Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52023AP0272

    P9_TA(2023)0272 – Ekosuunnitteluasetus – Euroopan parlamentin tarkistukset 12. heinäkuuta 2023 ehdotukseen Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi kestävien tuotteiden ekologiselle suunnittelulle asetettavien vaatimusten puitteista ja direktiivin 2009/125/EY kumoamisesta (COM(2022)0142 – C9-0132/2022 – 2022/0095(COD)) (Tavallinen lainsäätämisjärjestys: ensimmäinen käsittely)

    EUVL C, C/2024/4032, 17.7.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2024/4032/oj (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2024/4032/oj

    European flag

    Euroopan unionin
    virallinen lehti

    FI

    C-sarja


    C/2024/4032

    17.7.2024

    P9_TA(2023)0272

    Ekosuunnitteluasetus

    Euroopan parlamentin tarkistukset 12. heinäkuuta 2023 ehdotukseen Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi kestävien tuotteiden ekologiselle suunnittelulle asetettavien vaatimusten puitteista ja direktiivin 2009/125/EY kumoamisesta (COM(2022)0142 – C9-0132/2022 – 2022/0095(COD))  (1)

    (Tavallinen lainsäätämisjärjestys: ensimmäinen käsittely)

    (C/2024/4032)

    Tarkistus 1

    Ehdotus asetukseksi

    Johdanto-osan 1 kappale

    Komission teksti

    Tarkistus

    (1)

    Euroopan vihreän kehityksen ohjelma (25) on Euroopan kasvustrategia, jonka tavoitteena on tehdä unionista oikeudenmukainen ja vauras yhteiskunta, jonka talous on moderni, kilpailukykyinen, ilmastoneutraali ja kiertotalouteen perustuva. Sen kunnianhimoisena tavoitteena on varmistaa, että unionista tulee ensimmäinen ilmastoneutraali maanosa vuoteen 2050 mennessä. Siinä todetaan edut, joita saadaan investoimalla unionin kilpailukykyiseen kestävyyteen rakentamalla oikeudenmukaisempi, vihreämpi ja digitaalisempi Eurooppa. Tuotteilla on keskeinen rooli tässä vihreässä siirtymässä. Euroopan vihreän kehityksen ohjelmassa painotetaan, että nykyiset tuotantoprosessit ja kulutustottumukset ovat edelleen liian lineaarisia ja riippuvaisia uusien raaka-aineiden jatkuvasta käyttöönotosta, kaupasta ja tavaroiksi jalostamisesta. Prosessin lopuksi syntyy jätettä ja päästöjä. Ohjelmassa korostetaankin kiireellistä tarvetta siirtyä kiertotalousmalliin ja tähdennetään, että asiassa on vielä edistyttävä merkittävästi. Siinä määritetään myös energiatehokkuus ensisijaiseksi tavoitteeksi energia-alan hiilestä irtautumisessa ja ilmastotavoitteiden saavuttamisessa vuosina 2030 ja 2050.

    (1)

    Euroopan vihreän kehityksen ohjelma (25) on Euroopan kasvustrategia, jonka tavoitteena on tehdä unionista oikeudenmukainen ja vauras yhteiskunta, jonka talous on moderni, kilpailukykyinen, ilmastoneutraali ja kiertotalouteen perustuva ja ympäristö myrkytön . Sen kunnianhimoisena tavoitteena on varmistaa, että unionista tulee ensimmäinen ilmastoneutraali maanosa vuoteen 2050 mennessä. Siinä todetaan edut, joita saadaan investoimalla unionin kilpailukykyiseen kestävyyteen rakentamalla oikeudenmukaisempi, vihreämpi ja digitaalisempi Eurooppa. Tuotteilla on keskeinen rooli tässä vihreässä siirtymässä. Euroopan vihreän kehityksen ohjelmassa painotetaan, että nykyiset tuotantoprosessit ja kulutustottumukset ovat edelleen liian lineaarisia ja riippuvaisia uusien raaka-aineiden jatkuvasta käyttöönotosta, kaupasta ja tavaroiksi jalostamisesta. Prosessin lopuksi syntyy jätettä ja päästöjä. Ohjelmassa korostetaankin kiireellistä tarvetta siirtyä kiertotalousmalliin ja tähdennetään, että asiassa on vielä edistyttävä merkittävästi. Siinä määritetään myös energiatehokkuus ensisijaiseksi tavoitteeksi energia-alan hiilestä irtautumisessa ja ilmastotavoitteiden saavuttamisessa vuosina 2030 ja 2050.

    Tarkistus 2

    Ehdotus asetukseksi

    Johdanto-osan 2 kappale

    Komission teksti

    Tarkistus

    (2)

    Nopeuttaakseen siirtymistä kiertotalousmalliin komissio laati tulevaisuuteen suuntautuvan ohjelman, joka sisältyy sen ”Uuteen kiertotalouden toimintasuunnitelmaan – Puhtaamman ja kilpailukykyisemmän Euroopan puolesta” (26). Tavoitteena on tehdä sääntelypuitteista kestävälle tulevaisuudelle sopivat. Kuten tässä suunnitelmassa todetaan, käytössä ei ole kattavia vaatimuksia, joilla varmistettaisiin, että kaikista unionin markkinoille saatetuista tuotteista tulisi ympäristön kannalta yhä kestävämpiä ja että ne läpäisisivät sirkulaarisen testin. Etenkään tuotesuunnittelu ei edistä riittävästi kestävyyttä tuotteiden koko elinkaaren ajan. Sen tuloksena tuotteita korvataan usein uusilla, mikä tarkoittaa, että niiden tuottamiseen, jakelemiseen ja hävittämiseen käytetään merkittäviä määriä energiaa ja resursseja. Talouden toimijoiden ja kuluttajien on edelleen liian hankalaa tehdä tuotteisiin liittyviä ympäristön kannalta kestäviä tuotevalintoja, koska tätä varten ei ole riittävästi tietoa ja kohtuuhintaisia vaihtoehtoja. Tämä johtaa siihen, että menetetään mahdollisuuksia toteuttaa kestävyyteen tähtääviä ja arvoa ylläpitäviä toimia. Lisäksi se johtaa uusiomateriaalien vähäiseen kysyntään ja muodostaa esteen kiertotalouden liiketoimintamallien käyttöönotolle.

    (2)

    Nopeuttaakseen siirtymistä kiertotalousmalliin komissio laati tulevaisuuteen suuntautuvan ohjelman, joka sisältyy sen ”Uuteen kiertotalouden toimintasuunnitelmaan – Puhtaamman ja kilpailukykyisemmän Euroopan puolesta” (26). Tavoitteena on tehdä sääntelypuitteista kestävälle tulevaisuudelle sopivat. Suunnitelmassa korostetaan, että kiertotalous tarjoaa kansalaisille korkealaatuisia, toimivia ja turvallisia tuotteita, jotka ovat tehokkaita ja kohtuuhintaisia, kestävät kauemmin ja jotka on suunniteltu uudelleenkäyttöä, korjaamista ja korkealaatuista kierrätystä silmällä pitäen. Kuten tässä suunnitelmassa todetaan, käytössä ei ole kattavia vaatimuksia, joilla varmistettaisiin, että kaikista unionin markkinoille saatetuista tuotteista tulisi ympäristön kannalta yhä kestävämpiä ja että ne läpäisisivät sirkulaarisen testin. Etenkään tuotesuunnittelu ei edistä riittävästi kestävyyttä tuotteiden koko elinkaaren ajan. Sen tuloksena tuotteita korvataan usein uusilla, mikä tarkoittaa, että niiden tuottamiseen, jakelemiseen ja hävittämiseen käytetään merkittäviä määriä energiaa ja resursseja. Talouden toimijoiden ja kuluttajien on edelleen liian hankalaa tehdä tuotteisiin liittyviä ympäristön kannalta kestäviä tuotevalintoja, koska tätä varten ei ole riittävästi tietoa ja kohtuuhintaisia vaihtoehtoja. Tämä johtaa siihen, että menetetään mahdollisuuksia toteuttaa kestävyyteen tähtääviä ja arvoa ylläpitäviä toimia. Lisäksi se johtaa uusiomateriaalien vähäiseen kysyntään ja muodostaa esteen kiertotalouden liiketoimintamallien käyttöönotolle.

    Tarkistus 3

    Ehdotus asetukseksi

    Johdanto-osan 3 a kappale (uusi)

    Komission teksti

    Tarkistus

     

    (3 a)

    Kriittisten raaka-aineiden turvattu ja riittävä saatavuus on keskeistä, jotta Euroopan vihreä ja digitaalinen siirtymä voidaan toteuttaa menestyksekkäästi ja samalla varmistaa Euroopan teollisuuden kilpailukykyisyys. On tärkeää vahvistaa unionin markkinoille saatettujen tuotteiden materiaaleja, myös kriittisiä raaka-aineita, koskevat kattavat tietovaatimukset, jotta voidaan noudattaa lähestymistapaa, joka on esitetty 3 päivänä syyskuuta 2020 annetussa komission tiedonannossa kriittisiin raaka-aineisiin liittyvästä häiriönsietokyvystä: miten lisätä toimitusvarmuutta ja kestävyyttä (1a) ja 24 päivänä marraskuuta 2021 annetussa Euroopan parlamentin päätöslauselmassa kriittisiä raaka-aineita koskevasta eurooppalaisesta strategiasta (1b).

     

     

    Tarkistus 4

    Ehdotus asetukseksi

    Johdanto-osan 4 kappale

    Komission teksti

    Tarkistus

    (4)

    Unionin tason lainsäädännön puuttuessa tuotteiden ympäristökestävyyden parantamiseen tähtääviä, toisistaan poikkeavia kansallisia lähestymistapoja on jo ilmaantunut. Ne kattavat muun muassa elektronisten laitteiden ohjelmistojen yhteensopivuuden kestävyyttä koskevia tietovaatimuksia sekä myymättä jääneiden tavaroiden käsittelyä koskevia raportointivelvoitteita. Tämä on osoitus siitä, että kansalliset lisätoimet tämän asetuksen tavoitteiden saavuttamiseksi johtavat todennäköisesti sisämarkkinoiden pirstoutumiseen. Siksi tarvitaan sääntelypuitteet, joilla otetaan asteittain käyttöön tuotteita koskevat ekologisen suunnittelun vaatimukset, jotta voidaan turvata sisämarkkinoiden toiminta ja varmistaa samalla ympäristönsuojelun korkea taso. Tällä asetuksella luodaan tällaiset puitteet soveltamalla alun perin Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivissä 2009/125/EY (29)vahvistettua ekosuunnittelua koskevaa lähestymistapaa mahdollisimman laajaan tuotevalikoimaan.

    (4)

    Unionin tason lainsäädännön puuttuessa tuotteiden ympäristökestävyyden parantamiseen tähtääviä, toisistaan poikkeavia kansallisia lähestymistapoja on jo ilmaantunut. Ne kattavat muun muassa elektronisten laitteiden ohjelmistojen yhteensopivuuden kestävyyttä koskevia tietovaatimuksia sekä myymättä jääneiden tavaroiden käsittelyä koskevia raportointivelvoitteita. Tämä on osoitus siitä, että kansalliset lisätoimet tämän asetuksen tavoitteiden saavuttamiseksi johtavat todennäköisesti sisämarkkinoiden pirstoutumiseen. Siksi tarvitaan kunnianhimoiset sääntelypuitteet, joilla otetaan asteittain käyttöön tuotteita koskevat ekologisen suunnittelun vaatimukset, jotta voidaan turvata sisämarkkinoiden toiminta ja varmistaa samalla ympäristönsuojelun korkea taso. Tällä asetuksella luodaan tällaiset puitteet soveltamalla alun perin Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivissä 2009/125/EY (29) vahvistettua ekosuunnittelua koskevaa lähestymistapaa mahdollisimman laajaan tuotevalikoimaan.

    Tarkistus 5

    Ehdotus asetukseksi

    Johdanto-osan 5 kappale

    Komission teksti

    Tarkistus

    (5)

    Tällä asetuksella edistetään sitä , että tuotteista tehdään ilmastoneutraalin, resurssitehokkaan ja kiertoon perustuvan talouden mukaisia, minkä lisäksi sillä tuetaan jätteen vähentämistä ja sen varmistamista, että edelläkävijöiden saavuttamista kestävyystuloksista tulee vähitellen normi. Siinä olisi säädettävä uusien ekologisen suunnittelun vaatimusten asettamisesta, jotta voidaan parantaa tuotteiden kestävyyttä, uudelleenkäytettävyyttä, päivitettävyyttä ja korjattavuutta, kohentaa kunnostus- ja kunnossapitomahdollisuuksia, puuttua tuotteissa oleviin vaarallisiin kemikaaleihin, lisätä tuotteiden energia- ja resurssitehokkuutta, vähentää odotetun jätteen syntymistä ja lisätä kierrätysmateriaalien osuutta tuotteissa niin, että samalla varmistetaan niiden suorituskyky ja turvallisuus, mahdollistetaan uudelleenvalmistus ja laadukas kierrätys ja pienennetään hiili- ja ympäristöjalanjälkeä.

    (5)

    Tällä asetuksella tuetaan tuotanto- ja kulutusmalleja, jotka on mukautettu unionin yleisiin kestävyystavoitteisiin, mukaan lukien ilmastoa, ympäristöä, energiaa, resurssien käyttöä ja biologista monimuotoisuutta koskevat tavoitteet, ja joiden tarkoituksena on pysytellä maapallon kestävyyden rajoissa, laatimalla lainsäädäntökehys, joka edistää osaltaan sen mahdollistamista , että tuotteista tehdään ilmastoneutraalin, resurssitehokkaan ja kiertoon perustuvan talouden mukaisia, minkä lisäksi sillä tuetaan jätteen vähentämistä ja sen varmistamista, että edelläkävijöiden saavuttamista kestävyystuloksista tulee vähitellen normi. Siinä olisi säädettävä uusien ekologisen suunnittelun vaatimusten asettamisesta, jotta voidaan parantaa tuotteiden kestävyyttä, uudelleenkäytettävyyttä, päivitettävyyttä , kierrätettävyyttä ja korjattavuutta, kohentaa kunnostus- ja kunnossapitomahdollisuuksia, puuttua tuotteissa oleviin vaarallisiin kemikaaleihin, lisätä tuotteiden energia- ja resurssitehokkuutta, vähentää odotetun jätteen syntymistä ja lisätä kierrätysmateriaalien osuutta tuotteissa niin, että samalla varmistetaan niiden suorituskyky ja turvallisuus, mahdollistetaan uudelleenvalmistus ja laadukas kierrätys ja pienennetään hiili- ja ympäristöjalanjälkeä.

    Tarkistus 6

    Ehdotus asetukseksi

    Johdanto-osan 5 a kappale (uusi)

    Komission teksti

    Tarkistus

     

    (5 a)

    Käytännöt, jotka johtavat tuotteiden ennenaikaiseen vanhentumiseen tai toimimattomuuteen, vaikuttavat kielteisesti kuluttajiin, ja niillä on kielteinen vaikutus ympäristöön, koska materiaalien käyttö taloudessa lisääntyy. Jotta voidaan varmistaa, että tuotteiden käyttöikä on kuluttajille pitkä, vähentää jätteen syntymistä ja edistää kestävää kulutusta, tässä asetuksessa olisi käsiteltävä tällaisia käytäntöjä erityisesti silloin, kun ne ovat seurausta valmistajien suunnitteluvalinnoista, kun ohjelmistopäivityksiä tai lisälaitteita ei toimiteta asianmukaisen ajan kuluessa tai kun tuotteen toiminnallisuus on rajallinen, jos kuluttajat käyttävät tarvikkeita, varaosia tai lisävarusteita, joita alkuperäinen valmistaja ei ole toimittanut. Koska korjattavuus on tuotteiden pitkän käyttöiän kulmakivi, asetuksessa olisi myös varmistettava, että keskeisten komponenttien purkamista ei estetä ja että korjaustietojen ja varaosien saatavuutta ei rajoiteta valtuutettuihin korjaamoihin.

    Tarkistus 7

    Ehdotus asetukseksi

    Johdanto-osan 6 kappale

    Komission teksti

    Tarkistus

    (6)

    Euroopan parlamentti suhtautui aiheesta ”Kohti kestävämpiä sisämarkkinoita yritysten ja kuluttajien hyväksi”25. marraskuuta 2020 antamassaan päätöslauselmassa (30) myönteisesti sellaisten ympäristön kannalta kestävien tuotteiden edistämiseen , jotka on helpompi korjata, käyttää uudelleen ja kierrättää. Euroopan parlamentti kannatti edelleen uudesta kiertotaloutta koskevasta toimintasuunnitelmasta 16 . helmikuuta 2021 hyväksymässään mietinnössä (31) kiertotalouden toimintasuunnitelmassa esitettyä komission ohjelmaa . Se katsoi, että siirtyminen kiertotalouteen voi tarjota ratkaisuja, joilla voidaan vastata nykyisiin ympäristöhaasteisiin sekä covid-19-pandemian aiheuttamaan talouskriisiin. Myös neuvosto piti päätelmissään "Tehdään elpymisestä kiertotalous- ja ympäristömyönteistä", jotka hyväksyttiin 11. joulukuuta 2020 (32), tervetulleena komission aikomusta esittää lainsäädäntöehdotuksia osana kattavia ja yhdennettyjä ympäristön kannalta kestäviä tuotepoliittisia puitteita, joilla edistetään ilmastoneutraaliutta, energia- ja resurssitehokkuutta ja myrkytöntä kiertotaloutta, suojellaan kansanterveyttä ja luonnon monimuotoisuutta ja lisätään kuluttajien ja julkisten ostajien vaikutusmahdollisuuksia.

    (6)

    Euroopan parlamentti kehotti aiheesta ”Kohti kestävämpiä sisämarkkinoita yritysten ja kuluttajien hyväksi”25. marraskuuta 2020 antamassaan päätöslauselmassa (30) laatimaan oikean kehyksen sen varmistamiseksi, että tuotetaan sellaisia ympäristön kannalta kestäviä tuotteita , jotka on helpompi korjata, käyttää uudelleen ja kierrättää , samalla kun parannetaan kuluttajien oikeuksia, mukaan lukien tietovaatimuksia ja pitempiä lakisääteisiä takuuaikoja . Euroopan parlamentti korosti uudesta kiertotaloutta koskevasta toimintasuunnitelmasta 10 . helmikuuta 2021 hyväksymässään mietinnössä (31) , että kestävistä, kiertotalousmallin mukaisista, turvallisista ja myrkyttömistä tuotteista ja materiaaleista olisi tultava unionin markkinoilla sääntö eikä poikkeus ja että ne olisi nähtävä oletusarvoisena valintana, joka on houkutteleva, edullinen ja kaikkien kuluttajien saatavilla. Euroopan parlamentti kehotti myös asettamaan sitovia unionin tavoitteita, joilla unionin materiaali- ja kulutusjalanjälkeä pienennettäisiin merkittävästi . Se katsoi, että siirtyminen kiertotalouteen voi tarjota ratkaisuja, joilla voidaan vastata nykyisiin ympäristöhaasteisiin sekä covid-19-pandemian aiheuttamaan talouskriisiin. Myös neuvosto piti päätelmissään "Tehdään elpymisestä kiertotalous- ja ympäristömyönteistä", jotka hyväksyttiin 11. joulukuuta 2020 (32), tervetulleena komission aikomusta esittää lainsäädäntöehdotuksia osana kattavia ja yhdennettyjä ympäristön kannalta kestäviä tuotepoliittisia puitteita, joilla edistetään ilmastoneutraaliutta, energia- ja resurssitehokkuutta ja myrkytöntä kiertotaloutta, suojellaan kansanterveyttä ja luonnon monimuotoisuutta ja lisätään kuluttajien ja julkisten ostajien vaikutusmahdollisuuksia.

    Tarkistus 8

    Ehdotus asetukseksi

    Johdanto-osan 8 kappale

    Komission teksti

    Tarkistus

    (8)

    Tällä asetuksella olisi edistettävä myös unionin laajempia ympäristötavoitteita. Kahdeksannessa ympäristöalan toimintaohjelmassa38 vahvistetaan oikeudellisessa kehyksessä unionin tavoite pysyä maapallon sietokyvyn rajoissa ja määritetään mahdollistavat edellytykset ensisijaisten tavoitteiden, kuten myrkyttömään kiertotalouteen siirtymisen, saavuttamiseksi. Euroopan vihreän kehityksen ohjelmassa kehotetaan unionia myös parantamaan ilman, veden ja maaperän pilaantumisen ja kulutustavaroiden aiheuttaman saastumisen seurantaa, ehkäisemistä, niitä koskevaa raportointia sekä niihin liittyviä korjaavia toimia. Tämä tarkoittaa, että kemikaalien, materiaalien ja tuotteiden on oltava suunnittelultaan ja elinkaarensa aikana mahdollisimman turvallisia ja ympäristön kannalta kestäviä, mikä johtaa myrkyttömiin materiaalikiertoihin (39). Lisäksi sekä Euroopan vihreän kehityksen ohjelmassa että kiertotalouden toimintasuunnitelmassa todetaan, että unionin sisämarkkinat tarjoavat kriittisen massan, joka voi vaikuttaa tuotteiden kestävyyttä ja tuotesuunnittelua koskeviin maailmanlaajuisiin standardeihin. Tämän asetuksen pitäisi sen vuoksi vaikuttaa merkittävästi YK:n kestävän kehityksen Agenda 2030 -toimintaohjelman kestävän kehityksen tavoitteiden vastuullista kuluttamista koskevassa tavoitteessa (40) vahvistettujen monien päämäärien saavuttamiseen sekä unionissa että sen ulkopuolella. (38)

    (8)

    Tällä asetuksella olisi edistettävä myös unionin laajempia ympäristötavoitteita. Kahdeksannessa ympäristöalan toimintaohjelmassa (38) vahvistetaan oikeudellisessa kehyksessä unionin tavoite pysyä maapallon sietokyvyn rajoissa ja määritetään mahdollistavat edellytykset ensisijaisten tavoitteiden, kuten myrkyttömään kiertotalouteen siirtymisen, saavuttamiseksi. Euroopan vihreän kehityksen ohjelmassa kehotetaan unionia myös parantamaan ilman, veden ja maaperän pilaantumisen ja kulutustavaroiden aiheuttaman saastumisen seurantaa, ehkäisemistä, niitä koskevaa raportointia sekä niihin liittyviä korjaavia toimia. Tämä tarkoittaa, että kemikaalien, materiaalien ja tuotteiden on oltava tai niistä on tehtävä suunnittelultaan ja elinkaarensa aikana turvallisia ja ympäristön kannalta kestäviä, mikä johtaa myrkyttömiin materiaalikiertoihin (39). Lisäksi sekä Euroopan vihreän kehityksen ohjelmassa että kiertotalouden toimintasuunnitelmassa todetaan, että unionin sisämarkkinat tarjoavat kriittisen massan, joka voi vaikuttaa tuotteiden kestävyyttä ja tuotesuunnittelua koskeviin maailmanlaajuisiin standardeihin. Tämän asetuksen pitäisi sen vuoksi vaikuttaa merkittävästi YK:n kestävän kehityksen Agenda 2030 -toimintaohjelman kestävän kehityksen tavoitteiden vastuullista kuluttamista koskevassa tavoitteessa (40) vahvistettujen monien päämäärien saavuttamiseen sekä unionissa että sen ulkopuolella.

    Tarkistus 9

    Ehdotus asetukseksi

    Johdanto-osan 12 a kappale (uusi)

    Komission teksti

    Tarkistus

     

    (12 a)

    Käytettyjen tuotteiden ala on erityisessä asemassa kestävän tuotannon ja kulutuksen edistämisessä, uusien kiertotalouden liiketoimintamallien kehittäminen mukaan luettuna. Tämä ala perustuu siihen, että tuotteen käyttöikää pyritään pidentämään ja välttämään se, että siitä tulee jätettä, joten alan erityispiirteet huomioon ottaen unionista peräisin olevien käytettyjen tuotteiden, erityisesti kunnostettavien tai korjattavien tuotteiden, ei pitäisi katsoa olevan uusia tuotteita, jotka saatetaan markkinoille tai otetaan käyttöön, ja sen vuoksi ei pitäisi vaatia, että ne ovat ekologisen suunnittelun vaatimusten mukaisia. Kolmansista maista tuotavien käytettyjen tuotteiden olisi voitava ekologisen suunnittelun vaatimusten mukaisia, mutta niille olisi voitava myöntää poikkeus edellyttäen, että tietyt edellytykset täyttyvät.

    Tarkistus 10

    Ehdotus asetukseksi

    Johdanto-osan 13 kappale

    Komission teksti

    Tarkistus

    (13)

    Tuotteiden ympäristökestävyyden parantamiseksi ja niiden vapaan liikkuvuuden varmistamiseksi sisämarkkinoilla komissiolle olisi siirrettävä valta hyväksyä SEUT-sopimuksen 290 artiklan mukaisesti säädösvallan siirron nojalla annettavia delegoituja säädöksiä, joilla täydennetään tätä asetusta asettamalla ekologisen suunnittelun vaatimuksia. Kyseisiä ekologisen suunnittelun vaatimuksia olisi periaatteessa sovellettava tiettyihin tuoteryhmiin, kuten pesukoneisiin tai pesu- ja kuivauskoneisiin. Jotta ekologisen suunnittelun vaatimukset olisivat mahdollisimman tuloksellisia ja tuotteiden ympäristökestävyyttä voitaisiin parantaa tehokkaasti, olisi myös oltava mahdollista vahvistaa yksi tai useampi horisontaalinen ekologisen suunnittelun vaatimus laajemmille tuoteryhmille, kuten elektroniikkalaitteille tai tekstiileille. Tuoteryhmille olisi asetettava horisontaalisia ekologisen suunnittelun vaatimuksia silloin, kun niiden tekniset yhtäläisyydet mahdollistavat niiden ympäristökestävyyden parantamisen samojen vaatimusten perusteella.

    (13)

    Tuotteiden ympäristökestävyyden parantamiseksi ja niiden vapaan liikkuvuuden varmistamiseksi sisämarkkinoilla komissiolle olisi siirrettävä valta hyväksyä SEUT-sopimuksen 290 artiklan mukaisesti säädösvallan siirron nojalla annettavia delegoituja säädöksiä, joilla täydennetään tätä asetusta asettamalla ekologisen suunnittelun vaatimuksia. Kyseisiä ekologisen suunnittelun vaatimuksia olisi periaatteessa sovellettava tiettyihin tuoteryhmiin, kuten pesukoneisiin tai pesu- ja kuivauskoneisiin. Jotta ekologisen suunnittelun vaatimukset olisivat mahdollisimman tuloksellisia ja tuotteiden ympäristökestävyyttä voitaisiin parantaa tehokkaasti, olisi myös oltava mahdollista vahvistaa yksi tai useampi horisontaalinen ekologisen suunnittelun vaatimus laajemmille tuoteryhmille, kuten elektroniikkalaitteille tai tekstiileille. Tuoteryhmille olisi asetettava horisontaalisia ekologisen suunnittelun vaatimuksia silloin, kun niiden tekniset yhtäläisyydet mahdollistavat niiden ympäristökestävyyden parantamisen samojen vaatimusten perusteella. On tärkeää laatia erityisesti kestävyyttä ja korjattavuutta koskevia horisontaalisia vaatimuksia. Talouden toimijoille olisi annettava riittävästi aikaa mukautua uusiin ekologisen suunnittelun vaatimuksiin. Näissä horisontaalisissa vaatimuksissa olisi otettava huomioon mahdolliset ympäristöhyödyt, joita saadaan yhden yleislaturin käytöstä useita tuotteita varten. Sen vuoksi olisi vaadittava, että tuoteryhmät, joilla on teknisiä samankaltaisuuksia, varustetaan yleislatureilla.

    Tarkistus 11

    Ehdotus asetukseksi

    Johdanto-osan 14 kappale

    Komission teksti

    Tarkistus

    (14)

    Kun komissio asettaa tuoteryhmälle sopivia vaatimuksia, niihin on kuuluttava suoritustaso- ja tietovaatimuksia. Näitä vaatimuksia olisi käytettävä parantamaan ympäristökestävyyden kannalta merkityksellisiä tuoteominaisuuksia, kuten energiatehokkuutta, kestävyyttä, korjattavuutta sekä hiili- ja ympäristöjalanjälkeä. Ekologisen suunnittelun vaatimusten olisi oltava läpinäkyviä, objektiivisia ja oikeasuhteisia sekä kansainvälistä kauppaa koskevien sääntöjen mukaisia.

    (14)

    Kun komissio asettaa tuoteryhmälle sopivia vaatimuksia, niihin on kuuluttava suoritustaso- ja tietovaatimuksia. Näitä vaatimuksia olisi käytettävä parantamaan ympäristökestävyyttä koskevia merkityksellisiä tuoteominaisuuksia, kuten energiatehokkuutta, kestävyyttä, korjattavuutta , uudelleenkäytettävyyttä, kierrätettävyyttä sekä hiili- ja ympäristöjalanjälkeä. Ekologisen suunnittelun vaatimusten olisi oltava läpinäkyviä, objektiivisia ja oikeasuhteisia sekä kansainvälistä kauppaa koskevien sääntöjen mukaisia. Näiden vaatimusten olisi myös perustuttava liitteessä I tarkoitettuihin tuoteparametreihin, ja komission olisi vaatimuksia asettaessaan otettava huomioon unionin tavoitteet ilmaston, ympäristön ja biologisen monimuotoisuuden, energiatehokkuuden ja resurssivarmuuden aloilla. Vaatimusten olisi osaltaan autettava pienentämään unionin ympäristö-, materiaali- ja kulutusjalanjälkiä, jotta ne voidaan mahdollisimman pian saattaa maapallon kestävyyden rajojen mukaisiksi.

    Tarkistus 12

    Ehdotus asetukseksi

    Johdanto-osan 15 kappale

    Komission teksti

    Tarkistus

    (15)

    Kun komissio on hyväksynyt delegoidun säädöksen ekologisen suunnittelun vaatimusten vahvistamisesta tietyn tuoteryhmän osalta, jäsenvaltioiden ei pitäisi enää voida asettaa kansallisia suoritustasovaatimuksia, jotka perustuvat tällaisiin kyseisessä delegoidussa säädöksessä säädettyihin suoritustasovaatimusten kattamiin tuoteparametreihin, eikä niiden pitäisi myöskään voida asettaa kansallisia tietovaatimuksia, jotka perustuvat tällaisiin kyseisessä delegoidussa säädöksessä säädettyihin tietovaatimusten kattamiin parametreihin. Näin on toimittava sisämarkkinoiden toiminnan varmistamiseksi. Samasta syystä komissiolle olisi siirrettävä valta vahvistaa, että suoritustasovaatimusten ja/tai tietovaatimusten muodossa annettavat ekologisen suunnittelun vaatimukset eivät ole välttämättömiä tietyn tuoteparametrin osalta.

    (15)

    Kun komissio on hyväksynyt delegoidun säädöksen ekologisen suunnittelun vaatimusten vahvistamisesta tietyn tuoteryhmän osalta, jäsenvaltioiden ei pitäisi enää voida asettaa kansallisia suoritustasovaatimuksia, jotka perustuvat tällaisiin kyseisessä delegoidussa säädöksessä säädettyihin suoritustasovaatimusten kattamiin tuoteparametreihin, eikä niiden pitäisi myöskään voida asettaa kansallisia tietovaatimuksia, jotka perustuvat tällaisiin kyseisessä delegoidussa säädöksessä säädettyihin tietovaatimusten kattamiin parametreihin. Näin on toimittava sisämarkkinoiden toiminnan varmistamiseksi. Samasta syystä komissiolle olisi siirrettävä valta vahvistaa, että suoritustasovaatimusten ja/tai tietovaatimusten muodossa annettavat ekologisen suunnittelun vaatimukset eivät ole välttämättömiä tietyn tuoteparametrin osalta. On tärkeää, että komissio perustelee asianmukaisesti päätöksensä, jos se päättää olla asettamatta suoritustaso- tai tietovaatimuksia.

    Tarkistus 13

    Ehdotus asetukseksi

    Johdanto-osan 17 kappale

    Komission teksti

    Tarkistus

    (17)

    Päällekkäisten toimien ja sääntelytaakan välttämiseksi olisi varmistettava yhdenmukaisuus tämän asetuksen ja muussa unionin lainsäädännössä tai sen nojalla asetettujen vaatimusten kanssa, erityisesti tuotteita, kemikaaleja ja jätteitä koskevan lainsäädännön (51) kanssa. Unionin muun lainsäädännön nojalla annetut valtuutukset asettaa vaatimuksia, joilla on samat tai samankaltaiset vaikutukset kuin tämän asetuksen mukaisilla vaatimuksilla, eivät kuitenkaan rajoita tähän asetukseen sisältyviä valtuutuksia paitsi, jos tässä asetuksessa niin täsmennetään.

    (17)

    Olisi varmistettava yhdenmukaisuus tämän asetuksen ja muussa unionin lainsäädännössä tai sen nojalla asetettujen vaatimusten kanssa, erityisesti tuotteita, kemikaaleja , pakkauksia ja jätteitä koskevan lainsäädännön (51) kanssa. Unionin muun lainsäädännön nojalla annetut valtuutukset asettaa vaatimuksia, joilla on samat tai samankaltaiset vaikutukset kuin tämän asetuksen mukaisilla vaatimuksilla, eivät kuitenkaan rajoita tähän asetukseen sisältyviä valtuutuksia paitsi, jos tässä asetuksessa niin täsmennetään.

    Tarkistus 14

    Ehdotus asetukseksi

    Johdanto-osan 19 kappale

    Komission teksti

    Tarkistus

    (19)

    Tuotteiden moninaisuuden huomioon ottamiseksi komission olisi valittava menetelmät, joilla arvioidaan ekologisen suunnittelun vaatimusten asettamista, ja tarvittaessa kehitettävä niitä edelleen ottaen huomioon tuotteen luonteen, sen keskeisimmät ominaisuudet ja sen elinkaaren aikaiset vaikutukset. Näin tehdessään komission olisi myös otettava huomioon kokemuksensa direktiivin 2009/125/EY mukaisten vaatimusten arvioinnista ja jatkuvat pyrkimykset kehittää ja parantaa tieteeseen perustuvia arviointivälineitä, kuten energiaan liittyvien tuotteiden ekologisen suunnittelun menetelmien päivittäminen, sekä komission suosituksessa (EU) 2021/227956 vahvistettu tuotteen ympäristöjalanjälkeä koskeva menetelmä, myös hiilen väliaikaisen varastoinnin osalta, sekä kansainvälisten ja eurooppalaisten standardointiorganisaatioiden kehittämät standardit, myös muun muassa energiaan liittyvien tuotteiden materiaalitehokkuuden osalta. Näiden välineiden pohjalta ja tarvittaessa asiaa koskevia selvityksiä hyödyntämällä komission olisi edelleen vahvistettava kiertotalouden näkökohtia (kuten kestävyyttä, korjattavuutta, muun muassa korjattavuuspisteytystä, ja uudelleenkäytön ja kierrätyksen estävien kemikaalien tunnistamista) tuotteiden arvioinnissa ja ekologisen suunnittelun vaatimusten valmistelussa , minkä lisäksi sen olisi tarvittaessa kehitettävä uusia menetelmiä tai välineitä. Uusia lähestymistapoja voidaan tarvita myös pakollisten julkisia hankintoja koskevien kriteerien valmistelemiseen sekä myymättömien kulutustuotteiden hävittämisen kieltämiseen. (56)

    (19)

    Tuotteiden moninaisuuden huomioon ottamiseksi komission olisi valittava menetelmät, joilla arvioidaan ekologisen suunnittelun vaatimusten asettamista, ja tarvittaessa kehitettävä niitä edelleen ottaen huomioon tuotteen luonteen, sen keskeisimmät ominaisuudet ja sen elinkaaren aikaiset vaikutukset. Näin tehdessään komission olisi myös otettava huomioon kokemuksensa direktiivin 2009/125/EY mukaisten vaatimusten arvioinnista ja jatkuvat pyrkimykset kehittää ja parantaa tieteeseen perustuvia arviointivälineitä, kuten energiaan liittyvien tuotteiden ekologisen suunnittelun menetelmien päivittäminen, sekä komission suosituksessa (EU) 2021/2279 (56) vahvistettu tuotteen ympäristöjalanjälkeä koskeva menetelmä, myös hiilen väliaikaisen varastoinnin osalta, sekä kansainvälisten ja eurooppalaisten standardointiorganisaatioiden kehittämät standardit, myös muun muassa energiaan liittyvien tuotteiden materiaalitehokkuuden osalta sekä sähkötekniikan alalla . Näiden välineiden pohjalta ja tarvittaessa asiaa koskevia selvityksiä hyödyntämällä komission olisi edelleen vahvistettava kiertotalouden näkökohtia (kuten kestävyyttä, korjattavuutta, muun muassa korjattavuuspisteytystä, kierrätettävyyttä, uudelleenkäytettävyyttä ja uudelleenkäytön ja kierrätyksen estävien kemikaalien tunnistamista) tuotteiden arvioinnissa elinkaariajattelun mukaisesti ekologisen suunnittelun vaatimusten valmistelua varten , minkä lisäksi sen olisi tarvittaessa kehitettävä uusia menetelmiä tai välineitä. Uusia lähestymistapoja voidaan tarvita myös pakollisten julkisia hankintoja koskevien kriteerien valmistelemiseen sekä myymättömien kulutustuotteiden hävittämisen kieltämiseen.

    Tarkistus 15

    Ehdotus asetukseksi

    Johdanto-osan 20 kappale

    Komission teksti

    Tarkistus

    (20)

    Suoritustasovaatimusten olisi liityttävä sellaisen kohdennetun tuotenäkökohdan kannalta merkitykselliseen valikoituun tuoteparametriin, jonka osalta on havaittu mahdollisuuksia parantaa ympäristökestävyyttä. Tällaisiin vaatimuksiin voi sisältyä vähimmäis- tai enimmäissuoritustasoja tuoteparametrin osalta, muita kuin määrällisiä vaatimuksia, joiden tavoitteena on parantaa suoritustasoa suhteessa tuoteparametriin, taikka vaatimuksia, jotka liittyvät tuotteen toiminnalliseen suoritustasoon, jotta voidaan varmistaa, että valitut suoritustasovaatimukset eivät vaikuta kielteisesti tuotteen kykyyn suorittaa toiminto, jota varten se on suunniteltu ja saatettu markkinoille. Vähimmäis- tai enimmäistasojen osalta ne voidaan toteuttaa käyttövaiheen energiankulutusta tai tuotteeseen sisältyvän tietyn materiaalin määriä rajoittamalla, kierrätetyn sisällön vähimmäismääriä koskevalla vaatimuksella taikka asettamalla raja tietylle ympäristövaikutusluokalle tai kaikkien keskeisten ympäristövaikutusten summalle. Esimerkki muusta kuin määrällisestä vaatimuksesta on sellaisen tietyn teknisen ratkaisun kieltäminen, joka on haitallinen tuotteen korjattavuudelle. Suoritustasovaatimuksia käytetään sen varmistamiseksi, että heikoimmin suoriutuvat tuotteet poistetaan markkinoilta silloin, kun tämä on välttämätöntä asetuksen ympäristökestävyystavoitteiden edistämiseksi.

    (20)

    Suoritustasovaatimusten olisi liityttävä sellaisen kohdennetun tuotenäkökohdan kannalta merkitykselliseen valikoituun tuoteparametriin, jonka osalta on havaittu mahdollisuuksia parantaa ympäristökestävyyttä. Tällaisiin vaatimuksiin voi sisältyä vähimmäis- tai enimmäissuoritustasoja tuoteparametrin osalta, muita kuin määrällisiä vaatimuksia, joiden tavoitteena on parantaa suoritustasoa suhteessa tuoteparametriin, taikka vaatimuksia, jotka liittyvät tuotteen toiminnalliseen suoritustasoon, jotta voidaan varmistaa, että valitut suoritustasovaatimukset eivät vaikuta kielteisesti tuotteen kykyyn suorittaa toiminto, jota varten se on suunniteltu ja saatettu markkinoille. Vähimmäis- tai enimmäistasojen osalta ne voidaan toteuttaa käyttövaiheen energiankulutusta tai tuotteeseen sisältyvän tietyn materiaalin määriä rajoittamalla, kierrätetyn sisällön vähimmäismääriä koskevalla vaatimuksella ottaen huomioon kierrätettyjen materiaalien saatavuus taikka asettamalla raja tietylle ympäristövaikutusluokalle tai kaikkien keskeisten ympäristövaikutusten summalle. Esimerkki muusta kuin määrällisestä vaatimuksesta on sellaisen tietyn teknisen ratkaisun kieltäminen, joka on haitallinen tuotteen korjattavuudelle. Suoritustasovaatimuksia käytetään sen varmistamiseksi, että heikoimmin suoriutuvat tuotteet poistetaan markkinoilta ja siirrytään asteittain käyttämään parhaiten suoriutuvia tuotteita silloin, kun tämä on välttämätöntä asetuksen ympäristökestävyystavoitteiden edistämiseksi. Tässä asetuksessa olisi myös otettava huomioon kestävästi hankittujen uusiutuvien materiaalien käyttö tuotteissa ja puututtava nano- ja mikromuovien vapautumiseen.

    Tarkistus 16

    Ehdotus asetukseksi

    Johdanto-osan 22 kappale

    Komission teksti

    Tarkistus

    (22)

    Kemikaaliturvallisuus on todetusti yksi tuotteiden kestävyyden tärkeä näkökohta. Se johtuu siitä, että tietty tai yleinen altistuminen kemikaaleille on vaaraksi ihmisten terveydelle ja ympäristölle, ja kemikaaliturvallisuutta käsitellään kemikaaleja koskevassa lainsäädännössä, kuten Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EY) N:o 1935/2004 (58), Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1907/2006 (59), Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EY) N:o 1223/2009 (60), Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EU) 2017/745 (61) ja Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivissä 2009/48/EY (62). Tällä asetuksella ei pitäisi sallia aineiden rajoittamista kemikaaliturvallisuuden perusteella, kuten tehdään muun unionin lainsäädännön nojalla. Tässä asetuksessa ei myöskään pitäisi sallia aineiden rajoittamista elintarviketurvallisuuteen liittyvistä syistä. Kemikaaleja ja elintarvikkeita koskevassa unionin lainsäädännössä ei sallita sitä, että tiettyjä aineita koskevilla rajoituksilla puututtaisiin sellaisiin kestävyyteen kohdistuviin vaikutuksiin, jotka eivät liity kemikaali- tai elintarviketurvallisuuteen. Tämän rajoitteen poistamiseksi tässä asetuksessa olisi tietyin edellytyksin sallittava sellaisten aineiden rajoittaminen – ensisijaisesti muista kuin kemikaali- tai elintarviketurvallisuuteen liittyvistä syistä – joita esiintyy tuotteissa tai joita käytetään niiden valmistuksessa ja jotka vaikuttavat kielteisesti tuotteiden kestävyyteen. Tämä asetus ei myöskään saisi johtaa Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2011/65/EU (63)soveltamisalaan kuuluvia aineita koskevien rajoitusten päällekkäisyyteen tai korvaamiseen. Direktiivin tavoitteena on ihmisten terveyden ja ympäristön suojelu, mukaan lukien sähkö- ja elektroniikkalaiteromun hyödyntäminen ja loppukäsittely ympäristöä säästävällä tavalla.

    (22)

    Kemikaaliturvallisuus on todetusti yksi tuotteiden kestävyyden tärkeä näkökohta. Se johtuu siitä, että tietty tai yleinen altistuminen kemikaaleille on vaaraksi ihmisten terveydelle ja ympäristölle, ja kemikaaliturvallisuutta käsitellään kemikaaleja koskevassa lainsäädännössä, kuten Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EY) N:o 1935/2004 (58), Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1907/2006 (59), Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EY) N:o 1223/2009 (60), Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EU) 2017/745 (61) ja Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivissä 2009/48/EY (62). Tällä asetuksella ei pitäisi sallia aineiden rajoittamista kemikaaliturvallisuuden perusteella, kuten tehdään muun unionin lainsäädännön nojalla , paitsi jos tuotteessa tai tuotteen komponentissa olevan aineen käytöstä aiheutuu markkinoille saatettaessa tai tuotteen elinkaaren myöhemmissä vaiheissa ihmisten terveydelle tai ympäristölle riski, jota ei voida hyväksyä . Tässä asetuksessa ei pitäisi sallia aineiden rajoittamista elintarviketurvallisuuteen liittyvistä syistä. Kemikaaleja ja elintarvikkeita koskevassa unionin lainsäädännössä ei sallita sitä, että tiettyjä aineita koskevilla rajoituksilla puututtaisiin sellaisiin kestävyyteen kohdistuviin vaikutuksiin, jotka eivät liity kemikaali- tai elintarviketurvallisuuteen. Tämän rajoitteen poistamiseksi tässä asetuksessa olisi tietyin edellytyksin sallittava sellaisten aineiden rajoittaminen joita esiintyy tuotteissa ja jotka vaikuttavat kielteisesti tuotteiden kestävyyteen. Tämän asetuksen olisi tarvittaessa täydennettävä Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2011/65/EU (63)soveltamisalaan kuuluvia aineita koskevia rajoituksia mutta ei saisi johtaa niiden päällekkäisyyteen tai korvaamiseen. Direktiivin tavoitteena on ihmisten terveyden ja ympäristön suojelu, mukaan lukien sähkö- ja elektroniikkalaiteromun hyödyntäminen ja loppukäsittely ympäristöä säästävällä tavalla.

    Tarkistus 17

    Ehdotus asetukseksi

    Johdanto-osan 23 kappale

    Komission teksti

    Tarkistus

    (23)

    Tuotteiden ympäristökestävyyden parantamiseksi tietovaatimusten olisi liityttävä tuotenäkökohdan kannalta keskeiseen valikoituun tuoteparametriin, kuten tuotteen ympäristöjalanjälkeen tai sen kestävyyteen. Niissä voidaan edellyttää , että valmistaja asettaa saataville tietoja tuotteen suoritustasosta suhteessa valikoituun parametriin tai muita tietoja, jotka voivat vaikuttaa siihen, miten muut osapuolet kuin valmistaja käsittelevät tuotetta, jotta voidaan parantaa suoritustasoa tällaisen parametrin osalta. Tällaisilla tietovaatimuksilla olisi tarvittaessa täydennettävä saman tuoteparametrin suoritustasovaatimusta tai korvattava se. Jos delegoitu säädös sisältää tietovaatimuksia, siinä olisi ilmoitettava menetelmä, jolla vaaditut tiedot asetetaan saataville, mikä voidaan tehdä esimerkiksi asettamalla tiedot saataville vapaasti käytettävissä olevalla verkkosivustolla, tuotepassissa tai tuotemerkinnöissä. Tietovaatimukset ovat tarpeen, jotta voidaan saada aikaan käyttäytymisen muutos, jota tarvitaan sen varmistamiseksi, että tämän asetuksen ympäristökestävyystavoitteet saavutetaan. Tietovaatimukset tarjoavat ostajille ja viranomaisille vankan perustan tuotteiden vertailuun niiden ympäristökestävyyden perusteella. Tämän odotetaan auttavan kuluttajia ja viranomaisia tekemään kestävämpiä valintoja.

    (23)

    Tuotteiden ympäristökestävyyden parantamiseksi tietovaatimusten olisi liityttävä tuotenäkökohdan kannalta keskeiseen valikoituun tuoteparametriin, kuten tuotteen ympäristö- ja hiilijalanjälkeen ja sen kestävyyteen. Niissä olisi edellytettävä , että valmistaja asettaa saataville tietoja tuotteen suoritustasosta suhteessa valikoituun parametriin tai muita tietoja, jotka voivat vaikuttaa siihen, miten muut osapuolet kuin valmistaja käsittelevät tuotetta, jotta voidaan parantaa suoritustasoa tällaisen parametrin osalta. Tällaisilla tietovaatimuksilla olisi tarvittaessa täydennettävä saman tuoteparametrin suoritustasovaatimusta tai korvattava se. On tärkeää, että komissio perustelee asianmukaisesti päätöksensä asettaa vain tietovaatimuksia suoritustasovaatimusten sijaan. Jos delegoitu säädös sisältää tietovaatimuksia, siinä olisi ilmoitettava menetelmä, jolla vaaditut tiedot asetetaan saataville ja helposti saavutettaviksi , mikä voidaan tehdä esimerkiksi asettamalla tiedot saataville vapaasti käytettävissä olevalla verkkosivustolla, tuotepassissa tai tuotemerkinnöissä. Loppukäyttäjien terveyttä, turvallisuutta ja oikeuksia koskevat olennaiset tiedot olisi aina annettava kuluttajille fyysisesti, ja ne olisi asetettava saataville tuotteeseen sisältyvän tietovälineen kautta. Tietovaatimukset ovat tarpeen, jotta voidaan saada aikaan käyttäytymisen muutos, jota tarvitaan sen varmistamiseksi, että tämän asetuksen ympäristökestävyystavoitteet saavutetaan . Tietoon perustuvan ostopäätöksen kannalta merkitykselliset tiedot olisi annettava kuluttajille ennen tuotteen ostamista . Tietovaatimukset tarjoavat ostajille ja viranomaisille vankan perustan tuotteiden vertailuun niiden ympäristökestävyyden perusteella. Tämän odotetaan auttavan kuluttajia ja viranomaisia tekemään kestävämpiä valintoja.

    Tarkistus 18

    Ehdotus asetukseksi

    Johdanto-osan 24 kappale

    Komission teksti

    Tarkistus

    (24)

    Jos delegoituihin säädöksiin sisältyy tietovaatimuksia, niissä voidaan lisäksi määrittää yhteen tai useampaan keskeiseen tuoteparametriin liittyviä suoritustasoluokkia, jotta voidaan helpottaa tuotteiden vertailua kyseisen parametrin perusteella. Suoritustasoluokilla olisi mahdollistettava tuotteiden eriyttäminen niiden suhteellisen kestävyyden perusteella. Sekä kuluttajat että viranomaiset voisivat käyttää niitä. Näin ollen niiden tarkoituksena on ohjata markkinoita kohti ympäristön kannalta kestävämpiä tuotteita.

    (24)

    Jos delegoituihin säädöksiin sisältyy tietovaatimuksia, niissä voidaan lisäksi määrittää yhteen tai useampaan keskeiseen tuoteparametriin liittyviä suoritustasoluokkia, jotta voidaan helpottaa tuotteiden vertailua kyseisen parametrin perusteella. Suoritustasoluokilla olisi mahdollistettava tuotteiden eriyttäminen niiden suhteellisen kestävyyden perusteella. Sekä kuluttajat että viranomaiset voisivat käyttää niitä. Näin ollen niiden tarkoituksena on ohjata markkinoita kohti ympäristön kannalta kestävämpiä tuotteita toiminnallisuudesta tinkimättä . Koska tuotteiden kestävyyttä ja korjattavuutta koskevilla tietovaatimuksilla on rooli siinä, että kuluttajat omaksuvat kestäviä kulutustottumuksia, tällä asetuksella olisi mahdollistettava korjattavuuspisteytysten vahvistaminen.

    Tarkistus 19

    Ehdotus asetukseksi

    Johdanto-osan 26 kappale

    Komission teksti

    Tarkistus

    (26)

    Tässä asetuksessa säädettyihin tietovaatimuksiin olisi sisällytettävä vaatimus tuotepassin asettamisesta saataville. Tuotepassi on tärkeä väline tietojen asettamiseksi toimijoiden saataville koko arvoketjussa. Tuotepassin saatavuuden pitäisi parantaa merkittävästi tuotteen jäljitettävyyttä sen koko elinkaaren ajan koko arvoketjussa. Tuotepassin pitäisi muun muassa auttaa kuluttajia tekemään tietoon perustuvia valintoja parantamalla heidän mahdollisuuksiaan saada heille merkityksellisiä tuotetietoja sekä mahdollistaa sen, että talouden toimijat, kuten korjaamot tai kierrättäjät, voivat tutustua asiaankuuluviin tietoihin ja toimivaltaiset kansalliset viranomaiset hoitaa tehtävänsä. Tätä varten tuotepassilla ei pitäisi korvata vaan täydentää muita kuin digitaalisia tiedonsiirtomuotoja, kuten ohjekirjassa tai etiketissä olevia tietoja. Lisäksi tuotepassia olisi voitava käyttää sellaisia muita kestävyysnäkökohtia koskevia tietoja varten, joita sovelletaan asianomaiseen tuoteryhmään unionin muun lainsäädännön nojalla.

    (26)

    Tässä asetuksessa säädettyihin tietovaatimuksiin olisi sisällytettävä vaatimus tuotepassin asettamisesta saataville. Tuotepassi on tärkeä väline tietojen asettamiseksi toimijoiden saataville koko arvoketjussa. Tuotepassin saatavuuden pitäisi parantaa merkittävästi tuotteen jäljitettävyyttä sen koko elinkaaren ajan koko arvoketjussa. Tuotepassin pitäisi muun muassa auttaa kuluttajia tekemään tietoon perustuvia valintoja parantamalla heidän mahdollisuuksiaan saada kyseinen tuote sekä mahdollistaa sen, että talouden toimijat ja muut arvoketjun toimijat , kuten ammattimaiset korjaamot , riippumattomat toimijat, kunnostajat tai kierrättäjät, voivat tutustua asiaankuuluviin tietoihin ja toimivaltaiset kansalliset viranomaiset hoitaa tehtävänsä vaarantamatta luottamuksellisten liiketoimintatietojen suojaa . Tätä varten tuotepassilla ei pitäisi korvata vaan täydentää muita kuin digitaalisia tiedonsiirtomuotoja, kuten ohjekirjassa tai etiketissä olevia tietoja. Lisäksi tuotepassia olisi voitava käyttää sellaisia muita kestävyysnäkökohtia koskevia tietoja varten, joita sovelletaan asianomaiseen tuoteryhmään unionin muun lainsäädännön nojalla.

    Tarkistus 20

    Ehdotus asetukseksi

    Johdanto-osan 27 kappale

    Komission teksti

    Tarkistus

    (27)

    Tuotteen ja sen markkinoiden luonteen huomioon ottamiseksi tuotepassiin sisällytettävät tiedot olisi tutkittava tarkkaan ja tapauskohtaisesti tuotekohtaisia sääntöjä valmisteltaessa. Jotta tuloksena syntyvien tietojen saatavuus voidaan optimoida ja samalla suojata teollis- ja tekijänoikeuksia, tuotepassi on suunniteltava ja pantava täytäntöön niin, että mahdollistetaan eriävät käyttöoikeudet tuotepassiin sisältyvien tietojen ja sidosryhmän tyypistä riippuen. Samoin, jotta vältetään yrityksille ja yleisölle aiheutuvat kustannukset, jotka ovat suhteettomia laajempiin hyötyihin nähden, tuotepassin olisi oltava tuote-, erä- tai tuotemallikohtainen riippuen esimerkiksi arvoketjun monimutkaisuudesta sekä kyseessä olevien tuotteiden koosta, luonteesta tai vaikutuksista.

    (27)

    Tuotteen ja sen markkinoiden luonteen huomioon ottamiseksi tuotepassiin sisällytettävät tiedot olisi tutkittava tarkkaan ja tapauskohtaisesti tuotekohtaisia sääntöjä valmisteltaessa ottaen huomioon yksilölliset tuotteet sekä luottamuksellisten liiketoimintatietojen suojan . Jotta tuloksena syntyvien tietojen saatavuus voidaan optimoida ja samalla suojata teollis- ja tekijänoikeuksia, tuotepassi on suunniteltava ja pantava täytäntöön niin, että mahdollistetaan eriävät käyttöoikeudet tuotepassiin sisältyvien tietojen ja sidosryhmän tyypistä riippuen. Samoin, jotta vältetään yrityksille ja yleisölle aiheutuvat kustannukset, jotka ovat suhteettomia laajempiin hyötyihin nähden, tuotepassin olisi oltava tuote-, erä- tai tuotemallikohtainen riippuen esimerkiksi arvoketjun monimutkaisuudesta sekä kyseessä olevien tuotteiden koosta, luonteesta tai vaikutuksista. Tuotepassin olisi oltava saatavilla vähintään tietyn tuotteen odotetun käyttöiän ajan, mutta siinä olisi oltava riittävä marginaali sen varmistamiseksi, että tuotepassi on saatavilla tapauksissa, joissa tuote kestää odotettua kauemmin.

    Tarkistus 21

    Ehdotus asetukseksi

    Johdanto-osan 28 kappale

    Komission teksti

    Tarkistus

    (28)

    Yhteentoimivuuden varmistamiseksi olisi täsmennettävä sallittujen tietovälineiden tyypit. Samasta syystä tietoväline ja yksilöllinen tuotetunniste olisi myönnettävä kansainvälisesti tunnustettujen standardien mukaisesti. Komissiolle olisi siirrettävä valta hyväksyä SEUT-sopimuksen 290 artiklan mukaisesti säädösvallan siirron nojalla annettavia delegoituja säädöksiä tämän asetuksen tarkistamiseksi korvaamalla tai lisäämällä standardeja, joiden mukaisesti tietoväline ja yksilölliset tunnisteet voidaan myöntää teknisen tai tieteellisen edistymisen perusteella. Tämän pitäisi varmistaa, että kaikki talouden toimijat voivat kirjata ja toimittaa tuotepassiin sisältyvät tiedot, sekä taata yksilöllisen tunnisteen yhteensopivuus ulkoisten osatekijöiden, kuten skannauslaitteiden, kanssa.

    (28)

    Yhteentoimivuuden varmistamiseksi olisi täsmennettävä sallittujen tietovälineiden tyypit. Samasta syystä tietoväline ja yksilöllinen tuotetunniste olisi myönnettävä kansainvälisesti tunnustettujen standardien mukaisesti. Tietojen olisi oltava siirrettävissä avoimessa yhteentoimivassa tiedonvaihtoverkossa, jossa ei synny toimittajariippuvuutta. Komissiolle olisi siirrettävä valta hyväksyä SEUT-sopimuksen 290 artiklan mukaisesti säädösvallan siirron nojalla annettavia delegoituja säädöksiä tämän asetuksen tarkistamiseksi korvaamalla tai lisäämällä standardeja, joiden mukaisesti tietoväline ja yksilölliset tunnisteet voidaan myöntää teknisen tai tieteellisen edistymisen perusteella. Tämän pitäisi varmistaa, että kaikki talouden toimijat voivat kirjata ja toimittaa tuotepassiin sisältyvät tiedot, sekä taata yksilöllisen tunnisteen yhteensopivuus ulkoisten osatekijöiden, kuten skannauslaitteiden, kanssa.

    Tarkistus 22

    Ehdotus asetukseksi

    Johdanto-osan 29 kappale

    Komission teksti

    Tarkistus

    (29)

    Jotta ei viivytettäisi tarpeettomasti muiden kuin tuotepassia koskevien ekologisen suunnittelun vaatimusten vahvistamista tai jotta voitaisiin varmistaa, että tuotepassit voidaan panna tehokkaasti täytäntöön, komission olisi voitava vapauttaa tuoteryhmiä tuotepassia koskevista vaatimuksista, jos tuotepassin teknisen suunnittelun ja toiminnan olennaisiin vaatimuksiin liittyviä teknisiä eritelmiä ei ole saatavilla. Toisaalta talouden toimijoille aiheutuvan tarpeettoman hallinnollisen rasitteen välttämiseksi komission olisi voitava vapauttaa tuoteryhmiä tuotepassia koskevista vaatimuksista, jos muuhun unionin lainsäädäntöön sisältyy jo tuotetietojen digitaalista toimittamista koskeva järjestelmä, jonka avulla arvoketjun toimijat voivat tutustua asiaankuuluviin tuotetietoihin ja joka helpottaa toimivaltaisten kansallisten viranomaisten suorittamaa tuotteiden vaatimustenmukaisuuden todentamista. Näitä poikkeuksia olisi tarkasteltava uudelleen säännöllisesti ottaen huomioon se, miten hyvin tekniset eritelmät ovat saatavilla.

    (29)

    Jotta ei viivytettäisi tarpeettomasti muiden kuin tuotepassia koskevien ekologisen suunnittelun vaatimusten vahvistamista tai jotta voitaisiin varmistaa, että tuotepassit voidaan panna tehokkaasti täytäntöön, komission olisi voitava vapauttaa tuoteryhmiä tuotepassia koskevista vaatimuksista, jos tuotepassin teknisen suunnittelun ja toiminnan olennaisiin vaatimuksiin liittyviä teknisiä eritelmiä ei ole saatavilla. Toisaalta talouden toimijoille aiheutuvan tarpeettoman hallinnollisen rasitteen välttämiseksi komission olisi voitava poikkeuksellisesti vapauttaa tuoteryhmiä tuotepassia koskevista vaatimuksista, jos muuhun unionin lainsäädäntöön sisältyy jo tuotetietojen digitaalista toimittamista koskeva järjestelmä, jonka avulla arvoketjun toimijat voivat tutustua asiaankuuluviin tuotetietoihin ja joka helpottaa toimivaltaisten kansallisten viranomaisten suorittamaa tuotteiden vaatimustenmukaisuuden todentamista. Näitä poikkeuksia olisi tarkasteltava uudelleen säännöllisesti ottaen huomioon se, miten hyvin tekniset eritelmät ovat saatavilla , ja ne olisi mahdollisuuksien mukaan päätettävä .

    Tarkistus 23

    Ehdotus asetukseksi

    Johdanto-osan 33 kappale

    Komission teksti

    Tarkistus

    (33)

    Tuotepassin tehokkaan käyttöönoton varmistamiseksi teknisen suunnittelun, tietovaatimusten ja tuotepassin toiminnan olisi oltava tiettyjen olennaisten teknisten vaatimusten mukaisia. Tällaisten vaatimusten olisi muodostettava perusta tuotepassin yhdenmukaiselle käyttöönotolle eri aloilla. Näiden olennaisten vaatimusten tehokkaan täytäntöönpanon varmistamiseksi olisi otettava käyttöön tekniset eritelmät, joko sellaisen yhdenmukaistetun standardin muodossa, jonka viitetiedot on julkaistu virallisessa lehdessä, tai varavaihtoehtona komission hyväksymän yhteisen eritelmän muodossa. Teknisellä suunnittelulla olisi varmistettava, että tiedot ovat tuotepassissa saatavilla turvallisesti ja yksityisyyden suojaa koskevia sääntöjä noudattaen. Digitaalinen tuotepassi kehitetään kansainvälisten kumppaneiden kanssa käytävässä avoimessa vuoropuhelussa, jotta voidaan ottaa huomioon niiden näkemykset teknisiä eritelmiä laadittaessa ja varmistaa, että nämä auttavat poistamaan ympäristöystävällisempien tuotteiden esteitä ja alentamaan kestävien investointien, markkinoinnin ja vaatimustenmukaisuuden kustannuksia. Jotta arvoketjun jäljitettävyyteen liittyvät tekniset eritelmät voitaisiin panna tehokkaasti täytäntöön, ne olisi mahdollisuuksien mukaan laadittava konsensukseen perustuvan lähestymistavan sekä erilaisten toimijoiden, kuten standardointielinten, toimialajärjestöjen, kuluttajajärjestöjen, asiantuntijoiden, kansalaisjärjestöjen ja kansainvälisten kumppanien, myös kehittyvien talouksien, osallistumisen, sitoutumisen ja tehokkaan yhteistyön pohjalta.

    (33)

    Tuotepassin tehokkaan käyttöönoton varmistamiseksi teknisen suunnittelun, tietovaatimusten ja tuotepassin toiminnan olisi oltava tiettyjen olennaisten teknisten vaatimusten mukaisia. Tällaisten vaatimusten olisi muodostettava perusta tuotepassin yhdenmukaiselle käyttöönotolle eri aloilla. Näiden olennaisten vaatimusten tehokkaan täytäntöönpanon varmistamiseksi olisi otettava käyttöön tekniset eritelmät, joko sellaisen yhdenmukaistetun standardin muodossa, jonka viitetiedot on julkaistu virallisessa lehdessä, tai varavaihtoehtona komission hyväksymän yhteisen eritelmän muodossa. Teknisellä suunnittelulla olisi varmistettava, että tiedot ovat tuotepassissa saatavilla turvallisesti ja yksityisyyden suojaa koskevia sääntöjä noudattaen. Digitaalinen tuotepassi kehitetään kansainvälisten kumppaneiden kanssa käytävässä avoimessa vuoropuhelussa, jotta voidaan ottaa huomioon niiden näkemykset teknisiä eritelmiä laadittaessa ja varmistaa, että nämä auttavat poistamaan ympäristöystävällisempien tuotteiden esteitä pidentämällä tuotteiden elinkaaria ja edistämällä kiertotaloutta, alentamaan kestävien investointien, markkinoinnin ja vaatimustenmukaisuuden kustannuksia sekä tukemaan innovointia . Jotta arvoketjun jäljitettävyyteen liittyvät tekniset eritelmät voitaisiin panna tehokkaasti täytäntöön, ne olisi mahdollisuuksien mukaan laadittava konsensukseen perustuvan lähestymistavan sekä erilaisten toimijoiden, kuten standardointielinten, toimialajärjestöjen, kuluttajajärjestöjen, asiantuntijoiden, kansalaisjärjestöjen ja kansainvälisten kumppanien, myös kehittyvien talouksien, osallistumisen, sitoutumisen ja tehokkaan yhteistyön pohjalta.

    Tarkistus 24

    Ehdotus asetukseksi

    Johdanto-osan 35 kappale

    Komission teksti

    Tarkistus

    (35)

    Jos henkilötietoja käsitellään tämän asetuksen nojalla, niitä olisi käsiteltävä henkilötietojen suojaa koskevien sääntöjen mukaisesti. Toimivaltaisten kansallisten viranomaisten olisi käsiteltävä henkilötietoja Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2016/679 (66) mukaisesti. Komission olisi käsiteltävä henkilötietoja Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2018/1725 (67)mukaisesti.

    (35)

    Jos henkilötietoja käsitellään tämän asetuksen nojalla, niitä olisi käsiteltävä henkilötietojen suojaa koskevien sääntöjen mukaisesti. Toimivaltaisten kansallisten viranomaisten olisi käsiteltävä henkilötietoja Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2016/679 (66) mukaisesti kiinnittäen erityistä huomiota sisäänrakennetun ja oletusarvoisen tietosuojan periaatteisiin . Komission olisi käsiteltävä henkilötietoja Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2018/1725 (67) mukaisesti. Loppukäyttäjien henkilötietoja ei pitäisi säilyttää digitaalisessa tuotepassissa.

    Tarkistus 25

    Ehdotus asetukseksi

    Johdanto-osan 39 kappale

    Komission teksti

    Tarkistus

    (39)

    Jotta kuluttajia voidaan kannustaa tekemään kestävämpiä valintoja, merkeissä olisi – kun sitä edellytetään tämän asetuksen nojalla annetuissa delegoiduissa säädöksissä – annettava tietoja, jotka mahdollistavat tuotteiden tehokkaan vertailun, esimerkiksi osoittamalla suoritustasoluokat. Erityisesti kuluttajille fyysiset merkit voivat olla lisätietolähde myyntipaikassa. Ne voivat tarjota kuluttajille nopean visuaalisen perustan, jonka avulla he voivat vertailla tuotteiden suoritustasoa suhteessa yhteen tai useampaan parametriin. Tarvittaessa olisi myös voitava saada lisätietoja niissä olevista erityisviittauksista, joita voivat olla muun muassa verkkosivustojen osoitteet, dynaamiset QR-koodit, linkit verkkomerkkeihin tai muut asianmukaiset kuluttajalähtöiset keinot. Komission olisi vahvistettava asiaankuuluvassa delegoidussa säädöksessä tehokkain tapa esittää tällaiset merkit, myös verkossa tapahtuvan etämyynnin tapauksessa, ottaen huomioon vaikutukset asiakkaisiin ja talouden toimijoihin sekä kyseisten tuotteiden ominaisuudet. Komissio voi myös vaatia, että merkki painetaan tuotteen pakkaukseen.

    (39)

    Jotta kuluttajia voidaan kannustaa tekemään kestäviä valintoja, merkeissä olisi – kun sitä edellytetään tämän asetuksen nojalla annetuissa delegoiduissa säädöksissä – annettava selkeitä ja helposti ymmärrettäviä tietoja, jotka mahdollistavat tuotteiden tehokkaan vertailun, esimerkiksi osoittamalla suoritustasoluokat. Erityisesti kuluttajille fyysiset merkit voivat olla lisätietolähde myyntipaikassa. Ne voivat tarjota kuluttajille nopean visuaalisen perustan, jonka avulla he voivat vertailla tuotteiden suoritustasoa suhteessa yhteen tai useampaan parametriin. Tarvittaessa olisi myös voitava saada lisätietoja niissä olevista erityisviittauksista, joita voivat olla muun muassa verkkosivustojen osoitteet, dynaamiset QR-koodit, linkit verkkomerkkeihin tai muut asianmukaiset kuluttajalähtöiset keinot. Komission olisi vahvistettava asiaankuuluvassa delegoidussa säädöksessä tehokkain tapa esittää tällaiset merkit, myös verkossa tapahtuvan etämyynnin tapauksessa, ottaen huomioon vaikutukset asiakkaisiin ja talouden toimijoihin sekä kyseisten tuotteiden ominaisuudet. Komissio voi myös vaatia, että merkki painetaan tuotteen pakkaukseen.

    Tarkistus 26

    Ehdotus asetukseksi

    Johdanto-osan 41 kappale

    Komission teksti

    Tarkistus

    (41)

    Kuluttajia olisi suojeltava harhaanjohtavilta tiedoilta, jotka voivat estää heitä valitsemasta ympäristön kannalta kestävämpiä tuotteita. Näistä syistä olisi kiellettävä sellaisten tuotteiden markkinoille saattaminen, joissa on tässä asetuksessa säädettyjä merkkejä jäljittelevä merkki.

    (41)

    Kuluttajia olisi suojeltava harhaanjohtavilta tiedoilta, jotka voivat estää heitä valitsemasta ympäristön kannalta kestävämpiä tuotteita. Näistä syistä olisi kiellettävä sellaisten tuotteiden markkinoille saattaminen, joissa on harhaanjohtavia tai ristiriitaisia tietoja tai tässä asetuksessa säädettyjä merkkejä jäljittelevä merkki. Edelleen olisi kuitenkin oltava mahdollista esittää EU-ympäristömerkki tai muu asetuksessa (EY) N:o 66/2010 vahvistettu olemassa oleva tyypin I ympäristömerkki.

    Tarkistus 27

    Ehdotus asetukseksi

    Johdanto-osan 42 kappale

    Komission teksti

    Tarkistus

    (42)

    Jotta Euroopan vihreän kehityksen ohjelman tavoitteet voidaan toteuttaa mahdollisimman tehokkaasti ja puuttua ensin suurivaikutuksisimpiin tuotteisiin, komission olisi asetettava etusijalle tämän asetuksen nojalla säänneltävät tuotteet ja niihin sovellettavat vaatimukset. Komission olisi direktiivin 2009/125/EY mukaisen priorisointiprosessin perusteella hyväksyttävä vähintään kolme vuotta kattava työsuunnitelma, jossa vahvistetaan luettelo tuoteryhmistä, joiden osalta se aikoo antaa delegoituja säädöksiä, sekä tuoteominaisuudet, joiden osalta se aikoo antaa horisontaalisesti sovellettavia delegoituja säädöksiä. Komission olisi perustettava priorisointinsa kriteereihin, jotka koskevat erityisesti delegoitujen säädösten mahdollista panosta unionin ilmasto-, ympäristö- ja energiatavoitteiden saavuttamiseen ja niiden mahdollisuuksia parantaa valittuja tuoteominaisuuksia aiheuttamatta kuluttajille tai talouden toimijoille suhteettomia kustannuksia. Työsuunnitelmien olisi sisällettävä riittävästi energiaan liittyviä tuotteita koskevia toimia, kun otetaan huomioon niiden merkitys unionin energiatavoitteiden saavuttamisen kannalta. Myös jäsenvaltioita ja sidosryhmiä olisi kuultava ekosuunnittelufoorumin kautta. Koska tämän asetus ja asetus (EU) 2017/1369 täydentävät toisiaan energiaan liittyvien tuotteiden osalta, tämän asetuksen mukaisen työsuunnitelman aikataulu sekä asetuksen (EU) 2017/1369 15 artiklassa säädetty aikataulu olisi yhdenmukaistettava.

    (42)

    Jotta Euroopan vihreän kehityksen ohjelman tavoitteet voidaan toteuttaa mahdollisimman tehokkaasti ja puuttua ensin suurivaikutuksisimpiin tuotteisiin, komission olisi asetettava etusijalle tämän asetuksen nojalla säänneltävät tuotteet ja niihin sovellettavat vaatimukset. Komission olisi direktiivin 2009/125/EY mukaisen priorisointiprosessin perusteella hyväksyttävä vähintään kolme vuotta kattava työsuunnitelma, jossa vahvistetaan luettelo tuoteryhmistä, joiden osalta se aikoo antaa delegoituja säädöksiä, sekä tuoteominaisuudet, joiden osalta se aikoo antaa horisontaalisesti sovellettavia delegoituja säädöksiä , ja näiden vahvistamisen arvioitu aikataulu. Työsuunnitelma ja sen päivitykset olisi asetettava julkisesti saataville ja esitettävä Euroopan parlamentille ennen niiden hyväksymistä . Komission olisi priorisoinnissaan otettava erityisesti huomioon nämä tässä asetuksessa määritetyt tuoteryhmät ja perustettava priorisointinsa kriteereihin, jotka koskevat erityisesti delegoitujen säädösten panosta unionin ilmasto-, ympäristö- ja energiatavoitteiden saavuttamiseen ja niiden mahdollisuuksia parantaa valittuja tuoteominaisuuksia aiheuttamatta kuluttajille tai talouden toimijoille suhteettomia kustannuksia. Työsuunnitelmien olisi sisällettävä riittävästi energiaan liittyviä tuotteita koskevia toimia, kun otetaan huomioon niiden merkitys unionin energiatavoitteiden saavuttamisen kannalta. Myös jäsenvaltioita ja sidosryhmiä olisi kuultava ekosuunnittelufoorumin kautta. Koska tämän asetus ja asetus (EU) 2017/1369 täydentävät toisiaan energiaan liittyvien tuotteiden osalta, tämän asetuksen mukaisen työsuunnitelman aikataulu sekä asetuksen (EU) 2017/1369 15 artiklassa säädetty aikataulu olisi yhdenmukaistettava.

    Tarkistus 28

    Ehdotus asetukseksi

    Johdanto-osan 42 a kappale (uusi)

    Komission teksti

    Tarkistus

     

    (42 a)

    Sementtiteollisuus on yksi energia-, materiaali- ja hiili-intensiivisimmistä aloista, ja tällä hetkellä sen osuus maailman hiilidioksidipäästöistä on noin 7 prosenttia ja EU:n hiilidioksidipäästöistä 4 prosenttia (1a), minkä vuoksi se on keskeinen ala pyrittäessä noudattamaan Pariisin ilmastosopimusta ja unionin ilmastotavoitteita mahdollisimman pian. Vaikka rakennustuotteet, myös sementti, kuuluvat [tulevan rakennustuotteiden kaupan pitämistä koskevien ehtojen yhdenmukaistamisesta, asetuksen (EU) 2019/1020 muuttamisesta ja asetuksen (EU) N:o 305/2011 kumoamisesta annettavan asetuksen (2022/0094 COD)] piiriin, ne kuuluvat edelleen tämän asetuksen soveltamisalaan. Jotta vältetään unionin ilmasto- ja ympäristötavoitteiden saavuttamiseksi kiireesti tarvittavien tuotevaatimusten puuttuminen, näiden tuotteiden [tulevan rakennustuotteiden kaupan pitämistä koskevien ehtojen yhdenmukaistamisesta, asetuksen (EU) 2019/1020 muuttamisesta ja asetuksen (EU) N:o 305/2011 kumoamisesta annettavan asetuksen (2022/0094 COD)] mukaisten asianmukaisten suoritustaso- ja tietovaatimusten puuttumisen olisi johdettava siihen, että ne sisällytetään seuraavaan tämän asetuksen mukaiseen työsuunnitelmaan.

     

    Tarkistus 29

    Ehdotus asetukseksi

    Johdanto-osan 43 kappale

    Komission teksti

    Tarkistus

    (43)

    Rakennustuotteiden osalta tässä asetuksessa olisi asetettava lopputuotteita koskevia vaatimuksia ainoastaan silloin, kun [tarkistetusta rakennustuoteasetuksesta] johtuvilla velvoitteilla ja sen täytäntöönpanolla ei todennäköisesti saavuteta tämän asetuksen ympäristökestävyyttä koskevia tavoitteita. Työsuunnitelmia laatiessaan komission olisi lisäksi otettava huomioon, että nykyisen käytännön mukaisesti [tarkistetussa rakennustuoteasetuksessa] asetetaan etusijalle tässä asetuksessa säädetyt kestävyysvaatimukset sellaisten energiaan liittyvien tuotteiden osalta, jotka ovat myös rakennustuotteita. Tämä koskee esimerkiksi lämmittimiä, kuumavesikattiloita, lämpöpumppuja, lämmitys- ja vedenlämmityslaitteita, tuulettimia, jäähdytys- ja ilmanvaihtojärjestelmiä sekä aurinkosähkötuotteita (lukuun ottamatta rakennuksiin integroituja aurinkosähköpaneeleja). Näiden tuotteiden osalta [tarkistettu rakennustuoteasetus] voi tarvittaessa täydentää lähinnä turvallisuusominaisuuksia, kun otetaan huomioon myös tuotteita, kuten kaasulaitteita, pienjännitelaitteita ja koneita, koskeva unionin muu lainsäädäntö.

    (43)

    Työsuunnitelmia laatiessaan komission olisi lisäksi otettava huomioon, että nykyisen käytännön mukaisesti [tarkistetussa rakennustuoteasetuksessa] asetetaan etusijalle tässä asetuksessa säädetyt kestävyysvaatimukset sellaisten energiaan liittyvien tuotteiden osalta, jotka ovat myös rakennustuotteita. Tämä koskee esimerkiksi lämmittimiä, kuumavesikattiloita, lämpöpumppuja, lämmitys- ja vedenlämmityslaitteita, tuulettimia, jäähdytys- ja ilmanvaihtojärjestelmiä sekä aurinkosähkötuotteita (lukuun ottamatta rakennuksiin integroituja aurinkosähköpaneeleja). Näiden tuotteiden osalta [tarkistettu rakennustuoteasetus] voi tarvittaessa täydentää lähinnä turvallisuusominaisuuksia, kun otetaan huomioon myös tuotteita, kuten kaasulaitteita, pienjännitelaitteita ja koneita, koskeva unionin muu lainsäädäntö.

    Tarkistus 30

    Ehdotus asetukseksi

    Johdanto-osan 44 kappale

    Komission teksti

    Tarkistus

    (44)

    Jotta itsesääntelyä voitaisiin edistää pätevänä vaihtoehtona sääntelyyn perustuville toimintatavoille, tähän asetukseen olisi direktiivin 2009/125/EY tapaan sisällytettävä toimialan mahdollisuus esittää itsesääntelytoimenpiteitä. Komission olisi arvioitava toimialan ehdottamat itsesääntelytoimenpiteet yhdessä allekirjoittajien toimittamien tietojen ja näytön kanssa ottaen huomioon myös unionin kansainväliset kauppasitoumukset sekä tarpeen varmistaa yhdenmukaisuus unionin oikeuden kanssa. Jotta voidaan varmistaa tämän asetuksen yhdenmukainen täytäntöönpano , komissiolle olisi siirrettävä täytäntöönpanovaltaa hyväksyä ja saattaa ajan tasalle säädös, jossa luetellaan itsesääntelytoimenpiteet, joita pidetään pätevinä vaihtoehtoina ekologisen suunnittelun vaatimukset vahvistavalle delegoidulle säädökselle. On myös aiheellista, että komissio voi pyytää tarkistettua versiota itsesääntelytoimenpiteestä aina, kun se katsotaan tarpeelliseksi esimerkiksi asianomaisessa tuoteryhmässä tapahtuneen markkinoiden tai tekniikan kehityksen perusteella. Kun itsesääntelytoimenpide on lisätty luetteloon täytäntöönpanosäädöksessä , talouden toimijoilla on oikeutettu odotus, että komissio ei anna delegoitua säädöstä, jolla vahvistettaisiin tätä tiettyä tuoteryhmää koskevat ekologisen suunnittelun vaatimukset. Ei kuitenkaan ole poissuljettua, etteikö komissio voisi hyväksyä horisontaalisia ekologisen suunnittelun vaatimuksia, joita sovellettaisiin myös tuotteisiin, jotka kuuluvat tunnustetun itsesääntelytoimenpiteen piiriin niiden tuoteominaisuuksien osalta, joihin ei puututa kyseisessä itsesääntelytoimenpiteessä. Jos komissio katsoo, että itsesääntelytoimenpide ei enää täytä tässä asetuksessa vahvistettuja kriteerejä, sen olisi poistettava kyseinen itsesääntely täytäntöönpanosäädöksestä , jossa luetellaan tunnustetut itsesääntelytoimenpiteet. Tämän jälkeen ekologisen suunnittelun vaatimukset niille tuoteryhmille, joihin on aiemmin puututtu itsesääntelytoimenpiteellä, voidaan vahvistaa tämän asetuksen mukaisesti.

    (44)

    Jotta itsesääntelyä voitaisiin edistää pätevänä vaihtoehtona sääntelyyn perustuville toimintatavoille, tähän asetukseen olisi direktiivin 2009/125/EY tapaan sisällytettävä toimialan mahdollisuus esittää itsesääntelytoimenpiteitä , kun kyseiset tuotteet tai tuoteryhmät eivät sisälly ekologista suunnittelua koskevaan työsuunnitelmaan. Itsesääntelytoimenpiteet olisi mukautettava tämän asetuksen tavoitteisiin . Komission olisi arvioitava toimialan ehdottamat itsesääntelytoimenpiteet yhdessä allekirjoittajien toimittamien tietojen ja näytön kanssa ottaen huomioon myös unionin kansainväliset kauppasitoumukset sekä tarpeen varmistaa yhdenmukaisuus unionin oikeuden kanssa. Siirretään komissiolle valta antaa delegoituja säädöksiä , joilla hyväksytään ja saatetaan ajan tasalle säädös, jossa luetellaan itsesääntelytoimenpiteet, joita pidetään pätevinä vaihtoehtoina ekologisen suunnittelun vaatimukset vahvistavalle delegoidulle säädökselle. On myös aiheellista, että komissio voi pyytää tarkistettua versiota itsesääntelytoimenpiteestä aina, kun se katsotaan tarpeelliseksi esimerkiksi asianomaisessa tuoteryhmässä tapahtuneen markkinoiden tai tekniikan kehityksen perusteella. Kun itsesääntelytoimenpide on lisätty luetteloon delegoidussa säädöksessä , talouden toimijoilla on oikeutettu odotus, että komissio ei anna delegoitua säädöstä, jolla vahvistettaisiin tätä tiettyä tuoteryhmää koskevat ekologisen suunnittelun vaatimukset. Ei kuitenkaan ole poissuljettua, etteikö komissio voisi hyväksyä horisontaalisia ekologisen suunnittelun vaatimuksia, joita sovellettaisiin myös tuotteisiin, jotka kuuluvat tunnustetun itsesääntelytoimenpiteen piiriin niiden tuoteominaisuuksien osalta, joihin ei puututa kyseisessä itsesääntelytoimenpiteessä. Jos komissio katsoo, että itsesääntelytoimenpide ei enää täytä tässä asetuksessa vahvistettuja kriteerejä, sen olisi poistettava kyseinen itsesääntely delegoidusta säädöksestä , jossa luetellaan tunnustetut itsesääntelytoimenpiteet. Tämän jälkeen ekologisen suunnittelun vaatimukset niille tuoteryhmille, joihin on aiemmin puututtu itsesääntelytoimenpiteellä, voidaan vahvistaa tämän asetuksen mukaisesti.

    Tarkistus 31

    Ehdotus asetukseksi

    Johdanto-osan 45 kappale

    Komission teksti

    Tarkistus

    (45)

    Mikroyritykset sekä pk-yritykset voisivat hyötyä suuresti ympäristön kannalta kestävien tuotteiden kysynnän kasvusta, mutta joistakin vaatimuksista voi aiheutua niille myös kustannuksia ja vaikeuksia. Jäsenvaltioiden ja komission olisi omilla vastuualueillaan annettava riittävästi tietoa, varmistettava kohdennettu ja erikoiskoulutus ja tarjottava erityistä apua ja tukea, myös taloudellista tukea, sellaisten tuotteiden valmistuksen parissa toimiville pk-yrityksille, joita varten ekologisen suunnittelun vaatimukset on asetettu. Näiden toimien olisi katettava esimerkiksi tuotteen ympäristöjalanjäljen laskeminen ja tuotepassin tekninen täytäntöönpano . Jäsenvaltioiden on toimia toteuttaessaan noudatettava valtiontukisääntöjä.

    (45)

    Mikroyritykset sekä pk-yritykset voisivat hyötyä suuresti ympäristön kannalta kestävien tuotteiden kysynnän kasvusta, mutta joistakin vaatimuksista voi aiheutua niille myös kustannuksia ja vaikeuksia. Pk-yrityksiä tukeakseen jäsenvaltioiden ja komission olisi omilla vastuualueillaan annettava riittävästi tietoa, varmistettava kohdennettu ja erikoiskoulutus ja tarjottava erityistä apua ja tukea, myös taloudellista tukea nykyisten rahoitusvälineiden välityksellä , sellaisten tuotteiden valmistuksen parissa toimiville mikroyrityksille ja pk-yrityksille, joita varten ekologisen suunnittelun vaatimukset on asetettu. Näihin toimenpiteisiin olisi sisällyttävä ainakin erityisiä mekanismeja, joilla helpotetaan tuotepassissa vahvistettujen vaatimusten noudattamista ja elinkaariarviointien tekemistä . Jäsenvaltioiden on toimia toteuttaessaan noudatettava valtiontukisääntöjä.

    Tarkistus 32

    Ehdotus asetukseksi

    Johdanto-osan 46 kappale

    Komission teksti

    Tarkistus

    (46)

    Talouden toimijoiden harjoittama myymättömien kulutustuotteiden, kuten tekstiilien ja jalkineiden, hävittäminen on koko unionissa yleistyvä ympäristöongelma, mikä johtuu erityisesti verkkokaupan nopeasta kasvusta. Se merkitsee arvokkaiden taloudellisten resurssien hukkaamista, kun tavaroita tuotetaan, kuljetetaan ja myöhemmin tuhotaan ilman, että niitä koskaan käytetään aiottuun tarkoitukseen. Ympäristönsuojelun vuoksi on näin ollen tarpeen, että tässä asetuksessa vahvistetaan puitteet, joilla estetään ensisijaisesti kuluttajille tarkoitettujen myymättä jääneiden tuotteiden hävittäminen Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin (EU) 2019/771 (69)mukaisesti, mukaan lukien tuotteet, jotka kuluttaja on palauttanut Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivissä 2011/83/EU (70) säädetyn peruuttamisoikeutensa perusteella. Tämä vähentää näiden tuotteiden ympäristövaikutuksia supistamalla jätteen syntymistä eikä kannusta tuotteiden ylituotantoon. Lisäksi kun otetaan huomioon, että useat jäsenvaltiot ovat antaneet myymättä jääneiden kulutustavaroiden hävittämistä koskevaa kansallista lainsäädäntöä, mikä aiheuttaa markkinavääristymiä, yhdenmukaistetut säännöt myymättömien kulutustuotteiden hävittämisestä ovat tarpeen sen varmistamiseksi, että jakelijoihin, vähittäismyyjiin ja muihin talouden toimijoihin sovelletaan samoja sääntöjä ja kannustimia kaikissa jäsenvaltioissa.

    (46)

    Talouden toimijoiden harjoittama myymättömien kulutustuotteiden, kuten tekstiilien ja jalkineiden sekä sähkö- ja elektroniikkalaitteiden , hävittäminen on koko unionissa yleistyvä ympäristöongelma, mikä johtuu erityisesti verkkokaupan nopeasta kasvusta. Se merkitsee arvokkaiden taloudellisten resurssien hukkaamista, kun tavaroita tuotetaan, kuljetetaan ja myöhemmin tuhotaan ilman, että niitä koskaan käytetään aiottuun tarkoitukseen. Ympäristönsuojelun vuoksi on näin ollen tarpeen, että tässä asetuksessa vahvistetaan puitteet, joilla estetään ensisijaisesti kuluttajille tarkoitettujen myymättä jääneiden tuotteiden hävittäminen Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin (EU) 2019/771 (69) mukaisesti, mukaan lukien tuotteet, jotka kuluttaja on palauttanut Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivissä 2011/83/EU (70) säädetyn peruuttamisoikeutensa perusteella. Tämä vähentää näiden tuotteiden ympäristövaikutuksia supistamalla jätteen syntymistä eikä kannusta tuotteiden ylituotantoon. Lisäksi kun otetaan huomioon, että useat jäsenvaltiot ovat antaneet myymättä jääneiden kulutustavaroiden hävittämistä koskevaa kansallista lainsäädäntöä, mikä aiheuttaa markkinavääristymiä, yhdenmukaistetut säännöt myymättömien kulutustuotteiden hävittämisestä ovat tarpeen sen varmistamiseksi, että jakelijoihin, vähittäismyyjiin ja muihin talouden toimijoihin sovelletaan samoja sääntöjä ja kannustimia kaikissa jäsenvaltioissa.

    Tarkistus 33

    Ehdotus asetukseksi

    Johdanto-osan 47 kappale

    Komission teksti

    Tarkistus

    (47)

    Jotta myymättömien kulutustuotteiden käytöstä poistamista voitaisiin hillitä ja jotta voitaisiin saada lisätietoa tämän käytännön esiintymisestä, tällä asetuksella olisi otettava käyttöön unionissa kulutustuotteita hallussaan pitäviä talouden toimijoita koskeva avoimuusvelvoite, jonka mukaan näiden toimijoiden on julkistettava myymättä jääneiden kulutustavaroiden vuotuinen määrä. Talouden toimijan olisi ilmoitettava tuotetyyppi tai -luokka sekä annettava tiedot käytöstä poistamisen syistä ja niiden toimittamisesta jätteenkäsittelytoimia varten. Vaikka talouden toimijoiden olisi voitava vapaasti päättää, miten ne julkistavat tiedot liiketoimintaympäristönsä kannalta asianmukaisella tavalla, parhaana käytäntönä olisi pidettävä sitä, että vaaditut tiedot sisällytetään tapauksen mukaan julkisesti saatavilla olevaan Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2013/34/EU (71) 19a artiklan mukaisesti laadittuun muita kuin taloudellisia tietoja koskevaan selvitykseen.

    (47)

    Jotta myymättömien kulutustuotteiden käytöstä poistamista voitaisiin hillitä ja jotta voitaisiin saada lisätietoa tämän käytännön esiintymisestä, tällä asetuksella olisi otettava käyttöön unionissa kulutustuotteita hallussaan pitäviä talouden toimijoita koskeva avoimuusvelvoite, jonka mukaan näiden toimijoiden on julkistettava myymättä jääneiden kulutustavaroiden vuotuinen määrä komission verkkosivustolla . Talouden toimijoiden olisi ilmoitettava tuotetyyppi tai -luokka sekä annettava tiedot käytöstä poistamisen syistä ja niiden toimittamisesta jätteenkäsittelytoimia varten. Parhaana käytäntönä olisi pidettävä myös sitä, että vaaditut tiedot sisällytetään tapauksen mukaan julkisesti saatavilla olevaan Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2013/34/EU (71) 19a artiklan mukaisesti laadittuun muita kuin taloudellisia tietoja koskevaan selvitykseen.

    Tarkistus 34

    Ehdotus asetukseksi

    Johdanto-osan 48 kappale

    Komission teksti

    Tarkistus

    (48)

    Jotta voidaan välttää myymättömien kulutustuotteiden hävittäminen silloin, kun kyseessä on vallitseva käytäntö, komissiolle olisi siirrettävä valta hyväksyä SEUT-sopimuksen 290 artiklan mukaisesti säädösvallan siirron nojalla annettavia delegoituja säädöksiä, joilla täydennetään tätä asetusta kieltämällä tällaisten tuotteiden hävittäminen. Kun otetaan huomioon, miten laaja valikoima tuotteita voidaan hävittää ilman, että niitä koskaan myydään tai käytetään, on tarpeen vahvistaa tällainen valtuutus tässä asetuksessa. Delegoiduissa säädöksissä vahvistettua kieltoa olisi kuitenkin sovellettava tiettyihin tuoteryhmiin, jotka määritetään komission arvioinnin perusteella. Arvioinnissa otetaan huomioon, missä määrin tällaisten tuotteiden hävittämistä tapahtuu käytännössä sekä tarpeen mukaan talouden toimijoiden toimittamat tiedot. Jotta voidaan varmistaa, että tämä velvoite on oikeasuhteinen, komission olisi harkittava erityisiä poikkeuksia, joiden nojalla myymättä jääneiden kulutustavaroiden hävittäminen voidaan edelleen sallia esimerkiksi terveys- ja turvallisuusnäkökohtien vuoksi. Jotta voidaan seurata tämän kiellon tehokkuutta ja hillitä velvoitteiden kiertämistä, talouden toimijat olisi velvoitettava ilmoittamaan hävitettyjen kulutustuotteiden lukumäärä ja syyt sovellettavien poikkeusten nojalla tapahtuneeseen hävittämiseen. Pk-yrityksille aiheutuvan tarpeettoman hallinnollisen taakan välttämiseksi ne olisi vapautettava velvoitteista julkistaa tiedot myymättä jääneistä käytöstä poistetuista tuotteista sekä delegoiduissa säädöksissä vahvistetusta kiellosta poistaa käytöstä tiettyjä tuoteryhmiä. Jos on kuitenkin kohtuullista näyttöä siitä, että pk-yrityksiä voidaan käyttää näiden velvoitteiden kiertämiseen, komission olisi voitava kyseisissä delegoiduissa säädöksissä vaatia joidenkin tuoteryhmien osalta, että näitä velvoitteita sovelletaan myös mikroyrityksiin sekä pk-yrityksiin.

    (48)

    Jotta voidaan välttää myymättömien kulutustuotteiden hävittäminen silloin, kun kyseessä on vallitseva käytäntö, komissiolle olisi siirrettävä valta hyväksyä SEUT-sopimuksen 290 artiklan mukaisesti säädösvallan siirron nojalla annettavia delegoituja säädöksiä, joilla täydennetään tätä asetusta kieltämällä tällaisten tuotteiden hävittäminen. Kun otetaan huomioon, miten laaja valikoima tuotteita voidaan hävittää ilman, että niitä koskaan myydään tai käytetään, on tarpeen vahvistaa tällainen valtuutus tässä asetuksessa. Delegoiduissa säädöksissä vahvistettua kieltoa olisi kuitenkin sovellettava tiettyihin tuoteryhmiin, jotka määritetään komission arvioinnin perusteella. Arvioinnissa otetaan huomioon, missä määrin tällaisten tuotteiden hävittämistä tapahtuu käytännössä sekä tarpeen mukaan talouden toimijoiden toimittamat tiedot. Jotta voidaan varmistaa, että tämä velvoite on oikeasuhteinen, komission olisi harkittava erityisiä poikkeuksia, joiden nojalla myymättä jääneiden kulutustavaroiden hävittäminen voidaan edelleen sallia esimerkiksi terveys- ja turvallisuusnäkökohtien vuoksi. Komission olisi myös annettava talouden toimijoille riittävästi aikaa mukautua tällaisen kiellon uusiin vaatimuksiin. Jotta voidaan seurata tämän kiellon tehokkuutta ja hillitä velvoitteiden kiertämistä, talouden toimijat olisi velvoitettava ilmoittamaan hävitettyjen kulutustuotteiden lukumäärä ja syyt sovellettavien poikkeusten nojalla tapahtuneeseen hävittämiseen. Pienille ja keskisuurille yrityksille ja mikroyrityksille aiheutuvan tarpeettoman hallinnollisen taakan välttämiseksi ne olisi vapautettava velvoitteista julkistaa tiedot myymättä jääneistä käytöstä poistetuista tuotteista sekä delegoiduissa säädöksissä vahvistetusta kiellosta poistaa käytöstä tiettyjä tuoteryhmiä. Jos on kuitenkin kohtuullista näyttöä siitä, että pieniä ja keskisuuria yrityksiä ja mikroyrityksiä voidaan käyttää näiden velvoitteiden kiertämiseen, komission olisi voitava kyseisissä delegoiduissa säädöksissä vaatia joidenkin tuoteryhmien osalta, että näitä velvoitteita sovelletaan myös mikroyrityksiin sekä pk-yrityksiin. Vuoden kuluttua ... päivästä ...kuuta ... [tämän asetuksen voimaantulopäivä] olisi kiellettävä talouden toimijoilta myymättä jääneiden kulutustavaroiden hävittäminen tekstiilien ja jalkineiden sekä sähkö- ja elektroniikkalaitteiden osalta, koska on olemassa riittävästi näyttöä siitä, että tällaisten tuotteiden hävittämistä tapahtuu ja se on haitallista ympäristölle.

    Tarkistus 35

    Ehdotus asetukseksi

    Johdanto-osan 59 kappale

    Komission teksti

    Tarkistus

    (59)

    On olennaisen tärkeää, että verkkomarkkinapaikat tekevät tiivistä yhteistyötä markkinavalvontaviranomaisten kanssa. Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2019/1020 (74) 7 artiklan 2 kohdassa tietoyhteiskunnan palvelujen tarjoajille asetetaan velvoite tehdä yhteistyötä markkinavalvontaviranomaisten kanssa kyseisen asetuksen soveltamisalaan kuuluvien tuotteiden osalta, mikä kattaa myös tuotteet, joille on asetettu ekologisen suunnittelun vaatimuksia. Jotta yhteistyötä voitaisiin edelleen parantaa vaatimustenvastaisiin tuotteisiin liittyvän laittoman sisällön torjumiseksi, tähän asetukseen olisi sisällytettävä konkreettisia velvoitteita siitä, miten tätä yhteistyötä tehdään käytännössä verkkomarkkinapaikkojen osalta. Markkinavalvontaviranomaiset esimerkiksi parantavat jatkuvasti teknisiä välineitä, joita ne käyttävät verkkomarkkinoiden valvonnassa verkossa myytävien vaatimustenvastaisten tuotteiden tunnistamiseksi. Jotta näitä välineitä voidaan käyttää, verkkomarkkinapaikkojen olisi myönnettävä pääsy rajapintoihinsa . Lisäksi markkinavalvontaviranomaisten voi olla tarpeen haravoida tietoja verkkomarkkinapaikoilta .

    (59)

    On olennaisen tärkeää, että verkkomarkkinapaikat tekevät tiivistä yhteistyötä markkinavalvontaviranomaisten kanssa. Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2019/1020 (74) 7 artiklan 2 kohdassa tietoyhteiskunnan palvelujen tarjoajille asetetaan velvoite tehdä yhteistyötä markkinavalvontaviranomaisten kanssa kyseisen asetuksen soveltamisalaan kuuluvien tuotteiden osalta, mikä kattaa myös tuotteet, joille on asetettu ekologisen suunnittelun vaatimuksia. Jotta pysyttäisiin teknologian kehityksen ja uusien myyntitapojen tahdissa, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2022/206574 a 31 artiklassa verkkomarkkinapaikkojen tarjoajille säädettyä sisäänrakennettua velvoitteiden noudattamista olisi sovellettava tämän asetuksen 25 artiklassa ja 30 artiklan 1 kohdassa vaadittuihin tietoihin ja soveltuvin osin tämän asetuksen 4 artiklan nojalla annetuissa delegoiduissa säädöksissä vahvistettuihin vaatimuksiin . Näiden velvoitteiden täytäntöönpanoon olisi sovellettava asetuksen (EU) 2022/2065 IV luvussa vahvistettuja sääntöjä. Asetuksen (EU) 2022/2065 31 artiklan 3 kohdan soveltamiseksi verkossa toimivien markkinapaikkojen tarjoajien olisi käytettävä vähintään asetuksen (EU) 2019/1020 34 artiklassa tarkoitettua tieto- ja viestintäjärjestelmää . Tämän asetuksen mukaisen keskitetyn yhteyspisteen pitäisi voida olla sama kuin asetuksen (EU) 2022/2065 11 artiklan mukainen yhteyspiste, kunhan ei vaaranneta tavoitetta käsitellä tuoteturvallisuuteen liittyviä ongelmia nopeasti ja täsmällisesti . (74a)

     

    Tarkistus 36

    Ehdotus asetukseksi

    Johdanto-osan 68 kappale

    Komission teksti

    Tarkistus

    (68)

    Jos yhdenmukaistettuja standardeja ei ole, valmistajien olisi voitava käyttää niiden sijaan yhteisiä eritelmiä täyttääkseen velvoitteensa noudattaa ekologisen suunnittelun vaatimuksia esimerkiksi tilanteessa, jossa standardointimenettely on keskeytynyt, koska sidosryhmät eivät pääse yhteisymmärrykseen, tai jos yhdenmukaistetun standardin vahvistamisessa on tarpeettomia viivästyksiä. Tällaisia viivästyksiä voi esiintyä esimerkiksi silloin, kun vaadittua laatua ei saavuteta. Lisäksi tähän ratkaisuun olisi voitava turvautua, jos komissio on säilyttänyt rajoituksin tai poistanut asiaa koskevien yhdenmukaistettujen standardien viitetiedot asetuksen (EU) N:o 1025/2012 11 artiklan 5 kohdan mukaisesti. Kun tuote noudattaa yhteisiä eritelmiä, se olisi voitava olettaa sitä koskevien vaatimusten mukaiseksi.

    (68)

    Unionin nykyinen standardointikehys, joka perustuu niin kutsutun uuden lähestymistavan periaatteisiin ja asetukseen (EU) N:o 1025/2012, muodostaa kehyksen sellaisten standardien laatimiselle, jotka luovat olettaman tässä asetuksessa vahvistettujen asiaankuuluvien vaatimusten mukaisuudesta. Jos asiaankuuluvia viittauksia yhdenmukaistettuihin standardeihin ei ole, olisi voitava täytäntöönpanosäädöksiä hyväksymällä käyttää niiden sijaan yhteisiä eritelmiä , jotta valmistajat voivat täyttää velvoitteensa noudattaa ekologisen suunnittelun vaatimuksia esimerkiksi tilanteessa, jossa standardointimenettely on keskeytynyt, koska sidosryhmät eivät pääse yhteisymmärrykseen, tai jos yhdenmukaistetun standardin vahvistamisessa on tarpeettomia viivästyksiä ja asetettua määräaikaa ei voida noudattaa . Tällaisia viivästyksiä voi esiintyä esimerkiksi silloin, kun vaadittua laatua ei saavuteta. Lisäksi tähän ratkaisuun olisi voitava turvautua, jos komissio on säilyttänyt rajoituksin tai poistanut asiaa koskevien yhdenmukaistettujen standardien viitetiedot asetuksen (EU) N:o 1025/2012 11 artiklan 5 kohdan mukaisesti. Kun tuote noudattaa yhteisiä eritelmiä, se olisi voitava olettaa sitä koskevien vaatimusten mukaiseksi. Tehokkuuden varmistamiseksi komission olisi otettava asiaankuuluvat sidosryhmät mukaan sellaisten yhteisten eritelmien laatimiseen, jotka kattavat tämän asetuksen ekologista suunnittelua koskevat vaatimukset.

    Tarkistus 37

    Ehdotus asetukseksi

    Johdanto-osan 86 kappale

    Komission teksti

    Tarkistus

    (86)

    Jotta kuluttajia voitaisiin kannustaa tekemään ympäristön kannalta kestäviä valintoja erityisesti silloin, kun ympäristön kannalta kestävämmät tuotteet eivät ole riittävän kohtuuhintaisia, olisi mahdollistettava ekosetelien ja ympäristöverotuksen kaltaisten mekanismien käyttö. Jos jäsenvaltiot päättävät käyttää kannustimia palkitakseen suoritustasoltaan parhaat tuotteet niistä tuotteista, joille on vahvistettu suoritustasoluokat tämän asetuksen nojalla annetuilla delegoiduilla säädöksillä, niiden olisi kohdennettava nämä kannustimet kahteen parhaaseen suoritustasoluokkaan, joissa on tuotteita, jollei asiaankuuluvassa delegoidussa säädöksessä toisin säädetä. Jäsenvaltioilla ei kuitenkaan pitäisi olla oikeutta kieltää tuotteen saattamista markkinoille sen suoritustasoluokan perusteella. Samasta syystä komissiolle olisi siirrettävä valta hyväksyä SEUT-sopimuksen 290 artiklan mukaisesti säädösvallan siirron nojalla annettavia delegoituja säädöksiä, joilla täydennetään tätä asetusta täsmentämällä, mitä tuoteparametreja tai niihin liittyviä suoritustasoja jäsenvaltioiden kannustimet koskevat, jos sovellettavassa delegoidussa säädöksessä ei määritellä suoritustasoluokkaa tai jos suoritustasoluokkia määritellään useamman kuin yhden tuoteparametrin perusteella. Jäsenvaltioiden kannustimien käyttöönotto ei saisi rajoittaa unionin valtiontukisääntöjen soveltamista.

    (86)

    Jotta kuluttajia voitaisiin kannustaa tekemään ympäristön kannalta kestäviä valintoja erityisesti silloin, kun ympäristön kannalta kestävämmät tuotteet eivät ole riittävän kohtuuhintaisia, olisi mahdollistettava ekosetelien , joita voi käyttää ainoastaan ympäristöystävällisten tuotteiden ja palvelujen ostamiseen, ja ympäristöverotuksen kaltaisten mekanismien käyttö. Jos jäsenvaltiot päättävät käyttää kannustimia palkitakseen suoritustasoltaan parhaat tuotteet niistä tuotteista, joille on vahvistettu suoritustasoluokat tämän asetuksen nojalla annetuilla delegoiduilla säädöksillä, niiden olisi kohdennettava nämä kannustimet kahteen parhaaseen suoritustasoluokkaan, joissa on tuotteita, jollei asiaankuuluvassa delegoidussa säädöksessä toisin säädetä. Jäsenvaltioilla ei kuitenkaan pitäisi olla oikeutta kieltää tuotteen saattamista markkinoille sen suoritustasoluokan perusteella. Samasta syystä komissiolle olisi siirrettävä valta hyväksyä SEUT-sopimuksen 290 artiklan mukaisesti säädösvallan siirron nojalla annettavia delegoituja säädöksiä, joilla täydennetään tätä asetusta täsmentämällä, mitä tuoteparametreja tai niihin liittyviä suoritustasoja jäsenvaltioiden kannustimet koskevat, jos sovellettavassa delegoidussa säädöksessä ei määritellä suoritustasoluokkaa tai jos suoritustasoluokkia määritellään useamman kuin yhden tuoteparametrin perusteella. Jäsenvaltioiden kannustimien käyttöönotto ei saisi rajoittaa unionin valtiontukisääntöjen soveltamista.

    Tarkistus 38

    Ehdotus asetukseksi

    Johdanto-osan 87 kappale

    Komission teksti

    Tarkistus

    (87)

    Julkisten hankintojen osuus unionin BKT:sta on 14 prosenttia. Ilmastoneutraaliuden saavuttamista, energia- ja resurssitehokkuuden parantamista sekä kansanterveyttä ja luonnon monimuotoisuutta suojelevaan kiertotalouteen siirtymistä koskevien tavoitteiden edistämiseksi komissiolle olisi siirrettävä valta hyväksyä SEUT-sopimuksen 290 artiklan mukaisesti säädösvallan siirron nojalla annettavia delegoituja säädöksiä, joilla asianmukaisissa tapauksissa velvoitetaan Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiveissä 2014/24/EU (78) ja 2014/25/EU (79) määriteltyjä hankintaviranomaisia ja -yksiköitä mukauttamaan hankintansa sellaisten ympäristöä säästäviä julkisia hankintoja koskevien kriteerien tai tavoitteiden mukaisiksi, jotka vahvistetaan tämän asetuksen nojalla annettavissa delegoiduissa säädöksissä. Delegoiduissa säädöksissä tietyille tuoteryhmille vahvistettuja kriteerejä tai tavoitteita olisi noudatettava paitsi hankittaessa kyseisiä tuotteita suoraan tavarahankintasopimuksilla myös rakennusurakka- tai palveluhankintasopimusten yhteydessä, kun kyseisiä tuotteita käytetään näiden sopimusten kohteena olevassa toiminnassa. Vapaaehtoisuuteen verrattuna pakollisilla kriteereillä tai tavoitteilla varmistetaan, että julkisten varojen käytöllä on mahdollisimman suuri vipuvaikutus suoritustasoltaan parempien tuotteiden kysynnän lisäämiseksi. Kriteerien olisi oltava avoimia, objektiivisia ja syrjimättömiä.

    (87)

    Julkisten hankintojen osuus unionin BKT:sta on 14 prosenttia. Ilmastoneutraaliuden saavuttamista, energia- ja resurssitehokkuuden parantamista sekä kansanterveyttä ja luonnon monimuotoisuutta suojelevaan kiertotalouteen siirtymistä koskevien tavoitteiden edistämiseksi komissiolle olisi siirrettävä valta hyväksyä SEUT-sopimuksen 290 artiklan mukaisesti säädösvallan siirron nojalla annettavia delegoituja säädöksiä, joilla asianmukaisissa tapauksissa velvoitetaan Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiveissä 2014/24/EU (78) ja 2014/25/EU (79) määriteltyjä hankintaviranomaisia ja -yksiköitä mukauttamaan hankintansa sellaisten ympäristöä säästäviä julkisia hankintoja koskevien kriteerien tai tavoitteiden mukaisiksi, jotka vahvistetaan tämän asetuksen nojalla annettavissa delegoiduissa säädöksissä. Delegoiduissa säädöksissä tietyille tuoteryhmille vahvistettuja kriteerejä tai tavoitteita olisi noudatettava paitsi hankittaessa kyseisiä tuotteita suoraan tavarahankintasopimuksilla myös rakennusurakka- tai palveluhankintasopimusten yhteydessä, kun kyseisiä tuotteita käytetään näiden sopimusten kohteena olevassa toiminnassa. Vapaaehtoisuuteen verrattuna pakollisilla kriteereillä tai tavoitteilla varmistetaan, että julkisten varojen käytöllä on kaikissa jäsenvaltioissa mahdollisimman suuri vipuvaikutus suoritustasoltaan parempien tuotteiden kysynnän lisäämiseksi. Kriteerien olisi oltava avoimia, objektiivisia ja syrjimättömiä.

    Tarkistus 39

    Ehdotus asetukseksi

    Johdanto-osan 88 kappale

    Komission teksti

    Tarkistus

    (88)

    Ekologisen suunnittelun vaatimusten täytäntöönpanoa on olennaista valvoa, jotta voidaan taata tasavertainen kilpailu unionin markkinoilla ja varmistaa, että tämän asetuksen odotetut hyödyt sekä tavoitteet edistää unionin ilmasto-, energia- ja kiertotaloustavoitteita saavutetaan. Sen vuoksi markkinavalvonnan ja unionin markkinoille saapuvien tuotteiden valvonnan horisontaalisista puitteista annettua asetusta (EU) 2019/1020 olisi sovellettava tuotteisiin, joille on tämän asetuksen nojalla asetettu ekologisen suunnittelun vaatimukset, siltä osin kuin tässä asetuksessa ei ole erityisiä säännöksiä, joilla on sama tavoite, luonne tai vaikutus. Tähän asetukseen olisi lisäksi sisällytettävä erityisiä lisäsääntöjä, joilla täydennetään asetuksella (EU) 2019/1020 määritettyjä puitteita, jotta voitaisiin vähentää direktiivin 2009/125/EY nojalla hyväksyttyjen täytäntöönpanotoimenpiteiden soveltamisalaan kuuluvien tuotteiden ongelmallisen yleistä vaatimustenvastaisuutta, ehkäistä paremmin tulevien ekologisen suunnittelun vaatimusten noudattamatta jättämistä ja ottaa huomioon tämän asetuksen laajempi soveltamisala ja kunnianhimoisemmat tavoitteet direktiiviin 2009/125/EY verrattuna. Näillä erityisillä lisäsäännöillä olisi pyrittävä vahvistamaan edelleen jäsenvaltioiden toimien suunnittelua, koordinointia ja tukemista, ja niiden olisi tarjottava komissiolle lisää välineitä sen varmistamiseksi, että markkinavalvontaviranomaiset toteuttavat riittävästi toimia, joilla ehkäistään ekologisen suunnittelun vaatimusten noudattamatta jättämistä.

    (88)

    Ekologisen suunnittelun vaatimusten täytäntöönpanoa on olennaista valvoa, jotta voidaan taata tasavertainen kilpailu unionin markkinoilla ja varmistaa, että tämän asetuksen odotetut hyödyt sekä tavoitteet edistää unionin ilmasto-, energia- ja kiertotaloustavoitteita saavutetaan. Sen vuoksi markkinavalvonnan ja unionin markkinoille saapuvien tuotteiden valvonnan horisontaalisista puitteista annettua asetusta (EU) 2019/1020 olisi sovellettava tuotteisiin, joille on tämän asetuksen nojalla asetettu ekologisen suunnittelun vaatimukset, siltä osin kuin tässä asetuksessa ei ole erityisiä säännöksiä, joilla on sama tavoite, luonne tai vaikutus. Tähän asetukseen olisi lisäksi sisällytettävä erityisiä lisäsääntöjä, joilla täydennetään asetuksella (EU) 2019/1020 määritettyjä puitteita, jotta voitaisiin vähentää direktiivin 2009/125/EY nojalla hyväksyttyjen täytäntöönpanotoimenpiteiden soveltamisalaan kuuluvien tuotteiden ongelmallisen yleistä vaatimustenvastaisuutta, ehkäistä paremmin tulevien ekologisen suunnittelun vaatimusten noudattamatta jättämistä ja ottaa huomioon tämän asetuksen laajempi soveltamisala ja kunnianhimoisemmat tavoitteet direktiiviin 2009/125/EY verrattuna. Näillä erityisillä lisäsäännöillä olisi pyrittävä vahvistamaan edelleen jäsenvaltioiden toimien suunnittelua, koordinointia ja tukemista, ja niiden olisi tarjottava komissiolle lisää välineitä sen varmistamiseksi, että markkinavalvontaviranomaiset toteuttavat riittävästi toimia, joilla ehkäistään ekologisen suunnittelun vaatimusten noudattamatta jättämistä ja palautetaan tarvittaessa vaatimustenmukaisuus .

    Tarkistus 40

    Ehdotus asetukseksi

    Johdanto-osan 90 kappale

    Komission teksti

    Tarkistus

    (90)

    Sen varmistamiseksi, että ekologisen suunnittelun vaatimuksiin liittyvät asianmukaiset tarkastukset tehdään riittävässä laajuudessa, jäsenvaltioiden olisi laadittava erityinen toimintasuunnitelma, jossa yksilöidään tuotteet tai vaatimukset, jotka on yksilöity tämän asetuksen mukaisiksi markkinavalvonnan painopisteiksi, sekä toimet, joiden tarkoituksena on vähentää asiaankuuluvien tuotteiden vaatimustenvastaisuutta tai asiaankuuluvien ekologisen suunnittelun vaatimusten noudattamatta jättämistä. Toimintasuunnitelman olisi tarvittaessa oltava osa jäsenvaltioiden kansallisia markkinavalvontastrategioita, jotka on laadittu asetuksen (EU) 2019/1020 13 artiklan nojalla.

    (90)

    Sen varmistamiseksi, että ekologisen suunnittelun vaatimuksiin liittyvät asianmukaiset tarkastukset tehdään riittävässä laajuudessa, jäsenvaltioiden olisi laadittava erityinen toimintasuunnitelma, jossa yksilöidään tuotteet tai vaatimukset, jotka on yksilöity tämän asetuksen mukaisiksi markkinavalvonnan painopisteiksi, sekä toimet, joiden tarkoituksena on vähentää asiaankuuluvien tuotteiden vaatimustenvastaisuutta tai asiaankuuluvien ekologisen suunnittelun vaatimusten noudattamatta jättämistä tai lopettaa se . Toimintasuunnitelman olisi tarvittaessa oltava osa jäsenvaltioiden kansallisia markkinavalvontastrategioita, jotka on laadittu asetuksen (EU) 2019/1020 13 artiklan nojalla.

    Tarkistus 41

    Ehdotus asetukseksi

    Johdanto-osan 91 kappale

    Komission teksti

    Tarkistus

    (91)

    Tämän asetuksen mukaisen markkinavalvonnan painopisteet olisi yksilöitävä objektiivisin perustein, kuten havaitun vaatimustenvastaisuuden yleisyyden tai vaatimustenvastaisuudesta aiheutuvien ympäristövaikutusten perusteella. Näihin painopisteisiin liittyvien suunniteltujen toimien olisi puolestaan oltava oikeassa suhteessa tosiseikkoihin, jotka johtivat niiden priorisointiin. Jotta tämän asetuksen täytäntöönpanolle voidaan varmistaa yhdenmukaiset edellytykset, komissiolle olisi siirrettävä täytäntöönpanovaltaa määrittää tuotteet ja vaatimukset, joita jäsenvaltioiden olisi pidettävä markkinavalvonnan painopisteinä toimintasuunnitelmissaan, joissa yksilöidään tämän asetuksen mukaiset markkinavalvonnan painopisteet ja vaatimustenvastaisuuden vähentämiseksi suunnitellut toimet.

    (91)

    Tämän asetuksen mukaisen markkinavalvonnan painopisteet olisi yksilöitävä objektiivisin perustein, kuten havaitun vaatimustenvastaisuuden yleisyyden tai vaatimustenvastaisuudesta aiheutuvien ympäristövaikutusten tai vastaanotettujen valitusten määrän perusteella. Näihin painopisteisiin liittyvien suunniteltujen toimien olisi puolestaan oltava oikeassa suhteessa tosiseikkoihin, jotka johtivat niiden priorisointiin. Jotta tämän asetuksen täytäntöönpanolle voidaan varmistaa yhdenmukaiset edellytykset, komissiolle olisi siirrettävä täytäntöönpanovaltaa määrittää tuotteet ja vaatimukset, joita jäsenvaltioiden olisi pidettävä markkinavalvonnan painopisteinä toimintasuunnitelmissaan, joissa yksilöidään tämän asetuksen mukaiset markkinavalvonnan painopisteet ja vaatimustenvastaisuuden vähentämiseksi suunnitellut toimet.

    Tarkistus 42

    Ehdotus asetukseksi

    Johdanto-osan 92 kappale

    Komission teksti

    Tarkistus

    (92)

    Jos tässä asetuksessa säädetystä tehostetusta suunnittelusta, koordinoinnista ja tuesta huolimatta havaitaan, että ekologisen suunnittelun vaatimusten noudattamatta jättäminen on ongelmallisen yleistä, komission olisi voitava puuttua asiaan sen varmistamiseksi, että markkinavalvontaviranomaiset tekevät tarkastuksia riittävässä laajuudessa. Ekologisen suunnittelun vaatimusten tehokkaan täytäntöönpanon valvonnan turvaamiseksi komissiolle olisi näin ollen siirrettävä valta hyväksyä SEUT-sopimuksen 290 artiklan mukaisesti säädösvallan siirron nojalla annettavia säädöksiä, joissa vahvistetaan tiettyjä tuotteita tai vaatimuksia koskevien tarkastusten vähimmäismäärä. Tämän valtuutuksen olisi täydennettävä asetuksen (EU) 2019/1020 11 artiklan 4 kohdassa säädettyä valtuutusta.

    (92)

    Jos tässä asetuksessa säädetystä tehostetusta suunnittelusta, koordinoinnista ja tuesta huolimatta havaitaan, että ekologisen suunnittelun vaatimusten noudattamatta jättäminen on ongelmallisen yleistä, komission olisi voitava puuttua asiaan nopeasti ja tehokkaasti sen varmistamiseksi, että markkinavalvontaviranomaiset tekevät tarkastuksia riittävässä laajuudessa. Ekologisen suunnittelun vaatimusten tehokkaan täytäntöönpanon valvonnan turvaamiseksi komissiolle olisi näin ollen siirrettävä valta hyväksyä SEUT-sopimuksen 290 artiklan mukaisesti säädösvallan siirron nojalla annettavia säädöksiä, joissa vahvistetaan tiettyjä tuotteita tai vaatimuksia koskevien tarkastusten vähimmäismäärä. Tämän valtuutuksen olisi täydennettävä asetuksen (EU) 2019/1020 11 artiklan 4 kohdassa säädettyä valtuutusta.

    Tarkistus 43

    Ehdotus asetukseksi

    Johdanto-osan 94 kappale

    Komission teksti

    Tarkistus

    (94)

    Jotta markkinavalvontaviranomaisten koordinointia voitaisiin vahvistaa entisestään, asetuksen (EU) 2019/1020 nojalla perustetun hallinnollisen yhteistyön ryhmän (ADCO) olisi tavattava säännöllisin väliajoin tämän asetuksen mukaisiksi markkinavalvonnan prioriteeteiksi yksilöityjen tuotteiden tai vaatimusten sekä vaatimustenvastaisuuden vähentämiseksi suunniteltujen toimien määrittämiseksi ja kartoitettava tätä varten markkinavalvonnan yhteiset painopisteet, jotka on otettava huomioon jäsenvaltioiden toimintasuunnitelmissa, unionin tuen myöntämistä koskevat prioriteetit sekä ekologisen suunnittelun vaatimukset, joita tulkitaan eri tavalla, mikä johtaa markkinoiden vääristymiseen.

    (94)

    Jotta markkinavalvontaviranomaisten koordinointia voitaisiin vahvistaa entisestään, asetuksen (EU) 2019/1020 nojalla perustetun hallinnollisen yhteistyön ryhmän (ADCO) olisi tavattava säännöllisin väliajoin tämän asetuksen mukaisiksi markkinavalvonnan prioriteeteiksi yksilöityjen tuotteiden tai vaatimusten sekä vaatimustenvastaisuuden vähentämiseksi tai lopettamiseksi suunniteltujen toimien määrittämiseksi ja kartoitettava tätä varten markkinavalvonnan yhteiset painopisteet, jotka on otettava huomioon jäsenvaltioiden toimintasuunnitelmissa, unionin tuen myöntämistä koskevat prioriteetit sekä ekologisen suunnittelun vaatimukset, joita tulkitaan eri tavalla, mikä johtaa markkinoiden vääristymiseen.

    Tarkistus 44

    Ehdotus asetukseksi

    Johdanto-osan 95 kappale

    Komission teksti

    Tarkistus

    (95)

    Komission olisi tarvittaessa hyödynnettävä asetuksessa (EU) 2019/1020 säädettyjä tukitoimenpiteitä tukeakseen jäsenvaltioita niiden pyrkimyksissä varmistaa, että ekologisen suunnittelun vaatimusten noudattamatta jättämisen estämiseksi toteutetaan riittäviä toimia. Komission olisi järjestettävä ja tarvittaessa rahoitettava yhteisiä markkinavalvonta- ja testaushankkeita yhteistä etua koskevilla aloilla, yhteisiä investointeja markkinavalvontavalmiuksiin sekä yhteistä koulutusta markkinavalvontaviranomaisten, ilmoittamisesta vastaavien viranomaisten ja ilmoitettujen laitosten henkilöstölle. Lisäksi komission olisi laadittava ohjeet siitä, miten ekologisen suunnittelun vaatimuksia sovelletaan ja miten niiden noudattamista valvotaan , kun tämä on tarpeen vaatimusten yhdenmukaisen soveltamisen varmistamiseksi.

    (95)

    Komission olisi tarvittaessa hyödynnettävä asetuksessa (EU) 2019/1020 säädettyjä tukitoimenpiteitä tukeakseen jäsenvaltioita niiden pyrkimyksissä varmistaa, että ekologisen suunnittelun vaatimusten noudattamatta jättämisen estämiseksi toteutetaan riittäviä toimia. Komission olisi järjestettävä ja tarvittaessa rahoitettava yhteisiä markkinavalvonta- ja testaushankkeita yhteistä etua koskevilla aloilla, yhteisiä investointeja markkinavalvontavalmiuksiin sekä yhteistä koulutusta markkinavalvontaviranomaisten, ilmoittamisesta vastaavien viranomaisten ja ilmoitettujen laitosten henkilöstölle. Lisäksi komission olisi laadittava ohjeet siitä, miten ekologisen suunnittelun vaatimuksia sovelletaan ja miten niiden noudattamista valvotaan vaatimusten yhdenmukaisen soveltamisen varmistamiseksi.

    Tarkistus 45

    Ehdotus asetukseksi

    Johdanto-osan 101 kappale

    Komission teksti

    Tarkistus

    (101)

    Jotta voidaan lisätä luottamusta markkinoille saatettuihin tuotteisiin ja erityisesti siihen, että ne täyttävät ekologisen suunnittelun vaatimukset, kansalaisilla on oltava varmuus siitä, että vaatimustenvastaisia tuotteita markkinoille saattaville talouden toimijoille määrätään seuraamuksia. Tästä syystä on tarpeen, että jäsenvaltiot säätävät kansallisessa lainsäädännössään tehokkaista, oikeasuhteisista ja varoittavista seuraamuksista, jos tätä asetusta ei noudateta.

    (101)

    Jotta voidaan lisätä luottamusta markkinoille saatettuihin tuotteisiin ja erityisesti siihen, että ne täyttävät ekologisen suunnittelun vaatimukset, kansalaisilla on oltava varmuus siitä, että vaatimustenvastaisia tuotteita markkinoille saattaville talouden toimijoille määrätään seuraamuksia. Tästä syystä on tarpeen, että jäsenvaltiot säätävät kansallisessa lainsäädännössään tehokkaista, oikeasuhteisista ja varoittavista seuraamuksista, jos tätä asetusta ei noudateta. Seuraamusten johdonmukaisemman soveltamisen helpottamiseksi olisi vahvistettava yhteiset, ei-tyhjentävät perusteet tämän asetuksen rikkomisesta määrättävien seuraamusten tyyppien ja tasojen määrittämiseksi. Näihin perusteisiin olisi sisällyttävä muun muassa rikkomuksen luonne ja vakavuus sekä rikkomuksen tuottama taloudellinen hyöty ja sen aiheuttama ympäristövahinko, siinä määrin, kun ne voidaan määrittää.

    Tarkistus 46

    Ehdotus asetukseksi

    1 artikla – 1 kohta – 1 alakohta – johdantokappale

    Komission teksti

    Tarkistus

    Tässä asetuksessa vahvistetaan puitteet tuotteiden ympäristökestävyyden parantamiseksi ja vapaan liikkuvuuden varmistamiseksi sisämarkkinoilla asettamalla ekologisen suunnittelun vaatimuksia, jotka tuotteiden on täytettävä, jotta ne voidaan saattaa markkinoille tai ottaa käyttöön. Nämä ekologisen suunnittelun vaatimukset, joita komission on määrä täsmentää delegoiduilla säädöksillä, liittyvät seuraaviin:

    Tässä asetuksessa vahvistetaan puitteet tuotteiden ympäristökestävyyden parantamiseksi , jotta kestävistä tuotteista tulee normi ja niiden kokonaisympäristöjalanjälkeä pienennetään niiden elinkaaren aikana, ja vapaan liikkuvuuden varmistamiseksi sisämarkkinoilla asettamalla ekologisen suunnittelun vaatimuksia, jotka tuotteiden on täytettävä, jotta ne voidaan saattaa markkinoille tai ottaa käyttöön. Nämä ekologisen suunnittelun vaatimukset, joita komission on määrä täsmentää delegoiduilla säädöksillä, liittyvät seuraaviin:

    Tarkistus 47

    Ehdotus asetukseksi

    1 artikla – 1 kohta – 1 alakohta – g alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    g)

    tuotteiden uudelleenvalmistus ja kierrätys ;

    g)

    tuotteiden uudelleenvalmistus;

    Tarkistus 48

    Ehdotus asetukseksi

    1 artikla – 1 kohta – 1 alakohta – g a alakohta (uusi)

    Komission teksti

    Tarkistus

     

    g a)

    tuotteiden kierrätys;

    Tarkistus 49

    Ehdotus asetukseksi

    2 artikla – 1 kohta – 13 alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    13)

    ’käytöstäpoistovaiheella’ elinkaaren vaihetta, joka alkaa, kun tuote poistetaan käytöstä, ja päättyy, kun tuote palautetaan luontoon jätteenä tai siirtyy toisen tuotteen elinkaareen;

    13)

    ’käytöstäpoistovaiheella’ elinkaaren vaihetta, joka alkaa, kun tuote poistetaan käytöstä, ja päättyy, kun tuotteen jätemateriaali palautetaan luontoon tai siirtyy toisen tuotteen elinkaareen;

    Tarkistus 50

    Ehdotus asetukseksi

    2 artikla – 1 kohta – 15 alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    15)

    ’suoritustasoluokalla’ yhteen tai useampaan liitteessä I tarkoitettuun tuoteparametriin liittyviä peräkkäisiä suoritustasoja, jotka on jaoteltu portaittain tuotteiden vertailun mahdollistamiseksi;

    15)

    ’suoritustasoluokalla’ yhteen tai useampaan liitteessä I tarkoitettuun tuoteparametriin liittyviä peräkkäisiä suoritustasoja, jotka perustuvat tuotetta tai tuoteryhmää koskevaan yhteiseen menetelmään ja jotka on jaoteltu portaittain tuotteiden vertailun mahdollistamiseksi;

    Tarkistus 51

    Ehdotus asetukseksi

    2 artikla – 1 kohta – 16 alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    16)

    ’uudelleenvalmistuksella’ teollista prosessia, jossa tuote tuotetaan esineistä, jotka ovat jätettä, tuotteita tai komponentteja, ja jossa tavallisesti kaupallisella takuulla markkinoille saatettavaan tuotteeseen tehdään vähintään yksi muutos, joka vaikuttaa tuotteen turvallisuuteen , suoritustasoon , tarkoitukseen tai tyyppiin;

    16)

    ’uudelleenvalmistuksella’ teollista prosessia, jossa tuote tuotetaan esineistä, jotka ovat jätettä, tuotteita tai komponentteja, ja jossa tavallisesti kaupallisella takuulla markkinoille saatettavaan tuotteeseen tehdään vähintään yksi muutos, joka vaikuttaa huomattavasti tuotteen turvallisuuteen tai suoritustasoon tai joka vaikuttaa tuotteen tarkoitukseen tai tyyppiin;

    Tarkistus 52

    Ehdotus asetukseksi

    2 artikla – 1 kohta – 17 alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    17)

    ’päivittämisellä’ tuotteen toimivuuden, suoritustason, kapasiteetin tai esteettisyyden parantamista;

    17)

    ’päivittämisellä’ tuotteen toimivuuden, suoritustason, kapasiteetin , turvallisuuden tai esteettisyyden parantamista;

    Tarkistus 53

    Ehdotus asetukseksi

    2 artikla – 1 kohta – 18 alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    18)

    ’kunnostamisella’ jätteen tai tuotteen valmistelua tai muuttamista siten, että sen suoritustaso tai toimivuus palautetaan vastaamaan alun perin suunnitteluvaiheessa aiottua käyttötarkoitusta , suoritustasoa ja kunnossapitoa, tai siten, että se täyttää sovellettavat tekniset standardit tai sääntelyvaatimukset , ja tuloksena on täysin toimiva tuote;

    18)

    ’kunnostamisella’ tuotteen tai jätteen testausta, kunnossapitoa tai korjaamista siten, että sen suoritustaso tai toimivuus palautetaan vastaamaan alun perin suunnitteluvaiheessa aiottua käyttötarkoitusta, ja tuloksena on täysin toimiva tuote;

    Tarkistus 54

    Ehdotus asetukseksi

    2 artikla – 1 kohta – 20 a alakohta (uusi)

    Komission teksti

    Tarkistus

     

    20 a)

    ’ennenaikaisella vanhenemisella’ sellaisen tuotteen saattamista markkinoille, jonka jokin ominaisuus rajoittaa sen ennakoitavissa olevaa käyttöikää;

    Tarkistus 55

    Ehdotus asetukseksi

    2 artikla – 1 kohta – 21 alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    21)

    ’kestävyydellä’ tuotteen kykyä toimia vaaditulla tavalla tietyin käyttöä, kunnossapitoa ja korjausta koskevin edellytyksin, kunnes rajoittava tapahtuma estää tuotteen toiminnan;

    21)

    ’kestävyydellä’ tuotteen kykyä toimia ja ylläpitää tietyn ajanjakson ajan vaadittua toimintaa ja suoritustasoa normaalein käyttöä, kunnossapitoa ja korjausta koskevin edellytyksin, kunnes rajoittava tapahtuma estää tuotteen toiminnan;

    Tarkistus 56

    Ehdotus asetukseksi

    2 artikla – 1 kohta – 22 alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    22)

    ’luotettavuudella’ sen todennäköisyyttä, että tuote toimii vaaditulla tavalla tietyin edellytyksin tietyn ajan ilman rajoittavaa tapahtumaa;

    22)

    ’luotettavuudella’ sen suurta todennäköisyyttä, että tuote toimii vaaditulla tavalla tietyin edellytyksin tietyn ajan ilman rajoittavaa tapahtumaa;

    Tarkistus 57

    Ehdotus asetukseksi

    2 artikla – 1 kohta – 23 alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    23)

    ’ympäristöjalanjäljellä’ tuotteen ympäristövaikutusten määrällistämistä joko yksittäisen ympäristövaikutusluokan tai vaikutusluokkien yhdistelmän osalta tuotteen ympäristöjalanjälkeä koskevan menetelmän perusteella;

    23)

    ’ympäristöjalanjäljellä’ tuotteen elinkaaren ympäristövaikutusten määrällistämistä joko yksittäisen ympäristövaikutusluokan tai vaikutusluokkien yhdistelmän osalta tuotteen ympäristöjalanjälkeä koskevan menetelmän tai muiden kansainvälisten organisaatioiden kehittämien ja yhteistyössä eri toimialojen kanssa laajasti testattujen ja komission tunnustamien tieteellisten menetelmien perusteella;

    Tarkistus 58

    Ehdotus asetukseksi

    2 artikla – 1 kohta – 25 a alakohta (uusi)

    Komission teksti

    Tarkistus

     

    25 a)

    ’materiaalijalanjäljellä’ tuotejärjestelmässä tarvittavien materiaalien määrällistämistä kulutetun biomassan ja kulutettujen fossiilisten polttoaineiden, metallimalmien ja ei-metallisten mineraalien summana;

    Tarkistus 59

    Ehdotus asetukseksi

    2 artikla – 1 kohta – 28 alakohta – a alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    a)

    täyttää asetuksen (EY) N:o 1907/2006 57 artiklassa säädetyt kriteerit ja on tunnistettu kyseisen asetuksen 59 artiklan 1 kohdan mukaisesti ; tai

    a)

    täyttää asetuksen (EY) N:o 1907/2006 57 artiklassa säädetyt kriteerit; tai

    Tarkistus 60

    Ehdotus asetukseksi

    2 artikla – 1 kohta – 28 alakohta – b alakohta – 9 a luetelmakohta (uusi)

    Komission teksti

    Tarkistus

     

    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EU) 2019/1021 (1a) säännellyt aineet;

     

    Tarkistus 61

    Ehdotus asetukseksi

    2 artikla – 1 kohta – 28 alakohta – b alakohta – 9 b luetelmakohta (uusi)

    Komission teksti

    Tarkistus

     

    tietyt asetuksen (EY) N:o 1907/2006 liitteessä XVII luetellut rajoitetut aineet;

    Tarkistus 62

    Ehdotus asetukseksi

    2 artikla – 1 kohta – 35 alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    35)

    ’hävittämisellä’ tuotteen tarkoituksellista vahingoittamista tai käytöstä poistamista jätteenä, lukuun ottamatta käytöstä poistamista, jonka ainoana tarkoituksena on tuotteen toimittaminen sen valmistelemiseksi uudelleenkäyttöä tai uudelleenvalmistusta varten;

    35)

    ’hävittämisellä’ tuotteen tarkoituksellista vahingoittamista tai käytöstä poistamista jätteenä, lukuun ottamatta käytöstä poistamista, jonka ainoana tarkoituksena on tuotteen toimittaminen sen valmistelemiseksi uudelleenkäyttöä , kunnostusta tai uudelleenvalmistusta varten;

    Tarkistus 63

    Ehdotus asetukseksi

    2 artikla – 1 kohta – 37 alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    37)

    ’myymättömällä kulutustuotteella’ kulutustuotetta, jota ei ole myyty tai jonka kuluttaja on palauttanut direktiivin 2011/83/EU 9 artiklan mukaisen peruuttamisoikeutensa perusteella;

    37)

    ’myymättömällä kulutustuotteella’ kulutukseen tai myyntiin sopivaa kulutustuotetta, jota ei ole myyty , mukaan lukien ylijäämätuotteet, liikavarastoidut tuotteet, ylivarastoidut tuotteet, kaupaksi käymättömät tuotteet sekä tuotteet, jotka kuluttaja on palauttanut direktiivin 2011/83/EU 9 artiklan mukaisen peruuttamisoikeutensa perusteella;

    Tarkistus 64

    Ehdotus asetukseksi

    2 artikla – 1 kohta – 46 a alakohta (uusi)

    Komission teksti

    Tarkistus

     

    46 a)

    ’riippumattomalla toimijalla’ luonnollista henkilöä tai oikeushenkilöä, joka on valmistajasta riippumaton ja osallistuu suoraan tai välillisesti tuotteen kunnostukseen, korjaamiseen, kunnossapitoon tai käyttötarkoituksen muuttamiseen, mukaan lukien jätehuoltotoimijat, kunnostajat, korjaamot, korjauslaitteiden tai -työkalujen tai varaosien valmistajat ja jakelijat sekä teknisten tietojen julkaisijat, tarkastus- ja testauspalvelujen tarjoajat sekä toimijat, jotka tarjoavat koulutusta laitteiden asentajille, valmistajille ja korjaajille;

    Tarkistus 65

    Ehdotus asetukseksi

    2 artikla – 1 kohta – 46 b alakohta (uusi)

    Komission teksti

    Tarkistus

     

    46 b)

    ’ammattikorjaajalla’ luonnollista henkilöä tai oikeushenkilöä, joka tarjoaa tuotteelle korjaus- tai kunnossapitopalveluja riippumatta siitä, toimiiko kyseinen henkilö valmistajan jakelujärjestelmässä vai itsenäisesti;

    Tarkistus 66

    Ehdotus asetukseksi

    2 artikla – 1 kohta – 55 alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    55)

    ’verkkomarkkinapaikalla’ välityspalvelujen tarjoajaa, joka käyttää ohjelmistoa, kuten verkkosivustoa, verkkosivuston osaa tai sovellusta , jonka avulla asiakkaat voivat tehdä talouden toimijoiden kanssa etäsopimuksia 4 artiklan nojalla annettujen delegoitujen säädösten soveltamisalaan kuuluvien tuotteiden myynnistä;

    55)

    ’verkkomarkkinapaikalla’ välityspalvelujen tarjoajaa, joka käyttää verkkorajapintaa , jonka avulla asiakkaat voivat tehdä talouden toimijoiden kanssa etäsopimuksia 4 artiklan nojalla annettujen delegoitujen säädösten soveltamisalaan kuuluvien tuotteiden myynnistä;

    Tarkistus 67

    Ehdotus asetukseksi

    2 artikla – 3 a kohta (uusi)

    Komission teksti

    Tarkistus

     

    Sovelletaan Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2012/19/EU (1a) 3 artiklan 1 kohdan a alakohdassa olevaa ’sähkö- ja elektroniikkalaitteen’ määritelmää.

     

    Tarkistus 68

    Ehdotus asetukseksi

    2 artikla – 4 a kohta (uusi)

    Komission teksti

    Tarkistus

     

    Sovelletaan Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1907/2006 3 artiklan 32 ja 33 kohdassa olevia ”aineen tai valmisteen toimittajan” ja ”esineen toimittajan” määritelmiä.

    Tarkistus 69

    Ehdotus asetukseksi

    4 artikla – 1 kohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    Siirretään komissiolle 66 artiklan mukaisesti valta antaa delegoituja säädöksiä, joilla täydennetään tätä asetusta vahvistamalla tuotteita koskevia tai niihin liittyviä ekologisen suunnittelun vaatimuksia niiden ympäristökestävyyden parantamiseksi. Näihin vaatimuksiin sisältyvät liitteessä VI tarkoitetut näkökohdat, ja ne on vahvistettava 5, 6 ja 7 artiklan sekä III luvun mukaisesti. Valtuutukseen hyväksyä ekologisen suunnittelun vaatimuksia sisältyvät valtuudet vahvistaa, että tiettyjen liitteessä I tarkoitettujen erityisten tuoteparametrien osalta ei tarvita suoritustasovaatimuksia tai tietovaatimuksia taikka niistä kumpaakaan.

    Siirretään komissiolle 66 artiklan mukaisesti valta antaa delegoituja säädöksiä, joilla täydennetään tätä asetusta vahvistamalla tuotteita koskevia tai niihin liittyviä ekologisen suunnittelun vaatimuksia niiden ympäristökestävyyden parantamiseksi. Näihin vaatimuksiin sisältyvät liitteessä VI tarkoitetut näkökohdat, ja ne on vahvistettava 5, 6 ja 7 artiklan sekä III luvun mukaisesti. Valtuutukseen hyväksyä ekologisen suunnittelun vaatimuksia sisältyvät valtuudet vahvistaa, että tiettyjen liitteessä I tarkoitettujen erityisten tuoteparametrien osalta ei tarvita suoritustasovaatimuksia tai tietovaatimuksia taikka poikkeustapauksissa niistä kumpaakaan.

    Tarkistus 70

    Ehdotus asetukseksi

    4 artikla – 1 kohta – 1 a alakohta (uusi)

    Komission teksti

    Tarkistus

     

    Valtuutukseen hyväksyä ekologisen suunnittelun vaatimuksia sisältyvät valtuudet vahvistaa, että maahantuotuiin käytettyihin tuotteisiin tai tuoteryhmiin ei sovelleta ekologisen suunnittelun vaatimuksia rajoitetun ajan, jos komissio toteaa 5 artiklan 4 kohdan b alakohdan mukaisesti tehdyn vaikutustenarvioinnin perusteella, että

     

    a)

    on aiheellista myöntää poikkeus tietylle maahantuodulle käytetylle tuotteelle tai tuoteryhmälle, koska sen osuus on merkittävä unionin merkityksellisillä käytettyjen tuotteiden markkinoilla ja se vastaa aitoon kuluttajien kysyntään; ja

     

    b)

    tällainen poikkeus ei haittaisi tämän asetuksen tavoitteiden saavuttamista eikä ekologisen suunnittelun vaatimusten laajempaa soveltamista unionin merkityksellisillä tuotemarkkinoilla; ja

     

    c)

    maahantuodun käytetyn tuotteen tai tuoteryhmän markkinoille saattamisesta saatavat resurssisäästöt ovat suuremmat kuin uusien tuotteiden tai tuoteryhmien ekologisen suunnittelun vaatimusten hyödyt.

    Tarkistus 71

    Ehdotus asetukseksi

    4 artikla – 2 kohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    Kun komissio vahvistaa ekologisen suunnittelun vaatimuksia ensimmäisessä alakohdassa tarkoitetuissa delegoiduissa säädöksissä, se täydentää myös tätä asetusta erittelemällä sovellettavat vaatimustenmukaisuuden arviointimenettelyt 36 artiklan mukaisesti tämän asetuksen liitteessä IV ja päätöksen N:o 768/2008/EY liitteessä II esitettyjen moduulien joukosta ja tekemällä sellaiset mukautukset, jotka ovat tarpeen kyseisten tuotevaatimusten tai ekologisen suunnittelun vaatimusten huomioon ottamiseksi.

    Kun komissio vahvistaa ekologisen suunnittelun vaatimuksia ensimmäisessä alakohdassa tarkoitetuissa delegoiduissa säädöksissä, se antaa talouden toimijoille riittävästi aikaa mukautua uusiin vaatimuksiin ottaen erityisesti huomioon mikroyritysten ja pk-yritysten tarpeet. Se täydentää myös tätä asetusta erittelemällä sovellettavat vaatimustenmukaisuuden arviointimenettelyt 36 artiklan mukaisesti tämän asetuksen liitteessä IV ja päätöksen N:o 768/2008/EY liitteessä II esitettyjen moduulien joukosta ja tekemällä sellaiset mukautukset, jotka ovat tarpeen kyseisten tuotevaatimusten tai ekologisen suunnittelun vaatimusten huomioon ottamiseksi.

    Tarkistus 72

    Ehdotus asetukseksi

    4 artikla – 3 kohta – c a alakohta (uusi)

    Komission teksti

    Tarkistus

     

    c a)

    täsmentämällä menetelmät tuotteen korjattavuuden arvioimiseksi, määrittelemällä suoritustasoluokat, jotka esitetään korjattavuuspisteytyksessä, ja määrittelemällä tuoteluokat, joihin sitä sovelletaan.

    Tarkistus 73

    Ehdotus asetukseksi

    5 artikla – 1 kohta – g alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    g)

    huolta aiheuttavien aineiden esiintyminen;

    g)

    huolta aiheuttavien aineiden esiintyminen tuotteissa ;

    Tarkistus 74

    Ehdotus asetukseksi

    5 artikla – 1 kohta – k alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    k)

    mahdollisuus uudelleenvalmistukseen ja kierrätykseen ;

    k)

    mahdollisuus uudelleenvalmistukseen;

    Tarkistus 75

    Ehdotus asetukseksi

    5 artikla – 1 kohta – k a alakohta (uusi)

    Komission teksti

    Tarkistus

     

    k a)

    mahdollisuus kierrätykseen;

    Tarkistus 76

    Ehdotus asetukseksi

    5 artikla – 2 kohta – 2 alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    Jos kuitenkin kahdella tai useammalla tuoteryhmällä on teknisiä samankaltaisuuksia, joiden avulla jotakin 1 kohdassa tarkoitettua tuotteen ominaisuutta voidaan parantaa ryhmien yhteisen vaatimuksen perusteella, ekologisen suunnittelun vaatimukset voidaan vahvistaa horisontaalisesti näille tuoteryhmille.

    Jos kahdella tai useammalla tuoteryhmällä on teknisiä samankaltaisuuksia, joiden avulla jotakin 1 kohdassa tarkoitettua tuotteen ominaisuutta voidaan parantaa ryhmien yhteisen vaatimuksen perusteella, ekologisen suunnittelun vaatimukset voidaan vahvistaa horisontaalisesti näille tuoteryhmille. Näitä horisontaalisia vaatimuksia voidaan täsmentää edelleen asettamalla ekologisen suunnittelun vaatimukset tietylle tuoteryhmälle, johon sovelletaan horisontaalista ekologisen suunnittelun vaatimusta.

    Tarkistus 77

    Ehdotus asetukseksi

    5 artikla – 4 kohta – johdantokappale

    Komission teksti

    Tarkistus

    4.   Valmistellessaan ekologisen suunnittelun vaatimuksia komissio

    4.   Valmistellessaan ekologisen suunnittelun vaatimuksia komissio varmistaa johdonmukaisuuden ja välttää unionin muun lainsäädännön kanssa ristiriitaisia vaatimuksia ja

    Tarkistus 78

    Ehdotus asetukseksi

    5 artikla – 4 kohta – a alakohta – i alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    i)

    ilmastoa, ympäristöä ja energiatehokkuutta koskevat unionin painopisteet ja muut asiaan liittyvät unionin painopisteet;

    i)

    unionin tavoitteet, jotka koskevat

     

    ilmastoa, erityisesti asetuksessa (EU) 2021/1119 vahvistettu tavoite saavuttaa ilmastoneutraalius viimeistään vuoteen 2050 mennessä;

     

    ympäristöä, mukaan lukien biologinen monimuotoisuus, resurssitehokkuus ja -varmuus ja ympäristö-, materiaali- ja kulutusjalanjäljen pienentäminen sekä pysyminen kahdeksannessa ympäristöalan toimintaohjelmassa vahvistettujen maapallon kestävyyden rajoissa;

     

    myrkyttömyyttä;

     

    energiatehokkuutta; ja

     

    muita asiaan liittyviä unionin tavoitteita;

    Tarkistus 79

    Ehdotus asetukseksi

    5 artikla – 4 kohta – a alakohta – ii alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    ii)

    asiaa koskeva unionin lainsäädäntö, mukaan lukien se, missä määrin siinä käsitellään 1 kohdassa lueteltuja asiaankuuluvia tuotteiden ominaisuuksia;

    ii)

    asiaa koskeva unionin lainsäädäntö, mukaan lukien se, missä määrin siinä käsitellään 1 kohdassa lueteltuja asiaankuuluvia tuotteiden ominaisuuksia , ja ”ei merkittävää haittaa” -periaate asetuksen (EU) 2020/852 17 artiklan mukaisesti ;

    Tarkistus 80

    Ehdotus asetukseksi

    5 artikla – 4 kohta – a alakohta – ii a alakohta (uusi)

    Komission teksti

    Tarkistus

     

    ii a)

    asiaankuuluvat kansainväliset sopimukset;

    Tarkistus 81

    Ehdotus asetukseksi

    5 artikla – 4 kohta – a alakohta – v a alakohta (uusi)

    Komission teksti

    Tarkistus

     

    v a)

    toimenpiteiden priorisointi direktiivissä 2008/98/EY säädetyn jätehierarkian mukaisesti;

    Tarkistus 82

    Ehdotus asetukseksi

    5 artikla – 4 kohta – b alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    b)

    tekee vaikutustenarvioinnin, joka perustuu parhaaseen saatavilla olevaan näyttöön ja analyyseihin sekä tarvittaessa EU:n rahoitusohjelmien puitteissa tuotettuihin lisätutkimuksiin ja tutkimustuloksiin. Näin tehdessään komissio varmistaa, että 1 kohdassa lueteltujen tuotteiden ominaisuuksien analyysin perusteellisuus on oikeassa suhteessa niiden merkitykseen. Ekologisen suunnittelun vaatimusten vahvistaminen tietyn tuotteen osalta merkittävimmistä 1 kohdassa luetelluista ominaisuuksista ei saa aiheettomasti viivästyä sellaisten epävarmuustekijöiden vuoksi, jotka liittyvät mahdollisuuteen vahvistaa ekologisen suunnittelun vaatimuksia kyseisen tuotteen muiden ominaisuuksien parantamiseksi;

    b)

    tekee vaikutustenarvioinnin, joka perustuu parhaaseen saatavilla olevaan näyttöön ja analyyseihin sekä tarvittaessa EU:n rahoitusohjelmien puitteissa tuotettuihin lisätutkimuksiin ja tutkimustuloksiin. Ekologisen suunnittelun vaatimusten vahvistaminen tuotteen 1 kohdassa luetelluista ominaisuuksista ei saa aiheettomasti viivästyä sellaisten epävarmuustekijöiden vuoksi, jotka liittyvät mahdollisuuteen vahvistaa ekologisen suunnittelun vaatimuksia kyseisen tuotteen muiden ominaisuuksien parantamiseksi . Vaikutustenarvioinneissa komissio

     

    i)

    varmistaa, että kaikki tuotteiden 1 kohdassa luetellut ominaisuudet analysoidaan ja että tuotteen 1 kohdassa lueteltujen ominaisuuksien analyysin perusteellisuus on oikeassa suhteessa niiden merkitykseen;

     

    ii)

    varmistaa, että tuotteen 1 kohdassa lueteltujen eri ominaisuuksien välisiä kompromisseja analysoidaan;

     

    iii)

    arvioi uusien ekologista suunnittelua koskevien vaatimusten aiheuttamaa ympäristö-, hiili- ja materiaalijalanjäljen odotettua pienenemistä;

     

    iv)

    arvioi tapauksen mukaan 4 artiklan toisessa kohdassa vahvistettujen arviointiperusteiden täyttymistä maahantuotujen käytettyjen tuotteiden osalta;

     

    v)

    arvioi mahdollisia merkityksellisiä vaikutuksia ihmisten terveyteen;

     

    vi)

    arvioi tuotteen tai tuoteryhmän vähimmäissuoritustason, joka on mahdollisesti saavutettava tulevaisuudessa, jotta kyseinen tuote tai tuoteryhmä on 4 kohdan a alakohdan i alakohdassa lueteltujen unionin tavoitteiden mukainen;

     

    Vaikutustenarviointia on tarvittaessa käytettävä myös ympäristöä säästäviä julkisia hankintoja, ympäristömerkkiä ja muita taloudellisia kannustimia koskevien kriteerien asettamisen tukemiseen, jotta voidaan parantaa eri politiikkavälineiden välistä johdonmukaisuutta.

    Tarkistus 83

    Ehdotus asetukseksi

    5 artikla – 4 kohta – c a alakohta (uusi)

    Komission teksti

    Tarkistus

     

    c a)

    ottaa huomioon luottamuksellisten liiketoimintatietojen suojan;

    Tarkistus 84

    Ehdotus asetukseksi

    5 artikla – 4 kohta – c b alakohta (uusi)

    Komission teksti

    Tarkistus

     

    c b)

    ottaa huomioon julkisista kuulemisista mahdollisesti saadun palautteen;

    Tarkistus 85

    Ehdotus asetukseksi

    5 artikla – 5 kohta – a alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    a)

    tuotteen toimivuuteen ei käyttäjän näkökulmasta saa kohdistua merkittävää kielteistä vaikutusta;

    a)

    tuotteen toimivuuteen tai turvallisuuteen ei käyttäjän näkökulmasta saa kohdistua merkittävää kielteistä vaikutusta;

    Tarkistus 86

    Ehdotus asetukseksi

    5 artikla – 5 kohta – c alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    c)

    kuluttajille ei saa aiheutua merkittävää kielteistä vaikutusta, joka koskee asianomaisten tuotteiden kohtuuhintaisuutta, kun otetaan huomioon myös käytettyjen tuotteiden saatavuus sekä tuotteiden kestävyys ja elinkaarikustannukset;

    c)

    kuluttajille ei saa aiheutua merkittävää kielteistä vaikutusta, joka koskee asianomaisten tuotteiden kohtuuhintaisuutta, kun otetaan huomioon myös käytettyjen tuotteiden , mukaan lukien maahantuodut käytetyt tuotteet, saatavuus sekä tuotteiden kestävyys ja elinkaarikustannukset;

    Tarkistus 87

    Ehdotus asetukseksi

    5 artikla – 5 kohta – d alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    d)

    talouden toimijoiden, ainakaan pk-yritysten, kilpailukykyyn ei saa kohdistua suhteetonta kielteistä vaikutusta;

    d)

    talouden toimijoiden, etenkään mikroyritysten ja pk-yritysten, kilpailukykyyn ei saa kohdistua suhteetonta kielteistä vaikutusta;

    Tarkistus 88

    Ehdotus asetukseksi

    5 artikla – 5 kohta – f alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    f)

    valmistajille tai muille talouden toimijoille ei saa aiheutua suhteetonta hallinnollista rasitetta.

    f)

    valmistajille tai muille talouden toimijoille , etenkään mikroyrityksille ja pk-yrityksille, ei saa aiheutua suhteetonta hallinnollista rasitetta;

    Tarkistus 89

    Ehdotus asetukseksi

    5 artikla – 5 kohta – f a alakohta (uusi)

    Komission teksti

    Tarkistus

     

    f a)

    valmistajille tai muille talouden toimijoille on annettava riittävästi aikaa mukautua uusiin vaatimuksiin ottaen erityisesti huomioon mikroyritysten ja pk-yritysten tarpeet.

    Tarkistus 90

    Ehdotus asetukseksi

    5 artikla – 8 kohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    8.   Komissio julkaisee asiaankuuluvat tutkimukset ja analyysit, joita käytetään ekologisen suunnittelun vaatimusten vahvistamisessa tämän asetuksen mukaisesti.

    8.   Komissio julkaisee asiaankuuluvat tutkimukset ja analyysit, kun ne ovat saatavilla, mukaan lukien 4 kohdan b alakohdassa tarkoitetut vaikutustenarvioinnit, joita käytetään ekologisen suunnittelun vaatimusten vahvistamisessa tämän asetuksen mukaisesti.

    Tarkistus 91

    Ehdotus asetukseksi

    5 a artikla (uusi)

    Komission teksti

    Tarkistus

     

    5 a artikla

     

    Tuotteiden kestävyys ja korjattavuus

     

    1.     Asettaessaan ekologisen suunnittelun vaatimuksia 5 artiklan 1 kohdan mukaisesti komissio varmistaa, että valmistajat eivät rajoita tuotteen kestävyyttä tekemällä siitä ennenaikaisesti vanhentuneen erityisesti siten, että ne suunnittelevat tietyn ominaisuuden, käyttävät kulutustarvikkeita tai varaosia tai jättävät ohjelmistopäivitykset tai lisävarusteet toimittamatta asianmukaisen ajan kuluessa.

     

    2.     Asettaessaan ekologien suunnittelun vaatimuksia 5 artiklan 1 kohdan mukaisesti komissio varmistaa, että valmistajat eivät rajoita tuotteiden korjattavuutta estämällä keskeisten komponenttien purkamisen tai rajoittamalla korjaustietojen ja varaosien saatavuutta yksinomaan valtuutettuihin korjaamoihin.

    Tarkistus 92

    Ehdotus asetukseksi

    6 artikla – 2 kohta – johdantokappale

    Komission teksti

    Tarkistus

    2.   Edellä 1 kohdassa tarkoitettujen suoritustasovaatimusten on perustuttava liitteessä I tarkoitettuihin tuoteparametreihin, ja niihin on tarvittaessa sisällyttävä

    2.   Edellä 1 kohdassa tarkoitettujen suoritustasovaatimusten on perustuttava liitteessä I tarkoitettuihin asiaan liittyviin tuoteparametreihin, ja niihin on tarvittaessa sisällyttävä

    Tarkistus 93

    Ehdotus asetukseksi

    6 artikla – 3 kohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    3.   Liitteessä I olevassa f alakohdassa vahvistettuun tuoteparametriin perustuvat suoritustasovaatimukset eivät saa rajoittaa aineiden esiintymistä tuotteissa ensisijaisesti kemikaaliturvallisuuteen liittyvistä syistä.

    3.   Liitteessä I olevassa f alakohdassa vahvistettuun tuoteparametriin perustuvat suoritustasovaatimukset eivät saa rajoittaa aineiden esiintymistä tuotteissa ensisijaisesti kemikaaliturvallisuuteen liittyvistä syistä , paitsi jos tuotteessa tai tuotteen komponentissa olevan aineen käytöstä aiheutuu markkinoille saatettaessa tai tuotteen elinkaaren myöhemmissä vaiheissa ihmisten terveydelle tai ympäristölle riski, jota ei voida hyväksyä .

    Tarkistus 94

    Ehdotus asetukseksi

    7 artikla – 2 kohta – b alakohta – 1 alakohta – ii alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    ii)

    tiedot kuluttajille ja muille loppukäyttäjille siitä, miten tuote asennetaan ja miten sitä käytetään, pidetään kunnossa ja korjataan, jotta voidaan minimoida sen ympäristövaikutukset ja varmistaa optimaalinen kestävyys, sekä siitä, miten tuote palautetaan tai hävitetään käytöstäpoistovaiheessa;

    ii)

    selkeät ja helposti ymmärrettävät tiedot kuluttajille ja muille loppukäyttäjille siitä, miten tuote asennetaan ja miten sitä käytetään, pidetään kunnossa ja korjataan, jotta voidaan minimoida sen ympäristövaikutukset ja varmistaa optimaalinen kestävyys, sekä siitä, miten tuote palautetaan tai hävitetään käytöstäpoistovaiheessa;

    Tarkistus 95

    Ehdotus asetukseksi

    7 artikla – 2 kohta – b alakohta – 1 alakohta – ii a alakohta (uusi)

    Komission teksti

    Tarkistus

     

    ii a)

    selkeät ja helposti ymmärrettävät tiedot kuluttajille ja muille loppukäyttäjille siitä, miten kolmannen osapuolen käyttöjärjestelmät asennetaan;

    Tarkistus 96

    Ehdotus asetukseksi

    7 artikla – 2 kohta – b alakohta – 1 alakohta – ii b alakohta (uusi)

    Komission teksti

    Tarkistus

     

    ii b)

    asiaankuuluvat tiedot korjaus- ja kunnostuspalvelujen tarjoajille ja uudelleenkäyttöön valmisteluun, uudelleenkäyttöön, korjaamiseen ja purkamiseen osallistuville toimijoille;

    Tarkistus 97

    Ehdotus asetukseksi

    7 artikla – 4 kohta – 2 alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    Näiden suoritustasoluokkien on vastattava tilastollisesti merkittäviä suoritustasotasojen parannuksia.

    Näiden suoritustasoluokkien on vastattava tilastollisesti merkittäviä suoritustasotasojen parannuksia , ja niissä on käytettävä vähimmäistasona 6 artiklan mukaisesti vahvistettuja suoritustason vähimmäisvaatimuksia .

    Tarkistus 98

    Ehdotus asetukseksi

    7 artikla – 4 a kohta (uusi)

    Komission teksti

    Tarkistus

     

    4 a.     Tarvittaessa 5 artiklan 4 kohdan b alakohdassa tarkoitetussa vaikutustenarvioinnissa esitetyn näytön perusteella korjattavuuteen liittyvät tuotteen suoritustasoa koskevat tietovaatimukset on esitettävä korjattavuuspisteytyksen muodossa, jotta loppukäyttäjät voivat helposti vertailla tuotteiden suorituskykyä. Menetelmät tuotteiden korjattavuuden arvioimiseksi on kehitettävä tuoteluokkien erityispiirteiden mukaisesti ja täsmennettävä 4 artiklan nojalla annettavassa asiaankuuluvassa delegoidussa säädöksessä. Kyseisessä delegoidussa säädöksessä määritellään tarvittaessa myös korjattavuuspisteytyksen sisältävän merkin sisältö ja ulkoasu 14 artiklan mukaisesti käyttäen selkeää ja helppotajuista kieltä ja kuvamerkkejä, jotta vältetään kuluttajille suunnattujen tietojen tulva.

     

    Tuotteiden korjattavuuden arviointimenetelmät voivat sisältää muita tuotteen merkityksellisiä näkökohtia, joita ovat esimerkiksi kestävyys, luotettavuus tai lujuus, jos nämä ovat saatavilla, ja ne voidaan täsmentää asiaankuuluvassa delegoidussa säädöksessä ottaen huomioon tuoteluokan erityispiirteet.

    Tarkistus 99

    Ehdotus asetukseksi

    7 artikla – 5 kohta – 1 alakohta – johdantokappale

    Komission teksti

    Tarkistus

    Edellä 1 kohdassa tarkoitettujen tietovaatimusten on mahdollistettava kaikkien huolta aiheuttavien aineiden jäljittäminen tuotteiden koko elinkaaren ajalta, paitsi jos tällainen jäljittäminen on jo mahdollista 4 artiklan nojalla annetun toisen kyseiset tuotteet kattavan delegoidun säädöksen nojalla, ja niihin on sisällyttävä ainakin seuraavat:

    Edellä 1 kohdassa tarkoitettujen tietovaatimusten on mahdollistettava kynnysarvoon perustuvan lähestymistavan mukaisesti kaikkien sellaisten huolta aiheuttavien aineiden jäljittäminen tuotteiden koko elinkaaren ajalta , joita tuotteessa on markkinoille saatettaessa , paitsi jos tällainen jäljittäminen on jo mahdollista 4 artiklan nojalla annetun toisen kyseiset tuotteet kattavan delegoidun säädöksen nojalla, ja niihin on sisällyttävä ainakin seuraavat:

    Tarkistus 100

    Ehdotus asetukseksi

    7 artikla – 5 kohta – 1 alakohta – a alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    a)

    tuotteessa olevien huolta aiheuttavien aineiden nimet ;

    a)

    tuotteessa olevien huolta aiheuttavien aineiden IUPAC-nimet (Kansainvälinen puhtaan ja sovelletun kemian liitto), mukaan lukien kemiallinen tunnistenumero eli joko Euroopassa kaupallisessa käytössä olevien kemiallisten aineiden luettelon (EINECS) tai Euroopassa ilmoitettujen kemiallisten aineiden luettelon (ELINCS) numero tai Chemical Abstract Service -numero (CAS -numero) ;

    Tarkistus 101

    Ehdotus asetukseksi

    7 artikla – 5 kohta – 1 alakohta – d alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    d)

    tuotteen turvallista käyttöä koskevat asiaankuuluvat ohjeet;

    d)

    tuotteen turvallista käyttöä ja tuotteen ympäristön kannalta hyväksyttävää huoltoa sen käytöstäpoistovaiheessa koskevat asiaankuuluvat ohjeet;

    Tarkistus 102

    Ehdotus asetukseksi

    7 artikla – 5 kohta – 1 alakohta – e alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    e)

    purkamisen kannalta merkitykselliset tiedot.

    e)

    purkamisen ja uudelleenkäyttöön valmistelun kannalta merkitykselliset tiedot.

    Tarkistus 103

    Ehdotus asetukseksi

    7 artikla – 5 kohta – 3 alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    Toisen alakohdan c alakohdassa tarkoitettuja poikkeuksia voidaan myöntää huolta aiheuttavien aineiden jäljittämisen teknisen toteutettavuuden tai merkityksellisyyden perusteella, luottamuksellisten liiketoimintatietojen suojaamiseksi sekä muissa asianmukaisesti perustelluissa tapauksissa.

    Toisen alakohdan c alakohdassa tarkoitettuja poikkeuksia voidaan myöntää huolta aiheuttavien aineiden jäljittämisen teknisen toteutettavuuden tai merkityksellisyyden perusteella, niiden havaitsemisessa ja kvantifioinnissa noudatettavien analyysimenetelmien olemassaolon perusteella, luottamuksellisten liiketoimintatietojen suojaamiseksi sekä muissa asianmukaisesti perustelluissa tapauksissa.

    Tarkistus 104

    Ehdotus asetukseksi

    7 artikla – 6 kohta – 2 alakohta – e alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    e)

    käyttöohjeessa;

    e)

    käyttöohjeessa tai muussa tuotteen mukana olevassa asiakirjassa ;

    Tarkistus 105

    Ehdotus asetukseksi

    7 artikla – 6 kohta – 3 alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    Tiedot, joilla varmistetaan aineiden jäljitettävyys 5 kohdan mukaisesti, on annettava joko tuotteessa tai niiden on oltava saatavilla tuotteeseen sisältyvän tietovälineen kautta.

    Loppukäyttäjien terveyden , turvallisuuden ja oikeuksien kannalta olennaiset tiedot on annettava ja niiden on oltava fyysisessä muodossa tuotteen mukana sekä saatavilla tuotteeseen sisältyvän tietovälineen kautta.

    Tarkistus 106

    Ehdotus asetukseksi

    7 artikla – 6 kohta – 3 a alakohta (uusi)

    Komission teksti

    Tarkistus

     

    Tietoon perustuvan ostopäätöksen kannalta merkitykselliset tiedot on annettava kuluttajille ennen tuotteen ostamista.

    Tarkistus 107

    Ehdotus asetukseksi

    7 artikla – 7 a kohta (uusi)

    Komission teksti

    Tarkistus

     

    7 a.     Tietovaatimusten mukaisesti toimitettavat tiedot on annettava Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin (EU) 2019/882 (1a) esteettömyysvaatimusten mukaisesti.

     

    Tarkistus 108

    Ehdotus asetukseksi

    8 artikla – 1 kohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    1.   Edellä 7 artiklan 1 kohdassa tarkoitetuissa tietovaatimuksissa on määrättävä, että tuotteita voidaan saattaa markkinoille tai ottaa käyttöön vain, jos tuotepassi on saatavilla 4 artiklan sekä 9 ja 10 artiklan nojalla annetun sovellettavan delegoidun säädöksen mukaisesti.

    1.   Edellä 7 artiklan 1 kohdassa tarkoitetuissa tietovaatimuksissa on määrättävä, että tuotteita voidaan saattaa markkinoille tai ottaa käyttöön vain, jos tuotepassi on saatavilla 4 artiklan sekä 9 ja 10 artiklan nojalla annetun sovellettavan delegoidun säädöksen mukaisesti. Tuotepassiin sisältyvien tietojen on oltava täsmällisiä, täydellisiä ja ajantasaisia.

    Tarkistus 109

    Ehdotus asetukseksi

    8 artikla – 2 kohta – a alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    a)

    tuotepassiin liitteen III nojalla sisällytettävät tiedot;

    a)

    tuotepassiin liitteen III nojalla sisällytettävät tiedot ottaen erityisesti huomioon luottamukselliset liiketoimintatiedot ;

    Tarkistus 110

    Ehdotus asetukseksi

    8 artikla – 2 kohta – f alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    f)

    toimijat, joilla on oltava pääsy tuotepassiin sisältyviin tietoihin, kuten asiakkaat, loppukäyttäjät, valmistajat, tuojat ja jakelijat, välittäjät, korjaamot, uudelleenvalmistajat, kierrättäjät, toimivaltaiset kansalliset viranomaiset, yleishyödylliset järjestöt ja komissio taikka niiden puolesta toimivat organisaatiot, sekä se, mitä tietoja niillä on oltava käytettävissään;

    f)

    toimijat, joilla on oltava pääsy tuotepassiin sisältyviin tietoihin, kuten asiakkaat, loppukäyttäjät, valmistajat, tuojat ja jakelijat, välittäjät, ammattimaiset korjaamot, riippumattomat toimijat, kunnostajat, uudelleenvalmistajat, kierrättäjät, toimivaltaiset kansalliset viranomaiset, kansalaisyhteiskunnan järjestöt , tutkijat, ammattiyhdistykset ja komissio taikka niiden puolesta toimivat organisaatiot, sekä se, mitä tietoja niillä on oltava käytettävissään;

    Tarkistus 111

    Ehdotus asetukseksi

    8 artikla – 2 kohta – g alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    g)

    toimijat, jotka voivat lisätä tuotepassiin tietoja tai päivittää niitä, mukaan lukien tarvittaessa uuden tuotepassin luominen, kuten valmistajat, korjaamot, kunnossapidon ammattilaiset, uudelleenvalmistajat, kierrättäjät, toimivaltaiset kansalliset viranomaiset ja komissio taikka niiden puolesta toimivat organisaatiot, sekä se, mitä tietoja ne voivat lisätä tai päivittää;

    g)

    toimijat, joiden on lisättävä tuotepassiin tietoja tai päivitettävä niitä, mukaan lukien tarvittaessa alkuperäisen tuotteen tuotepassiin tai -passeihin linkitettävän uuden tuotepassin luominen, kuten valmistajat, ammattimaiset korjaamot , riippumattomat toimijat, kunnostajat , kunnossapidon ammattilaiset, uudelleenvalmistajat, kierrättäjät, toimivaltaiset kansalliset viranomaiset ja komissio taikka niiden puolesta toimivat organisaatiot, sekä se, mitä tietoja ne voivat lisätä tai päivittää , välttäen tietojen ja raportoinnin päällekkäisyyttä ;

    Tarkistus 112

    Ehdotus asetukseksi

    8 artikla – 2 kohta – h alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    h)

    ajanjakso, jonka tuotepassi on saatavilla.

    h)

    ajanjakso, jonka aikana tuotepassi on saatavilla ja jonka on vastattava vähintään tietyn tuotteen odotettua käyttöikää .

    Tarkistus 113

    Ehdotus asetukseksi

    8 artikla – 3 kohta – a alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    a)

    varmistettava, että arvoketjun toimijat , erityisesti kuluttajat, talouden toimijat ja toimivaltaiset kansalliset viranomaiset, voivat saada niille merkityksellisiä tuotetietoja;

    a)

    varmistettava, että arvoketjun toimijat voivat helposti saada niille merkityksellisiä tuotetietoja;

    Tarkistus 114

    Ehdotus asetukseksi

    9 artikla – 1 kohta – 1 alakohta – a alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    a)

    se on liitettävä tietovälineen kautta yksilölliseen tuotetunnukseen;

    a)

    se on liitettävä tietovälineen kautta yksilölliseen tuotetunnukseen , jolla on yksilöitävä tuote riippumatta tuotepassin tunnisteesta ja internet-verkkotunnuksesta ;

    Tarkistus 115

    Ehdotus asetukseksi

    9 artikla – 1 kohta – 1 alakohta – d alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    d)

    kaikkien tuotepassiin sisältyvien tietojen on perustuttava avoimiin standardeihin, ne on laadittava yhteentoimivassa muodossa ja niiden on oltava koneellisesti luettavia, jäsenneltyjä ja haettavissa 10 artiklassa säädettyjen olennaisten vaatimusten mukaisesti;

    d)

    kaikkien tuotepassiin sisältyvien tietojen on perustuttava avoimiin standardeihin, ne on laadittava yhteentoimivassa muodossa ja niiden on oltava koneellisesti luettavia, jäsenneltyjä , haettavissa ja siirrettävissä avoimessa yhteentoimivassa tiedonvaihtoverkossa, jossa ei synny toimittajariippuvuutta, 10 artiklassa säädettyjen olennaisten vaatimusten mukaisesti;

    Tarkistus 116

    Ehdotus asetukseksi

    9 artikla – 1 kohta – 1 alakohta – d a alakohta (uusi)

    Komission teksti

    Tarkistus

     

    d a)

    tuotteen loppukäyttäjään liittyviä henkilötietoja ei tallenneta tuotepassiin;

    Tarkistus 117

    Ehdotus asetukseksi

    9 artikla – 3 kohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    3.   Tuotteen markkinoille saattavan talouden toimijan on toimitettava välittäjille digitaalinen kopio tietovälineestä, jotta välittäjä voi asettaa sen asiakkaiden saataville tapauksissa, joissa tuote ei ole fyysisesti heidän saatavillaan. Talouden toimijan on toimitettava digitaalinen jäljennös maksutta ja viiden työpäivän kuluessa välittäjän pyynnöstä .

    3.   Tuotteen markkinoille saattavan talouden toimijan on toimitettava välittäjille ja verkkomarkkinapaikoille digitaalinen kopio tietovälineestä, jotta nämä voivat asettaa sen asiakkaiden saataville tapauksissa, joissa tuote ei ole fyysisesti heidän saatavillaan. Talouden toimijan on toimitettava digitaalinen jäljennös maksutta ja viiden työpäivän kuluessa pyynnön vastaanottamisesta .

    Tarkistus 118

    Ehdotus asetukseksi

    10 artikla – 1 kohta – a a alakohta (uusi)

    Komission teksti

    Tarkistus

     

    a a)

    tuotepassien on oltava täysin yhteentoimivia nykyisten tuotetietokantojen, kuten SCIP-tietokannan (Substances of Concern In articles, as such or in complex objects Products)) ja energiamerkintöjen eurooppalaisen tuoterekisterin (EPREL), kanssa aina, kun se on mahdollista ja tarkoituksenmukaista;

    Tarkistus 119

    Ehdotus asetukseksi

    10 artikla – 1 kohta – b alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    b)

    kuluttajilla , talouden toimijoilla ja muilla asiaankuuluvilla toimijoilla on oltava vapaa pääsy tuotepassiin 4 artiklan nojalla annetussa sovellettavassa delegoidussa säädöksessä vahvistettujen käyttöoikeuksiensa perusteella;

    b)

    asiakkailla , loppukäyttäjillä, valmistajilla, tuojilla ja jakelijoilla, välittäjillä, ammattimaisilla korjaamoilla, riippumattomilla toimijoilla , kunnostajilla, uudelleenvalmistajilla, kierrättäjillä, toimivaltaisilla kansallisilla viranomaisilla, kansalaisyhteiskunnan järjestöillä, ammattiyhdistyksillä ja muilla asiaankuuluvilla toimijoilla on oltava vapaa ja helppo pääsy tuotepassiin 4 artiklan nojalla annetussa sovellettavassa delegoidussa säädöksessä vahvistettujen käyttöoikeuksiensa perusteella;

    Tarkistus 120

    Ehdotus asetukseksi

    10 artikla – 1 kohta – b a alakohta (uusi)

    Komission teksti

    Tarkistus

     

    b a)

    tuotepassit on suunniteltava ja niitä on käytettävä siten, että ne ovat käyttäjäystävällisiä;

    Tarkistus 121

    Ehdotus asetukseksi

    10 artikla – 1 kohta – c alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    c)

    tuotepassin luomisesta vastaavan talouden toimijan tai sen puolesta toimimaan valtuutettujen toimijoiden on säilytettävä tuotepassiin sisältyvät tiedot;

    (Tarkistus ei vaikuta suomenkieliseen versioon.)

    Tarkistus 122

    Ehdotus asetukseksi

    12 a artikla (uusi)

    Komission teksti

    Tarkistus

     

    12 a artikla

     

    Vertailufoorumi

     

    1.     Komissio perustaa viimeistään ... päivänä ...kuuta ... [12 kuukautta tämän asetuksen voimaantulosta] julkisesti saatavilla olevan verkkovälineen, jonka avulla sidosryhmät voivat vertailla talouden toimijan 10 artiklan c alakohdan mukaisesti tallentamia, tuotepasseihin sisältyviä tietoja. Väline on suunniteltava siten, että sillä taataan, että sidosryhmät voivat hakea tietoja 10 artiklan 1 kohdan b alakohdan mukaisten käyttöoikeuksiensa mukaisesti.

    Tarkistus 123

    Ehdotus asetukseksi

    14 artikla – 1 kohta – b alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    b)

    merkin ulkoasu, jossa otetaan huomioon näkyvyys ja luettavuus;

    b)

    merkin ulkoasu, jolla varmistetaan näkyvyys ja luettavuus;

    Tarkistus 124

    Ehdotus asetukseksi

    14 artikla – 1 kohta – c alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    c)

    tapa, jolla merkki on esitettävä asiakkaille, myös etämyynnin tapauksessa, ottaen huomioon 26 artiklassa säädetyt vaatimukset ja vaikutukset asianomaisiin talouden toimijoihin;

    c)

    tapa, jolla merkki on esitettävä asiakkaille, myös etämyynnin tapauksessa, ottaen huomioon 26 artiklassa säädetyt vaatimukset ja direktiivissä (EU) 2019/882 vahvistetut vaatimukset sekä vaikutukset asianomaisiin talouden toimijoihin;

    Tarkistus 125

    Ehdotus asetukseksi

    14 artikla – 2 kohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    2.   Jos tietovaatimuksessa edellytetään, että merkkiin on sisällytettävä 7 artiklan 4 kohdassa tarkoitettu tuotteen suoritustasoluokka, 1 kohdan b alakohdassa tarkoitetun merkin ulkoasun on mahdollistettava se, että asiakkaat voivat helposti vertailla tuotteen suoritustasoa asianomaisen tuoteparametrin osalta ja valita suoritustasoltaan parempia tuotteita.

    2.   Jos tietovaatimuksessa edellytetään, että merkkiin on sisällytettävä 7 artiklan 4 kohdassa tarkoitettu tuotteen suoritustasoluokka, 1 kohdan b alakohdassa tarkoitetun merkin ulkoasun on oltava selkeä ja helposti ymmärrettävä ja mahdollistettava se, että asiakkaat voivat helposti vertailla tuotteen suoritustasoa asianomaisen tuoteparametrin osalta ja valita suoritustasoltaan parempia tuotteita.

    Tarkistus 126

    Ehdotus asetukseksi

    15 artikla – 1 kohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    Jos 4 artiklan nojalla annetuissa delegoiduissa säädöksissä ei edellytetä, että tuotteissa on oltava merkki, kyseisiä tuotteita ei saa saattaa markkinoille tai ottaa käyttöön, jos niissä on sellaisia merkkejä, jotka voivat todennäköisesti johtaa asiakkaita harhaan tai aiheuttaa sekaannusta 14 artiklassa säädettyjen merkintöjen osalta.

    Tuotteita ei saa saattaa markkinoille tai ottaa käyttöön, jos niissä on sellaisia merkkejä, jotka voivat todennäköisesti johtaa asiakkaita harhaan tai aiheuttaa sekaannusta 14 artiklassa säädettyjen merkintöjen osalta , myös siinä tapauksessa, että 4 artiklan nojalla annetuissa delegoiduissa säädöksissä ei edellytetä, että tuotteissa on oltava merkki .

    Tarkistus 127

    Ehdotus asetukseksi

    16 artikla – 1 kohta – c alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    c)

    ympäristövaikutusten, energiankäytön ja jätteen syntymisen jakautuminen arvoketjussa sekä erityisesti se, tapahtuvatko ne unionissa ;

    c)

    ilmasto- ja ympäristövaikutusten, energiankäytön , resurssien käytön ja jätteen syntymisen jakautuminen arvoketjussa;

    Tarkistus 128

    Ehdotus asetukseksi

    16 artikla – 2 kohta – 1 alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    Komissio hyväksyy vähintään kolme vuotta kattavan työsuunnitelman, jossa esitetään luettelo tuoteryhmistä, joille se aikoo vahvistaa ekologisen suunnittelun vaatimukset tämän asetuksen mukaisesti, ja päivittää sitä säännöllisesti . Luetteloon on sisällytettävä 5 artiklan 1 kohdassa tarkoitetut tuotteiden ominaisuudet, joiden osalta komissio aikoo hyväksyä 5 artiklan 2 kohdan toisen alakohdan mukaisesti vahvistettuja horisontaalisia ekologisen suunnittelun vaatimuksia.

    Komissio hyväksyy työsuunnitelman ja asettaa sen julkisesti saataville yhdessä asiaankuuluvien valmisteluasiakirjojen kanssa. Työsuunnitelmassa esitetään luettelo tuoteryhmistä, joille se aikoo vahvistaa ekologisen suunnittelun vaatimukset tämän asetuksen mukaisesti, sekä arvioidut aikataulut niiden vahvistamiselle . Luetteloon on sisällytettävä 5 artiklan 1 kohdassa tarkoitetut tuotteiden ominaisuudet, joiden osalta komissio aikoo hyväksyä 5 artiklan 2 kohdan toisen alakohdan mukaisesti vahvistettuja horisontaalisia ekologisen suunnittelun vaatimuksia. Työsuunnitelman on katettava vähintään kolme vuotta, ja sitä on päivitettävä säännöllisesti.

    Tarkistus 129

    Ehdotus asetukseksi

    16 artikla – 2 kohta – 2 alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    Kun komissio hyväksyy ensimmäisessä alakohdassa tarkoitetun työsuunnitelman tai päivittää sitä, se ottaa huomioon tämän artiklan 1 kohdassa säädetyt kriteerit ja kuulee 17 artiklassa tarkoitettua ekologisen suunnittelun foorumia.

    Kun komissio hyväksyy ensimmäisessä alakohdassa tarkoitetun työsuunnitelman tai päivittää sitä, se ottaa huomioon tämän artiklan 1 kohdassa säädetyt kriteerit ja kuulee 17 artiklassa tarkoitettua ekologisen suunnittelun foorumia asianmukaisen ajan kuluessa .

    Tarkistus 130

    Ehdotus asetukseksi

    16 artikla – 2 kohta – 2 a alakohta (uusi)

    Komission teksti

    Tarkistus

     

    Komissio esittää työsuunnitelmaluonnoksen ja sen päivitykset Euroopan parlamentille ennen niiden hyväksymistä.

    Tarkistus 131

    Ehdotus asetukseksi

    16 artikla – 2 kohta – 2 b alakohta (uusi)

    Komission teksti

    Tarkistus

     

    Vuosiksi 2024–2027 komissio harkitsee seuraavien tuoteryhmien asettamista etusijalle ensimmäisessä työsuunnitelmassa, joka on hyväksyttävä viimeistään ... päivänä ...kuuta ... [kolme kuukautta tämän asetuksen voimaantulosta]. Komissio perustelee työsuunnitelmassa päätöksensä, jos jotakin seuraavista tuoteryhmistä ei ole sisällytetty työsuunnitelmaan:

     

    rauta, teräs

     

    alumiini

     

    tekstiilit, erityisesti vaatteet ja jalkineet

     

    huonekalut, mukaan lukien patjat

     

    renkaat

     

    pesu- ja puhdistusaineet

     

    maalit

     

    voiteluaineet

     

    kemikaalit

     

    energiaan liittyvät tuotteet, joiden täytäntöönpanotoimenpiteitä on tarkistettava tai ne on määritettävä uudelleen

     

    tieto- ja viestintätekniikan tuotteet ja muu elektroniikka.

    Tarkistus 132

    Ehdotus asetukseksi

    16 artikla – 2 kohta – 2 c alakohta (uusi)

    Komission teksti

    Tarkistus

     

    [Tulevan rakennustuotteiden kaupan pitämistä koskevien ehtojen yhdenmukaistamisesta, asetuksen (EU) 2019/1020 muuttamisesta ja asetuksen (EU) N:o 305/2011 kumoamisesta annettavan asetuksen (2022/0094 COD)] mukaisten sementin asianmukaisten suoritustasovaatimusten ja ympäristöä ja hiilijalanjälkeä koskevien vaatimusten puuttumisen olisi johdettava siihen, että sementti sisällytetään seuraavaan tämän asetuksen mukaiseen työsuunnitelmaan ensisijaisena tuoteluokkana.

    Tarkistus 133

    Ehdotus asetukseksi

    17 artikla – 1 kohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    Komissio varmistaa, että se tehtäviään hoitaessaan huolehtii jäsenvaltioiden edustajien ja kaikkien kyseessä olevan tuotteen tai tuoteryhmän kanssa tekemisissä olevien osapuolten, kuten pk-yritykset, käsiteollisuus ja muut tuotannonalat , ammattiliittojen, kauppiaiden, vähittäiskauppiaiden, tuojien , ympäristönsuojeluryhmien ja kuluttajajärjestöjen tasapuolisesta osallistumisesta . Nämä osapuolet osallistuvat erityisesti ekologisen suunnittelun vaatimusten valmisteluun , perustettujen markkinavalvontamekanismien tehokkuuden tutkimiseen ja itsesääntelytoimenpiteiden arvioimiseen .

    Komissio varmistaa, että se tehtäviään hoitaessaan huolehtii jäsenvaltioiden edustajien ja kaikkien kyseessä olevan tuotteen tai tuoteryhmän kanssa tekemisissä olevien osapuolten, kuten toimiala , mukaan lukien pk-yritykset, yhteisötalouden yritykset ja käsiteollisuus , jätehuoltoalan toimijat, standardointiorganisaatiot, ammattiliitot ja -yhdistykset, kauppiaat, vähittäiskauppiaat, tuojat, ympäristönsuojelujärjestöt , kuluttajajärjestöt, tutkijat ja muut asiantuntijat, tasapuolisesta osallistumisesta.

    Tarkistus 134

    Ehdotus asetukseksi

    17 artikla – 1 a kohta (uusi)

    Komission teksti

    Tarkistus

     

    Ensimmäisessä kohdassa tarkoitettujen osapuolten on osallistuttava erityisesti ekologisen suunnittelun vaatimusten valmisteluun ja vakiintuneiden markkinavalvontamekanismien tehokkuuden tarkasteluun sekä itsesääntelytoimenpiteiden arviointiin.

    Tarkistus 135

    Ehdotus asetukseksi

    17 artikla – 2 a kohta (uusi)

    Komission teksti

    Tarkistus

     

    Komissio julkaisee verkkosivustollaan Ekologisen suunnittelun foorumin tulevat kokoukset ja varmistaa, että asianomaisille osapuolille tiedotetaan hyvissä ajoin ennen kuulemisen järjestämistä.

    Tarkistus 136

    Ehdotus asetukseksi

    17 artikla – 2 b kohta (uusi)

    Komission teksti

    Tarkistus

     

    Ekologisen suunnittelun foorumi hoitaa tehtävänsä täysin avoimesti. Komissio julkaisee ekologisen suunnittelun foorumin hyväksymät päätelmät ja sen kokousten pöytäkirjat sekä kaikki muut asiaankuuluvat asiakirjat komission verkkosivustolla.

    Tarkistus 137

    Ehdotus asetukseksi

    17 artikla – 2 c kohta (uusi)

    Komission teksti

    Tarkistus

     

    Ekologisen suunnittelun foorumi voi pyytää komissiota laatimaan ekologisen suunnittelun vaatimukset tietylle tuoteryhmälle. Komissio ottaa tällaisen pyynnön huomioon.

    Tarkistus 138

    Ehdotus asetukseksi

    18 artikla – 1 kohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    1.   Kaksi tai useampi talouden toimija voi 4 artiklan nojalla annetun delegoidun säädöksen sijaan toimittaa komissiolle itsesääntelytoimenpiteen, jossa vahvistetaan tuotteita koskevat ekologisen suunnittelun vaatimukset. Kyseisten toimijoiden on esitettävä näyttöä siitä, että 3 kohdan a–e alakohdassa tarkoitetut kriteerit täyttyvät. Jäljempänä olevan 3 kohdan a alakohdan osalta näytön on koostuttava jäsennellystä teknisestä, ympäristöön liittyvästä ja taloudellisesta analyysistä, jossa perustellaan itsesääntelytoimenpiteeseen kuuluvat ekologisen suunnittelun vaatimukset ja tavoitteet sekä arvioidaan kyseisessä itsesääntelytoimenpiteessä asetettujen ekologisen suunnittelun vaatimusten vaikutuksia.

    1.   Kaksi tai useampi talouden toimija voi 4 artiklan nojalla annetun delegoidun säädöksen sijaan toimittaa komissiolle itsesääntelytoimenpiteen, jossa vahvistetaan tuotteita koskevat ekologisen suunnittelun vaatimukset , jos tuotteita ei ole sisällytetty työsuunnitelmaan . Kyseisten toimijoiden on esitettävä näyttöä siitä, että 3 kohdan a–e alakohdassa tarkoitetut kriteerit täyttyvät. Jäljempänä olevan 3 kohdan a alakohdan osalta näytön on koostuttava jäsennellystä teknisestä, ympäristöön liittyvästä ja taloudellisesta analyysistä, jossa perustellaan itsesääntelytoimenpiteeseen kuuluvat ekologisen suunnittelun vaatimukset ja tavoitteet sekä arvioidaan kyseisessä itsesääntelytoimenpiteessä asetettujen ekologisen suunnittelun vaatimusten vaikutuksia.

    Tarkistus 139

    Ehdotus asetukseksi

    18 artikla – 2 kohta – 1 alakohta – johdantokappale

    Komission teksti

    Tarkistus

    Itsesääntelytoimenpiteeseen on sisällytettävä seuraavat tiedot:

    Edellä olevan 1 kohdan mukaisesti toimitettuun itsesääntelytoimenpiteeseen on sisällytettävä seuraavat tiedot:

    Tarkistus 140

    Ehdotus asetukseksi

    18 artikla – 2 kohta – 1 alakohta – b alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    b)

    itsesääntelytoimenpiteen piiriin kuuluviin tuotteisiin sovellettavat ekologisen suunnittelun vaatimukset;

    b)

    itsesääntelytoimenpiteen piiriin kuuluviin tuotteisiin sovellettavat 5 artiklassa vahvistetut ekologisen suunnittelun vaatimukset;

    Tarkistus 141

    Ehdotus asetukseksi

    18 artikla – 2 kohta – 1 alakohta – d alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    d)

    säännöt, jotka koskevat tietoja, jotka allekirjoittajien on ilmoitettava, sekä testausta ja tarkastuksia.

    d)

    säännöt, jotka koskevat tietoja, jotka allekirjoittajien on ilmoitettava, sekä testausta ja tarkastuksia koskevat säännöt;

    Tarkistus 142

    Ehdotus asetukseksi

    18 artikla – 2 kohta – 1 alakohta – d a alakohta (uusi)

    Komission teksti

    Tarkistus

     

    d a)

    säännöt allekirjoittajan noudattamatta jättämisen seurauksia;

    Tarkistus 143

    Ehdotus asetukseksi

    18 artikla – 2 kohta – 1 alakohta – d b alakohta (uusi)

    Komission teksti

    Tarkistus

     

    d b)

    selvitys siitä, miten 1 kohdan mukaisesti toimitetulla itsesääntelytoimenpiteellä parannetaan tuotteiden ympäristökestävyyttä tämän asetuksen tavoitteiden mukaisesti ja varmistetaan vapaa liikkuvuus sisämarkkinoilla nopeammin tai pienemmin kustannuksin kuin 4 artiklan nojalla annetulla delegoidulla säädöksellä.

    Tarkistus 144

    Ehdotus asetukseksi

    18 artikla – 2 kohta – 2 alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    Tässä kohdassa tarkoitetut tiedot on pidettävä ajan tasalla, ja ne on asetettava saataville julkiselle verkkosivustolle.

    Tässä kohdassa tarkoitetut tiedot on pidettävä ajan tasalla, ja ne on asetettava saataville komission julkiselle verkkosivustolle. Talouden toimijoiden on ilmoitettava komissiolle viipymättä kaikista itsesääntelytoimenpiteen muutoksista ja etenkin allekirjoittajia koskevista muutoksista.

    Tarkistus 145

    Ehdotus asetukseksi

    18 artikla – 3 kohta – 1 alakohta – johdantokappale

    Komission teksti

    Tarkistus

    Komissio arvioi ehdotetun itsesääntelytoimenpiteen ja pyytää tarvittaessa tieteellisiä lausuntoja unionin erillisvirastoilta. Sen on kyseisen arvioinnin perusteella määritettävä, onko se pätevä vaihtoehto 4 artiklan nojalla annetulle delegoidulle säädökselle, jos seuraavat kriteerit täyttyvät:

    Komissio arvioi ehdotetun itsesääntelytoimenpiteen ja pyytää tarvittaessa tieteellisiä lausuntoja unionin erillisvirastoilta. Komissio kuulee 1 kohdan mukaisesti toimitetusta itsesääntelytoimenpiteestä myös ekologisen suunnittelun foorumia. Sen on kyseisen arvioinnin perusteella määritettävä, onko se pätevä vaihtoehto 4 artiklan nojalla annetulle delegoidulle säädökselle, jos seuraavat kriteerit täyttyvät:

    Tarkistus 146

    Ehdotus asetukseksi

    18 artikla – 3 kohta – 1 alakohta – a alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    a)

    itsesääntelytoimenpiteellä parannetaan tuotteiden ympäristökestävyyttä ja varmistetaan vapaa liikkuvuus sisämarkkinoilla nopeasti tai pienemmin kustannuksin kuin 4 artiklan nojalla annetulla delegoidulla säädöksellä;

    a)

    itsesääntelytoimenpiteellä parannetaan tuotteiden ympäristökestävyyttä tämän asetuksen tavoitteiden mukaisesti ja varmistetaan vapaa liikkuvuus sisämarkkinoilla nopeammin tai pienemmin kustannuksin kuin 4 artiklan nojalla annetulla delegoidulla säädöksellä;

    Tarkistus 147

    Ehdotus asetukseksi

    18 artikla – 3 kohta – 2 alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    Komissio antaa täytäntöönpanosäädöksen , joka sisältää luettelon itsesääntelytoimenpiteistä, jotka on vahvistettu päteviksi vaihtoehdoiksi 4 artiklan nojalla annetulle delegoidulle säädökselle. Kyseinen täytäntöönpanosäädös hyväksytään 67 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua neuvoa-antavaa menettelyä noudattaen.

    Komissio antaa 66 artiklan mukaisesti delegoidun säädöksen , joka sisältää luettelon itsesääntelytoimenpiteistä, jotka on vahvistettu päteviksi vaihtoehdoiksi 4 artiklan nojalla annetulle delegoidulle säädökselle. Kyseinen delegoitu säädös hyväksytään 67 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua neuvoa-antavaa menettelyä noudattaen.

    Tarkistus 148

    Ehdotus asetukseksi

    18 artikla – 4 kohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    4.   Komissio voi milloin tahansa pyytää itsesääntelytoimenpiteen allekirjoittajia toimittamaan kyseisestä toimesta tarkistetun ja päivitetyn version asianomaisessa tuoteryhmässä tapahtuneen markkinoiden tai tekniikan kehityksen perusteella tai jos sillä on syytä uskoa, että 3 kohdassa säädetyt kriteerit eivät enää täyty.

    4.   Komissio voi milloin tahansa pyytää itsesääntelytoimenpiteen allekirjoittajia toimittamaan kyseisestä toimesta tarkistetun ja päivitetyn version asianomaisessa tuoteryhmässä tapahtuneen markkinoiden tai tekniikan kehityksen perusteella tai jos sillä on syytä uskoa, että 3 kohdassa säädetyt kriteerit eivät enää täyty. Allekirjoittajien on toimitettava toimenpiteen tarkistettu ja päivitetty versio kolmen kuukauden kuluessa komission esittämästä pyynnöstä.

    Tarkistus 149

    Ehdotus asetukseksi

    18 artikla – 5 kohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    5.   Kun itsesääntelytoimenpide on sisällytetty 3 kohdan toisen alakohdan nojalla annetussa täytäntöönpanosäädöksessä olevaan luetteloon, kyseisen toimenpiteen allekirjoittajien on raportoitava komissiolle kyseisessä täytäntöönpanosäädöksessä vahvistetuin säännöllisin väliajoin edistymisestä itsesääntelytoimenpiteiden tavoitteiden saavuttamisessa ja osoitettava, että 3 kohdan a–e alakohdassa vahvistetut kriteerit täyttyvät edelleen. Nämä kertomukset on asetettava saataville myös julkiselle verkkosivustolle.

    5.   Kun itsesääntelytoimenpide on sisällytetty 3 kohdan toisen alakohdan nojalla annetussa delegoidussa säädöksessä olevaan luetteloon, kyseisen toimenpiteen allekirjoittajien on raportoitava komissiolle kyseisessä delegoidussa säädöksessä vahvistetuin säännöllisin väliajoin edistymisestä itsesääntelytoimenpiteiden tavoitteiden saavuttamisessa ja osoitettava, että 3 kohdan a–e alakohdassa vahvistetut kriteerit täyttyvät edelleen. Jos allekirjoittaja ei ole noudattanut itsesääntelytoimenpiteen vaatimuksia, sen on ryhdyttävä korjaaviin toimenpiteisiin. Riippumattoman tarkastajan on ilmoitettava komissiolle allekirjoittajan noudattamatta jättämisestä. Edistymiskertomukset sekä riippumattoman tarkastajan laatimat vaatimustenmukaisuuskertomukset ja ilmoitukset vaatimusten noudattamatta jättämisestä ja vastaavista korjaavista toimista on asetettava saataville komission julkiselle verkkosivustolle.

    Tarkistus 150

    Ehdotus asetukseksi

    18 artikla – 6 kohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    6.   Jos komissio katsoo 4 tai 5 kohdan nojalla saamiensa tietojen perusteella, että itsesääntelytoimenpide ei enää täytä 3 kohdassa säädettyjä kriteerejä, se poistaa sen kyseisessä kohdassa tarkoitetusta luettelosta. Tällaisissa tapauksissa komissio voi päättää hyväksyä ekologisen suunnittelun vaatimuksia, joita sovelletaan kyseisen itsesääntelytoimenpiteen piiriin kuuluvaan tuotteeseen.

    6.   Jos komissio katsoo 2, 4 tai 5 kohdan nojalla saamiensa tietojen perusteella, että itsesääntelytoimenpide ei enää täytä 3 kohdassa säädettyjä kriteerejä, se poistaa sen kyseisessä kohdassa tarkoitetusta luettelosta. Tällaisissa tapauksissa komissio voi päättää hyväksyä ekologisen suunnittelun vaatimuksia, joita sovelletaan kyseisen itsesääntelytoimenpiteen piiriin kuuluvaan tuotteeseen.

    Tarkistus 151

    Ehdotus asetukseksi

    19 artikla – 1 kohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    1.   Sellaisten ohjelmien yhteydessä, joihin pk-yritykset voivat osallistua, komissio ottaa huomioon aloitteet, joilla autetaan pk-yrityksiä sisällyttämään arvoketjuunsa ympäristökestävyysnäkökohtia, mukaan lukien energiatehokkuus.

    1.   Sellaisten ohjelmien yhteydessä, joihin mikroyritykset ja pk-yritykset voivat osallistua, komissio ottaa huomioon aloitteet, joilla autetaan mikroyrityksiä ja pk-yrityksiä sisällyttämään arvoketjuunsa ympäristökestävyysnäkökohtia, mukaan lukien energiatehokkuus.

    Tarkistus 152

    Ehdotus asetukseksi

    19 artikla – 2 kohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    2.   Kun komissio antaa 4 artiklan nojalla delegoituja säädöksiä, se liittää kyseisiin säädöksiin tarvittaessa suuntaviivoja, jotka kattavat kyseisellä tuote- tai tuoteryhmäsektorilla toimivien pk-yritysten erityispiirteet, jotta pk-yritysten olisi helpompi soveltaa tätä asetusta.

    2.   Kun komissio antaa 4 artiklan nojalla delegoituja säädöksiä, se liittää kyseisiin säädöksiin tarvittaessa suuntaviivoja, jotka kattavat kyseisellä tuote- tai tuoteryhmäsektorilla toimivien mikroyritysten ja pk-yritysten erityispiirteet, jotta mikroyritysten ja pk-yritysten olisi helpompi soveltaa tätä asetusta. Laatiessaan suuntaviivoja komissio kuulee mikroyrityksiä ja pk-yrityksiä edustavia järjestöjä.

    Tarkistus 153

    Ehdotus asetukseksi

    19 artikla – 3 kohta – 1 alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    Jäsenvaltioiden on toteutettava asianmukaisia toimenpiteitä auttaakseen pk-yrityksiä soveltamaan 4 artiklan nojalla annetuissa delegoiduissa säädöksissä vahvistettuja ekologisen suunnittelun vaatimuksia.

    Jäsenvaltioiden on toteutettava asianmukaisia toimenpiteitä auttaakseen mikroyrityksiä ja pk-yrityksiä soveltamaan 4 artiklan nojalla annetuissa delegoiduissa säädöksissä vahvistettuja ekologisen suunnittelun vaatimuksia. Valmistellessaan tällaisia toimenpiteitä jäsenvaltioiden on kuultava mikroyrityksiä ja pk-yrityksiä edustavia järjestöjä.

    Tarkistus 154

    Ehdotus asetukseksi

    19 artikla – 3 kohta – 2 alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    Näihin toimenpiteisiin on sisällyttävä ainakin sen varmistaminen, että käytettävissä on keskitettyjä asiointipisteitä tai vastaavia mekanismeja pk-yritysten tietoisuuden lisäämiseksi ja verkostoitumismahdollisuuksien luomiseksi vaatimuksiin mukautumista varten.

    Näihin toimenpiteisiin on sisällyttävä ainakin sen varmistaminen, että käytettävissä on keskitettyjä asiointipisteitä tai vastaavia mekanismeja mikroyritysten ja pk-yritysten tietoisuuden lisäämiseksi ja verkostoitumismahdollisuuksien luomiseksi vaatimuksiin mukautumista varten. Näihin toimenpiteisiin on myös sisällyttävä ainakin erityisiä mekanismeja, joilla helpotetaan 8–12 artiklassa vahvistettujen vaatimusten noudattamista ja elinkaariarviointien tekemistä.

    Tarkistus 155

    Ehdotus asetukseksi

    19 artikla – 3 kohta – 3 alakohta – a alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    a)

    taloudellinen tuki, mukaan lukien veroetuuksien antaminen ja fyysiseen ja digitaaliseen infrastruktuuriin tehtävien investointien tarjoaminen;

    a)

    taloudellinen tuki, mukaan lukien veroetuuksien antaminen , ekologisen suunnittelun foorumiin osallistumisen mahdollistaminen ja fyysiseen ja digitaaliseen infrastruktuuriin tehtävien investointien tarjoaminen;

    Tarkistus 156

    Ehdotus asetukseksi

    20 artikla – 1 kohta – 1 alakohta – a alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    a)

    käytöstä poistettujen myymättömien kulutustavaroiden määrä vuodessa eriteltynä tuotetyypeittäin tai -luokittain;

    a)

    käytöstä poistettujen myymättömien kulutustavaroiden määrä ja prosenttiosuus vuodessa eriteltynä tuotetyypeittäin tai -luokittain;

    Tarkistus 157

    Ehdotus asetukseksi

    20 artikla – 1 kohta – 1 alakohta – c alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    c)

    käytöstä poistettujen tuotteiden toimittaminen uudelleenkäyttöön valmistelua, uudelleenvalmistusta, kierrätystä, energiana hyödyntämistä ja loppukäsittelyä varten direktiivin 2008/98/EY 4 artiklassa määritellyn jätehierarkian mukaisesti.

    c)

    käytöstä poistettujen tuotteiden toimittaminen lahjoittamista, uudelleenkäyttöön valmistelua, uudelleenvalmistusta, kierrätystä, energiana hyödyntämistä ja loppukäsittelyä varten direktiivin 2008/98/EY 4 artiklassa määritellyn jätehierarkian mukaisesti.

    Tarkistus 158

    Ehdotus asetukseksi

    20 artikla – 1 kohta – 2 alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    Talouden toimijan on julkistettava nämä tiedot vapaasti saatavilla olevalla verkkosivustolla tai muulla tavoin asetettava ne julkisesti saataville , kunnes 3 kohdan nojalla annettua delegoitua säädöstä aletaan soveltaa kyseisen toimijan käytöstä poistamien myymättömien kulutustuotteiden luokkaan.

    Talouden toimijan on julkistettava nämä tiedot komission vapaasti saatavilla olevalla verkkosivustolla, kunnes 3 kohdan nojalla annettua delegoitua säädöstä aletaan soveltaa kyseisen toimijan käytöstä poistamien myymättömien kulutustuotteiden luokkaan.

    Tarkistus 159

    Ehdotus asetukseksi

    20 artikla – 2 kohta – 1 alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    Komissio voi antaa täytäntöönpanosäädöksiä, joissa vahvistetaan 1 kohdassa tarkoitettujen tietojen julkistamismuoto, mukaan lukien tietojen tyyppi tai luokka ja se, miten tiedot on todennettava.

    Komissio antaa täytäntöönpanosäädöksiä, joissa vahvistetaan 1 kohdassa tarkoitettujen tietojen julkistamismuoto, mukaan lukien tietojen tyyppi tai luokka ja se, miten tiedot on todennettava.

    Tarkistus 160

    Ehdotus asetukseksi

    20 artikla – 3 kohta – 1 alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    Siirretään komissiolle 66 artiklan mukaisesti valta antaa delegoituja säädöksiä, joilla täydennetään tätä asetusta kieltämällä talouden toimijoita hävittämästä myymättömiä kulutustuotteita unionissa , jos tiettyyn tuoteryhmään kuuluvien myymättömien kulutustavaroiden hävittämisellä on merkittävä ympäristövaikutus.

    Siirretään komissiolle 66 artiklan mukaisesti valta antaa delegoituja säädöksiä, joilla täydennetään tätä asetusta kieltämällä talouden toimijoita hävittämästä myymättömiä kulutustuotteita, jos tiettyyn tuoteryhmään kuuluvien myymättömien kulutustavaroiden hävittämisellä on merkittävä ympäristövaikutus.

    Tarkistus 161

    Ehdotus asetukseksi

    20 artikla – 3 kohta – 1 a alakohta (uusi)

    Komission teksti

    Tarkistus

     

    Komissio julkistaa 1 kohdan mukaisesti toimitettujen tietojen perusteella viimeistään ... päivänä ...kuuta ... [kaksi vuotta tämän asetuksen voimaantulosta] ja sen jälkeen joka kolmas vuosi kertomuksen myymättä jääneiden tavaroiden hävittämisestä. Kyseisessä kertomuksessa komissio yksilöi tuotteet, joiden osalta se katsoo tarpeelliseksi antaa delegoidun säädöksen, jossa kielletään myymättä jääneiden tavaroiden hävittäminen.

    Tarkistus 162

    Ehdotus asetukseksi

    20 artikla – 3 kohta – 2 alakohta – a alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    a)

    terveyttä ja turvallisuutta koskevat huolenaiheet;

    a)

    terveyttä , hygieniaa ja turvallisuutta koskevat huolenaiheet;

    Tarkistus 163

    Ehdotus asetukseksi

    20 artikla – 3 kohta – 2 alakohta – b alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    b)

    tuotteiden vauriot, jotka johtuvat niiden käsittelystä tai jotka havaitaan sen jälkeen, kun kuluttaja on palauttanut tuotteen;

    b)

    tuotteiden vauriot, joita ei voi korjata kustannustehokkaasti ja jotka johtuvat niiden käsittelystä tai jotka havaitaan sen jälkeen, kun kuluttaja on palauttanut tuotteen;

    Tarkistus 164

    Ehdotus asetukseksi

    20 artikla – 3 kohta – 2 alakohta – c alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    c)

    tuotteen soveltuvuus sen käyttötarkoitukseen ottaen tarvittaessa huomioon unionin ja kansallinen lainsäädäntö sekä tekniset standardit;

    Poistetaan.

    Tarkistus 165

    Ehdotus asetukseksi

    20 artikla – 3 kohta – 2 alakohta – d a alakohta (uusi)

    Komission teksti

    Tarkistus

     

    d a)

    väärennetyt tuotteet.

    Tarkistus 166

    Ehdotus asetukseksi

    20 artikla – 5 kohta – 1 alakohta – a alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    a)

    hävitettyjen myymättömien kulutustavaroiden lukumäärä;

    a)

    hävitettyjen myymättömien kulutustavaroiden lukumäärä ja prosenttiosuus ;

    Tarkistus 167

    Ehdotus asetukseksi

    20 artikla – 6 a kohta (uusi)

    Komission teksti

    Tarkistus

     

    6 a.     Komissio antaa talouden toimijoille riittävästi aikaa mukautua uusiin vaatimuksiin.

    Tarkistus 168

    Ehdotus asetukseksi

    20 a artikla (uusi)

    Komission teksti

    Tarkistus

     

    20 a artikla

     

    1.     Vuoden kuluttua ... päivästä ...kuuta ... [tämän asetuksen voimaantulopäivä] talouden toimijoiden on kiellettyä hävittää seuraaviin tuoteluokkiin kuuluvia myymättömiä kulutustuotteita:

     

    a)

    tekstiilit ja jalkineet

     

    b)

    sähkö- ja elektroniikkalaitteet.

     

    2.     Siirretään komissiolle valta antaa 66 artiklan mukaisesti delegoituja säädöksiä, joilla täydennetään tätä asetusta tiettyjen poikkeusten vahvistamiseksi 1 kohdassa tarkoitetuista kielloista, kun se on asianmukaista ottaen huomioon seuraavat seikat:

     

    a)

    terveyttä, hygieniaa ja turvallisuutta koskevat huolenaiheet;

     

    b)

    tuotteiden vauriot, joita ei voi korjata kustannustehokkaasti ja jotka johtuvat niiden käsittelystä tai jotka havaitaan sen jälkeen, kun kuluttaja on palauttanut tuotteen;

     

    c)

    tuotteiden lahjoittamista, uudelleenkäyttöön valmistelua tai uudelleenvalmistusta koskeva kielto.

     

    d)

    väärennetyt tuotteet.

     

    3.     Jos myymättömät tuotteet hävitetään 2 kohdassa tarkoitetun poikkeuksen nojalla, vastuussa olevan talouden toimijan on julkistettava vapaasti saatavilla olevalla verkkosivustolla tai muulla tavoin asetettava julkisesti saataville

     

    a)

    hävitettyjen myymättömien tuotteiden lukumäärä ja prosenttiosuus;

     

    b)

    myymättömien tuotteiden hävittämisen syyt viitaten sovellettavaan poikkeukseen;

     

    c)

    hävitettyjen tuotteiden toimittaminen kierrätystä, energiana hyödyntämistä ja loppukäsittelyä varten direktiivin 2008/98/EY 4 artiklassa määritellyn jätehierarkian mukaisesti.

     

    Tämän kohdan nojalla julkistettaviin tietoihin sovelletaan 20 artiklan 2 kohdan nojalla annetussa täytäntöönpanosäädöksessä säädettyjä tietojen julkistamisen yksityiskohtia ja muotoa, jollei 2 kohdan nojalla annetussa delegoidussa säädöksessä toisin säädetä.

     

    4.     Tätä artiklaa ei sovelleta pk-yrityksiin.

     

    Komissio voi kuitenkin 2 kohdan nojalla annetuissa delegoiduissa säädöksissä säätää, että 1 kohdassa tarkoitettua kieltoa hävittää myymättömiä kulutustavaroita tai 3 kohdassa tarkoitettua tietojen julkistamisvelvoitetta sovelletaan

     

    a)

    keskisuuriin yrityksiin, jos on riittävästi näyttöä siitä, että niiden osuus myymättömien kulutustavaroiden hävittämisestä on huomattava;

     

    b)

    mikroyrityksiin, pieniin yrityksiin ja keskisuuriin yrityksiin, jos on riittävästi näyttöä siitä, että niitä voidaan käyttää 1 kohdassa tarkoitetun myymättömien kulutustavaroiden hävittämistä koskevan kiellon tai 3 kohdassa tarkoitetun tietojen julkistamisvelvoitteen kiertämiseen.

    Tarkistus 169

    Ehdotus asetukseksi

    21 artikla – 3 kohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    3.   Valmistajan on säilytettävä tekniset asiakirjat ja EU-vaatimustenmukaisuusvakuutus kymmenen vuoden ajan sen jälkeen, kun tuote on saatettu markkinoille tai otettu käyttöön. Edellä olevan 4 artiklan nojalla annetuissa delegoiduissa säädöksissä voidaan vahvistaa ajanjakso, joka on pidempi tai lyhyempi kuin kymmenen vuotta, kyseessä olevien tuotteiden tai vaatimusten luonteen huomioon ottamiseksi.

    3.   Valmistajan on säilytettävä tekniset asiakirjat ja EU-vaatimustenmukaisuusvakuutus kymmenen vuoden ajan sen jälkeen, kun tuote on saatettu markkinoille tai otettu käyttöön. Edellä olevan 4 artiklan nojalla annetuissa delegoiduissa säädöksissä voidaan vahvistaa ajanjakso, joka on pidempi tai lyhyempi kuin kymmenen vuotta, kyseessä olevien tuotteiden tai vaatimusten luonteen ja annettavien tietojen monimutkaisuuden huomioon ottamiseksi.

    Tarkistus 170

    Ehdotus asetukseksi

    21 artikla – 7 kohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    7.   Valmistajien on varmistettava, että 4 artiklan nojalla annetun delegoidun säädöksen soveltamisalaan kuuluvan tuotteen mukana on ohjeet, joiden avulla kuluttajat ja muut loppukäyttäjät voivat turvallisesti suorittaa tuotteen kokoamisen, asentamisen, käytön, varastoinnin, kunnossapidon, korjaamisen ja hävittämisen, kuluttajien ja muiden loppukäyttäjien helposti ymmärtämällä kielellä, jonka määrittää kyseessä oleva jäsenvaltio. Ohjeiden on oltava selkeitä, ymmärrettäviä ja helposti luettavissa, ja niiden on sisällettävä vähintään 4 artiklan ja 7 artiklan 2 kohdan b alakohdan ii alakohdan nojalla annetuissa delegoiduissa säädöksissä täsmennetyt tiedot.

    7.   Valmistajien on varmistettava, että 4 artiklan nojalla annetun delegoidun säädöksen soveltamisalaan kuuluvan tuotteen mukana on digitaalisessa muodossa olevat ohjeet, joiden avulla kuluttajat ja muut loppukäyttäjät voivat turvallisesti suorittaa tuotteen kokoamisen, asentamisen, käytön, varastoinnin, kunnossapidon, korjaamisen ja hävittämisen, kuluttajien ja muiden loppukäyttäjien helposti ymmärtämällä kielellä, jonka määrittää kyseessä oleva jäsenvaltio. Ohjeiden on oltava selkeitä, ymmärrettäviä ja helposti luettavissa, ja niiden on sisällettävä vähintään 4 artiklan ja 7 artiklan 2 kohdan b alakohdan ii alakohdan nojalla annetuissa delegoiduissa säädöksissä täsmennetyt tiedot. Edellä olevan 4 artiklan nojalla hyväksytyissä delegoiduissa säädöksissä on myös täsmennettävä ajanjakso, jonka ajan tällaisten ohjeiden on oltava saatavilla verkossa. Tämä aika ei saa olla lyhyempi kuin kymmenen vuotta sen jälkeen, kun tuote on saatettu markkinoille.

    Tarkistus 171

    Ehdotus asetukseksi

    21 artikla – 7 a kohta (uusi)

    Komission teksti

    Tarkistus

     

    7 a.     Antaessaan 7 kohdassa tarkoitettuja ohjeita valmistajan on esitettävä ne muodossa, joka mahdollistaa niiden lataamisen ja tallentamisen sähköiselle laitteelle siten, että kuluttaja tai muu loppukäyttäjä voi tutustua niihin milloin tahansa.

    Tarkistus 172

    Ehdotus asetukseksi

    21 artikla – 7 b kohta (uusi)

    Komission teksti

    Tarkistus

     

    7 b.     Valmistajan on toimitettava ohjeet paperimuodossa maksutta kuluttajan tai muun loppukäyttäjän pyynnöstä ostohetkellä tai enintään kuuden kuukauden kuluessa ostosta.

    Tarkistus 173

    Ehdotus asetukseksi

    21 artikla – 7 c kohta (uusi)

    Komission teksti

    Tarkistus

     

    7 c.     Edellä olevan 4 artiklan nojalla hyväksytyissä delegoiduissa säädöksissä voidaan asianmukaisesti perustelluissa tapauksissa täsmentää, että tietyt tämän artiklan 7 kohdassa tarkoitettuihin ohjeisiin sisältyvät lyhyet tiedot voidaan antaa paperimuodossa.

    Tarkistus 174

    Ehdotus asetukseksi

    21 artikla – 8 kohta – 1 alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    Valmistajien, jotka katsovat tai joilla on syytä uskoa, että niiden markkinoille saattama tai käyttöön ottama 4 artiklan nojalla annetun delegoidun säädöksen soveltamisalaan kuuluva tuote ei ole kyseisissä delegoiduissa säädöksissä vahvistettujen vaatimusten mukainen, on välittömästi toteutettava tarvittavat korjaavat toimet kyseisen tuotteen saattamiseksi vaatimusten mukaiseksi , sen poistamiseksi markkinoilta tai sitä koskevan palautusmenettelyn järjestämiseksi.

    Valmistajien, jotka katsovat tai joilla on syytä uskoa, että niiden markkinoille saattama tai käyttöön ottama 4 artiklan nojalla annetun delegoidun säädöksen soveltamisalaan kuuluva tuote ei ole kyseisissä delegoiduissa säädöksissä vahvistettujen vaatimusten mukainen, on ilman aiheetonta viivytystä toteutettava tarvittavat korjaavat toimet kyseisen tuotteen saattamiseksi vaatimusten mukaiseksi tai sen poistamiseksi markkinoilta tai sitä koskevan palautusmenettelyn järjestämiseksi välittömästi .

    Tarkistus 175

    Ehdotus asetukseksi

    21 artikla – 8 a kohta (uusi)

    Komission teksti

    Tarkistus

     

    8 a.     Valmistajien on otettava käyttöön yleisesti saatavilla olevia viestintäkanavia, kuten puhelinnumero, sähköpostiosoite tai verkkosivustonsa erityinen osio, ottaen huomioon vammaisten henkilöiden esteettömyystarpeet, jotta loppukäyttäjät voivat tehdä valituksia tai esittää huolenaiheita tuotteiden mahdollisesta vaatimustenvastaisuudesta.

     

    Valmistajien on toteutettava asianmukaiset toimenpiteet, jos ne katsovat, että tässä asetuksessa säädettyjä vaatimuksia ei ole noudatettu, ja ilmoitettava asiasta markkinavalvontaviranomaisille. Valmistajien on pidettävä rekisteriä vastaanottamistaan valituksista ja huolenaiheista vain niin kauan, kuin se on välttämätöntä tämän asetuksen noudattamiseksi, ja annettava se pyynnöstä markkinavalvontaviranomaisen saataville.

    Tarkistus 176

    Ehdotus asetukseksi

    21 artikla – 9 kohta – 1 alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    Valmistajien on toimivaltaisen kansallisen viranomaisen perustellusta pyynnöstä toimitettava kaikki tiedot ja asiakirjat, jotka ovat tarpeen tuotteen vaatimustenmukaisuuden osoittamiseksi, mukaan lukien tekniset asiakirjat, kielellä, jota kyseinen kansallinen viranomainen voi helposti ymmärtää. Nämä tiedot ja asiakirjat voidaan antaa joko paperiversiona tai sähköisesti. Asianomaisten asiakirjojen on oltava saatavilla kymmenen päivän kuluessa toimivaltaisen kansallisen viranomaisen esittämän pyynnön vastaanottamisesta.

    Valmistajien on toimivaltaisen kansallisen viranomaisen perustellusta pyynnöstä toimitettava kaikki tiedot ja asiakirjat, jotka ovat tarpeen tuotteen vaatimustenmukaisuuden osoittamiseksi, mukaan lukien tekniset asiakirjat, kielellä, jota kyseinen kansallinen viranomainen voi helposti ymmärtää. Nämä tiedot ja asiakirjat voidaan antaa joko paperiversiona tai sähköisesti. Asianomaisten asiakirjojen on oltava saatavilla niin pian kuin mahdollista ja viimeistään 15 päivän kuluessa toimivaltaisen kansallisen viranomaisen esittämän pyynnön vastaanottamisesta.

    Tarkistus 177

    Ehdotus asetukseksi

    22 artikla – 2 kohta – d alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    d)

    asetettava toimivaltaisen kansallisen viranomaisen pyynnöstä asiaankuuluvat asiakirjat saataville kymmenen päivän kuluessa pyynnön vastaanottamisesta;

    d)

    asetettava toimivaltaisen kansallisen viranomaisen pyynnöstä asiaankuuluvat asiakirjat saataville niin pian kuin mahdollista ja viimeistään 15 päivän kuluessa pyynnön vastaanottamisesta;

    Tarkistus 178

    Ehdotus asetukseksi

    23 artikla – 4 kohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    4.   Tuojien on varmistettava, että tuotteen mukana on ohjeet, joiden avulla kuluttaja voi suorittaa tuotteen kokoamisen, asentamisen, käytön, varastoinnin, kunnossapidon, korjaamisen ja hävittämisen, kuluttajien ja muiden loppukäyttäjien helposti ymmärtämällä kielellä, jonka määrittää kyseessä oleva jäsenvaltio. Ohjeiden on oltava selkeitä, ymmärrettäviä ja helposti luettavissa, ja niiden on sisällettävä vähintään 4 artiklan nojalla annetuissa delegoiduissa säädöksissä täsmennetyt tiedot.

    4.   Tuojien on varmistettava, että tuotteen mukana on ohjeet, joiden avulla kuluttaja voi suorittaa tuotteen kokoamisen, asentamisen, käytön, varastoinnin, kunnossapidon, korjaamisen ja hävittämisen, kuluttajien ja muiden loppukäyttäjien helposti ymmärtämällä kielellä, jonka määrittää kyseessä oleva jäsenvaltio. Ohjeiden on oltava selkeitä, ymmärrettäviä ja helposti luettavissa, ja niiden on sisällettävä vähintään 4 artiklan nojalla annetuissa delegoiduissa säädöksissä täsmennetyt tiedot. Sovelletaan 21 artiklan 7 b ja 7 c kohdassa säädettyjä velvoitteita soveltuvin osin.

    Tarkistus 179

    Ehdotus asetukseksi

    23 artikla – 6 kohta – 1 alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    Tuojien, jotka katsovat tai joilla on syytä uskoa, että niiden markkinoille saattama tai käyttöön ottama 4 artiklan nojalla annetun delegoidun säädöksen soveltamisalaan kuuluva tuote ei ole kyseisessä säädöksessä vahvistettujen vaatimusten mukainen, on välittömästi toteutettava tarvittavat korjaavat toimet kyseisen tuotteen saattamiseksi vaatimusten mukaiseksi , sen poistamiseksi markkinoilta tai sitä koskevan palautusmenettelyn järjestämiseksi.

    Tuojien, jotka katsovat tai joilla on syytä uskoa, että niiden markkinoille saattama tai käyttöön ottama 4 artiklan nojalla annetun delegoidun säädöksen soveltamisalaan kuuluva tuote ei ole kyseisessä säädöksessä vahvistettujen vaatimusten mukainen, on ilman aiheetonta viivytystä toteutettava tarvittavat korjaavat toimet kyseisen tuotteen saattamiseksi vaatimusten mukaiseksi tai sen poistamiseksi markkinoilta tai sitä koskevan palautusmenettelyn järjestämiseksi välittömästi .

    Tarkistus 180

    Ehdotus asetukseksi

    23 artikla – 8 kohta – 1 alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    Tuojien on toimivaltaisen kansallisen viranomaisen perustellusta pyynnöstä annettava tälle kaikki tiedot ja asiakirjat, jotka ovat tarpeen tuotteen vaatimustenmukaisuuden osoittamiseksi, mukaan lukien tekniset asiakirjat, kyseisen viranomaisen helposti ymmärtämällä kielellä. Nämä tiedot ja asiakirjat voidaan antaa joko paperiversiona tai sähköisesti. Asianomaisten asiakirjojen on oltava saatavilla kymmenen päivän kuluessa jäsenvaltion toimivaltaisen viranomaisen esittämän pyynnön vastaanottamisesta.

    Tuojien on toimivaltaisen kansallisen viranomaisen perustellusta pyynnöstä annettava tälle kaikki tiedot ja asiakirjat, jotka ovat tarpeen tuotteen vaatimustenmukaisuuden osoittamiseksi, mukaan lukien tekniset asiakirjat, kyseisen viranomaisen helposti ymmärtämällä kielellä. Nämä tiedot ja asiakirjat voidaan antaa joko paperiversiona tai sähköisesti. Asianomaisten asiakirjojen on oltava saatavilla niin pian kuin mahdollista ja viimeistään 15 päivän kuluessa jäsenvaltion toimivaltaisen viranomaisen esittämän pyynnön vastaanottamisesta.

    Tarkistus 181

    Ehdotus asetukseksi

    24 artikla – 2 kohta – b alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    b)

    tuotteen mukana on vaaditut asiakirjat ja ohjeet, joiden avulla kuluttaja voi suorittaa tuotteen kokoamisen, asentamisen, käytön, varastoinnin, kunnossapidon ja hävittämisen, kuluttajien ja muiden loppukäyttäjien helposti ymmärtämällä kielellä, jonka määrittää se jäsenvaltio, jossa tuote on määrä asettaa saataville markkinoilla, ja että tällaiset ohjeet ovat selkeitä, ymmärrettäviä ja helposti luettavissa ja sisältävät vähintään 7 artiklan 2 kohdan b alakohdan ii alakohdassa säädetyt tiedot, kuten 4 artiklan nojalla annetussa delegoidussa säädöksessä säädetään;

    b)

    tuotteen mukana on vaaditut asiakirjat ja ohjeet, joiden avulla kuluttaja voi suorittaa tuotteen kokoamisen, asentamisen, käytön, varastoinnin, kunnossapidon ja hävittämisen, kuluttajien ja muiden loppukäyttäjien helposti ymmärtämällä kielellä, jonka määrittää se jäsenvaltio, jossa tuote on määrä asettaa saataville markkinoilla, ja että tällaiset ohjeet ovat selkeitä, ymmärrettäviä ja helposti luettavissa ja sisältävät vähintään 7 artiklan 2 kohdan b alakohdan ii alakohdassa säädetyt tiedot, kuten 4 artiklan nojalla annetussa delegoidussa säädöksessä säädetään; sovelletaan 21 artiklan 7 b ja 7 c kohdassa säädettyjä velvoitteita soveltuvin osin;

    Tarkistus 182

    Ehdotus asetukseksi

    25 artikla – 3 kohta – c alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    c)

    pidättäydyttävä antamasta tai näyttämästä muita merkkejä, merkintöjä, symboleita tai tekstejä, jotka voivat johtaa asiakkaita harhaan tai aiheuttaa sekaannusta merkkiin sisältyvien tietojen suhteen.

    c)

    pidättäydyttävä antamasta tai näyttämästä muita merkkejä, merkintöjä, symboleita tai tekstejä, jotka voivat johtaa asiakkaita harhaan tai aiheuttaa sekaannusta merkkiin sisältyvien ekologisen suunnittelun vaatimuksia koskevien tietojen suhteen.

    Tarkistus 183

    Ehdotus asetukseksi

    25 a artikla (uusi)

    Komission teksti

    Tarkistus

     

    25 a artikla

     

    Toimittajien velvoitteet

     

    Aineen tai seoksen toimittajan tai esineen toimittajan on annettava talouden toimijoille maksutta kaikki olennaiset tiedot, jotta helpotetaan talouden toimijan toimia tässä asetuksessa säädettyjen suoritustaso- ja tietovaatimusten noudattamiseksi.

    Tarkistus 184

    Ehdotus asetukseksi

    26 artikla – 4 kohta – b alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    b)

    pidättäydyttävä antamasta tai näyttämästä muita merkkejä, merkintöjä, symboleita tai tekstejä, jotka voivat johtaa asiakkaita harhaan tai aiheuttaa sekaannusta merkkiin sisältyvien tietojen suhteen.

    b)

    pidättäydyttävä antamasta tai näyttämästä muita merkkejä, merkintöjä, symboleita tai tekstejä, jotka voivat johtaa asiakkaita harhaan tai aiheuttaa sekaannusta merkkiin sisältyvien tietojen suhteen jäljittelemällä pakollisia merkkejä tai antamalla tietoja, jotka ovat ristiriidassa tai epäjohdonmukaisia pakollisten merkkien kanssa . Asetuksessa (EY) N:o 66/2010 säädetty EU-ympäristömerkki ja muut kansallisesti tai alueellisesti tunnustetut EN ISO 14024 -standardin mukaiset tyypin 1 ympäristömerkit eivät sisällyt näihin rajoituksiin.

    Tarkistus 185

    Ehdotus asetukseksi

    29 artikla – otsikko

    Komission teksti

    Tarkistus

    Verkkomarkkinapaikkojen ja verkossa toimivien hakukoneiden velvoitteet

    Verkkomarkkinapaikkojen velvoitteet

    Tarkistus 186

    Ehdotus asetukseksi

    29 artikla – 1 kohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    1.   Asetuksen (EU) 2019/1020 7 artiklan 2 kohdassa tarkoitettuun yhteistyöhön on verkkomarkkinapaikkojen osalta ja tämän asetuksen soveltamiseksi sisällyttävä erityisesti

    1.    Verkkomarkkinapaikkojen on tämän asetuksen soveltamiseksi tehtävä yhteistyötä markkinavalvontaviranomaisten kanssa markkinavalvontaviranomaisten pyynnöstä ja tietyissä tapauksissa helpottaakseen sellaisten toimien toteuttamista, joilla pyritään poistamaan niiden palvelujen kautta verkossa myytäväksi tarjotun tai myytäväksi tarjottavan tuotteen aiheuttamat riskit tai, jos tämä ei ole mahdollista, vähentämään niitä.

    a)

    yhteistyö tehokkaiden markkinavalvontatoimenpiteiden varmistamiseksi, myös pidättäytymällä asettamasta esteitä tällaisille toimenpiteille;

     

    b)

    kaikista toteutetuista toimista ilmoittaminen markkinavalvontaviranomaisille;

     

    c)

    tietojen säännöllinen ja jäsennelty vaihtaminen tarjouksista, jotka verkkomarkkinapaikat ovat poistaneet tämän artiklan perusteella;

     

    d)

    markkinavalvontaviranomaisten käyttämien verkkotyökalujen pääsyn salliminen rajapintoihin vaatimustenvastaisten tuotteiden tunnistamiseksi;

     

    e)

    markkinavalvontaviranomaisten pyynnöstä, kun verkkomarkkinapaikat tai verkkomyyjät ovat ottaneet käyttöön teknisiä esteitä tietojen poimimiselle verkkorajapinnoistaan, tällaisten tietojen louhinnan salliminen kyseisille viranomaisille tuotteiden vaatimustenmukaisuuden tarkastamiseksi pyynnön esittäneiden markkinavalvontaviranomaisten toimittamien tunnistamisparametrien perusteella.

     

    Tarkistus 187

    Ehdotus asetukseksi

    29 artikla – 2 kohta – 1 alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    Asetuksen (EU) .../... [digipalvelusäädös] [22 artiklan 7 kohdan] vaatimusten soveltamiseksi verkkomarkkinapaikkojen on suunniteltava ja organisoitava verkkorajapintansa siten, että välittäjät voivat täyttää tämän asetuksen 25 artiklassa säädetyt velvoitteensa ja talouden toimijat voivat täyttää 30 artiklan 1 kohdan mukaiset velvoitteensa.

    Poistetaan.

    Tarkistus 188

    Ehdotus asetukseksi

    29 artikla – 2 kohta – 2 alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    Tiedot on voitava antaa jokaisesta tuotteesta, joka on tarjolla ja näkyvillä tai muuten helposti asiakkaiden saatavilla tuoteluettelossa.

    Poistetaan.

    Tarkistus 189

    Ehdotus asetukseksi

    29 artikla – 2 kohta – 3 alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    Erityisesti jos 4 artiklan nojalla annetuissa delegoiduissa säädöksissä edellytetään, että tiettyjen tuotteiden visuaalisen verkkomainonnan mukana on oltava sähköisessä muodossa olevia tietoja, jotka esitetään näyttömekanismissa, verkkomarkkinapaikkojen on annettava välittäjille mahdollisuus esittää kyseiset tiedot. Tätä velvoitetta sovelletaan myös verkossa toimiviin hakukoneisiin ja muihin verkkoalustoihin, jotka tarjoavat kyseisten tuotteiden visuaalista verkkomainontaa.

    Poistetaan.

    Tarkistus 190

    Ehdotus asetukseksi

    29 artikla – 3 kohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    3.   Siltä osin kuin on kyse asetuksen (EU) 2019/1020 14 artiklan mukaisesti jäsenvaltioille siirretyistä valtuuksista, jäsenvaltioiden on siirrettävä markkinavalvontaviranomaisilleen kaikkien 4 artiklan nojalla annetun asiaa koskevan delegoidun säädöksen soveltamisalaan kuuluvien tuotteiden osalta valtuudet määrätä verkkomarkkinapaikka poistamaan verkkorajapinnastaan vaatimustenvastaiseen tuotteeseen viittaava tietty laiton sisältö, estämään sen käyttö tai näyttämään loppukäyttäjille nimenomainen varoitus, kun he käyttävät sitä. Tällaisten määräysten on oltava asetuksen (EU).../... [digipalvelusäädös] [8 artiklan 1 kohdan] mukaisia.

    3.   Siltä osin kuin on kyse asetuksen (EU) 2019/1020 14 artiklan mukaisesti jäsenvaltioille siirretyistä valtuuksista, jäsenvaltioiden on siirrettävä markkinavalvontaviranomaisilleen valtuudet antaa sellaisen tuotteen tarjoamiseen, joka ei ole tässä asetuksessa säädettyjen vaatimusten mukainen, viittaavan tietyn sisällön osalta määräys, jolla vaaditaan verkkomarkkinapaikkojen tarjoajia poistamaan verkkorajapinnastaan tällainen sisältö, estämään sen käyttö tai näyttämään loppukäyttäjille nimenomainen varoitus, kun he käyttävät sitä. Tällaisten määräysten on oltava asetuksen (EU).../... [digipalvelusäädös] [8 artiklan 1 kohdan] mukaisia.

    Tarkistus 191

    Ehdotus asetukseksi

    29 artikla – 4 kohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    4.     Verkossa toimivien markkinapaikkojen on toteutettava tarvittavat toimenpiteet 2 kohdassa tarkoitettujen määräysten vastaanottamiseksi ja käsittelemiseksi asetuksen (EU).../... [digipalvelusäädös] [8 artiklan] mukaisesti.

    Poistetaan.

    Tarkistus 192

    Ehdotus asetukseksi

    29 artikla – 5 kohta – 1 alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    Verkkomarkkinapaikkojen on perustettava yksi yhteyspiste, joka mahdollistaa suoran yhteydenpidon jäsenvaltioiden markkinavalvontaviranomaisiin tämän asetuksen ja 4 artiklan nojalla annettujen delegoitujen säädösten noudattamista koskevissa kysymyksissä.

    Verkkomarkkinapaikkojen on perustettava tai nimettävä olemassa oleva yhteyspiste yhdeksi yhteyspisteeksi , joka mahdollistaa suoran yhteydenpidon jäsenvaltioiden markkinavalvontaviranomaisiin tämän asetuksen ja 4 artiklan nojalla annettujen delegoitujen säädösten noudattamista koskevissa kysymyksissä ja antaa kuluttajille mahdollisuudet viestiä suoraan ja nopeasti niiden kanssa ekologisen suunnittelun vaatimuksista .

    Tarkistus 193

    Ehdotus asetukseksi

    29 artikla – 5 kohta – 2 alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    Yhteyspiste voi olla sama kuin asetuksen (EU).../... [yleinen tuoteturvallisuusasetus] [20 artiklan 1 kohdassa] tai asetuksen (EU) .../... [digipalvelusäädös] [10 artiklan 1 kohdassa] tarkoitettu yhteyspiste.

    Yhteyspiste voi olla sama kuin asetuksen (EU).../... [yleinen tuoteturvallisuusasetus] [20 artiklan 1 kohdassa] tai asetuksen (EU) 2022/2065 11 artiklassa tarkoitettu yhteyspiste.

    Tarkistus 194

    Ehdotus asetukseksi

    30 artikla – 1 kohta – c alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    c)

    tiedot tuotteen tunnistamiseksi , mukaan lukien sen tyyppi ja , jos saatavilla, erä- tai sarjanumero ja muu tuotetunnus.

    c)

    tiedot , joiden avulla tuote voidaan tunnistaa , mukaan lukien sen kuva , sen tyyppi ja muu tuotetunnus.

    Tarkistus 195

    Ehdotus asetukseksi

    30 artikla – 3 kohta – 1 alakohta – johdantokappale

    Komission teksti

    Tarkistus

    Kun komissio vaatii valmistajia, niiden valtuutettuja edustajia tai tuojia asettamaan osia asianomaiseen tuotteeseen liittyvistä teknisistä asiakirjoista digitaalisesti saataville 4 artiklan kolmannen alakohdan a alakohdan mukaisesti, se ottaa huomioon seuraavat kriteerit:

    Kun komissio vaatii kansallisen viranomaisen perustellusta pyynnöstä valmistajia, niiden valtuutettuja edustajia tai tuojia asettamaan osia asianomaiseen tuotteeseen liittyvistä teknisistä asiakirjoista digitaalisesti saataville 4 artiklan kolmannen alakohdan a alakohdan mukaisesti, se ottaa huomioon seuraavat kriteerit:

    Tarkistus 196

    Ehdotus asetukseksi

    31 artikla – 3 kohta – 1 alakohta – a a alakohta (uusi)

    Komission teksti

    Tarkistus

     

    a a)

    tarve varmistaa tietojen ja yksityisyyden suoja;

    Tarkistus 197

    Ehdotus asetukseksi

    31 artikla – 3 kohta – 2 alakohta – a alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    a)

    käytönaikaisen datan kerääminen, jos siihen on pääsy etäyhteydellä internetin kautta, paitsi jos loppukäyttäjä nimenomaisesti kieltäytyy asettamasta kyseisiä tietoja saataville ;

    a)

    käytönaikaisen datan kerääminen, jos siihen on pääsy etäyhteydellä internetin kautta, loppukäyttäjän annettua nimenomaisen suostumuksensa tietojen asettamiseen saataville asetuksen (EU) 2016/679 mukaisesti ;

    Tarkistus 198

    Ehdotus asetukseksi

    33 artikla – 4 kohta – 1 alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    Ohjelmistojen tai laiteohjelmistojen päivitykset eivät saa heikentää tuotteen suoritustasoa minkään 4 artiklan nojalla annetuilla delegoiduilla säädöksillä, joiden soveltamisalaan tuotteet kuuluvat, säännellyn tuoteparametrin osalta eivätkä heikentää toiminnallista suoritustasoa käyttäjän kannalta, kun sitä mitataan vaatimustenmukaisuuden arvioinnissa käytetyllä testimenetelmällä, paitsi jos loppukäyttäjä on antanut nimenomaisen suostumuksensa ennen päivitystä. Suoritustaso ei saa muuttua päivityksen hylkäämisen seurauksena.

    Ohjelmistojen tai laiteohjelmistojen päivitykset eivät saa huomattavasti heikentää tuotteen suoritustasoa minkään 4 artiklan nojalla annetuilla delegoiduilla säädöksillä, joiden soveltamisalaan tuotteet kuuluvat, säännellyn tuoteparametrin osalta eivätkä heikentää toiminnallista suoritustasoa käyttäjän kannalta, kun sitä mitataan vaatimustenmukaisuuden arvioinnissa käytetyllä testimenetelmällä, paitsi jos loppukäyttäjä on antanut nimenomaisen suostumuksensa ennen päivitystä. Suoritustaso ei saa muuttua päivityksen hylkäämisen seurauksena.

    Tarkistus 199

    Ehdotus asetukseksi

    35 artikla – 1 kohta – 2 alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    Nämä täytäntöönpanosäädökset hyväksytään 67 artiklan 3 kohdassa tarkoitettua tarkastelumenettelyä noudattaen.

    Nämä täytäntöönpanosäädökset hyväksytään 67 artiklan 3 kohdassa tarkoitettua tarkastelumenettelyä noudattaen. Jos eurooppalainen standardointiorganisaatio hyväksyy yhdenmukaistetun standardin ja ehdottaa komissiolle sen viitetietojen julkaisemista Euroopan unionin virallisessa lehdessä, komissio arvioi yhdenmukaistetun standardin asetuksen (EU) N:o 1025/2012 mukaisesti. Kun yhdenmukaistetun standardin viitetiedot julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä, komissio kumoaa samat ekologisen suunnittelun vaatimukset sisältävät täytäntöönpanosäädökset tai niiden osat.

    Tarkistus 200

    Ehdotus asetukseksi

    58 artikla – 1 kohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    1.   Direktiivin 2014/24/EU 2 artiklan 1 kohdassa tai direktiivin 2014/25/EU 3 artiklan 1 kohdassa määriteltyjen hankintaviranomaisten tai direktiivin 2014/25/EU 4 artiklan 1 kohdassa määriteltyjen hankintayksiköiden tekemiä hankintasopimuksia koskevat 4 artiklan kolmannen alakohdan h alakohdan mukaiset vaatimukset voivat olla tapauksen mukaan pakollisia teknisiä eritelmiä, valintaperusteita, tekoperusteita, sopimuksen toteuttamista koskevia lausekkeita tai tavoitteita.

    1.   Direktiivin 2014/24/EU 2 artiklan 1 kohdassa tai direktiivin 2014/25/EU 3 artiklan 1 kohdassa määriteltyjen hankintaviranomaisten tai direktiivin 2014/25/EU 4 artiklan 1 kohdassa määriteltyjen hankintayksiköiden tekemiä hankintasopimuksia koskevat 4 artiklan kolmannen alakohdan h alakohdan mukaiset vaatimukset ovat tapauksen mukaan pakollisia teknisiä eritelmiä, valintaperusteita, tekoperusteita, sopimuksen toteuttamista koskevia lausekkeita tai tavoitteita , sanotun kuitenkaan rajoittamatta direktiivin 2014/24/EU ja 2014/25/EU soveltamista .

    Tarkistus 201

    Ehdotus asetukseksi

    58 artikla – 1 a kohta (uusi)

    Komission teksti

    Tarkistus

     

    1 a.     Jäsenvaltiot antavat yhdessä komission kanssa kansallisille hankintaviranomaisille tukea ympäristöä säästävistä julkisista hankinnoista vastaavan henkilöstön täydennys- ja uudelleenkoulutukseen.

    Tarkistus 202

    Ehdotus asetukseksi

    58 artikla – 2 kohta – b alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    b)

    tarve varmistaa ympäristön kannalta kestävämpien tuotteiden riittävä kysyntä;

    b)

    ympäristöhyödyt ja tarve varmistaa ympäristön kannalta kestävämpien tuotteiden riittävä kysyntä;

    Tarkistus 203

    Ehdotus asetukseksi

    59 artikla – 1 kohta – 1 alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    Kunkin jäsenvaltion on laadittava vähintään joka toinen vuosi toimintasuunnitelma, jossa esitetään suunnitellut markkinavalvontatoimet sen varmistamiseksi, että asianmukaiset tarkastukset suoritetaan riittävässä laajuudessa suhteessa tähän asetukseen ja 4 artiklan nojalla annettuihin delegoituihin säädöksiin, sanotun kuitenkaan rajoittamatta asetuksen (EU) 2019/1020 13 artiklan soveltamista. Kunkin jäsenvaltion on laadittava ensimmäinen tällainen toimintasuunnitelma viimeistään [16 päivänä heinäkuuta 2024].

    Kunkin jäsenvaltion on laadittava vähintään joka toinen vuosi toimintasuunnitelma, jossa esitetään suunnitellut markkinavalvontatoimet sen varmistamiseksi, että asianmukaiset tarkastukset , mukaan luettuina riittäviin näytteisiin perustuvat fyysiset tarkastukset ja laboratoriotutkimukset, suoritetaan riittävässä laajuudessa suhteessa tähän asetukseen ja 4 artiklan nojalla annettuihin delegoituihin säädöksiin, sanotun kuitenkaan rajoittamatta asetuksen (EU) 2019/1020 13 artiklan soveltamista. Kunkin jäsenvaltion on laadittava ensimmäinen tällainen toimintasuunnitelma viimeistään [16 päivänä heinäkuuta 2024].

    Tarkistus 204

    Ehdotus asetukseksi

    59 artikla – 1 kohta – 2 alakohta – b alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    b)

    markkinavalvontatoimet, jotka on suunniteltu siten, että painopisteiksi määritettyjen tuotteiden vaatimustenvastaisuus ja painopisteiksi määritettyjen vaatimusten noudattamatta jättäminen vähenevät, mukaan lukien toimintasuunnitelman kattamana ajanjaksona tehtävien tarkastusten luonne ja vähimmäismäärä.

    b)

    markkinavalvontatoimet, jotka on suunniteltu siten, että painopisteiksi määritettyjen tuotteiden vaatimustenvastaisuus ja painopisteiksi määritettyjen vaatimusten noudattamatta jättäminen vähenevät tai loppuvat , mukaan lukien toimintasuunnitelman kattamana ajanjaksona tehtävien tarkastusten luonne ja vähimmäismäärä.

    Tarkistus 205

    Ehdotus asetukseksi

    59 artikla – 2 kohta – b a alakohta (uusi)

    Komission teksti

    Tarkistus

     

    b a)

    loppukäyttäjiltä, kuluttajajärjestöiltä saatujen valitusten määrä tai taloudellisilta toimijoilta tai tiedotusvälineiltä saadut muut tiedot;

    Tarkistus 206

    Ehdotus asetukseksi

    59 artikla – 3 kohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    3.   Edellä olevan 1 kohdan b alakohdan mukaisesti suunniteltujen tarkastusten luonteen ja lukumäärän on oltava oikeassa suhteessa niihin objektiivisiin kriteereihin, joita käytetään painopisteiden määrittämiseen 2 kohdan mukaisesti.

    3.   Edellä olevan 1 kohdan b alakohdan mukaisesti suunniteltujen tarkastusten luonteen ja lukumäärän on oltava oikeassa suhteessa niihin objektiivisiin kriteereihin, joita käytetään painopisteiden määrittämiseen 2 kohdan mukaisesti. Niiden tuoteluokkien osalta, joiden on todettu aiheuttavan suuren vaatimustenvastaisuuden riskin, markkinavalvontaviranomaisten on katsottava, että näihin tarkastuksiin on sisällyttävä riittäviin näytteisiin perustuvia fyysisiä tarkastuksia ja laboratoriotutkimuksia.

    Tarkistus 207

    Ehdotus asetukseksi

    59 artikla – 3 a kohta (uusi)

    Komission teksti

    Tarkistus

     

    3 a.     Jäsenvaltioiden on varmistettava, että niiden markkinavalvontaviranomaisilla on tähän asetukseen ja 4 artiklan nojalla annettuihin delegoituihin säädöksiin liittyvän markkinavalvonnan toteuttamiseksi tarvittavat voimavarat, mukaan lukien riittävästi budjettivaroja ja muita resursseja, kuten riittävä määrä pätevää henkilöstöä, asiantuntemusta, menettelyjä ja muita järjestelyjä, jotta markkinavalvontaviranomaiset voivat suorittaa tehtävänsä asianmukaisesti.

    Tarkistus 208

    Ehdotus asetukseksi

    59 artikla – 5 kohta – 1 alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    Komissio voi antaa täytäntöönpanosäädöksiä , joissa luetellaan tuotteet tai vaatimukset, joita jäsenvaltioiden on vähintään pidettävä 1 kohdan a alakohdan mukaisina markkinavalvonnan painopisteinä .

    Komissio voi antaa 66 artiklan mukaisesti delegoituja säädöksiä , joilla täydennetään tätä asetusta ja joissa luetellaan tuotteet tai vaatimukset, jotka jäsenvaltioiden on sisällytettävä 1 kohdan a alakohdan mukaisiin markkinavalvonnan painopisteisiin .

    Tarkistus 209

    Ehdotus asetukseksi

    59 artikla – 5 kohta – 2 alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    Nämä täytäntöönpanosäädökset hyväksytään 67 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua neuvoa-antavaa menettelyä noudattaen.

    Poistetaan.

    Tarkistus 210

    Ehdotus asetukseksi

    60 artikla – 1 kohta – 2 alakohta – d alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    d)

    tarvittaessa 59 artiklan 5 kohdassa tarkoitettuihin täytäntöönpanosäädöksiin sisältyvät painopisteet.

    d)

    tarvittaessa 59 artiklan 5 kohdassa tarkoitettuihin delegoituihin säädöksiin sisältyvät painopisteet.

    Tarkistus 211

    Ehdotus asetukseksi

    61 artikla – 1 kohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    1.   Markkinavalvontaviranomaisten on syötettävä asetuksen (EU) 2019/1020 34 artiklassa tarkoitettuun tieto- ja viestintäjärjestelmään tiedot tämän asetuksen noudattamatta jättämisestä määrättyjen seuraamusten luonteesta ja vakavuudesta.

    1.   Markkinavalvontaviranomaisten on syötettävä asetuksen (EU) 2019/1020 34 artiklassa tarkoitettuun tieto- ja viestintäjärjestelmään tiedot toteutettujen tarkastusten ja tutkimusten määrästä ja luonteesta sekä tämän asetuksen noudattamatta jättämisestä määrättyjen seuraamusten luonteesta ja vakavuudesta.

    Tarkistus 212

    Ehdotus asetukseksi

    61 artikla – 3 kohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    3.   Komissio julkaisee tämän artiklan 2 kohdassa tarkoitetun kertomuksen asetuksen (EU) 2019/1020 34 artiklassa tarkoitetussa tieto- ja viestintäjärjestelmässä ja julkaisee tiivistelmän kertomuksesta.

    3.   Komissio julkaisee tämän artiklan 2 kohdassa tarkoitetun kertomuksen asetuksen (EU) 2019/1020 34 artiklassa tarkoitetussa tieto- ja viestintäjärjestelmässä ja julkaisee sekä tiivistelmän kertomuksesta että itse kertomuksen .

    Tarkistus 213

    Ehdotus asetukseksi

    62 artikla – 2 kohta – 1 alakohta – d a alakohta (uusi)

    Komission teksti

    Tarkistus

     

    d a)

    kuulee tarvittaessa sidosryhmiä ja asiantuntijoita.

    Tarkistus 214

    Ehdotus asetukseksi

    63 artikla – 1 kohta – 2 alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    Jos markkinavalvontaviranomaiset havaitsevat arvioinnin yhteydessä, että tuote ei täytä 4 artiklan nojalla annetuissa sovellettavissa delegoiduissa säädöksissä vahvistettuja vaatimuksia, niiden on viipymättä vaadittava asianomaista talouden toimijaa toteuttamaan asianmukaiset ja oikeasuhteiset korjaavat toimet vaatimustenvastaisuuden lopettamiseksi markkinavalvontaviranomaisten määräämässä kohtuullisessa ajassa, joka on oikeassa suhteessa vaatimustenvastaisuuden luonteeseen ja tarvittaessa asteeseen. Talouden toimijalta vaadittaviin korjaaviin toimiin voivat sisältyä vähintään asetuksen (EU) 2019/1020 16 artiklan 3 kohdassa luetellut toimet.

    Jos markkinavalvontaviranomaiset havaitsevat arvioinnin yhteydessä, että tuote ei täytä 4 artiklan nojalla annetuissa sovellettavissa delegoiduissa säädöksissä vahvistettuja vaatimuksia, niiden on viipymättä vaadittava asianomaista talouden toimijaa toteuttamaan asianmukaiset ja oikeasuhteiset korjaavat toimet vaatimustenvastaisuuden lopettamiseksi markkinavalvontaviranomaisten määräämässä kohtuullisessa ajassa, joka on oikeassa suhteessa vaatimustenvastaisuuden luonteeseen ja tarvittaessa asteeseen. Talouden toimijalta vaadittaviin korjaaviin toimiin voivat sisältyä vähintään asetuksen (EU) 2019/1020 16 artiklan 3 kohdassa luetellut toimet.

    Tarkistus 215

    Ehdotus asetukseksi

    66 artikla – 2 kohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    2.   Siirretään komissiolle [ yhden kuukauden kuluttua tämän säädöksen voimaantulosta ] kuuden vuoden ajaksi 4 artiklassa, 9 artiklan 1 kohdan toisessa alakohdassa, 11 artiklan 4 kohdassa, 20 artiklan 3 kohdassa ja 61 artiklan 1 kohdassa tarkoitettu valta antaa delegoituja säädöksiä. Komissio laatii siirrettyä säädösvaltaa koskevan kertomuksen viimeistään yhdeksän kuukautta ennen tämän kuuden vuoden kauden päättymistä. Säädösvallan siirtoa jatketaan ilman eri toimenpiteitä samanpituisiksi kausiksi, jollei Euroopan parlamentti tai neuvosto vastusta tällaista jatkamista viimeistään kolme kuukautta ennen kunkin kauden päättymistä.

    2.   Siirretään komissiolle [tämän säädöksen voimaantulopäivästä ] viiden vuoden ajaksi 4 artiklassa, 9 artiklan 1 kohdan toisessa alakohdassa, 11 artiklan 4 kohdassa, 20 artiklan 3 kohdassa ja 61 artiklan 1 kohdassa tarkoitettu valta antaa delegoituja säädöksiä. Komissio laatii siirrettyä säädösvaltaa koskevan kertomuksen viimeistään yhdeksän kuukautta ennen tämän viiden vuoden kauden päättymistä. Säädösvallan siirtoa jatketaan ilman eri toimenpiteitä samanpituisiksi kausiksi, jollei Euroopan parlamentti tai neuvosto vastusta tällaista jatkamista viimeistään kolme kuukautta ennen kunkin kauden päättymistä.

    Tarkistus 216

    Ehdotus asetukseksi

    66 artikla – 3 kohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    3.   Euroopan parlamentti tai neuvosto voi milloin tahansa peruuttaa 4 artiklassa, 9 artiklan 1 kohdan toisessa alakohdassa, 11 artiklan 4 kohdassa, 20 artiklan 3 kohdassa ja 61 artiklan 1 kohdassa tarkoitetun säädösvallan siirron. Peruuttamispäätöksellä lopetetaan kyseisessä päätöksessä mainittu säädösvallan siirto. Peruuttaminen tulee voimaan sitä päivää seuraavana päivänä, jona sitä koskeva päätös julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä, tai jonakin myöhempänä, kyseisessä päätöksessä mainittuna päivänä. Peruuttamispäätös ei vaikuta jo voimassa olevien delegoitujen säädösten pätevyyteen.

    3.   Euroopan parlamentti tai neuvosto voi milloin tahansa peruuttaa 4 artiklassa, 9 artiklan 1 kohdan toisessa alakohdassa, 11 artiklan 4 kohdassa, 20 artiklan 3 kohdassa ja 60 artiklan 1 kohdassa tarkoitetun säädösvallan siirron. Peruuttamispäätöksellä lopetetaan kyseisessä päätöksessä mainittu säädösvallan siirto. Peruuttaminen tulee voimaan sitä päivää seuraavana päivänä, jona sitä koskeva päätös julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä, tai jonakin myöhempänä, kyseisessä päätöksessä mainittuna päivänä. Peruuttamispäätös ei vaikuta jo voimassa olevien delegoitujen säädösten pätevyyteen.

    Tarkistus 217

    Ehdotus asetukseksi

    68 artikla – 1 kohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    Jäsenvaltioiden on säädettävä tämän asetuksen säännösten rikkomiseen sovellettavista seuraamuksista ja toteutettava kaikki tarvittavat toimenpiteet niiden täytäntöönpanon varmistamiseksi. Säädettyjen seuraamusten on oltava tehokkaita, oikeasuhteisia ja varoittavia ottaen huomioon vaatimustenvastaisuuden laajuus sekä unionin markkinoille saatettujen vaatimusten vastaisten tuotteiden yksikkömäärä . Jäsenvaltioiden on annettava nämä säännökset tiedoksi komissiolle [yksi vuosi tämän asetuksen soveltamispäivästä] mennessä ja kaikki niihin myöhemmin tehtävät muutokset viipymättä.

    Jäsenvaltioiden on säädettävä tämän asetuksen säännösten rikkomiseen sovellettavista seuraamuksista ja toteutettava kaikki tarvittavat toimenpiteet niiden täytäntöönpanon varmistamiseksi. Säädettyjen seuraamusten on oltava tehokkaita, oikeasuhteisia ja varoittavia. Jäsenvaltioiden on annettava nämä säännökset tiedoksi komissiolle [yksi vuosi tämän asetuksen soveltamispäivästä] mennessä ja kaikki niihin myöhemmin tehtävät muutokset viipymättä.

    Tarkistus 218

    Ehdotus asetukseksi

    68 artikla – 1 a kohta (uusi)

    Komission teksti

    Tarkistus

     

    Määrittäessään rikkomistapauksissa määrättävien seuraamusten tyyppiä ja tasoa jäsenvaltioiden toimivaltaisten viranomaisten on otettava asianmukaisesti huomioon seuraavat perusteet:

     

    a)

    rikkomisen luonne, vakavuus ja kesto, mukaan lukien unionin markkinoille saatettujen vaatimustenvastaisten tuotteiden yksikkömäärä;

     

    b)

    tapauksen mukaan rikkomisen tahallisuus tai tuottamuksellisuus;

     

    c)

    vastuussa olevan luonnollisen henkilön tai oikeushenkilön varallisuus, josta on osoituksena esimerkiksi vastuussa olevan oikeushenkilön kokonaisliikevaihto tai vastuussa olevan luonnollisen henkilön vuosiansiot;

     

    d)

    vastuussa olevan luonnollisen henkilön tai oikeushenkilön rikkomisen johdosta saama taloudellinen hyöty, jos se on määritettävissä;

     

    e)

    rikkomisesta ihmisten terveydelle tai ympäristölle aiheutunut vahinko, jos se on määritettävissä;

     

    f)

    vastuussa olevan luonnollisen henkilön tai oikeushenkilön toteuttamat toimet rikkomisen aiheuttaman vahingon lieventämiseksi tai korjaamiseksi;

     

    g)

    vastuussa olevan luonnollisen henkilön tai oikeushenkilön halukkuus tehdä yhteistyötä toimivaltaisen viranomaisen kanssa;

     

    h)

    vastuussa olevan luonnollisen henkilön tai oikeushenkilön aiemmat rikkomiset;

     

    i)

    kaikki toimet, joilla pyritään kiertämään tai estämään hallinnollisia tarkastuksia, ja

     

    j)

    mahdolliset muut tapauksen olosuhteisiin sovellettavat raskauttavat tai lieventävät tekijät.

    Tarkistus 219

    Ehdotus asetukseksi

    68 artikla – 1 b kohta (uusi)

    Komission teksti

    Tarkistus

     

    Jäsenvaltioiden on voitava määrätä ainakin seuraavat seuraamukset, jos tätä asetusta rikotaan:

     

    a)

    sakot;

     

    b)

    luonnollisen henkilön tai oikeushenkilön rikkomiseen liittyvästä liiketoimesta saamien tulojen menetetyksi tuomitseminen;

     

    c)

    poissulkeminen julkisista hankintamenettelyistä.

    Tarkistus 220

    Ehdotus asetukseksi

    69 artikla – otsikko

    Komission teksti

    Tarkistus

    Arviointi

    Seuranta ja arviointi

    Tarkistus 221

    Ehdotus asetukseksi

    69 artikla – -1 kohta (uusi)

    Komission teksti

    Tarkistus

     

    -1.     Komissio kokoaa asiaankuuluvat tiedot tuotteista ja tuoteryhmistä, joihin sovelletaan ekologisen suunnittelun vaatimuksia, mukaan lukien niiden elinkaari-, ympäristö-, hiili- ja materiaalijalanjälki, jotta voidaan arvioida näiden tuotteiden ympäristökestävyyden parantamista. Komissio julkaisee näiden tietojen perusteella vuosikertomuksen.

     

    Komissio arvioi näitä vaatimuksia säännöllisesti ja vähintään joka kolmas vuosi ekologisen suunnittelun vaatimusten hyväksymisen jälkeen, jotta voidaan määrittää mahdollisten uudelleentarkastelujen tarve.

    Tarkistus 222

    Ehdotus asetukseksi

    69 artikla – 1 kohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    Komissio arvioi aikaisintaan [kahdeksan vuoden kuluttua tämän asetuksen soveltamispäivästä] tätä asetusta ja sen vaikutusta sisämarkkinoiden toimintaan ja tuotteiden ympäristökestävyyden parantamiseen. Komissio esittää kertomuksen keskeisistä havainnoista Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle. Jäsenvaltioiden on toimitettava kyseisen kertomuksen laatimiseen tarvittavat tiedot komissiolle.

    Komissio arvioi viimeistään [kuuden vuoden kuluttua tämän asetuksen soveltamispäivästä] ja sen jälkeen joka kuudes vuosi tätä asetusta ja sen vaikutusta sisämarkkinoiden toimintaan ja tuotteiden ympäristökestävyyden parantamiseen. Komissio arvioi myös tämän asetuksen 4 artiklan nojalla annetuissa delegoiduissa säädöksissä säädettyjen maahantuotuja käytettyjä tuotteita tai tuoteryhmiä koskevien poikkeusten käyttöä .

     

    Komissio harkitsee viimeistään ... päivänä ...kuuta ... [neljä vuotta tämän asetuksen soveltamispäivästä] sosiaalista kestävyyttä ja huolellisuusvelvoitetta koskevien vaatimusten sisällyttämistä tämä asetuksen soveltamisalaan.

     

    Komissio esittää kertomuksen keskeisistä havainnoista Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle ja asettaa sen julkisesti saataville . Jäsenvaltioiden on toimitettava kyseisen kertomuksen laatimiseen tarvittavat tiedot komissiolle.

    Tarkistus 223

    Ehdotus asetukseksi

    69 a artikla (uusi)

    Komission teksti

    Tarkistus

     

    69 a artikla

     

    Oikeussuojakeinot vaatimustenvastaisuuden korjaamiseksi

     

    1.     Kun tuote ei täytä ekologisen suunnittelun vaatimuksia, tuotteen katsotaan olevan myyntisopimuksen vastainen direktiivin (EU) 2019/771 5 artiklan mukaisesti, ja tämän katsotaan antavan kuluttajille oikeuden oikeussuojakeinoihin kyseisen direktiivin 13 artiklassa esitetyin edellytyksin direktiivin 10 artiklassa määriteltyjen määräaikojen päättymisestä riippumatta.

     

    2.     Ekologisen suunnittelun vaatimusten vastaisen tuotteen markkinointia tai myyntiin tarjoamista pidetään direktiivin 2005/29/EY 5 artiklassa tarkoitettuna sopimattomana kaupallisena menettelynä, minkä vuoksi kuluttajilla on oikeus tämän direktiivin 11 a artiklan mukaiseen oikeussuojakeinoon.

    Tarkistus 224

    Ehdotus asetukseksi

    69 b artikla (uusi)

    Komission teksti

    Tarkistus

     

    69 b artikla

     

    Direktiivin (EU) 2020/1828 muuttaminen

     

    Korvataan Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin (EU) 2020/1828 (1a) liitteessä I oleva 27 kohta seuraavasti:

     

    (27)

    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) .../... kestävien tuotteiden ekologiselle suunnittelulle asetettavien vaatimusten puitteista ja direktiivin 2009/125/EY kumoamisesta.”

     

    Tarkistus 225

    Ehdotus asetukseksi

    Liite I – 1 kohta – johdantokappale

    Komission teksti

    Tarkistus

    Seuraavia parametreja voidaan asiaankuuluvin osin, ja tarvittaessa täydennettynä muilla parametreilla, käyttää perustana 5 artiklan 1 kohdassa tarkoitettujen tuotteiden ominaisuuksien parantamisessa:

    Seuraavia parametreja käytetään asiaankuuluvin osin, ja tarvittaessa täydennettynä muilla parametreilla, yksittäin tai yhdessä perustana 5 artiklan 1 kohdassa tarkoitettujen tuotteiden ominaisuuksien parantamisessa:

    Tarkistus 226

    Ehdotus asetukseksi

    Liite I – 1 kohta – b alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    b)

    korjauksen ja kunnossapidon helppous, joka ilmaistaan seuraavien ominaisuuksien perusteella: varaosien ominaisuudet, saatavuus ja toimitusaika , modulaarisuus, yhteensopivuus yleisesti saatavilla olevien varaosien kanssa, korjaus- ja kunnossapito-ohjeiden saatavuus, käytettyjen materiaalien ja komponenttien lukumäärä, standardikomponenttien käyttö, komponenttien ja materiaalien koodausstandardien käyttö komponenttien ja materiaalien tunnistamiseksi, tarvittavien prosessien ja välineiden lukumäärä ja monimutkaisuus, purkamisen ja uudelleen kokoamisen helppous tuotetta vahingoittamatta, tuotetietojen käyttöoikeudet, tarvittavien laitteiden ja ohjelmistojen käyttöoikeuksiin tai käyttöön liittyvät edellytykset;

    b)

    korjauksen ja kunnossapidon helppous, tuoteturvallisuus huomioon ottaen, ilmaistuna seuraavien ominaisuuksien perusteella: varaosien ominaisuudet, saatavuus , toimitusaika ja kohtuuhintaisuus , modulaarisuus, yhteensopivuus yleisesti saatavilla olevien välineiden ja varaosien kanssa, korjaus- ja kunnossapito-ohjeiden saatavuus, käytettyjen materiaalien ja komponenttien lukumäärä, standardikomponenttien käyttö, komponenttien ja materiaalien koodausstandardien käyttö komponenttien ja materiaalien tunnistamiseksi, prosessien lukumäärä ja monimutkaisuus ja mahdollinen erikoistuneiden välineiden tarve , purkamisen ja uudelleen kokoamisen helppous tuotetta vahingoittamatta, tuotetietojen käyttöoikeudet, tarvittavien laitteiden ja ohjelmistojen käyttöoikeuksiin tai käyttöön liittyvät edellytykset;

    Tarkistus 227

    Ehdotus asetukseksi

    Liite I – 1 kohta – d alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    d)

    kierrätyksen helppous ja laatu , joka ilmaistaan seuraavien seikkojen avulla: helposti kierrätettävien materiaalien käyttö, mahdollisuus erotella kierrätyskelpoiset komponentit ja materiaalit tai vaarallisia aineita sisältävät komponentit ja materiaalit turvallisesti, helposti ja tuotetta vahingoittamatta , materiaalikoostumus ja homogeenisuus, mahdollisuus erittäin puhtaaseen lajitteluun, käytettyjen materiaalien ja komponenttien lukumäärä, standardikomponenttien käyttö, komponenttien ja materiaalien koodausstandardien käyttö komponenttien ja materiaalien tunnistamiseksi, tarvittavien prosessien ja välineiden lukumäärä ja monimutkaisuus, purkamisen ja uudelleen kokoamisen helppous tuotetta vahingoittamatta, tuotetietojen käyttöoikeudet, tarvittavien laitteiden ja ohjelmistojen käyttöoikeuksiin tai käyttöön liittyvät edellytykset;

    d)

    kierrätyksen helppous , laatu ja taloudellinen kannattavuus ilmaistuna seuraavien seikkojen avulla: helposti kierrätettävien materiaalien käyttö, mahdollisuus erotella kierrätyskelpoiset komponentit ja materiaalit tai vaarallisia aineita sisältävät komponentit ja materiaalit turvallisesti, helposti ja tuotetta vahingoittamatta sekä materiaalikoostumus ja homogeenisuus, mahdollisuus erittäin puhtaaseen lajitteluun , kierrätettävyyden suunnittelu , käytettyjen materiaalien ja komponenttien lukumäärä, standardikomponenttien käyttö, komponenttien ja materiaalien koodausstandardien käyttö komponenttien ja materiaalien tunnistamiseksi, tarvittavien prosessien ja välineiden lukumäärä ja monimutkaisuus, purkamisen ja uudelleen kokoamisen helppous tuotetta vahingoittamatta, tuotetietojen käyttöoikeudet, tarvittavien laitteiden ja ohjelmistojen käyttöoikeuksiin tai käyttöön liittyvät edellytykset;

    Tarkistus 228

    Ehdotus asetukseksi

    Liite I – 1 kohta – e alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    e)

    tuotteiden ja komponenttien uudelleenkäyttöä, päivittämistä, korjausta, kunnossapitoa, kunnostamista, uudelleenvalmistusta ja kierrätystä haittaavien teknisten ratkaisujen välttäminen;

    e)

    tuotteiden ja komponenttien uudelleenkäyttöä, päivittämistä, korjausta, kunnossapitoa, kunnostamista, uudelleenvalmistusta ja kierrätystä haittaavien teknisten ratkaisujen välttäminen tuoteturvallisuus huomioon ottaen ;

    Tarkistus 229

    Ehdotus asetukseksi

    Liite I – 1 kohta – e a alakohta (uusi)

    Komission teksti

    Tarkistus

     

    e a)

    ennenaikaisen vanhenemisen välttäminen;

    Tarkistus 230

    Ehdotus asetukseksi

    Liite I – 1 kohta – f alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    f)

    aineiden käyttö sellaisenaan, ainesosina tai seoksissa tuotteiden tuotantoprosessin aikana tai niin, että niitä esiintyy tuotteissa, myös siinä vaiheessa, kun kyseisistä tuotteista tulee jätettä;

    f)

    aineiden ja erityisesti huolta aiheuttavien aineiden käyttö sellaisenaan, ainesosina tai seoksissa tuotteiden tuotantoprosessin aikana tai niin, että niitä esiintyy tuotteissa, myös siinä vaiheessa, kun kyseisistä tuotteista tulee jätettä;

    Tarkistus 231

    Ehdotus asetukseksi

    Liite I – 1 kohta – h a alakohta (uusi)

    Komission teksti

    Tarkistus

     

    h a)

    kestävästi hankittujen uusiutuvien materiaalien käyttö tai osuus;

    Tarkistus 232

    Ehdotus asetukseksi

    Liite I – 1 kohta – h b alakohta (uusi)

    Komission teksti

    Tarkistus

     

    h b)

    kriittisten raaka-aineiden käyttö tai osuus;

    Tarkistus 233

    Ehdotus asetukseksi

    Liite I – 1 kohta – m a alakohta (uusi)

    Komission teksti

    Tarkistus

     

    m a)

    tuotteen materiaalijalanjälki;

    Tarkistus 234

    Ehdotus asetukseksi

    Liite I – 1 kohta – n alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    n)

    mikromuovipäästöt;

    n)

    mikro- ja nanomuovipäästöt;

    Tarkistus 235

    Ehdotus asetukseksi

    Liite I – 1 kohta – p alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    p)

    tuotteesta aiheutuvan jätteen määrät, mukaan lukien muovi- ja pakkausjäte sekä niiden uudelleenkäytön helppous, sekä tuotteesta aiheutuvan vaarallisen jätteen määrät;

    p)

    tuotteesta aiheutuvan jätteen määrät, mukaan lukien muovi- ja pakkausjäte sekä niiden uudelleenkäytön helppous, kierrätyksen helppous sekä tuotteesta aiheutuvan vaarallisen jätteen määrät;

    Tarkistus 236

    Ehdotus asetukseksi

    Liite I – 1 kohta – q alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    q)

    tuotteen käyttöä koskevat edellytykset.

    q)

    tuotteen käyttöä koskevat edellytykset , mukaan lukien ympäristövaikutukset ja -hyödyt käytön aikana;

    Tarkistus 237

    Ehdotus asetukseksi

    Liite I – 1 kohta – q a alakohta (uusi)

    Komission teksti

    Tarkistus

     

    q a)

    vaikutukset ihmisten terveyteen;

    Tarkistus 238

    Ehdotus asetukseksi

    Liite I – 1 kohta – q b alakohta (uusi)

    Komission teksti

    Tarkistus

     

    q b)

    varma ja kestävä raaka-aineiden saanti.

    Tarkistus 239

    Ehdotus asetukseksi

    Liite II – 1 kohta – johdantokappale

    Komission teksti

    Tarkistus

    Suoritustasovaatimukset on määritettävä seuraavasti:

    Suoritustasovaatimusten on edistettävä 5 artiklan 4 kohdan a alakohdassa mainittujen tavoitteiden saavuttamista, ja niissä on otettava huomioon asiaankuuluvan vaikutustenarvioinnin tulokset. Suoritustasovaatimukset on määritettävä seuraavasti:

    Tarkistus 240

    Ehdotus asetukseksi

    Liite II – 1 kohta – 1 alakohta – 2 alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    Teknisessä, ympäristöön liittyvässä ja taloudellisessa analyysissa on yksilöitävä tarkasteltavan parametrin osalta myös suoritustasoltaan parhaat markkinoilla saatavilla olevat tuotteet ja teknologiat.

    Teknisessä, ympäristöön liittyvässä ja taloudellisessa analyysissa on yksilöitävä tarkasteltavan parametrin osalta myös suoritustasoltaan parhaat markkinoilla saatavilla olevat tuotteet ja teknologiat sekä teknologian odotettavissa oleva parantuminen . Siinä on myös otettava huomioon asetuksessa (EU) 2021/1119 vahvistetut nykyiset alakohtaiset etenemissuunnitelmat.

    Tarkistus 241

    Ehdotus asetukseksi

    Liite II – 1 kohta – 1 alakohta – 4 alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    Tämän analyysin perusteella ja ottaen huomioon taloudellinen ja tekninen toteutettavuus, mukaan lukien keskeisten resurssien ja teknologioiden saatavuus sekä mahdollisuudet parannuksiin, on määriteltävä suoritustasot tai muut kuin määrälliset vaatimukset.

    Tämän analyysin perusteella ja ottaen huomioon tuotteen elinkaarenaikaiset haitalliset vaikutukset ihmisten terveyteen ja ympäristöön, maapallon kestävyyden rajat, taloudellinen ja tekninen toteutettavuus, mukaan lukien keskeisten resurssien ja teknologioiden saatavuus sekä mahdollisuudet parannuksiin, on määriteltävä suoritustasot tai muut kuin määrälliset vaatimukset.

    Tarkistus 242

    Ehdotus asetukseksi

    Liite VI – 1 kohta – 8 alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    (8)

    täytäntöönpanopäivät ja mahdolliset vaiheittaiset tai siirtymätoimenpiteet tai -kaudet ottaen huomioon mahdolliset vaikutukset, jotka kohdistuvat pk-yrityksiin tai tiettyihin pääasiassa pk-yritysten valmistamiin tuoteryhmiin ;

    (8)

    täytäntöönpanopäivät ja mahdolliset vaiheittaiset tai siirtymätoimenpiteet tai -kaudet ottaen erityisesti huomioon mikroyritysten ja pk-yritysten tarpeet tai pk-yritykset tai tietyt pääasiassa mikroyritysten ja pk-yritysten valmistamat tuoteryhmät ;

    Tarkistus 243

    Ehdotus asetukseksi

    Liite VII – 1 kohta – johdantokappale

    Komission teksti

    Tarkistus

    Seuraavaa ei-tyhjentävää luetteloa ohjeellisista kriteereistä voidaan käyttää arvioitaessa itsesääntelytoimenpiteitä vaihtoehtona delegoidun säädöksen antamiselle tämän asetuksen 4 artiklan nojalla:

    Seuraavaa ei-tyhjentävää luetteloa ohjeellisista kriteereistä käytetään arvioitaessa itsesääntelytoimenpiteitä vaihtoehtona delegoidun säädöksen antamiselle tämän asetuksen 4 artiklan nojalla:

    Tarkistus 244

    Ehdotus asetukseksi

    Liite VII – 1 kohta – 2 alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    Itsesääntelytoimenpiteiden on vastattava tämän asetuksen politiikkatavoitteita ja niiden on sovittava yhteen kestävän kehityksen taloudellisen ja sosiaalisen ulottuvuuden kanssa. Itsesääntelytoimenpiteissä on noudatettava yhtenäistä lähestymistapaa kuluttajien etujen, terveyden, elämänlaadun ja taloudellisten etujen suojaamiseen.

    Itsesääntelytoimenpiteiden on vastattava tämän asetuksen politiikkatavoitteita ja niiden on sovittava yhteen kestävän kehityksen taloudellisen ja sosiaalisen ulottuvuuden kanssa. Itsesääntelytoimenpiteissä on noudatettava yhtenäistä lähestymistapaa ympäristön, kuluttajien etujen, terveyden, elämänlaadun ja taloudellisten etujen suojaamiseen.

    Tarkistus 245

    Ehdotus asetukseksi

    Liite VII – 1 kohta – 4 alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    Itsesääntelytoimenpiteiden allekirjoittajien toimenpiteille määrittämät tavoitteet on esitettävä selkeästi ja yksiselitteisesti ja niiden lähtökohdaksi on otettava selkeästi määritelty perustaso. Mikäli itsesääntelytoimenpide kattaa pitkän ajanjakson, siihen on sisällytettävä välitavoitteita. Päämäärien ja välitavoitteiden saavuttamista on voitava seurata kohtuullisin kustannuksin ja uskottavasti käyttäen selkeitä ja luotettavia indikaattoreita.

    Itsesääntelytoimenpiteiden allekirjoittajien toimenpiteille määrittämät tavoitteet on esitettävä selkeästi , määrällisesti ja yksiselitteisesti ja niiden lähtökohdaksi on otettava selkeästi määritelty perustaso. Mikäli itsesääntelytoimenpide kattaa pitkän ajanjakson, siihen on sisällytettävä välitavoitteita. Päämäärien ja välitavoitteiden saavuttamista on voitava seurata kohtuullisin kustannuksin ja uskottavasti käyttäen selkeitä ja luotettavia indikaattoreita.

    Tarkistus 246

    Ehdotus asetukseksi

    Liite VII – 1 kohta – 5 alakohta – 1 alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    Avoimuuden varmistamiseksi itsesääntelytoimenpiteet on julkistettava muun muassa verkossa ja käyttäen muita sähköisiä tiedonvälitysmenetelmiä.

    Avoimuuden varmistamiseksi itsesääntelytoimenpiteet on julkistettava muun muassa verkossa komission julkisella verkkosivustolla ja käyttäen muita sähköisiä tiedonvälitysmenetelmiä.

    Tarkistus 247

    Ehdotus asetukseksi

    Liite VII – 1 kohta – 5 alakohta – 2 alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    Sidosryhmiltä, kuten jäsenvaltioilta, toimialalta, ympäristöalan kansalaisjärjestöiltä ja kuluttajajärjestöiltä, on pyydettävä kommentteja itsesääntelytoimenpiteestä.

    Sidosryhmiltä, kuten jäsenvaltioilta, toimialalta sekä unionissa että kolmansissa maissa , ympäristöalan kansalaisjärjestöiltä ja kuluttajajärjestöiltä, on pyydettävä kommentteja itsesääntelytoimenpiteestä.

    Tarkistus 248

    Ehdotus asetukseksi

    Liite VII – 1 kohta – 6 alakohta – 4 alakohta

    Komission teksti

    Tarkistus

    Jos allekirjoittaja ei ole noudattanut itsesääntelytoimenpiteen vaatimuksia, sen on ryhdyttävä korjaaviin toimenpiteisiin.

    Jos allekirjoittaja ei noudata itsesääntelytoimenpiteen vaatimuksia, sen on ryhdyttävä korjaaviin toimenpiteisiin. Riippumattoman tarkastajan on ilmoitettava muille itsesääntelytoimenpiteeseen osallistuville allekirjoittajille, että yksi allekirjoittaja ei noudata vaatimuksia, sekä korjaavista toimista, joita allekirjoittaja aikoo toteuttaa. Jos allekirjoittaja ei ole toteuttanut riittäviä korjaavia toimia kolmen kuukauden kuluessa, se on jätettävä itsesääntelytoimen ulkopuolelle.


    (1)  Asia päätettiin palauttaa asiasta vastaavaan valiokuntaan toimielinten välisiä neuvotteluja varten työjärjestyksen 59 artiklan 4 kohdan neljännen alakohdan mukaisesti (A9-0218/2023).

    (25)  Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, Eurooppa-neuvostolle, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle – Euroopan vihreän kehityksen ohjelma (COM(2019) 640 final).

    (25)  Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, Eurooppa-neuvostolle, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle – Euroopan vihreän kehityksen ohjelma (COM(2019) 640 final).

    (26)  Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, Eurooppa-neuvostolle, neuvostolle, Euroopan talous-, ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle – Uusi kiertotalouden toimintasuunnitelma puhtaamman ja kilpailukykyisemmän Euroopan puolesta (COM(2020) 98 final).

    (26)  Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, Eurooppa-neuvostolle, neuvostolle, Euroopan talous-, ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle – Uusi kiertotalouden toimintasuunnitelma puhtaamman ja kilpailukykyisemmän Euroopan puolesta (COM(2020) 98 final).

    (1a)   Komission tiedonanto, annettu 3 päivänä syyskuuta 2020 ”Kriittisiin raaka-aineisiin liittyvä häiriönsietokyky: miten lisätä toimitusvarmuutta ja kestävyyttä, (COM(2020) 0474).

    (1b)   P9_TA(2021)0468.

    (29)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2009/125/EY, annettu 21 päivänä lokakuuta 2009, energiaan liittyvien tuotteiden ekologiselle suunnittelulle asetettavien vaatimusten puitteista (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)(EUVL L 285, 31.10.2009, s. 10).

    (29)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2009/125/EY, annettu 21 päivänä lokakuuta 2009, energiaan liittyvien tuotteiden ekologiselle suunnittelulle asetettavien vaatimusten puitteista (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti) (EUVL L 285, 31.10.2009, s. 10).

    (30)  P9_TA(2020)0318.

    (30)  P9_TA(2020)0318.

    (31)  P9_TA(2021)0040.

    (31)  P9_TA(2021)0040.

    (32)  13852/20.

    (32)  13852/20.

    (38)  Euroopan parlamentin ja neuvoston päätös (EU) 2022/…, annettu … päivänä …kuuta …, vuoteen 2030 ulottuvasta yleisestä unionin ympäristöalan toimintaohjelmasta [Add reference when published in OJ – kolmikantasopimus 2. joulukuuta 2021].

    (38)  Euroopan parlamentin ja neuvoston päätös (EU) 2022/…, annettu … päivänä …kuuta …, vuoteen 2030 ulottuvasta yleisestä unionin ympäristöalan toimintaohjelmasta [Add reference when published in OJ – kolmikantasopimus 2. joulukuuta 2021].

    (39)  Kuten esitetään EU:n toimintasuunnitelmassa Kohti ilman, veden ja maaperän saasteettomuutta (COM(2021)400 final) sekä Kestävyyttä edistävässä kemikaalistrategiassa (COM(2020) 667 final), jossa kehotetaan sisällyttämään saasteettomuustavoitteet tuotantoon ja kulutukseen.

    (39)  Kuten esitetään EU:n toimintasuunnitelmassa Kohti ilman, veden ja maaperän saasteettomuutta (COM(2021)400 final) sekä Kestävyyttä edistävässä kemikaalistrategiassa (COM(2020) 667 final), jossa kehotetaan sisällyttämään saasteettomuustavoitteet tuotantoon ja kulutukseen.

    (40)  Erityisesti kestävän kehityksen tavoitteeseen 12 (“Kestävää kulutusta”) sisältyvät päämäärät.

    (40)  Erityisesti kestävän kehityksen tavoitteeseen 12 (“Kestävää kulutusta”) sisältyvät päämäärät.

    (51)  Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle kiertotalouspaketin täytäntöönpanosta: vaihtoehtoja kemikaali-, tuote- ja jätelainsäädännön rajapinnalla yksilöityjen ongelmien ratkaisemiseksi (COM(2018) 32 final).

    (51)  Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle kiertotalouspaketin täytäntöönpanosta: vaihtoehtoja kemikaali-, tuote- ja jätelainsäädännön rajapinnalla yksilöityjen ongelmien ratkaisemiseksi (COM(2018) 32 final).

    (56)  Komission suositus (EU) 2021/2279, annettu 15 päivänä joulukuuta 2021, ympäristöjalanjälkeä koskevien menetelmien käyttämisestä tuotteiden ja organisaatioiden elinkaaren ympäristötehokkuuden mittaamiseen ja siitä tiedottamiseen.

    (56)  Komission suositus (EU) 2021/2279, annettu 15 päivänä joulukuuta 2021, ympäristöjalanjälkeä koskevien menetelmien käyttämisestä tuotteiden ja organisaatioiden elinkaaren ympäristötehokkuuden mittaamiseen ja siitä tiedottamiseen.

    (58)  Elintarvikkeen kanssa kosketukseen joutuvista materiaaleista ja tarvikkeista ja direktiivien 80/590/ETY ja 89/109/ETY kumoamisesta 27 päivänä lokakuuta 2004 annettu Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1935/2004 (EUVL L 338, 13.11.2004, s. 4).

    (58)  Elintarvikkeen kanssa kosketukseen joutuvista materiaaleista ja tarvikkeista ja direktiivien 80/590/ETY ja 89/109/ETY kumoamisesta 27 päivänä lokakuuta 2004 annettu Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1935/2004 (EUVL L 338, 13.11.2004, s. 4).

    (59)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1907/2006, annettu 18 päivänä joulukuuta 2006, kemikaalien rekisteröinnistä, arvioinnista, lupamenettelyistä ja rajoituksista (REACH), Euroopan kemikaaliviraston perustamisesta, direktiivin 1999/45/EY muuttamisesta sekä neuvoston asetuksen (ETY) N:o 793/93, komission asetuksen (EY) N:o 1488/94, neuvoston direktiivin 76/769/ETY ja komission direktiivien 91/155/ETY, 93/67/ETY, 93/105/EY ja 2000/21/EY kumoamisesta (EUVL L 396, 30.12.2006, s. 1).

    (59)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1907/2006, annettu 18 päivänä joulukuuta 2006, kemikaalien rekisteröinnistä, arvioinnista, lupamenettelyistä ja rajoituksista (REACH), Euroopan kemikaaliviraston perustamisesta, direktiivin 1999/45/EY muuttamisesta sekä neuvoston asetuksen (ETY) N:o 793/93, komission asetuksen (EY) N:o 1488/94, neuvoston direktiivin 76/769/ETY ja komission direktiivien 91/155/ETY, 93/67/ETY, 93/105/EY ja 2000/21/EY kumoamisesta (EUVL L 396, 30.12.2006, s. 1).

    (60)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1223/2009, annettu 30 päivänä marraskuuta 2009, kosmeettisista valmisteista (EUVL L 342, 22.12.2009, s. 59).

    (60)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1223/2009, annettu 30 päivänä marraskuuta 2009, kosmeettisista valmisteista (EUVL L 342, 22.12.2009, s. 59).

    (61)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2017/746, annettu 5 päivänä huhtikuuta 2017, in vitro -diagnostiikkaan tarkoitetuista lääkinnällisistä laitteista sekä direktiivin 98/79/EY ja komission päätöksen 2010/227/EU kumoamisesta (EUVL L 117, 5.5.2017, s. 176).

    (61)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2017/746, annettu 5 päivänä huhtikuuta 2017, in vitro -diagnostiikkaan tarkoitetuista lääkinnällisistä laitteista sekä direktiivin 98/79/EY ja komission päätöksen 2010/227/EU kumoamisesta (EUVL L 117, 5.5.2017, s. 176).

    (62)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2009/48/EY, annettu 18 päivänä kesäkuuta 2009, lelujen turvallisuudesta (EUVL L 170, 30.6.2009, s. 1).

    (62)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2009/48/EY, annettu 18 päivänä kesäkuuta 2009, lelujen turvallisuudesta (EUVL L 170, 30.6.2009, s. 1).

    (63)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2011/65/EY, annettu 8 päivänä kesäkuuta 2011, tiettyjen vaarallisten aineiden käytön rajoittamisesta sähkö- ja elektroniikkalaitteissa (EUVL L 174, 1.7.2011, s. 88).

    (63)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2011/65/EY, annettu 8 päivänä kesäkuuta 2011, tiettyjen vaarallisten aineiden käytön rajoittamisesta sähkö- ja elektroniikkalaitteissa (EUVL L 174, 1.7.2011, s. 88).

    (66)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2016/679, annettu 27 päivänä huhtikuuta 2016, luonnollisten henkilöiden suojelusta henkilötietojen käsittelyssä sekä näiden tietojen vapaasta liikkuvuudesta ja direktiivin 95/46/EY kumoamisesta (EUVL L 119, 4.5.2016, s. 1).

    (66)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2016/679, annettu 27 päivänä huhtikuuta 2016, luonnollisten henkilöiden suojelusta henkilötietojen käsittelyssä sekä näiden tietojen vapaasta liikkuvuudesta ja direktiivin 95/46/EY kumoamisesta (EUVL L 119, 4.5.2016, s. 1).

    (67)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2018/1725, annettu 23 päivänä lokakuuta 2018, luonnollisten henkilöiden suojelusta unionin toimielinten, elinten ja laitosten suorittamassa henkilötietojen käsittelyssä ja näiden tietojen vapaasta liikkuvuudesta sekä asetuksen (EY) N:o 45/2001 ja päätöksen N:o 1247/2002/EY kumoamisesta (EUVL L 295, 21.11.2018, s. 39).

    (67)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2018/1725, annettu 23 päivänä lokakuuta 2018, luonnollisten henkilöiden suojelusta unionin toimielinten, elinten ja laitosten suorittamassa henkilötietojen käsittelyssä ja näiden tietojen vapaasta liikkuvuudesta sekä asetuksen (EY) N:o 45/2001 ja päätöksen N:o 1247/2002/EY kumoamisesta (EUVL L 295, 21.11.2018, s. 39).

    (1a)   Decarbonisation options for the cement industry, EUR 31378 EN, Euroopan unionin julkaisutoimisto, Luxemburg, 2023, ISBN 978-92-76-61599-6, doi:10.2760/174037, JRC131246.

    (69)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (EU) 2019/771, annettu 20 päivänä toukokuuta 2019, tietyistä tavarakauppaa koskeviin sopimuksiin liittyvistä seikoista, asetuksen (EU) 2017/2394 ja direktiivin 2009/22/EY muuttamisesta sekä direktiivin 1999/44/EY kumoamisesta (EUVL L 136, 22.5.2019, s. 6).”

    (69)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (EU) 2019/771, annettu 20 päivänä toukokuuta 2019, tietyistä tavarakauppaa koskeviin sopimuksiin liittyvistä seikoista, asetuksen (EU) 2017/2394 ja direktiivin 2009/22/EY muuttamisesta sekä direktiivin 1999/44/EY kumoamisesta (EUVL L 136, 22.5.2019, s. 6).”

    (70)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2011/83/EU, annettu 25 päivänä lokakuuta 2011, kuluttajan oikeuksista, neuvoston direktiivin 93/13/ETY ja Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 1999/44/EY muuttamisesta sekä neuvoston direktiivin 85/577/ETY ja Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 97/7/EY kumoamisesta (EUVL L 304, 22.11.2011, s. 64).

    (70)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2011/83/EU, annettu 25 päivänä lokakuuta 2011, kuluttajan oikeuksista, neuvoston direktiivin 93/13/ETY ja Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 1999/44/EY muuttamisesta sekä neuvoston direktiivin 85/577/ETY ja Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 97/7/EY kumoamisesta (EUVL L 304, 22.11.2011, s. 64).

    (71)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2013/34/EU, annettu 26 päivänä kesäkuuta 2013, tietyntyyppisten yritysten vuositilinpäätöksistä, konsernitilinpäätöksistä ja niihin liittyvistä kertomuksista, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2006/43/EY muuttamisesta ja neuvoston direktiivien 78/660/ETY ja 83/349/ETY kumoamisesta (EUVL L 182, 29.6.2013, s. 19).

    (71)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2013/34/EU, annettu 26 päivänä kesäkuuta 2013, tietyntyyppisten yritysten vuositilinpäätöksistä, konsernitilinpäätöksistä ja niihin liittyvistä kertomuksista, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2006/43/EY muuttamisesta ja neuvoston direktiivien 78/660/ETY ja 83/349/ETY kumoamisesta (EUVL L 182, 29.6.2013, s. 19).

    (74)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2019/1020, annettu 20 päivänä kesäkuuta 2019, markkinavalvonnasta ja tuotteiden vaatimustenmukaisuudesta sekä direktiivin 2004/42/EY ja asetusten (EY) N:o 765/2008 ja (EU) N:o 305/2011 muuttamisesta (EUVL L 169, 25.6.2019, s. 1).

    (74)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2019/1020, annettu 20 päivänä kesäkuuta 2019, markkinavalvonnasta ja tuotteiden vaatimustenmukaisuudesta sekä direktiivin 2004/42/EY ja asetusten (EY) N:o 765/2008 ja (EU) N:o 305/2011 muuttamisesta (EUVL L 169, 25.6.2019, s. 1).

    (74a)   Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2022/2065, annettu 19 päivänä lokakuuta 2022, digitaalisten palvelujen sisämarkkinoista ja direktiivin 2000/31/EY muuttamisesta (digipalvelusäädös) (EUVL L 277, 27.10.2022, s. 1).

    (78)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2014/24/EU, annettu 26 päivänä helmikuuta 2014, julkisista hankinnoista ja direktiivin 2004/18/EY kumoamisesta (EUVL L 94, 28.3.2014, s. 65).

    (78)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2014/24/EU, annettu 26 päivänä helmikuuta 2014, julkisista hankinnoista ja direktiivin 2004/18/EY kumoamisesta (EUVL L 94, 28.3.2014, s. 65).

    (79)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2014/25/EU, annettu 26 päivänä helmikuuta 2014, vesi- ja energiahuollon sekä liikenteen ja postipalvelujen alalla toimivien yksiköiden hankinnoista ja direktiivin 2004/17/EY kumoamisesta (EUVL L 94, 28.3.2014, s. 243).

    (79)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2014/25/EU, annettu 26 päivänä helmikuuta 2014, vesi- ja energiahuollon sekä liikenteen ja postipalvelujen alalla toimivien yksiköiden hankinnoista ja direktiivin 2004/17/EY kumoamisesta (EUVL L 94, 28.3.2014, s. 243).

    (1a)   Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2019/1021, annettu 20 päivänä kesäkuuta 2019, pysyvistä orgaanisista yhdisteistä (EUVL L 169, 25.6.2019, s. 45).

    (1a)   Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2012/19/EU, annettu 4 päivänä heinäkuuta 2012, sähkö- ja elektroniikkalaiteromusta (EUVL L 197, 24.7.2012, s. 38).

    (1a)   Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (EU) 2019/882, annettu 17 päivänä huhtikuuta 2019, tuotteiden ja palvelujen esteettömyysvaatimuksista (EUVL L 151, 7.6.2019, s. 70).

    (1a)   Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (EU) 2020/1828, annettu 25 päivänä marraskuuta 2020, kuluttajien yhteisten etujen suojaamiseksi nostettavista edustajakanteista ja direktiivin 2009/22/EY kumoamisesta (EUVL L 409, 4.12.2020, s. 1).


    ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2024/4032/oj

    ISSN 1977-1053 (electronic edition)


    Top