Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 92002E003006

    KIRJALLINEN KYSYMYS E-3006/02 esittäjä(t): Hiltrud Breyer (Verts/ALE) komissiolle. Valitus n:o 2002/427 haitallisille aineille altistumisesta koulussa — direktiivin 89/391/ETY ja lapsen oikeuksista tehdyn yleissopimuksen vastainen rikkomus.

    EUVL C 222E, 18.9.2003, p. 33–34 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    European Parliament's website

    92002E3006

    KIRJALLINEN KYSYMYS E-3006/02 esittäjä(t): Hiltrud Breyer (Verts/ALE) komissiolle. Valitus n:o 2002/427 haitallisille aineille altistumisesta koulussa — direktiivin 89/391/ETY ja lapsen oikeuksista tehdyn yleissopimuksen vastainen rikkomus.

    Virallinen lehti nro 222 E , 18/09/2003 s. 0033 - 0034


    KIRJALLINEN KYSYMYS E-3006/02

    esittäjä(t): Hiltrud Breyer (Verts/ALE) komissiolle

    (23. lokakuuta 2002)

    Aihe: Valitus n:o 2002/427 haitallisille aineille altistumisesta koulussa direktiivin 89/391/ETY ja lapsen oikeuksista tehdyn yleissopimuksen vastainen rikkomus

    Nideggenin koulukeskuksessa koululaiset altistuvat päivittäin rakennusmateriaaleista peräisin oleville haitallisille päästöille. Vanhempien monista aloitteista (todisteet saastumisesta, viranomaisille ja ministereille tiedottaminen) huolimatta, asiasta vastuussa olevat viranomaiset eivät reagoi asiaan eivätkä ryhdy mihinkään toimiin riskiaiheuttajien poistamiseksi.

    1. Mitä mieltä komissio on siitä, että direktiivin 89/391/ETY(1) 3 artiklan a alakohtaa sovelletaan haitallisille aineille altistumiseen työpaikalla, mutta että sitä ei lainkaan sovelleta koululaisiin?

    2. Eikö lapsilla näin ollen ole heikommat oikeudet kuin aikuisilla, varsinkin ottaen huomioon, että lapset kestävät haitallisia aineita paljon huonommin kuin aikuiset?

    3. Mitä mieltä komissio on tästä kysymyksestä myös lapsen oikeuksista tehdyn yleissopimuksen huomioon ottaen?

    4. Mitä mieltä komissio on siitä tosiasiasta, että jo pelkästään hajuhaitat haittaavat lasten oppimistuloksia ja että näin ollen ei voida taata tasavertaista kohtelua muiden koulujen koululaisten kanssa?

    (1) EYVL L 183, 29.6.1989, s. 1.

    Anna Diamantopouloun komission puolesta antama vastaus

    (6. joulukuuta 2002)

    Komission mielestä lastemme tulevaisuuteen, hyvinvointiin ja koulutukseen on ehdottomasti investoitava. Komissiolla ei kuitenkaan ole toimivaltaa käsitellä oppilaiden terveyteen ja turvallisuuteen liittyviä ongelmia, joissa toimivalta kuuluu jäsenvaltioille.

    Kuten arvoisa parlamentin jäsen mainitsee, yhteisön olemassa oleva työterveys- ja työturvallisuuslainsäädäntö koskee ainoastaan työntekijöitä eikä oppilaita. Yhteisöllä ei ole tällä alalla toimivaltaa, ja siihen liittyvät ongelmat on käsiteltävä kansallisella tasolla. Nideggenin koulusta on tehty edellä mainitun valituksen lisäksi rinnakkainen, erään opettajan esittämä valitus. Tässä tapauksessa on kyse työntekijästä, ja komissio otti tämän valituksen johdosta yhteyttä Saksan viranomaisiin tarkistaakseen, että toimenpiteistä työntekijöiden turvallisuuden ja terveyden parantamisen edistämiseksi työssä 12. kesäkuuta 1989 annettua neuvoston direktiiviä 89/391/ETY sovelletaan asianmukaisesti.

    Tämän lisäksi on syytä painottaa, että komissio voitti asian C-2000/5, jossa Saksan lainsäädäntöä pyrittiin yhdenmukaistamaan edellä mainitun direktiivin säännösten kanssa, mikä todistaa, että yhteisön lainsäädännön asianmukainen soveltaminen jäsenvaltioissa kiinnostaa komissiota.

    Komissio on täysin tietoinen siitä, miten tärkeitä lasten ympäristön ja terveys ovat, ja on sitoutunut varaamaan tälle aiheelle etusijan poliittisella asialistallaan.

    Komissio valmistelee parhaillaan ympäristöä ja terveyttä koskevaa tiedonantoa, jossa kiinnitetään erityishuomiota haavoittuvassa asemassa oleviin ryhmiin lapset mukaan luettuina. On käynyt selväksi, että lapset on otettava päätöksenteossa ja politiikkojen kehittämisessä nykyistä paremmin huomioon, ja tiedonannossa esitellään ilmanlaatua erityisesti lasten osalta koskeva asianmukainen toimintasuunnitelma.

    Tiedonanto julkistetaan vuonna 2003.

    Top