Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 92002E003662

    KIRJALLINEN KYSYMYS E-3662/02 esittäjä(t): Marie Isler Béguin (Verts/ALE) neuvostolle. Maailman terveysjärjestön ja Kansainvälisen atomienergiajärjestön toisiinsa sitovan sopimuksen WHA 12.40 muuttaminen.

    EUVL C 222E, 18.9.2003, p. 99–100 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    European Parliament's website

    92002E3662

    KIRJALLINEN KYSYMYS E-3662/02 esittäjä(t): Marie Isler Béguin (Verts/ALE) neuvostolle. Maailman terveysjärjestön ja Kansainvälisen atomienergiajärjestön toisiinsa sitovan sopimuksen WHA 12.40 muuttaminen.

    Virallinen lehti nro 222 E , 18/09/2003 s. 0099 - 0100


    KIRJALLINEN KYSYMYS E-3662/02

    esittäjä(t): Marie Isler Béguin (Verts/ALE) neuvostolle

    (18. joulukuuta 2002)

    Aihe: Maailman terveysjärjestön ja Kansainvälisen atomienergiajärjestön toisiinsa sitovan sopimuksen WHA 12.40 muuttaminen

    Maailman terveysjärjestö (WHO) kytketään 28. toukokuuta 1959 annetussa kahdennentoista maailman terveyskokouksen päätöslauselmassa WHA 12.40 Kansainväliseen atomienergiajärjestöön (IAEA) sopimuksella. Sopimuksessa IAEA:n alaan kuuluviksi katsotut WHO:n toimet tai ohjelmat alistetaan IAEA:n valvontaan ja päätösvaltaan sekä asetetaan näiden toimia ja ohjelmia koskevan menettelyn ja niiden jatkamisen ehdoksi konsensusneuvottelut (1 artiklan 3 kohta).

    Samassa artiklassa vahvistetaan IAEA:n selvä ja puolueellinen vaatimus, jonka mukaan sen pääasiallinen tehtävä on kannustaa, tukea ja koordinoida kaikkialla maailmassa atomienergian tutkimusta ja kehitystä ja sen käyttöä rauhanomaisiin tarkoituksiin. Kesäkuussa 1946 ratifioidussa ja 7. huhtikuuta 1948 voimaan tulleessa WHO:n perussäännössä sopimusvaltiot vahvistivat Yhdistyneiden Kansakuntien peruskirjan mukaisesti turvallisuusperiaatteekseen, että valistunut mielipide ja yleisön aktiivinen myötävaikutus ovat erittäin tärkeitä kansojen terveyden kohottamisessa ja että hallitukset ovat vastuussa kansojensa terveydestä. Atomienergian käytön mielenterveyskysymyksiä käsittelevä tutkimusryhmä suositti puolestaan WHO:lle 1958 antamassaan raportissa, että tyydyttävin ratkaisu atomienergian rauhanomaiseen käyttöön tulevaisuudessa olisi sellaisen uuden sukupolven syntyminen, joka olisi oppinut tyytymään tietämättömyyteen ja epävarmuuteen.

    Eikö neuvosto ole huolissaan tästä kahden kansainvälisen järjestön ilmeisestä salaisesta liitosta, jossa ydinvoimamyönteinen IAEA sensuroi WHO:n raportit?

    Eivätkö nämä WHO:n toteen näytettyjen sitoumusten aiheuttamat haitat ja esteet aiheuta neuvostossa levottomuutta mitä tulee Euroopan unionin tutkimusten selkeyteen ja todenperäisyyteen ydinenergia-alan ohjelmien ja toimien valmisteluissa ja ydinenergian aiheuttamien sairauksien (jotka juontavat köyhdytetyn uraanin käytöstä Irakissa ja Jugoslavian liittotasavallassa tai Tshernobylin seurauksista Itä-Euroopassa) alalla?

    WHO:n avoimuus ja riippumattomuus ovat vesittyneet. Tätä vahvistavat kymmenen vuotta, jotka ehtivät vierähtää, ennen kuin järjestö järjesti Tshernobylin draamaa käsittelevän konferenssin, ja se, että pöytäkirjoja ei ole julkaistu. Eikö neuvoston pitäisi näin ollen ilmiantaa tämän sopimuksen tiettyjen lausekkeiden aikaansaama salainen liitto?

    Aikooko neuvosto vaatia näiden kahden kansainvälisen järjestön kahdenvälisen vuoropuhelun yhteydessä sopimuksen WHA 12.40 (1 artiklan kolmas kohta: vastavuoroinen tiedottaminen) muuttamista 13 artiklan mukaisesti?

    Vastaus

    (13. toukokuuta 2003)

    Neuvosto ilmoittaa arvoisalle parlamentin jäsenelle, että neuvostossa ei ole käsitelty asioita, joihin parlamentin jäsenen kysymyksessä viitataan.

    Top