EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52008DC0072

Komission tiedonanto neuvostolle, Euroopan parlamentille, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle sekä alueiden komitealle - Toimintastrategia vuodeksi 2009

/* KOM/2008/0072 lopull. */

52008DC0072




[pic] | EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO |

Bryssel 13.2.2008

KOM(2008) 72 lopullinen

KOMISSION TIEDONANTO NEUVOSTOLLE, EUROOPAN PARLAMENTILLE, EUROOPAN TALOUS- JA SOSIAALIKOMITEALLE SEKÄ ALUEIDEN KOMITEALLE

Toimintastrategia vuodeksi 2009

SISÄLLYSLUETTELO

1. Eurooppa eteenpäin 3

2. I osa – Ensisijaiset toimet vuonna 2009: Kansalaiset etusijalle 4

2.1. Kasvu ja työllisyys 4

2.2. Ilmastonmuutos ja kestävän kehityksen Eurooppa 5

2.3. Yhteisen maahanmuuttopolitiikan toteutus käytännössä 5

2.4. Kansalaiset etusijalle 6

2.5. Eurooppa kansainvälisenä kumppanina 7

2.6. Sääntelyn parantaminen – lupausten lunastaminen ja sääntelykulttuurin muutos 8

2.7. Eurooppa-asioista tiedottaminen 8

3. II osa – Yleiset henkilöstöresurssit ja taloudelliset resurssit vuonna 2009 9

3.1. Henkilöstöresurssit 9

3.1.2. Henkilöstön kohdentaminen poliittisille painopistealoille 9

3.1.3. Toimielinten välisen yhteistyön lujittaminen 10

3.2. Muutokset taloudellisten resurssien jakautumisessa 10

3.2.1. Kasvua ja työllisyyttä edistävä kilpailukyky (otsake 1a) 10

3.2.2. Kasvua ja työllisyyttä edistävä koheesio (otsake 1b) 11

3.2.3. Luonnonvarojen suojelu ja hallinta (otsake 2) 11

3.2.4. Vapaus, turvallisuus ja oikeus (alaotsake 3a) 11

3.2.5. Kansalaisuus (alaotsake 3b) 11

3.2.6. EU maailmanlaajuisena toimijana (otsake 4) 12

3.2.7. Yhteenveto muutoksista rahoituskehyksen otsakkeiden mukaan 14

Liite - Tärkeimmät toimet vuonna 2009 15

KOMISSION TIEDONANTO

TOIMINTASTRATEGIA VUODEKSI 2009

1. EUROOPPA ETEENPÄIN

Vuosi 2009 tulee olemaan Euroopan unionille tärkeä. Silloin muodostetaan uusi Euroopan parlamentti ja uusi Euroopan komissio. Riippuen siitä, kuinka nopeasti kansalliset ratifiointiprosessit saadaan päätökseen, myös Lissabonin sopimus saattaa tulla voimaan vuonna 2009. Kunhan vakaa toimielinjärjestelmä on otettu käyttöön, EU voi keskittyä todellisiin haasteisiin, kuten edistämään kestävää kasvua ja luomaan työpaikkoja tällä globalisaation aikakaudella sekä vauhdittamaan Euroopan muuttumista taloudeksi, joka tuottaa vain vähän päästöjä ja käyttää luonnonvarojaan tehokkaasti.

Tässä vuotuisessa toimintastrategiassa esitetään painopisteet nykyisen komission toimikauden viimeiselle vuodelle. Komission toimikautensa aluksi määrittelemät strategiset tavoitteet – vaurauden, solidaarisuuden, vapauden ja turvallisuuden edistäminen sekä Euroopan aseman vahvistaminen maailmanlaajuisesti – ovat yhä komission toiminnan keskipisteessä. Toimikautensa aikana komissio on toteuttanut suurisuuntaisia aloitteita näiden tavoitteiden saavuttamiseksi, leimallisesti eurooppalaisten asioiden ajamiseksi ja EU:n aseman vakiinnuttamiseksi globaalistuneessa maailmassa.

Vuonna 2009 voimaan tulevat institutionaaliset muutokset huomioon ottaen komissio aikoo tehdä valtaosan jäljellä olevista huomattavista lainsäädäntöaloitteista vuonna 2008[1]. Komissio aikoo tehdä vuonna 2009 tiivistä yhteistyötä neuvoston ja parlamentin kanssa, jotta kaikkein tärkeimmistä käsiteltävinä olevista ehdotuksista päästäisiin yksimielisyyteen. Se aikoo keskittyä sen varmistamiseen, että yhteisön säännöstö pannaan asianmukaisesti täytäntöön syyskuussa 2007 sovitun uuden lähestymistavan[2] mukaisesti. Se myös varmistaa, että vuosille 2007–2013 sovittuja rahoitusohjelmia hallinnoidaan tuloksellisesti ja tehokkaasti ja että vuosien 2000–2006 ohjelmat saatetaan menestyksellisesti päätökseen moitteettoman varainhoidon periaatteita täysimääräisesti noudattaen.

Komissio aikoo myös katsoa pidemmälle tulevaisuuteen ja luoda perustan lähivuosien toiminnalle. Lissabonin sopimuksen voimaantulo edellyttää, että komissio tekee joukon tarkasti määriteltyjä ehdotuksia, joiden tarkoituksena on antaa sopimuksen määräyksille täysi teho sekä luoda EU:n kansalaisille uusia mahdollisuuksia ja etuja. Talousarvion kokonaistarkastelun valmistelu sekä parhaillaan käynnissä oleva julkinen kuuleminen on suunniteltu niin, että niiden avulla luodaan edellytykset seuraavan rahoituskehyksen – jota koskevan ehdotuksen tekee seuraava komissio – valmistelulle. Komissio laatii etenemissuunnitelman, jossa nimetään ensisijaiset toimintakohteet kestävän kehityksen strategian seuraavaa vaihetta varten.

Komissio on sitoutunut pitämään henkilöstönsä määrän vakiona eikä aio pyytää uusia virkoja vuosille 2009–2013 sen jälkeen kun Bulgariaan ja Romaniaan liittyvät nk. laajentumisvirat[3] on saatu. Muut henkilöstötarpeet tyydytetään sisäisillä uudelleenjärjestelyillä.

2. I osa – ENSISIJAISET TOIMET VUONNA 2009: KANSALAISET ETUSIJALLE

2.1. KASVU JA TYÖLLISYYS

Kestävän talous- ja yhteiskuntauudistuksen ajaminen Euroopassa osana Lissabonin uudistettua kasvu- ja työllisyysstrategiaa on jatkossakin komission poliittisen asialistan kärjessä. Rahoitusmarkkinoiden maailmanlaajuisen levottomuuden vaikutus reaalitalouteen ja raaka-aineiden hinnannousu pakottavat EU:n syventämään rakenneuudistuksiaan sekä EU:n tasolla että kansallisella tasolla. Tarpeettoman hallinnollisen rasituksen poistamista yrityksiltä on tarkoitus jatkaa määrätietoisesti. EU:n uusien koheesio-ohjelmien täytäntöönpano takaa aluetasolla merkittävän investointirahoituksen lähteen Lissabonin strategian täytäntöönpanon yhteydessä. Myös eurooppalaisten työmarkkinaosapuolten panosta Lissabonin toimintasuunnitelman tavoitteiden toteuttamisessa halutaan lisätä.

Komissio jatkaa laajapohjaisen innovaatiostrategian toteuttamista. Se edellyttää eurooppalaisen tutkimusalueen (ERA) syventämistä. Pk-yrityksiä tukeva toiminta perustuu tekeillä olevaan pienyrityksiä koskevaan eurooppalaiseen säädökseen ja painottuu luovien elinkeinojen potentiaalin vapauttamiseen. Osaavan Euroopan rakentaminen sisältää käytännön toimia, joita ovat esimerkiksi Euroopan innovaatio- ja teknologiainstituutin (EIT) avustaminen sen ensimmäisenä täysipainoisena toimintavuotena ja korkeakoulujen ja yritysten välisen vuoropuhelun tehostaminen.

Komissio aikoo esittää toukokuussa 2008 kertomuksen talous- ja rahaliiton (EMU) saavutuksista ja tulevaisuuden haasteista. Siinä kaavaillaan toimenpiteitä, joilla EMUa valmistellaan seuraavia 10:tä vuotta varten.

Yksi vuoden 2007 yhtenäismarkkinakatsauksen keskeinen jatkotoimi on aloite komission ja jäsenvaltioiden jaetuista kumppanuuksista, joiden avulla sovelletaan yhteismarkkinalainsäädäntöä ja valvotaan sen noudattamista. Näin selvennetään komission ja jäsenvaltioiden tehtäviä ja niiden jaettua vastuuta yhtenäismarkkinoiden toiminnasta. Useita uuden lähestymistavan direktiivejä on tarkoitus muuttaa tavaroiden yhtenäismarkkinoiden uudistamiseksi. Samalla direktiivit mukautetaan uuteen lainsäädäntökehykseen. Rahoituspalvelujen alalla aiotaan toteuttaa toimia, joiden painopiste on vähittäisrahoituspalveluissa. Komissio etsii aktiivisesti ratkaisuja rahoitusmarkkinoiden maailmanlaajuiseen levottomuuteen; tehtävä edellyttää pitkän aikavälin mukautuksia rahoituspalvelujen sääntely- ja valvontaympäristöön.

Liiketoimintapotentiaalin vapauttamiseksi on tarkoitus lisätä yhteisön toimia kilpailualalla tekemällä alakohtaisia tutkimuksia sekä valvomalla tiukemmin kilpailunrajoituksia ja valtiontukia aloilla, jotka ovat Lissabonin strategian menestyksen kannalta keskeisessä asemassa (esim. verkkotoimialat, rahoituspalvelut sekä tieto- ja viestintätekniikka).

Komissio jatkaa Euroopan energiapolitiikan kehittämistä päivittämällä strategisen energiakatsauksen maaliskuussa 2007 kokoontuneen Eurooppa-neuvoston valtuutuksen mukaisesti. Tarkoituksena on laatia uusi energiatoimintasuunnitelma vuosille 2010–2014. Muita toimia ovat energian sisämarkkinoita koskevan uuden lainsäädännön täytäntöönpano, energiamarkkinoiden seurantakeskuksen jatkokehittäminen ja toimitusvarmuuden parantaminen.

Liikenteen alalla yhtenä painopisteenä on tehdä komission hallinnoitavaksi siirtyvästä Galileo-hankkeesta menestys. Työtä liikenteen ympäristöystävällisyyden parantamiseksi ja liikenteen hallintajärjestelmien myönteisen kehityksen eteenpäin viemiseksi on tarkoitus jatkaa. Tarkastuksia aiotaan lisätä liikenteen ja energia-alan turvallisuuden parantamiseksi. Komissio aikoo myös luoda perustan tulevaisuuden liikennepolitiikalle esittämällä yksityiskohtaisen arvion tähänastisista saavutuksista ja pitkän aikavälin näkymistä.

2.2. Ilmastonmuutos ja kestävän kehityksen Eurooppa

Balissa vuonna 2007 järjestetyssä ilmastonmuutoskonferenssissa vahvistettiin etenemissuunnitelma vuoden 2012 jälkeiselle ajalle laadittavan maailmanlaajuisen sopimuksen neuvotteluille ja tekemiselle. Sopimus on määrä tehdä vuoden 2009 loppuun mennessä. Suunnitelman myötä YK:n johdolla käytävä neuvotteluprosessi tehostuu huomattavasti, ja sitä täydennetään keskeisten kansainvälisten kumppaneiden kanssa käytävillä keskusteluilla. EU pitää kiinni näissä kansainvälisissä neuvotteluissa omaksumastaan johtoasemasta, minkä tueksi sen olisi toteutettava konkreettisia toimia Euroopassa. Tästä syystä energia- ja ilmastonmuutospaketin saattaminen täytäntöönpanovaiheeseen on ensisijainen tavoite. Siihen kuuluu tarkistetun päästökauppajärjestelmän täytäntöönpano, uusiutuvia energialähteitä koskevan uuden lainsäädännön antaminen, energiatehokkuutta koskevan toimintasuunnitelman täytäntöönpano sekä vähäpäästöisen teknologian kehittäminen. Työtä ilmastonmuutoksen vaikutuksiin sopeutumiseksi jatketaan eri politiikanaloilla, jotta Eurooppa voisi paremmin valmistautua ilmastonmuutokseen ja jotta kansainvälisiä kumppaneita – lähinnä kehitysmaita – voitaisiin auttaa saavuttamaan kansainvälisesti sovitut tavoitteet.

Komissio aikoo jatkaa vuonna 2008 aiemmin tehtyä työtä ympäristön huomioon ottavan kulutuksen ja teollisuuspolitiikan edistämiseksi Euroopassa. Toimia biologisen monimuotoisuuden köyhtymisen pysäyttämiseksi aiotaan tehostaa jatkona biologista monimuotoisuutta koskevasta EU:n toimintasuunnitelmasta vuonna 2008 laadittavalle kertomukselle ja biologisesta monimuotoisuudesta tehtyä YK:n yleissopimusta käsittelevälle Bonnin kokoukselle. EY:n ympäristölainsäädännön täytäntöönpano ja soveltamisen valvonta ovat etusijalla myös vuoden 2009 toiminnassa.

Komissio jatkaa vuonna 2009 uuden yhdennetyn meripolitiikan suunnittelua ja aikoo tehdä ehdotuksen kalastus- ja vesiviljelytuotteiden yhteisen markkinajärjestelyn uudistamisesta. Se myös suunnittelee panevansa täytäntöön yhteisen maatalouspolitiikan tilannekatsauksesta saavutetun yhteisymmärryksen päätelmät. Maataloustuotteiden laadun parantamista jatketaan vuoden 2008 vihreän kirjan tulosten perusteella. Eurooppa-neuvoston pyynnöstä komissio aikoo esittää Itämeren aluetta koskevan strategian.

2.3. Yhteisen maahanmuuttopolitiikan toteutus käytännössä

Yhteisen maahanmuuttopolitiikan kehittäminen on edelleen asialistan kärjessä. Sillä pyritään vastaamaan muuttoliikkeiden synnyttämiin haasteisiin ja valjastamaan niiden tarjoamat mahdollisuudet tänä globalisaation aikakautena. Jatkotoimena vuonna 2008 annettavalle muuttoliikkeitä käsittelevälle tiedonannolle komissio aikoo pitää kiinni sitoumuksestaan viedä muuttoliikekysymykset osaksi laajempaa talouskasvun, kilpailukyvyn ja sosiaalisen osallisuuden poliittista kokonaisuutta. Vuosi 2009 tulee olemaan kansallisten yhteyspisteiden muodostaman Euroopan muuttoliikkeiden verkoston ensimmäinen täysi toimintavuosi.

Komissio aikoo jatkaa yhdennetyn rajaturvallisuuden ja yhteisen viisumipolitiikan kehittämistä ja pyrkii saattamaan yhteisen eurooppalaisen turvapaikkajärjestelmän valmiiksi vuoteen 2010 mennessä. Samanaikaisesti komissio jatkaa prosessia EU:n maahanmuuttopolitiikan kytkemiseksi ulkopolitiikkaan, jonka alaan kuuluvat myös kehitysyhteistyö ja ulkomaankauppa.

2.4. Kansalaiset etusijalle

Komissio on vakuuttunut siitä, että EU:n on jatkossakin panostettava kansalaisia suoraan hyödyttävän politiikan harjoittamiseen. Kansalaisten elämän helpottamiseksi on tarkoitus tehdä aloitteita, jotka liittyvät muun muassa oikeuteen liikkua vapaasti EU:ssa ja matkustamiseen EU:n ulkopuolelle. Työtä oikeuteen perustuvan yhteisen alueen luomiseksi jatketaan; erityisesti halutaan varmistaa oikeuden päätösten vastavuoroinen tunnustaminen ja parantaa EU:n kansalaisten oikeussuojaa.

EU:n olisi jatkettava toimia, joilla se pyrkii varmistamaan EU:n kansalaisten turvallisuuden. Vuonna 2009 on tarkoitus kiinnittää erityishuomiota kemiallisin, biologisin, ydin- tai säteilyasein tehtävien terrori-iskujen riskin torjumiseen. Komissio aikoo tehdä ehdotuksia väestönsuojelun tehostamiseksi jatkotoimena ennaltaehkäisystä vuonna 2008 annettavalle tiedonannolle.

Kansanterveyden alalla on tarkoitus tehdä useita aloitteita osana EU:n terveysstrategiaa, joka hyväksyttiin vuonna 2007. Niiden lisäksi panostetaan potilasturvallisuuteen tekemällä lääkinnällisiä laitteita koskeva ehdotus. Elintarvikkeiden turvallisuus sekä eläinten terveys ja hyvinvointi ovat aiheina uusissa ehdotuksissa, ja näiden alojen seurantaa tehostetaan sen varmistamiseksi, että voimassa olevia vaatimuksia noudatetaan. Myös kulutustavaroiden turvallisuutta koskevien sääntöjen noudattamista aiotaan tehostaa. Kemikaalilainsäädännön alalla REACH-asetuksen (kemikaalien rekisteröinti, arviointi, lupamenettelyt ja rajoitukset) täytäntöönpanon alkuvuodet ovat ratkaisevan tärkeitä kyseisen politiikan onnistumisen kannalta.

Tarkistetulla sosiaalipoliittisella ohjelmalla eurooppalaisille pyritään luomaan paremmat tulevaisuudennäkymät ja uusia mahdollisuuksia. Ohjelmassa on kyse aktiivisen työmarkkinapolitiikan harjoittamisesta joustoturvan aikaan saamiseksi. Joustoturvan puitteissa ihmisiä tuetaan taitojensa kehittämisessä ja uuden työpaikan etsimisessä, jolloin tietoisuus turvaverkon olemassaolosta helpottaa. Vuonna 2009 painopisteeksi otetaan nuoret ja heidän liikkuvuus rajojen yli. Eurooppalaiset nuoriso- ja koulutusohjelmat auttavat ihmisiä hyödyntämään tarjolla olevia mahdollisuuksia koko elinikänsä ajan.

Esimerkiksi työterveyden ja –turvallisuuden, naisten ja miesten tasa-arvon, ihmisten vapaan liikkuvuuden ja syrjimättömyyden aloilla vahvistettuja normeja on sovellettava käytännössä ja niitä on arvioitava ja tarvittaessa uusittava. Komissio on sitoutunut kehittämään uudentyyppisiä lähestymistapoja muutoksenhallintaan sekä osallisuuden lisäämisen kaltaisten kysymysten käsittelyyn.

2.5. Eurooppa kansainvälisenä kumppanina

Lissabonin sopimuksen voimaantulon pitäisi merkittävällä tavalla kohottaa EU:n ulkopoliittista profiilia. Komissio aikoo huolehtia tarkoituksenmukaisin tavoin siitä, että tämä uusi kehys konkretisoituu käytännön toimiksi muun muassa valmistelemalla Euroopan ulkosuhdehallinnon perustamista. Energian toimitusvarmuus, ilmastonmuutos ja muuttoliike ovat jatkossakin ulkopolitiikan johtavia teemoja ja osaltaan lujittavat EU:n sitoutumista tehokkaaseen monenvälisyyteen. Rahoitusmarkkinoilla vallitseva levottomuus edellyttää EU:lta koordinoituja vastatoimia, joihin kuuluu komission painoarvon lisääminen kansainvälisissä rahoituslaitoksissa.

Komissio jatkaa laajentumisesta saavutetun uuden yksimielisyyden soveltamista käytännössä. Kroatian kanssa käytävissä liittymisneuvotteluissa on edessä ratkaiseva vaihe ja Turkin kanssa käytäviä neuvotteluja jatketaan. Molemmissa neuvotteluissa jatko riippuu uudistusten etenemisestä ja siitä, miten maat edistyvät annettujen vaatimusten täyttämisessä. Länsi-Balkanin eteneminen vakautus- ja assosiaatioprosessin puitteissa kohti EU-jäsenyyttä vauhdittuu edellyttäen, että asianomaiset maat täyttävät niille asetetut ehdot ja toteuttavat tarvittavat uudistukset. Komissiolla tulee olemaan keskeinen rooli Kosovon tulevan aseman täytäntöönpanossa. Erityisesti komissio aikoo käyttää yhteisön välineitä myöhemmin perustettavan kansainvälisen siviilitoimiston ja osana Euroopan turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa (ETPP) toteutettavan oikeusvaltio-operaation tukemiseen. Se myös koordinoi Kosovon uudistusprosessille annettavaa tukea.

Euroopan naapuruuspolitiikassa (ENP) keskitytään sen 12 toimintaohjelman täysimittaiseen täytäntöönpanoon. Ukrainan kanssa käytävät neuvottelut uudesta laajennetusta sopimuksesta pitäisi voida viedä päätökseen vuoden 2009 kuluessa. Libyan ja Moldovan tasavallan kanssa on tarkoitus neuvotella uusista sopimusjärjestelyistä. Venäjän-suhteissa painopisteitä ovat edelleen yhteistyön lisääminen ja laajennettu sopimus. On toivottavaa, että Annapolisin kokouksen henki vie Lähi-idän kehitystä myönteiseen suuntaan. Komissio hoitaa oman osuutensa kvartettiryhmässä ja jatkaa resurssien osoittamista alueelle.

Työtä poliittisten ja taloudellisten suhteiden tiivistämiseksi eri puolilla maailmaa sijaitsevien kumppaneiden kanssa aiotaan tehostaa entisestään. Vuosi 2009 tarjoaa merkittäviä tilaisuuksia lujittaa suhteita Yhdysvaltojen ja muiden keskeisten teollisuusmaakumppaneiden kanssa. Yhteistyötä ASEAN-maiden, Kiinan ja Intian kanssa on myös tarkoitus syventää. Osana Latinalaisen Amerikan kanssa solmimaansa strategista kumppanuutta EU pyrkii jatkamaan neuvotteluja – ja mahdollisesti viemään ne päätökseen – assosiaatiosopimusten tekemiseksi Andien yhteisön, Keski-Amerikan ja Mercosurin kanssa.

EU:n panos kansainvälisen turvallisuuden ja vakauden edistämiseen tulee kasvamaan merkittävästi. Kosovon oikeusvaltio-operaatio on keskeisessä asemassa Kosovon vakauttamisen ja pitkän aikavälin kehityksen kannalta. ETPP:n Afganistanin-poliisioperaation pitäisi olla täydessä valmiudessa, ja sillä pitäisi olla todellista vaikutusta maan turvallisuuteen. Yhteistyötä lisätään, jotta kestävälle kehitykselle voitaisiin luoda sen tarvitsemat edellytykset. Yleisesti ottaen komissio aikoo jatkaa valmiuksiensa parantamista auttaakseen kriiseistä kärsiviä kolmansia maita.

Komissio aikoo panna täytäntöön Afrikan ja EU:n yhteiseen strategiaan sisältyvät kahdeksan temaattista toimintakumppanuutta ja tekee työtä auttaakseen Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren (AKT) maita integroitumaan paremmin maailmantalouteen. Komissio aikoo toteuttaa toimintasuunnitelman, joka perustuu eurooppalaiseen konsensukseen humanitaarisesta avusta. Tavoitteena on parantaa valmiuksia reagoida humanitaarisiin kriiseihin ja haasteisiin.

Dohan kehityskierros on edelleen asialistan kärjessä. Jos sopimukseen päästään vuonna 2008, sen täytäntöönpano on yksi vuoden 2009 tärkeimmistä tavoitteista. Samaan aikaan jatketaan neuvotteluja uuden sukupolven kahdenvälisistä vapaakauppasopimuksista. Komissio aikoo myös viedä eteenpäin globaalia Eurooppaa koskevan suunnitelmansa muita osioita ja jatkaa ponnisteluja markkinoillepääsyn ja tekijänoikeussuojan parantamiseksi samoin kuin EU:n ja sen keskeisten kauppakumppanien, kuten Kiinan, välisten kauppasuhteiden tasapainottamiseksi.

2.6. Sääntelyn parantaminen – lupausten lunastaminen ja sääntelykulttuurin muutos

Vuoden 2009 loppuun mennessä komissio on saattanut päätökseen yhteisön säännöstön analyyttisen tarkastelun, pannut täytäntöön jatkuvan yksinkertaistamisohjelmansa ja käynnistänyt kodifiointihankkeen. Näillä kaikilla on konkreettista vaikutusta kilpailukykyyn ja kasvuun.

Komissio aikoo tehdä vuonna 2009 useita ehdotuksia, joiden tarkoituksena on keventää hallinnollista rasitusta. Ehdotukset eivät vaikuta harjoitetun politiikan eikä voimassa olevien säädöstekstien tavoitteisiin. Siksi onkin odotettavissa, että ehdotukset hyväksytään nopeasti. Samaan aikaan on tarkoitus tarkastella hallinnollisen rasituksen keventämiseen tähtäävän toimintaohjelman täytäntöönpanoa sekä sitä, miten vuodelle 2012 asetetun 25 prosentin tavoitteen saavuttamisessa on edistytty.

Sääntelyn parantaminen on myös avainasemassa EU:n pyrkiessä vastaamaan globalisaation haasteisiin. EU voi osaltaan vaikuttaa siihen, millaiseksi maailmanlaajuinen sääntely muovautuu, jos se omaksuu suunnannäyttäjän roolin pyrkimyksissään parantaa sääntely-ympäristöä ja asettaa tiukat normit terveyden, turvallisuuden ja ympäristösuojelun kaltaisilla aloilla. EU aikoo jatkaa keskusteluja, joita se käy keskeisten kumppaneiden kanssa sääntely-yhteistyöstä, normien yhdenmukaistamisesta ja sääntöjen vastaavuudesta.

Sääntelyn parantamiseen tähtäävästä ohjelmasta saadaan paras mahdollinen hyöty vain, jos yhteistyö EU:n muiden toimielinten ja jäsenvaltioiden kanssa kantaa hedelmää. Vuonna 2009 on tarkoitus arvioida sitä, miten EU:n lainsäädännön saattamisessa osaksi kansallista lainsäädäntöä ja sen soveltamisessa on onnistuttu omaksumaan tuloksellisempi lähestymistapa. Yksinkertaistamisaloitteista todettakoon, että niiden vaikutukset konkretisoituvat vasta sitten kun EU:n toimielimet hyväksyvät niitä koskevat ehdotukset ja jäsenvaltiot alkavat soveltaa niitä. Tämä edellyttää kumppanuutta – yhteistyötä toimielinten kanssa ehdotusten hyväksymiseksi nopeasti ja yhteistyötä jäsenvaltioiden kanssa yhteisten poliittisten tavoitteiden saavuttamiseksi.

2.7. Eurooppa-asioista tiedottaminen

Vuosi 2009 tulee olemaan erityisen tärkeä Eurooppa-asioista tiedottamisen kannalta. Lissabonin sopimuksen pitäisi tulla voimaan alkuvuodesta, ja siihen liittyy merkittäviä institutionaalisia muutoksia ja joka auttaa valmistamaan tietä Euroopan parlamentin vaaleille. Tiedottamisessa etusijalla ovat vuotuisen toimintastrategian poliittiset painopisteet, ja siinä keskitytään aloihin, joihin EU:n kansalaisilla on välitöntä mielenkiintoa. Viimeaikaisten tutkimustulosten mukaan kansalaisten näkemykset siitä, mihin asioihin EU:n pitäisi keskittyä, ovat samansuuntaisia: elämänlaatua parantava talous- ja yhteiskuntakehitys, ympäristönsuojelu (joka usein kytketään energiapolitiikkaan), turvallisuus, maahanmuutto, koulutus ja terrorismin torjunta. Näihin painopisteisiin keskittymällä komissio pyrkii maksimoimaan työn, jota se tekee yhdessä muiden EU:n toimielinten ja jäsenvaltioiden kanssa tavoitteenaan saada aikaan vilkas keskustelu eurooppalaisesta politiikanteosta Euroopan parlamentin vaalien alla ja myöhemminkin.

Tästä syystä komissio ehdottaa seuraavia aiheita viestinnän painopisteiksi:

Otsikko | Lyhyt kuvaus |

Lissabonin sopimus: tuloksenteko | Hallinnon ja politiikkojen parantaminen, erityisesti EU:n rooli maailmassa sekä oikeuden, vapauden ja turvallisuuden alue Kansalaisille suunnattu valistuskampanja Euroopan unionin perusoikeuskirjan sosiaalisesta ulottuvuudesta |

Uudistuva talousarvio muuttuvassa Euroopassa | EU:n talousarvion tarkastelu, jossa otetaan huomioon kaikki EU:n menoihin ja varoihin liittyvät näkökohdat |

Kasvu ja työllisyys | Lähtökohdaksi otetaan kansalaisten huolenaiheet ja lisäksi huomioidaan luovuuden ja innovoinnin eurooppalainen teemavuosi |

Energia ja ilmastonmuutos | Ilmoitetaan myöhemmin vuosien 2007 ja 2008 ensimmäisten tulosten perusteella |

3. II OSA – YLEISET HENKILÖSTÖRESURSSIT JA TALOUDELLISET RESURSSIT VUONNA 2009

3.1. Henkilöstöresurssit

Vuoden 2007 alkupuolella toteutetussa sisäisessä arviointihankkeessa[4] vahvistui, että vähittäinen virkojen lisäys Bulgarian ja Romanian (EU-2) jäsenyyden vuoksi on saatettava päätökseen viimeisellä 250 uuden viran erällä vuonna 2009. Kun tämä on tehty, komissio on sitoutunut huolehtimaan kaikista muista henkilöstötarpeista vuoteen 2013 saakka sisäisillä siirroilla.

3.1.2. Henkilöstön kohdentaminen poliittisille painopistealoille

Komissio odottaa saavansa laajentumiseen liittyen 250 uutta virkaa vuonna 2009. Se aikoo lisäksi hankkia 600 virkaa sisäisillä järjestelyillä, jolloin sillä on yhteensä 850 virkaa käytettävissä ensisijaisiin tarpeisiin. Virat jaetaan siten, että ne tukevat tässä vuotuisessa toimintastrategiassa vahvistettuja painopisteitä, kuten Lissabonin kasvu- ja työllisyysstrategiaa, yhteisön säännöstön täytäntöönpanoa, ilmastonmuutos- ja energiakysymyksiä sekä maahanmuuttokysymyksiä. Virkoja täytyy myös varata uusiin tehtäviin Lissabonin sopimuksen tultua voimaan. Tuki- ja koordinointitehtäviä hoitaviin keskusyksiköihin ei myönnetä uusia virkoja lukuun ottamatta pientä lisäystä kieli- ja käännöspalveluihin. Kaikkien pääosastojen ja yksiköiden on järkiperäistettävä sisäisiä tuki- ja koordinointitehtäviään vuoden 2008 loppuun mennessä.

3.1.3. Toimielinten välisen yhteistyön lujittaminen

Komissio on edistynyt laajemmassa pohdinnassaan, joka koskee toimielinten välisen yhteistyön lujittamismahdollisuuksia. Komissio vahvistaa Euroopan parlamentin pyynnöstä laaditun raportin[5] perusteella, että kolmen hallintotoimiston rakenne soveltuu niiden muuttamiseen toimielinten yhteisiksi elimiksi, ja tarkastelee vaihtoehtoja voidakseen tehdä soveltuvia ehdotuksia mahdollisesti toteuttamiskelpoisista toimielinten yhteisistä elimistä tai muista yhteistyömuodoista, kuten palvelutasosopimuksista.

3.2. Muutokset taloudellisten resurssien jakautumisessa

3.2.1. Kasvua ja työllisyyttä edistävä kilpailukyky (otsake 1a)

Tämän otsakkeen määrärahaa on tarkoitus lisätä 619 miljoonalla eurolla (5,8 %). Lisäys keskitetään tärkeimpiin toimiin, joilla tuetaan Lissabonin strategian kilpailukykyä, kestävää kasvua ja työllisyyttä koskevia tavoitteita. Niitä ovat seitsemäs tutkimuksen ja kehityksen puiteohjelma (631 milj. euroa), elinikäisen oppimisen ohjelma (63 milj. euroa) ja kilpailukyvyn ja innovoinnin puiteohjelma (75 milj. euroa).

Budjettivallan käyttäjän päätös rahoittaa Galileo-hanketta ja Euroopan innovaatio- ja teknologiainstituuttia pannaan täytäntöön otsakkeen 1a sisäisellä 200 miljoonan euron siirrolla (2009–2013). Tästä 50 miljoonaa euroa saadaan siten, että vähennetään kaikkia yhteisön osuuksia hajautetuille erillisvirastoille. Lisäksi komissio tekee perusteellisen arvion hajautettujen erillisvirastojen määrärahojen käytöstä ja mukauttaa yhteisön rahoitusta sen tulosten perusteella.

Kahden uuden viraston (Euroopan sähköisen viestinnän markkinaviranomaisen ja energia-alan sääntelyviranomaisten yhteistyöviraston) perustamisella on jonkin verran vaikutusta otsakkeen 1a enimmäismäärästä käyttöön jäävään marginaaliin. Virastoista jälkimmäinen rahoitetaan vähentämällä vastaavasti muiden liikenteeseen ja energiaan liittyvien toimien rahoitusta, lähinnä institutionaaliseen toimivaltaan kuuluvien toimien rahoitusta. Sähköisen viestinnän markkinaviranomainen on tarkoitus perustaa vuonna 2010 ja rahoittaa osittain tietoyhteiskunnan toimintalohkon sisäisellä siirrolla ja osittain 37,5 miljoonan euron lisäyksellä vuosina 2009–2013.

Komissio ehdottaa, että se jatkaa ympäristön ja turvallisuuden maailmanlaajuisen seurannan (GMES) operatiivisten palveluiden valmistelua. Näihin valmisteluihin tarkoitettu 5 miljoonan euron määräraha rahoitetaan osittain marginaalista (2 milj. euroa) ja osittain sisäisellä siirrolla (3 milj. euroa) yritystoiminnan toimintalohkossa.

Vuoden 2009 enimmäismäärästä käyttöön jäävä marginaali on 65 miljoonaa euroa.

3.2.2. Kasvua ja työllisyyttä edistävä koheesio (otsake 1b)

Nykyisen suunnitelman mukaisesti kasvua ja työllisyyttä edistävälle koheesiolle kohdennettuja määrärahoja lisätään 1 538 miljoonalla eurolla eli 3,3 prosenttia vuoteen 2008 verrattuna. Kun operatiiviset ohjelmat on hyväksytty ja niiden tehokkaalle hallinnolle ja valvonnalle on edellytykset, komissio keskittyy maksimoimaan niiden vaikutuksen koheesioon ja kasvuun.

3.2.3. Luonnonvarojen suojelu ja hallinta (otsake 2)

Suoraa maataloustukea lisätään niissä jäsenvaltioissa, jotka liittyivät unioniin vuonna 2004, 50 prosentista 60 prosenttiin lopullisesta tuen määrästä. Vuonna 2007 liittyneiden jäsenvaltioiden osalta tukea lisätään 30 prosentista 35 prosenttiin.

Useimmat maaseudun kehittämistä koskevat ohjelmat hyväksytään vuoden 2008 alkupuolella, joten kaikki ohjelmien onnistuneen täytäntöönpanon edellyttämät rakenteet ovat valmiina vuonna 2009. Varoja kohdennetaan maatalouden kilpailukyvyn parantamiseen, maaseudun ympäristöasioiden kohentamiseen, elämänlaadun parantamiseen sekä maaseudun elinkeinojen monipuolistamiseen.

Life+ -tuen määrärahoja lisätään 5,6 prosenttia vuonna 2009.

Meripolitiikan osalta komissio ehdottaa, että se jatkaa valmistelevaa työtä (6 milj. euroa) kalastuspolitiikasta vapautuvien varojen siirron avulla.

3.2.4. Vapaus, turvallisuus ja oikeus (alaotsake 3a)

Menojen ennakoidaan kasvavan vuonna 2009 kaikkiaan noin 100 miljoonalla eurolla (16 %). Ulkorajat, viisumipolitiikka ja ihmisten vapaa liikkuvuus (+18 %) sekä yhteinen maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikka (+18 %) saavat lisärahoitusta.

Koska budjettivallan käyttäjä hyväksyi vuonna 2008 Frontex-virastolle myönnettävän tuen lisäyksen ja vuonna 2008 tehdään uusia aloitteita (eurooppalaisen rajavalvontajärjestelmän Eurosurin perustaminen, maahantulo-maastapoistumisjärjestelmän perustaminen ja toimenpiteet matkustamisen helpottamiseksi ulkorajoilla), komissio ehdottaa 30 miljoonan euron lisäystä vuonna 2009. Tämä taso (70 milj. euroa vuodessa) pysyy samana koko ajanjaksolla 2010–2013.

Kun lasketaan tämä lisäys ja 20 miljoonan euron säästöt laajoja tietojärjestelmiä varten (SIS II, VIS ja Eurodac) vuonna 2009, alaotsakkeesta 3a käytettäväksi jäävä marginaali on 29 miljoonaa euroa.

3.2.5. Kansalaisuus (alaotsake 3b)

Rahoitussuunnitelmassa on korvamerkitty noin 630 miljoonaa euroa alaotsaketta 3b varten. Tämä merkitsee 5,3 prosentin lisäystä, jolloin keskeiset Euroopan kansalaisia koskevat toimet saavat lisää rahoitusta. Näitä aloja ovat esimerkiksi kansanterveys, kuluttajansuoja, väestönsuojelu, kulttuuriohjelmat ja viestintä. Alaotsakkeen 3b enimmäismäärä on jokseenkin sama kuin vuonna 2007.

3.2.6. EU maailmanlaajuisena toimijana (otsake 4)

Sisäisten politiikkojen ulkosuhteisiin liittyvät näkökohdat, Lähi-idän rauhanprosessi ja Kosovon asemasta tehtävän ratkaisun täytäntöönpano ovat EU:n tärkeitä poliittisia painopisteitä myös vuonna 2009.

Viimeaikainen kehitys (Annapolisin ja Pariisin konferenssit) on tehnyt Lähi-idän rauhansopimuksen aikaansaamisen mahdolliseksi. Komissio jatkaa vuonna 2009 EU:n toimintastrategian ”Valtiorakenteiden kehittäminen Lähi-idän rauhaa varten” täytäntöönpanoa ja seuraa palestiinalaishallinnon kolmivuotisen talous- ja kehityssuunnitelman toteuttamista. EU tukee merkittävästi myös Pegase-rahoitusmekanismia, jolla on määrä korvata kansainvälinen erityismekanismi. Pegase-mekanismilla i) tuetaan Palestiinan uudistus- ja kehityssuunnitelmaa ja ii) käytetään eri kanavia hallintoon, yhteiskunnan kehittämiseen, talouden ja yksityissektorin kehittämiseen ja julkisen infrastruktuurin rakentamiseen tarkoitetun avun siirtämiseksi avoimella tavalla joko suoraan palestiinalaishallinnolle tai edunsaajille.

Joulukuun 14. päivänä 2007 kokoontunut Eurooppa-neuvosto korosti, että ”EU on valmis toimimaan suunnannäyttäjänä vakauden lujittamisessa alueella ja Kosovon tulevan aseman määrittelevän ratkaisun täytäntöönpanovaiheessa”. Komissiolla on merkittävä rooli yhteisön välineiden käytössä tuettaessa tulevaisuudessa perustettavaa kansainvälistä siviilitoimistoa ja oikeusvaltion alan ETPP-operaatiota sekä tarvittavia uudistuksia eurooppalaisten arvojen ja normien omaksumiseksi. Lisärahoitusta tarvitaan, jotta voidaan tukea Kosovon asemaa koskevan ratkaisun syntymistä ja avustaa Kosovoa sen tulevan vakautus- ja assosiaatiosopimuksen velvoitteiden täyttämisessä.

Palestiinaa ja Kosovoa varten suunniteltuja nykyisiä määrärahoja on lisättävä. Koska Lähi-itään ja Kosovoon liittyvät haasteet selviävät kuitenkin tarkemmin vasta lähikuukausien aikana, komissio aikoo tarkentaa pyyntöjään alustavassa talousarvioesityksessä tai jossakin myöhemmässä talousarviomenettelyn vaiheessa. Tällä hetkellä näihin painopisteisiin on varattu Palestiinan osalta 1 537 miljoonaa euroa vuosiksi 2007–2013 ja Kosovon osalta 535 miljoonaa euroa vuosiksi 2007–2011.

Lukuun ottamatta Kosovon YUTP-operaatioita, joiden tarkkoja kustannuksia vuonna 2009 ei voida vielä arvioida, alustavassa rahoitussuunnitelmassa sovittu YUTP-määräraha on 243 miljoonaa euroa vuonna 2009, mikä merkitsee 43 miljoonan euron lisäystä vuoden 2008 alustavaan talousarvioesitykseen verrattuna.

Useiden muiden EU:n ulkosuhteissa tehtyjen aloitteiden osalta on joko harkittava toisenlaista painotusta tai lisättävä rahoitusta. Näitä ovat esimerkiksi

- Eurooppa-neuvoston kesäkuussa 2007 hyväksymä EU:n uusi Keski-Aasiaa koskeva strategia. Komissio ehdottaa, että strategian soveltamisalaan kuuluvia viittä maata koskevia yksilöllisiä aloitteita tuetaan siten, että tuki painottuu ajanjakson 2009–2013 alkupuoleen: vuodeksi 2009 15 miljoonaa euroa ja vuodeksi 2010 25 miljoonaa euroa. Vuosien 2012 ja 2013 määrärahat ovat vastaavasti pienemmät, jolloin koko ajanjaksolle 2007–2013 varattu 690 miljoonan euron budjetti ei ylity;

- kehitysyhteistyön rahoitusvälineeseen kuuluva ympäristön ja luonnonvarojen (mukaan luettuna energia) kestävään hoitoon liittyvä temaattinen ohjelma (ENRTP) maailmanlaajuisen ilmastonmuutosliittouman (GCCA) sekä julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuuksien yhteisrahoitusta varten teknologian siirtämiseksi ympäristönmuutoksen alalla. Balin etenemissuunnitelman mukaisesti nykyisiin luvun 21 04 ”Ympäristö ja luonnonvarojen kestävä hoito, energia mukaan luettuna” määrärahoihin lisätään 10 miljoonaa euroa vuonna 2009 ja 20 miljoonaa euroa vuonna 2013, jolloin koko ajanjakson 2007–2013 määräksi tulee yhteensä 934,5 miljoonaa euroa.

Otsakkeen 4 enimmäismäärästä jää käytettäväksi noin 120 miljoonan euron marginaali. Tämä tarvitaan Palestiinan ja Kosovon tarpeisiin vuoden 2009 aikana.

3.2.7. Yhteenveto muutoksista rahoituskehyksen otsakkeiden mukaan

OTSAKE | 2009 | Ennuste 2010–2013 |

Alkuperäinen rahoitus-suunnitelma | Vuotuisesta toimintastrategiasta johtuvat muutokset | Tarkistettu rahoitussuunnitelma | Alkuperäinen rahoitus-suunnitelma | Vuotuisesta toimintastrategiasta johtuvat muutokset | Tarkistettu rahoitussuunnitelma |

1a. Kasvua ja työllisyyttä edistävä kilpailukyky |

Otsakkeen 1a enimmäismäärä rahoituskehyksessä | 11 272,0 | 11 272,0 | 55 011,0 | 55 011,0 |

Otsake 1a yhteensä | 11 205,0 | -1,5 | 11 203,5 | 54 367,4 | 41,0 | 54 408,4 |

Marginaali | 67,0 | 68,5 | 643,6 | 602,6 |

3a. Vapaus, turvallisuus ja oikeus |

Otsakkeen 3a enimmäismäärä rahoituskehyksessä | 872,0 | 872,0 | 5 298,0 | 5 298,0 |

Otsake 3a yhteensä | 829,8 | 12,8 | 842,6 | 5021,8 | 92,0 | 5113,8 |

Marginaali | 42,2 | 29,4 | 276,2 | 184,2 |

4. EU maailmanlaajuisena toimijana |

Otsakkeen 4 enimmäismäärä rahoituskehyksessä | 7 440,0 | 7 440,0 | 34 915,0 | 34 915,0 |

Otsake 4 yhteensä | 7 292,1 | 25,0 | 7 317,1 | 33 894,4 | 45,0 | 33 939,4 |

Marginaali | 147,9 | 122,9 | 1 020,6 | 975,6 |

Liite - Tärkeimmät toimet vuonna 2009

1. Kasvu ja työllisyys Kasvua ja työllisyyttä tukeva Lissabonin strategia Edistymisen vuotuinen seuranta ja jatkotoimia edellyttävien alojen yksilöinti Ehdotukset säädöksiksi, joilla pyritään keventämään hallinnollista taakkaa; osa komission toimintaohjelmaa Tiedonanto alakohtaisesta työmarkkinaosapuolten vuoropuhelusta ja sen vaikutuksesta Lissabonin strategiaan Tiedonanto tieto- ja viestintäteknologian tutkimuksesta ja innovoinnista sekä valmistelevat toimet Tiedonanto korkeakoulujen ja yritysten vuoropuhelusta Vihreä kirja kulttuurin ja luovien elinkeinojen potentiaalin vapauttamisesta Yhtenäismarkkinat ja kilpailu Suositus komission ja jäsenvaltioiden jaetuista kumppanuuksista Keskeisten tavara- ja palvelumarkkinoiden seurannan muuttaminen järjestelmällisemmäksi ja integroidummaksi mm. alakohtaisten kilpailututkimusten avulla Tavaroiden sisämarkkinoiden alakohtaisen lainsäädännön mukauttaminen uuteen lainsäädäntökehykseen (jonka lainsäädäntöprosessiin osallistuvat toimielimet hyväksyvät vuonna 2008) Vähittäisrahoituspalveluita koskevan työn jatkaminen (kiinnitysluotot, pankkitilien liikkuvuus, yhtenäisen euromaksualueen toteuttaminen, kytkykauppa ja muut hyvän kauppatavan vastaiset käytännöt, rajatylittävä riitojenratkaisu kuluttajien ja rahoituspalveluiden tarjoajien välillä) Verotus Uudistettua alv-strategiaa koskeva työ; ryhmärekisteröintiä ja viranomaisten alv-kohtelua koskevien aloitteiden valmistelu Energia Toinen strateginen energiakatsaus ja energiatoimintasuunnitelma vuosille 2010–2014 Energiamarkkinoiden seurantakeskuksen laajentaminen Liikenne Galileo-hankkeen menestyksekkään toteutuksen varmistaminen ja tulevien sovellusten valmistelu Ympäristön kannalta kestävää liikennettä koskevan vuoden 2008 aloitepaketin jatkokäsittely Yhtenäisen eurooppalaisen ilmatilan ilmaliikenteen hallinnan uudistusohjelman (SESAR) ja Euroopan rautatieliikenteen hallintajärjestelmän (ERTMS) kehittäminen Sisävesiliikenteen nykyaikaistaminen osana NAIADES-toimintaohjelmaa Koheesiopolitiikka Kuudes taloudellista ja sosiaalista yhteenkuuluvuutta käsittelevä kertomus Kertomus vuosien 2000–2006 rakennerahasto-ohjelmien vaikutuksista ja tuloksista 2. Kestävän kehityksen Eurooppa Kestävän kehityksen strategia Kestävän kehityksen strategian etenemissuunnitelma ja strategian etenemistä käsittelevä kertomus (joulukuun 2007 Eurooppa-neuvoston päätelmät) Strategia Itämeren alueelle Ilmastonmuutos EU:n kannan muotoilu marraskuussa 2009 Kööpenhaminassa järjestettävää ilmastokonferenssia varten Ehdotukset rahtiliikenteen (myös laivojen) kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi Tarkistetun päästökauppajärjestelmän täytäntöönpano ja sopeutumisesta ilmastonmuutokseen vuonna 2008 annetun valkoisen kirjan jatkokäsittely Energiatehokkuutta koskevan toimintasuunnitelman täytäntöönpano mukaan luettuna uusi ajoneuvojen renkaiden energiamerkintöjä koskeva aloite ja kotitalouksien valaistusta ja hehkulamppuja koskevien toimenpiteiden täytäntöönpano Uusiutuvia energialähteitä edistävän uuden lainsäädännön ja strategisen energiateknologiasuunnitelman täytäntöönpano Biologinen monimuotoisuus ja luonnonvarat Biologista monimuotoisuutta koskevan toimintasuunnitelman täytäntöönpano biologista monimuotoisuutta koskevien vuoden 2010 tavoitteiden mukaisesti Toimintasuunnitelma markkinapohjaisten ohjauskeinojen käyttämiseksi ympäristötavoitteiden saavuttamiseen Avaruus Ympäristön ja turvallisuuden maailmanlaajuisen seurantajärjestelmän (GMES) asteittaisen muutoksen (tutkimuksesta toimintaan) jatkaminen Yhdennetty meripolitiikka Toimintasuunnitelma Euroopan meripoliittisen seurantakeskuksen ja tietoverkon kehittämiseksi Toimintasuunnitelma sähköisten meriliikennejärjestelmien kehittämiseksi Euroopan meriturvallisuusviraston (EMSA) tukeminen sen kehittäessä sähköisiä merenkulun valvontajärjestelmiä (kaukotunnistus- ja -seurantajärjestelmät, LRIT). Kalastus- ja vesiviljelytuotteiden yhteisen markkinajärjestelyn uudistus Maatalous Tiedonanto maataloustuotteiden laadusta 3. Yhteisen maahanmuuttopolitiikan toteutus käytännössä Laillinen maahanmuutto Laillisten maahanmuuttajien maahantuloa ja oleskelua koskevien ehdotusten tekeminen, myös tiettyjä aloja koskevat direktiivit Maahanmuuttoa koskevan vuonna 2008 annettavan tiedonannon jatkotoimet Ulkorajojen yhdennetty valvonta Frontexin kehittäminen Eurooppalaisen rajavalvontajärjestelmän (Eurosur) perustamisen tukeminen Maahantulo-maastapoistumisjärjestelmän ja rekisteröityjen matkustajien ohjelman perustamisen tukeminen Schengenin arviointimekanismin käyttöönotto Yhteinen viisumipolitiikka Viisumitietojärjestelmän käyttöönotto Matkustamista koskevan eurooppalaisen aloitteen valmistelujen käynnistäminen Viisumien myöntämisen helpottamista koskevien sopimusten kunnollisen täytäntöönpanon varmistaminen ja uusien sopimusten tekeminen muiden maiden kanssa Yhteinen eurooppalainen turvapaikkajärjestelmä Yhteisen turvapaikkajärjestelmän toisen vaiheen hyväksyminen Eurooppalaisen turvapaikka-asioiden tukitoimiston perustamista koskevat ehdotukset 4. Kansalaiset etusijalle Euroopan kansalaisuus ja perusoikeudet Konsuliapua koskevan tiedonannon jatkotoimet Vihreä kirja asiakirjojen laillistamisesta EU:ssa Euroopan oikeusalue Tuomioistuimen toimivallasta sekä tuomioiden tunnustamisesta ja täytäntöönpanosta siviili- ja kauppaoikeuden alalla annetun asetuksen (Bryssel I -asetus) nykyaikaistaminen Tiedonanto pankkitalletusten takavarikoinnista Terrorismin torjunta Tiedonanto kemiallisista, biologisista, säteily- ja ydinuhkista Biouhkiin varautumista koskeva toimintasuunnitelma Säteily- ja ydinriskin vähentämistä koskeva toimintasuunnitelma Kuluttajien luottamus ja suojelu Tiedonanto kuluttajien oikeussuojasta Tiedonanto eläinten hyvinvointia koskevista merkinnöistä Terveys ja turvallisuus Lääkinnällisten laitteiden turvallisuuden ja toimivuuden parantaminen yhtenäismarkkinoilla Edistymiskertomus toimenpiteistä, joilla hallitaan nanomateriaalien mahdollisia riskejä ja etuja ihmisten terveydelle ja ympäristölle REACH-asetuksen ja etenkin erittäin ongelmallisten kemiallisten aineiden uusien lupamenettelyjen ja rajoitusten täytäntöönpanon jatkaminen Väestönsuojelu Väestönsuojeluvalmiuksien parantamista koskeva aloite Tasavertaiset mahdollisuudet ja nuoriso Tiedonanto nuorisoasioiden avoimesta koordinointimenetelmästä Vihreä kirja nuorten rajatylittävästä liikkuvuudesta Sukupuolten välistä palkkaeroa koskevan tiedonannon jatkotoimet 5. Eurooppa maailmanlaajuisena kumppanina Laajentuminen Kroatian ja Turkin jäsenyysneuvottelujen edistäminen Eurooppa-neuvoston päätelmien mukaisesti Länsi-Balkanin vakautus- ja assosiaatioprosessin vauhdittaminen Kosovon asemasta tehtävän ratkaisun täytäntöönpano. Jos ehdot täyttyvät, vakautus- ja assosiaatiosopimusta koskevien neuvottelujen valmistelu Euroopan naapuruuspolitiikka ja Venäjä Uuden puitesopimuksen edistäminen Venäjän kanssa Neuvottelujen saattaminen päätökseen laajennetusta sopimuksesta Ukrainan kanssa Neuvottelujen käynnistäminen uusista sopimuksista Armenian, Azerbaidžanin, Georgian ja Moldovan kanssa Libyan-suhteiden edistäminen ja työn jatkaminen naapuruuspolitiikan soveltamiseksi Algeriaan ja Syyriaan Jos ehdot täyttyvät, pyrkimykset Valko-Venäjän saamiseksi mukaan naapuruuspolitiikkaan Työn jatkaminen kestävän ratkaisun löytämiseksi Lähi-idän konfliktiin Muut maat Dohan kehitysohjelman täytäntöönpano, mikäli ajankohtaista Transatlanttisen talousyhteistyön syventäminen transatlanttisen talousneuvoston puitteissa Neuvottelujen saattaminen päätökseen uudesta kumppanuus- ja yhteistyösopimuksesta Kiinan kanssa Korean ja Persianlahden yhteistyöneuvoston kanssa tehtävien vapaakauppasopimusten viimeistely tai täytäntöönpano sekä neuvottelujen jatkaminen Intian ja ASEANin kanssa Andien yhteisön, Keski-Amerikan ja Mercosurin kanssa tehtäviä assosiaatiosopimuksia koskevien neuvottelujen jatkaminen ja mahdollisesti päätökseen saattaminen Yhteisen EU–Afrikka-strategian ja ensimmäisen toimintasuunnitelman täytäntöönpano Tiedonanto kehitystä palvelevasta innovoinnista, tutkimuksesta, tieteestä ja tekniikasta Talouskumppanuussopimusten täytäntöönpano ja neuvottelujen saattaminen päätökseen soveltamisalan laajentamisesta kaikkiin Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren (AKT) maihin Avun tuloksellisuutta parantavien toimien täytäntöönpano Toinen kertomus kehitysyhteistyöpolitiikasta |

- [1] Komission lainsäädäntö- ja työohjelma vuodeksi 2008, KOM(2007) 640 lopullinen, 23.10.2007.

[2] KOM(2007) 502 lopullinen, 5.9.2007.

[3] KOM(2005) 573 lopullinen, 15.11.2005.

[4] Planning & optimising Commission human resources to serve EU priorities (SEC(2007) 530), 24.4.2007.

[5] Toimielinten hallintoyksiköiden toimielinten välisestä yhteistyöstä laatima raportti (asiakirja 9941, 30.10.2007) vastauksena muiden toimielinten vuoden 2008 talousarvion valmistelusta vastaavan [pic],Ville Itälän pyyntöön (mietintö A-0069/2007, 29.3.2007).

Top