EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52003XC0117(02)

Alkuperänimityksen ja maantieteellisten merkintöjen suojasta annetun neuvoston asetuksen (ETY) N:o 2081/92 6 artiklan 2 kohdassa tarkoitettu rekisteröintihakemuksen julkaiseminen

EYVL C 11, 17.1.2003, p. 7–9 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

52003XC0117(02)

Alkuperänimityksen ja maantieteellisten merkintöjen suojasta annetun neuvoston asetuksen (ETY) N:o 2081/92 6 artiklan 2 kohdassa tarkoitettu rekisteröintihakemuksen julkaiseminen

Virallinen lehti nro C 011 , 17/01/2003 s. 0007 - 0009


Alkuperänimityksen ja maantieteellisten merkintöjen suojasta annetun neuvoston asetuksen (ETY) N:o 2081/92 6 artiklan 2 kohdassa tarkoitettu rekisteröintihakemuksen julkaiseminen

(2003/C 11/05)

Tämä julkaiseminen sisältää oikeuden vastustaa rekisteröintiä mainitun asetuksen 7 artiklassa tarkoitetulla tavalla. Väitteet hakemusta vastaan on tehtävä jäsenvaltion toimivaltaisen viranomaisen välityksellä kuuden kuukauden kuluessa julkaisemisesta. Julkaiseminen perustellaan seuraavilla tekijöillä ja erityisesti 4 kohdan 6 alakohdalla, joiden mukaan hakemus katsotaan perustelluksi asetuksessa (ETY) N:o 2081/92 tarkoitetulla tavalla.

NEUVOSTON ASETUS (ETY) N:o 2081/92

REKISTERÖINTIHAKEMUS: 5 ARTIKLA

SAN ( ) SMM (x)

Kansallisen asiakirjan numero: 3/2002

1. Jäsenvaltion toimivaltainen viranomainen Nimi: Ministero delle Politiche agricole e forestali

Osoite: Via XX Settembre, 20, I-00187 Roma

Puhelin (39) 06 481 99 68

Faksi (39) 06 42 01 31 26

S-posti: qualita@politicheagricole.it

2. Hakijaryhmittymä 2.1 Nimi: Consorzio agrumicoltori tarantini - CAT

2.2 Osoite: Via Murat, 29-31, I-74019 Palagiano (TA)

Puhelin: (39) 0998/88 53 04

2.3 Kokoonpano: tuottaja/jalostaja (x) muu ( )

3. Tuotelaji: Luokka 1.6 - tuoreet hedelmät

4. Eritelmä:

(yhteenveto 4 artiklan 2 kohdan edellytyksistä)

4.1 Nimi: Clementine del Golfo di Taranto

4.2 Kuvaus: Citrus clementine (Hort ex Tanaka) -lajin seuraavien lajikkeiden tuore hedelmä: Comune, Fedele, Precoce di Massafra (tai Spinoso), Grosso Puglia, ISA, SRA 63, SRA 89.

Clementine del Golfo di Taranton tärkeimmät ominaisuudet ovat seuraavat:

- pyöreä muoto, päistään kevyesti litistynyt,

- oranssinvärinen, sileä tai hieman rosoinen kuori; vihreän värin osuus saa olla enintään 30 %,

- hedelmäliha väriltään oranssia,

- vähimmäiskokoluokitus 6 (43/52 mm),

- vähimmäismehupitoisuus 40 % hedelmän painosta,

- kypsyysaste: vähintään 6:1; lasketaan Brix-asteikolla ilmaistun liukenevan kiinteän aineen pitoisuuden ja sitruunahappona ilmaistun happopitoisuuden välisenä suhteena,

- siemenetön; erässä saa olla enintään 5 % hedelmiä, joissa on enimmillään kolme siementä.

4.3 Maantieteellinen alue: Clementine del Golfo di Taranton maantieteellinen tuotantoalue käsittää seuraavat Taranton provinssin kunnat Pugliassa: Palagiano, Massafra, Ginosa, Castellaneta, Palagianello, Taranto ja Statte.

4.4 Alkuperätodisteet: Klementiinin alkuperä ei ole täysin selvä. Eräiden tutkijoiden mukaan se olisi Algeriasta vuonna 1898 löydetty luonnollisesti syntynyt hybridi. Tanaka puolestaan on sitä mieltä, että kyseessä on Kiinassa esiintyvän kantoninmandariinin (Citrus clementine Hort.) kaltainen sitrushedelmälaji. Sitrushedelmiä esiintyi Taranton provinssin alueella ensimmäisen kerran mahdollisesti jo 1700-luvulla, mutta erikoistuneet sitrushedelmäviljelmät alkoivat yleistyä vasta 1900-luvulla. Nimityksen kannalta merkityksellisen alueen maantieteellinen ja sosiaalis-taloudellinen ydin käsittää Tarantonlahteen rajoittuvat kunnat Taranton provinssissa. Sitrushedelmien viljely alkoi yleistyä ja erikoistua 1950-luvulla toteutetun maareformin yhteydessä kehitettyjen asianmukaisten kastelukeinojen myötä, ja sittemmin siitä on tullut kyseisen alueen maatalouden kulmakivi. Kuuma, aurinkoinen ja kuiva ilmasto vaikuttaa edullisesti hedelmien kasvu- ja kypsymisprosessiin ja takaa erinomaiset laatuominaisuudet niin värin, maun kuin säilyvyydenkin suhteen. Tuotteen jäljitettävyys varmistetaan velvoittamalla Clementine del Golfo di Taranton tuottajat ilmoittamaan tarhansa valvontaelimen asianmukaisesti päivittämään rekisteriin. Tarhojensa yksilöimiseksi tuottajien on myös ilmoitettava niiden rajat, pinta-alat, sijainti ja istuttamisvuosi.

4.5 Tuotantomenetelmä: Clementine del Golfo di Taranton viljelyssä puut leikataan luonnolliseen pyöreään muotoonsa. Leikkaaminen tapahtuu vuosittain keväällä, ja erityisesti ensimmäisinä vuosina se on hyvin varovaista.

Istutustiheys on 350-750 puuta hehtaaria kohti, uusissa tarhoissa se ei saa ylittää 500:ää tainta hehtaaria kohti. Kastelun merkitys on huomattava. Koska alueella sataa vain vähän, keinokastelu jatkuu lähes ympärivuotisena. Yleisimmin käytetty menetelmä on tippukastelu tai kevyt sadetus, joka tapahtuu suoraan ja riittävän kaukana puiden lehvistöstä tautivaaran torjumiseksi. Sallittu enimmäistuotanto on 50 tonnia hehtaaria kohti. Sadonkorjuu tapahtuu käsin saksia apuna käyttäen ja siten, että hedelmät eivät vahingoitu. Hedelmät on korjattava kuivina, ja mukaan voidaan haluttaessa jättää myös muutama lehti. Hedelmät, joissa ei ole kantaa, hylätään, ja vihreiden hedelmien keinotekoinen kypsyttäminen on kielletty.

4.6 Yhteys maantieteelliseen alkuperään: Tarantonlahteen rajoittuva alue soveltuu ihanteellisesti sitrushedelmien viljelyyn, koska tasalaatuinen, yleensä lähes tasainen maaperä on hedelmällinen, syvä ja vettä läpäisevä. Muita tuotantoalueelle ominaisia piirteitä ovat eteläsuunta ja aluetta rajoittava Murgian ylänkö, joka suojaa kylmiltä pohjoistuulilta. Tarhojen suojaamiseksi etelästä puhaltavilta tuulilta (scirocco, libeccio), jotka mereltä saapuessaan saattaisivat vahingoittaa taimia, tuottajat rakentavat usein tuulensuojia joko erilaisista istutuksista tai verkoista. Lämpötilat ovat suotuisia tämäntyyppiselle viljelylle, koska ne laskevat harvoin 0 °C:een alapuolelle, ja kypsymisaikana todetut yö- ja päivälämpötilojen väliset vaihtelut vaikuttavat myönteisesti hedelmien ulkonäköön ja aistinvaraisiin ominaisuuksiin. Lajin viljelylle suopeat ilmasto-olosuhteet ovat mahdollistaneet tuotantoalueella erilaisten muunnosten spontaanin kehittymisen alkuperäisestä yleislajikkeesta (Comune). Näiden uusien alalajikkeiden morfologiset ja laadulliset ominaisuudet ovat lisänneet niiden merkitystä, ja eräät niistä tunnetaan myös maantieteellisen tuotantoalueensa nimellä, kuten Grosso Puglia ja Precoce di Massafra. Lajin viljely kyseisellä alueella on pitkälle erikoistunutta ja sen maine ulottuu perinteistä maataloutta laajemmalle. Osoituksena klementiininviljelyn taloudellisesta ja sosiaalisesta merkityksestä alueella on jo 1970-luvulta lähtien vietetty mandariinijuhla, jonka yhteydessä keskustellaan lajin viljelystä ja sen tulevaisuudennäkymistä ja joka on vakiinnuttanut tuotteen (aistinvaraisiin ja kaupallisiin) laatuominaisuuksiin perustuvan maineen kansallisilla markkinoilla.

4.7 Valvontaelin: Nimi: IS.ME.CERT - Istituto mediterraneo di Certificazione

Osoite: Via G. Porzio centro direzionale Is. G1, I-80143 Napoli

4.8 Merkintä: Clementine del Golfo di Taranto on saatettava kulutukseen suljetuissa, enintään kolmen kilogramman pakkauksissa, joiden sisältöä ei voida poistaa, tai vaihtoehtoisesti yli kolmen kilogramman ja enintään 25 kilogramman avoimissa pakkauksissa siten, että vähintään 90 prosenttiin pakkauksen sisältämistä hedelmistä on kiinnitetty alkuperänimityksen tunnus. Siinä on oltava tuotteen nimi "Clementine del Golfo di Taranto" vähintään kaksi kertaa muita merkintöjä suuremmin kirjaimin ja välittömästi sen alapuolella teksti "Indicazione Geografica Protetta" (suojattu maantieteellinen merkintä). Pakkauksissa on oltava alkuperänimityksen tunnus. Se muodostuu kahdesta samankeskisestä vihreästä renkaasta, ja sen keskellä on kuvattuna kirkkaan oranssinvärinen klementiini, johon on jätetty vihreä kanta ja lehti. Renkaiden välissä on teksti "Indicazione Geografica Protetta".

4.9 Kansalliset vaatimukset: -

EY-N:o: IT/00247/2002.08.09.

Täydellisen asiakirjan vastaanottopäivä: 9. elokuuta 2002.

Top