EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52003AR0063

Alueiden komitean lausunto aiheesta "Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston päätös lapsiin, nuoriin ja naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisemistä sekä väkivallan uhrien ja riskiryhmien suojelemista koskevan yhteisön toimintaohjelman toisen vaiheen perustamisesta (vuosiksi 2004–2008) (Daphne II -ohjelma)"

EUVL C 256, 24.10.2003, p. 85–89 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

52003AR0063

Alueiden komitean lausunto aiheesta "Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston päätös lapsiin, nuoriin ja naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisemistä sekä väkivallan uhrien ja riskiryhmien suojelemista koskevan yhteisön toimintaohjelman toisen vaiheen perustamisesta (vuosiksi 2004–2008) (Daphne II -ohjelma)"

Virallinen lehti nro C 256 , 24/10/2003 s. 0085 - 0089


Alueiden komitean lausunto aiheesta "Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston päätös lapsiin, nuoriin ja naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisemistä sekä väkivallan uhrien ja riskiryhmien suojelemista koskevan yhteisön toimintaohjelman toisen vaiheen perustamisesta (vuosiksi 2004-2008) (Daphne II -ohjelma)"

(2003/C 256/15)

ALUEIDEN KOMITEA, joka

ottaa huomioon ehdotuksen Euroopan parlamentin ja neuvoston päätökseksi lapsiin, nuoriin ja naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisemistä sekä väkivallan uhrien ja riskiryhmien suojelemista koskevan yhteisön toimintaohjelman toisen vaiheen perustamisesta (vuosiksi 2004-2008) (Daphne II -ohjelma) (KOM(2003) 54 lopullinen - 2003/0025 (COD)),

ottaa huomioon neuvoston 4. maaliskuuta 2003 Euroopan yhteisön perustamissopimuksen 265 artiklan ensimmäisen kohdan ja 152 artiklan nojalla tekemän päätöksen pyytää aiheesta alueiden komitean lausunto,

ottaa huomioon puheenjohtajansa 23. tammikuuta 2003 tekemän päätöksen antaa lausunnon valmistelu "perustuslakiasiat ja eurooppalainen hallintotapa" -valiokunnan tehtäväksi,

ottaa huomioon "perustuslakiasiat ja eurooppalainen hallintotapa" -valiokuntansa 16. toukokuuta 2003 hyväksymän lausuntoluonnoksen (CdR 63/2003 rev.), jonka esittelijä oli Riccardo Ventre, Casertan maakunnanvaltuuston puheenjohtaja (IT, PPE),

katsoo, että perustamissopimuksen 3 artiklan 1 kohdan p alakohdan mukaan yhteisön toimintaan sisältyy myötävaikuttaminen korkean terveyden suojelun tason saavuttamiseen,

katsoo, että terveyden suojeluun kuuluvat kaikki väkivallan vastaiset toimet, sillä väkivalta vahingoittaa uhrien fyysistä ja psyykkistä terveyttä,

katsoo, että Euroopan unionin perusoikeuskirjassa kielletään kaikenlainen epäinhimillinen ja/tai halventava kohtelu sekä taataan alaikäisten ja naisten oikeudet,

katsoo, että ensimmäinen Daphne-ohjelma sai odotettua paremman vastaanoton ja hankkeita esitettiin runsaasti; toistaiseksi kuitenkin niistä vain 13 prosenttia on saanut rahoitusta, sillä määrärahat ovat niukat verrattuna vielä suhteellisen huonosti tunnetun ongelman vakavuuteen,

katsoo, että nimenomaan alue- ja paikallisviranomaisten tehtäviin kuuluu antaa apua uhreille ja pyrkiä torjumaan ilmiötä,

hyväksyi 2. ja 3. heinäkuuta 2003 pitämässään 50. täysistunnossa (heinäkuun 3. päivän kokouksessa) yksimielisesti seuraavan lausunnon.

1. Alueiden komitean kanta

Alueiden komitea

1.1. kannattaa Daphne-ohjelman toista vaihetta, sillä lapsiin, nuoriin ja naisiin kohdistuva väkivalta on edelleen vakava ilmiö. Osoituksena tästä on muun muassa ohjelman ensimmäisessä vaiheessa esitettyjen hankkeiden määrä.

1.2. on tyytyväinen, että ehdotetussa ohjelmassa on otettu huomioon laaja kirjo alaikäisiin (lapsiin ja nuoriin) sekä naisiin kohdistuvan väkivallan eri muotoja, vaikka onkin huomautettava, että ehdotuksessa ei kiinnitetä käytännössä lainkaan huomiota sellaiseen alaikäisiin, erityisesti maahanmuuttajiin, kohdistuvaan väkivaltaan, joka liittyy hyväksikäyttöön ansaitsemistarkoituksessa sekä varkauksiin ja rikollisuuteen pakottamiseen.

1.3. on tyytyväinen hankkeita esittäviksi kohderyhmiksi valittuihin tahoihin, joihin kuuluvat myös kunnalliset päätöksentekoelimet, sillä kyseisillä elimillä on toimivalta uhreille annettavan avun osalta.

1.4. katsoo, että myös alueilla tulisi olla oikeus osallistua ohjelmaan, sillä ne päättävät sosiaalialan toimien talousarviosta. Samoin poliisiviranomaisten tulisi olla osallistujien joukossa ainakin kumppaneina, kun otetaan huomioon, että toisinaan kyseisiä viranomaisia tarvitaan väkivaltatapausten tietoon saamiseksi ja etenkin sen selvittämiseksi, kuuluuko väkivallantekijä johonkin rikollisjärjestöön.

1.5. on komission kanssa samaa mieltä siitä, että väkivallan torjuminen on ehdoton edellytys, jotta Euroopan unionista voidaan luoda vapauteen, turvallisuuteen ja oikeuteen perustuva alue.

1.6. on komission tapaan vakuuttunut siitä, että on tarpeen määritellä entistä paremmat ja monipuolisemmat toimintavälineet myös ohjelman ensimmäisestä vaiheesta saatujen kokemusten valossa. Komitea katsoo kuitenkin, että ohjelmaa voitaisiin parantaa tietyin osin, esimerkiksi maahanmuuttajia koskien.

1.7. on samaa mieltä siitä, että jokaisena ohjelmointivuonna on määriteltävä tarkkaan erityistoimet ja niille täsmälliset tavoitteet, jotta toiminta olisi tehokkaampaa ja voitaisiin välttää pettymyksen tuottamista niille monille osallistujille, jotka toisinaan jäävät ohjelman ulkopuolelle epäselvistä ja huonosti perustelluista syistä.

1.8. pitää erittäin hyödyllisenä komission esittämää ajatusta hyvien toimintatapojen sekä kaikenlaisen väkivallan ehkäisy- ja torjuntatoimien unioninlaajuisen verkon luomisesta, sillä toteutettujen toimien tuntemus saattaa auttaa ongelman ratkaisemisessa. Ei tule unohtaa, että toimintakenttä on laaja ja monitahoinen. Se ulottuu kotiväkivallasta katuväkivaltaan, työpaikkaväkivallasta syrjäytyneiden, muun muassa maahanmuuttajien ja maassa laittomasti oleskelevien hyväksikäyttöön. Nämä ovat vain muutamia esimerkkitapauksia, mutta niistä käy ilmi, että tarvitaan euroopanlaajuista yhteistyötä.

1.9. on tyytyväinen päätökseen lisätä määrärahoja, jotka olivat ensimmäisessä vaiheessa 20 miljoonaa euroa. Perusteena määrärahojen lisäämiselle on se, että laajentumisen myötä osallistujamaiden määrä kasvaa ja että ohjelman ensimmäisessä vaiheessa tuli esille uusia toimintatarpeita.

1.10. katsoo kuitenkin, että ehdotettu lisäys on liian vaatimaton ja että se ei riitä, kun otetaan huomioon merkittävät velvoitteet sekä uusien jäsenvaltioiden suhteen että niiden valtioiden suhteen, joiden jäsenyysneuvottelut ovat vielä kesken ja joista saattaa saapua lukuisia mahdollisesti väkivallan uhreiksi joutuvia alaikäisiä ja naisia. Lisäys on liian pieni myös sen vuoksi, että on erittäin paljon Daphne-ohjelman ensimmäisessä vaiheessa esitettyjä kelpoisuusehdot täyttäviä hankkeita, jotka ovat jääneet ilman rahoitusta varojen puutteen takia. Vain 13 prosenttia esitetyistä hankkeista on saanut rahoitusta.

1.11. on tyytyväinen siihen, että osa määrärahoista varataan täydentäviin toimenpiteisiin, esimerkiksi selvityksiin ja tutkimuksiin, joiden tulee täyttää muun muassa komission esittämät vaatimukset.

2. Alueiden komitean suositukset

Alueiden komitea

2.1. suosittaa, että kohderyhmää laajennetaan alueisiin ja poliisiviranomaisiin, jotka voisivat näin esittää hankkeita tai olla niissä kumppaneina, sillä kyseiset tahot voivat tuoda oman näkökulmansa ongelmaa koskevaan lähestymistapaan sekä edistää muuten asiaa omalla erityispanoksellaan.

2.2. suosittaa, että ainakin vuosittain asettavissa erityistavoitteissa kiinnitettäisiin huomiota maahanmuuttajanuoriin ja -naisiin, jotka joutuvat helposti väkivallan uhreiksi myös vaikean taloudellisen tilanteensa vuoksi erityisesti, jos he oleskelevat maassa laittomasti tai jos kyseessä ovat ilman huoltajaa olevat alaikäiset.

2.3. suosittaa, että väkivallaksi luokitellaan kaupallisen seksuaalisen hyväksikäytön lisäksi myös yllyttäminen kerjäämiseen, varkauksiin ja rikollisuuteen.

2.4. suosittaa, että määrärahoja lisättäisiin ainakin 65 miljoonaan euroon, kuten komissio alun perin ehdotti, sillä 41 euron määrärahat vaikuttavat liian vaatimattomilta tavoitteisiin nähden varsinkin, jos osa määrärahoista varataan sinänsä oikeutetusti selvityksiin ja tutkimuksiin.

2.5. suosittaa, että komissio esittäisi ehdotuspyynnön myös selvitysten ja tutkimusten tavoitteiden määrittelyn tarkentamiseksi, sillä varsinkin ongelman parissa työskentelevien tahojen yhteistyö ja ehdotukset voivat auttaa tavoitteiden kohdentamisessa.

Suositus 1

3 artiklan 1 kohta

>Alkuperäinen ehdotus>

>Muutettu ehdotus>

Perustelu

Niiden instituutioiden ja organisaatioiden joukkoon, jotka voivat osallistua ohjelmaan, on lisättävä alueet, sillä niillä on yleensä toimivalta kansalaisten terveyttä ja elämänlaatua koskevissa asioissa sekä niihin liittyvien varojen käytössä. Ne voivat myös antaa arvokasta apua Daphne-ohjelman toisen vaiheen tavoitteisiin kuuluvissa hankkeissa. Mukaan on lisättävä myös kansallisen ja paikallisen tason poliisiviranomaiset, jotka usein saavat ensimmäisinä tietoonsa väkivaltatapaukset ja ovat yhteydessä uhreihin. Kyseiset viranomaiset mainitaan liitteessä olevan 7 kohdan a alakohdassa tukea saavien mahdollisten kohderyhmien joukossa.

Suositus 2

5 artiklan 1 kohta

>Alkuperäinen ehdotus>

>Muutettu ehdotus>

Perustelu

Määrärahojen lisäämistä 65 miljoonaan euroon ehdotetun 41 miljoonan euron sijaan voidaan perustella sillä, että ohjelman ensimmäisen vaiheen 20 miljoonan määrärahoilla voitiin rahoittaa vain 13 prosenttia esitetyistä hankkeista. Toisessa vaiheessa on käsiteltävä myös kaikki esitykset, jotka tulevat kahdestatoista unionin jäsenyyttä hakeneesta valtiosta, jotka voidaan kuitenkin jo katsoa unionimaiksi. Huomautettakoon vielä, että komissio itse ehdotti ohjelmaa koskevaa ehdotusta edeltäneessä kertomuksessaan 65 miljoonan euron määrärahoja.

Suositus 3

Liitteessä olevan 2 kohdan a alakohta

>Alkuperäinen ehdotus>

tutkimaan ja arvioimaan väkivallan synnyn ja leviämisen syitä, olosuhteita ja mekanismeja;

>Muutettu ehdotus>

tutkimaan ja arvioimaan väkivallan, mukaan luettuna kerjäämiseen, varkauksiin ja rikollisuuteen yllyttäminen, synnyn ja leviämisen syitä, olosuhteita ja mekanismeja;

Perustelu

On tarpeen tarkentaa, että myös kerjäämiseen, varkauksiin ja rikollisuuteen yllyttäminen on väkivallanteko erityisesti silloin, kun se kohdistuu alaikäisiin. Ohjelmassa näkyy kiinnitettävän huomiota etupäässä, ellei lähes yksinomaan seksuaaliseen väkivaltaan, joka on ilman muuta vakava, muttei kuitenkaan ainoa väkivallan muoto.

Suositus 4

Liitteessä oleva 5 kohta

>Alkuperäinen ehdotus>

Suunnitellaan ja testataan lapsiin, nuoriin ja naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisemistä sekä konfliktinhallintaa käsitteleviä oppimateriaaleja kouluissa ja aikuisoppilaitoksissa käytettäviksi.

>Muutettu ehdotus>

Suunnitellaan ja testataan lapsiin, nuoriin ja naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisemistä sekä konfliktinhallintaa käsitteleviä toimia ja oppimateriaaleja kouluissa, >S>ja>/S> aikuisoppilaitoksissa sekä paikallisissa julkisyhteisöissä ja muissa koulutukseen ja viestintään liittyvissä yhteyksissä käytettäviksi.

Suositus 5

Liitteessä olevan 6 kohdan toinen alakohta

>Alkuperäinen ehdotus>

Selvitetään väkivallan synnyn ja leviämisen mahdollisia syitä, olosuhteita ja mekanismeja, mukaan luettuna väkivaltaan yleensä ja kaupalliseen väkivaltaan kuten seksuaaliseen hyväksikäyttöön syyllistyneiden henkilöiden luonteenpiirteitä ja motiiveja.

>Muutettu ehdotus>

Selvitetään väkivallan synnyn ja leviämisen mahdollisia syitä, olosuhteita ja mekanismeja, mukaan luettuna väkivaltaan yleensä ja kaupalliseen väkivaltaan kuten seksuaaliseen ja muuhun hyväksikäyttöön syyllistyneiden henkilöiden luonteenpiirteitä ja motiiveja.

Perustelu

Kuten suosituksen 3 perusteluissa todettiin, kaupallisen seksuaalisen hyväksikäytön lisäksi on myös muuta väkivaltaa, josta voidaan mainita esimerkiksi varkauksiin ja kerjäämiseen yllyttäminen, joka on vakava alaikäisiin kohdistuva henkisen, moraalisen ja fyysisen väkivallan muoto.

Suositus 6

Liitteessä olevan 7 kohdan c alakohta

>Alkuperäinen ehdotus>

sellaisten toimenpiteiden käyttöönoton edistäminen, joilla lisätään naisiin, lapsiin ja nuoriin kohdistuvan väkivallan sekä seksuaalista hyväksikäyttöä varten tapahtuvan nais- ja lapsikaupan eri muotojen ilmoittamista viranomaisille.

>Muutettu ehdotus>

sellaisten toimenpiteiden ja erityispalvelujen käyttöönoton edistäminen, joilla lisätään naisiin, lapsiin ja nuoriin kohdistuvan väkivallan ja pahoinpitelyn sekä seksuaalisen ja muun hyväksikäytön ja kaupan >S>seksuaalista hyväksikäyttöä varten tapahtuvan nais- ja lapsikaupan>/S> eri muotojen ilmoittamista viranomaisille.

Perustelu

Ks. edellisen suosituksen perustelut.

Bryssel 3. heinäkuuta 2003.

Alueiden komitean

puheenjohtaja

Albert Bore

Top