Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52023PC0042

    Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS kansainvälisen kaupan kohteina olevia tiettyjä vaarallisia kemikaaleja ja torjunta-aineita koskevan ilmoitetun ennakkosuostumuksen menettelystä tehdyn Rotterdamin yleissopimuksen sopimuspuolten konferenssissa unionin puolesta esitettävästä kannasta tiettyihin yleissopimukseen ja sen liitteeseen III tehtäviin muutoksiin

    COM/2023/42 final

    Bryssel 27.1.2023

    COM(2023) 42 final

    2023/0016(NLE)

    Ehdotus

    NEUVOSTON PÄÄTÖS

    kansainvälisen kaupan kohteina olevia tiettyjä vaarallisia kemikaaleja ja torjunta-aineita koskevan ilmoitetun ennakkosuostumuksen menettelystä tehdyn Rotterdamin yleissopimuksen sopimuspuolten konferenssissa unionin puolesta esitettävästä kannasta tiettyihin yleissopimukseen ja sen liitteeseen III tehtäviin muutoksiin


    PERUSTELUT

    1.Ehdotuksen kohde

    Tämä ehdotus koskee päätöstä kansainvälisen kaupan kohteina olevia tiettyjä vaarallisia kemikaaleja ja torjunta-aineita koskevan ilmoitetun ennakkosuostumuksen menettelystä tehdyn Rotterdamin yleissopimuksen sopimuspuolten konferenssissa unionin puolesta otettavan kannan vahvistamisesta siltä osin kuin on kyse sellaisten päätösten suunnitellusta hyväksymisestä, joilla muutettaisiin liitettä III lisäämällä siihen asetokloori, karbosulfaani, krysotiiliasbesti, fentioni (erittäin pieniä määriä sisältävät valmisteet, joissa vaikuttavaa ainetta vähintään 640 g/L), iprodioni, nestemäiset valmisteet (emulgoituva tiiviste ja liukoinen tiiviste), jotka sisältävät parakvattikloridia vähintään 276 g/L, mikä vastaa vähintään 200 g parakvatti-ionia/L, ja terbufossi.

    Lisäksi tämä ehdotus koskee päätöstä, jolla vahvistetaan Rotterdamin yleissopimuksen sopimuspuolten konferenssissa unionin puolesta otettava kanta yleissopimuksen muutosehdotukseen, jonka ovat esittäneet Sveitsi, Australia ja Mali.

    2.Ehdotuksen tausta

    2.1.Rotterdamin yleissopimus

    Kansainvälisen kaupan kohteina olevia tiettyjä vaarallisia kemikaaleja ja torjunta-aineita koskevan ilmoitetun ennakkosuostumuksen menettelystä tehdyn Rotterdamin yleissopimuksen, jäljempänä ’yleissopimus’, tavoitteena on edistää sopimuspuolten yhteistä vastuuta ja yhteistyötä tiettyjen vaarallisten kemikaalien kansainvälisessä kaupassa ihmisten terveyden ja ympäristön suojelemiseksi mahdollisilta haitoilta sekä myötävaikuttaa ympäristönäkökohtien kannalta järkevään kemikaalien käyttöön. Yleissopimus tuli voimaan 24. helmikuuta 2004.

    Euroopan unioni on yleissopimuksen sopimuspuoli. 1

    2.2.Sopimuspuolten konferenssi

    Sopimuspuolten konferenssi on perustettu yleissopimuksen 18 artiklan mukaisesti, ja se on Rotterdamin yleissopimuksen hallintoelin. Se kokoontuu yleensä kahden vuoden välein ja valvoo yleissopimuksen täytäntöönpanoa. Se myös arvioi kemikaaleja, joita kemikaalien arviointikomitea tuo sen käsiteltäväksi.

    Yleissopimuksen 5 artiklan 1 kohdan mukaan sopimuspuolten on ilmoitettava suoraan sovellettavista lainsäädäntötoimista, joilla kielletään kemikaali tai ankarasti säännellään sen käyttöä kansallisella tasolla. Kun sihteeristö on vastaanottanut kaksi samaa kemikaalia koskevaa ilmoitusta kahdelta sopimuspuolelta, jotka kuuluvat kahteen eri ennakkosuostumuksen alueeseen, ilmoitukset toimitetaan kemikaalien arviointikomitealle. Arviointikomitea tarkastelee ilmoituksia yleissopimuksen liitteessä II vahvistettujen arviointiperusteiden mukaisesti ja suosittaa sopimuspuolten konferenssille, pitäisikö kyseinen kemikaali lisätä luetteloon.

    Lisäksi yleissopimuksen 6 artiklan 1 kohdan mukaan mikä tahansa sopimuspuoli, joka on kehitysmaa tai jonka kansantalous on siirtymävaiheessa ja jolle erittäin vaarallinen torjunta-ainevalmiste aiheuttaa käyttöolosuhteissa ongelmia sen alueella, voi ehdottaa, että kyseinen valmiste lisätään yleissopimuksen liitteeseen III. Arviointikomitea tarkastelee näitä ehdotuksia yleissopimuksen liitteessä IV vahvistettujen perusteiden mukaisesti ja suosittaa sopimuspuolten konferenssille, pitäisikö kyseinen torjunta-ainevalmiste lisätä luetteloon.

    Yleissopimuksen muutosten hyväksymismenettelystä määrätään yleissopimuksen 21 artiklassa ja liitteiden hyväksymis- ja muuttamismenettelystä 22 artiklassa. Yleissopimuksen 23 artiklan mukaisesti kullakin sopimuspuolella on yksi ääni. Alueelliset taloudellisen yhdentymisen järjestöt, kuten Euroopan unioni, käyttävät äänioikeuttaan kuitenkin siten, että niillä on yhtä monta ääntä kuin niillä on jäsenvaltioita, jotka ovat yleissopimuksen sopimuspuolia.

    2.3.Suunnitellut sopimuspuolten konferenssin säädökset

    Sopimuspuolten konferenssi tarkastelee 11. varsinaisessa kokouksessaan päätöksiä, joilla lisättäisiin yleissopimuksen liitteeseen III asetokloori, karbosulfaani, krysotiiliasbesti, fentioni (erittäin pieniä määriä sisältävät valmisteet, joissa vaikuttavaa ainetta vähintään 640 g/L), iprodioni, nestemäiset valmisteet (emulgoituva tiiviste ja liukoinen tiiviste), jotka sisältävät parakvattikloridia vähintään 276 g/L, mikä vastaa vähintään 200 g parakvatti-ionia/L, ja terbufossi.

    Liitteen III luettelossa oleviin kemikaaleihin sovelletaan ilmoitetun ennakkosuostumuksen menettelyä, kun ne ovat kansainvälisen kaupan kohteena. Tällöin sopimuspuolten on toimitettava tuontivastineet sihteeristölle, jotta sihteeristö voi asettaa kyseiset tuontivastineet kaikkien sopimuspuolten saataville. Viejäsopimuspuolten on noudatettava tuontivastineita kyseisten kemikaalien viennissä.

    Suunnitelluista säädöksistä tulee sopimuspuolia sitovia yleissopimuksen 22 artiklan 5 kohdan c alakohdan mukaisesti. Kyseisessä artiklassa määrätään seuraavaa: ”Tallettaja toimittaa liitteen III muuttamista koskevan päätöksen viipymättä sopimuspuolille. Muutos tulee voimaan kaikkien sopimuspuolten osalta päätöksessä mainittuna päivänä”.

    Lisäksi sopimuspuolten konferenssi tarkastelee Sveitsin, Australian ja Malin esittämää ehdotusta Rotterdamin yleissopimuksen 7, 10, 11 ja 22 artiklan muuttamisesta ja uuden liitteen VIII lisäämisestä. Ehdotusta saatetaan joutua muuttamaan sopimuspuolten konferenssissa käytävien keskustelujen perusteella. Ehdotetuilla muutoksilla perustetaan mekanismi sellaisten kemikaalien viennin sääntelemiseksi, joita kemikaalien arviointikomitea suosittelee sisällytettäväksi liitteeseen III mutta joiden sisällyttämisestä liitteeseen III sopimuspuolten konferenssi ei vielä saavuttanut yksimielisyyttä.

    Liitteessä VIII olevaa luetteloa ja vastaavia kyseisten kemikaalien vientiä koskevia sääntöjä sovelletaan kaikkiin sopimuspuoliin, jotka ratifioivat muutoksen, kunnes kyseinen kemikaali on lisätty liitteessä III olevaan luetteloon. Päätös liitteessä VIII olevaan luetteloon lisäämisestä tehdään yksimielisesti, mutta päätös on mahdollinen kokouksessa läsnä olevien ja äänestävien sopimuspuolten kolmen neljäsosan ääntenenemmistöllä, jos kaikki keinot yksimielisyyden saavuttamiseksi käytetty.

    Suunnitellusta muutoksesta tulee sopimuspuolia sitova yleissopimuksen 21 artiklan 5 kohdan mukaisesti. Kyseisessä artiklassa määrätään seuraavaa: ”Muutoksen ratifioinnista tai hyväksymisestä ilmoitetaan tallettajalle kirjallisesti. Edellä 3 kappaleen mukaisesti hyväksytty muutos tulee voimaan sen hyväksyneen sopimuspuolten osalta 90 päivää sen jälkeen, kun vähintään kolme neljäsosaa sopimuspuolista on tallettanut ratifiointia tai hyväksymistä koskevat asiakirjat. Tämän jälkeen muutos tulee voimaan muiden sopimuspuolten osalta 90 päivää sen jälkeen, kun kyseinen sopimuspuoli on tallettanut muutoksen ratifiointia tai hyväksymistä koskevat asiakirjansa.” Näin ollen kun muutos on hyväksytty ja tallettaja on ilmoittanut siitä unionille, unionin olisi toteutettava toimet muutoksen hyväksymiseksi yleissopimuksen 21 artiklan 5 kohdan mukaisesti ja ilmoitettava siitä tallettajalle.

    3.Unionin puolesta otettava kanta

    Rotterdamin yleissopimuksen sopimuspuolten konferenssin 11. kokouksessa unionin puolesta otettavan kannan olisi kemikaalien arviointikomitean asiaa koskevien suositusten mukaisesti oltava se, että kannatetaan asetokloorin, karbosulfaanin, krysotiiliasbestin, fentionin (erittäin pieniä määriä sisältävät valmisteet, joissa vaikuttavaa ainetta vähintään 640 g/L), iprodionin, nestemäisten valmisteiden (emulgoituva tiiviste ja liukoinen tiiviste), jotka sisältävät parakvattikloridia vähintään 276 g/L, mikä vastaa vähintään 200 g parakvatti-ionia/L, ja terbufossin lisäämistä liitteeseen III.

    Sopimuspuolet olivat ilmoittaneet yleissopimuksen 5 artiklan 1 kohdan mukaisesti suoraan sovellettavista lainsäädäntötoimista, joilla kielletään asetokloorin, karbosulfaanin, krysotiiliasbestin, iprodionin ja terbufossin käyttö tai säännellään ankarasti sen käyttöä kansallisella tasolla.

    Lisäksi sopimuspuolet olivat esittäneet yleissopimuksen 6 artiklan 1 kohdan mukaisesti ehdotuksia fentionin (erittäin pieniä määriä sisältävät valmisteet, joissa vaikuttavaa ainetta vähintään 640 g/L) ja nestemäisten valmisteiden (emulgoituva tiiviste ja liukoinen tiiviste), jotka sisältävät parakvattikloridia vähintään 276 g/L, mikä vastaa vähintään 200 g parakvatti-ionia/L, lisäämiseksi yleissopimuksen liitteeseen III.

    Kemikaalien arviointikomitea tarkasteli ilmoituksia liitteessä II vahvistettujen arviointiperusteiden mukaisesti ja ehdotuksia yleissopimuksen liitteessä IV vahvistettujen arviointiperusteiden mukaisesti ja totesi, että kaikki asiaankuuluvat perusteet täyttyvät.

    Liitteen III luettelossa oleviin kemikaaleihin sovelletaan ilmoitetun ennakkosuostumuksen menettelyä, kun ne ovat kansainvälisen kaupan kohteena. Tällöin sopimuspuolten on toimitettava tuontivastineet sihteeristölle, jotta sihteeristö voi asettaa kyseiset tuontivastineet kaikkien sopimuspuolten saataville. Viejäsopimuspuolten on noudatettava tuontivastineita kyseisten kemikaalien viennissä.

    Rotterdamin yleissopimuksen sopimuspuolten konferenssin 11. kokouksessa unionin puolesta otettavan kannan Sveitsin, Australian ja Malin esittämään ehdotukseen olisi oltava se, että kannatetaan muutosta, jolla otettaisiin käyttöön äänestysmekanismi kemikaalien lisäämiseksi liitteeseen III. Kun otetaan huomioon muiden sopimuspuolten kanssa käydyt keskustelut, vaikuttaa siltä, että vain harvat sopimuspuolet kannattavat tällaista muutosta. Sen vuoksi vaihtoehtoisena kantana olisi oltava Sveitsin, Australian ja Malin esittämän ehdotuksen periaatteellinen tukeminen, jos seuraavat ehdot täyttyvät:

    (a)muut sopimuspuolet eivät kannata riittävästi liitteeseen III lisäämistä koskevan päätöksentekomenettelyn muuttamista siten, että otettaisiin käyttöön mahdollisuus äänestää 22 artiklan 4 kohdan, luettuna yhdessä 22 artiklan 3 kohdan kanssa, mukaisesti, mutta soveltamatta yleissopimuksen 22 artiklan 3 kohdan b alakohtaa;

    (b)muutoksella käyttöön otettavat lisäsäännöt ja -menettelyt ovat johdonmukaisia yleissopimuksen nykyisten sääntöjen ja menettelyjen kanssa;

    (c)muutoksilla varmistetaan, että etusijalle asetetaan kemikaalien lisääminen liitteen III luetteloon ja että lisäsäännöt eivät haittaa lisäämistä liitteen III luetteloon, myöskään tilanteessa, jossa kemikaali sisältyy jo liitteen VIII luetteloon;

    (d)muutoksilla varmistetaan, että tuojamaiden suojelua koskevat säännöt, joita sovelletaan liitteessä VIII lueteltujen kemikaalien vientiin, ovat tiukempia kuin liitteessä III lueteltujen kemikaalien vientiin sovellettavat säännöt;

    (e)muutoksella varmistetaan, että kaikkia muutoksen ratifioivia sopimuspuolia sitovat kaikki päätökset, jotka koskevat kemikaalin lisäämistä liitteeseen VIII, mukaan lukien äänestämällä tehdyt päätökset.

    Ehdotus on linjassa asetuksen (EU) N:o 649/2012 kanssa, jolla pannaan täytäntöön Rotterdamin yleissopimus unionissa, ja täydentää sen täytäntöönpanoa. Yleissopimuksen tavoitteena on edistää sopimuspuolten yhteistä vastuuta ja yhteistyötä tiettyjen vaarallisten kemikaalien kansainvälisessä kaupassa ihmisten terveyden ja ympäristön suojelemiseksi mahdollisilta haitoilta sekä myötävaikuttaa ympäristönäkökohtien kannalta järkevään kemikaalien käyttöön.

    Ehdotus on yhdenmukainen asetuksen (EY) N:o 1107/2009, asetuksen (EU) N:o 528/2012 ja asetuksen (EY) N:o 1907/2006 kanssa, koska se ei vaikuta päätöksiin, jotka koskevat kemikaalien saattamista markkinoille Euroopan unionissa.

    4.Oikeusperusta

    4.1.Menettelyllinen oikeusperusta

    4.1.1.Periaatteet

    Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT-sopimus) 218 artiklan 9 kohdassa määrätään päätöksistä ”sopimuksella perustetussa elimessä unionin puolesta esitettävien kantojen vahvistamisesta, silloin kun tämän elimen on annettava säädöksiä, joilla on oikeusvaikutuksia, lukuun ottamatta säädöksiä, joilla täydennetään tai muutetaan sopimuksen institutionaalisia rakenteita”.

    Ilmaisu ”säädökset, joilla on oikeusvaikutuksia” kattaa myös säädökset, joilla on oikeusvaikutuksia kyseiseen elimeen sovellettavan kansainvälisen oikeuden nojalla. Se kattaa myös välineet, joilla ei ole sitovaa vaikutusta kansainvälisen oikeuden nojalla mutta jotka ”voivat vaikuttaa ratkaisevasti sen säännöstön sisältöön, jonka unionin lainsäätäjä antaa”. 2

    4.1.2.Soveltaminen käsillä olevassa asiassa

    Sopimuspuolten konferenssi on perustettu sopimuksella eli kansainvälisen kaupan kohteina olevia tiettyjä vaarallisia kemikaaleja ja torjunta-aineita koskevan ilmoitetun ennakkosuostumuksen menettelystä tehdyllä Rotterdamin yleissopimuksella.

    Säädös, joka sopimuspuolten konferenssin on määrä antaa, on säädös, jolla on oikeusvaikutuksia. Suunnitellut säädökset liitteen III muuttamiseksi ovat sitovia kansainvälisen oikeuden nojalla Rotterdamin yleissopimuksen 22 artiklan mukaisesti, ja ne on pantava täytäntöön asetuksella (EU) N:o 649/2012. Kolmen sopimuspuolen ehdottama yleissopimuksen muuttamista koskeva säädös voi vaikuttaa ratkaisevasti EU:n lainsäädännön eli asetuksen (EU) N:o 649/2012 sisältöön. Tämä johtuu siitä, että yleissopimuksen muutos olisi pantava täytäntöön unionin lainsäädännöllä, jos unioni päättää ratifioida muutoksen.

    Liitteen III muuttamiseksi suunnitelluilla säädöksillä ei täydennetä eikä muuteta sopimuksen institutionaalisia rakenteita.

    Suunnitellulla säädöksellä, jolla joko muutetaan liitteen III muuttamista koskevia sääntöjä (22 artiklan 5 kohta) tai muutetaan yleissopimuksen 7, 10, 11 ja 22 artiklaa ja lisätään yleissopimukseen uusi liite VIII (luettelo kemikaaleista, jotka edellyttävät nimenomaista suostumusta), ei muuteta eikä täydennetä yleissopimuksen institutionaalisia rakenteita, koska sillä joko ainoastaan muutetaan liitteen III muuttamista koskevia sääntöjä tai sillä ainoastaan lisätään yleissopimukseen mahdollisuus luetteloida kemikaalit, joiden vienti edellyttää tuojasopimuspuolen nimenomaista suostumusta, kunnes ne on sisällytetty liitteeseen III.

    Tämän vuoksi ehdotetun päätöksen menettelyllinen oikeusperusta on SEUT-sopimuksen 218 artiklan 9 kohta.

    4.2.Aineellinen oikeusperusta

    4.2.1.Periaatteet

    SEUT-sopimuksen 218 artiklan 9 kohdan nojalla annettavan päätöksen aineellinen oikeusperusta määräytyy ensisijaisesti sen suunnitellun säädöksen tavoitteen ja sisällön perusteella, jota unionin puolesta otettava kanta koskee. Jos suunnitellulla säädöksellä on kaksi tavoitetta tai siihen sisältyy kaksi osatekijää ja jos näistä tavoitteista tai osatekijöistä toinen on mahdollista määritellä pääasialliseksi tavoitteeksi tai osatekijäksi, johon nähden toinen tavoite tai osatekijä on ainoastaan liitännäinen, SEUT-sopimuksen 218 artiklan 9 kohdan nojalla hyväksyttävällä päätöksellä on oltava vain yksi aineellinen oikeusperusta eli se, jota pääasiallinen tai ensisijainen tavoite tai osatekijä edellyttää.

    Kun suunnitellulla säädöksellä on samanaikaisesti useita tavoitteita tai kun siihen sisältyy useita osatekijöitä, joita ei voida erottaa toisistaan ja joista yksikään ei ole toisiin nähden liitännäinen, SEUT-sopimuksen 218 artiklan 9 kohdan nojalla annettavan päätöksen aineellisessa oikeusperustassa on poikkeuksellisesti mainittava kaikki asianmukaiset oikeusperustat.

    4.2.2.Soveltaminen käsillä olevassa asiassa

    Suunnitelluilla säädöksillä pyritään saavuttamaan ”ympäristöä” ja ”kauppaa” koskevia tavoitteita, ja siihen sisältyy osatekijöitä näiltä aloilta. Näitä suunniteltujen säädösten eri tekijöitä ei voida erottaa toisistaan eikä mikään niistä ole toiseen nähden liitännäinen.

    Ehdotetun päätöksen aineellisena oikeusperustana ovat sen vuoksi seuraavat määräykset: SEUT-sopimuksen 192 artiklan 1 kohta sekä 207 artiklan 3 kohta ja 4 kohdan ensimmäinen alakohta.

    4.3.Päätelmät

    Ehdotetun päätöksen oikeusperustana olisi oltava SEUT-sopimuksen 192 artiklan 1 kohta sekä 207 artiklan 3 kohta ja 4 kohdan ensimmäinen alakohta yhdessä sen 218 artiklan 9 kohdan kanssa.

    5.Suunnitellun säädöksen julkaiseminen

    Koska sopimuspuolten konferenssin säädöksellä muutetaan Rotterdamin yleissopimusta, se on aiheellista julkaista hyväksymisen jälkeen Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

    2023/0016 (NLE)

    Ehdotus

    NEUVOSTON PÄÄTÖS

    kansainvälisen kaupan kohteina olevia tiettyjä vaarallisia kemikaaleja ja torjunta-aineita koskevan ilmoitetun ennakkosuostumuksen menettelystä tehdyn Rotterdamin yleissopimuksen sopimuspuolten konferenssissa unionin puolesta esitettävästä kannasta tiettyihin yleissopimukseen ja sen liitteeseen III tehtäviin muutoksiin

    EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

    ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 192 artiklan 1 kohdan sekä 207 artiklan 3 kohdan ja 4 kohdan ensimmäisen alakohdan yhdessä sen 218 artiklan 9 kohdan kanssa,

    ottaa huomioon Euroopan komission ehdotuksen,

    sekä katsoo seuraavaa:

    (1)Kansainvälisen kaupan kohteina olevia tiettyjä vaarallisia kemikaaleja ja torjunta-aineita koskevan ilmoitetun ennakkosuostumuksen menettelystä tehty Rotterdamin yleissopimus, jäljempänä ’yleissopimus’, tehtiin unionin puolesta neuvoston päätöksellä 2006/730/EY 3 , ja se tuli voimaan 24 päivänä helmikuuta 2004.

    (2)Yleissopimuksen 7 artiklan mukaan sopimuspuolten konferenssi voi päättää kemikaalien lisäämisestä liitteeseen III.

    (3)Yleissopimuksen sopimuspuolten konferenssin 11. kokouksen odotetaan hyväksyvän päätökset uusien kemikaalien lisäämisestä yleissopimuksen liitteen III luetteloon.

    (4)Jotta voitaisiin edistää sopimuspuolten yhteistä vastuuta ja yhteistyötä tiettyjen vaarallisten kemikaalien kansainvälisessä kaupassa ihmisten terveyden ja ympäristön suojelemiseksi mahdollisilta haitoilta sekä myötävaikuttaa ympäristönäkökohtien kannalta järkevään kemikaalien käyttöön, on tarpeen lisätä yleissopimuksen liitteen III luetteloon kemikaaleja, joiden on todettu täyttävän kaikki asiaankuuluvat arviointiperusteet.

    (5)Lisäksi sopimuspuolten konferenssi tarkastelee Sveitsin, Australian ja Malin esittämää ehdotusta yleissopimuksen muuttamisesta. Ehdotuksella pyritään ratkaisemaan uusien kemikaalien sisällyttämistä yleissopimuksen liitteeseen III koskevat vaikeudet, jotka johtuvat siitä, että päätökseen liitteen III muuttamisesta tarvitaan yleissopimuksen 22 artiklan 5 kohdan mukaisesti yksimielisyys.

    (6)On aiheellista vahvistaa sopimuspuolten konferenssissa unionin puolesta otettava kanta, koska päätökset sitovat unionia tai ne voivat vaikuttaa ratkaisevasti unionin lainsäädännön eli Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 649/2012 4 , sisältöön,

    ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

    1 artikla

    Yleissopimuksen sopimuspuolten konferenssin 11. kokouksessa ja mahdollisissa seuraavissa sopimuspuolten konferensseissa, joissa asia on asialistalla, unionin puolesta otettava kanta on se, että unioni kannattaa yleissopimuksen liitteen III muuttamista sisällyttämällä siihen asetokloorin, karbosulfaanin, krysotiiliasbestin, fentionin (erittäin pieniä määriä sisältävät valmisteet, joissa vaikuttavaa ainetta vähintään 640 g/L), iprodionin, nestemäiset valmisteet (emulgoituva tiiviste ja liukoinen tiiviste), jotka sisältävät parakvattikloridia vähintään 276 g/L, mikä vastaa vähintään 200 g parakvatti-ionia/L, ja terbufossin.

    2 artikla

    Yleissopimuksen sopimuspuolten konferenssin 11. kokouksessa ja mahdollisissa seuraavissa sopimuspuolten konferensseissa, joissa asia on asialistalla, unionin puolesta otettava kanta on se, että unioni kannattaa muutosta, jolla otettaisiin käyttöön äänestysmekanismi kemikaalien lisäämiseksi liitteen III luetteloon. Vaihtoehtoinen kanta on tukea Sveitsin, Australian ja Malin ehdottamien muutosten (asiakirja XXX) hyväksymistä, jos seuraavat ehdot täyttyvät ja tätä varten tehdään tarvittavat muutokset:

    a)muut sopimuspuolet eivät kannata riittävästi kemikaalien lisäämistä liitteeseen III koskevan päätöksentekomenettelyn muuttamista siten, että otettaisiin käyttöön mahdollisuus äänestää 22 artiklan 4 kohdan, luettuna yhdessä 22 artiklan 3 kohdan kanssa, mukaisesti, mutta soveltamatta yleissopimuksen 22 artiklan 3 kohdan b alakohtaa;

    b)muutoksilla käyttöön otettavat lisäsäännöt ja -menettelyt ovat johdonmukaisia yleissopimuksen nykyisten sääntöjen ja menettelyjen kanssa;

    c)muutoksilla varmistetaan, että etusijalle asetetaan kemikaalien lisääminen yleissopimuksen liitteeseen III ja että lisäsäännöt eivät haittaa kemikaalin lisäämistä liitteeseen III, myöskään tilanteessa, jossa kemikaali sisältyy jo yleissopimuksen liitteen VIII luetteloon;

    d)muutoksilla varmistetaan, että yleissopimuksen liitteessä VIII lueteltujen kemikaalien vientiin sovellettavat säännöt eivät ole tuojasopimuspuolten suojelun osalta heikompia kuin ne, joita sovelletaan yleissopimuksen liitteessä III lueteltujen kemikaalien vientiin;

    e)muutoksilla varmistetaan, että kaikkia muutoksen ratifioivia sopimuspuolia sitovat kaikki päätökset, jotka koskevat kemikaalin lisäämistä yleissopimuksen liitteen VIII luetteloon, mukaan lukien äänestämällä tehdyt päätökset.

    3 artikla

    Unionin edustajat voivat jäsenvaltioita kuullen sopia 1 ja 2 artiklassa tarkoitetun kannan tarkentamisesta yleissopimuksen sopimuspuolten konferenssin 11. kokouksessa tai mahdollisissa seuraavissa sopimuspuolten konferensseissa, joissa asia on asialistalla, tapahtuvan kehityksen valossa paikalla järjestettävien koordinointikokousten aikana ilman uutta neuvoston päätöstä.

    4 artikla

    Tämä päätös on osoitettu komissiolle.

    Tehty Brysselissä

       Neuvoston puolesta

       Puheenjohtaja

    (1)    Neuvoston päätös 2006/730/EY, tehty 25 päivänä syyskuuta 2006, kansainvälisen kaupan kohteina olevia tiettyjä vaarallisia kemikaaleja ja torjunta-aineita koskevan ilmoitetun ennakkosuostumuksen menettelystä tehdyn Rotterdamin yleissopimuksen tekemisestä Euroopan yhteisön puolesta (EUVL L 299, 28.10.2006, s. 23).
    (2)    Unionin tuomioistuimen tuomio 7.10.2014, Saksa v. neuvosto, C-399/12, ECLI:EU:C:2014:2258, 61–64 kohta.
    (3)    Neuvoston päätös 2006/730/EY, tehty 25 päivänä syyskuuta 2006, kansainvälisen kaupan kohteina olevia tiettyjä vaarallisia kemikaaleja ja torjunta-aineita koskevan ilmoitetun ennakkosuostumuksen menettelystä tehdyn Rotterdamin yleissopimuksen tekemisestä Euroopan yhteisön puolesta (EUVL L 299, 28.10.2006, s. 23).
    (4)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 649/2012, annettu 4 päivänä heinäkuuta 2012, vaarallisten kemikaalien viennistä ja tuonnista (EUVL L 201, 27.7.2012, s. 60).
    Top