Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 92001E001348

    KIRJALLINEN KYSYMYS E-1348/01 esittäjä(t): Ioannis Marínos (PPE-DE) komissiolle. Romanien tulo miehitetyltä alueelta Kyproksen vapaille alueille.

    EYVL C 350E, 11.12.2001, p. 130–130 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    European Parliament's website

    92001E1348

    KIRJALLINEN KYSYMYS E-1348/01 esittäjä(t): Ioannis Marínos (PPE-DE) komissiolle. Romanien tulo miehitetyltä alueelta Kyproksen vapaille alueille.

    Virallinen lehti nro 350 E , 11/12/2001 s. 0130 - 0130


    KIRJALLINEN KYSYMYS E-1348/01

    esittäjä(t): Ioannis Marínos (PPE-DE) komissiolle

    (4. toukokuuta 2001)

    Aihe: Romanien tulo miehitetyltä alueelta Kyproksen vapaille alueille

    Maaliskuun alun jälkeen kymmeniä romaneita on tullut turkkilaisen armeijan miehittämästä Kyproksen tasavallan osasta vapaille alueille. Nämä ihmiset kuuluvat 1 500 romanin yhteisöön, joka päätti vuonna 1974 tapahtuneen Turkin armeijan maahantunkeutumisen jälkeen jäädä saaren miehitettyyn osaan.

    Nyt, 27 vuotta sen jälkeen, kun turkkilaiset hyökkäsivät Kyprokselle, kymmenet näistä romaneista pyytävät saada asua vapailla alueilla, minkä Kyproksen tasavallan virallinen hallitus hyväksyy auttaen heitä ja toteuttaen välittömiä toimia heidän asumisensa järjestämiseksi, koska nämä ihmiset ovat maan kansalaisia. Tämä romanien pako on ilmiselvä osoitus siitä kriisistä, johon turkkilainen miehitys on saanut saaren pohjoisen osan vajoamaan. Se synnyttää myös epäilyksiä siitä, että romanit ovat mahdollisesti saaneet osakseen huonoa kohtelua miehityshallinnon viranomaisilta, jotka näyttävät haluavan saattaa loppuun sen etnisen puhdistuksen, jonka he aloittivat vuonna 1974 karkottamalla 200 000 kyproksenkreikkalaista saaren pohjoisosasta.

    Miehitetystä osasta saatujen tietojen mukaan kymmenien ihmisten lähtö sieltä on saanut tämän pseudovaltion viranomaiset hermostumaan ja aiheuttanut romanien henkeen kohdistuvia lisävaaroja, koska Kyproksen miehitysjoukkojen taktiikkana on avata tuli kaikkia niitä henkilöitä kohti, jotka nähdään vapaat alueet miehitetyistä Berliinin muurin tapaan erottavalla vihreällä linjalla.

    Voisiko komissio kertoa, mikä on sen näkemys havaittavasta Rauf Denktashin pseudovaltiosta tulevasta romanipakolaisten virrasta (joka muistuttaa menneistä aikakausista, jolloin Euroopan sydämessä oli häpeän muuri), ja onko mitään tietoja saatu muuta kuin turkkilaista alkuperää olevien Kyproksen miehitetyn osan kansalaisten kohtelusta ja elinoloista?

    Günter Verheugenin komission puolesta antama vastaus

    (3. heinäkuuta 2001)

    Komissio on tietoinen romanien viimeaikaisesta paosta Kyproksen pohjoisosasta hallituksen valvomille alueille. Maaliskuussa 2001 rajan ylitti 154 henkeä, joista 23 on palannut pohjoisosaan. Laajentumisesta vastaava komissaari on äskettäin korostanut, että komissio pitää tärkeänä romanien asemaa useissa ehdokasmaissa.

    Kyproksen pohjoisosassa asuvien muiden kuin turkkilaisten ja kyproksenturkkilaisten elinoloista komissio totesi Kyprosta koskevassa määräaikaiskertomuksessaan(1) marraskuussa 2000 seuraavaa:

    Yhdistyneiden kansakuntien rauhanturvajoukoilla (UNFICYP) on vain rajallinen pääsy pohjoisessa asuvien kyproksenkreikkalaisten ja maroniittien luo. Vuonna 1975 solmitun Wienin III sopimuksen velvoitteita, jotka koskevat kyproksenkreikkalaisten ja maroniittien kohtelua, ei edelleenkään ole kokonaan täytetty Saaren pohjoisosassa asuvat kyproksenkreikkalaiset ja maroniitit eivät vieläkään pysty vaihtamaan asuinpaikkaansa halutessaan. He voivat jättää omaisuutensa vain läheisille perheenjäsenille, jotka myös asuvat pohjoisosassa.

    Komissio palaa asiaan Kyprosta koskevassa vuoden 2001 määräaikaiskertomuksessaan.

    (1) KOM(2000) 702 lopullinen.

    Top