseen vastattavaa puoli: kohdat 2 a) + 2 b) yhdistettynä, kohdat 7 + 8 + 9 + 10 + 11 + 12 + 13 + 14 yhdistettynä.

    (ii) direktiivin 86/635/ETY 27 artiklassa luetellut ominaisuustiedot: kohta 2, kohdat 3 a) + 3 b) + 3 c) yhdistettynä, kohta 3 a), kohta 4, kohta 5, kohta 6, kohta 7, kohdat 8 a) + 8 b) yhdistettynä, kohta 8 b), kohta 10, kohdat 11 + 12 yhdistettynä, kohdat 9 + 13 + 14 yhdistettynä, kohdat 15 + 16 yhdistettynä, kohta 19, kohdat 15 + 20 + 22 yhdistettynä, kohta 23.

    (iii) seuraavassa luetellut ominaisuustiedot:

    >TAULUKON PAIKKA>

    (iv) Ominaisuustiedot, joista laaditaan vuosittaiset aluetilastot:

    >TAULUKON PAIKKA>

    5 jakso

    Ensimmäinen viitevuosi

    Ensimmäinen viitevuosi, jolta 4 jaksossa luetelluista ominaisuustiedoista laaditaan vuositilastot, on kalenterivuosi 2001.

    6 jakso

    Tulosten tuottaminen

    1. Tulokset jaotellaan NACE Rev. 1:n nelinumerotasoille 65.12 ja 65.22.

    2. Alueellisten tilastojen tulokset jaotellaan NACE Rev. 1:n nelinumerotason ja alueellisten yksiköiden nimikkeistön (NUTS) 2-tason mukaan.

    7 jakso

    Tulosten toimittaminen

    Tulosten toimittamisaikaa koskeva päätös tehdään tämän asetuksen 13 artiklassa säädettyä menettelyä noudattaen. Tämä aika voi olla enintään 10 kuukautta viitevuoden päättymisestä.

    8 jakso

    Raha-, rahoitus- ja maksutasetilastokomitea

    Komissio ilmoittaa raha-, rahoitus- ja maksutasetilastokomitealle tämän moduulin täytäntöönpanosta ja kaikista toimenpiteistä, joilla tietojen keruuta ja tilastollista käsittelyä sekä tulosten käsittelyä ja toimittamista mukautetaan taloudelliseen ja tekniseen kehitykseen.

    9 jakso

    Pilottitutkimukset

    Komissio käynnistää seuraavat tämän liitteen kattamia toimintoja koskevat pilottitutkimukset, jotka jäsenvaltiot toteuttavat:

    - johdannaisia ja taseen ulkopuolisia eriä koskevat tiedot,

    - jakeluverkkoja koskevat tiedot,

    - tiedot, jotka tarvitaan luottolaitosten liiketoimien erittelemiseksi hinta- ja volyymikomponentteihin.

    Pilottitutkimuksilla arvioidaan tiedonkeruun toteutettavuutta ja kerättävien tietojen tarkoituksenmukaisuutta siten, että huomioon otetaan tiedoista saatava hyöty suhteessa tiedonkeruun kustannuksiin ja keruusta yrityksille aiheutuviin rasitteisiin.

    10 jakso

    Siirtymäkausi

    Tämän yksityiskohtaisen moduulin siirtymäkausi on enintään kolme vuotta 5 jaksossa tarkoitettujen tilastojen laadinnan ensimmäisen viitevuoden alkamisesta.

    LIITE 7

    ELÄKERAHASTOJA KOSKEVIEN RAKENNETILASTOJEN

    YKSITYISKOHTAINEN MODUULI

    1 jakso

    Tavoite

    Tämän liitteen tarkoituksena on määrittää yhteinen järjestelmä eläkerahastojen rakennetta, toimintaa, tuloksia ja kilpailukykyä koskevien yhteisön tilastojen keruulle, laatimiselle, toimittamiselle ja arvioinnille. Tämä moduuli sisältää yksityiskohtaisen luettelon ominaisuustiedoista, joista laaditaan tilastot eläkevakuutusalan kansallisen, yhteisön tason ja kansainvälisen kehityksen tuntemuksen parantamiseksi.

    2 jakso

    Ala

    Laadittavat tilastot koskevat tämän asetuksen 2 artiklan i, ii ja iii alakohdassa tarkoitettuja aloja ja erityisesti:

    1. eläkerahastojen rakenteen, toiminnan, tulosten ja kilpailukyvyn yksityiskohtaista tarkastelua;

    2. koko liiketoiminnan kehitystä ja jakautumista sekä eläkerahastojen jäsenrakennetta, kansainvälistä toimintaa, henkilöstöä sekä sijoituksia ja velkoja.

    3 jakso

    Kattavuus

    1. Tilastot laaditaan kaikista NACE Rev. 1:n nelinumerotasolle 66.02 kuuluvista toiminnoista. Tämä taso kattaa itsenäisten eläkerahastojen toiminnan.

    2. Joitakin tilastoja laaditaan yrityksistä, joilla on aputoiminnoiksi luokiteltavia epäitsenäisiä eläkerahastoja.

    4 jakso

    Ominaisuustiedot

    1. Jäljempänä olevassa ominaisuustietojen ja tilastojen luettelossa ilmoitetaan tarvittaessa, minkätyyppisestä tilastoyksiköstä tilastot laaditaan. Kursiivilla merkityt tilastot ja ominaisuustiedot sisältyvät myös liitteen 1 yleisen moduulin luetteloihin. Käytettäessä suoraan tilinpäätöksestä saatavia tietoja rinnastetaan viitevuonna päättyvät tilivuodet kyseiseen viitevuoteen.

    2. Demografiset ja yrityksiä koskevat ominaisuustiedot, joista laaditaan vuosittaiset tilastot (vain itsenäisistä eläkerahastoista):

    >TAULUKON PAIKKA>

    3. Yrityksiä koskevat ominaisuustiedot, joista laaditaan vuosittaiset tilastot (vain yrityksistä, joilla on epäitsenäisiä eläkerahastoja):

    >TAULUKON PAIKKA>

    5 jakso

    Ensimmäinen viitevuosi

    Ensimmäinen viitevuosi, jolta 4 jaksossa luetelluista ominaisuustiedoista laaditaan vuositilastot, on kalenterivuosi 2001.

    6 jakso

    Tulosten tuottaminen

    1. Edellä 4 jakson 2 kohdassa lueteltuja ominaisuustietoja koskevat tulokset jaotellaan NACE Rev. 1:n nelinumerotasolle.

    2. Edellä 4 jakson 3 kohdassa lueteltuja ominaisuustietoja koskevat tulokset jaotellaan NACE Rev. 1:n pääluokkatasolle.

    7 jakso

    Tulosten toimittaminen

    Tulokset toimitetaan 12 kuukauden kuluessa viitevuoden päättymisestä.

    8 jakso

    Vakuutuskomitea

    Komissio ilmoittaa vakuutuskomitealle tämän moduulin täytäntöönpanosta ja kaikista toimenpiteistä, joilla tietojen keruuta ja tilastollista käsittelyä sekä tulosten käsittelyä ja toimittamista mukautetaan taloudelliseen ja tekniseen kehitykseen.

    9 jakso

    Pilottitutkimukset

    Komissio käynnistää seuraavat tämän liitteen kattamia toimintoja koskevat pilottitutkimukset, jotka jäsenvaltiot toteuttavat:

    - seuraavat eläkerahastojen rajatylittävää toimintaa koskevat tarkemmat tiedot:

    >TAULUKON PAIKKA>

    - seuraavat epäitsenäisiä eläkerahastoja koskevat lisätiedot:

    >TAULUKON PAIKKA>

    - johdannaisia ja taseen ulkopuolisia eriä koskevat tiedot.

    Pilottitutkimuksilla arvioidaan tiedonkeruun toteutettavuutta ja kerättyjen tietojen tarkoituksenmukaisuutta siten, että huomioon otetaan tiedoista saatava hyöty suhteessa tiedonkeruun kustannuksiin ja keruusta yrityksille aiheutuviin rasitteisiin.

    10 jakso

    Siirtymäkausi

    Tämän yksityiskohtaisen moduulin siirtymäkausi on enintään kolme vuotta 5 jaksossa tarkoitettujen tilastojen laadinnan ensimmäisen viitevuoden alkamisesta.

    RAHOITUSSELVITYS

    1. Toimenpiteen nimi

    Ehdotus: Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus yritystoiminnan rakennetilastoista 20 päivänä joulukuuta 1996 annetun neuvoston asetuksen N:o 58/97 muuttamiseksi.

    2. Budjettikohta / -kohdat

    Momentti B5-60

    3. Oikeusperusta

    Perustamissopimuksen 285 artikla

    4. Toimenpiteen kuvaus

    4.1 Toimenpiteen yleistavoite

    Tämän neuvoston asetuksen tavoitteena on tuottaa yhdenmukaistettuja tilastotietoja luottolaitoksista, eläkerahastoista, muusta rahoituksenvälityksestä, rahoitusta palvelevasta toiminnasta sekä tietyistä ympäristömuuttujista. Näitä tietoja tarvitaan yhteisön politiikan laadintaa, seurantaa ja arviointia varten etenkin sisämarkkinapolitiikassa, talous- ja rahoituspolitiikassa, alakohtaisessa politiikassa sekä kilpailu- ja yrityspolitiikassa. Lisäksi kansainväliset yleissopimukset, kuten palvelukaupan yleissopimus (GATS), edellyttävät, että näistä aloista on saatavissa yhdenmukaistettuja tilastoja.

    4.2 Toimenpiteen kesto ja sen uusimista tai voimassaolon jatkamista koskevat yksityiskohtaiset säännöt

    Vuosittainen tiedonkeruu ja tilastojen laadinta aloitetaan viitevuodesta 2001.

    5. Menojen ja tulojen luokitus

    5.1 Ei-pakolliset menot

    5.2 Jaksotetut määrärahat

    5.3 Oletettu tulolaji

    Osa tuotantokustannuksista katetaan tilastotuotteiden ja -palvelujen myynnillä (julkaisut ja tietokannat).

    6. Meno-/tulolaji

    Yhteisön budjetista maksettava tuki, joka myönnetään yhteisön tilastoista vastaavien kansallisten tilastolaitosten tai muiden kansallisten viranomaisten työtä varten, kattaa vain osan kansallisten viranomaisten tekemän tilastointityön kokonaiskustannuksista. Tilasto-ohjelmaan kiinteästi kuuluvien säännöllisesti laadittavien tilastojen tuottaminen ja toimittaminen perustuu periaatteessa toissijaisuusperiaatteeseen, ja toiminta- ja hallintomenoista vastaavat kansalliset viranomaiset. Toimen täytäntöönpanoa tukeville jäsenvaltioille voidaan myöntää tukea muiden julkisten rahoituslähteiden kanssa toteutettavaa yhteisrahoitusta varten, mutta tämä mahdollisuus on melko pieni, sillä kerättävät tiedot saadaan olemassa olevista hallinnollista lähteistä.

    Eurostatin suorittama yhteisön menetelmien kehittäminen ja dokumentointi sekä Eurostatin suorittama tietojen käsittely, analysointi ja levittäminen rahoitetaan kokonaisuudessaan. Nämä työt voidaan tarvittaessa hoitaa palvelujen hankintasopimuksin. Lisäkustannusten oletetaan olevan hyvin pieniä.

    Luottolaitoksia, eläkerahastoja, muuta rahoituksenvälitystä ja rahoitusta palvelevaa toimintaa koskevien tilastojen (julkaisujen, tietokantojen jne.) myynnistä saadaan tuloja, joiden arvioidaan olevan noin 50 000 euroa vuodessa.

    7. Rahoitusvaikutukset

    7.1 Toimenpiteen kokonaiskustannusten laskutapa (yksittäisten ja yhteenlaskettujen kustannusten välinen suhde)

    Kansallisten viranomaisten tekemän työn kustannukset:

    Koska suurin osa luottolaitoksia ja eläkerahastoja koskevista tiedoista kerätään jo käytettävissä olevista hallinnollisista lähteistä, näiden tilastojen laadinnasta oletetaan aiheutuvan vain hyvin vähän kustannuksia. Ympäristömuuttujia koskevista lisätiedoista tehdyt pilottitutkimukset ovat osoittaneet tiedonkeruun olevan toteutettavissa. Luottolaitoksia, eläkerahastoja ja ympäristömuuttujia koskevien tietojen keruussa nykyisin käytettäviin järjestelmiin saattaa olla tarpeen tehdä pieniä mukautuksia, mistä saattaa aiheutua pieniä lisäkustannuksia. Yhteisön budjetista myönnettävä tuki lasketaan seuraavan oletuksen perusteella: 8-10 % neljän ensimmäisen toimintavuoden toimintakustannuksista luottolaitoksia, eläkerahastoja ja ympäristömenoja koskevien tilastojen osalta.

    Joidenkin jäsenvaltioiden on toteutettava toimia muuta rahoituksenvälitystä ja rahoitusta avustavaa toimintaa koskevien tilastojen laatimiseksi. Koska muuta rahoituksenvälitystä ja rahoitusta palvelevaa toimintaa koskevan tiedonkeruun ensimmäisestä viitevuodesta on vielä päätettävä komitologiamenettelyn mukaisesti, on vaikea arvioida, milloin kustannukset tästä tiedonkeruusta syntyvät.

    7.2 Kustannusten jakautuminen eri tekijöiden kesken

    Maksusitoumusmäärärahat, milj. euroa (käypiin hintoihin)

    >TAULUKON PAIKKA>

    7.3 Maksusitoumus- ja maksumäärärahojen aikataulu

    milj. euroa

    >TAULUKON PAIKKA>

    8. Petostenvastaiset toimenpiteet

    Komission tekemiin sopimuksiin perustuvat maksut suoritetaan yksinomaan tulosten perusteella. Petostenvastaisia toimenpiteitä koskevat määräykset (kuten vaatimus mitattavissa olevien tulosten tuottamisesta ja tulosten valvonta) sisältyvät kaikkiin komission tekemiin sopimuksiin.

    9. Kustannustehokkuusanalyysi

    9.1 Määrälliset erityistavoitteet ja kohderyhmä

    (1) analysoida luottolaitosten ja eläkerahastojen erityispiirteitä. Yritystoiminnan rakennetilastoista annetun asetuksen 2 artiklan mukaan näiden tilastojen yhtenä tarkoituksena on selvittää niitä yritysten erityispiirteitä, jotka liittyvät tiettyihin yritysryhmiin. Luottolaitosalan ja eläkerahastoalan katsottiin aloina olevan riittävän kehittyneitä niitä koskevien alakohtaisten liitteiden sisällyttämiseksi rakennetilastoista annettuun asetukseen.

    (2) sisällyttää yritystoiminnan rakennetilastoista annetun asetuksen liitteeseen 1 alat muu rahoituksenvälitys sekä rahoitusta avustava toiminta, jotta voitaisiin tutkia näiden alojen yritystoiminnan rakennetta ja kehitystä. Sen lisäksi, että ehdotetun asetuksen ansiosta saadaan yritystilastoja monenlaisista Euroopan unionissa tarjottavista rahoituspalveluista, asetuksen voidaan olettaa parantavan kansantalouden tilinpidon ja siihen liittyvien tilastojen laadintaan tarvittavien tietojen saatavuutta.

    (3) tuottaa yhdenmukaistettuja tilastotietoja Euroopan unionin yritysten ympäristömenoista. Kahta tietyllä tavoin jaoteltavaa uutta ympäristömuuttujaa tarvitaan yhteisön politiikan laadintaa, seurantaa ja arviointia varten.

    Tästä toimenpiteestä hyötyvät kaikki virallisten tilastojen käyttäjät: yhteisön toimielimet, jäsenvaltioiden hallitukset, taloudellisista ja yhteiskunnallisista asioista päättävät, rahoitusala, tutkimuslaitokset, yliopistot ja joukkoviestimet.

    Tietoa luottolaitosten, eläkerahastojen, muiden rahoituksenvälittäjien sekä rahoitusta avustavan toiminnan sisämarkkinoista tarvitaan yhtenäismarkkinoiden moitteettoman toiminnan tukemiseksi sekä komission lisätoimien tarpeen selvittämiseksi, kuten todetaan tiedonannossa Rahoitusmarkkinoiden puitteiden toteuttaminen: toimintasuunnitelma.

    Muuta rahoituksenvälitystä ja rahoitusta avustavaa toimintaa koskevia tietoja voidaan hyödyntää myös kansantalouden tilinpidon ja siihen liittyvien tilastojen laadinnassa.

    Ympäristömenoja ja -kustannuksia koskevat tiedot ovat välttämättömiä ympäristösäännösten noudattamisesta aiheutuvien kustannusten arvioimiseksi. Kun käytettävissä on kattavia, yhdenmukaistettuja ja ajantasaisia tietoja saastumisen ehkäisyn kustannuksista, voidaan parantaa yhteisön ympäristölainsäädännön laatua ja täytäntöönpanoa sekä saavuttaa parempia ympäristönsuojelutuloksia entistä pienemmin kustannuksin.

    Jäsenvaltioiden viranomaiset (kansalliset tilastolaitokset, kansalliset keskuspankit jne.) vastaavat tässä asetuksessa tarkoitettujen tietojen keruusta.

    9.2 Toimenpiteen perustelut

    Asetuksessa edellytettyjen tietojen keruusta vastaavat jäsenvaltiot, ja lähes kaikista toiminta- ja hallintomenoista vastaavat kansalliset hallitukset. Kaikki jäsenvaltiot keräävät jo tietoja ja laativat tilastoja luottolaitoksista ja eläkerahastoista. Tämän vuoksi ja yritystoiminnan rakennetilastoista annetun asetuksen 6 artiklan mukaisesti asetusehdotuksessa ei yksilöidä käytettäviä keruumenetelmiä. Kukin jäsenvaltio voi tuottaa tiedot omiin olosuhteisiinsa parhaiten soveltuvalla tavalla. Niissä jäsenvaltioissa, joissa ei vielä ole saatavilla tietoja muusta rahoituksenvälityksestä, rahoitusta avustavasta toiminnasta tai ympäristömenoista, kansalliset tiedontuottajat voivat päättää, miten tiedot kerätään ja tilastot laaditaan. Jäsenvaltioiden tuottamien tilastojen kattavuuden ja sisällön yhdenmukaistamisesta aiheutuvia kustannuksia ei kuitenkaan voida välttää.

    - Tilastoalaan kokonaisuudessaan ja etenkin tiedonkeruuseen sovelletaan laajalti toissijaisuusperiaatetta. Tämän vuoksi tarvitaan yhteisön tason aloite, jotta luottolaitoksista, eläkerahastoista, muusta rahoituksenvälityksestä, rahoitusta palvelevasta toiminnasta sekä ympäristömenoista voitaisiin tuottaa jäsenvaltioiden kesken vertailukelpoista tietoa.

    - Jäsenvaltioissa on toteutettu vastaavanlaisia, alakohtaisten liitteiden mukaisten tilastojen tuottamiseen liittyviä toimia teollisuuden, kaupan ja rakentamisen aloilla sekä vakuutuspalvelualalla (asetus 58/97 ja muutosasetus 410/98). Asetuksen 58/97 liitteessä 1 lueteltujen muuttujien saatavuus paranee jatkuvasti eri taloudenalojen osalta (teollisuudesta yrityspalveluihin) Asetuksen liitteen 2 puitteissa on jo laadittu joitakin ympäristömuuttujia koskevia tilastoja.

    - Kerrannaisvaikutusten (muista lähteistä saatavan rahoituksen) mahdollisuus on melko pieni. Asetusehdotuksen mukaiset tiedot ovat kuitenkin hyvin tärkeitä sellaisille käyttäjille, jotka haluavat tehdä vertailuja Euroopan unionin maiden kesken sekä unionin ja sen ulkopuolisten maiden kesken. Rahoituspalvelualan tärkeimmistä osa-alueista ei tällä hetkellä ole käytettävissä yhdenmukaistettuja yhteisön tilastoja. Tämän puutteen korjaaminen on välttämätöntä, sillä rahoituspalveluilla on usein hyvin suuri taloudellinen merkitys. Tämäntyyppisten tilastojen tarjonta kasvattaa todennäköisesti tilastoalan tuotteiden ja palvelujen myynnistä saatavaa tuloa. Kun ympäristömenoista on käytettävissä kattavia, yhdenmukaistettuja ja ajantasaisia tietoja, voidaan parantaa yhteisön ympäristölainsäädännön laatua ja täytäntöönpanoa sekä saavuttaa parempia ympäristönsuojelutuloksia entistä pienemmin kustannuksin.

    Vaikeuksia saattaa aiheutua, jos komissio ja/tai jotkin jäsenvaltiot eivät myönnä toimenpiteen onnistumiselle välttämättömiä resursseja. Tämä on kuitenkin epätodennäköistä, koska ehdotus perustuu käytettävissä olevien hallinnollisten lähteiden mahdollisimman tehokkaaseen hyödyntämiseen. Joissakin jäsenvaltioissa on toteutettava joitakin toimia muuta rahoituksenvälitystä ja rahoitusta palvelevaa toimintaa koskevien tilastojen laatimiseksi.

    9.3 Toimenpiteiden seuranta ja arviointi

    - Tulosindikaattorit

    Ehdotetun asetuksen mukaisten toimien seuranta järjestetään osana yhteisön tilasto-ohjelmaa, jonka seurannasta vastaa päätöksellä 89/382/ETY perustettu tilasto-ohjelmakomitea. Eurostat raportoi seurantaa varten vuosittain toimien edistymisestä ja ilmoittaa jokaisen toimen osalta päätavoitteet ja tärkeimmät vuoden aikana saavutetut tulokset sekä laatii tilastot raportointijakson aikana käytetyistä henkilöstö-, budjetti- ja tietojenkäsittelyresursseista sekä teknisistä ja hallinnollisista resursseista. Tuotettujen tilastojen laatu tarkistetaan säännöllisesti yritystoiminnan rakennetilastojen laadun arviointiperusteista annetun komission asetuksen (EY) N:o 1618/1999 vaatimusten mukaisesti. Käyttöön otetaan myös uusia sisäisiä laaduntarkistuksia.

    - Säädettyä jälkiarviointia koskevat yksityiskohtaiset säännöt ja toteuttamisaikataulu

    Yritystoiminnan rakennetilastoista annetun asetuksen 14 artiklan mukaan komissio laatii vähintään kolmen vuoden välein Euroopan parlamentille ja neuvostolle selvityksen asetuksen mukaisesti toteutetuista toimista saaduista kokemuksista.

    Tässä selvityksessä on neljä osaa:

    (1) yritystoiminnan rakennetilastoista annetun asetuksen täytäntöönpano ja odotettavissa oleva kehitys

    (2) tietojen jakelu ja käyttö

    (3) tietojen laatu (yritystoiminnan rakennetilastojen laatukriteerit määritellään 23 päivänä kesäkuuta 1999 annetussa komission asetuksessa (EY) N:o 1618/1999)

    (4) yrityksille aiheutuneet kustannukset.

    10. Hallintomenot (budjetin pääluokka III, osa A)

    Tarvittavat hallintomäärärahat saadaan varsinaisesti käyttöön vasta, kun komissio on tehnyt voimavarojen jakoa koskevan vuosittaisen päätöksensä, jossa otetaan erityisesti huomioon budjettivallan käyttäjän vahvistama lisähenkilömäärä ja lisämäärärahat.

    10.1 Vaikutus toimien määrään

    >TAULUKON PAIKKA>

    10.2 Lisähenkilöstön taloudellinen kokonaisvaikutus

    euroa

    >TAULUKON PAIKKA>

    Olemassa olevat henkilöresurssit jaetaan uudelleen ohjelman hallinnointia ja tarpeita varten, joten lisäresursseja ei tarvita.

    10.3 Toimenpiteen aiheuttama muiden hallintomenojen lisäys

    euroa

    >TAULUKON PAIKKA>

    Muiden hallintomenojen voidaan olettaa kasvavan vain hyvin vähän tai ei lainkaan. Työryhmien työstä ja matkoista aiheutuvien kustannusten voidaan olettaa säilyvän tasolla, jota nyt muutettavan neuvoston asetuksen N:o 58/97 soveltaminen edellyttää.

    VAIKUTUSTEN ARVIOINTILOMAKE EHDOTUKSEN VAIKUTUS YRITYKSIIN JA ETENKIN PIENIIN JA KESKISUURIIN YRITYKSIIN (PK-YRITYKSIIN)

    Ehdotuksen nimi

    Ehdotus: Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus yritystoiminnan rakennetilastoista annetun neuvoston asetuksen (EY, Euratom) N:o 58/97 muuttamiseksi

    Asiakirjan numero

    Ehdotus

    Ehdotetulla asetuksella on tarkoitus täydentää ja tarkistaa yritystoiminnan rakennetilastoista annettua neuvoston asetusta (EY, Euratom) N:o 58/97 lisäämällä siihen luottolaitoksia ja eläkerahastoja koskevat yksityiskohtaiset moduulit. Sillä sisällytetään muu rahoituksenvälitys sekä rahoitusta palveleva toiminta yritystoiminnan rakennetilasoista annetun asetuksen liitteeseen 1 sekä lisätään kaksi ympäristömenoja koskevaa muuttujaa liitteeseen 2 (teollisuus).

    1. Miksi yhteisön lainsäädäntö on tarpeen tällä alalla ja mitkä ovat sen päätavoitteet, kun otetaan huomioon toissijaisuusperiaate-

    Komissio tarvitsee tilastotietoja eurooppalaisten yritysten rakenteesta, toiminnasta, kilpailukyvystä ja tuloksista etenkin voidakseen seurata ja arvioida yhtenäismarkkinoiden kehitystä. Yritystoiminnan rakennetilastoista annetun asetuksen avulla jäsenvaltioiden toteuttamat yrityksiä koskevat tiedonkeruut voitiin koordinoida keskenään. Vaikka tämä asetus kattaa sekä teollisuuden että palvelut, se ei vielä kata kaikkia rahoituspalveluja [14], koska näitä palveluja koskevan tietojenkeruun toteutettavuus on vielä selvitettävä.

    [14] Yritystoiminnan rakennetilastoista annettuun asetukseen lisättiin vuonna 1998 neuvoston asetuksella 410/98 vakuutuspalveluja koskeva alakohtainen liite.

    Kun luottolaitoksia ja eläkerahastoja koskevien pilottitutkimusten tulokset oli tutkittu, katsottiin, että nämä alat olivat niin kehittyneitä, että niistä voitiin kerätä yritystoimintaa koskevia tilastotietoja tarkempaa analyysia varten ja että niitä koskevat alakohtaiset liitteet voitiin näin lisätä yritystoiminnan rakennetilastoista annettuun asetukseen. Suurin osa kerättävistä lisätiedoista saadaan jäsenvaltioissa käytettävissä olevista hallinnollisista lähteistä.

    Yritystoiminnan rakennetilastoista annetun asetuksen liite 1 on yleinen moduuli, joka sisältää tietyn määrän useita toimialoja (teollisuudesta yrityspalveluihin) kattavia perusmuuttujia. Muu rahoituksenvälitys (joka kuuluu NACE:n kolminumerotasolle 65.2), eläkerahastojen toiminta (joka kuuluu NACE:n nelinumerotasolle 66.02) ja rahoitusta palveleva toiminta (joka kuuluu NACE:n kaksinumerotasolle 67) eivät vielä sisälly yleiseen moduuliin. Koska yritystoiminnan rakennetilastoista annetulla asetuksella pyritään luomaan kattava yritystilastojärjestelmä, joka kattaa kaikki teollisuus- ja palvelualat, ehdotetun asetuksen yhtenä tavoitteena on näiden toimialojen sisällyttäminen kyseisen asetuksen liitteeseen 1.

    Liite 2 sisältää teollisuuden toimialoja kuvaavien omaisuustietojen luettelon. Luettelo sisältää jo joitakin ympäristömuuttujia, jotka ovat kuitenkin osoittautuneet yhteisöpolitiikan tarpeiden näkökulmasta riittämättömiksi. Asetusehdotuksessa ehdotetaan tämän vuoksi ympäristömenoja kuvaavien uusien ominaisuustietojen käyttöönottoa.

    Yritystoiminnan rakennetilastoista annettuun asetukseen ehdotetuilla muutoksilla pyritään tuomaan saataville vertailukelpoista ja yhdenmukaistettua tilastotietoa edellä mainituista osa-alueista kaikkien jäsenvaltioiden osalta. Tilastotietojen keruusta ja tilastojen laadinnasta vastaavat kuitenkin jäsenvaltiot. Ehdotuksella pyritään yhdenmukaistamaan jäsenvaltioiden tuottamat tulokset niiden kattavuuden ja niiden perustana olevien määritelmien ja luokitusten osalta. Sillä ei pyritä yhdenmukaistamaan eri jäsenvaltioiden käyttämiä keruumenetelmiä. Asetuksessa edellytetään, että kukin jäsenvaltio laatii jäsenvaltioiden kesken vertailukelpoiset tulokset omien kansallisten laadintamenetelmiensä mukaisesti. Yritystoiminnan rakennetilastoista annetun asetuksen 6 artiklan mukaisesti asetusehdotuksessa ei määritellä, millaisia tiedonkeruumenetelmiä jäsenvaltioiden on käytettävä. Kukin jäsenvaltio voi tuottaa tiedot omiin olosuhteisiinsa parhaiten soveltuvalla tavalla.

    Vaikutus yritystoimintaan

    2. Mitä yrityksiä ehdotus koskee-

    - liiketoiminnan alat

    Luottolaitoksia koskevien yhdenmukaistettujen tilastotietojen keruu koskee noin 8600:ta yritystä. Luottolaitosalalla (NACE Rev.1:n nelinumerotasot 65.12 ja 65.22) sovellettavat vaatimukset heijastavat alan tämänhetkistä kehitysvaihetta, ja alan yrityksiltä kerätään jo yksityiskohtaista tietoa valvontatarkoituksiin. Asetusehdotuksen mukaisten tilastotietojen keruusta aiheutuu tämän vuoksi alan yrityksille vain hyvin vähän tai ei lainkaan lisärasitteita.

    Eläkerahastoja (NACE Rev. 1:n kaksinumerotaso 66.02) koskevien yhdenmukaistettujen tilastotietojen keruussa katettavat ominaisuustiedot valitaan pilottitutkimuksen tulosten perusteella, ja suurin osa tiedoista saadaan jo käytettävissä olevista hallinnollisista lähteistä. Eläkerahastoille aiheutuu tämän vuoksi todennäköisesti vain vähän rasitteita.

    Muusta rahoituksenvälityksestä (NACE Rev.1:n kolminumerotaso 65.2) ja rahoitusta palvelevasta toiminnasta (NACE Rev.1:n kaksinumerotaso 67) kerätään tiedot vain tietyistä päämuuttujista. Kokemus on osoittanut, että näitä päämuuttujia koskevat tulokset ovat saatavilla yhä suuremmasta määrästä toimialoja (aina teollisuudesta yrityspalveluihin). Vaikka kaikkia vastikään tiedonkeruun piiriin otettuja rahoituspalveluja ei valvota, pilottitutkimukset ovat osoittaneet, että riittävät tiedot saadaan useimmissa jäsenvaltioissa hallinnollisista lähteistä, joten yrityksille ei useinkaan aiheudu kovin suuria lisärasitteita. Muutamassa jäsenvaltiossa, joissa ei valvota tiettyjä muun rahoituksenvälityksen ja rahoitusta palvelevan toiminnan osa-alueita, lisätietojen keruu voi aiheuttaa lisärasitteita tietyntyyppisille rahoituspalveluyrityksille.

    Ehdotetut kaksi ympäristömuuttujaa laaditaan ainoastaan teollisuusyrityksistä (NACE Rev.1:n pääluokat C, D ja E). Tältä osa-alueelta tehdyt pilottitutkimukset ovat osoittaneet, että näiden muuttujien keruu voidaan toteuttaa.

    - minkäkokoisiin yrityksiin (mikä on pienten ja keskisuurten yritysten osuus)-

    Komissiolle (Eurostatille) toimitettavien tulosten olisi asetuksen mukaan edustettava kaikkia yrityskokoluokkia. Asetuksessa ei määritellä, miten nämä tulokset olisi tuotettava, vaan kukin jäsenvaltio voi käyttää omaa tiedonkeruujärjestelmäänsä. Rakennetilastoista annetun asetuksen 6 artiklan mukaan estimointimenetelmiä voidaan käyttää kokonaistutkimuksen sijasta niiden muutamien tietojen osalta, joita ei vielä kerätä.

    Koska tämä ehdotus perustuu hallinnollisten lähteiden tehokkaaseen hyödyntämiseen rahoituspalveluyrityksiä koskevien rakennetilastojen tuottamisessa, näiltä yrityksiltä kerättävien lisämuuttujien määrä jää hyvin pieneksi. Joissakin jäsenvaltioissa lisätietoja ei tarvitse kerätä lainkaan.

    Ympäristönsuojelumenoja koskevat tiedot olisi tämän asetuksen mukaan kerättävä kaikista yrityksistä niiden kokoluokasta riippumatta ja jaoteltava yrityskokoluokan mukaan. Ympäristönsuojelumenoja koskevissa tiedonkeruissa keskitytään yleensä suuryrityksiin, koska pienten ja keskisuurten yritysten ympäristönsuojelumenot muodostavat melko pienen osan kaikkien yritysten ympäristönsuojelumenoista. Kansallisten asiantuntijoiden kanssa käydyissä keskusteluissa on korostettu, että päätavoitteena on tuottaa hyvälaatuista aggregoitua tietoa ja että kokoluokkakohtainen jaottelu ei ole yhtä tärkeää ympäristömuuttujien osalta. Jäsenvaltiot voivat vähentää pk-yrityksille tietojen antamisesta aiheutuvia rasitteita kokoluokkien lukumäärän ja alimman kokoluokan rajaamisen avulla. Tilanteeseen kulloinkin parhaiten soveltuvan tiedonkeruumenetelmän valinta on kuitenkin kunkin jäsenvaltion vastuulla.

    - sijaitsevatko nämä yritykset tietyillä yhteisön alueilla-

    Jos käytetään hallinnollisia lähteitä, otantatutkimuksia ei tarvita. Jos jäsenvaltio kuitenkin katsoo, että otantatutkimus on tarpeen, yritystoiminnan rakennetilastoista annetun asetuksen 7 artiklan mukaan jäsenvaltioiden poimimien otosten on oltava edustavia sekä alueellisella että kansallisella tasolla. Jotkin muuttujat on rakennetilastoista annetun asetuksen mukaan jaoteltava alueellisesti kaikkien toimialojen osalta. Rahoituspalveluyritykset ovat yleensä keskittyneet jäsenvaltioiden rahoitusmarkkinakeskuksiin.

    3. Mitä yritysten on tehtävä noudattaakseen ehdotusta-

    Tilastojen laatimisesta vastaavat jäsenvaltiot. Koska ominaisuustiedot on valittu olemassa olevien hallinnollisten lähteiden perusteella, yrityksiltä ei yleensä tarvitse kerätä kovinkaan paljon lisätietoja.

    Rakennetilastoista annetun asetuksen 6 artiklan mukaan jäsenvaltiot voivat niiden tietojen osalta, joita ei jäsenvaltioissa vielä kerätä nykyisten tiedonkeruiden yhteydessä, käyttää eri tietolähteitä. Jäsenvaltiot voivat poimia tilastoyksiköistä (yrityksistä) otoksen tai käyttää yksinkertaistettuja kyselylomakkeita (etenkin kun kyse on muusta rahoituksenvälityksestä, rahoitusta palvelevasta toiminnasta ja ympäristömuuttujista). Otokseen poimitut yksiköt voidaan velvoittaa (jäsenvaltion niin halutessa) antamaan totuudenmukaiset ja täydelliset tiedot asetetun määräajan kuluessa.

    4. Mitkä ovat ehdotuksen todennäköiset talousvaikutukset

    - työllisyyteen

    - investointeihin ja uusien yritysten perustamiseen

    - yritysten kilpailukykyyn-

    Taloudelliset vaikutukset ovat epäsuoria, koska ehdotuksen oletetaan parantavan luottolaitoksia, eläkerahastoja, muuta rahoituksenvälitystä, rahoitusta palvelevaa toimintaa sekä tiettyjä ympäristömuuttujia koskevien yhteisön tason tilastojen laatua ja saatavuutta. Tämän ansiosta saadaan entistä enemmän tietoa näiden alojen sisämarkkinoiden toimivuudesta ja rakenteesta sekä niillä toimivien yritysten tuloksista ja kilpailukyvystä. Yleisvaikutuksena on yritysten kilpailukyvyn paraneminen, koska päätöksentekijöillä on entistä enemmän tietoa muiden jäsenvaltioiden yritystoiminnasta. Päättäjät voivat tämän vuoksi tehostaa liiketoiminta- ja investointistrategioitaan, mikä saattaa johtaa yritysten lisääntyvään kansainvälistymiseen. Rahoituspalveluyritysten kilpailukyky sekä niiden loppukäyttäjille tarjoama palveluvalikoima paranee.

    5. Sisältyykö ehdotukseen toimenpiteitä, joiden tarkoituksena on ottaa huomioon pienten ja keskisuurten yritysten erityistarpeet (muihin ryhmiin verrattuna lievemmät tai erilaiset vaatimukset tms.)-

    Tiedot kerätään koko yritysperusjoukosta. Ehdotetussa asetuksessa ei säädetä pieniä ja keskisuuria yrityksiä koskevista erityistoimenpiteistä. Tämä ei kuitenkaan merkitse sitä, että kaikilta yrityksiltä olisi kerättävä tiedot, joita ei vielä kerätä nykyisten tiedonkeruiden yhteydessä. Otanta- ja estimointimenetelmillä (joiden käyttö sallitaan nimenomaisesti 6 artiklassa) voidaan vähentää tilastoyksiköiltä kerättävien lisätietojen määrää. Näiden menetelmien laatu on kuitenkin varmistettava.

    Kuuleminen

    6. Luettelo ehdotuksen valmistelun yhteydessä kuulluista tahoista ja niiden esittämien kantojen pääpiirteet

    Tiedonkeruusta vastaavia kansallisia tilastolaitoksia, kansallisia keskuspankkeja ja muita toimivaltaisia kansallisia viranomaisia on kuultu useaan otteeseen tämän tekstin valmisteluvaiheessa. Tämä asetusehdotus esiteltiin ja siitä keskusteltiin asianomaisten työryhmien kokouksissa (rahoituspalveluja käsittelevän työryhmän viimeisin kokous vuoden 1999 marraskuussa, vakuutuspalveluja käsittelevän työryhmän (joka on toimivaltainen myös eläkerahastoja koskevissa asioissa) viimeisin kokous vuoden 1999 lokakuussa) ja Eurostatin erityisryhmien kokouksissa (rahoituspalveluja käsittelevän erityisryhmän viimeisin kokous vuoden 2000 huhtikuussa ja eläkerahastoja käsittelevän eritysryhmän viimeisin kokous vuoden 2000 toukokuussa), joihin osallistui toimivaltaisten kansallisten viranomaisten, eurooppalaisten toimialajärjestöjen sekä muiden kansanvälisten järjestöjen edustajia. Jäsenvaltiot ovat aktiivisesti osallistuneet valmistelutyöhön, ja suurin osa niistä hyväksyy asetusehdotuksen tekstin. Jotkin jäsenvaltioista ovat jo vapaaehtoisesti aloittaneet asetusehdotuksen kansallisen täytäntöönpanon.

    Sisämarkkinoiden pääosasto on aktiivisesti osallistunut näiden työryhmien kokouksiin. Ehdotuksessa on otettu huomioon tämän pääosaston ilmoittamat alan tilastotietoja koskevat tarpeet. Sisämarkkinoiden pääosasto on osallistunut säädökseen liittyvän, teknistä ja menetelmätukea antavan menetelmäkäsikirjan laadintaan.

    Raha-, rahoitus- ja maksutasetilastokomitea keskusteli asetusehdotuksesta vuoden 2000 kesäkuussa, ja komitean jäsenet kannattivat yleisesti ottaen ehdotusta. Pankkialan neuvoa-antava komitea, pankkivalvontakomitea ja vakuutuskomitea käsittelivät myös ehdotusta ja ilmaisivat myönteisen kantansa vuoden 2000 heinäkuun lopussa. Tilasto-ohjelmakomitea käsitteli ehdotuksen 14. syyskuuta 2000 ja antoi siitä hyväksyvän lausunnon.

    Rahoituspalvelualan tilastot ovat erityistilastoja, joiden kehittäminen on erittäin tärkeää Euroopan keskuspankille (jota myös kuultiin asetusehdotuksen laadintavaiheessa). Rahoituspalveluyrityksiä koskevien tilastojen laadun parantaminen auttaa parantamaan BKT-mittareita, lyhyen aikavälin indikaattorien laatua sekä sellaisten EU:n pankkialan rakennetta koskevien tietojen saatavuutta, jotka ovat tärkeitä luottolaitosten vakavaraisuuden valvonnan sekä rahoitusjärjestelmän vakauden kannalta.

    Ympäristömuuttujia koskeva ehdotus on tulosta kansallisten asiantuntijoiden ja tietojen eurooppalaisten käyttäjien, erityisesti ympäristöpääosaston, kanssa käydyistä yksityiskohtaisista keskusteluista. Ehdotukset on käsitelty ja hyväksytty ympäristötyöryhmien kokouksissa.

    Top