Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52015TA1209(01)

Yhteenveto EU:n virastoja ja elimiä koskevien tilintarkastustuomioistuimen vuotuisten tarkastusten tuloksista: varainhoitovuosi 2014

EUVL C 409, 9.12.2015, p. 1–17 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

9.12.2015   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 409/1


Yhteenveto EU:n virastoja ja elimiä koskevien tilintarkastustuomioistuimen vuotuisten tarkastusten tuloksista: varainhoitovuosi 2014

(2015/C 409/01)

SISÄLLYS

 

Kohta

Sivu

JOHDANTO

1

2

TILINTARKASTUSTUOMIOISTUIMEN TARKASTUSLAUSUNTOJEN PERUSTANA OLEVAT TIEDOT

13

3

TARKASTUSTULOKSET

 

3

Lausunnot tilien luotettavuudesta

17

3

Lausunnot tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta

19

4

Huomautukset, jotka eivät aseta tilintarkastustuomioistuimen lausuntoja kyseenalaisiksi

21

4

Huomautukset tilien luotettavuudesta

23

4

Huomautukset toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta (sääntöjenmukaisuudesta)

24

5

Huomautukset sisäisistä kontrolleista

25

5

Huomautukset talousarvion toteuttamisesta

26

5

Muita huomautuksia

29

5

Aiempina vuosina esitettyjen huomautusten seuranta

32

5

JOHTOPÄÄTÖKSET

33

6

LIITE I –

Virastojen tulot (talousarvioon otetut tulot, vahvistetut saamiset ja toteutuneet tulot) ja henkilöstötaulukot

7

LIITE II –

Tilintarkastustuomioistuimen vuonna 2014 esittämät huomautukset; huomautukset eivät aseta sen lausuntoa kyseenalaiseksi

12

LIITE III –

Vuosia 2012 ja 2013 koskevien avoinna olevien huomautusten seuranta; huomautukset eivät aseta tilintarkastustuomioistuimen lausuntoja kyseenalaiseksi

15

JOHDANTO

1.

Tilintarkastustuomioistuin on antanut Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 287 artiklan mukaisesti lausunnon 32 sääntelyviraston, kuuden toimeenpanoviraston, Euratomin hankintakeskuksen (Euratom), Euroopan innovaatio- ja teknologiainstituutin (EIT) ja Europolin eläkerahaston tilien luotettavuudesta sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta 31. joulukuuta 2014 päättyneeltä varainhoitovuodelta (ks. taulukko).

2.

Tilintarkastustuomioistuin on edeltävien vuosien tapaan tarkastanut toimien laillisuuden ja asianmukaisuuden (sääntöjenmukaisuuden). Unionin tukea saavien 30 sääntelyviraston ja EIT:n tilinpäätökset tarkasti kuitenkin vuonna 2014 ensimmäistä kertaa riippumaton ulkoinen tarkastaja (tilintarkastusyritys) EU:n uuden varainhoitoasetuksen 208 artiklan 4 kohdan (1) sekä virastojen uuden varainhoidon puiteasetuksen 107 artiklan 1 kohdan (2) mukaisesti. Tilintarkastustuomioistuin otti asianomaisia tilinpäätöksiä koskevissa lausunnoissaan huomioon riippumattoman ulkoisen tarkastajan suorittaman tarkastustyön sekä toimet, joihin tarkastajan havaintojen perusteella oli ryhdytty.

3.

Tilintarkastustuomioistuin kohdisti oman tarkastuksensa kahden toimintansa täysin itsenäisesti rahoittavan viraston (sisämarkkinoilla toimiva yhdenmukaistamisvirasto ja yhteisön kasvilajikevirasto), kuuden toimeenpanoviraston ja Europolin eläkerahaston tilinpäätöksiin.

Taulukko

Virastokohtaiset tarkastusjärjestelyt

 

Tilintarkastustuomioistuimen tarkastamat virastot

Yksinomaan tilintarkastustuomioistuimen tarkastamat

Tilintarkastustuomioistuimen sekä ulkoisen tarkastajan tarkastamat

Yhteensä

Sääntelyvirastot

Unionin tukemat virastot

30

32

Toimintansa itsenäisesti rahoittavat virastot – sisämarkkinoilla toimiva yhdenmukaistamisvirasto ja yhteisön kasvilajikevirasto

2

Toimeenpanovirastot

koulutuksen, audiovisuaalialan ja kulttuurin toimeenpanovirasto, tutkimuksen toimeenpanovirasto, Euroopan tutkimusneuvoston toimeenpanovirasto, pienistä ja keskisuurista yrityksistä vastaava toimeenpanovirasto, innovoinnin ja verkkojen toimeenpanovirasto ja kuluttaja-, terveys-, maatalous- ja elintarvikeasioiden toimeenpanovirasto

6

6

Muut elimet

Euratom ja Europolin eläkerahasto

2

3

Euroopan innovaatio- ja teknologiainstituutti

1

Yhteensä

 

10

31

41

4.

Tarkastetuista virastoista, niiden talousarvioista ja henkilöstöstä esitetään lisätietoja liitteessä I.

5.

Yhteenvedossa esitetään pääpiirteittäin tulokset, jotka tilintarkastustuomioistuin on saanut EU:n virastoja koskevista vuotuisista tarkastuksistaan varainhoitovuoden 2014 osalta. Yhteenvedon tarkoituksena on auttaa lukijaa analysoimaan ja vertaamaan tilintarkastustuomioistuimen laatimia erityisvuosikertomuksia. Erityisvuosikertomukset sisältävät sekä tilintarkastustuomioistuimen lausunnot ja huomautukset että virastojen vastaukset. Yhteenveto ei ole tarkastuskertomus eikä lausunto.

6.

Erillisvirastoilla on keskeinen asema EU:n toimintapolitiikkojen täytäntöönpanossa. Ne huolehtivat esimerkiksi teknisistä, tieteellisistä, operatiivisista ja/tai sääntelyyn liittyvistä tehtävistä. Niiden tehtävänä on varmistaa, että komissio voi keskittyä toimintapolitiikkojen määrittelyyn, ja tehostaa EU:n ja kansallisten viranomaisten välistä yhteistyötä kokoamalla teknistä ja erityisalojen asiantuntemusta kummaltakin taholta. Erillisvirastoja on eri puolilla EU:ta.

7.

Kuusi toimeenpanovirastoa huolehtii yhden tai useamman unionin ohjelman hallinnointiin liittyvistä tehtävistä. Toimeenpanovirastot perustetaan ennalta määrätyksi ajaksi. Toimeenpanovirastot sijaitsevat Brysselissä (viisi virastoa) tai Luxemburgissa (yksi virasto).

8.

Budapestissä toimiva Euroopan innovaatio- ja teknologiainstituutti on riippumaton hajautettu EU:n elin, johon on koottu tiede-, liiketoiminta- ja koulutusalan resursseja tukemaan unionin innovaatiovalmiuksia.

9.

Euratom perustettiin Luxemburgiin tukemaan Euroopan atomienergiayhteisön perustamissopimuksen päämäärien toteuttamista.

10.

Haagissa sijaitsevan Europolin eläkerahaston tavoitteena on rahoittaa ja maksaa niiden toimihenkilöiden eläkkeet, jotka olivat Europolin palveluksessa ennen kuin siitä tuli EU:n virasto 1. tammikuuta 2010.

11.

Virastojen vuoden 2014 määrärahat olivat noin 1,9 miljardia euroa (2013: kaksi miljardia euroa). Niiden osuus EU:n yleisestä talousarviosta oli noin 1,4 prosenttia vuonna 2014 (2013: 1,4 prosenttia). Tästä määrästä noin 1,2 miljardia euroa on Euroopan komissiolta saatua tukea ja loput ovat virastoille suoritetuista maksuista ja muista lähteistä saatua tuloa. Virastot työllistävät 6  578 (2013: 6  536) vakinaista ja määräaikaista toimihenkilöä. Toimihenkilöiden osuus EU:n yleisessä talousarviossa (henkilöstötaulukossa) vahvistetusta EU:n toimihenkilöiden kokonaismäärästä on 14 prosenttia (2013: 14 prosenttia). Lisäksi virastoissa työskentelee noin 3  200 (2013: 2  900) muuta henkilöä (sopimussuhteisia toimihenkilöitä ja työkomennuksella olevia kansallisia asiantuntijoita). Henkilöstön määrän kasvu keskittyy lähinnä virastoihin, joiden tehtävämäärää on lisätty, sekä rahoitusalan valvonnasta vastaaviin virastoihin ja toimeenpanovirastoihin, joille on annettu uusia vastuualueita Horisontti 2020 -ohjelmaan ja muihin ohjelmiin liittyen.

12.

Virastoihin liittyvä taloudellinen riski on suhteellisen alhainen EU:n koko talousarvioon verrattuna, mutta unionin maineen näkökulmasta riski on kuitenkin suuri. Virastot ovat varsin näkyviä jäsenvaltioissa ja ne voivat vaikuttaa merkittävästi toimintapolitiikkojen laatimiseen, päätöksentekoon sekä ohjelmien täytäntöönpanoon aloilla, jotka ovat äärimmäisen tärkeitä Euroopan unionin kansalaisille. Näitä aloja ovat mm. terveys, turvallisuus, turvajärjestelyt, vapaus ja oikeus.

TILINTARKASTUSTUOMIOISTUIMEN TARKASTUSLAUSUNTOJEN PERUSTANA OLEVAT TIEDOT

13.

Riippumattoman ulkoisen tarkastajan tarkastamien 31 viraston osalta tilintarkastustuomioistuin tarkisti tilintarkastusyritysten suorittaman tarkastustyön kansainvälisten tarkastusstandardien mukaisesti. Tilintarkastustuomioistuin otti tilintarkastusyritysten työn huomioon laatiessaan erityisvuosikertomuksissa esitettävää tilien luotettavuutta koskevaa lausuntoa.

14.

Tilintarkastustuomioistuimella on riittävä varmuus siitä, että se voi hyödyntää yksityisten tilintarkastusyritysten työtä laatiessaan tilien luotettavuutta koskevia tarkastuslausuntojaan.

15.

Tilintarkastustuomioistuin on yksinomaan vastuussa toimien laillisuuden ja asianmukaisuuden (sääntöjenmukaisuuden) tarkastuksista. Tarkastustapa käsittää analyyttiset tarkastustoimenpiteet, tapahtumien suoran testaamisen ja virastojen sisäisten kontrollien arvioinnin.

16.

Loppujen kymmenen viraston kohdalla tilintarkastustuomioistuin tarkasti edelleen sekä tilien perustana olevien toimien laillisuuden ja asianmukaisuuden (sääntöjenmukaisuuden) että tilien luotettavuuden.

TARKASTUSTULOKSET

Lausunnot tilien luotettavuudesta

17.

Kaikkien 41 viraston taloudellinen asema 31. päivänä joulukuuta 2014 sekä niiden toimien tulokset ja rahavirrat mainittuna päivänä päättyneeltä varainhoitovuodelta on esitetty niiden tilinpäätöksissä kaikilta olennaisilta osiltaan oikein voimassa olevien varainhoitoa koskevien säännösten ja komission tilinpitäjän vahvistamien kirjanpitosääntöjen mukaisesti.

18.

Tilintarkastustuomioistuin esitti erityisvuosikertomuksissa tiettyjä seikkoja painottavan kappaleen (3) vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alueen laaja-alaisten tietojärjestelmien operatiivisesta hallinnoinnista vastaavan eurooppalaisen viraston (eu-LISA) ja Europolin eläkerahaston tilien luotettavuuden osalta. Tilintarkastustuomioistuin kiinnitti eu-LISAn tapauksessa huomiota siihen, että vuoden 2013 erityisvuosikertomuksessa kuvattu tilanne jatkui edelleen: viraston keskeisten tietojärjestelmien arviointia varten oli tarpeen saada luotettavia ja kattavia tietoja esimerkiksi tietokonelaitteisiin ja valmiina ostettavien ohjelmistojen osiin liittyvistä kuluista sekä ohjelmistojen kehittämiskuluista. Näistä omaisuuseristä tehdään poistoja, ja vaikka niiden määrä oli olennainen vielä vuonna 2014, asianomainen määrä pienenee vuosi vuodelta. Europolin eläkerahaston tapauksessa tilintarkastustuomioistuin kiinnitti huomion siihen, että rahaston vuoden 2014 tilinpäätös laadittiin toimintojen jatkuvuuden periaatteen mukaisesti, vaikka odotettavissa on, että vuoden 2015 loppuun mennessä rahastossa ei enää ole aktiivisia osallistujia, ja rahaston purkaminen on parhaillaan arvioitavana.

Lausunnot tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta

19.

Tilintarkastustuomioistuin katsoi, että 41 viraston 31. päivänä joulukuuta 2014 päättyneeltä varainhoitovuodelta annettujen tilinpäätösten perustana olevat toimet olivat kaikilta olennaisilta osiltaan lailliset ja asianmukaiset.

20.

Tilintarkastustuomioistuin esitti tiettyjä seikkoja painottavan kappaleen Euroopan innovaatio- ja teknologiainstituutin tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta. Kolmen ensimmäisen osaamis- ja innovaatioyhteisön kanssa tehdyissä puitekumppanuussopimuksiin liittyvissä avustussopimuksissa määrätään, että instituutin rahoitusosuus voi ensimmäisten viiden vuoden aikana kattaa enintään 25 prosenttia osaamis- ja innovaatioyhteisöjen kokonaismenoista (1. tammikuuta 2010 ja 31. joulukuuta 2014 välisenä aikana).

Huomautukset, jotka eivät aseta tilintarkastustuomioistuimen lausuntoja kyseenalaiseksi

21.

Asettamatta lausuntojaan kyseenalaiseksi tilintarkastustuomioistuin esitti yhteensä 79 (2013: 97) huomautusta 35 (2013: 35) viraston osalta. Huomautuksissa painotettiin tärkeitä seikkoja ja ilmoitettiin, missä kohdin olisi parantamisen varaa. Huomautukset koskivat tilien luotettavuutta, toimien laillisuutta ja asianmukaisuutta, sisäisiä kontrolleja, talousarvion toteuttamista ja muita seikkoja, kuten moitteetonta varainhoitoa.

Kaavio

Huomautusten määrä aiheittain

Image

Lähde: Erityisvuosikertomukset virastojen tilinpäätöksistä varainhoitovuodelta 2014.

22.

Katsaus kunkin viraston osalta esitettyihin huomautuksiin esitetään liitteessä II. Seuraavissa kohdissa esitetään yhteenveto yleisimmistä ja/tai erityisen merkittävistä huomautuksista.

Huomautus tilien luotettavuudesta

23.

Edellä mainittujen kahden tiettyjä seikkoja painottavan kappaleen lisäksi esitettiin Euroopan arvopaperimarkkinaviranomaisen osalta tilien luotettavuudesta yksi huomautus, joka koskee tulojen ilmoittamista arvioitujen määrien perusteella tosiasiallisten määrien sijasta.

Huomautukset toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta (sääntöjenmukaisuudesta)

24.

Tähän luokkaan kuuluvat viisi (2013: seitsemän) huomautusta koskevat viittä (2013: seitsemää) virastoa ja liittyvät hankintamenettelyjen puutteisiin tarjouksia koskevien teknisten eritelmien selkeyden ja tarjouspyyntöjen oikea-aikaisuuden osalta sekä avustuksia koskevien kontrollien puutteisiin ja maksujen keräämistä koskevien lakisääteisten määräaikojen noudattamisessa ilmenneisiin ongelmiin.

Huomautukset sisäisistä kontrolleista

25.

Esitetyt seitsemän (2013: 17) huomautusta koskevat seitsemää (2013: kymmentä) virastoa. Kahdessa (2013: kahdessa) tapauksessa huomautukset liittyvät avustuksia koskeviin kontrolleihin ja eräässä (2013: kahdessa) muussa tapauksessa omaisuuserien kontrolleja koskeviin puutteisiin; muut huomautukset koskevat erityyppisiä sisäisten kontrollien puutteita. Sisäisissä kontrolleissa on kaiken kaikkiaan tapahtunut huomattavaa parannusta. Huomautusten lukumäärä on vähentynyt yli 50 prosenttia, eikä sisäisiä kontrolleja koskevien standardien täytäntöönpanon laiminlyöntiä koskevia huomautuksia esitetty lainkaan.

Huomautukset talousarvion toteuttamisesta

26.

Yleisimmin tällä alalla annetaan huomautuksia siitä syystä, että sidottuja määrärahoja on siirretty seuraavalle varainhoitovuodelle suuri määrä. Tämänkaltaiset huomautukset koskivat 28:aa virastoa (2013: 24). Siirtojen suuren määrän katsotaan yleensä olevan vastoin talousarvion vuotuisperiaatetta, ja se voi olla osoitus talousarvion suunnittelu- ja toteutuspuutteista. Tästä huolimatta usein syynä olivat tekijät, joihin virastot eivät (osittain) voi vaikuttaa (esim. laskuja tai kuluilmoituksia ei saada vuoden loppuun mennessä). Siirtojen suurta määrää voidaan myös perustella tukitoimenpiteiden, hankintamenettelyjen tai hankkeiden monivuotisuudella.

27.

Kahdeksassa tapauksessa (2013: seitsemässä) havaittiin, että edellisiltä varainhoitovuosilta siirrettyjä määrärahoja peruuntui suuri määrä. Peruuntumiset osoittavat, että siirretyt määrärahat oli sidottu yliarvioitujen tarpeiden perusteella tai että ne eivät olleet muutoin perusteltuja.

28.

Riittämättömistä sitoumuksista esitettiin kolme (2013: kuusi) huomautusta ja suurista määrärahasiirroista yksi huomautus (2013: kolme).

Muita huomautuksia

29.

Muita huomautuksia esitettiin yhteensä 22 (2013: 22), ja ne koskivat 17:ää virastoa (2013: 15). Huomautuksista seitsemän liittyi moitteetonta varainhoitoa koskeviin kysymyksiin. Seitsemästä huomautuksesta neljä liittyi hankintamenettelyissä ja sopimusten hallinnoinnissa havaittuihin puutteisiin: huomattavien yleiskustannusten ja tuottojen kasautuminen; puutteellinen hintakilpailu liiallisen laatupainotuksen seurauksena; suunnitellut tavoitteet ja toimet eivät olleet riittävän tarkkoja hankintapäätöksen perustelun kannalta; voimassa olevan sopimuksen korvaamisen heikko suunnittelu, joka esti tasapuolisen kilpailun.

30.

Erään viraston tarkastuksen yhteydessä tilintarkastustuomioistuin havaitsi palkkalaskelmissa virheitä, joiden seurauksena osalle henkilöstöä, joka oli otettu EU:n palvelukseen ennen vuonna 2004 voimaan tulleita henkilöstösääntöjä, maksettiin liian vähän palkkaa. Tilintarkastustuomioistuimen pyytämien lisätarkastusten perusteella selvisi, että sama ongelma koski 18:aa muuta virastoa (maksamatta jääneiden palkkaosuuksien kokonaisarvo oli noin 3 78  670 euroa). Asianomaiset määrät olivat kuitenkin merkittäviä ainoastaan kuuden viraston kohdalla, ja asia mainittiin kyseisiä virastoja koskevissa erityisvuosikertomuksissa. Virastojen ja henkilökohtaisten etuuksien hallinto- ja maksutoimiston välillä vallitsee erimielisyys siitä, mikä taho on vastuussa virheistä.

31.

Euroopan ympäristökeskus on tehnyt tukipalvelusopimuksen pilvipalveluiden tarjoajan kanssa hyödyntäen tietotekniikan pääosaston tekemää toimielintenvälistä hankintasopimusta. Sopimusehtojen avulla ei kyetty varmistamaan, että keskukseen sovellettavat Euroopan yhteisöjen erioikeudet ja vapaudet taataan. Sopimusehtojen perusteella ei kyetty myöskään varmistamaan, että yksityisyyden suojaa koskevaa Euroopan unionin perusoikeuskirjan 7 artiklaa noudatetaan. On todennäköistä, että muut virastot käyttävät tällaisia palveluita tulevaisuudessa. On tärkeää, että ne varmistavat, että palvelut tarjoavat täysimääräisen erioikeuksien ja vapauksien suojelun, joka on välttämätön viraston toiminnan ja EU:n kansalaisten yksityisyyden kannalta.

Aiempina vuosina esitettyjen huomautusten seuranta

32.

Vuoden 2014 erityisvuosikertomuksissa esitetään yleiskatsaus seurantatoimista, joita virastot ovat toteuttaneet aiempina vuosina esitettyjen huomautusten perusteella. Liitteestä III käy ilmi, että vuoden 2013 lopussa avoimina olleiden 153 huomautuksen perusteella oli vuonna 2014 saatu korjaavat toimet päätökseen 51 tapauksessa; toimet olivat käynnissä 41 tapauksessa, ja kuuden huomautuksen perusteella ei ollut käynnistetty toimia. Korjaavia toimia ei vaadittu 55 huomautuksen osalta. Ne koskivat lähinnä määrärahasiirtoja, jotka olivat perusteltuja.

JOHTOPÄÄTÖKSET

33.

Kaikki virastot olivat laatineet luotettavat tilinpäätökset. Tilintarkastustuomioistuin esitti kaksi tiettyjä seikkoja painottavaa kappaletta, jotka koskivat eu-LISAa ja Europolin eläkerahastoa.

34.

Tilintarkastustuomioistuin totesi, että tilien perustana olevat toimet olivat lailliset ja asianmukaiset kaikissa virastoissa. Euroopan innovaatio- ja teknologiainstituutin osalta esitettiin tiettyjä seikkoja painottava kappale.

35.

Euroopan ympäristökeskuksen osalta esitettiin yksi pilvipalveluiden käyttöä koskeva huomautus.

36.

Ennen vuonna 2004 voimaan tulleita henkilöstösääntöjä EU:n palvelukseen otetulle henkilöstölle liian pieninä maksettujen palkkojen osalta esitettiin kuusi huomautusta.

37.

Virastot paransivat edelleen menettelyjään toteuttamalla korjaavia toimia tilintarkastustuomioistuimen aiempina vuosina esittämien huomautusten perusteella. Tästä huolimatta parantamisen varaa on yhä, mistä on osoituksena se, että vuoden 2014 osalta esitettiin useita huomautuksia.


(1)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU, Euratom) N:o 966/2012 (EUVL L 298, 26.10.2012, s. 1).

(2)  Komission delegoitu asetus (EU) N:o 1271/2013 (EUVL L 328, 7.12.2013, s. 42), 107 artikla.

(3)  Tiettyjä seikkoja painottavaa kappaletta käytetään, jotta lukija saadaan kiinnittämään huomiota seikkaan, joka ei ole kirjanpidossa olennaisesti virheellinen mutta on siinä määrin merkittävä, että se on perustavanlaatuinen käyttäjien tileistä saaman käsityksen kannalta.


LIITE I

Virastojen tulot (talousarvioon otetut tulot, vahvistetut saamiset ja toteutuneet tulot) ja henkilöstötaulukot

 

2014

2013

Virasto

Vastuupääosasto

Toimintalohko

Talousarvioon otetut tulot (1)

Vahvistetut saamiset (1)

Toteutuneet tulot (1)

Henkilöstötaulukko (2)

Talousarvioon otetut tulot (1)

Vahvistetut saamiset (1)

Toteutuneet tulot (1)

Henkilöstötaulukko (2)

(miljoonaa euroa)

(miljoonaa euroa)

(miljoonaa euroa)

(miljoonaa euroa)

(miljoonaa euroa)

(miljoonaa euroa)

Sääntelyvirastot

Euroopan lääkevirasto – EMA

SANCO

Terveys- ja kuluttaja-asiat

282

311

272

599

252

269

240

611

Sisämarkkinoilla toimiva yhdenmukaistamisvirasto – OHIM

MARKT

Sisämarkkinat

194

196

196

844

418

189

189

861

Euroopan lentoturvallisuusvirasto – EASA

MOVE

Liikenne ja liikkuminen

162

145

137

685

151

125

125

692

Euroopan unionin jäsenvaltioiden operatiivisesta ulkorajayhteistyöstä huolehtiva virasto – FRONTEX

HOME

Sisäasiat

98

87

87

152

94

92

92

153

Euroopan poliisivirasto – EUROPOL

HOME

Sisäasiat

84

85

85

450

83

83

83

457

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen – EFSA

SANCO

Terveys- ja kuluttaja-asiat

80

80

80

344

76

76

76

351

Euroopan meriturvallisuusvirasto – EMSA

MOVE

Liikenne ja liikkuminen

58

58

58

210

57

58

56

213

Euroopan tautien ehkäisy- ja valvontakeskus – ECDC

SANCO

Terveys- ja kuluttaja-asiat

60

59

59

194

58

59

59

198

Euroopan unionin elinten käännöskeskus – CDT

LANGUAGE

Kielipalvelut

56

48

47

203

52

54

50

206

Euroopan ympäristökeskus – EEA

ENV-CLIM

Ympäristö

43

53

52

135

49

63

63

138

Euroopan oikeudellisen yhteistyön yksikkö – EUROJUST

HOME

Oikeusasiat

34

34

34

209

32

32

32

213

Euroopan kemikaalivirasto – ECHA

Yritys- ja teollisuustoiminta

Yritystoiminta

33

37

37

495

99

98

98

503

Euroopan rautatievirasto – ERA

MOVE

Liikenne ja liikkuminen

26

26

26

140

26

26

26

143

Euroopan unionin perusoikeusvirasto – FRA

JUSTICE

Oikeusasiat

21

21

21

75

22

22

22

78

Euroopan pankkiviranomainen – EBA

MARKT

Sisämarkkinat

34

34

34

111

26

26

26

93

Euroopan elin- ja työolojen kehittämissäätiö – EUROFOUND

EMPL

Työllisyys- ja sosiaaliasiat

21

21

21

99

21

21

21

101

Euroopan koulutussäätiö – ETF

EAC

Koulutus ja kulttuuri

20

21

21

94

20

22

22

96

Euroopan arvopaperimarkkinaviranomainen – ESMA

MARKT

Sisämarkkinat

33

32

32

133

28

30

30

121

Euroopan ammatillisen koulutuksen kehittämiskeskus – CEDEFOP

EAC

Koulutus ja kulttuuri

18

17

17

98

19

18

18

100

Euroopan vakuutus- ja lisäeläkeviranomainen – EIOPA

MARKT

Sisämarkkinat

22

22

22

87

19

18

18

80

Euroopan huumausaineiden ja niiden väärinkäytön seurantakeskus – EMCDDA

HOME

Sisäasiat

15

16

16

82

16

16

16

84

Euroopan työturvallisuus- ja työterveysvirasto – EU-OSHA

EMPL

Työllisyys- ja sosiaaliasiat

15

15

15

43

15

16

16

44

Yhteisön kasvilajikevirasto – CPVO

SANCO

Maatalous ja maaseudun kehittäminen

15

13

13

47

14

13

13

48

Еuroopan GNSS-virasto – GSA

Yritys- ja teollisuustoiminta

Yritystoiminta

25

358

358

96

14

54

54

77

Euroopan kalastuksenvalvontavirasto – EFCA

MARE

Meri- ja kalastusasiat

9

9

9

53

9

9

9

54

Euroopan tasa-arvoinstituutti – EIGE

JUSTICE

Oikeusasiat

7

7

7

29

7

8

8

30

Euroopan poliisiakatemia – CEPOL

HOME

Sisäasiat

9

9

9

27

8

9

9

28

Euroopan unionin verkko- ja tietoturvavirasto – ENISA

INFSO

Tietoyhteiskunta ja viestimet

10

10

10

48

10

10

9

47

Energia-alan sääntelyviranomaisten yhteistyövirasto – ACER

ENER

Energia

11

11

11

54

12

12

12

49

Euroopan turvapaikka-asioiden tukivirasto – EASO

HOME

Sisäasiat

16

13

13

51

11

10

10

45

Euroopan sähköisen viestinnän sääntelyviranomaisten yhteistyöelimen virasto – BEREC

INFSO

Tietoyhteiskunta ja viestimet

4

4

4

16

4

4

4

16

Vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alueen laaja-alaisten tietojärjestelmien operatiivisesta hallinnoinnista vastaava eurooppalainen virasto – eu-LISA

HOME

Sisäasiat

65

57

57

120

34

19

19

120

Toimeenpanovirastot

Koulutuksen, audiovisuaalialan ja kulttuurin toimeenpanovirasto – EACEA

EAC

Koulutus ja kulttuuri

47

47

47

108

51

52

52

105

Tutkimuksen toimeenpanovirasto – REA

RTD

Tutkimus ja innovointi

52

52

52

145

47

47

47

140

Euroopan tutkimusneuvoston toimeenpanovirasto – ERCEA

RTD

Tutkimus ja innovointi

36

36

36

100

40

40

40

100

Pienistä ja keskisuurista yrityksistä vastaava toimeenpanovirasto – EASME (aiemmin EACI)

ENER

Energia, yrittäjyys ja innovointi

24

25

25

77

16

16

16

37

Innovoinnin ja verkkojen toimeenpanovirasto – INEA (aiemmin TEN-TEA)

MOVE

Liikenne ja liikkuminen

13

14

14

49

10

10

10

33

Kuluttaja-, terveys-, maatalous- ja elintarvikeasioiden toimeenpanovirasto – CHAFEA (aiemmin EAHC)

SANCO

Kuluttaja-asiat

7

7

7

12

7

7

7

12

Muut elimet

Euroopan innovaatio- ja teknologiainstituutti – EIT

EAC

Innovointi ja teknologia

175

167

167

39

99

97

97

34

Euratomin hankintakeskus (3)EURATOM

ENER & RTD

Energia ja innovointi

0,1

0,1

0,1

25

0,1

0,1

0,1

25

Europolin eläkerahasto – EPF

HOME

Europolin hallintomenot

Ei relevantti

Ei relevantti

Ei relevantti

Ei relevantti

Ei relevantti

Ei relevantti

Ei relevantti

Ei relevantti

Yhteensä

1  934

2  257

2  208

6  578

2  026

1  830

1  794

6  536

 

 

 

 

 

 

2014

2013

 

 

 

 

Komission tuen osuus virastojen tuloista:

60,5 %

51,9 %

 

 

 

 

Virastojen talousarvioon otetut tulot EU:n yleiseen talousarvioon verrattuna:

1,4 %

1,4 %

 

 

 

 

Virastojen henkilöstötaulukko EU:n yleisen talousarvion kokonaismäärään verrattuna:

14,1 %

14,0 %

 

 

 


(1)  Euratomin hankintakeskus ei ole osa konsolidoitua EU:n tilinpäätöstä.

(2)  EU:n vuoden 2013/2014 konsolidoidun tilinpäätöksen mukaisesti.

(3)  Ainoastaan vakinaiset ja väliaikaiset EU:n toimihenkilöt (AD, AST ja AST/SC) henkilöstötaulukon mukaisesti.


LIITE II

Tilintarkastustuomioistuimen vuonna 2014 esittämät huomautukset; huomautukset eivät aseta sen lausuntoa kyseenalaiseksi

 

Huomautusten kokonaismäärä

Tilien luotettavuus

Toimien laillisuus/asianmukaisuus

Sisäiset kontrollit

Talousarvion toteuttaminen

Muut huomautukset

Hankintamenet-telyjen puutteet

Avustusten kontrollipuutteet

Siirrot ilman oikeudellista sitoumusta

Maksujen keräämisviiveet

Käyttöomaisuuden / inventoinnin kontrollipuutteet

Puutteelliset avustusten kontrollit

Muut

Siirtojen suuri määrä

Määrärahasiirtojen suuri määrä

Vuodelta 2013 tehtyjen siirtojen suuri peruuntumis-aste

Riittämättömät sitoumukset

Muut

Varain-hoidon moitteet-tomuus

Virheet henkilöstön palkkojen laskennassa

Henkilöstön suuri vaihtuvuus

Muut

1

ACER- Ljubljana

3

 

 

 

 

 

 

 

 

X

 

 

 

X

 

 

 

X

2

BEREC -Riika

3

 

 

 

 

 

 

 

 

X

X

 

 

X

 

 

 

 

3

CdT – Luxemburg

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

X

 

 

 

4

CEDEFOP – Thessaloniki

0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

CEPOL – Budapest

2

 

 

 

 

 

 

 

 

X

 

X

 

 

 

 

 

 

6

CHAFEA – Luxemburg

1

 

 

 

 

 

 

 

 

X

 

 

 

 

 

 

 

 

7

CPVO – Angers

2

 

 

 

 

 

 

 

X

 

 

 

 

 

 

 

 

X

8

EACEA – Bryssel

1

 

 

 

 

 

 

 

 

X

 

 

 

 

 

 

 

 

9

EASA – Köln

2

 

 

 

 

 

 

 

 

X

 

 

 

 

X

 

 

 

10

EASME – Bryssel

3

 

 

 

 

 

 

 

 

X

 

X

X

 

 

 

 

 

11

EASO – Valletta

7

 

 

 

X

 

 

 

X

X

 

X

X

 

X

 

X

 

12

EBA – Lontoo

1

 

 

 

 

 

 

 

 

X

 

 

 

 

 

 

 

 

13

ECDC – Tukholma

1

 

 

 

 

 

 

 

 

X

 

 

 

 

 

 

 

 

14

ECHA – Helsinki

2

 

 

 

 

 

 

 

 

X

 

 

 

X

 

 

 

 

15

EEA – Kööpenhamina

3

 

X

 

 

 

 

X

 

 

 

 

 

 

 

 

 

X

16

EFCA – Vigo

0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17

EFSA – Parma

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

X

 

 

18

EIGE – Vilna

1

 

 

 

 

 

 

 

 

X

 

 

 

 

 

 

 

 

19

EIOPA – Frankfurt

1

 

 

 

 

 

 

 

 

X

 

 

 

 

 

 

 

 

20

EIT – Budapest

4

 

 

 

 

 

 

X

 

 

 

 

X

 

 

 

X

X

21

EMA – Lontoo

4

 

 

 

 

X

X

 

 

 

 

 

 

 

X

 

 

X

22

EMCDDA – Lissabon

1

 

 

 

 

 

 

 

 

X

 

 

 

 

 

 

 

 

23

EMSA – Lissabon

0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24

ENISA – Heraklion

1

 

 

 

 

 

 

 

 

X

 

 

 

 

 

 

 

 

25

EPF – Haag

0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

26

ERA – Valenciennes

2

 

 

 

 

 

 

 

 

X

 

 

 

 

X

 

 

 

27

ERCEA – Bryssel

1

 

 

 

 

 

X

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

28

ESMA – Pariisi

4

X

X

 

 

 

 

 

 

X

 

X

 

 

 

 

 

 

29

ETF – Torino

3

 

 

 

 

 

 

 

 

X

 

X

 

 

 

X

 

 

30

EU-LISA – Tallinna

2

 

 

 

 

 

 

 

 

X

 

X

 

 

 

 

 

 

31

EU-OSHA – Bilbao

2

 

 

 

 

 

 

 

 

X

 

 

 

 

 

X

 

 

32

EURATOM – Luxemburg

0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

33

EUROFOUND – Dublin

2

 

 

 

 

 

 

 

 

X

 

 

 

 

 

X

 

 

34

EUROJUST – Haag

2

 

 

 

 

 

 

 

 

X

 

 

 

X

 

 

 

 

35

EUROPOL – Haag

2

 

 

 

 

 

 

 

 

X

 

X

 

 

 

 

 

 

36

FRA – Wien

2

 

 

 

 

 

 

 

 

X

 

 

 

 

 

X

 

 

37

FRONTEX – Varsova

4

 

 

X

 

 

 

 

 

X

 

 

 

 

 

 

 

XX

38

GSA – Praha

3

 

 

 

 

 

 

 

 

X

 

 

 

 

XX

 

 

 

39

INEA – Bryssel

1

 

 

 

 

 

 

 

 

X

 

 

 

 

 

 

 

 

40

OHIM – Alicante

4

 

 

 

 

 

 

 

X

X

 

X

 

 

 

X

 

 

41

REA – Bryssel

0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yhteensä:

79

1

2

1

1

1

2

2

3

28

1

8

3

4

7

6

2

7

Kaikki yhteensä:

1

5

7

44

22

 

1 %

6 %

9 %

56 %

28 %


LIITE III

Vuosia 2012 ja 2013 koskevien avoinna olevien huomautusten seuranta; huomautukset eivät aseta tilintarkastustuomioistuimen lausuntoja kyseenalaiseksi

 

Yhteensä

Toteutettu

Kesken

Tekemättä

Ei relevantti

Sääntelyvirastot

1

Euroopan lääkevirasto – EMA

1

1

 

 

 

2

Sisämarkkinoilla toimiva yhdenmukaistamisvirasto – OHIM

4

1

1

1

1

3

Euroopan lentoturvallisuusvirasto – EASA

3

 

2

 

1

4

Euroopan unionin jäsenvaltioiden operatiivisesta ulkorajayhteistyöstä huolehtiva virasto – FRONTEX

11

3

4

 

4

5

Euroopan poliisivirasto – EUROPOL

3

 

2

 

1

6

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen – EFSA

3

2

1

 

 

7

Euroopan meriturvallisuusvirasto – EMSA

3

1

2

 

 

8

Euroopan tautien ehkäisy- ja valvontakeskus – ECDC

6

1

1

 

4

9

Euroopan unionin elinten käännöskeskus – CDT

5

3

1

1

 

10

Euroopan ympäristökeskus – EEA

2

 

2

 

 

11

Euroopan oikeudellisen yhteistyön yksikkö – EUROJUST

3

1

1

 

1

12

Euroopan kemikaalivirasto – ECHA

2

 

 

 

2

13

Euroopan rautatievirasto – ERA

6

2

4

 

 

14

Euroopan unionin perusoikeusvirasto – FRA

2

 

 

 

2

15

Euroopan pankkiviranomainen – EBA

3

 

1

 

2

16

Euroopan elin- ja työolojen kehittämissäätiö – EUROFOUND

5

2

1

 

2

17

Euroopan koulutussäätiö – ETF

1

 

1

 

 

18

Euroopan arvopaperimarkkinaviranomainen – ESMA

10

4

5

 

1

19

Euroopan ammatillisen koulutuksen kehittämiskeskus – CEDEFOP

0

 

 

 

 

20

Euroopan vakuutus- ja lisäeläkeviranomainen – EIOPA

4

2

 

 

2

21

Euroopan huumausaineiden ja niiden väärinkäytön seurantakeskus – EMCDDA

4

3

 

 

1

22

Euroopan työturvallisuus- ja työterveysvirasto – EU-OSHA

2

 

 

 

2

23

Yhteisön kasvilajikevirasto – CPVO

3

2

 

 

1

24

Еuroopan GNSS-virasto – GSA

2

 

 

 

2

25

Euroopan kalastuksenvalvontavirasto – EFCA

2

 

 

 

2

26

Euroopan tasa-arvoinstituutti – EIGE

3

2

 

 

1

27

Euroopan poliisiakatemia – CEPOL

8

4

3

 

1

28

Euroopan unionin verkko- ja tietoturvavirasto – ENISA

5

1

1

 

3

29

Energia-alan sääntelyviranomaisten yhteistyövirasto – ACER

5

4

 

 

1

30

Euroopan turvapaikka-asioiden tukivirasto – EASO

8

 

3

2

3

31

Euroopan sähköisen viestinnän sääntelyviranomaisten yhteistyöelimen virasto – BEREC

6

2

2

 

2

32

Vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alueen laaja-alaisten tietojärjestelmien operatiivisesta hallinnoinnista vastaava eurooppalainen virasto – eu-LISA

8

2

1

1

4

Toimeenpanovirastot

33

Koulutuksen, audiovisuaalialan ja kulttuurin toimeenpanovirasto – EACEA

1

 

 

 

1

34

Tutkimuksen toimeenpanovirasto – REA

0

 

 

 

 

35

Euroopan tutkimusneuvoston toimeenpanovirasto – ERCEA

0

 

 

 

 

36

Pienistä ja keskisuurista yrityksistä vastaava toimeenpanovirasto – EASME (aiemmin EACI)

1

 

 

1

 

37

Innovoinnin ja verkkojen toimeenpanovirasto – INEA (aiemmin TEN-TEA)

3

2

 

 

1

38

Kuluttaja-, terveys-, maatalous- ja elintarvikeasioiden toimeenpanovirasto – CHAFEA (aiemmin EAHC)

2

 

 

 

2

Muut elimet

39

Euroopan innovaatio- ja teknologiainstituutti – EIT

9

4

2

 

3

40

Euratomin hankintakeskus – EURATOM

3

2

 

 

1

41

Europolin eläkerahasto – EPF

1

 

 

 

1

Yhteensä

153

51

41

6

55


Top