Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52022AB0019

Euroopan Keskuspankin Lausunto, annettu 1 päivänä kesäkuuta 2022, ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi asetuksen (EU) N:o 600/2014 muuttamisesta markkinatietojen avoimuuden parantamisen, konsolidoitujen kauppatietojen luonnin esteiden poistamisen, kaupankäyntivelvollisuuksien optimoinnin ja asiakastoimeksiantojen välittämisestä saatavien maksujen kieltämisen osalta (CON/2022/19) 2022/C 286/03

CON/2022/19

EUVL C 286, 27.7.2022, p. 17–21 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

27.7.2022   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 286/17


EUROOPAN KESKUSPANKIN LAUSUNTO,

annettu 1 päivänä kesäkuuta 2022,

ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi asetuksen (EU) N:o 600/2014 muuttamisesta markkinatietojen avoimuuden parantamisen, konsolidoitujen kauppatietojen luonnin esteiden poistamisen, kaupankäyntivelvollisuuksien optimoinnin ja asiakastoimeksiantojen välittämisestä saatavien maksujen kieltämisen osalta

(CON/2022/19)

(2022/C 286/03)

Johdanto ja oikeusperusta

Euroopan keskuspankki (EKP) vastaanotti 3 päivänä helmikuuta 2022 Euroopan parlamentilta ja 4 päivänä helmikuuta 2022 Euroopan unionin neuvostolta lausuntopyynnöt ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi asetuksen (EU) N:o 600/2014 muuttamisesta markkinatietojen avoimuuden parantamisen, konsolidoitujen kauppatietojen luonnin esteiden poistamisen, kaupankäyntivelvollisuuksien optimoinnin ja asiakastoimeksiantojen välittämistä saatavien maksujen kieltämisen osalta (1) (jäljempänä ”asetusehdotus”) sekä ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi rahoitusvälineiden markkinoista annetun direktiivin 2014/65/EU muuttamisesta (2) (jäljempänä ”direktiiviehdotus”).

EKP:n toimivalta antaa lausunto perustuu Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 127 artiklan 4 kohtaan ja 282 artiklan 5 kohtaan, koska asetusehdotus ja direktiiviehdotus sisältävät säännöksiä, jotka vaikuttavat a) perussopimuksen 127 artiklan 2 kohdassa tarkoitettuun unionin rahapolitiikan määrittelemistä ja toteuttamista koskevaan Euroopan keskuspankkijärjestelmän (EKPJ) perustehtävään ja b) perussopimuksen 127 artiklan 5 kohdassa tarkoitettuun EKPJ:n tehtävään myötävaikuttaa rahoitusjärjestelmän vakauteen liittyvän toimivaltaisten viranomaisten politiikan moitteettomaan harjoittamiseen. Tämän lausunnon on antanut EKP:n neuvosto Euroopan keskuspankin työjärjestyksen 17.5 artiklan ensimmäisen virkkeen mukaisesti.

Yleiset huomiot

1.   Ehdotetun asetuksen tavoitteet

1.1

EKP on tyytyväinen asetusehdotuksen päätavoitteeseen, joka liittyy Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 600/2014 (3) (jäljempänä ”rahoitusmarkkina-asetus”) muuttamiseen markkinatietojen avoimuuden parantamiseksi Euroopan unionin (EU) kauppapaikoissa siten, että luodaan uusi sääntelykehys kaupankäyntitietoja varten ”konsolidoitujen kauppatietojen” tuottamiseksi, mukaan lukien uusi menettely yhden konsolidoitujen kauppatietojen tarjoajan valitsemiseksi kullekin omaisuuseräluokalle.

1.2

Asetusehdotus sisältää myös oman pääoman ehtoisten ja muiden kuin oman pääoman ehtoisten rahoitusvälineiden kauppaa edeltävää ja kaupan jälkeistä vaihetta koskevien EU:n avoimuussääntöjen merkittäviä muutoksia, jotka liittyvät muun muassa transaktiotietojen julkistamisen lykkäämistä koskevien sääntöjen parempaan yhdenmukaistamiseen, EU:n osake- ja johdannaiskauppaa koskevien velvoitteiden päivittämiseen, toimeksiantovirroista suoritettavien maksujen kieltoon ja EU:n arvopaperi- ja johdannaiskaupan sääntelyn muihin muutoksiin. Ehdotetuilla muutoksilla pyritään edelleen tukemaan Euroopan pääomamarkkinoiden yhdentymistä ja edelleen yhdenmukaistamaan asiaankuuluvia finanssimarkkinoiden valvontasääntöjä kaikkialla unionissa. EKP tukee voimakkaasti yleistä tavoitetta vahvistaa edelleen pääomamarkkinoiden yhdentymistä, etenkin mitä tulee markkinatietojen avoimuutta koskeviin ehdotettuihin parannuksiin. Syvemmät ja yhtenäisemmät pääomamarkkinat ovat tarpeen useista näkökulmista. Tällaiset pääomamarkkinat voivat tarjota euroalueen talouden tukemiseen tarvittavia resursseja, mutta lisäksi parantaa yleisesti rahoitusjärjestelmän häiriönsietokykyä. Lisäksi Euroopan pääomamarkkinoiden yhdentymisen voidaan odottaa parantavan yhteisen rahapolitiikan välittymistä euroalueen kaikkiin osiin ja helpottavan markkinaosapuolten mahdollisuuksia saada vihreää rahoitusta sekä digitaaliseen talouteen siirtymiseksi tarvittavaa rahoitusta. Tämän vuoksi EKP toistaa, että on tärkeää hyväksyä pikaisesti pääomamarkkinaunionin luomista koskevassa Euroopan komission vuoden 2020 toimintasuunnitelmassa tarkoitetut aloitteet ja panna ne täysimääräisesti täytäntöön kansallisella tasolla siltä osin kuin sitä oikeudellisesti edellytetään.

1.3

Markkinatietojen avoimuuden lisääminen edistää osaltaan EU:n pääomamarkkinoiden kehitystä, sillä sijoittajien ja liikkeeseenlaskijoiden saatavilla on enemmän hinta- ja likviditeettitietoja, mikä lisää sijoitus- ja rahoitusmahdollisuuksia ja vähentää liikkeeseenlaskijoiden pääoman hankinnasta aiheutuvia kustannuksia. Samalla muistutetaan, että avoimuuden lisääntyminen voi tietyissä olosuhteissa antaa tietyille välittäjille mahdollisuuden hyötyä markkinoilla jo olevia toimeksiantoja koskevista tiedoista, koska ne pystyvät näillä tiedoilla käymään nopeammin kauppaa uusinta teknologiaa käyttäen.

1.4

EKP on erityisen kiinnostunut näistä lainsäädäntöehdotuksista, kun otetaan huomioon EKPJ:n osallistuminen muiden kuin oman pääoman ehtoisten arvopapereiden (joukkolainat, mukaan lukien valtion joukkolainat) markkinoille EKPJ:n rahapolitiikan ja muiden perussopimuksen mukaisten tehtävien hoitamista varten sekä tarve turvata tällaisten herkkien liiketoimien luottamuksellisuus. Tämän vuoksi EKP haluaisi lisäksi esittää huomioita rahoitusmarkkina-asetuksen (4) muista säännöksistä, jotka eivät ole asetusehdotuksen kohteena mutta jotka vaikuttavat EKPJ:n keskuspankkeihin sekä liiketoimiin, joita ne toteuttavat rahoitusvälineiden markkinoilla (ks. 7 kohta).

2.   Direktiiviehdotuksen tavoitteet

Koska direktiiviehdotuksessa esitetään Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviin 2014/65/EU (5) (jäljempänä ”rahoitusmarkkinadirektiivi II”) vain vähäisiä muutoksia, jotka johtuvat suurelta osin rahoitusmarkkina-asetukseen ehdotetuista muutoksista, EKP:n katsoo, ettei direktiiviehdotuksesta ole tarpeen lausua.

Erityiset huomiot

3.   Konsolidoidut kauppatiedot

3.1

EKP on tyytyväinen ehdotettuun konsolidoitujen kauppatietojen tehokkaampaan järjestelmään ja kilpailuun perustuvaan tarjousmenettelyyn konsolidoitujen kauppatietojen tarjoajan valitsemiseksi kullekin omaisuuserien luokalle. Kuten EKP on aiemmin todennut, riittävä avoimuus voidaan asianmukaisesti varmistaa vain perustamalla yksi ainoa konsolidoitujen kauppatietojen tarjoaja (6) kutakin asianomaista omaisuuserien luokkaa varten. Konsolidoiduista kauppatiedoista on useita hyötyjä sijoittajille, ja ne tukevat pääomamarkkinaunionin tavoitteita eli tehostavat pääomamarkkinoiden rahoituksen saatavuutta sijoittajille ja vähentävät EU:n pääomamarkkinoiden hajanaisuutta. Konsolidoitujen kauppatietojen pitäisi osaltaan lisätä avoimuutta ja sijoittajien mahdollisuuksia saada markkinatietoja, ja siten vähentää likviditeettiin ja kaupan toteuttamiseen liittyviä riskejä sekä markkinoiden pirstaloitumista. Se voi myös vähentää merkittävästi sijoittajien transaktiokustannuksia. Se, että sijoittajilla olisi mahdollisuus saada reaaliaikainen yleiskuva kaupankäyntitoiminnasta kohtuullisin kustannuksin, lisäisi yritysten ja piensijoittajien mahdollisuuksia käyttää EU:n pääomamarkkinoita rahoitukseen ja sijoituksiin.

3.2

Ehdotettu tehostettu järjestelmä on teknisesti ja toiminnallisesti monimutkainen, ja se sisältää tulojen korvausjärjestelmän. On ratkaisevan tärkeää, että konsolidoitujen kauppatietojen tarjoaja voi luottaa markkinatietolähteiden (sijoituspalveluyritykset, kauppapaikat, hyväksytyt julkistamisjärjestelyt ja kauppojen sisäiset toteuttajat) sille toimittamien tietojen laatuun, kattavuuteen ja nopeaan toimittamiseen, jotta laadun ja asianomaista omaisuuseräluokkaa koskevan konsolidoidun tietoaineiston tuottamisen edellyttämät ponnistelut olisi mahdollista suhteuttaa. Tältä osin EKP:n käsityksenä on, että ehdotuksen mukaan konsolidoitujen kauppatietojen tarjoaja vastaa ainoastaan perusmarkkinatietojen konsolidoinnista ja niiden kaupallisesta levittämisestä markkinoille ja että toimitettujen tietojen laadun – joka on edelleen täysin markkinatietojen antajien vastuulla – sääntely perustuu komission delegoituun säädökseen, joka puolestaan perustuu sidosryhmien edustajista koostuvan asiantuntijaryhmän ja Euroopan arvopaperimarkkinaviranomaisen (ESMA) antamiin neuvoihin.

3.3

Jos ESMAn on jostakin syystä peruutettava konsolidoitujen kauppatietojen tarjoajan toimilupa, ESMAn kehittämissä teknisissä standardeissa voitaisiin sopimuksen uskottavaan uudelleenkilpailuttamiseen liittyvistä syistä edellyttää, että konsolidoitujen kauppatietojen tarjoaja julkistaa markkinatietojen tietolähteisiin ja tietohakemistoihin liittyviä teknisiä yhteyksiä koskevat parametrinsa, jotta ne olisivat muiden sellaisten tahojen saatavilla, jotka haluavat osallistua sopimusta koskevaan kilpailuun.

3.4

EKP:n käsityksen mukaan konsolidoituja kauppatietoja koskevat ehdotukset eivät vaikuta EKPJ:n raha-, valuutta- tai rahoitusvakauspolitiikan alaan kuuluvien toimien luottamuksellisuuteen, sillä niiden julkistamista koskee edelleen rahoitusmarkkina-asetuksen 1 artiklan 6 kohtaan perustuva vapautus. Vastaavasti ”markkinatiedot”, jotka komissio määrittelee ehdotetun 22 b artiklan 2 kohdan mukaisesti, ja ”perusmarkkinatiedot”, joita konsolidoitujen kauppatietojen tarjoajat myyvät käyttäjille, eivät sisältäisi tietoja EKPJ:n poliittisista transaktioista (kuten hintaa, määrää tai toteutusajankohtaa koskevia tietoja).

4.   Oman pääoman ehtoisten rahoitusvälineiden kauppaa edeltävän vaiheen avoimuus: nimetön kaupankäynti (dark trading)

EKP suhtautuu myönteisesti asetusehdotukseen, jolla yksinkertaistetaan oman pääoman ehtoisten rahoitusvälineiden kauppaa edeltävän vaiheen avoimuutta korvaamalla kahden volyymin yläraja yhden volyymin ylärajalla, joka on 7 prosenttia rahoitusvälineellä unionissa käydyn kaupan kokonaisvolyymista viitehintaa tai sopimuskauppoja koskevan vapautuksen piirissä toteutetuista kaupoista (7). Tämä yksinkertaistaa avoimuusjärjestelmää ja tekee nimettömän kaupan tasojen seurannasta vähemmän monimutkaista. Ehdotetulla alhaisemmalla EU:n laajuisella volyymin ylärajalla pyritään kompensoimaan kauppapaikkakohtaisen kynnysarvon poistamista, joten ehdotuksella pyritään yleisesti lisäämään oman pääoman ehtoisten rahoitusvälineiden kauppaa edeltävän vaiheen avoimuutta. Samalla on todettava, että kauppapaikkakohtaisen volyymin ylärajan poistamisen ja EU:n laajuisen ylärajan alentamisen välinen vuorovaikutus on monimutkainen, sillä ehdotettujen muutosten odotetaan vaikuttavan avoimuuden toteutumiseen eri tavoin. Tämän vuoksi EKP ehdottaa, että oman pääoman ehtoisten rahoitusvälineiden kauppaa edeltävää avoimuusjärjestelmää ja erityisesti volyymin ylärajan kalibrointia tulisi tarkastella jatkuvasti.

5.   Kielto tarjota maksua toimeksiantovirrasta

Komission ehdotukseen (8) sisältyy edelleen rajoitus, joka koskee maksun tarjoamista toimeksiantovirrasta. EKP katsoo, että maksun tarjoaminen toimeksiantovirrasta voi haitata Euroopan pääomamarkkinoiden tehokkuutta ja avoimuutta.

6.   Pörssilistattuihin johdannaisiin liittyvän avoimen pääsyn poistaminen

Vaikka EKP periaatteessa tukee toimenpiteitä EU:n määritysmarkkinoiden vahvistamiseksi, on tärkeää tarkastella mahdollisia vaikutuksia, joita avoimen pääsyn poistaminen voisi aiheuttaa kilpailun, innovoinnin ja markkinoiden yhdentymisen kannalta, ja tasapainottaa huolellisesti mahdollisesti kilpailevia tavoitteita.

7.   Muut rahoitusmarkkina-asetuksen säännökset ja niiden vaikutus EKP:n ja EKPJ:n markkinatransaktioihin

Asetusehdotus ei koske niitä rahoitusmarkkina-asetuksen säännöksiä, joilla on suurin vaikutus EKP:n ja EKPJ:n markkinatransaktioihin. EKP hyödyntää tässä yhteydessä kuitenkin mahdollisuuden ehdottaa, että rahoitusmarkkina-asetuksen tiettyjen säännösten muotoilua voitaisiin edelleen parantaa ottaen huomioon EKP:n ja EKPJ:n kokemukset markkinaoperaatioiden toteuttamisesta EU:n kauppapaikoissa.

7.1   EKPJ:n perussäännön mukaisesti toteutettuja EKPJ:n transaktioita koskeva vapautus rahoitusmarkkina-asetuksen avoimuusvaatimuksista

EKP katsoo, että EKPJ:n politiikkatoimiin sovellettavan, rahoitusmarkkina-asetuksen 1 artiklan 6 kohdan mukaisen kauppaa edeltäviä ja kaupan jälkeisiä avoimuusvaatimuksia (9) koskevan vapautuksen nykyistä muotoilua tulisi muuttaa siten, ettei vapautusta todettaisi sovellettavan EKPJ:n keskuspankkien liiketoimiin, jotka ”toteutetaan – – osana raha-, valuutta- ja rahoitusvakauspolitiikkaa” ja jotka olisi määriteltävä tarkemmin komission delegoidussa asetuksessa (EU) 2017/583 (10), vaan että vapautusta laajennettaisiin siten, että sitä sovellettaisiin nimenomaisesti kaikkeen toimintaan, jota eurojärjestelmän keskuspankit harjoittavat Euroopan keskuspankkijärjestelmän ja Euroopan keskuspankin perussäännön (jäljempänä ”EKPJ:n perussääntö”) IV luvun nojalla. EKP katsoo, että EKPJ:n keskuspankin vastapuolen on ilmoitettava ainoastaan sentyyppiset EKPJ:n keskuspankkien toteuttamat sijoitustoimet, jotka mainitaan delegoidun asetuksen (EU) 2017/583 15 artiklan a ja c alakohdassa. Tämäntyyppiset liiketoimet olisi nimenomaisesti vahvistettava rahoitusmarkkina-asetuksen tarkistetussa 1 artiklan 7 kohdassa eikä delegoidussa asetuksessa (EU) 2017/583, kuten tällä hetkellä.

7.2   Komission toimivalta ulottaa rahoitusmarkkina-asetuksen avoimuusvaatimuksia koskeva vapautus koskemaan muita keskuspankkeja

Jos kaikkiin EKPJ:n perussäännön IV luvun mukaisiin eurojärjestelmän liiketoimiin sovellettaisiin edellä mainittua rahoitusmarkkina-asetuksen 1 artiklan 6 kohdan mukaista laajennettua vapautusta riippumatta siitä, mitkä muut keskuspankit tai laitokset käyttävät näitä palveluja, rahoitusmarkkina-asetuksen 1 artiklan 9 kohdan mukainen komission toimivalta ulottaa vapautuksen soveltamisala koskemaan ”muita keskuspankkeja” tulisi tarpeettomaksi. Ei myöskään enää olisi tarpeen valtuuttaa ESMAa laatimaan luonnoksia teknisiksi sääntelystandardeiksi, joissa määritetään ”raha-, valuutta- ja rahoitusvakauspoliittiset toimet”. Vastaavasti rahoitusmarkkina-asetuksen 1 artiklan 8 ja 9 kohta voitaisiin poistaa.

7.3   EKPJ:n keskuspankkien liiketoimien vapauttaminen rahoitusmarkkina-asetuksen 26 artiklan 5 kohdan mukaisista kauppapaikkojen ylläpitäjien raportointivaatimuksista

Rahoitusmarkkina-asetuksen 26 artiklan 5 kohdassa edellytetään, että kauppapaikan ylläpitäjä antaa yksityiskohtaiset tiedot tiettyjen yritysten sen järjestelmien välityksellä toteuttamista liiketoimista rahoitusvälineillä, joilla käydään kauppaa sen kauppapaikassa. Tämän säännöksen mukainen kauppapaikkojen nykyinen raportointijärjestelmä on vakiintunut, ja käytössä on operatiivisia järjestelyjä, joiden avulla tällaisista liiketoimista saatavat tiedot voidaan ilmoittaa sujuvasti. Kauppapaikoilla on tiedot, joiden perusteella ne voivat ilmoittaa yksityiskohtaiset tiedot kauppapaikan järjestelmien kautta toteutetuista EKPJ:n liiketoimista. Tältä osin EKP:n käsityksenä on, ettei unionin lainsäätäjien tarkoituksena ole ollut ulottaa rahoitusmarkkina-asetuksen 26 artiklan 5 kohdan mukainen raportointivaatimus koskemaan EKPJ:n keskuspankkien liiketoimia. Tämä käsitys perustuu siihen, että keskuspankit hyötyvät rahoitusmarkkina-asetuksen raportointivelvoitteita koskevista nimenomaisista vapautuksista ja että ne eivät ole ”yrityksiä” vaan pikemminkin yhteisöjä, jotka toteuttavat markkinaoperaatioita julkisen tehtävänsä perusteella, myös perussopimuksen nojalla. Oikeusvarmuuden vuoksi 26 artiklan 5 kohtaa olisi tältä osin vielä selvennettävä.

7.4   EKPJ:n arvopapereilla toteutettavien rahoitustoimien vapauttaminen myös jatkossa kokonaan valvontaan liittyvästä raportointivelvollisuudesta

EKP panee merkille, että vaikka EKPJ:n arvopapereilla toteutettavat rahoitustoimet on kokonaan vapautettu Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2015/2365 (11) soveltamisesta ja sen julkistamis- ja raportointivelvoitteista (12), komission delegoidussa asetuksessa (EU) 2017/590 (13) säädetään, että arvopapereilla toteutettavat rahoitustoimet (14), joiden vastapuolena EKPJ:n keskuspankki on, katsotaan arvopaperimarkkina-asetuksen 26 artiklassa (15) tarkoitetuiksi liiketoimiksi. Näin ollen kyseisiin liiketoimiin sovelletaan rahoitusmarkkina-asetuksen 26 artiklan raportointivelvoitteita. Delegoitu asetus (EU) 2017/590 vaikuttaa näin ollen rahoitusmarkkina-asetuksen mukaisiin EKPJ:n keskuspankkien raportointivelvoitteisiin tällaisten liiketoimien osalta. Se, että tasolle 1 kuuluva unionin säädös tällä tavoin saatetaan tasolle 2 kuuluvaan unionin säädökseen nähden alisteiseksi, on ristiriidassa lex superior derogat legi inferiori -oikeusperiaatteen (16) kanssa, jonka mukaan unionin täytäntöönpanosäädökset ja delegoidut säädökset eivät saa olla ristiriidassa unionin johdetun oikeuden kanssa. EKP käyttää tässä lausunnossa mahdollisuutta korostaa, että tämä ristiriita olisi korjattava delegoidussa asetuksessa (EU) 2017/590, vaikka se ei sinänsä kuulu osana niihin ehdotuksiin, joista EKP:ltä on pyydetty lausuntoa.

Niiltä osin kuin EKP suosittaa ehdotettua asetusta muutettavaksi, tarkat muutosehdotukset perusteluineen on esitetty teknisessä työasiakirjassa, johon on liitetty selvitys. Tekninen työasiakirja on luettavissa englanninkielisenä EUR-Lex-verkkosivustolla.

Tehty Frankfurt am Mainissa 1 päivänä kesäkuuta 2022.

EKP:n puheenjohtaja

Christine LAGARDE


(1)  COM(2021) 727 final.

(2)  COM(2021) 726 final.

(3)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 600/2014, annettu 15 päivänä toukokuuta 2014, rahoitusvälineiden markkinoista sekä asetuksen (EU) N:o 648/2012 muuttamisesta (EUVL L 173, 12.6.2014, s. 84).

(4)  Ks. rahoitusmarkkina-asetuksen 1 artiklan 6, 7 ja 9 kohta ja 26 artiklan 5 kohta.

(5)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2014/65/EU, annettu 15 päivänä toukokuuta 2014, rahoitusvälineiden markkinoista sekä direktiivin 2002/92/EY ja direktiivin 2011/61/EU muuttamisesta (EUVL L 173, 12.6.2014, s. 349).

(6)  Ks. Euroopan keskuspankin lausunto CON/2012/21, annettu 22 päivänä maaliskuuta 2012, i) ehdotuksesta direktiiviksi rahoitusvälineiden markkinoista, jolla kumotaan Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2004/39/EY, ii) ehdotuksesta asetukseksi rahoitusvälineiden markkinoista sekä OTC-johdannaisista, keskusvastapuolista ja kauppatietorekistereistä annetun asetuksen (Euroopan markkinarakenneasetus) muuttamisesta, iii) ehdotuksesta direktiiviksi markkinoiden manipuloinnista määrättävistä rikosoikeudellisista seuraamuksista ja iv) ehdotuksesta asetukseksi sisäpiirikaupoista ja markkinoiden manipuloinnista (markkinoiden väärinkäyttö), 5.2 kohta (EUVL C 161, 7.6.2012, s. 3). Kaikki EKP:n lausunnot ovat saatavilla EUR-Lex-sivustolla.

(7)  Asetusehdotuksen 1 artiklan 4 kohta, jolla muutetaan rahoitusmarkkina-asetuksen 5 artiklaa.

(8)  Ehdotetun asetuksen 1 artiklan 26 kohta, jolla lisätään uusi 39 a artikla.

(9)  Rahoitusmarkkina-asetuksen 8, 10, 18 ja 21 artikla.

(10)  Komission delegoitu asetus (EU) 2017/583, annettu 14 päivänä heinäkuuta 2016, rahoitusvälineiden markkinoista annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 600/2014 täydentämisestä kauppapaikoille ja sijoituspalveluyrityksille joukkovelkakirjalainojen, strukturoitujen rahoitustuotteiden, päästöoikeuksien ja johdannaisten osalta asetettavia avoimuusvaatimuksia koskevilla teknisillä sääntelystandardeilla (EUVL L 87, 31.3.2017, s. 229).

(11)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2015/2365, annettu 25 päivänä marraskuuta 2015, arvopapereilla toteutettavien rahoitustoimien ja uudelleenkäytön raportoinnista ja läpinäkyvyydestä sekä asetuksen (EU) N:o 648/2012 muuttamisesta (EUVL L 337, 23.12.2015, s. 1).

(12)  Asetuksen (EU) 2015/2365 2 artiklan 2 kohdan a alakohta ja 2 artiklan 3 kohta.

(13)  Komission delegoitu asetus (EU) 2017/590, annettu 28 päivänä heinäkuuta 2016, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 600/2014 täydentämisestä liiketoimia koskevien tietojen toimivaltaisille viranomaisille ilmoittamista koskevilla teknisillä sääntelystandardeilla (EUVL L 87, 31.3.2017, s. 449).

(14)  Kuten asetuksen (EU) N:o 2015/2365 3 artiklan 11 kohdassa on määritelty.

(15)  Ks. komission delegoidun asetuksen (EU) 2017/590 2 artiklan 5 kohdan toinen alakohta.

(16)  Oikeusperiaate, jonka mukaan normihierarkiassa ylempi säädös ohittaa normihierarkiassa alemman säädöksen.


Top