Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52015TA1209(24)

    Kertomus Euroopan meriturvallisuusviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2014 sekä viraston vastaus

    EUVL C 409, 9.12.2015, p. 216–222 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    9.12.2015   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    C 409/216


    KERTOMUS

    Euroopan meriturvallisuusviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2014 sekä viraston vastaus

    (2015/C 409/24)

    JOHDANTO

    1.

    Euroopan meriturvallisuusvirasto (jäljempänä ”virasto”) perustettiin Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EY) N:o 1406/2002 (1). Lissabonissa sijaitsevan viraston tehtävänä on varmistaa meriturvallisuuden korkea taso ja ehkäistä alusten aiheuttamaa merien pilaantumista, tarjota komissiolle ja jäsenvaltioille teknistä tukea sekä seurata unionin lainsäädännön soveltamista ja arvioida säännösten vaikuttavuutta (2).

    TARKASTUSLAUSUMAN PERUSTANA OLEVAT TIEDOT

    2.

    Tilintarkastustuomioistuimen valitsema tarkastustapa käsittää analyyttiset tarkastusmenetelmät, tapahtumien suoran testaamisen ja viraston valvontajärjestelmien keskeisten kontrollien arvioinnin. Tämän lisäksi hyödynnetään muiden tarkastajien työhön perustuvaa evidenssiä ja analysoidaan toimivan johdon vahvistusilmoitukset.

    TARKASTUSLAUSUMA

    3.

    Tilintarkastustuomioistuin on tarkastanut Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT) 287 artiklan mukaisesti

    a)

    viraston tilinpäätöksen, joka sisältää tilinpäätöslaskelmat (3) ja selvityksen talousarvion toteuttamisesta (4)31. joulukuuta 2014 päättyneeltä varainhoitovuodelta, ja

    b)

    tilien perustana olevien toimien laillisuuden ja asianmukaisuuden.

    Toimivan johdon velvollisuus

    4.

    Toimiva johto vastaa viraston tilinpäätöksen laatimisesta ja sen oikein esittämisestä sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta (5).

    a)

    Viraston tilinpäätöksen laatimista koskeviin toimivan johdon velvollisuuksiin kuuluu suunnitella, ottaa käyttöön ja ylläpitää sisäisen valvonnan järjestelmä, jonka pohjalta on mahdollista laatia ja esittää oikein tilinpäätös, jossa ei ole petoksesta tai virheestä johtuvaa olennaista virheellisyyttä, valita asianmukaiset tilinpäätöksen laatimisperiaatteet ja soveltaa niitä komission tilinpitäjän vahvistamien kirjanpitosääntöjen (6) mukaisesti sekä laatia kirjanpidolliset arviot, jotka ovat kyseisissä olosuhteissa kohtuulliset. Pääjohtaja vahvistaa viraston tilinpäätöksen sen jälkeen, kun viraston tilinpitäjä on laatinut tilinpäätöksen kaiken käytettävissä olevan tiedon pohjalta ja liittänyt tilinpäätökseen laatimansa ilmoituksen, jossa hän toteaa muun muassa saaneensa kohtuullisen varmuuden siitä, että tilinpäätös antaa kaikilta olennaisilta osiltaan oikean ja riittävän kuvan viraston taloudellisesta asemasta.

    b)

    Tilien perustana olevien toimien laillisuutta ja asianmukaisuutta sekä varainhoidon moitteettomuuden periaatteen noudattamista koskeviin toimivan johdon velvollisuuksiin kuuluu suunnitella, ottaa käyttöön ja ylläpitää vaikuttava ja tehokas sisäisen valvonnan järjestelmä, joka sisältää riittävän valvonnan ja tarkoituksenmukaiset toimenpiteet sääntöjenvastaisuuksien ja petosten estämiseksi sekä oikeudelliset toimet, joiden avulla tarvittaessa peritään takaisin aiheettomasti maksetut tai käytetyt varat.

    Tarkastajan velvollisuus

    5.

    Tilintarkastustuomioistuimen vastuulla on antaa tarkastuksensa perusteella tarkastuslausuma Euroopan parlamentille ja neuvostolle (7) tilinpäätöksen luotettavuudesta sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta. Tilintarkastustuomioistuin toimittaa tarkastuksensa kansainvälisten tilinpäätösstandardien ja eettisten ohjeiden (IFAC) sekä ylimpien tarkastuselinten kansainvälisten standardien (INTOSAI) mukaisesti. Kyseisissä standardeissa edellytetään, että tilintarkastustuomioistuin suunnittelee ja toimittaa tarkastuksen siten, että sen avulla saadaan kohtuullinen varmuus siitä, onko viraston tilinpäätöksessä olennaisia virheellisyyksiä ja ovatko tilien perustana olevat toimet lailliset ja asianmukaiset.

    6.

    Tarkastuksessa suoritetaan toimenpiteitä, joiden avulla hankitaan tarkastusevidenssiä tilinpäätökseen sisältyvistä luvuista ja siinä esitettävistä muista tiedoista sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta. Toimenpiteiden valinta perustuu tarkastajan harkintaan ja arvioon siitä, kuinka suuri on riski, että petoksista tai virheistä johtuen tilinpäätökseen sisältyy olennaisia virheellisyyksiä tai tilien perustana olevien toimien kohdalla on jätetty olennaisella tavalla noudattamatta Euroopan unionin lainsäädännön vaatimuksia. Näitä riskejä arvioidessaan tarkastaja arvioi sisäisiä kontrolleja, jotka ovat relevantteja tilinpäätöksen laatimisen ja sen oikein esittämisen kannalta, sekä valvontajärjestelmiä, joiden avulla on tarkoitus varmistaa tilien perustana olevien toimien laillisuus ja asianmukaisuus. Tämän pohjalta tarkastaja suunnittelee olosuhteisiin nähden tarkoituksenmukaiset tarkastustoimenpiteet. Tarkastukseen kuuluu myös sovellettujen tilinpäätösperiaatteiden asianmukaisuuden ja esitettyjen kirjanpidollisten arvioiden kohtuullisuuden sekä tilinpäätöksen yleisen esittämistavan arvioiminen. EU:n varainhoitoasetuksen 208 artiklan 4 kohdassa säädetyn mukaisesti (8) tilintarkastustuomioistuin ottaa tätä kertomusta ja tarkastuslausumaa laatiessaan huomioon riippumattoman ulkopuolisen tarkastajan viraston tilien osalta suorittaman tarkastustyön.

    7.

    Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että se on saanut tarpeellisen määrän tarkoitukseen soveltuvaa tarkastusevidenssiä tarkastuslausumansa perustaksi.

    Lausunto tilien luotettavuudesta

    8.

    Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että viraston taloudellinen asema 31. päivänä joulukuuta 2014 sekä sen toimien tulokset ja rahavirrat mainittuna päivänä päättyneeltä varainhoitovuodelta on esitetty tilinpäätöksessä kaikilta olennaisilta osiltaan oikein viraston varainhoitoa koskevien säännösten ja komission tilinpitäjän vahvistamien kirjanpitosääntöjen mukaisesti.

    Lausunto tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta

    9.

    Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että viraston 31. päivänä joulukuuta 2014 päättyneeltä varainhoitovuodelta annetun tilinpäätöksen perustana olevat toimet ovat kaikilta olennaisilta osiltaan lailliset ja asianmukaiset.

    AIEMPINA VUOSINA ESITETTYJEN HUOMAUTUSTEN SEURANTA

    10.

    Liitteessä I on yhteenveto korjaavista toimenpiteistä, jotka virasto on toteuttanut tilintarkastustuomioistuimen aiempina vuosina esittämien huomautusten perusteella.

    Tilintarkastustuomioistuimen IV jaosto on tilintarkastustuomioistuimen jäsenen Milan Martin CVIKLIN johdolla hyväksynyt tämän kertomuksen Luxemburgissa 8. Syyskuuta 2015 pitämässään kokouksessa.

    Tilintarkastustuomioistuimen puolesta

    Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

    presidentti


    (1)  EYVL L 208, 5.8.2002, s. 1.

    (2)  Liitteessä II esitetään tiedotustarkoituksessa yhteenveto viraston vastuualueista ja toiminnasta.

    (3)  Sisältävät taseen, tuloslaskelman, rahavirtalaskelman, nettovarallisuuden muutoksia koskevan laskelman sekä yhteenvedon keskeisistä tilinpäätöksen laatimisperiaatteista ja muut liitetiedot.

    (4)  Sisältää talousarvion toteutumalaskelman liitteineen.

    (5)  Komission delegoitu asetus (EU) N:o 1271/2013 (EUVL L 328, 7.12.2013, s. 42), 39 ja 50 artikla.

    (6)  Komission tilinpitäjän vahvistamat kirjanpitosäännöt perustuvat kansainvälisen tilintarkastajaliiton (International Federation of Accountants, IFAC) antamiin kansainvälisiin julkisen sektorin tilinpäätösstandardeihin (International Public Sector Accounting Standards, IPSAS) tai, silloin kuin se on relevanttia, kansainvälisen tilinpäätösstandardeja käsittelevän elimen (International Accounting Standards Board, IASB) antamiin kansainvälisiin IAS/IFRS-tilinpäätösstandardeihin (International Accounting Standards/International Financial Reporting Standards).

    (7)  Asetus (EU) N:o 1271/2013, 107 artikla.

    (8)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU, Euratom) N:o 966/2012 (EUVL L 298, 26.10.2012, s. 1).


    LIITE I

    Aiempina vuosina esitettyjen huomautusten seuranta

    Vuosi

    Tilintarkastustuomioistuimen huomautus

    Korjaavan toimenpiteen tilanne

    (Toteutettu / Kesken / Tekemättä / Ei relevantti)

    2011

    Tilintarkastustuomioistuin havaitsi, että viraston varojen hallinnointia on parannettava. Kirjattujen vuotuisten poistojen ja kumulatiivisten poistojen välillä on selittämättömiä eroja. Kirjanpitomenettelyt ja kuluja koskevat tiedot eivät ole luotettavia sisäisesti kehitetyn aineettoman käyttöomaisuuden osalta. Toimistolaitteiden fyysisestä inventaariosta ei ole vaaditulta kaudelta riittävästi näyttöä.

    Toteutettu fyysisen inventaarion osalta

    Kesken sisäisesti kehitetyn aineettoman käyttöomaisuuden osalta

    2012

    Kirjanpitomenettelyt ja kuluja koskevat tiedot eivät ole täysin luotettavia sisäisesti kehitetyn aineettoman käyttöomaisuuden osalta.

    Kesken


    LIITE II

    Euroopan meriturvallisuusvirasto (Lissabon)

    Vastuualueet ja toiminta

    Perussopimuksen mukainen unionin toimivalta

    (Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 100 artikla)

    Yhteinen liikennepolitiikka

    ”Euroopan parlamentti ja neuvosto voivat tavallista lainsäätämisjärjestystä noudattaen antaa meri- ja lentoliikennettä koskevat aiheelliset säännökset”.

    Viraston toimivaltuudet

    (Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1406/2002, jota on muutettu asetuksilla (EY) N:o 1644/2003, (EY) N:o 724/2004 ja (EU) N:o 100/2013)

    Tavoitteet

    Euroopan meriturvallisuusvirasto on perustettu sen varmistamiseksi, että meriturvallisuuden, merenkulun turvatoimien ja alusten aiheuttaman pilaantumisen ehkäisy ja torjunta on unionissa korkeatasoista, yhdenmukaista ja tehokasta.

    Virasto tarjoaa jäsenvaltioille ja komissiolle tarvittavaa teknistä ja tieteellistä tukea ja korkeatasoista asiantuntemusta auttaakseen niitä

    soveltamaan unionin lainsäädäntöä asianmukaisesti meriturvallisuuden ja alusten aiheuttaman pilaantumisen ehkäisyn alalla

    seuraamaan lainsäädännön soveltamista

    arvioimaan alalla käytössä olevien toimenpiteiden tehokkuutta.

    Lisäksi virasto antaa pyynnöstä jäsenvaltioiden ja komission käyttöön operatiivisia välineitä sekä teknistä ja tieteellistä apua, jotta ne voivat paremmin torjua alusten aiheuttamaa merien pilaantumista EU:ssa.

    Tehtävät

    Säännösten viimeisimmän muutoksen ansiosta viraston toimeksiantoa on entisestään täsmennetty. Virasto voi niin ollen avustaa komissiota ja jäsenvaltioita keskeisissä tehtävissään aiempaakin paremmin ja käyttää resurssejaan laajemmin auttaakseen EU:n jäsenvaltioita torjumaan alusten aiheuttamaa pilaantumista sekä öljyn- ja kaasunporauslaitteistojen aiheuttamaa merien pilaantumista. Virastolle on annettu myös lisätehtäviä, mikä mahdollistaa sen asiantuntemuksen ja välineistön hyödyntämisen unionin meriliikennepolitiikkaan liittyvien muiden toimien yhteydessä.

    Virastolla on neljä keskeistä tehtäväkenttää perustamisasetuksen ja asianomaisen EU:n lainsäädännön mukaisesti. Ensinnäkin viraston tehtävänä on avustaa komissiota mm. alusten tarkastuksia ja sertifiointia, laivavarusteiden sertifiointia, alusten turvallisuutta, merenkulkijoiden koulutusta ja satamavaltiovalvontaa koskevan EU:n lainsäädännön täytäntöönpanon seurannassa.

    Toiseksi virasto kehittää ja hoitaa EU:n merenkulkualan tiedonvaihtotehtäviä. Tärkeitä esimerkkejä ovat yhteisön alusten seurantajärjestelmä SafeSeaNet (SSN), jonka avulla voidaan jäljittää alukset ja niiden rahti koko EU:ssa sekä onnettomuudet ja vaaratilanteet aluksilla; Euroopan kaukotunnistuksen ja -seurannan (LRIT) tietokeskus, jonka avulla varmistetaan, että EU-valtioiden lippujen alla purjehtivat alukset voidaan tunnistaa ja jäljittää maailmanlaajuisesti; THETIS-järjestelmä, joka on uudessa satamavaltiovalvonnassa tarvittava tietojärjestelmä.

    Samaan aikaan virasto tukee rannikkovaltioita meren pilaantumista koskevan torjuntavalmiuden, pilaantumisen havaitsemisen ja torjuntatoimien osalta. Tätä varten on olemassa valmiustilassa olevien öljyvahinkojen torjunta-alusten eurooppalainen verkosto sekä eurooppalainen öljyvahinkoja ja alusten paikantamista koskeva satelliitti- ja havaitsemisjärjestelmä (CleanSeaNet). Ne edistävät osaltaan tehokkaasti toimivaa järjestelmää, jonka avulla EU:n rannikoita ja vesiä suojellaan alusten aiheuttamalta pilaantumiselta.

    Lisäksi virasto antaa komissiolle teknistä ja tieteellistä neuvontaa meriturvallisuuden alalla ja alusten aiheuttaman pilaantumisen ehkäisemisen osalta käytössä olevien toimenpiteiden vaikuttavuuden jatkuvassa arvioinnissa sekä lainsäädännön päivittämisessä ja uuden lainsäädännön laatimisessa. Virasto tarjoaa tukea jäsenvaltioille ja helpottaa niiden välistä yhteistyötä sekä levittää tietoa parhaista käytännöistä.

    Hallinto

    Hallintoneuvosto

    Kokoonpano

    Yksi edustaja kustakin jäsenvaltiosta, neljä komission edustajaa, ja neljä asianomaisten alojen ammattilaista, joilla ei ole äänioikeutta.

    Tehtävät

    hyväksyä monivuotinen henkilöstöpolitiikkaa koskeva suunnitelma, vuotuinen talousarvio, työohjelma, vuosikertomus ja viraston yksityiskohtainen suunnitelma pilaantumista koskevasta torjuntavalmiudesta ja torjuntatoimista

    valvoa pääjohtajan työtä.

    Pääjohtaja

    Hallintoneuvosto nimittää. Komissio voi ehdottaa yhtä tai useampaa ehdokasta.

    Ulkoinen tarkastus

    Euroopan tilintarkastustuomioistuin.

    Sisäinen tarkastus

    Euroopan komission sisäisen tarkastuksen osasto.

    Viraston sisäisen tarkastuksen yksikkö.

    Vastuuvapauden myöntävä viranomainen

    Euroopan parlamentti myöntää vastuuvapauden neuvoston suosituksesta.

    Viraston resurssit vuonna 2014 (2013)

    Lopullinen talousarvio

    Maksusitoumusmäärärahat (C1)

    52,4(57,8) miljoonaa euroa

    Maksumäärärahat (C1)

    52,7(54,0) miljoonaa euroa

    Euroopan unionin virallisessa lehdessä julkaistut lisätalousarviot kattavat joukon erilaisia rahoituslähteitä, jotka koostuvat lähes pelkästään C1-määrärahoista. Selvyyden ja avoimuuden vuoksi tässä yhteydessä mainitaan ainoastaan pääasialliset ja täten relevantit C1-talousarviomäärärahat. Luvut kuvastavat lopullisia määriä (lisätalousarvio).

    Henkilöstö 31. joulukuuta 2014

    Henkilöstösääntöjen alainen henkilöstö

    Henkilöstötaulukossa 210 (213) tointa, joista täytettyjä: 198 (203)

    Sopimussuhteinen henkilöstö

    Talousarviossa 30 (29) suunniteltua tointa, joista täytettyjä: 27 (25). Lisäksi virasto palkkasi hankekohtaisen rahoituksen avulla viisi muuta sopimussuhteisen henkilöstön jäsentä.

    Työkomennuksella olevat kansalliset asiantuntijat

    Talousarviossa 18 (15) suunniteltua tointa, joista täytettyjä: 15 (14)

    Huom. Henkilöstösääntöjen alaisen henkilöstön kohdalla virasto on soveltanut tavoitetta, jonka mukaan 1. tammikuuta 2015 virkoja pitäisi olla 207, eikä vuoden 2014 henkilöstötaulukon mukaista määrää, jonka mukaan virkoja voisi olla 210.

    Tuotteet ja palvelut vuonna 2014 (2013)

    61 (53) työpajaa ja muuta tapahtumaa (työpajoihin osallistui 1  689(1  424) henkilöä)

    45 (35) erilaista koulutustilaisuutta; tilaisuuksissa sai koulutusta 812 (861) kansallista asiantuntijaa

    64 (74) tarkastusta ja tarkastuskäyntiä

    SafeSeaNet-seurantajärjestelmä oli vuoden aikana käytettävissä 99,74(99,43) prosenttia ajasta

    2  521(2  547) satelliittikuvaa tilattiin ja analysoitiin satelliittitarkkailu- ja havaitsemisjärjestelmän (CleanSeaNet) avulla

    Euroopan kaukotunnistuksen ja -seurannan (LRIT) tietokeskus oli vuoden aikana käytettävissä 99,53 prosenttia ajasta

    17 (16) sopimusta pilaantumisen torjuntaan käytettävistä aluksista

    71 (69) tilanneharjoitusta ja 26 (21) harjoitusta pilaantumisen torjuntaan käytettävillä aluksilla (12 (10) toimintaharjoitusta ja 14 (11) ilmoitusharjoitusta)

    viraston merenkulkualan tukipalvelut toimivat ympärivuorokautisesti 7 päivää viikossa

    THETIS-järjestelmä oli vuoden aikana käytettävissä 99,64(99,61) prosenttia ajasta.

    Lähde: Viraston toimittama liite.


    VIRASTON VASTAUS

    Virasto ottaa huomioon tilintarkastustuomioistuimen kertomuksen.


    Top