Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52015TA1209(19)

Kertomus Euroopan tasa-arvoinstituutin tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2014 sekä instituutin vastaus

EUVL C 409, 9.12.2015, p. 168–174 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

9.12.2015   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 409/168


KERTOMUS

Euroopan tasa-arvoinstituutin tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2014 sekä instituutin vastaus

(2015/C 409/19)

JOHDANTO

1.

Euroopan tasa-arvoinstituutti (jäljempänä ”instituutti”) perustettiin Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EY) N:o 1922/2006 (1). Vilnassa sijaitsevan instituutin tehtävänä on kerätä, analysoida ja levittää tietoja sukupuolten tasa-arvosta sekä kehittää, analysoida, arvioida ja levittää soveltuvia menetelmiä, jotta voidaan tukea tasa-arvonäkökohdan sisällyttämistä osaksi kaikkia unionin politiikkoja ja niihin perustuvia kansallisia politiikkoja (2).

TARKASTUSLAUSUMAN PERUSTANA OLEVAT TIEDOT

2.

Tilintarkastustuomioistuimen valitsema tarkastustapa käsittää analyyttiset tarkastustoimenpiteet, tapahtumien suoran testaamisen ja instituutin valvontajärjestelmien keskeisten kontrollien arvioinnin. Tämän lisäksi hyödynnetään muiden tarkastajien työhön perustuvaa evidenssiä ja analysoidaan toimivan johdon vahvistusilmoitukset.

TARKASTUSLAUSUMA

3.

Tilintarkastustuomioistuin on tarkastanut Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT) 287 artiklan mukaisesti

a)

instituutin tilinpäätöksen, joka sisältää tilinpäätöslaskelmat (3) ja selvityksen talousarvion toteuttamisesta (4)31. joulukuuta 2014 päättyneeltä varainhoitovuodelta, ja

b)

tilien perustana olevien toimien laillisuuden ja asianmukaisuuden.

Toimivan johdon velvollisuus

4.

Toimiva johto vastaa instituutin tilinpäätöksen laatimisesta ja sen oikein esittämisestä sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta (5).

a)

Instituutin tilinpäätöksen laatimista koskeviin toimivan johdon velvollisuuksiin kuuluu suunnitella, ottaa käyttöön ja ylläpitää sisäisen valvonnan järjestelmä, jonka pohjalta on mahdollista laatia ja esittää oikein tilinpäätös, jossa ei ole petoksesta tai virheestä johtuvaa olennaista virheellisyyttä, valita asianmukaiset tilinpäätöksen laatimisperiaatteet ja soveltaa niitä komission tilinpitäjän vahvistamien kirjanpitosääntöjen (6) mukaisesti sekä laatia kirjanpidolliset arviot, jotka ovat kyseisissä olosuhteissa kohtuulliset. Johtaja vahvistaa instituutin tilinpäätöksen sen jälkeen, kun instituutin tilinpitäjä on laatinut tilinpäätöksen kaiken käytettävissä olevan tiedon pohjalta ja liittänyt tilinpäätökseen laatimansa ilmoituksen, jossa hän toteaa muun muassa saaneensa kohtuullisen varmuuden siitä, että tilinpäätös antaa kaikilta olennaisilta osiltaan oikean ja riittävän kuvan instituutin taloudellisesta asemasta.

b)

Tilien perustana olevien toimien laillisuutta ja asianmukaisuutta sekä varainhoidon moitteettomuuden periaatteen noudattamista koskeviin toimivan johdon velvollisuuksiin kuuluu suunnitella, ottaa käyttöön ja ylläpitää vaikuttava ja tehokas sisäisen valvonnan järjestelmä, joka sisältää riittävän valvonnan ja tarkoituksenmukaiset toimenpiteet sääntöjenvastaisuuksien ja petosten estämiseksi sekä oikeudelliset toimet, joiden avulla tarvittaessa peritään takaisin aiheettomasti maksetut tai käytetyt varat.

Tarkastajan velvollisuus

5.

Tilintarkastustuomioistuimen vastuulla on antaa tarkastuksensa perusteella tarkastuslausuma Euroopan parlamentille ja neuvostolle (7) tilinpäätöksen luotettavuudesta sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta. Tilintarkastustuomioistuin toimittaa tarkastuksensa kansainvälisten tilinpäätösstandardien ja eettisten ohjeiden (IFAC) sekä ylimpien tarkastuselinten kansainvälisten standardien (INTOSAI) mukaisesti. Kyseisissä standardeissa edellytetään, että tilintarkastustuomioistuin suunnittelee ja toimittaa tarkastuksen siten, että sen avulla saadaan kohtuullinen varmuus siitä, onko instituutin tilinpäätöksessä olennaisia virheellisyyksiä ja ovatko tilien perustana olevat toimet lailliset ja asianmukaiset.

6.

Tarkastuksessa suoritetaan toimenpiteitä, joiden avulla hankitaan tarkastusevidenssiä tilinpäätökseen sisältyvistä luvuista ja siinä esitettävistä muista tiedoista sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta. Toimenpiteiden valinta perustuu tarkastajan harkintaan ja arvioon siitä, kuinka suuri on riski, että petoksista tai virheistä johtuen tilinpäätökseen sisältyy olennaisia virheellisyyksiä tai tilien perustana olevien toimien kohdalla on jätetty olennaisella tavalla noudattamatta Euroopan unionin lainsäädännön vaatimuksia. Näitä riskejä arvioidessaan tarkastaja arvioi sisäisiä kontrolleja, jotka ovat relevantteja tilinpäätöksen laatimisen ja sen oikein esittämisen kannalta, sekä valvontajärjestelmiä, joiden avulla on tarkoitus varmistaa tilien perustana olevien toimien laillisuus ja asianmukaisuus. Tämän pohjalta tarkastaja suunnittelee olosuhteisiin nähden tarkoituksenmukaiset tarkastustoimenpiteet. Tarkastukseen kuuluu myös sovellettujen tilinpäätösperiaatteiden asianmukaisuuden ja esitettyjen kirjanpidollisten arvioiden kohtuullisuuden sekä tilinpäätöksen yleisen esittämistavan arvioiminen. EU:n varainhoitoasetuksen 208 artiklan 4 kohdassa säädetyn mukaisesti (8) tilintarkastustuomioistuin ottaa tätä kertomusta ja tarkastuslausumaa laatiessaan huomioon riippumattoman ulkopuolisen tarkastajan instituutin tilien osalta suorittaman tarkastustyön.

7.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että se on saanut tarpeellisen määrän tarkoitukseen soveltuvaa tarkastusevidenssiä tarkastuslausumansa perustaksi.

Lausunto tilien luotettavuudesta

8.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että instituutin taloudellinen asema 31. päivänä joulukuuta 2014 sekä sen toimien tulokset ja rahavirrat mainittuna päivänä päättyneeltä varainhoitovuodelta on esitetty tilinpäätöksessä kaikilta olennaisilta osiltaan oikein instituutin varainhoitoa koskevien säännösten ja komission tilinpitäjän vahvistamien kirjanpitosääntöjen mukaisesti.

Lausunto tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta

9.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että instituutin 31. päivänä joulukuuta 2014 päättyneeltä varainhoitovuodelta annetun tilinpäätöksen perustana olevat toimet ovat kaikilta olennaisilta osiltaan lailliset ja asianmukaiset.

10.

Jäljempänä esitettävät huomautukset eivät aseta tilintarkastustuomioistuimen lausuntoja kyseenalaiseksi.

HUOMAUTUKSET BUDJETTIHALLINNOSTA

11.

Seuraavalle varainhoitovuodelle siirrettyjen sidottujen määrärahojen osuus oli suuri osastossa 3 (toimintamenot): niiden määrä oli 1,8 miljoonaa euroa eli 54 prosenttia (vuonna 2013 siirrettiin 2 miljoonaa euroa eli 56 prosenttia määrärahoista). Tähän johtui lähinnä kyselyitä ja tutkimuksia koskevien hankintamenettelyjen viivästymisestä ja meneillään olevista tutkimuksista, jotka on suunnitelmien mukaan tarkoitus saada valmiiksi vuonna 2015.

AIEMPINA VUOSINA ESITETTYJEN HUOMAUTUSTEN SEURANTA

12.

Liitteessä I on yhteenveto korjaavista toimenpiteistä, jotka instituutti on toteuttanut tilintarkastustuomioistuimen aiempina vuosina esittämien huomautusten perusteella.

Tilintarkastustuomioistuimen IV jaosto on tilintarkastustuomioistuimen jäsenen Milan Martin CVIKLIN johdolla hyväksynyt tämän kertomuksen Luxemburgissa 8. syyskuuta 2015 pitämässään kokouksessa.

Tilintarkastustuomioistuimen puolesta

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

presidentti


(1)  EUVL L 403, 30.12.2006, s. 9.

(2)  Liitteessä II esitetään tiedotustarkoituksessa yhteenveto instituutin vastuualueista ja toiminnasta.

(3)  Sisältävät taseen, tuloslaskelman, rahavirtalaskelman, nettovarallisuuden muutoksia koskevan laskelman sekä yhteenvedon keskeisistä tilinpäätöksen laatimisperiaatteista ja muut liitetiedot.

(4)  Sisältää talousarvion toteutumalaskelman liitteineen.

(5)  Komission delegoitu asetus (EU) N:o 1271/2013 (EUVL L 328, 7.12.2013, s. 42), 39 ja 50 artikla.

(6)  Komission tilinpitäjän vahvistamat kirjanpitosäännöt perustuvat kansainvälisen tilintarkastajaliiton (International Federation of Accountants, IFAC) antamiin kansainvälisiin julkisen sektorin tilinpäätösstandardeihin (International Public Sector Accounting Standards, IPSAS) tai, silloin kuin se on relevanttia, kansainvälisen tilinpäätösstandardeja käsittelevän elimen (International Accounting Standards Board, IASB) antamiin kansainvälisiin IAS/IFRS-tilinpäätösstandardeihin (International Accounting Standards/International Financial Reporting Standards).

(7)  Asetus (EU) N:o 1271/2013, 107 artikla.

(8)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU, Euratom) N:o 966/2012 (EUVL L 298, 26.10.2012, s. 1).


LIITE I

Edellisenä vuonna esitettyjen huomautusten seuranta

Vuosi

Tilintarkastustuomioistuimen huomautus

Korjaavan toimenpiteen tilanne

(Toteutettu / Kesken / Tekemättä / Ei relevantti)

2011

Euroopan komission sisäisen tarkastuksen osasto toimitti joulukuussa 2011 instituutissa rajoitetun tarkastuksen, joka koski sisäisen valvonnan standardien täytäntöönpanoa. Instituutti hyväksyi suositukset, joissa todetaan, että sen on viimeisteltävä sisäisen valvonnan standardien täytäntöönpanomenettely. Instituutin toimiva johto vahvisti toimintasuunnitelman, joka oli tarkoitus toteuttaa vuonna 2012.

Toteutettu

2012

Tilintarkastustuomioistuin totesi, että rekrytointimenettelyiden dokumentoinnissa ilmeni puutteita. Ei ollut evidenssiä siitä, että kirjallisissa kokeissa ja haastatteluissa esitettäviä kysymyksiä ja niiden painotuksia olisi määritetty ennen hakemusten tutkimista.

Toteutettu

2013

Sidottujen määrärahojen osuus oli vuonna 2013 kaikkiaan 99 prosenttia, mikä osoittaa, että sitoumukset tehtiin oikea-aikaisesti. Instituutti on edelleen vähentänyt sidottujen määrärahojen siirtojen kokonaismäärää 2,5 miljoonasta eurosta (32 prosenttia) 2,2 miljoonaan euroon (29 prosenttia) vuosina 2012–2013. Määrärahasiirrot koskevat pääasiassa osastoa 3 (toimintamenot), jossa niiden määrä oli 2,0 miljoonaa euroa, mikä vastaa 56:ta prosenttia asianomaisista sidotuista määrärahoista. Siirrot liittyvät lähinnä hankintamenettelyihin, jotka saatiin päätökseen myöhään kyseisenä vuonna. Viivästys johtui enimmäkseen instituutista riippumattomista syistä, kuten siitä, että EU:n neuvoston puheenjohtajavaltio ilmoitti vasta myöhäisessä vaiheessa erään tutkimuksen suorittamisesta (1,1 miljoonaa euroa), ja siitä, että tiettyihin monimutkaisiin IT-hankkeisiin liittyvät hankintamenettelyt olivat aikaavieviä (0,6 miljoonaa euroa).

Ei relevantti


LIITE II

Euroopan tasa-arvoinstituutti (Vilna)

Vastuualueet ja toiminta

Perussopimuksen mukainen unionin toimivalta

(Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 2 ja 3 artikla)

Unionin perustana olevat arvot ovat ihmisarvon kunnioittaminen, vapaus, kansanvalta, tasa-arvo, oikeusvaltio ja ihmisoikeuksien kunnioittaminen, vähemmistöihin kuuluvien oikeudet mukaan luettuina. Nämä ovat jäsenvaltioille yhteisiä arvoja yhteiskunnassa, jolle on ominaista moniarvoisuus, syrjimättömyys, suvaitsevaisuus, oikeudenmukaisuus, yhteisvastuu sekä naisten ja miesten tasa-arvo.

Unioni torjuu sosiaalista syrjäytymistä ja syrjintää sekä edistää yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta ja sosiaalista suojelua, naisten ja miesten tasa-arvoa, sukupolvien välistä yhteisvastuuta ja lapsen oikeuksien suojelua.

Instituutin toimivaltuudet

(Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1922/2006)

Tavoitteet

Myötävaikuttaa sukupuolten tasa-arvon edistämiseen ja vahvistaa sitä, mihin sisältyy tasa-arvon valtavirtaistaminen kaikissa unionin politiikoissa ja niihin perustuvissa kansallisissa politiikoissa, torjua sukupuoleen perustuvaa syrjintää ja lisätä Euroopan unionin kansalaisten tietoisuutta sukupuolten tasa-arvosta.

Tehtävät

kerää, analysoi ja levittää asiaankuuluvia vertailukelpoisia ja luotettavia tietoja sukupuolten tasa-arvosta

kehittää menetelmiä tietojen objektiivisuuden, vertailukelpoisuuden ja luotettavuuden parantamiseksi Euroopan tasolla

kehittää, analysoi, arvioi ja levittää soveltuvia menetelmiä, jotta voidaan tukea tasa-arvonäkökohdan sisällyttämistä osaksi kaikkia unionin politiikkoja ja niihin perustuvia kansallisia politiikkoja sekä tasa-arvon valtavirtaistamista kaikissa unionin toimielimissä ja elimissä

toteuttaa selvityksiä Euroopan tasa-arvotilanteesta

perustaa Euroopan tasa-arvoverkoston ja sovittaa yhteen sen toiminnan

järjestää ad hoc -asiantuntijakokouksia instituutin tutkimustyön tueksi

järjestää EU:n kansalaisten tasa-arvoa koskevan tietoisuuden lisäämiseksi konferensseja, kampanjoita ja kokouksia EU:n tasolla asiaan liittyvien sidosryhmien kanssa sekä toimittaa niiden tulokset ja päätelmät komissiolle

levittää tietoa epätyypillisiä naisten ja miesten rooleja koskevista myönteisistä esimerkeistä kaikilla elämänaloilla, esittää toteamuksensa ja tekee aloitteita, joilla pyritään levittämään tietoa ja jatkamaan toimintaa tällaisten menestystarinoiden pohjalta

kehittää vuoropuhelua ja yhteistyötä valtiosta riippumattomien järjestöjen ja tasa-arvoelinten, korkeakoulujen ja asiantuntijoiden, tutkimuskeskusten ja työmarkkinaosapuolten kanssa

perustaa yleisölle avoimen aineistokokoelman

tarjoaa tasa-arvon valtavirtaistamiseen liittyvää tietoa julkisille ja yksityisille organisaatioille

tarjoaa unionin toimielimille tietoa tasa-arvosta ja tasa-arvon valtavirtaistamisesta liittymisneuvotteluja käyvissä maissa ja ehdokasmaissa.

Hallinto

Hallintoneuvosto

Kokoonpano

Koostuu 18 edustajasta, jotka neuvosto nimeää kunkin jäsenvaltion ehdotuksesta, ja yhdestä komissiota edustavasta jäsenestä, jonka komissio nimeää. Hallintoneuvoston jäsenet nimetään siten, että varmistetaan mahdollisimman korkea pätevyys ja laaja monialainen asiantuntemus sukupuolten tasa-arvon alalla. Neuvosto ja komissio pyrkivät saamaan hallintoneuvoston jäseniksi tasapuolisesti naisia ja miehiä. Neuvoston nimeämät jäsenet edustavat 18:aa jäsenvaltiota puheenjohtajuuden kierron mukaisessa järjestyksessä.

Tehtävät

hyväksyy vuosittaisen työohjelman ja keskipitkän aikavälin työohjelman, talousarvion ja vuosikertomuksen

hyväksyy instituutin sisäiset säännöt ja hallintoneuvoston työjärjestyksen.

Asiantuntijaryhmä

Kokoonpano

Yksi kunkin jäsenvaltion nimeämä jäsen tasa-arvokysymyksiin erikoistuneista toimivaltaisista elimistä, kaksi Euroopan parlamentin nimeämää muita asiaankuuluvia tasa-arvokysymyksiin erikoistuneita järjestöjä edustavaa jäsentä sekä kolme komission nimeämää jäsentä.

Tehtävät

Avustaa johtajaa varmistettaessa, että instituutin toiminta on korkealuokkaista ja riippumatonta; muodostaa puitteet tasa-arvonäkökohtia koskevaa tietojenvaihtoa ja tietojen yhteen kokoamista varten; varmistaa, että instituutti ja jäsenvaltioiden toimivaltaiset elimet tekevät tiivistä yhteistyötä.

Hallintoneuvosto nimittää johtajan ehdokasluettelosta, jonka komissio on laatinut avoimen kilpailun perusteella.

Tehtävät

Vastaa asetuksessa (EY) N:o 1922/2006 tarkoitettujen tehtävien hoitamisesta; instituutin vuosittaisen ja keskipitkän aikavälin toimintaohjelman valmistelusta ja toteuttamisesta; hallintoneuvoston ja asiantuntijaryhmän kokousten valmistelusta; vuosikertomuksen valmistelusta ja julkaisemisesta; kaikista henkilöstöön liittyvistä asioista; päivittäisestä hallinnosta sekä tehokkaiden seuranta- ja arviointimenetelmien soveltamisesta arvioitaessa instituutin toteutunutta toimintaa.

Ulkoinen tarkastus

Euroopan tilintarkastustuomioistuin.

Sisäinen tarkastus

Euroopan komission sisäisen tarkastuksen osasto.

Vastuuvapauden myöntävä viranomainen

Euroopan parlamentti myöntää vastuuvapauden neuvoston suosituksesta.

Instituutin resurssit vuonna 2014 (2013)

Lopullinen talousarvio

7,4 (7,5) miljoonaa euroa, josta unionilta saatua tukea 98,5 prosenttia (100 %).

Henkilöstö 31. joulukuuta 2014

Henkilöstötaulukossa 29 (30) virkaa, joista täytettyjä: 29 (30)

11 (16) muuta tointa (sopimussuhteinen henkilöstö ja työkomennuksella olevat kansalliset asiantuntijat)

Henkilöstö 31. joulukuuta 2014 yhteensä

40 (46), jonka osalta tehtävät jakautuvat seuraavasti:

operatiiviset tehtävät: 28 (32)

hallinnolliset tehtävät: 9 (11)

sekalaiset tehtävät: 3 (3)

Tuotteet ja palvelut vuonna 2014 (2013)

Painopistealueet

Vertailukelpoiset ja luotettavat tiedot sekä sukupuolten välisen tasa-arvon indikaattorit; sukupuolten välisen tasa-arvon ja sen valtavirtaistamisen täytäntöönpano; tieto- ja dokumentointikeskus; valistaminen, verkottuminen ja viestintä.

Tutkimuksia käynnistettiin: 8 (14)

Puheenjohtajamaita avustettiin: 2 (2)

Asiantuntija- ja työryhmäkokouksia: 26 (13)

Kansainvälisiä konferensseja: 1 (2)

Tutkimusraportteja: 2 (2)

Vuosikertomukset: 1 (1)

Lähde: Instituutin toimittama liite.


INSTITUUTIN VASTAUS

11.

Instituutti on samaa mieltä. Toimintansa alusta saakka EIGE on kaikin tavoin pyrkinyt vähentämään toimintabudjetin siirtojen määrää. EIGE noudattaa neuvojen mukaisesti osastokohtaisia enimmäisarvoja (OSASTO I: ENINT. 10 %, OSASTO II: ENINT. 20 %, OSASTO III: ENINT. 30 %). Viivästykset johtuvat toimintamäärärahojen kohdalla erittäin usein EIGEstä riippumattomista syistä, esim. Euroopan unionin neuvoston puheenjohtajan viivästyneestä tutkimusaihetta koskevasta päätöksestä.


Top