Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52018AR6213

Euroopan alueiden komitean lausunto aiheesta ”Ehdotus asetukseksi eurooppalaisesta raja- ja merivartiostosta”

COR 2018/06213

EUVL C 168, 16.5.2019, p. 74–80 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

16.5.2019   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 168/74


Euroopan alueiden komitean lausunto aiheesta ”Ehdotus asetukseksi eurooppalaisesta raja- ja merivartiostosta”

(2019/C 168/09)

Yleisesittelijä:

Anna MAGYAR (HU/EPP), Csongrádin lääninvaltuuston varapuheenjohtaja

Viiteasiakirja:

COM(2018) 631 final

Ehdotus – Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus eurooppalaisesta raja- ja merivartiostosta sekä neuvoston yhteisen toiminnan 98/700/YOS, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1052/2013 ja Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 2016/1624 kumoamisesta

Euroopan komission panos EU-johtajien kokoukseen Salzburgissa 19. ja 20. syyskuuta 2018

I.   MUUTOSEHDOTUKSET

Muutosehdotus 1

COM(2018) 631 final – 2 artiklan 16 kohta

Määritelmät

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

’operatiivisella henkilöstöllä’rajavartijoita, palauttamisessa avustavia saattajia, palautusasiantuntijoita ja muuta henkilöstöä, jotka muodostavat ’eurooppalaisen raja- ja merivartioston pysyvät joukot’. Jäljempänä 55 artiklan 1 kohdassa määriteltyjen kolmen luokan mukaisesti eurooppalaisen raja- ja merivartioston palveluksessa oleva operatiivinen henkilöstö koostuu joko henkilöstösääntöjen mukaisesti palvelukseen otetuista henkilöistä (luokka 1), jäsenvaltioista virastoon pitkäaikaisesti lähetetyistä henkilöistä (luokka 2) tai jäsenvaltioiden viraston käyttöön lyhytaikaisesti asettamista henkilöistä ( luokka 3). Operatiivisen henkilöstön on toimittava rajaturvallisuusryhmien, muuttoliikkeen hallinnan tukiryhmien tai palautusryhmien jäseninä, joilla on täytäntöönpanovaltuudet . Operatiivinen henkilöstö käsittää myös ETIAS-keskusyksikön toiminnasta vastaavan henkilöstösääntöjen alaisen henkilöstön;

’operatiivisella henkilöstöllä’rajavartijoita, palauttamisessa avustavia saattajia, palautusasiantuntijoita ja muuta henkilöstöä, jotka muodostavat ’eurooppalaisen raja- ja merivartioston pysyvät joukot’. Jäljempänä 55 artiklan 1 kohdassa määriteltyjen neljän luokan mukaisesti eurooppalaisen raja- ja merivartioston palveluksessa oleva operatiivinen henkilöstö koostuu joko henkilöstösääntöjen mukaisesti palvelukseen otetuista henkilöistä (luokka 1), jäsenvaltioista virastoon pitkäaikaisesti lähetetyistä henkilöistä (luokka 2) tai jäsenvaltioiden viraston käyttöön lyhytaikaisesti tai nopean toiminnan interventioita varten asettamista henkilöistä ( luokat 3 ja 4 ). Operatiivisen henkilöstön on toimittava rajaturvallisuusryhmien, muuttoliikkeen hallinnan tukiryhmien tai palautusryhmien jäseninä. Luokkiin 2, 3 ja 4 kuuluva henkilöstö voi käyttää täytäntöönpanovaltuuksia . Operatiivinen henkilöstö käsittää myös ETIAS-keskusyksikön toiminnasta vastaavan henkilöstösääntöjen alaisen henkilöstön;

Perustelu

Muutosehdotus 2

COM(2018) 631 final – 3 artiklan 1 kohdan a alakohta

Euroopan raja- ja merivartiovirasto

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

a)

rajavalvonta, johon sisältyvät laillista rajanylitystä helpottavat toimenpiteet sekä tarpeen mukaan rajat ylittävän rikollisuuden, kuten maahantulijoiden salakuljetuksen, ihmiskaupan ja terrorismin, estämiseen ja havaitsemiseen liittyvät toimenpiteet samoin kuin sellaisten henkilöiden ohjaamiseen liittyvät toimenpiteet, jotka ovat kansainvälisen suojelun tarpeessa tai haluavat hakea kansainvälistä suojelua;

a)

rajavalvonta, johon sisältyvät laillista rajanylitystä helpottavat toimenpiteet sekä tarpeen mukaan rajat ylittävän rikollisuuden, kuten maahantulijoiden salakuljetuksen, ihmiskaupan ja terrorismin, estämiseen, havaitsemiseen ja pysäyttämiseen liittyvät toimenpiteet samoin kuin sellaisten henkilöiden ohjaamiseen liittyvät toimenpiteet, jotka ovat kansainvälisen suojelun tarpeessa tai haluavat hakea kansainvälistä suojelua;

Perustelu

Pääasiallisiin rajavalvontatoimiin tulee sisältyä myös operatiivisen ratkaisun tarjoaminen rajatylittävän rikollisuuden torjumiseen.

Muutosehdotus 3

COM(2018) 631 final – 8 artiklan 4, 6 ja 7 kohta

Euroopan yhdennettyä rajaturvallisuutta koskeva monivuotinen strateginen toimintapoliittinen sykli

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

4)    Komissiolle siirretään jäljempänä 30 artiklan 2 kohdassa tarkoitetun Euroopan yhdennettyä rajaturvallisuutta koskevan strategisen riskianalyysin pohjalta valta antaa delegoituja säädöksiä 118 artiklan mukaisesti Euroopan yhdennettyä rajaturvallisuutta koskevan monivuotisen strategisen toimintapolitiikan kehittämiseksi. Delegoidussa säädöksessä vahvistetaan toimintapolitiikan painopisteet ja annetaan strategiset suuntaviivat seuraaville neljälle vuodelle 3 artiklassa lueteltuihin osatekijöihin liittyen.

[– –]

6)   Edellä 4 kohdassa tarkoitetun delegoidun säädöksen täytäntöönpanemiseksi jäsenvaltioiden on laadittava yhdennettyä rajaturvallisuutta koskevat kansalliset strategiat tiiviissä yhteistyössä kaikkien rajaturvallisuudesta ja palauttamisesta vastaavien kansallisten viranomaisten kesken. Kansallisten strategioiden on oltava 3 artiklan, 4 kohdassa tarkoitetun delegoidun säädöksen ja 5 kohdassa tarkoitetun teknisen ja operatiivisen strategian mukaisia.

7)   Kun 4 kohdassa tarkoitetun delegoidun säädöksen antamisesta on kulunut 42 kuukautta, komissio toteuttaa viraston tuella säädöksen täytäntöönpanoa koskevan perusteellisen arvioinnin. Arvioinnin tulokset otetaan huomioon seuraavan syklin valmistelussa.

4)    Komissio esittää [ajankohta vahvistettava] mennessä Euroopan parlamentille ja neuvostolle luonnoksen monivuotiseksi strategiseksi toimintapolitiikaksi ensimmäistä monivuotista strategista toimintapoliittista sykliä varten jäljempänä 30 artiklan 2 kohdassa tarkoitetun Euroopan yhdennettyä rajaturvallisuutta koskevan strategisen riskianalyysin pohjalta. Euroopan parlamentti, neuvosto ja komissio kokoontuvat keskustelemaan luonnoksesta monivuotiseksi strategiseksi toimintapolitiikaksi [määräaika vahvistettava] kuluessa siitä, kun komissio on esittänyt luonnoksen. Keskustelun pohjalta komissiolle siirretään valta antaa delegoituja säädöksiä 118 artiklan mukaisesti Euroopan yhdennettyä rajaturvallisuutta koskevan monivuotisen strategisen toimintapolitiikan kehittämiseksi. Delegoidussa säädöksessä vahvistetaan toimintapolitiikan painopisteet ja annetaan strategiset suuntaviivat seuraaville neljälle vuodelle 3 artiklassa lueteltuihin osatekijöihin liittyen.

[– –]

6)   Edellä 4 kohdassa tarkoitetun delegoidun säädöksen täytäntöönpanemiseksi jäsenvaltioiden on laadittava yhdennettyä rajaturvallisuutta koskevat kansalliset strategiat tiiviissä yhteistyössä kaikkien rajaturvallisuudesta ja palauttamisesta vastaavien kansallisten viranomaisten kesken ja niin, että asianomaisten kuntien ja alueiden asiaankuuluvia paikallis- ja alueviranomaisia kuullaan . Kansallisten strategioiden on oltava 3 artiklan, 4 kohdassa tarkoitetun delegoidun säädöksen ja 5 kohdassa tarkoitetun teknisen ja operatiivisen strategian mukaisia.

7)   Kun 4 kohdassa tarkoitetun delegoidun säädöksen antamisesta on kulunut 42 kuukautta, komissio toteuttaa viraston tuella säädöksen täytäntöönpanoa koskevan perusteellisen arvioinnin. Arvioinnin tulokset otetaan huomioon seuraavan syklin valmistelussa. Komissio tiedottaa arvioinnista neuvostolle, Euroopan parlamentille ja Euroopan alueiden komitealle.

Perustelu

Niiden alueiden paikallis- ja alueviranomaisia, joita nykyiset, ennakoitavissa olevat tai mahdolliset suuret muuttoliikevirrat taikka muut paikallis- tai aluetasolle vakavia seurauksia aiheuttavat haasteet koskevat merkittävästi, olisi kuultava yhdennettyä rajaturvallisuutta koskevista kansallisista strategioista. Lisäksi komission olisi raportoitava asioista lainsäädäntävallan käyttäjille (ks. Euroopan parlamentin LIBE-valiokunnan mietintöön esitetty tarkistus 23) sekä paikallis- ja aluetason poliittiselle edustuselimelle EU:ssa.

Muutosehdotus 4

COM(2018) 631 final – 21 artiklan 1 ja 3 kohta

Kansallinen koordinointikeskus

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

1)   Kunkin jäsenvaltion on nimettävä kansallinen koordinointikeskus sekä hallinnoitava sitä ja pidettävä sitä yllä; koordinointikeskus koordinoi ja vaihtaa tietoja kaikkien niiden viranomaisten kesken, joilla on vastuu ulkorajojen valvonnasta kansallisesti, sekä muiden kansallisten koordinointikeskusten ja viraston kanssa. Kunkin jäsenvaltion on ilmoitettava kansallisen koordinointikeskuksensa perustamisesta komissiolle, joka tiedottaa asiasta viipymättä muille jäsenvaltioille ja virastolle.

[– –]

3)   Kansallisen koordinointikeskuksen on

a)

huolehdittava oikea-aikaisesta tietojenvaihdosta ja yhteistyöstä kaikkien niiden kansallisten viranomaisten välillä, jotka ovat vastuussa ulkorajojen valvonnasta, sekä muiden kansallisten koordinointikeskusten ja viraston kanssa;

[– –]

1)   Kunkin jäsenvaltion on nimettävä kansallinen koordinointikeskus sekä hallinnoitava sitä ja pidettävä sitä yllä; koordinointikeskus koordinoi ja vaihtaa tietoja kaikkien niiden viranomaisten kesken, joilla on vastuu ulkorajojen valvonnasta kansallisesti, ja tarpeen mukaan asiaankuuluvien paikallis- ja alueviranomaisten kanssa sekä muiden kansallisten koordinointikeskusten ja viraston kanssa. Kunkin jäsenvaltion on ilmoitettava kansallisen koordinointikeskuksensa perustamisesta komissiolle, joka tiedottaa asiasta viipymättä muille jäsenvaltioille ja virastolle.

[– –]

3)   Kansallisen koordinointikeskuksen on

a)

huolehdittava oikea-aikaisesta tietojenvaihdosta ja yhteistyöstä kaikkien niiden kansallisten viranomaisten välillä, jotka ovat vastuussa ulkorajojen valvonnasta, ja tarpeen mukaan asiaankuuluvien paikallis- ja alueviranomaisten kanssa sekä muiden kansallisten koordinointikeskusten ja viraston kanssa;

[– –]

Perustelu

Tarkoituksena on varmistaa, että paikallis- ja aluetasoille välitetään ja niiden kanssa vaihdetaan tietoja asianmukaisesti silloin, kun asia koskee niitä.

Muutosehdotus 5

COM(2018) 631 final – 39 artiklan 3 kohdan m alakohta

Yhteisten operaatioiden toimintasuunnitelma

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

m)

menettelyt sellaisen mekanismin perustamiseksi, jonka kautta virasto vastaanottaa ja välittää kaikkia yhteiseen operaatioon tai nopeaan rajainterventioon osallistuvia henkilöitä, myös vastaanottavan jäsenvaltion rajavartijoita tai muuta asiaankuuluvaa henkilöstöä sekä ryhmien jäseniä, vastaan tehtyjä valituksia väitetyistä perusoikeusrikkomuksista yhteiseen operaatioon tai nopeaan rajainterventioon osallistumisen yhteydessä;

n)

logistiset järjestelyt, mukaan lukien tiedot työolosuhteista ja yleisistä olosuhteista alueilla, joilla yhteinen operaatio on määrä toteuttaa.

m)

nopeutettu menettely, jota sovelletaan jäsenvaltion alueelle laittomasti tuleviin kolmansien maiden kansalaisiin ;

n)

menettelyt sellaisen mekanismin perustamiseksi, jonka kautta virasto vastaanottaa ja välittää kaikkia yhteiseen operaatioon tai nopeaan rajainterventioon osallistuvia henkilöitä, myös vastaanottavan jäsenvaltion rajavartijoita tai muuta asiaankuuluvaa henkilöstöä sekä ryhmien jäseniä, vastaan tehtyjä valituksia väitetyistä perusoikeusrikkomuksista yhteiseen operaatioon tai nopeaan rajainterventioon osallistumisen yhteydessä;

o)

logistiset järjestelyt, mukaan lukien tiedot työolosuhteista ja yleisistä olosuhteista alueilla, joilla yhteinen operaatio on määrä toteuttaa.

Perustelu

Yhteisen operaation yhteydessä on myös tarpeen vahvistaa nopeutettu menettely, jota sovelletaan jäsenvaltion alueelle laittomasti tuleviin kolmansien maiden kansalaisiin, jotta heitä koskeva palauttamispäätös voidaan tehdä mahdollisimman nopeasti.

Muutosehdotus 6

COM(2018) 631 final – 55 artiklan 1 kohta

Eurooppalaisen raja- ja merivartioston pysyvät joukot

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

1.   Eurooppalaisen raja- ja merivartioston pysyvät joukot, joihin kuuluu 10 000 rajavartijaa, ovat osa virastoa. Pysyvät joukot koostuvat seuraavista kolmesta henkilöstöluokasta liitteessä I esitetyn käytettävissä oloa koskevan vuotuisen suunnitelman mukaisesti:

a)

luokka 1: viraston operatiivisen henkilöstön jäsenet, jotka on otettu palvelukseen 94 artiklan 1 kohdan mukaisesti ja lähetetty operatiivisille alueille 56 artiklan mukaisesti;

b)

luokka 2: operatiivisen henkilöstön jäsenet, jotka on lähetetty jäsenvaltioista virastoon pitkäaikaisesti osaksi pysyviä joukkoja 57 artiklan mukaisesti;

c)

luokka 3 operatiivisen henkilöstön jäsenet, jotka jäsenvaltiot ovat antaneet viraston käyttöön lyhytaikaisesti osaksi pysyviä joukkoja 58 artiklan mukaisesti.

1.   Eurooppalaisen raja- ja merivartioston pysyvät joukot, joihin kuuluu 10 000 rajavartijaa, ovat osa virastoa. Pysyvät joukot koostuvat seuraavista neljästä henkilöstöluokasta liitteessä I esitetyn käytettävissä oloa koskevan vuotuisen suunnitelman mukaisesti:

a)

luokka 1: viraston operatiivisen henkilöstön jäsenet, jotka on otettu palvelukseen 94 artiklan 1 kohdan mukaisesti ja lähetetty operatiivisille alueille 56 artiklan mukaisesti;

b)

luokka 2: operatiivisen henkilöstön jäsenet, jotka on lähetetty jäsenvaltioista virastoon pitkäaikaisesti osaksi pysyviä joukkoja 57 artiklan mukaisesti;

c)

luokka 3 operatiivisen henkilöstön jäsenet, jotka jäsenvaltiot ovat antaneet viraston käyttöön lyhytaikaisesti osaksi pysyviä joukkoja 58 artiklan mukaisesti;

d)

luokka 4: operatiivisen henkilöstön jäsenet, jotka kuuluvat nopean toiminnan reserviin.

Perustelu

Operatiivisen henkilöstön neljännen luokan käyttöönotto keventäisi taakkaa, jota henkilöstön käyttöön asettaminen saattaa paikallis- ja alueviranomaisille aiheuttaa, ja sen avulla voitaisiin täydentää pysyviä joukkoja nopeissa rajainterventioissa (ks. Euroopan parlamentin kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunnan (LIBE) mietintöön esitetyt tarkistukset 55 ja 64).

Muutosehdotus 7

COM(2018) 631 final – 64 artiklan 6 kohta

Kalustoreservi

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

[– –]

Jos kaluston vähimmäiskappalemäärä osoittautuu riittämättömäksi tällaisia toimia varten sovitun toimintasuunnitelman toteuttamiseksi, virasto tarkistaa sitä perusteltujen tarpeiden ja jäsenvaltioiden kanssa tehtävän sopimuksen mukaisesti.

[– –]

Jos kaluston vähimmäiskappalemäärä osoittautuu riittämättömäksi tällaisia toimia varten sovitun toimintasuunnitelman toteuttamiseksi, virasto tarkistaa sitä ja varmistaa sen saatavuuden perusteltujen tarpeiden ja jäsenvaltioiden kanssa tehtävän sopimuksen mukaisesti.

Perustelu

Toimintasuunnitelmien toteuttamisen takaamiseksi virasto varmistaa tarvittaessa ja yksittäisen toimintasuunnitelman tarpeet tutkittuaan, että vähimmäismäärä kalustoa on käytettävissä.

Muutosehdotus 8

COM(2018) 631 final – 84 artiklan 1 kohdan uusi e alakohta

Valtuuskirja

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

c)

digitaalisessa muodossa oleva tuore valokuva;

d)

tehtävät, joita henkilöllä on lupa hoitaa lähettämisen aikana.

c)

digitaalisessa muodossa oleva tuore valokuva;

d)

tehtävät, joita henkilöllä on lupa hoitaa lähettämisen aikana;

e)

erityinen tunnistenumero .

Perustelu

Kunkin asiakirjan tulee sisältää kortin haltijan erityinen tunnistenumero, joka annetaan kyseiselle henkilölle sen mukaan, minkä tyyppisestä siirrosta on kyse ja mikä on henkilön rooli siirron aikana. Erityinen tunnistenumero nopeuttaa myös tunnistamista rekisteröintijärjestelmässä.

Muutosehdotus 9

COM(2018) 631 final – 102 artiklan 4–6 kohta

Hallintoneuvoston kokoukset

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

4.   Irlanti kutsutaan osallistumaan hallintoneuvoston kokouksiin.

5.   Yhdistynyt kuningaskunta kutsutaan osallistumaan hallintoneuvoston kokouksiin, jotka pidetään ennen Yhdistyneen kuningaskunnan eroamista unionista.

6.   Euroopan unionin turvapaikkaviraston ja Europolin edustajat kutsutaan osallistumaan hallintoneuvoston kokouksiin. Hallintoneuvosto voi kutsua kokouksiinsa myös asiaankuuluvien unionin toimielinten, elinten ja laitosten edustajia.

4.   Irlanti kutsutaan osallistumaan hallintoneuvoston kokouksiin tarkkailijana .

5.   Yhdistynyt kuningaskunta kutsutaan osallistumaan tarkkailijana hallintoneuvoston kokouksiin, jotka pidetään ennen Yhdistyneen kuningaskunnan eroamista unionista.

6.   Euroopan unionin turvapaikkaviraston ja Europolin edustajat kutsutaan osallistumaan hallintoneuvoston kokouksiin tarkkailijoina . Hallintoneuvosto voi kutsua kokouksiinsa tarkkailijoiksi myös asiaankuuluvien unionin toimielinten, elinten ja laitosten edustajia.

Perustelu

Vain jäsenillä on äänioikeus hallintoneuvoston kokouksissa. Muut tahot kutsutaan kokouksiin ja voivat osallistua niihin tarkkailijoina, joilla ei ole äänioikeutta.

Muutosehdotus 10

COM(2018) 631 final – 116 artiklan 1 kohta

Arviointi

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

c)

merivartiostotoiminnoissa tehdyn eurooppalaisen yhteistyön toteuttamista;

c)

raja- ja merivartiostotoiminnoissa tehdyn eurooppalaisen yhteistyön toteuttamista;

Perustelu

Ehdotetun asetuksen 4 artiklan perusteella virasto takaa eurooppalaisen raja- ja merivartioston olemassaolon.

II.   POLIITTISET SUOSITUKSET

EUROOPAN ALUEIDEN KOMITEA

1.

toteaa jälleen kerran, että Euroopan raja- ja merivartioviraston (jäljempänä ’virasto’) tukiroolia ja toimeksiantoa on syytä vahvistaa varsinkin kolmansien maiden kanssa tehtävän yhteistyön osalta, jotta voidaan huolehtia EU:n ulkorajojen tehokkaasta turvaamisesta ja vauhdittaa merkittävästi laittomasti maahan tulleiden ja maassa oleskelevien henkilöiden tehokasta palauttamista. Samalla komitea huomauttaa, että toimivallan laajentamisen myötä on tarpeen lujittaa takeita, joilla voidaan varmistaa, että viraston kaikessa toiminnassa kunnioitetaan täysin perusoikeuksia ja EU:n ja sen jäsenvaltioiden kansainvälisiä velvoitteita, erityisesti palauttamiskiellon periaatetta, ja välttää viraston osallistumista mihinkään operaatioon, jossa perusoikeuksien noudattamista ei voitaisi taata.

2.

toteaa, että EU:n ulkorajojen tehokas valvonta on tärkeä ja elimellinen osa kokonaisvaltaista EU:n muuttoliikepolitiikkaa ja että eurooppalaisen raja- ja merivartioston ehdotettu vahvistaminen saattaa tässä yhteydessä olla tarpeellista. Komitea korostaa turvapaikka- ja maahanmuuttorahastosta äskettäin antamansa lausunnon mukaisesti kuitenkin, että rajavalvonnan taloudellisia ja toiminnallisia resursseja lisättäessä on tasapainoisen lähestymistavan takaamiseksi pyrittävä vastaavanlaisin toimin vahvistamaan myös EU:n muuttoliikepolitiikan muita näkökohtia.

3.

korostaa, että EU:n kansalaisten vapaa liikkuvuus on yksi EU:n suurimmista saavutuksista ja että alueella, jossa ei ole sisärajoja, luvaton muuttoliike ulkorajojen yli aiheuttaa vakavia oikeudellisia, taloudellisia ja turvallisuuteen liittyviä vaikutuksia Schengen-järjestelmän toiminnan kannalta.

4.

korostaa, että rajatarkastusten väliaikainen palauttaminen sisärajoille vaarantaa pahasti naapurialueiden mahdollisuudet tehdä yhteistyötä keskenään ja vaikuttaa lisäksi vakavasti alueiden talouteen, minkä vuoksi tehokkaat tarkastukset ulkorajoilla ovat olennaisen tärkeitä.

5.

tähdentää, että ulkorajojen tehokas turvaaminen auttaa torjumaan ihmiskauppaa ja tekemään salakuljettajien liiketoimintamalleista lopun ja ehkäisee siten traagisia ihmishenkien menetyksiä. Lisäksi ulkorajojen tehokkaasta valvonnasta voi olla apua tiettyjen, paikallis- ja alueyhteisöjen sisäiseen turvallisuuteen, yleiseen järjestykseen ja kansanterveyteen kohdistuvien uhkien ehkäisemisessä, erityisesti kun on kyse EU:n ulkorajojen tuntumassa sijaitsevista paikallis- ja alueyhteisöistä.

6.

pitää asianmukaisesti toimivan muuttoliikepolitiikan ennakkoedellytyksenä muuttoliikettä koskevaa kokonaisvaltaista lähestymistapaa, johon kuuluvat EU:n ulkorajojen tehostettu valvonta sekä hyvin toimiva Euroopan yhteinen turvapaikkajärjestelmä, yhteinen toimintatapa kansainvälisen suojelun tarpeessa olevien henkilöiden suhteen, yhtenäinen laillisten muuttokanavien järjestelmä ja paljon nykyistä johdonmukaisempi politiikka, jolla pyritään puuttumaan muuttoliikkeen ulkoiseen ulottuvuuteen ja syihin.

7.

korostaa, että tehokas palauttamispolitiikka on tällaisen kokonaisvaltaisen lähestymistavan keskeisiä osatekijöitä ja että viraston on siis voitava tukea jäsenvaltioita palauttamisasioissa kansainvälisen ja EU:n lainsäädännön mukaisesti huolehtien siitä, että palauttamiskiellon periaatetta noudatetaan.

8.

suhtautuu myönteisesti viraston toimeksiannon laajentamiseen kattavan tuen takaamiseksi jäsenvaltioille ja kolmansille maille tehokkaisiin ja inhimillisiin palauttamisoperaatioihin liittyvissä asioissa. Tähän saattaa erityistapauksissa kuulua myös mahdollisuus antaa kolmansille maille operatiivista tukea niiden pyynnöstä – ilman maantieteellisiä rajoituksia – ja kriisitilanteiden pahenemisen estämiseksi. Tällaiset tapaukset edellyttävät kuitenkin selkeitä takeita perusoikeuksien ja kansainvälisen lainsäädännön noudattamisesta sekä asianmukaisia mekanismeja, joilla varmistetaan, että virasto on vastuuvelvollinen myös jäsenvaltioiden lainkäyttöalueen ulkopuolella toteuttamistaan toimista.

9.

painottaa, että ulkorajojen turvaaminen kuuluu EU:n ja jäsenvaltioiden yhteiseen toimivaltaan. Ehdotuksen avulla pitäisi huolehtia siitä, että komissio valvoo toiminnan koordinointia ja unionin ulkorajojen valvontaa.

10.

pitää tarpeellisena, että jäsenvaltiot velvoitetaan antamaan oma panoksensa Euroopan raja- ja merivartioviraston yhteisiin operaatioihin, mutta on huolissaan ehdotuksesta muodostaa jopa 10 000:sta operatiivisen henkilöstön jäsenestä koostuvat pysyvät joukot, sillä kansallisten rajavartioiden ja henkilöstön jäsenten asettaminen viraston käyttöön saattaa johtaa aivovuotoon. Komitea korostaa, ettei tällaisten uusien rakenteiden luominen saa aiheuttaa lisätaakkaa paikallis- ja alueviranomaisille etenkään raja-alueilla tai vaarantaa nykyisten valtiollisten, alueellisten tai paikallisten rakenteiden ulkorajoilla hoitamien tehtävien suorittamista, ja ehdottaa siksi realistisempaa ja asteittaisempaa tapaa ehdotuksen liitteessä I esitettyjen pysyvien joukkojen perustamiseksi.

11.

on huolissaan siitä, että useita ehdotetun asetuksen vaikutuksiin liittyviä näkökohtia, muun muassa sen mahdollisia alueellisia vaikutuksia, ei ole arvioitu kunnolla, ja katsoo, että on tarpeen tutkia, miten viraston tukirooli voitaisiin hoitaa mahdollisimman kustannustehokkaasti. Vaikutustenarvioinnissa olisi tarkasteltava myös rahoitusvaikutuksia sekä normaalioloissa että kriisitilanteissa ja kiinnitettävä huomiota niihin monimutkaisiin oikeudellisiin kysymyksiin, joita saattaa nousta esiin erityisesti EU:n alueen ulkopuolella toteutettavien operaatioiden yhteydessä.

12.

korostaa, että rajaturvallisuuden ylläpitämisessä on mukana monia eri toimijoita ja että paikallis- ja aluetasolla voi olla tässä yhteydessä oma roolinsa, kuten ehdotetun asetuksen 22 artiklasta käy ilmi. Komitea toteaa tähän liittyen, että asianomaiset paikallis- ja alueviranomaiset (esimerkiksi raja- ja rannikkoalueiden hallintoviranomaiset) olisi osallistettava asianmukaisesti tietojen vaihtoon, erityisesti kansallisten koordinointikeskusten hoitamaan tiedonvaihtoon (21 artikla), ja yhdennettyä rajaturvallisuutta koskevien kansallisten strategioiden valmisteluun (8 artikla).

13.

korostaa, että sääntöjenvastainen muuttoliike aiheuttaa paikallis- ja alueviranomaisille huomattavia paineita ja hankaloittaa rajallisten julkisten palvelujen kohdistamista niille, joille on kansainvälisten velvoitteiden nojalla tarjottava suojaa ja turvapaikka. Komitea tähdentääkin, että kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden ripeä palauttaminen ja laillisten muuttokanavien käytön varmistaminen on ratkaisevan tärkeää.

14.

katsoo, että EU:n ulkorajojen turvaaminen on yhteinen etu ja että jäsenvaltiot ja alueviranomaiset eivät pysty yksin saavuttamaan ehdotetun säädöksen tavoitteita riittävällä tavalla, joten ehdotus on toissijaisuus- ja suhteellisuusperiaatteiden mukainen.

Bryssel 6. helmikuuta 2019.

Euroopan alueiden komitean

puheenjohtaja

Karl-Heinz LAMBERTZ


Top