EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52011DC0187

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE jäsenvaltioiden vuonna 2010 toimittamien julkistaloutta koskevien tietojen laadusta

/* KOM/2011/0187 lopull. */

52011DC0187

/* KOM/2011/0187 lopull. */ KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE jäsenvaltioiden vuonna 2010 toimittamien julkistaloutta koskevien tietojen laadusta


[pic] | EUROOPAN KOMISSIO |

Bryssel 11.4.2011

KOM(2011) 187 lopullinen

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE

jäsenvaltioiden vuonna 2010 toimittamien julkistaloutta koskevien tietojen laadusta

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE

jäsenvaltioiden vuonna 2010 toimittamien julkistaloutta koskevien tietojen laadusta

SISÄLLYSLUETTELO

1. Tausta 3

1.1. Muutettu asetus 3

2. Keskeiset havainnot julkistalouden alijäämää ja velkaa koskevien tietojen toimituksista vuonna 2010 4

2.1. Oikea-aikaisuus ja täydellisyys 4

2.1.1. Oikea-aikaisuus 4

2.1.2. Taulukoiden ja niitä tukevan aineiston täydellisyys 4

2.1.3. Rahoitusmarkkinoiden epävakautta koskevat lisätaulukot 5

2.2. Tilastotietojen kirjaussääntöjen mukaisuus ja yhtenäisyys 6

2.2.1. Tietojenvaihto ja selvennykset 6

2.2.2. Konsultointikäynnit ja menetelmiä koskevat tarkastuskäynnit 6

2.2.3. Eurostatin erityisneuvonta 6

2.2.4. Viime aikoina käsiteltyjä menetelmäkysymyksiä 7

2.2.5. Perustana olevan julkisyhteisöjen tilinpidon yhtenäisyys 7

2.3. Julkaiseminen 7

2.3.1. Keskeisten lukujen ja yksityiskohtaisten raportointitaulukoiden julkaiseminen 7

2.3.2. Tietojen laatua koskevat varaumat 8

2.3.3. Toimitettujen tietojen muutokset 8

2.3.4. Metatietojen julkaiseminen (kuvaukset) 8

3. Päätelmät 9

TAUSTA

Euroopan yhteisön perustamissopimukseen liitetyn liiallisia alijäämiä koskevasta menettelystä tehdyn pöytäkirjansoveltamisesta annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 479/2009[1] 8 artiklan 3 kohdassa säädetään, että komissio (Eurostat) (jäljempänä ’komissio’) antaa Euroopan parlamentille ja neuvostolle säännöllisesti selvityksen jäsenvaltioiden toimittamien toteutuneiden tietojen laadusta. Selvityksessä arvioidaan yleisesti sitä, ovatko tiedot kirjaussääntöjen mukaisia, täydellisiä, luotettavia, oikea-aikaisia ja yhtenäisiä.

Eurostat arvioi säännöllisesti jäsenvaltioiden toimittamien toteutuneiden tietojen laatua sekä niiden perustana olevaa julkisyhteisöjen sektorin tilinpitoa, joka laaditaan Euroopan kansantalouden tilinpito- ja aluetilinpitojärjestelmästä yhteisössä (EKT 1995) 25. kesäkuuta 1996 annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 2223/96[2] mukaisesti. Arviointi perustuu ensisijaisesti julkisyhteisöjen talousarvion toteuttamista ja julkisyhteisöjen varoja ja vastuita koskeviin tietoihin. Tässä keskitytään tekijöihin, jotka selittävät julkisyhteisöjen alijäämän/ylijäämän ja julkista velkaa koskevat muutokset. Jäsenvaltiot lähettävät tiedot Eurostatille kahdesti vuodessa. Ne sisältävät myös lisätietoa, kuten liiallisia ylijäämiä koskevan menettelyn raportointitaulukoihin liittyvän kyselyn sekä jäsenvaltioiden kahdenkeskisiä selvityksiä. Eurostat tekee lisäksi säännöllisiä konsultointikäyntejä kaikkiin jäsenvaltioihin liiallisia alijäämiä koskevaan menettelyyn liittyen käydäkseen jatkuvaa vuoropuhelua jäsenvaltioiden kanssa.

Tämä selvitys perustuu keskeisiin havaintoihin ja tuloksiin vuonna 2010 liiallisia alijäämiä koskevan menettelyn mukaisesti toimitetuista tiedoista. Siinä keskitytään viimeisimpään tietojen toimitukseen (lokakuussa 2010). Aiheellisissa tapauksissa sitä verrataan vuoden 2010 huhtikuun toimitukseen tai vuoden 2009 huhtikuun ja lokakuun toimituksiin.

Muutettu asetus

Neuvoston asetusta (EY) N:o 479/2009 muutettiin heinäkuussa 2010 siltä osin kuin on kyse liiallisia alijäämiä koskevan menettelyn yhteydessä toimitettavien tilastotietojen laadusta[3].

Muutetussa asetuksessa säädetään erityisesti perusta liiallisia alijäämiä koskevan menettelyn yhteydessä tehtäviä, menetelmiä koskevia tarkastuskäyntejä varten ”poikkeustapauksissa silloin, kun on selvästi havaittu tietojen laatua koskevia merkittäviä riskejä tai ongelmia”. Eurostat ilmoittaa talous- ja rahakomitealle ja raha-, rahoitus- ja maksutasetilastokomitealle päätöksestään tehdä käynti. Myös liiallisia alijäämiä koskevaan menettelyyn liittyvien konsultointikäyntien määrää on tarkoitus lisätä.

Asetuksessa annetaan myös Eurostatille ja kansallisille tilastolaitoksille valtuudet tarkastaa ne tietolähteet, joista tilastotiedot on johdettu, sekä niiden kokoamismenetelmät[4]. Eurostat voi lisäksi tarkastella, miten hyvin tietolähteet kattavat yksikköryhmät. Näin Eurostat voi selvittää seikkaperäisesti toimitettujen tietojen laadun 8 artiklan 1 kohdan mukaisesti. Yhdistämällä Eurostatin ja kansallisten tilastolaitosten laajennetut valtuudet on tarkoitus luoda säännönmukaisesti kaikissa jäsenvaltioissa sovellettava ennaltaehkäisevä järjestelmä, jonka tavoitteena on parantaa ennaltaehkäisevästi riskien valvontaa, tunnistamista ja arviointia, jotta korjaavat toimet voidaan käynnistää mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

Edellä kuvattujen laajennettujen valtuuksien käyttöönottoa ja – Euroopan tilastohallinnoinnin neuvoa-antavan lautakunnan määrittämien – kansallisten tilastojärjestelmien järjestelmäriskeihin liittyvien yleisten ongelmien ratkaisemista käsitellään komission tulevassa tiedonannossa.

KESKEISET HAVAINNOT JULKISTALOUDEN ALIJÄÄMÄÄ JA VELKAA KOSKEVIEN TIETOJEN TOIMITUKSISTA VUONNA 2010

Oikea-aikaisuus ja täydellisyys

Oikea-aikaisuus

Jäsenvaltioiden on toimitettava komissiolle ennakoidut ja toteutuneet talousarvio- ja tasetiedot kahdesti vuodessa ennen 1. päivää huhtikuuta ja 1. päivää lokakuuta[5]. Vuonna 2010 liiallisia alijäämiä koskevan menettelyn mukaiset tietojen toimitukset kattoivat vuodet 2006–2010. Vuotta 2010 koskevat luvut ovat kansallisten viranomaisten ennakoimia ja vuosia 2006–2009 koskevat luvut ovat toteutuneita (eli lopullisia, osittain valmiita, alustavia tai arvioituja).

Tietojen toimittamiselle asetettuja määräaikoja noudatetaan yleensä erittäin hyvin. Vuoden 2010 jälkimmäisessä tietojen toimituksessa kaikki jäsenvaltiot toimittivat tietonsa ennen 1. lokakuuta 2010 eli ennen määräajan umpeutumista. Kreikan viranomaiset lähettivät menetelmiä koskevan tarkastuskäynnin jälkeen 10. marraskuuta tarkemmat tiedot[6]. Huhtikuun raportointikierroksella kaikki jäsenvaltiot toimittivat tiedot ennen 1. huhtikuuta 2010, paitsi Kreikka (1. huhtikuuta) ja Ranska (joka toimitti vuoden 2010 ennakoidut tiedot vasta 12. huhtikuuta 2010).

Jotkin jäsenvaltiot tarkistivat myöhemmin toimittamiaan tietojaan. Lokakuussa 2010 Eurostat vastaanotti 29 tarkistettujen tietojen toimitusta 18 maasta, ja huhtikuussa 2010 se sai 25 tarkistettujen tietojen toimitusta 16 maasta. Lukuun ottamatta Kreikkaa, joka teki merkittäviä tarkistuksia, jäsenvaltioiden tarkistukset lähetettiin vastauksena Eurostatin esittämiin kommentteihin, teknisiin kysymyksiin tai huomautuksiin, ja ne koskivat vähäisiä virheitä, sisäisiä epäjohdonmukaisuuksia tai riittämättömiä taulukkotietoja.

Taulukoiden ja niitä tukevan aineiston täydellisyys

Raportointitaulukoiden laadinta on lakisääteinen velvollisuus ja välttämätön edellytys sille, että Eurostat voi asianmukaisesti valvoa tietojen laatua. Asetuksen (EY) N:o 479/2009 8 artiklan 2 kohdan mukaan jäsenvaltioiden on toimitettava Eurostatille asiaankuuluvat tilastotiedot, joilla

”tarkoitetaan erityisesti seuraavia:

a) kansantalouden tilinpidosta saatavat tiedot;

b) kuvaukset;

c) liiallisia alijäämiä koskevan menettelyn lukuja koskevat taulukot;

d) liiallisia alijäämiä koskevan menettelyn puitteissa toimitettavia tietoja koskevat lisäkyselyt ja selvennykset. ”

Liiallisia alijäämiä koskevan menettelyn raportointitaulukot koostuvat neljästä päätaulukkokokonaisuudesta. Raportointitaulukkojen 1–3 täyttäminen on lakisääteinen velvollisuus, ja raportointitaulukon 4 täyttämisestä jäsenvaltiot ovat sopineet keskenään[7]. Taulukot 1 ja 2A (valtionhallinto) koskevat vuosia 2006–2010 ja muut taulukot vuosia 2006–2009[8].

Suurin osa jäsenvaltioista antoi kaikki liiallisia alijäämiä koskevaan menettelyyn liittyvät taulukkotiedot[9]. Kahdeksan jäsenvaltiota ei kuitenkaan määrittänyt taulukossa 2 liiallisia alijäämiä koskevien tietojen toimituksessa lokakuussa 2010 yhteyttä järjestelytilien ja liiallisia alijäämiä koskevan menettelyn yli-/alijäämätietojen välillä kaikkien alasektorien osalta tai kaikilta vuosilta tai ilmoitti liiallisia alijäämiä koskevan menettelyn yli-/alijäämätietoja vastaavat järjestelytilitiedot.

Taulukossa 3 kaikki jäsenvaltiot eivät tehneet kaikkia jaotteluja. Taulukosta puuttuivat erityisesti lainoja ja osuuksia koskevat yksityiskohtaiset tiedot.

Kaikki jäsenvaltiot toimittivat vastauksensa raportointitaulukoihin liittyvään kyselyyn[10]. Vaikka kattavuus ja vastausten laatu ovatkin parantuneet viime vuosista, jotkin jäsenvaltiot eivät ilmoittaneet kaikkia kyselyssä pyydettyjä yksityiskohtia.

Rahoitusmarkkinoiden epävakautta koskevat lisätaulukot

Eurostat on koonnut 15. heinäkuuta 2009 lähtien rahoitusmarkkinoiden epävakautta koskevia tietosarjoja kahteen lisätaulukkoon. Taulukoista näkyvät suoraan rahoitusalan laitoksille kohdistetut valtion tukitoimet. Muille kuin rahoitusalan laitoksille suunnatut tukitoimet tai yleiset talouden tukitoimet eivät ole mukana taulukoissa.

Vuonna 2010 kerätyt tiedot koskevat vuosia 2007, 2008 ja 2009. On kuitenkin aiheellista mainita, että suurin osa tukitoimista toteutettiin vuonna 2008. Vain yksi maa (Yhdistynyt kuningaskunta) ilmoitti tehneensä vastuusitoumuksia jo vuonna 2007.

Tilastotietojen kirjaussääntöjen mukaisuus ja yhtenäisyys

Tietojenvaihto ja selvennykset

Arviointijaksolla (tietojen toimittamisen määräajasta, joka oli 30. syyskuuta 2010, tietojen julkaisemispäivään eli 22. lokakuuta) Eurostat otti yhteyttä kaikkiin kansallisiin tilastoviranomaisiin pyytääkseen lisätietoja ja saadakseen selvennyksiä kirjaussääntöjen soveltamiseen tiettyjen transaktioiden kohdalla. Tänä aikana Eurostat ja kansalliset viranomaiset kävivät vilkasta kirjeenvaihtoa. Ensimmäiset selvennyspyynnöt lähetettiin ennen lokakuun kuudetta päivää, ja toiset pyynnöt lähetettiin 22 maahan. Joiltakin mailta Eurostat pyysi tarkistettuja raportointitaulukoita[11].

Konsultointikäynnit ja menetelmiä koskevat tarkastuskäynnit

Asetuksessa (EY) N:o 479/2009 (sellaisena kuin se on muutettuna asetuksella (EU) N:o 679/2010) säädetään konsultointikäynneistä ja menetelmiä koskevista tarkastuskäynneistä. Jäsenvaltioihin tehdään säännöllisesti konsultointikäyntejä, joiden tarkoituksena on tarkastella toimitettuja tietoja ja menetelmällisiä kysymyksiä, keskustella kuvauksissa esitetyistä tilastollisista lähteistä ja prosesseista sekä arvioida asiaankuuluvien kirjaussääntöjen noudattamista. Tällöin voidaan arvioida esimerkiksi julkisyhteisöjen rajaamista, kirjausajankohtaa ja julkistalouden transaktioiden ja velkojen luokitusta.

Menetelmiä koskevia tarkastuskäyntejä suoritetaan yleensä ainoastaan, jos Eurostat on havainnut tietojen laadussa merkittäviä riskejä tai mahdollisia ongelmia etenkin sovellettavien menetelmien, käsitteiden tai luokitusten osalta.

Vuoden 2010 aikana Eurostat teki liiallisia alijäämiä koskevaan menettelyyn liittyviä käyntejä seuraavasti: Suomi (25.–26. tammikuuta), Kreikka (useita liiallisia alijäämiä koskevaan menettelyyn liittyviä käyntejä), Alankomaat (15. kesäkuuta), Malta (6.–7. heinäkuuta), Unkari (6.–7. heinäkuuta), Romania (6.–7. syyskuuta), Bulgaria (16.–17. syyskuuta), Irlanti (16.–17. marraskuuta), Liettua (22.–23. marraskuuta), Belgia (26. marraskuuta), Ranska (29. marraskuuta) ja Kypros (13. joulukuuta).

Kreikkaan tehtiin vuonna 2010 useita menetelmiä koskevia tarkastuskäyntejä. Kyseiset tarkastuskäynnit olivat seurausta Eurostatin tekemistä varaumista Kreikan lokakuussa 2009 toimittamiin alijäämä- ja velkalukuihin ja komission niiden perusteella laatimasta Kreikan tilastoja koskevasta kertomuksesta, joka julkistettiin tammikuussa 2010[12].

Käyntien aikana keskusteltiin toistuvasti samoista aiheista, joita olivat yksikköjen luokitus julkisyhteisöjen sektorille tai sen ulkopuolelle (mukaan luettuna julkinen liikenne, tv ja radio, sairaalat ja korkeakoulut), pääomanlisäykset, julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuudet, EU:n rahavirrat sekä takausten kirjaaminen.

Eurostatin erityisneuvonta

Jäsenvaltiot pyysivät Eurostatilta säännöllisesti lausuntoja suunnitteilla olevien tai jo suoritettujen transaktioiden kirjausta koskeviin kysymyksiin. Eurostat antaa neuvontaa voimassa olevien ohjeiden mukaisesti. Noudattaakseen asetuksen (EY) N:o 479/2009 avoimuussäännöstä Eurostat julkaisee lausuntonsa[13], ellei kyseinen jäsenvaltio esitä vastalauseita. Eurostat julkaisi vuonna 2010 seuraavat ohjeet: Belgia (”Sector Classification of Antwerp Masterplan Projects” ja “Recording in National Accounts EDP of government bonds´ collaterals in derivative contracts”), Irlanti (“Preliminary view on the ESA95 accounting treatment of time of recording of interest payments on promissory notes payable to Anglo Irish Bank”), Alankomaat (”Recording of the illiquid assets back-up facility for ING Bank”), Unkari (”Time of recording of transactions for return of certain groups of people to the social security system”), Saksa (”Sector classification of the Erste Abwicklungsanstalt”) ja Espanja (”Classification of a road network project run by the Autonomous Community of Aragon”). Eurostat antoi vuonna 2010 lausuntoja useista menetelmiin liittyvistä aiheista. Lausunnot jätettiin kyseisten jäsenvaltioiden toivomuksesta julkaisematta.

Viime aikoina käsiteltyjä menetelmäkysymyksiä

Tavanomaiseen tapaansa Eurostat kiinnitti tarkasti huomiota EKT 1995:n sääntöjen noudattamiseen ja erityisesti tuoreimpiin päätöksiinsä. Päätökset sisältyvät julkisen talouden alijäämää ja valtion velkaa käsittelevään käsikirjaan (”Manual on Government Deficit and Debt”), jonka viimeisin versio julkaistiin lokakuussa 2010.

Perustana olevan julkisyhteisöjen tilinpidon yhtenäisyys

Asetuksessa (EY) N:o 479/2009 vahvistetut tietojen toimittamisen määräajat, kunkin vuoden 1. huhtikuuta ja 1. lokakuuta, otettiin käyttöön, jotta varmistetaan yhtenäisyys perustana olevan julkisyhteisöjen sektorin vuosittaisen ja neljännesvuosittaisen tilinpidon kanssa. Nämä tilinpitotiedot toimitetaan Eurostatille useissa EKT 1995:n mukaisissa taulukkolähetyksissä. Eurostat tarkastelee järjestelmällisesti ilmoitettujen lukujen yhtenäisyyttä suhteessa niiden perustana oleviin tilinpitotietoihin julkisyhteisöjen sektorista. Esimerkiksi julkisyhteisöjen kokonaismenojen ja -tulojen on vastattava toimitettuja alijäämälukuja.

Liiallisia alijäämiä koskevaan menettelyyn liittyvien tietojen ja toimitettujen EKT 1995:n mukaisten julkisyhteisöjen tilinpitotietojen yhtenäisyys on parantunut viime vuosina ja on nyt entistä kattavampi. Yhtenäisyys on kuitenkin edelleenkin toteutunut paremmin muiden tilien kuin rahoitustilien osalta.

Julkaiseminen

Keskeisten lukujen ja yksityiskohtaisten raportointitaulukoiden julkaiseminen

Asetuksen (EY) N:o 479/2009 14 artiklassa todetaan: ” Komissio (Eurostat) toimittaa tiedot toteutuneesta julkistalouden alijäämästä ja velasta liiallisia alijäämiä koskevasta menettelystä laaditun pöytäkirjan soveltamista varten kolmen viikon kuluessa […] ilmoittamisen määräajoista […]. Tiedot toimitetaan julkaisemalla ne. ”

Julkistalouden alijäämää ja velkaa koskevat tiedot julkaistiin 22. huhtikuuta ja 22. lokakuuta yhdessä raportointitaulukoiden kanssa sellaisina kuin jäsenvaltiot olivat ne viimeksi toimittaneet Eurostatille. Lokakuussa julkistetut tiedot koskivat vain 26 jäsenvaltion tietoja. Ne eivät sisältäneet Kreikkaa koskevia tietoja eivätkä EU-aggregaatteja. Aggregaatit (koko EU ja euroalue) ja Kreikan tiedot julkistettiin 15. marraskuuta 2010[14] yhdessä muiden 26 jäsenvaltion tietojen kanssa. Muiden jäsenvaltioiden tietoihin ei ollut tullut muutoksia 22. lokakuuta 2010 julkaistun uutistiedotteen jälkeen.

Lisäksi Eurostat julkaisee verkkosivustollaan liiallisia alijäämiä koskevaan menettelyyn liittyvien tietojen perustana olevat julkisyhteisöjen sektorin vuotuiset ja neljännesvuosittaiset tilinpitotilastot sekä tiedot virta-varanto-korjauseristä[15]. Eurostat julkaisi myös jäsenvaltioiden toimittamat tiedot rahamarkkinoiden epävakauden vuoksi toteutetuista valtion tukitoimista[16].

Asetuksen (EY) N:o 479/2009 mukaan jäsenvaltioiden on julkaistava toteutuneet alijäämä- ja velkatiedot. Useimmat jäsenvaltiot ovat ilmoittaneet Eurostatille, että ne julkistavat kaikki raportointitaulukot.

Tietojen laatua koskevat varaumat

Eurostat esitti Kreikan huhtikuun 2010 toimituksessa toimittamien tietojen laatua koskevan varauman. Varauma peruutettiin marraskuun 2010 uutistiedotteessa.

Toimitettujen tietojen muutokset

Liiallisia alijäämiä koskevaan menettelyyn liittyvissä Eurostatin vuosien 2009 ja 2010 uutistiedotteissa selvitettiin kaikkiin Yhdistyneen kuningaskunnan vuosien 2009 ja 2010 osalta ilmoittamiin tietoihin tehtyjä muutoksia[17].

”Eurostat muutti Yhdistyneen kuningaskunnan toimittamia alijäämätietoja vuosilta 2006–2009, jotta vuoden 2000 UMTS-lisenssin tuottojen kirjaus on yhtenäinen. Julkistalouden alijäämän kasvu on tämän seurauksena vuosien 2007 ja 2008 osalta (sekä varainhoitovuosilta 2007–2008 ja 2008–2009) 1044 miljoonaa GBP (0,1 prosenttia BKT:stä) ja vuosien 2006 ja 2009 osalta (varainhoitovuodet 2006–2007 ja 2009–2010) 1045 miljoonaa GBP (0,1 prosenttia BKT:stä). Ilmoitettuihin velkatietoihin ei tehty muutoksia.”

Metatietojen julkaiseminen (kuvaukset[18])

Asetuksessa (EY) N:o 479/2009 täsmennetään, että liiallisia alijäämiä koskevan menettelyn kuvaukset ovat niitä tilastotietoja, jotka jäsenvaltioiden on toimitettava, jotta Eurostat voi tarkistaa EKT 1995:n sääntöjen noudattamisen. Lisäksi asetuksessa säädetään, että jäsenvaltioiden on julkistettava kuvauksensa. Eurostat on julkistanut kaikkien jäsenvaltioiden kuvaukset. Kaikki jäsenvaltiot ilmoittivat julkistaneensa liiallisia alijäämiä koskevan menettelyn kuvauksensa tai aikovansa tehdä niin pian.

PÄÄTELMÄT

Eurostatin mukaan julkistalouden tietojen laadun parantamisessa edistyttiin edelleen vuonna 2010. Jäsenvaltiot lähettivät Eurostatille aiempaa parempia tietoja niin liiallisia alijäämiä koskevaan menettelyyn liittyvissä raportointitaulukoissa kuin muissa asiaan liittyvissä tilastoissa. Liiallisia alijäämiä koskevaan menettelyyn liittyvien tietojen yhtenäisyys suhteessa ilmoitettuihin EKT 1995:n mukaisiin julkisyhteisöjen tileihin on yleisesti tyydyttävä ja parantunut etenkin rahoituspuolella edellisten vuosien tilanteeseen verrattuna.

Vuonna 2010 ei esitetty toimitettujen tietojen laatua koskevia varaumia muuten kuin Kreikan huhtikuussa 2010 toimittamien tietojen laadun osalta. Varauma peruttiin marraskuussa 2010. Lokakuussa 2009 alkaneen pitkän ja kriittisen prosessin päätteeksi Eurostat totesi 22. marraskuuta, että Kreikan viimeisimmät vuosia 2006–2009 koskevat tarkistetut tiedot ovat tarpeeksi luotettavia liiallisia alijäämiä koskevaa menettelyä varten ja että ne vastaavat laadultaan muiden EU:n jäsenmaiden toimittamia tietoja. Eurostatin verkkosivustolla on erillinen ilmoitus Kreikan julkisen talouden tilastotiedoista.

Vaikka parannusta on tunnustetusti tapahtunutkin, kirjaussääntöjen noudattamisen ja joidenkin toimitettujen tilastotietojen täydellisyyden ja laadun osalta on edelleen joitakin ongelmia. Eurostat on sen vuoksi kannustanut jäsenvaltioita edelleen panostamaan julkisyhteisöjen rahoitustilastojen laadun parantamiseen, jotta julkisyhteisöjen tiedot saadaan riittävällä tavalla kirjanpitosääntöjen mukaisiksi, täydellisiksi, luotettaviksi, oikea-aikaisiksi ja yhtenäisiksi.

Kreikan tapauksesta saatujen kokemusten ja Euroopan tilastohallinnoinnin neuvoa-antavan lautakunnan havaintojen pohjalta komissio laatii lisäksi tiedonannon, jossa käsitellään kansallisten tilastojärjestelmien järjestelmäriskeihin liittyviä kysymyksiä sekä riskeihin perustuvan lähestymistavan hyödyntämistä käsiteltäessä liiallisia alijäämiä koskevaan menettelyyn liittyviä tietoja, erityisesti julkisyhteisöjen tilinpidosta saatavia tietoja, muutetun asetuksen (EY) N:o 479/2009 mukaisesti, jotta Eurostatin laajennetut valtuudet voidaan panna täytäntöön.

[1] EUVL L 145, 10.6.2009, s. 1.

[2] EYVL L 310, 30.11.1996, s. 1.

[3] Neuvoston asetus (EU) N:o 679/2010, EUVL L 199, 30.7.2010, s. 1.

[4] Tätä varten kehitetään parhaillaan riskeihin perustuvaa lähestymistapaa.

[5] Asetuksen (EY) N:o 479/2009 3 artiklan 1 ja 3 kohta.

[6] Lisätietoa Kreikan julkistaloutta koskevista tiedoista on Eurostatin 15.11.2010 päivätyssä raportissa ”Information note on Greek fiscal data”, joka on saatavilla Eurostatin verkkosivustolla http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/government_finance_statistics/introduction.

[7] Katso 22. marraskuuta 1993 pidetyn neuvoston kokouksen pöytäkirjaan merkityt lausumat.

[8] Muutetussa neuvoston asetuksessa (EY) N:o 479/2009 ei nimenomaisesti vaadita toimittamaan liiallisia alijäämiä koskevan menettelyn raportointitaulukkojen muiden taulukkojen kuin 1 ja 2A ennakoidut tiedot.

[9] Kyseisten taulukoiden sisällön kuvaus on saatavilla Eurostatin verkkosivustolla: Katso: http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page?_pageid=2373,58110711&_dad=portal&_schema=PORTAL) .

[10] Kyselylomake käsittää 13 osaa, joissa pyydetään määrällisiä ja toisinaan myös laadullisia tietoja esimerkiksi seuraavilta aloilta: veroihin ja sosiaaliturvamaksuihin ja EU:hun liittyvät transaktiot, sotilastarvikkeiden hankinnat, valtiontakaukset, velkojen mitätöinnit, julkishallinnon toteuttamat julkisten yritysten pääomanlisäykset, julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuudet jne.

[11] Katso 2.1 kohta.

[12] Katso: http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/government_finance_statistics/procedure/eurostat_edp_visits_member_states.

[13] Katso: http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/government_finance_statistics/methodology/advice_member_states.

[14] Eurostatin tiedotteet 55/2010, 157/2010 ja 170/2010.

[15] Julkistaloutta (Government Finance) käsittelevällä Eurostatin verkkosivustolla on tietoa liiallisia alijäämiä koskevaan menettelyyn liittyvistä tilastoista ja menettelyn perustana olevasta julkisyhteisöjen sektorin tilinpidosta sekä tietoja, menetelmäpäätöksiä ja käsikirjoja ja liiallisia alijäämiä koskevaan menettelyyn liittyvien konsultointikäyntien havaintoja: (http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/government_finance_statistics/introduction.

[16] Katso: (http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/government_finance_statistics/procedure/supplementary_tables_financial_turmoil).

[17] Asetuksen (EY) N:o 479/2009 15 artiklan 2 kohdan mukaan, jos on näyttöä siitä, että jäsenvaltioiden toimittamat toteutuneet tiedot eivät ole 8 artiklan 1 kohdan mukaisia, komissio (Eurostat) voi tehdä muutoksia jäsenvaltioiden toimittamiin toteutuneisiin tietoihin ja esittää muutetut tiedot muutosta koskevine perusteluineen.

[18] Kuvaukset toteutunutta alijäämää ja velkaa koskevien tietojen keräämiseen käytettävistä menetelmistä, menettelyistä ja lähteistä sekä niiden taustalla olevista julkistalouden tileistä.

Top