EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 91998E003270

WRITTEN QUESTION No. 3270/98 by Paul RÜBIG Hygiene during meat-processing operations

EYVL C 320, 6.11.1999, p. 36 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

European Parliament's website

91998E3270



Virallinen lehti nro C 320 , 06/11/1999 s. 0036


KIRJALLINEN KYSYMYS E-3270/98

esittäjä(t): Paul Rübig (PPE) komissiolle

(30. lokakuuta 1998)

Aihe: Hygienia lihanjalostuksessa

Itävallan asetus hygieniasta lihanjalostusyrityksissä perustuu 14. kesäkuuta 1993 annettuun direktiiviin 93/43 (ETY)(1). Tämän mukaisesti puisten lihakirveen varsien, kuivauspiikkien ja veitsenkahvojen käyttö ei ole enää sallittua 1.1.1998 lähtien. Myös puiset lihan säilytysastiat tulee korvata syöpymättömällä, helposti puhdistettavalla ja desinfioitavalla materiaalilla.

Onko komissio sitä mieltä, että tietyt vaihtoehtoiset menettelytavat voivat varmistaa tarpeellisen ja toivottavan hygienian vähintään samassa määrin? Pitääkö paikkansa, että puualtaiden desinfioinnilla voidaan saavuttaa jopa paljon parempi hygienia, koska bakteerit elävät tiettävästi pidempään muovissa?

Pitääkö komissio mahdollisena sitä, että puun käyttämiselle myönnettäisiin poikkeus ammattimaisessa lihanjalostuksessa ja maatalouden lihanjalostuksessa?

Komission jäsenen Franz Fischlerinkomission puolesta antama vastaus

(12. tammikuuta 1999)

Kansanterveyttä koskevan lainsäädännön tavoitteena on suojella kuluttajia elintarvikkeilta, jotka ovat saastuneita ja ihmisravinnoksi kelpaamattomia tai vaaraksi ihmisten terveydelle.

Puisten välineiden ja laitteiden käyttö teurastamoissa ja lihanjalostuslaitoksissa on kielletty direktiivin 64/433/ETY, sellaisena kuin se on muutettuna, I liitteessä olevan 1 luvun 4 kohdan a alakohdan nojalla. Asiantuntijat ovat useaan otteeseen keskustelleet aiheesta ja tutkineet asiaa tieteellisesti. Kaikki tutkimukset ovat osoittaneet, että puuta on mahdotonta pitää kunnolla puhtaana ja että sen pinta karhenee ja halkeilee kosketuksissa hankalien nesteiden (esim. kuuma vesi, rasvahapot, puhdistusaineet) kanssa.

Lopputuloksena on, että nämä nesteet, jotka ovat vaarallisten bakteerien hyviä ravinteita, imeytyvät puuhun ja tarttuvat lihaan päästessään kosketuksiin sen kanssa jalostusprosessin aikana. Tästä syystä on ehdotettu, että lihanjalostuksessa käytettäisiin muovisia tai metallisia välineitä, jotka ovat helpommat puhdistaa ja joihin bakteereja sisältävät nesteet eivät imeydy.

Edellä mainittujen keskustelujen ja tutkimusten tuloksena ja tehokkaan ja ennaltaehkäisevän kuluttajansuojan turvaamiseksi komissio ei kannata poikkeuksien myöntämistä puumateriaalin käyttämiseksi lihanjalostuslaitoksissa, joissa liha voi saastua.

(1) EYVL L 175, 19.7.1993, s. 1.

Top