EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 92001E001129

KIRJALLINEN KYSYMYS P-1129/01 esittäjä(t): Chris Davies (ELDR) komissiolle. Paljastaminen ympäristöpolitiikan toimeenpanon välikappaleena.

EYVL C 340E, 4.12.2001, p. 177–178 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

European Parliament's website

92001E1129

KIRJALLINEN KYSYMYS P-1129/01 esittäjä(t): Chris Davies (ELDR) komissiolle. Paljastaminen ympäristöpolitiikan toimeenpanon välikappaleena.

Virallinen lehti nro 340 E , 04/12/2001 s. 0177 - 0178


KIRJALLINEN KYSYMYS P-1129/01

esittäjä(t): Chris Davies (ELDR) komissiolle

(3. huhtikuuta 2001)

Aihe: Paljastaminen ympäristöpolitiikan toimeenpanon välikappaleena

Paljastamisen (naming and shaming) lähtökohtana on kiinnittää huomiota niihin jäsenvaltioihin, jotka eivät ole noudattaneet EU:n lainsäädäntöä, ja lisätä julkista painostusta päätöksentekijöitä kohtaan. Siksi on syytä suhtautua myönteisesti komission 19. maaliskuuta järjestämään seminaariin kaupunkien jätevesiä koskevan direktiivin toimeenpanosta.

Komission seminaarin uskottavuus kärsi kuitenkin vakavan kolauksen, kun sen lehdistötiedotteessa mainittiin Bebingtonin, Birkenheadin ja Liverpoolin kaltaisia paikkakuntia, joissa äskettäin on otettu käyttöön täysin direktiivin mukaiset jätevesien käsittelylaitokset, ja joiden veden laatu on siksi parantunut merkittävästi. Tiedotteessa mainittiin myös Macclesfield, jossa on ollut käsittelylaitos jo vuosien ajan, mutta jonka tietoja ei ilmeisesti ollut lähetetty komissiolle.

Jos jonkin paikkakunnan oletetaan saastuttavan vesistöjä sen perusteella, että komissiolla ei ole väitteen kumoavia tietoja, eikö komissionkin mielestä tällöin toimita väärin, parjata kyseistä kaupunkia ja mahdollisesti vahingoiteta kaupungin mainetta ja imagoa?

Voisiko komissio harkita antavansa tulevaisuudessa jäsenvaltioille yhden kuukauden ennakkovaroituksen paljastuslistastaan, jotta päätöksentekijöillä olisi mahdollisuus varmistaa tietojen paikkansapitävyys ja jotta ne voisivat valmistella yleisölle suunnattavan vastineen? Vastine sisältäisi todennäköisesti tietoja toimista, joita tulevaisuudessa toteutettaisiin direktiivin noudattamiseksi, mikä todennäköisesti kannustaisi samalla direktiivien toimeenpanemiseen.

Margot Wallströmin komission puolesta antama vastaus

(8. toukokuuta 2001)

Yhdyskuntajätevesien käsittelystä 21. toukokuuta 1991 annetussa neuvoston direktiivissä 91/271/ETY(1) säädetään selvät tavoitteet määräaikojen ja ympäristötavoitteiden saavuttamisen osalta:

- haavoittumiselle alttiiden alueiden nimeäminen vuoden 1993 loppuun mennessä direktiivissä vahvistettujen perusteiden mukaan

- kaikkien yli 10 000:ä asukasta vastaavien (avl)(2) alueiden lietteen käsittely haavoittumiselle alttiiden alueiden valuma-alueella vuoden 1998 loppuun mennessä

- kaikkien yli 15 000:ä asukasta vastaavien alueiden jätevesien biologinen käsittely normaalien (ei haavoittumiselle alttiiden) alueiden valuma-alueella vuoden 2000 loppuun mennessä

- kaikkien muiden direktiivin soveltamisalaan kuuluvien taajamien jätevesien biologinen käsittely vuoden 2005 loppuun mennessä.

Komissio julkaisee pian toisen kertomuksensa neuvoston direktiivin 91/271/ETY täytäntöönpanosta, ja kertomuksesta käy ilmi tilanne toisen määräajan, eli 31. joulukuuta 1998, osalta. Tässä yhteydessä järjestettiin paljastamista (name and shame) koskeva seminaari. Komissio halusi selvittää erityisesti kaksi seuraavaa kysymystä: haavoittumiselle alttiiden alueiden nimeämisen noudattaminen ja tähän liittyen haavoittumiselle alttiille alueille tehtävien jätevesipäästöjen määräajan 1998 noudattaminen.

Haavoittumiselle alttiiden alueiden osalta komissio on sitä mieltä, että Yhdistynyt kuningaskunta ei ole, kuten eivät muutkaan jäsenvaltiot, antanut täydellistä luetteloa haavoittumiselle alttiista alueista. Tämä on monessa tapauksessa johtanut alhaisempaan jätevesien käsittelytasoon (tiettyjen rehevöitymiskriteerin täyttävien vesistöjen tai uimavesien desinfioinnin osalta lietteen käsittely on korvattu jätevesien biologisella käsittelyllä, nitraattien poisto mukaan luettuna).

Komissio on arvioinut tilanteen taajamien haavoittumiselle alttiilla alueilla sijaitsevien laitosten vaatimustenmukaisuuden osalta joulukuussa 1998, minkä lisäksi komissio toivoi voivansa antaa katsauksen yhteisön kaikkien suurten kaupunkien (yli 150 000:ä asukasta vastaavien) jätevesien käsittelytasosta 31. joulukuuta 1998. Suurten kaupunkien jätevesien käsittelytason osalta on muistettava, että komissio toimii jäsenvaltioiden antamien tietojen varassa. Jollei tietoja ole käytössä, komissio voi vain olettaa, ettei mitään jätevesien käsittelyä ole järjestetty.

Tilanne Yhdistyneen kuningaskunnan tärkeimpien kaupunkien osalta 31. joulukuuta 1998 oli se, että Liverpoolissa järjestettiin jätevesien mekaaninen käsittely ja Bedingtonissa esikäsittely, mutta Birkenheadin ja Macclesfieldin käsittelyn tasosta ei ollut tietoja.

Toisen täytäntöönpanokertomuksen luonnos toimitettiin jäsenvaltioille 13. maaliskuuta 2001. On kuitenkin huomattava, että jäsenvaltioiden 31. tammikuuta 2001 jälkeen toimittamat uudet tiedot voidaan ottaa huomioon vain kolmannessa täytäntöönpanokertomuksessa, jossa käsitellään tilannetta direktiivin kolmannen määräajan, 31. joulukuuta 2000 (ks. edellä), osalta.

Yhteenvetona komissio toteaa, että yhdyskuntajätevesidirektiivin täytäntöönpano, joidenkin jäsenvaltioiden suurista ponnisteluista huolimatta, on aikataulusta jäljessä ja keskeneräinen niin jätevesien riittävän käsittelyn tavoitteiden kuin määräaikojen noudattamisen suhteen.

(1) EYVL L 135, 30.5.1991.

(2) Asukasvastineluku tarkoittaa eloperäistä, biologisesti hajoavaa kuormitusta, jonka viiden päivän kemiallinen hapen tarve on 60 g happea päivässä.

Top