Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52018DC0697

    KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE, NEUVOSTOLLE, EUROOPAN TALOUS- JA SOSIAALIKOMITEALLE JA ALUEIDEN KOMITEALLE Tiivistelmä vaarallisten kemikaalien viennistä ja tuonnista annetun asetuksen (EU) N:o 649/2012 toimintaa koskevasta yhteenvetokertomuksesta

    COM/2018/697 final

    Bryssel 17.10.2018

    COM(2018) 697 final

    KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE, NEUVOSTOLLE, EUROOPAN TALOUS- JA SOSIAALIKOMITEALLE JA ALUEIDEN KOMITEALLE

    Tiivistelmä vaarallisten kemikaalien viennistä ja tuonnista annetun asetuksen (EU) N:o 649/2012 toimintaa koskevasta yhteenvetokertomuksesta

    {SWD(2018) 438 final}


    Käytetyt lyhenteet

    BPR        Biosidivalmisteasetus

    CLP        Luokitusta, merkintöjä ja pakkaamista koskeva asetus

    CN        Yhdistetty nimikkeistö

    CUS        Customs Union and    Statistics -numero

    ECHA        Euroopan kemikaalivirasto

    ePIC        Asetuksen (EU) N:o 649/2012 täytäntöönpanosovellus

    EU        Euroopan unioni

    OECD        Taloudellisen    yhteistyön ja    kehityksen järjestö

    PIC        Ilmoitettu ennakkosuostumus

    PPPR        Kasvinsuojeluaineiden markkinoille saattamista koskeva asetus

    RC        Rotterdamin yleissopimus

    REACH    Kemikaalien rekisteröintiä, arviointia, lupamenettelyjä ja rajoituksia koskeva asetus

    RIN        Yksilöllinen viitenumero

    SDS        Käyttöturvallisuustiedote



    1.Johdanto 

    1.1.PIC-asetus 

    Asetuksella (EU) N:o 649/2012 1 (jäljempänä ’PIC-asetus’) pannaan täytäntöön Rotterdamin yleissopimus kansainvälisen kaupan kohteina olevia tiettyjä vaarallisia kemikaaleja ja torjunta-aineita koskevan ilmoitetun ennakkosuostumuksen menettelystä. Yleissopimus hyväksyttiin vuonna 1998, ja unioni ratifioi sen vuonna 2002. PIC-asetuksen tavoitteena on edistää yhteisvastuuta ja yhteisiä ponnisteluja vaarallisten kemikaalien kansainvälisissä siirroissa ihmisten terveyden ja ympäristön suojelemiseksi mahdollisilta haitoilta helpottamalla vaarallisten kemikaalien ominaisuuksia koskevien tietojen vaihtoa, säätämällä kemikaalien tuontiin ja vientiin sovellettavasta unionin päätöksentekomenettelystä sekä ilmoittamalla päätöksistä osapuolille ja tapauksen muille maille (1 artikla).

    PIC-asetusta sovelletaan (ammattilaisten ja kuluttajien käyttämiin) kemikaaleihin ja teollisuuskemikaaleihin, jotka kuuluvat PIC-menettelyn piiriin Rotterdamin yleissopimuksen nojalla. Sitä sovelletaan myös torjunta-aineisiin (biosidivalmisteet), joiden käyttö on kielletty tai joita on säännelty ankarasti unionin lainsäädännöllä terveys- tai ympäristösyistä. PIC-asetuksessa asetetaan velvollisuuksia yrityksille, jotka aikovat viedä tällaisia kemikaaleja kolmansiin maihin, riippumatta siitä, ovatko ne Rotterdamin yleissopimuksen osapuolia vai eivät. Vientitoimiin sovelletaan eri vaatimuksia sen mukaan, miten ne on luetteloitu PIC-asetuksen liitteessä I. Liitteessä I olevassa 1 osassa luetelluista kemikaaleista on tehtävä vienti-ilmoitus tuojamaan viranomaiselle. Liitteessä I olevassa 2 ja 3 osassa luetelluista kemikaaleista taas on tehtävä vienti-ilmoitus ja saatava tuojamaan viranomaiselta nimenomainen suostumus, paitsi kun niihin sovelletaan PIC-menettelyä yleissopimuksen nojalla ja ne viedään osapuolelle, joka on antanut myönteisen tuontivastineen, tai maahan, joka luopunut oikeudestaan saada ilmoitus. Nämä velvollisuudet koskevat myös seoksia, jotka sisältävät sellaisia pitoisuuksia asetuksen liitteessä I lueteltuja aineita, että ne on merkittävä kemikaalien luokituksesta, merkinnöistä ja pakkaamisesta annetun asetuksen (EY) N:o 1272/2008 2 (CLP) nojalla, ja tiettyihin esineisiin.

    PIC-asetuksen mukaan komissio ilmoittaa yleissopimuksen sihteeristölle sellaisesta lopullisesta sääntelytoimesta, jolla kemikaalin käyttö on kielletty tai ankarasti säännelty unionissa jossakin yleissopimuksen käyttötarkoitusryhmässä (teollisuuskemikaalit tai torjunta-aineet). Kemikaalit, joiden osalta tällaista ilmoitusta vaaditaan, on lueteltu PIC-asetuksen liitteessä I olevassa 2 osassa. Lopullista sääntelytoimea koskevalla ilmoituksella pyritään ilmoittamaan muille osapuolille riskeistä, joita kyseisten kemikaalien käytöstä mahdollisesti aiheutuu, ja se on perusta kemikaalien luetteloinnille yleissopimuksen liitteeseen III.

    Niiden kemikaalien osalta, jotka luetellaan liitteessä I olevassa 3 osassa (joka vastaa yleissopimuksen liitettä III), komissio tekee tiiviissä yhteistyössä jäsenvaltioiden kanssa ja unionin lainsäädännön perusteella tuontipäätöksen, jossa määritetään, voidaanko kemikaalia tuoda unioniin ja millä ehdoilla. Myös tämä päätös lähetetään yleissopimuksen sihteeristölle.

    1.2.Raportointi

    PIC-asetuksen 22 artiklan mukaan komissio raportoi joka kolmas vuosi PIC-asetuksen mukaisista toimistaan ja laatii PIC-asetuksen toimivuudesta yhteenvetokertomuksen, johon kootaan seuraavat tiedot:

    ·jäsenvaltioiden 22 artiklan 1 kohdan nojalla toimittamat tiedot PIC-asetuksessa säädettyjen menettelyjen toiminnasta, myös tullivalvonnasta, rikkomuksista, seuraamuksista ja korjaavista toimista,

    ·ECHA:n 22 artiklan 1 kohdan nojalla toimittamat tiedot PIC-asetuksen mukaisten menettelyjen toimivuudesta.

    Tämä kertomus on ensimmäinen PIC-asetuksen nojalla laadittu kertomus. Se kattaa kolme ensimmäistä täytäntöönpanovuotta PIC-asetuksen soveltamisen alkamisesta (2014 3 –2016). Jotta jäsenvaltioista kerättävät tiedot olisivat yhdenmukaisia, 14 päivänä huhtikuuta 2016 annetulla komission täytäntöönpanopäätöksellä (EU) 2016/770 4 vahvistettiin nimettyjen kansallisten viranomaisten yhteinen raportointimalli. ECHA:n raportointimalli puolestaan hyväksyttiin 7 päivänä heinäkuuta 2016 annetulla komission täytäntöönpanopäätöksellä (EU) 2016/1115 5 .

    Jäsenvaltioiden ja ECHA:n raportointimääräaika oli 31. toukokuuta 2017, mutta raportointimenettelyssä oli hieman viivästyksiä. ECHA:n raportti saatiin 18. heinäkuuta 2017, kun taas jäsenvaltioiden raportointi saatettiin päätökseen 5. lokakuuta 2017, jolloin lopullinen raportointikysely toimitettiin.

    Tämä kertomus on tiivistelmä PIC-asetuksen 22 artiklan mukaisesta yhteenvetokertomuksesta, johon on koottu tietoja komissiolta, ECHA:lta ja jäsenvaltioilta. Tässä kertomuksessa esitetään yleiskatsaus PIC-asetuksen täytäntöönpanoon vuosina 2014–2016.

    2.PIC-asetuksen hallinnointi

    2.1.Kaikki jäsenvaltiot ovat nimenneet kansalliset toimivaltaiset viranomaisensa

    PIC-asetuksen 4 artiklan mukaisesti jäsenvaltioiden on nimettävä vähintään yksi kansallinen viranomainen suorittamaan PIC-asetuksessa edellytetyt hallintotoimet. Nimetyillä kansallisilla viranomaisilla on tärkeä tehtävä vienti-ilmoitusmenettelyssä, sillä ne tarkastavat vienti-ilmoitusten vaatimustenmukaisuuden ja välittävät ne eteenpäin ECHA:lle, käsittelevät nimenomaista suostumusta koskevia pyyntöjä ja päättävät niitä koskevista vapautuksista, käsittelevät yksilöllisiä viitenumeroita (RIN) koskevia pyyntöjä ja ilmoittavat komissiolle päätöksistä, jotka on tehty kemikaalin kieltämiseksi tai sääntelemiseksi ankarasti kansallisella tasolla. Nimetyillä kansallisilla viranomaisilla on asetuksen 10 artiklan nojalla myös raportointivelvollisuuksia. Niiden on esimerkiksi annettava ECHA:lle tietoa liitteessä I lueteltujen kemikaalien kaupasta. Lisäksi niiden on annettava tietoa tuojamaille pyydettäessä, helpotettava tietojenvaihtoa kemikaaleista ja tehtävä yhteistyötä teknisen avun tarjoamiseksi.

    Jäsenvaltiot ovat nimenneet 35 kansallista viranomaista. Useimmat jäsenvaltiot (22) ovat nimenneet vain yhden kansallisen viranomaisen. Kuudessa jäsenvaltiossa on kaksi tai kolme nimettyä kansallista viranomaista. Nimetyt kansalliset viranomaiset ovat enimmäkseen ministeriöitä tai virastoja, jotka vastaavat ympäristöön, kemikaaleihin ja terveyteen taikka terveyteen ja turvallisuuteen liittyvistä asioista. Niissä jäsenvaltioissa, joissa on useampi kuin yksi nimetty kansallinen viranomainen, vastuualat on yleensä jaettu niin, että yksi valvoo teollisuuskemikaaleja ja toinen (toiset) vastaa (vastaavat) torjunta-aineista.

    Se, miten paljon PIC-asetuksen täytäntöönpanoon jäsenvaltioissa tarvitaan resursseja, etenkin henkilöresursseja, riippuu käsiteltävien vienti-ilmoitusten ja nimenomaista suostumusta koskevien pyyntöjen määrästä. Henkilöresurssiluvut, jotka jäsenvaltiot ovat toimittaneet PIC-asetuksesta vastaavista nimetyistä kansallisista viranomaisista, vaihtelevat kokoaikaiseksi muutettuina 0,1:n (jäsenvaltiot, joissa käsiteltäviä vienti-ilmoituksia on vähiten) ja 2:n (jäsenvaltiot, joissa käsiteltäviä vienti-ilmoituksia on eniten) välillä.

    2.2.ECHA:n työmäärä on ollut suurempi kuin mitä ennen PIC-asetuksen voimaantuloa odotettiin

    ECHA:lla on keskeinen tehtävä sen varmistamisessa, että vienti-ilmoitusmenettely toimii asianmukaisesti. Se

    ·rekisteröi vienti-ilmoitukset, tarkastaa niiden täydellisyyden ja välittää ne eteenpäin tuojamaan nimetylle kansalliselle viranomaiselle (8 artiklan 2 kohta),

    ·lähettää toisen vienti-ilmoituksen, jos se ei saa vastaanottoilmoitusta EU:n ulkopuolisen maan viranomaiselta 30 päivän kuluessa ensimmäisestä ilmoituksen lähettämisestä (8 artiklan 3 kohta),

    ·asettaa kolmansien maiden nimetyiltä viranomaisilta saadut vienti-ilmoitukset kaikkien EU-maiden nimettyjen viranomaisten saataville (9 artiklan 1 kohta),

    ·antaa EU:n ulkopuolisilta mailta saaduista vienti-ilmoituksista vastaanottoilmoituksen (9 artiklan 1 kohta),

    ·lähettää muistutuksen nimenomaista suostumusta koskevasta pyynnöstä, jollei EU:n ulkopuolisen maan viranomaiselta saada vastinetta 30 päivän kuluessa ensimmäisestä pyynnöstä, lähettää toisen muistutuksen 30 seuraavan päivän kuluessa, jollei vastinetta ole vieläkään saatu (14 artiklan 6 kohta),

    ·tukee EU-maiden nimettyjä kansallisia viranomaisia ja komissiota 14 artiklan 6 kohdan ja 7 kohdan mukaisten vapautusten arvioinnissa,

    ·kerää nimetyiltä kansallisilta viranomaisilta tietoja vietyjen ja tuotujen kemikaalien määristä joka vuosi, laatii niitä koskevan yhteenvedon ja julkaisee sen (10 artiklan 3 kohta).

    ECHA vastaa ePIC-sovelluksen kehittämisestä ja toimivuudesta. Kyseisen sovelluksen avulla käsitellään vienti-ilmoituksia ja nimenomaisia suostumuksia, jotka tuojamaat ovat antaneet. Lisäksi ECHA antaa apua sekä teknisiä ja tieteellisiä ohjeita teollisuudelle, jäsenvaltioiden ja kolmansien maiden nimetyille kansallisille viranomaisille ja Euroopan komissiolle (6 artikla).

    Kuten ECHA:n raportissa korostetaan, vienti-ilmoitusten määrä on kasvanut enemmän kuin arvioidut 10 prosenttia vuodessa. Näin ollen myös lisätyömäärä on ollut odotettua suurempi, ja (EU:n jäsenvaltioiden ja kolmansien maiden) nimettyjen kansallisten viranomaisten tukemiseen on mennyt odotettua enemmän aikaa. Työ, jota tehtiin EU:n jäsenvaltioiden ja kolmansien maiden nimettyjen kansallisten viranomaisten tukemiseksi, vei 30–40 prosenttia henkilökunnan työajasta. Vienti-ilmoitusten määrän kasvun vuoksi ePIC-sovellusta oli parannettava. Esimerkiksi tiettyjä prosesseja automatisoitiin enemmän, jotta teollisuuden käyttäjien ja viranomaisten työmäärä pienenisi niin, että niiden olisi helpompi noudattaa lakisääteisiä määräaikoja.

    Taulukko 1: Ilmoitusten arvioitu määrä vs. ECHA:n käsittelemien ilmoitusten määrä

    2014

    2015

    2016

    Ilmoitusten arvioitu määrä

    4 000

    4 300

    6 300

    Ilmoitusten todellinen määrä

    4 575

    5 460

    7 967

    ECHA totesi, että nykyinen työmäärä vahvistaa tämän suuntauksen ja että lisätöiden tekeminen edellyttää lisää henkilöresursseja ja taloudellisia resursseja.

    2.3.Komissio, ECHA ja nimetyt kansalliset viranomaiset pitävät EU:n ja kansallisten laitosten välistä koordinointia tehokkaana

    Yleisesti ottaen jäsenvaltiot katsovat, että koordinointi on toimivaa sekä nimettyjen kansallisten viranomaisten ja komission että nimettyjen kansallisten viranomaisten ja ECHA:n välillä. Monet nimetyt kansalliset viranomaiset arvostavat komission ja ECHA:n antamaa ripeää ja laadukasta tukea. Myös ECHA pitää yhteistyötä nimettyjen kansallisten viranomaisten kanssa tehokkaana, mukaan lukien erimielisyyksien käsittely. Komissio on samalla linjalla: yhteistyö nimettyjen kansallisten viranomaisten kanssa on tehokasta, etenkin niiden keskustelujen ansiosta, joita käydään kahdesti vuodessa pidettävissä PIC-asioista vastaavien nimettyjen kansallisten viranomaisten kokouksissa.

    ECHA pitää yhteistyötä komission kanssa asianmukaisena, vaikka parantamisen varaa onkin esimerkiksi lopullista sääntelytoimea koskevien ilmoitusten laatimisessa, kokousten valmistelemisessa, 14 artiklan 6 ja 7 kohdan täytäntöönpanossa sekä liitteiden päivittämismenettelyssä. Myös komissio katsoo, että yhteistyö ECHA:n kanssa on asianmukaista. Se mainitsi eritoten säännölliset keskustelut asetuksen täytäntöönpanon yhteydessä ilmenevistä tieteellisistä, teknisistä ja oikeudellisista kysymyksistä, varsinkin säännösten oikeudellisesta tulkinnasta ja täytäntöönpanosta käytännössä.

    3.PIC-asetuksen liitteen I päivitykset 

    PIC-asetuksen 23 artiklan mukaan komissio tarkastelee liitteessä I olevaa kemikaaliluetteloa uudelleen vähintään kerran vuodessa sen kehityksen perusteella, jota on tapahtunut EU:n lainsäädännössä (pääasiassa REACH-asetuksessa 6 , biosidivalmisteasetuksessa 7 ja kasvinsuojeluaineasetuksessa 8 ) ja yleissopimuksessa. PIC-asetuksen liitteitä muutetaan komission antamilla delegoiduilla säädöksillä.

    Raportointijaksolla liitteessä I olevaan 1 osaan lisättiin 21 ainetta ja 2 osaan 10 ainetta. Näistä aineista 12 lisättiin sen jälkeen, kun niiden käyttö oli kielletty torjunta-aineina kasvinsuojeluaineasetuksen nojalla, ja 9 sen jälkeen, kun ne oli sisällytetty REACH-asetuksen liitteeseen XVII. Liitteessä I olevaan 3 osaan lisättiin 7 ainetta sen jälkeen, kun ne oli sisällytetty Rotterdamin yleissopimuksen liitteeseen III.

    Taulukko 2: Raportointijaksolla liitteeseen 1 lisätyt aineet

    Delegoitu säädös

    Kemikaali

    Liitteen I muuttaminen

    Lisäysperuste

    Komission delegoitu asetus (EU) N:o 1078/2014, annettu 7 päivänä elokuuta 2014, asetuksen (EU) N:o 649/2012 liitteen I muuttamisesta

    Atsosyklotiini

    1 ja 2 osa

    Kasvinsuojeluaineasetus

    Bitertanoli

    1 ja 2 osa

    Kasvinsuojeluaineasetus

    Sinidonietyyli

    1 ja 2 osa

    Kasvinsuojeluaineasetus

    Syklanilidi

    1 ja 2 osa

    Kasvinsuojeluaineasetus

    Syflutriini

    1 ja 2 osa

    Kasvinsuojeluaineasetus

    Syheksatiini

    1 ja 2 osa

    Kasvinsuojeluaineasetus

    Etoksisulfuroni

    1 ja 2 osa

    Kasvinsuojeluaineasetus

    Didekyylidimetyyliammoniumkloridi

    1 osa

    Kasvinsuojeluaineasetus

    Oksadiargyyli

    1 ja 2 osa

    Kasvinsuojeluaineasetus

    Rotenoni

    1 ja 2 osa

    Kasvinsuojeluaineasetus

    Varfariini

    1 osa

    Kasvinsuojeluaineasetus

    Atsinfossimetyyli

    3 osa

    Rotterdamin sopimuksen liite III

    Perfluorioktaanisulfonihappo

    3 osa

    Rotterdamin sopimuksen liite III

    Perfluorioktaanisulfonaatit

    3 osa

    Rotterdamin sopimuksen liite III

    Perfluorioktaanisulfonamidit

    3 osa

    Rotterdamin sopimuksen liite III

    Perfluorioktaanisulfonyylit

    3 osa

    Rotterdamin sopimuksen liite III

    Komission delegoitu asetus (EU) 2015/2229, annettu 29 päivänä syyskuuta 2015, asetuksen (EU) N:o 649/2012 liitteen I muuttamisesta

    1,1-Dikloorieteeni

    1 osa

    REACH-asetus

    1,1,2-Trikloorietaani

    1 osa

    REACH-asetus

    1,1,1,2-Tetrakloorietaani

    1 osa

    REACH-asetus

    1,1,2,2-Tetrakloorietaani

    1 osa

    REACH-asetus

    Dibutyylitinayhdisteet

    1 osa

    REACH-asetus

    Dioktyylitinayhdisteet

    1 osa

    REACH-asetus

    Fenbutatinaoksidi

    1 ja 2 osa

    Kasvinsuojeluaineasetus

    Lyijy-yhdisteet

    1 osa

    REACH-asetus

    Pentakloorietaani

    1 osa

    REACH-asetus

    Triklooribentseeni

    1 osa

    REACH-asetus

    Kaupallinen pentabromidifenyylieetteri, myös tetrabromidifenyylieetteri ja pentabromidifenyylieetteri

    3 osa

    Rotterdamin sopimuksen liite III

    Kaupallinen oktabromidifenyylieetteri, myös heksabromidifenyylieetteri ja heptabromidifenyylieetteri

    3 osa

    Rotterdamin sopimuksen liite III

    PIC-asetuksen 11 artiklan mukaan komissio ilmoittaa yleissopimuksen sihteeristölle kirjallisesti PIC-ilmoitusmenettelyyn kuuluvat kemikaalit, jotka on lueteltu liitteessä I olevassa 2 osassa. Raportointijaksolla yleissopimuksen sihteeristölle toimitettiin kolme ilmoitusta:

    Taulukko 3: Raportointijaksolla sihteeristölle lähetetyt PIC-ilmoitukset

    Ilmoituksen peruste

    Ilmoitetut kemikaalit

    Ilmoituspäivä

    Komission asetus (EY) N:o 73/2013 (2014)

    Naledi

    Huhtikuu 2014

    Komission delegoitu asetus (EU) N:o 1078/2014

    Bitertanoli

    Lokakuu 2016

    Komission delegoitu asetus (EU) N:o 2015/2229

    Fenbutatinaoksidi

    Lokakuu 2016

    4.PIC-asetuksen toimivuus

    4.1.Nimettyjen kansallisten viranomaisten ja ECHA:n toteuttamat viejille suunnatut tiedotus- ja tukitoimet ovat parantaneet PIC-asetuksen noudattamista

    ECHA:n edellytetään antavan apua sekä teknisiä ja tieteellisiä ohjeita ja välineitä viejille ja tuojille (6 artiklan 1 kohta). Useimmat nimetyt kansalliset viranomaiset toteuttivat raportointijaksolla kansallisille viejille ja tuojille suunnattuja tuki- ja tiedotustoimia, vaikkei niiltä edellytetä näitä toimia lainsäädännön perusteella.

    Yhteensä 25 jäsenvaltiota toteutti raportointijaksolla viejille ja tuojille suunnattuja tiedotus- ja valistustoimia. Useimmat niistä loivat verkkosivuja, joilla on tietoa PIC-asetuksesta ja linkkejä ECHA:n verkkosivujen PIC-asetusta ja ePIC-sovellusta koskeviin osioihin. Kymmenen jäsenvaltiota perusti myös kansallisen neuvontapalvelun. Miltei kaikki jäsenvaltiot ilmoittivat, että näiden toimien ansiosta viejien ja tuojien on ollut helpompi noudattaa PIC-asetusta. Esimerkiksi jotkin nimetyt kansalliset viranomaiset totesivat, että saapuneiden vienti-ilmoitusten ja ePIC-sovellukseen rekisteröityneiden yritysten määrä lisääntyi ja että 10 artiklan mukaisia raportointivelvollisuuksia noudatettiin aiempaa paremmin.

    Raportointijaksolla ECHA julkaisi asiakirjan Vaarallisten kemikaalien viennistä ja tuonnista annetun asetuksen (EU) N:o 649/2012 täytäntöönpanoa koskevat toimintaohjeet sekä useita ePIC-käyttöoppaita (eri käyttäjäryhmille). ECHA antoi viejille ja tuojille tietoa verkkosivuillaan olevan viikoittaisen e-News- tai Newsletter-tiedotteen kautta ja järjesti PIC-asetukseen liittyviä työpajoja, joissa käsiteltiin pääasiassa ePIC-sovelluksen alkuvaihetta. ECHA:n mukaan se, että EU:ssa toimivien viejien lähettämien vienti-ilmoitusten ja PIC-asetusta noudattavien yritysten määrä on kasvussa, on osoitus siitä, että tietoisuus PIC-asetuksesta ja PIC-asetuksen noudattaminen ovat parantuneet huomattavasti raportointijaksolla. Tätä ovat edesauttaneet niin ECHA:n omat kuin nimettyjen kansallisten viranomaisten tiedotustoimet.

    4.2.PIC-asetuksen täytäntöönpanoon liittyvä työmäärä on jakaantunut epätasaisesti jäsenvaltioiden kesken

    Vienti-ilmoitus on PIC-asetuksella luotu väline, jolla maat vaihtavat tietoja kielletyistä tai ankarasti säännellyistä kemikaaleista. Kaikkien EU:ssa toimivien viejien on lähetettävä nimetyille kansallisille viranomaisilleen vienti-ilmoitus, jos ne aikovat viedä PIC-asetuksen liitteessä I olevassa 1 osassa lueteltuja kemikaaleja kolmanteen maahan. Nimetyn kansallisen viranomaisen tarkastettua ja hyväksyttyä ilmoituksen (tarvittaessa uusintatoimituksen jälkeen) ilmoitus välitetään edelleen ECHA:lle, joka myös tarkastaa ilmoituksen vaatimustenmukaisuuden ja toimittaa sen tuojamaan nimetylle kansalliselle viranomaiselle. Jos vastaanottoilmoitusta ei saada, ECHA lähettää ilmoituksen uudelleen. Menettely toteutetaan kokonaan ePIC-sovelluksessa, ja viejien on käytettävä järjestelmässä olevaa ilmoitusmallia.

    Raportointijaksolla jäsenvaltiot hyväksyivät ja välittivät eteenpäin ECHA:lle 15 771 vienti-ilmoitusta ja hylkäsivät 1 214 ilmoitusta. Käsiteltyjen vienti-ilmoitusten määrä vaihteli huomattavasti jäsenvaltioittain. Raportointijaksolla kolme jäsenvaltiota ei käsitellyt yhtään vienti-ilmoitusta ja viidessä jäsenvaltiossa niitä käsiteltiin alle 10. Eniten vienti-ilmoituksia käsittelivät Saksa (5 196), Ranska (3 358), Yhdistynyt kuningaskunta (1 829), Italia (1 321) ja Espanja (1 265). Tuojamaat, jotka vastaanottivat eniten vienti-ilmoituksia unionista, olivat Sveitsi (1 044), Turkki (984), Venäjä (890), Yhdysvallat (754) ja Kiina (601).

    Jos vienti on vapautettu PIC-asetuksen soveltamisesta tai siitä ei vaadita vienti-ilmoitusta, viejien on pyydettävä nimetyltä kansalliselta viranomaiseltaan erityinen viitenumero (RIN) ja käytettävä sitä tulli-ilmoituksessaan tulliselvityksen helpottamiseksi.

    Raportointijaksolla 17 jäsenvaltiota hyväksyi 7 072 erityistä RIN-pyyntöä. Pääasiassa RIN-pyynnöt koskevat tutkimus- tai analyysitarkoituksiin tehtävää vientiä, joka ei kuulu PIC-asetuksen soveltamisalaan. Yksitoista jäsenvaltiota ei käsitellyt yhtään RIN-pyyntöä kolmen viime vuoden aikana. Eniten erityisiä RIN-pyyntöjä hyväksyivät Saksa, Yhdistynyt kuningaskunta ja Belgia (ks. kuva 1).

    Kuva 1: Nimettyjen kansallisten viranomaisten hyväksymien vienti-ilmoitusten ja erityisten RIN-pyyntöjen kokonaismäärä raportointijaksolla

    4.3.Viejillä oli hankaluuksia vienti-ilmoituslomakkeen täyttämisessä

    ECHA:n ja nimettyjen kansallisten viranomaisten mukaan viejillä oli hankaluuksia antaa tietoja viennistä (esimerkiksi tuojien yhteystiedot) ja kemikaalin käyttötarkoituksesta tuojamaassa. Varsinkin vientiin tarkoitettujen biosidivalmisteiden käyttötarkoituksen ja käyttötarkoitusryhmän ilmoittaminen oli viejille ongelmallista. Lisäksi 12 nimettyä kansallista viranomaista totesi, että viejillä oli ollut ongelmia yhdistetyn nimikkeistön koodien tai CUS-numeroiden saatavuudessa. ECHA ilmoitti myös ongelmista, jotka liittyivät lomakkeen kohtaan 6.1, joka sisältää lopullisen sääntelytoimen yhteenvedon, perustelut ja voimaantulopäivän: joidenkin viejien selonteot eivät olleet tarkoituksenmukaisia. Useat nimetyt kansalliset viranomaiset ja ECHA korostivat, että hankaluuksia oli ollut myös käyttöturvallisuustiedotteen toimittamisessa oikealla kielellä ja seosten viennissä. Lisäksi ePIC-sovellukseen oli syötetty epätäydellisiä merkintöjä, mikä aiheutti viejille sekaannusta siitä, oliko kemikaalin osalta sovellettava PIC-asetusta vai ei.

    4.4.Uudelleentoimittamispyyntöjen määrä oli melko suuri kolmivuotiskaudella

    Tapauksia, joissa nimetyt kansalliset viranomaiset tai ECHA pyysivät toimittamaan ilmoituksen uudelleen, oli melko paljon. Vuosina 2015–2016 ne pyysivät toimittamaan uudelleen yhteensä 2 503 vienti-ilmoitusta. Tästä määrästä ECHA:n uudelleentoimittamispyyntöjä oli 566 (334 vuonna 2015 ja 232 vuonna 2016). Uudelleentoimittamisen syy liittyi useimmiten ilmoituslomakkeen kohtaan 6 (lopullisen sääntelytoimen yhteenveto, perustelut ja voimaantulopäivä) ja käyttöturvallisuustiedotteeseen (esimerkiksi väärä kieli tai se, ettei tiedote vastannut ilmoitusta).

    4.5.Vienti-ilmoitusmenettelyssä ei ollut suuria viiveitä

    Vaikka jotkin nimetyt kansalliset viranomaiset ja ECHA ilmoittivat ongelmista ilmoitusmenettelyn määräaikojen noudattamisessa, myöhässä käsiteltyjä ilmoituksia oli kuitenkin vain vähän. Niiden ilmoitusten osuus, jotka ECHA sai myöhemmin kuin 25 päivää ennen vientiä (joka siis on asetuksessa säädetty määräaika), oli 4,9 prosenttia vienti-ilmoitusten kokonaismäärästä. Lisäksi ECHA lähetti tuojamaille 171 ilmoitusta myöhässä, mikä on tuojamaille edelleen välitettyjen ilmoitusten kokonaismäärästä 1,2 prosenttia raportointijaksolla. Viivästysten syynä oli yleensä vienti-ilmoitusten käsittely talven kiireisimpänä aikana ja se, etteivät yritykset noudattaneet uudelleentoimittamisen määräaikoja. ECHA:n puolelta syynä oli myös nimettyjen kansallisten viranomaisten ilmoitusten myöhäinen saapuminen.

    4.6.EU:n ulkopuolisista maista tulleiden vienti-ilmoitusten määrä miltei kaksinkertaistui vuosina 2014–2016

    Asetuksen 9 artiklan mukaan ECHA:n on asetettava kolmansista maista tulleet vienti-ilmoitukset saataville tietokantaansa, ilmoitettava viejämaan nimetylle kansalliselle viranomaiselle vastaanottaneensa vienti-ilmoituksen ja toimitettava saamastaan ilmoituksesta jäljennös tuojajäsenvaltio(ide)n nimetylle kansalliselle viranomaiselle.

    Raportointijaksolla ECHA vastaanotti 1 105 vienti-ilmoitusta EU:n ulkopuolisista maista, pääasiassa Yhdysvalloista ja Sveitsistä. Ilmoitusten määrä lähes kaksinkertaistui vuosina 2014–2016.

    Taulukko 4: EU:n ulkopuolisista maista tulleet vienti-ilmoitukset ja ECHA:n lähettämät vastaanottoilmoitukset raportointijaksolla

    2014

    2015

    2016

    Yhteensä

    Saadut vienti-ilmoitukset

    209

    486

    410

    1 105

    4.7.10 artiklan mukainen raportointi oli tehokasta

    PIC-asetuksen 10 artiklassa asetetaan viejille ja tuojille velvollisuus ilmoittaa nimetylle kansalliselle viranomaiselle kunkin vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana niiden PIC-asetuksen liitteessä I lueteltujen kemikaalien määrä, jotka on viety kolmansiin maihin tai tuotu niistä edellisvuoden aikana. Viejien on annettava nimetylle kansalliselle viranomaiselle myös kunkin tuojan nimi ja osoite. Nimettyjen kansallisten viranomaisen on puolestaan toimitettava nämä tiedot vuosittain ECHA:lle, joka kokoaa tiedot yhteen EU:n tasolla ja asettaa ne julkisesti saataville tietokantaansa 9 .

    ECHA:n ja nimettyjen kansallisten viranomaisten toimittamien tietojen mukaan 10 artiklan mukaisessa raportointimenettelyssä oli ollut vain vähän ongelmia. Noin kolmannes nimetyistä kansallisista viranomaisista ilmoitti, että viejillä tai tuojilla oli ollut viiveitä tietojen toimittamisessa, mutta viime kädessä nämä viiveet eivät vaikuttaneet 10 artiklan mukaisen raportoinnin valmistumiseen. Samaan tapaan ECHA:lla oli ollut vain vähän ongelmia jäsenvaltioiden tietojen koostamisessa, jonka puitteissa nimetyt kansalliset viranomaiset olivat toimittaneet tietoja sellaisten liitteessä I lueteltujen kemikaalien viennistä, jotka viedään tutkimus- tai analyysitarkoituksissa ja jotka siksi eivät kuulu PIC-asetuksen soveltamisalaan eivätkä siihen liittyvän raportointivelvollisuuden piiriin.

    Tietoja, jotka on kerätty 10 artiklan mukaisesti, käyttävät nimetyt kansalliset viranomaiset, tulliviranomaiset tai muut täytäntöönpanoviranomaiset 16 jäsenvaltiossa. Kahdeksan nimettyä kansallista viranomaista ilmoitti, että tietoja käytetään lainvalvontatehtävissä, ja kuusi viranomaista täsmensi lisäksi, että niitä käytetään REACH-asetuksen täytäntöönpanon valvontaan liittyvissä tehtävissä (esimerkiksi rekisteröintivaatimusten täyttymisen ristiintarkastus tai rajoitusten noudattamisen tarkastukset).

    4.8.EU:n tuontipäätöksiä on annettu seitsemästä Rotterdamin yleissopimuksen liitteessä III luetellusta aineesta

    Yleissopimuksen 10 artiklan mukaan osapuolten on annettava tuontipäätös jokaisesta uudesta liitteen III kemikaalista ja toimitettava se sihteeristölle. PIC-asetuksen 13 artiklan mukaan unionin tuontipäätös hyväksytään täytäntöönpanosäädöksellä. Komissio laatii päätösluonnoksen ja toimittaa sen REACH-komitealle lausuntoa varten neuvoa-antavaa menettelyä noudattaen.

    Raportointijaksolla tuontipäätöksiä vahvistettiin kahdella komission täytäntöönpanopäätöksellä.

    Taulukko 5: Raportointijaksolla hyväksytyt unionin tuontipäätökset

    Täytäntöönpano-säädös

    Kemikaalit

    Päätöksen luonne/tila

    Tuontipäätös

    Päätöksen perusteet

    Komission täytäntöönpanopäätös, annettu 15 päivänä toukokuuta 2014

    Atsinfossimetyyli

    Uusi päätös

    Lopulli-nen

    Tuonti kielletty

    Käyttö kielletty kasvinsuojeluaine-asetuksen nojalla

    Kaupallinen pentabromidifenyyli-eetteri

    Uusi päätös

    Lopulli-nen

    Tuonti sallitaan tietyin edellytyksin

    Käyttö kielletty tietyin pysyviä orgaanisia yhdisteitä koskevan asetuksen mukaisin poikkeuksin

    Kaupallinen oktabromidifenyyli-eetteri

    Uusi päätös

    Lopulli-nen

    Tuonti sallitaan tietyin edellytyksin

    Käyttö kielletty tietyin pysyviä orgaanisia yhdisteitä koskevan asetuksen mukaisin poikkeuksin

    Perfluorioktaani-sulfonihappo, perfluorioktaani-sulfonaatit, perfluorioktaani-sulfonamidit, perfluorioktaani-sulfonyylit

    Uusi päätös

    Lopulli-nen

    Tuonti kielletty

    Käyttö kielletty tietyin pysyviä orgaanisia yhdisteitä koskevan asetuksen mukaisin poikkeuksin

    Komission täytäntöönpanopäätös, annettu 11 päivänä helmikuuta 2016

    Metamidofossi

    Uusi päätös

    Lopulli-nen

    Tuonti kielletty

    Käyttö kielletty kasvinsuojeluaine-asetuksen nojalla

    Etyleenioksidi

    Aiemman päätöksen muutta-minen

    Väli-aikainen

    Tuonti sallitaan tietyin edellytyksin

    Käyttö kielletty kasvinsuojeluaine-asetuksen nojalla ja säännelty biosidivalmiste-asetuksen nojalla

    DDT

    Aiemman päätöksen muutta-minen

    Lopulli-nen

    Tuonti kielletty

    Käyttö kielletty pysyviä orgaanisia yhdisteitä koskevan asetuksen nojalla

    4.9.Monilla kolmansien maiden nimetyillä kansallisilla viranomaisilla oli vaikeuksia nimenomaista suostumusta koskevien pyyntöjen käsittelyssä

    Asetuksen 14 artiklan mukaan tuojamaalta on saatava suostumus, ennen kuin liitteessä I olevassa 2 tai 3 osassa lueteltujen kemikaalien vienti voi toteutua. Viejän nimetty kansallinen viranomainen voi kuitenkin tapauskohtaisesti ja komissiota kuultuaan päättää, ettei nimenomaista suostumusta vaadita, jos PIC-ilmoituksen piiriin kuuluva kemikaali viedään OECD-maahan (14 artiklan 6 kohta) tai jos tuojamaalta ei ole saatu vastausta 60 päivän kuluessa tiettyjen ehtojen täyttyessä (14 artiklan 7 kohta).

    Raportointijaksolla 19 jäsenvaltiota toteutti 14 artiklan mukaisen nimenomaista suostumusta koskevan menettelyn. Ne totesivat, että suurin haaste olivat nimenomaista suostumusta koskevien pyyntöjen käsittelyvaikeudet. Useilla tuojamailla oli ollut näitä vaikeuksia joko siksi, että nimetyiltä kansallisilta viranomaisilta saatiin vastaus vasta 60 päivän määräajan jälkeen tai sitä ei saatu lainkaan. Nimetyt kansalliset viranomaiset käsittelivät 3 362 nimenomaista suostumusta koskevaa pyyntöä, joista 56 prosenttiin saatiin vastaus. Tämä osuus pieneni raportointijaksolla (61 prosenttia vuonna 2014, 58 prosenttia vuonna 2015 ja 51 prosenttia vuonna 2016), kun taas pyyntöjen määrä kasvoi. Tämä selittää, miksi ECHA:n oli lähetettävä huomattava määrä muistutuksia. Ensimmäinen muistutus lähetettiin 65 prosentissa tapauksista, toinen 42 prosentissa.

    Muutaman jäsenvaltion oli päätettävä, luopuako nimenomaisen suostumuksen vaatimuksesta vai ei (esimerkiksi kuudessa päätöksessä oli kyse viennistä OECD-maahan ja 11 päätöksessä tuojamaan toimivaltaisen viranomaisen vastuksen puuttumisesta). Nimettyjen kansallisten viranomaisten antamat tiedot osoittivat, että täytäntöönpanossa oli ollut vain vähän ongelmia. ECHA ilmoitti, että aluksi oli vaikeaa tulkita, mihin tapauksiin 14 artiklan 8 kohta oli sovellettavissa, mutta ongelmatapausten määrä jäi kuitenkin hyvin pieneksi.

    4.10.Kemikaalien vientiasiakirjatietoja koskevien vaatimusten noudattamatta jättämiset liittyivät pääasiassa pakkauksiin ja käyttöturvallisuustiedotteisiin

    Asetuksen 17 artiklan mukaan vientiin tarkoitetut kemikaalit on pakattava ja merkittävä niitä koskevien unionin säännösten mukaisesti, ellei tuojamaa edellytä muuta. REACH-asetuksen liitteen II mukainen käyttöturvallisuustiedote on lähetettävä jokaiselle tuojalle kemikaalin mukana.

    Kahdeksan jäsenvaltion kansalliset täytäntöönpanoviranomaiset olivat todenneet noudattamatta jättämisiä kemikaalien vientiasiakirjatietojen suhteen. Kuusi jäsenvaltiota ilmoitti noudattamatta jättämisten liittyvän CLP-asetuksen mukaisiin pakkausvaatimuksiin. Kuusi muuta jäsenvaltiota ilmoitti todenneensa noudattamatta jättämisiä REACH-asetuksen mukaisten käyttöturvallisuustiedotteeseen liittyvien vaatimusten suhteen.

    4.11.Kaikissa jäsenvaltioissa on käytössä järjestelmä PIC-asetuksen mukaisten kemikaalien viennin ja tuonnin valvomiseksi

    PIC-asetuksen 18 artiklan mukaan jäsenvaltioiden on nimettävä viranomaisia, esimerkiksi tulliviranomaisia, valvomaan liitteessä I lueteltujen kemikaalien tuontia ja vientiä. Kaikki jäsenvaltiot ovat tehneet nimeämisiä. Tulliviranomaiset osallistuvat PIC-asetuksen täytäntöönpanoon kaikissa muissa jäsenvaltioissa paitsi Maltalla ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa. Neljässä maassa (Espanja, Kroatia, Italia ja Slovakia) ainoa kansallinen täytäntöönpanoviranomainen on tullihallinto. Muut täytäntöönpanoviranomaiset ovat yleensä tahoja, jotka vastaavat ympäristönsuojelusta, kemikaaliasioista ja/tai terveystarkastuksista. Yhdeksässä jäsenvaltiossa kansallinen täytäntöönpanoviranomainen on osa samaa laitosta kuin nimetty kansallinen viranomainen.

    Lähes kaikissa jäsenvaltiossa PIC-asetuksen täytäntöönpanoon osallistuvat kansalliset täytäntöönpanoviranomaiset osallistuvat myös muun kemikaalilainsäädännön – kuten CLP-asetuksen (27 jäsenvaltiossa), REACH-asetuksen (25 jäsenvaltiossa) ja biosidivalmisteasetuksen (22 jäsenvaltiossa) – täytäntöönpanoon.

    Jäsenvaltioiden enemmistö (18) ilmoitti, että kansallisilla täytäntöönpanoviranomaisilla on riittävät resurssit PIC-asetuksen mukaisten velvollisuuksiensa täyttämiseksi. Niissä jäsenvaltioissa, joissa kansallisilla täytäntöönpanoviranomaisilla oli resurssiongelmia, kyse oli yleensä henkilöresurssien puutteesta.

    Jäsenvaltioista 16:ssa on otettu käyttöön jonkinlainen täytäntöönpanon valvontastrategia (myös menettelytapasääntöjä, kirjallisia ohjeita jne.). Jäsenvaltioista 15 järjestää säännöllistä koulutusta tarkastajille. Useimmat jäsenvaltiot ovat myös kuvanneet, millaista seuraamusjärjestelmää niissä sovelletaan PIC-asetusta koskevien rikkomisien yhteydessä. Tyypillisiä nimettyjen kansallisten viranomaisten kuvaamia toimia olivat esimerkiksi tavaroiden takavarikointi ja haltuunotto, markkinoilta poistaminen, toimintojen keskeyttäminen jne. Kymmenen jäsenvaltiota mainitsi, että kansalliset täytäntöönpanoviranomaiset voivat antaa virallisia ilmoituksia, joissa pyydetään noudattamaan tiettyä määräaikaa. Jäsenvaltioista 23 ilmoitti määräävänsä sakon tietyistä rikkomisista. Useimmiten sakon suuruus määräytyy rikkomisen vakavuuden mukaan. Seitsemässä jäsenvaltiossa kaikkein vakavimmista rikkomisista voidaan määrätä vankeusrangaistus.

    4.12.Melkein kaikki jäsenvaltiot ovat toteuttaneet täytäntöönpanon valvontatoimia ja todenneet, että vaatimuksia noudatetaan varsin hyvin

    Raportointijaksolla jäsenvaltioista 18 teki vaatimustenmukaisuustarkastuksia. Jäsenvaltioista 15 teki PIC-asetuksen kattavia tarkastuksia paikan päällä.

    Kuva 2: Jäsenvaltioiden toteuttamat täytäntöönpanon valvontatoimet

    Nimettyjen kansallisten viranomaisten antamien tietojen mukaan tulliviranomaiset ja muut kansalliset täytäntöönpanoviranomaiset ovat tehneet kemikaalien vientiin liittyviä tarkastuksia 17 jäsenvaltiossa ja PIC-asetuksen soveltamisalaan kuuluvien kemikaalien tuontiin liittyviä tarkastuksia 11 jäsenvaltiossa 10 . Tehtyjen tarkastusten määrä vaihteli jäsenvaltioittain suuresti, mikä voi johtua PIC-asetukseen kuuluvien kemikaalien viennin ja tuonnin määrästä kussakin maassa, tarkastusstrategiasta tai tarkastustyypeistä (esimerkiksi reaktiiviset tarkastukset vs. säännöllinen seuranta). Kolme jäsenvaltiota ilmoitti tullitarkastuksissa havaituista rikkomisista. Rikkomistapauksia oli kuitenkin hyvin vähän. Yhdeksän jäsenvaltiota ilmoitti tarkastajien tarkastuksissa havaitsemista rikkomistapauksista. Rikkomisten vakavuuden taso vaihteli suuresti. Joissakin tapauksissa tämä voi johtua tarkastustyypistä (reaktiivisissa tarkastuksissa rikkomisia löydetään muita todennäköisemmin). Rikkomistapauksista 13:ssa määrättiin seuraamuksia neljässä jäsenvaltiossa.

    Taulukko 6: Tulliviranomaisten ja tarkastajien tekemien tarkastusten ja havaitsemien rikkomisien määrä raportointijaksolla 11  

    Jäsenvaltio

    Tulliviranomaisten tekemät vienti- ja tuontitarkastukset

    Tulliviranomaisten havaitsemat rikkomiset

    Tarkastajien tekemät vienti- ja tuontitarkastukset

    Tarkastajien havaitsemat rikkomiset

    Itävalta

    561

    0

    16

    8

    Belgia

    Ei sovelleta

    Ei sovelleta

    29

    10

    Bulgaria

    463

    0

    40

    7

    Suomi

    3633

    Ei sovelleta

    1

    1

    Ranska

    123

    3

    Ei sovelleta

    Ei sovelleta

    Saksa

    1 12

    1

    49

    21

    Unkari

    35

    0

    93

    2

    Italia

    1205

    9

    Ei sovelleta

    Ei sovelleta

    Liettua

    0

    0

    2

    1

    Alankomaat

    275

    0

    661

    2

    Yhdistynyt kuningaskunta

    0

    0

    1

    1

    Tarkastuksissa havaittiin eniten rikkomisia, joissa kemikaali ei ollut vienti-ilmoituksen mukainen. Myös käyttöturvallisuustiedotteeseen ja merkintävaatimuksiin liittyviä rikkomisia havaittiin.

    Täytäntöönpanon valvontatoimia koordinoidaan tietojenvaihtofoorumin kautta. Sekä ECHA että nimetyt kansalliset viranomaiset antoivat myönteistä palautetta foorumin toiminnasta. Jotkin nimetyt kansalliset viranomaiset olivat tyytyväisiä siihen, että PIC-asetuksen täytäntöönpanon valvontaa koskeva kokeiluhanke oli aloitettu.

    4.13.Ensimmäinen 20 artiklan mukainen yhteenveto julkaistiin

    Asetuksen 20 artiklan mukaan komissio, jota ECHA ja jäsenvaltiot avustavat, helpottaa PIC-asetukseen kuuluvia kemikaaleja koskevien tieteellisten, teknisten, taloudellisten ja oikeudellisten tietojen toimittamista. ECHA:n on siksi laadittava joka toinen vuosi yhteenveto kaikista lähetetyistä tiedoista.

    ECHA julkaisi marraskuussa 2016 13 ensimmäisen tällaisen yhteenvedon kolmansille maille toimitetuista tiedoista. Yhteenveto kattaa PIC-asetuksen täytäntöönpanon kaksi ensimmäistä vuotta (2014–2015). ECHA:lla ei ollut vaikeuksia kerätä välitettyjä tietoja komissiolta ja jäsenvaltioilta. Ainoa haaste oli määritellä yhteenvedon laajuus komission ja jäsenvaltioiden kanssa, koska yhteenveto oli ensimmäinen laatuaan. Komissio sai kaksi tietopyyntöä vuosina 2014–2015 ja neljä tietopyyntöä vuonna 2016 ja vastasi kaikkiin niihin.

    4.14.Monet nimetyt kansalliset viranomaiset ja ECHA ovat osallistuneet teknisen avun antamiseen

    Asetuksen 21 artiklan mukaan komissio, nimetyt kansalliset viranomaiset ja ECHA tekevät yhteistyötä teknisen avun tarjoamiseksi, erityisesti jotta kehitysmaiden ja siirtymätalouden maiden on helpompi panna yleissopimus täytäntöön ja kehittää infrastruktuureja, valmiuksia ja asiantuntemusta, joita tarvitaan kemikaalien asianmukaiseen hallinnointiin koko niiden elinkaaren ajan.

    Viisi jäsenvaltiota osallistui yhteistyötoimiin ja kuusi hankkeisiin tai kansainvälisiin toimiin, jotka liittyivät valmiuksien kehittämiseen kemikaalien hallinnoinnin alalla. Nimettyjen kansallisten viranomaisten toimia olivat esimerkiksi teknisen asiantuntemuksen tai teknisen tiedon antaminen koulutustyöpajojen, vierailujen ja twinning-hankkeiden yhteydessä. ECHA järjesti monenlaista valmiuksien kehittämiseen tähtäävää toimintaa tai osallistui sellaiseen joko avustamalla EU:n ehdokasmaita tai selostamalla kolmansien maiden viranomaisille PIC-asetuksen tiettyjä säännöksiä ja PIC-asetuksen ja yleissopimuksen välisiä eroja.

    4.15.Käyttäjät pitivät ePIC-sovellusta yleensä ottaen helppokäyttöisenä ja asianmukaisena tukena työlleen

    PIC-asetuksen mukaisesti ECHA kehitti tietoteknisen välineen (ePIC) täytäntöönpanon tueksi. ECHA:n ylläpitämä ePIC, joka otettiin käyttöön syyskuussa 2014 hieman asetuksen voimaantulon jälkeen, korvasi aiemman EDEXIM-tietokannan. Komissiolla, nimetyillä kansallisilla viranomaisilla, ECHA:lla, viejillä ja tuojilla sekä tullivirkamiehillä on ePIC-sovelluksen käyttöoikeudet.

    Nimetyt kansalliset viranomaiset pitivät ePIC-sovellusta kaiken kaikkiaan helppokäyttöisenä, eikä niillä ollut ollut suurempia ongelmia sen käytössä. Teollisuuden käyttäjien palaute ECHA:lle ja nimetyille kansallisille viranomaisille oli niin ikään pääasiassa myönteistä, kuten myös tulli- ja valvontaviranomaisten palaute.

    4.16.Merkittävät tiedot on asetettu julkisesti saataville

    PIC-asetuksessa on useita vaatimuksia, joiden mukaan tietoa on asetettava julkisesti saataville, ja ECHA on täyttänyt nämä vaatimukset asianmukaisesti.

    ECHA:lla on PIC-asetusta käsittelevä verkkosivu, jolla on selitetty lainsäädännön sisältö ja eri menettelyt. Verkkosivu sisältää myös seuraavaa:

    ·linkki lakitekstiin ja sen muutoksiin 14 ;

    ·10 artiklan mukaiset tiedot PIC-asetukseen kuuluvien kemikaalien todellisista vienti- ja tuontimääristä 15 ;

    ·20 artiklan mukaiset yhteenvedot tietojenvaihdosta 16 .

    PIC-asetuksen mukaan ECHA:n on myös kehitettävä tietokanta, joka sisältää seuraavaa:

    ·luettelo PIC-asetukseen kuuluvista kemikaaleista 17

    ·korkean tason tiedot ja tilastot vienti-ilmoituksista 18  

    ·korkean tason tiedot ja tilastot tuonti-ilmoituksista 19  

    ·julkiset tiedot kolmansista maista saaduista nimenomaisista suostumuksista 20  

    ·EU:n ja kolmansien maiden nimettyjen kansallisten viranomaisten yhteystiedot 21 .

    Tietoa PIC-asetukseen kuuluvista aineista on myös ECHA:n verkkosivulla ”Tietoa kemikaaleista”. Tällä verkkosivulla on tietokortti jokaisesta aineesta ja tarkempi profiili joistakin aineista.

    5.Päätelmät

    PIC-asetuksella pannaan täytäntöön Rotterdamin yleissopimus EU:ssa, jonka kanssa sillä on yhteiset tavoitteet: edistetään yhteisvastuuta ja yhteistyötä vaarallisten kemikaalien kansainvälisissä siirroissa ihmisten terveyden ja ympäristön suojelemiseksi mahdollisilta haitoilta helpottamalla tietojenvaihtoa vaarallisista kemikaaleista ja niiden kaupasta. PIC-asetuksen vaatimukset ovat yleissopimuksen vaatimuksia tiukemmat, sillä siinä edellytetään korkeamman tason suojelun tarjoamista etenkin kehitysmaille ja siirtymätalouden maille.

    Tämä kertomus osoittaa, että PIC-asetuksella luodut menettelyt toimivat hyvin ja edistivät PIC-asetuksen tavoitteiden saavuttamista. Täytäntöönpanon onnistumisen perusta oli kaikkien sidosryhmien välinen toimiva yhteistyö. Vienti-ilmoitusmenettely toimi hyvin, ja sen avulla tuojamaille annettiin tärkeitä tietoja monista kemikaaleista ja niiden viennistä. Vuonna 2016 tehtiin liki 8 000 vienti-ilmoitusta, ja määrä on kasvussa. Tietojenvaihdon laajuus ja sen kasvupotentiaali on siten selvästi nähtävissä. Tähän liittyvästä työmäärästä selvitään vain asianmukaisilla henkilöresursseilla, kun otetaan huomioon tarve säilyttää käsittely- ja tukivalmiudet. Samalla on varmistettava ECHA:n kehittämän ja ylläpitämän ePIC-sovelluksen toimivuus.

    Nimenomaista suostumusta koskeva menettely, jossa mennään yleissopimuksen vaatimuksia pidemmälle, on vakiomenettely tiettyjen kemikaalien viennissä. Raportointijaksolla sen avulla lähetettiin tuojamaihin valtava määrä – 3 362 kappaletta – nimenomaista suostumusta koskevia pyyntöjä. Kertyneen kokemuksen perusteella nämä pyynnöt olivat haasteellisia monille tuojamaille pitkälti siksi, että menettelyä käytetään yleissopimuksen nojalla harvoin, eivätkä monet osapuolet välttämättä edes tiedä sen olemassaolosta. Moni vienti on saattanut jäädä toteutumatta, koska suostumuspyyntöön ei saatu vastausta. Tästä syystä estetyn viennin määrä voitiin kuitenkin pitää minimissä, koska vapautusta oli mahdollista hakea tietyillä ehdoilla.

    PIC-asetukseen kuuluvien kemikaalien viejät tuntevat velvollisuutensa yleensä ottaen hyvin ja pystyivät täyttämään ne. Ongelmien ilmetessä nimetyt kansalliset viranomaiset ja ECHA antoivat tarvittavaa apua, mikä on voinut vaikuttaa siihen, että rikkomistapauksia oli vähän. Tarkastuksissa havaittiin eniten rikkomisia, joissa kemikaali ei ollut vienti-ilmoituksen mukainen. Myös käyttöturvallisuustiedotteeseen ja merkintävaatimuksiin liittyviä rikkomuksia havaittiin.

    Yleisesti ottaen jäsenvaltiot täyttivät velvollisuutensa, joskin vuoden lopun suuri työmäärä, joka johtui vienti-ilmoitusten sumasta, oli muutamille jäsenvaltioille haasteellinen ja johti toisinaan viivästyksiin. ECHA osallistui täytäntöönpanoon täysin PIC-asetuksen vaatimusten mukaisesti. ECHA:n vankka toiminta loi perustan asiaankuuluvien menettelyjen tehokkuudelle. Myös komissio täytti PIC-asetuksen mukaiset velvollisuutensa. Raportointijaksolla hyväksyttiin kaksi komission delegoitua asetusta, joilla muutetaan liitettä I, sekä kaksi komission täytäntöönpanopäätöstä, joilla hyväksytään unionin tuontipäätöksiä. Lisäksi komissio koordinoi unionin osallistumista kansainväliseen työhön ja edusti unionia yleissopimuksen yhteydessä.

    (1) Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 649/2012, annettu 4 päivänä heinäkuuta 2012, vaarallisten kemikaalien viennistä ja tuonnista (EUVL L 201, 27.7.2012, s. 60–106).
    (2) Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1272/2008, annettu 16 päivänä joulukuuta 2008, aineiden ja seosten luokituksesta, merkinnöistä ja pakkaamisesta sekä direktiivien 67/548/ETY ja 1999/45/EY muuttamisesta ja kumoamisesta ja asetuksen (EY) N:o 1907/2006 muuttamisesta (EUVL L 353, 31.12.2008, s. 1–1355).
    (3) Asetusta 649/2012 ryhdyttiin soveltamaan 1. maaliskuuta 2014.
    (4) Komission täytäntöönpanopäätös (EU) 2016/770, annettu 14 päivänä huhtikuuta 2016, yhteisen muodon vahvistamisesta tietojen toimittamiselle vaarallisten kemikaalien viennistä ja tuonnista annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 649/2012 mukaisten menettelyjen toiminnasta, C(2016) 2068, EUVL L 127, 18.5.2016, s. 32–51.
    (5) Komission täytäntöönpanopäätös (EU) 2016/1115, annettu 7 päivänä heinäkuuta 2016, mallin vahvistamisesta Euroopan kemikaaliviraston tietojen toimittamiselle vaarallisten kemikaalien viennistä ja tuonnista annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 649/2012 mukaisten menettelyjen toiminnasta, C/2016/4141, EUVL C 186, 9.7.2016, s. 13-23.
    (6) Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1907/2006, annettu 18 päivänä joulukuuta 2006, kemikaalien rekisteröinnistä, arvioinnista, lupamenettelyistä ja rajoituksista (REACH), Euroopan kemikaaliviraston perustamisesta, direktiivin 1999/45/EY muuttamisesta sekä neuvoston asetuksen (ETY) N:o 793/93, komission asetuksen (EY) N:o 1488/94, neuvoston direktiivin 76/769/ETY ja komission direktiivien 91/155/ETY, 93/67/ETY, 93/105/EY ja 2000/21/EY kumoamisesta (EUVL L 396, 30.12.2006, s. 1–854).
    (7) Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N: o 528/2012, annettu 22 päivänä toukokuuta 2012, biosidivalmisteiden asettamisesta saataville markkinoilla ja niiden käytöstä (EUVL L 167, 27.6.2012, s. 1–123).
    (8)      Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1107/2009, annettu 21 päivänä lokakuuta 2009, kasvinsuojeluaineiden markkinoille saattamisesta sekä neuvoston direktiivien 79/117/ETY ja 91/414/ETY kumoamisesta (EUVL L 309, 24.11.2009, s. 1–50).
    (9) ECHA, vuotuinen raportointi PIC-asetuksen piiriin kuuluvasta viennistä ja tuonnista: https://echa.europa.eu/regulations/prior-informed-consent/annual-reporting-on-pic-exports-and-imports  
    (10) Yksi nimetty kansallinen viranomainen ei toimittanut viennistä mitään tietoja, ja kuusi nimettyä kansallista viranomaista ei toimittanut tietoja vientiä koskevista tullitarkastuksista. Viisi nimettyä kansallista viranomaista ei toimittanut mitään tietoja tuonnista. Kahdeksan nimettyä kansallista viranomaista ei toimittanut tietoja tuontia koskevista tullitarkastuksista. Jäsenvaltioiden tietoja on syytä vertailla varauksellisesti, koska täytäntöönpanon valvontatoimien yhteydessä mitatuissa parametreissa voi olla eroja.
    (11) Taulukko sisältää vain ne jäsenvaltiot, joissa rikkomisia havaittiin.
    (12) Saksa ilmoitti havainneensa yhden rikkomisen yhdessä tarkastuksessa mutta täsmensi, ettei tullitarkastusten tietoja säilytetä.
    (13) ECHA, Overview on the exchange of information under Article 20 of the PIC Regulation -Compilation of the information collected by the European Commission, assisted by the Member States and the European Chemicals Agency (ECHA), 2016, saatavana osoitteessa: https://echa.europa.eu/regulations/prior-informed-consent-regulation/reporting-on-information-exchange  
    (14) PIC-lainsäädäntö: https://echa.europa.eu/regulations/prior-informed-consent/legislation  
    (15) ECHA, vuotuinen raportointi PIC-asetuksen piiriin kuuluvasta viennistä ja tuonnista: https://echa.europa.eu/regulations/prior-informed-consent/annual-reporting-on-pic-exports-and-imports  
    (16) Raportointi tietojen vaihdosta: https://echa.europa.eu/regulations/prior-informed-consent-regulation/reporting-on-information-exchange  
    (17) PIC-asetukseen kuuluvat kemikaalit: https://echa.europa.eu/information-on-chemicals/pic/chemicals  
    (18) Vienti-ilmoitukset: https://echa.europa.eu/information-on-chemicals/pic/export-notifications  
    (19) Tuonti-ilmoitukset: https://echa.europa.eu/information-on-chemicals/pic/import-notifications
    (20) Nimenomaiset suostumukset: https://echa.europa.eu/information-on-chemicals/pic/explicit-consents  
    (21) Nimetyt kansalliset viranomaiset: https://echa.europa.eu/information-on-chemicals/pic/designated-national-authority  
    Top