Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 91999E002266

    KIRJALLINEN KYSYMYS P-2266/99 esittäjä(t): Alexandros Alavanos (GUE/NGL) komissiolle. Kreikkalaisen osaston erottaminen kansalaisjärjestöstä Lääkärit ilman rajoja.

    EYVL C 203E, 18.7.2000, p. 160–161 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    European Parliament's website

    91999E2266

    KIRJALLINEN KYSYMYS P-2266/99 esittäjä(t): Alexandros Alavanos (GUE/NGL) komissiolle. Kreikkalaisen osaston erottaminen kansalaisjärjestöstä Lääkärit ilman rajoja.

    Virallinen lehti nro 203 E , 18/07/2000 s. 0160 - 0161


    KIRJALLINEN KYSYMYS P-2266/99

    esittäjä(t): Alexandros Alavanos (GUE/NGL) komissiolle

    (24. marraskuuta 1999)

    Aihe: Kreikkalaisen osaston erottaminen kansalaisjärjestöstä Lääkärit ilman rajoja

    Kreikkalaisen osaston erottaminen äskettäin kansalaisjärjestöstä Lääkärit ilman rajoja siitä syystä, että se auttoi ilman lupaa molempia Kosovon kriisin osapuolia, herättää suurta huolestumista sen periaatteen soveltamisesta, jonka Euroopan unionikin on hyväksynyt, että suora humanitaarinen tuki jaetaan vääryyden vuoksi puutteesta kärsiville ihmisille syrjimättä ketään etnisen alkuperän tai uskonnon perusteella.

    Kun otetaan huomioon, että Euroopan unioni rahoittaa suuressa määrin Lääkärit ilman rajoja -järjestön toimintaa ja ohjelmia, komissiolta kysytään:

    1. Eikö kreikkalaisten lääkärien erottaminen edellä mainituista syistä ole ristiriidassa Euroopan unionin omaksumien humanitaarista apua koskevien kantojen kanssa? Kuinka se aikoo reagoida tähän ja mihin toimiin se aikoo ryhtyä?

    2. Kun otetaan huomioon, että Lääkärit ilman rajoja -järjestön kreikkalainen osasto on jättänyt ECHO:lle hakemuksen Toponican (lähellä Nisin kaupunkia) mielisairaalaa koskevan humanitaarisen avun ohjelman hyväksymisestä, kuinka komissio aikoo suhtautua asiaan edellä mainitun tapauksen jälkeen varmistaakseen sen periaatteen noudattamisen, että hallituksista riippumattomat humanitaariset järjestöt toimivat kriisitilanteissa puhtaasti humanitaarisin kriteerein, ilman poliittisia tai muita omia intressejä?

    Poul Nielsonin komission puolesta antama vastaus

    (7. joulukuuta 1999)

    1. Euroopan yhteisön humanitaarisen avun toimisto (ECHO) noudattaa suhteissaan kumppaneihinsa tarkoin näiden riippumattomuutta, josta määrätään myös keskinäisiä suhteita koskevassa kumppanuuden puitesopimuksessa.

    Lääkärit ilman rajoja (Médecins Sans Frontières, MSF) on tärkeimpiä kumppaneja ja sen kansainvälinen toiminta sai tunnustusta, kun järjestölle myönnettiin äskettäin Nobelin rauhanpalkinto. Lääkärit ilman rajoja on valtiosta riippumaton järjestö, joka koostuu nykyisin 18 eri puolilla maailmaa olevasta osastosta. Kuusi näistä osastoista toimii ja tunnetaan Lääkärit ilman rajoja Internationalin alaisuudessa olevina toiminnallisina osastoina eli MSF Ranska, MSF Belgia, MSF Alankomaat, MSF Espanja, MSF Sveitsi ja MSF Luxemburg. Lääkärit ilman rajoja -järjestön toiminnalliset osastot ovat allekirjoittaneet kumppanuuden puitesopimuksen ECHO:n kanssa.

    MSF:n Kreikan osasto panee täytäntöön omia hankkeitaan, mikä näyttää aiheuttavan ristiriitaa järjestössä. Kyseessä on järjestön sisäinen ja vain sitä itseään koskeva asia.

    2. MSF Kreikka pyysi maaliskuussa 1997, että se saisi allekirjoittaa kumppanuuden puitesopimuksen. Kyseisenä ajankohtana kumppanuuden puitesopimusta tarkistettiin. ECHO on kuitenkin rekisteröinyt kyseisen pyynnön, jotta se voitaisiin tutkia yksityiskohtaisesti sitten, kun kumppanuuden puitesopimus on tarkistettu.

    Tammikuusta 1999, jolloin uusi kumppanuuden puitesopimus tuli voimaan, ECHO:n etusijalla on ollut sopimuksen allekirjoittaminen vanhojen kumppaniensa kanssa. ECHO on tähän mennessä allekirjoittanut uuden kumppanuuden puitesopimuksen 159 valtiosta riippumattoman järjestön kanssa. Kunnes kumppanien verkosto laajenee ja kun ECHO:n jokin toiminnallisista yksiköistä osoittaa olevansa kiinnostunut käsittelemään jonkin sellaisen valtiosta riippumattoman järjestön esittämää asiaa, joka ei ole allekirjoittanut kumppanuuden puitesopimusta, ECHO pyytää sitä jäsenvaltiota, jossa järjestön pääpaikka sijaitsee, varmistamaan, että kyseinen valtiosta riippumaton järjestö täyttää neuvoston asetuksen (EY) N:o 1257/96 7 artiklan 1 ja 2 kohdassa säädetyt arviointiperusteet. Jäsenvaltion vastauksesta riippuen asia otetaan käsiteltäväksi.

    ECHO arvioi parhaillaan MSF Kreikan ehdotusta, joka koskee Topinica de Nisin psykiatrisen sairaalan tuberkuloosiosaston tarvitsemaa kiireellistä apua. Heti kun ECHO on saanut tämän arvioinnin päätökseen, ja jos lopputulos on myönteinen, ECHO aloittaa yllä mainitun menettelyn arvioidakseen, voidaanko MSF Kreikka hyväksyä kumppaniksi.

    Top