Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013TA0110(05)

    Kertomus ITERistä ja fuusioenergian kehittämisestä vastaavan eurooppalaisen yhteisyrityksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2011 sekä yhteisyrityksen vastaukset

    EUVL C 6, 10.1.2013, p. 36–45 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    10.1.2013   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    C 6/36


    KERTOMUS

    ITERistä ja fuusioenergian kehittämisestä vastaavan eurooppalaisen yhteisyrityksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2011 sekä yhteisyrityksen vastaukset

    2013/C 6/05

    JOHDANTO

    1.

    Eurooppalainen yhteisyritys ITERiä (1) ja fuusioenergian kehittämistä varten perustettiin 35 vuoden jaksoksi maaliskuussa 2007 (2). Fuusiotoimintojen kehittely on keskitetty Ranskan Cadaracheen, mutta yhteisyrityksen toimipaikka on Barcelonassa.

    2.

    Yhteisyrityksen tehtävänä on (3):

    a)

    vastata Euratomin osuudesta fuusioenergia-alan kansainvälisessä ITER-organisaatiossa (4)

    b)

    vastata Euratomin osuudesta Japanin kanssa toteutettavissa fuusioenergian nopeaan toteuttamiseen tähtäävissä laajemman lähestymistavan toimissa (yhteiset täydentävät fuusiotutkimustoimet) ja

    c)

    valmistella ja koordinoida toimintaohjelmaa, jolla valmistellaan koefuusioreaktorin ja muiden asiaan liittyvien laitteistojen, kuten kansainvälisen fuusiomateriaalien säteilytyslaitoksen (International Fusion Materials Irradiation Facility), rakentamista.

    3.

    Yhteisyrityksen osakkaita ovat Euroopan atomienergiayhteisö (Euratom), jota edustaa Euroopan komissio, Euratomin jäsenvaltiot sekä kolmannet maat, jotka ovat tehneet Euratomin kanssa yhteistyösopimuksen hallitun ydinfuusion alalla ja ilmaisseet halukkuutensa tulla yhteisyrityksen osakkaiksi (31. joulukuuta 2011: Sveitsi).

    TARKASTUSLAUSUMAN PERUSTANA OLEVAT TIEDOT

    4.

    Tilintarkastustuomioistuimen valitsema tarkastuksen lähestymistapa käsittää analyyttiset tarkastusmenetelmät, tapahtumien testaamisen yhteisyrityksen tasolla sekä valvontajärjestelmien keskeisten menettelyiden arvioinnin. Tämän lisäksi tilintarkastustuomioistuin hyödyntää muiden tarkastajien työhön perustuvaa todentavaa aineistoa (kun relevanttia aineistoa on saatavilla) ja analysoi johdon antamia tietoja.

    TARKASTUSLAUSUMA

    5.

    Tilintarkastustuomioistuin on tarkastanut Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 287 artiklan 1 kohdan mukaisesti ITERistä ja fuusioenergian kehittämisestä vastaavan eurooppalaisen yhteisyrityksen tilinpäätöksen (5) ja tilien perustana olevien toimien laillisuuden ja asianmukaisuuden. Tilinpäätös sisältää ”tilinpäätösasiakirjat” (6) ja ”selvityksen talousarvion toteuttamisesta” (7)31. joulukuuta 2011 päättyneeltä varainhoitovuodelta.

    6.

    Tilintarkastustuomioistuimen tarkastuslausuma annetaan Euroopan parlamentille ja neuvostolle neuvoston asetuksen (EY, Euratom) N:o 1605/2002 185 artiklan 2 kohdan mukaisesti (8).

    Johdon vastuu

    7.

    Tulojen ja menojen hyväksyjänä pääjohtaja toteuttaa tulot ja menot sisältävää talousarviota yhteisyrityksen taloushallintoa koskevien sääntöjen mukaisesti omalla vastuullaan ja hyväksyttyjen määrärahojen rajoissa (9). Pääjohtajan vastuulla on kehittää (10) sellainen organisaatiorakenne sekä sisäiset hallinto- ja valvontajärjestelmät ja -menettelyt, joiden pohjalta on toisaalta mahdollista laatia tilinpäätös (11), jossa ei ole petoksesta tai virheestä johtuvia olennaisesti virheellisiä tietoja, ja toisaalta varmistaa tilien perustana olevien toimien laillisuus ja asianmukaisuus.

    Tarkastajan vastuu

    8.

    Tilintarkastustuomioistuimen vastuulla on antaa tarkastuksensa perusteella tarkastuslausuma yhteisyrityksen tilinpäätöksen luotettavuudesta sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta.

    9.

    Tilintarkastustuomioistuin toimitti tarkastuksensa kansainvälisten tarkastusstandardien ja eettisten ohjeiden (IFAC ja ISSAI) (12) mukaisesti. Kyseisissä standardeissa edellytetään, että tilintarkastustuomioistuin noudattaa eettisiä ja ammatillisia ohjeita ja suunnittelee ja toimittaa tarkastuksen siten, että sen avulla saadaan kohtuullinen varmuus siitä, onko tilinpäätöksessä olennaisia virheitä ja ovatko tilien perustana olevat toimet lailliset ja asianmukaiset.

    10.

    Tilintarkastustuomioistuimen tarkastuksen osana toteutetaan menettelyjä, joiden tarkoituksena on saada todentavaa aineistoa tilinpäätökseen sisältyvistä määristä ja tilinpäätöstiedoista ja tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta. Tilintarkastustuomioistuimen tehtävänä on valita sovellettavat menettelyt sekä arvioida, kuinka suuri on riski, että tilinpäätökseen sisältyy petoksista tai virheistä johtuvia olennaisesti virheellisiä tietoja tai laittomia tai sääntöjenvastaisia toimia. Kyseisissä riskinarvioinneissa arvioidaan tarkastuskohteen sisäistä valvontaa tilinpäätöksen laatimisen ja esittämisen kannalta, ja tämän pohjalta suunnitellaan tilanteeseen sopivat tarkastusmenettelyt. Tilintarkastustuomioistuimen tarkastuksen yhteydessä arvioidaan myös sovellettujen tilinpäätösperiaatteiden ja johdon esittämien kirjanpidollisten arvioiden asianmukaisuutta sekä tilinpäätöksen yleistä esittämistapaa.

    11.

    Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että saatu todentava aineisto on riittävä ja sopiva jäljempänä esitettävien lausumien perustaksi.

    Lausuma tilien luotettavuudesta

    12.

    Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että yhteisyrityksen tilinpäätös antaa olennaisilta osiltaan oikeat ja riittävät tiedot yhteisyrityksen taloudellisesta asemasta 31. päivältä joulukuuta 2011 sekä toimien tuloksista ja rahavirroista päättyneeltä varainhoitovuodelta yhteisyrityksen taloushallintoa koskevien sääntöjen mukaisesti.

    Lausuma tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta

    13.

    Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että ITERistä ja fuusioenergian kehittämisestä vastaavan eurooppalaisen yhteisyrityksen 31. päivänä joulukuuta 2011 päättyneeltä varainhoitovuodelta annetun tilinpäätöksen perustana olevat toimet ovat olennaisilta osiltaan lailliset ja asianmukaiset.

    14.

    Jäljempänä kohdissa 15–32 esitettävät huomautukset eivät aseta tilintarkastustuomioistuimen lausumia kyseenalaiseksi.

    TALOUSARVIO- JA VARAINHALLINTOA KOSKEVAT HUOMAUTUKSET

    Talousarvion toteuttaminen

    15.

    Käytettävissä olevien maksusitoumusmäärärahojen käyttöaste oli 99,7 prosenttia ja maksumäärärahojen käyttöaste 85,7 prosenttia. Toimintaan käytettävissä olleista 611 miljoonan euron maksusitoumusmäärärahoista 42 prosenttia pantiin täytäntöön suorien yksittäisten sitoumusten kautta ja 58 prosenttia kokonaissitoumusten kautta.

    YHTEISYRITYKSEN VALVONTAJÄRJESTELMIEN KESKEISIÄ MENETTELYJÄ KOSKEVAT HUOMAUTUKSET

    16.

    Tilintarkastustuomioistuin on aiemmin raportoinut, että yhteisyrityksen sisäisen valvonnan järjestelmiä ei ollut saatettu täyteen valmiuteen eikä niitä ollut pantu täytäntöön yhteisyrityksen taloushallintoa koskevien sääntöjen mukaisesti (13). Yhteisyrityksen sisäinen tarkastaja antoi 31. toukokuuta 2010 kertomuksen, jossa kannettiin huolta hyväksymiskierron asianmukaisuudesta ja tehtävien pitämisestä erillään.

    17.

    Vastauksena kertomukseen hallintoneuvosto hyväksyi kesäkuussa 2010 hallinnon parantamissuunnitelman sekä ehdotuksen organisaatiorakenteen muuttamisesta ja hyväksymiskierron vahvistamisesta. Huomattavaa edistystä on saavutettu (14), mutta useita toimintoja on yhä aihetta panna täytäntöön:

    talousarviota, varainhoitoa ja toimintaa koskevien tietojen hallinnointiin tarkoitettu integroitu väline ei vielä ole käytössä

    järjestelmän, jolla seurataan hankkeen toteuttamista ja talousarvion täytäntöönpanoa, odotetaan olevan toiminnassa vuoden 2012 kolmannella vuosineljänneksellä

    tilinpitäjä ei ole saattanut päätökseen toimien perustana olevien järjestelmien validointia, ja sitä olisi jatkettava vuonna 2012 (15)

    avustuksia ja toimintasopimuksia varten ei ole hyväksytty kattavaa jälkitarkastusstrategiaa (ks. kohdat 22 ja 23)

    toimintasuunnitelmia, jotka yhteisyritys on hyväksynyt rahoitusprosesseihin, avustusten hallinnointiin ja asiantuntijoiden kanssa tehtyihin sopimuksiin kohdistuvan sisäisen tarkastuksen perusteella, ei ole pantu täytäntöön kokonaisuudessaan (16)

    koko organisaation tasolla ei ole toteutettu riskinarviointia.

    Hankintamenettelyt ja avustukset

    18.

    Kuten yhteisyritystä koskevassa vuoden 2010 kertomuksessa on mainittu (17), yhteisyrityksen on aihetta lisätä toimiaan kilpailun edistämiseksi. Vuonna 2011 tehdyissä operatiivisissa hankintamenettelyissä saatujen tarjousten määrä oli yhä alhainen (18) – tarjouksia oli keskimäärin kaksi – ja avustusten osalta ehdotuksia saatiin yleensä keskimäärin ainoastaan yksi kutakin ehdotuspyyntöä kohti.

    19.

    Eräässä tapauksessa avoimen menettelyn peruuttamista ja korvaamista neuvottelumenettelyllä ei perusteltu asianmukaisesti. Eräässä toisessa tapauksessa yhteisyritys päätti neuvotella kahden yrityksen kanssa, jotka olivat esittäneet tarjouksen avoimen menettelyn yhteydessä (vaikka toinen yrityksistä ei ollut teknisesti sopiva). Kolmannessa tapauksessa ei perusteltu asianmukaisesti neuvottelumenettelyn käyttöä eikä sopimuksen kohteena olleita määriä eikä hintaa.

    20.

    Tilintarkastustuomioistuimen toimittama tarkastus vahvisti sisäisen tarkastuksen vuonna 2011 tekemät havainnot hankintamenettelyn alalla erityisesti seuraavissa tapauksissa:

    tulevien tarjouskilpailujen julkisuutta ei pyritä edistämään ennakkoilmoituksen avulla (19)

    sopimusvelvoitteisiin liittyvien muutosten jäljittämiseen ja hallinnointiin ei ole järjestelmää, joten kuluihin liittyviä poikkeamia ei kyetä havaitsemaan ja korjaamaan

    hankintamenettely kestää usein liian kauan ja tarjousasiakirjojen valmistelussa ilmenee tehottomuutta

    kustannusarvioita ei ole dokumentoitu hyvin.

    21.

    Tarkastuksen yhteydessä kävi myös ilmi, että hankintasopimuksiin ja avustussopimuksiin liittyvien maksujen suorittamiseen sovellettavia ennakkotarkastusmenettelyitä ei ole dokumentoitu riittävästi (20).

    Hankintojen ja avustusten laadunvarmennustarkastukset ja jälkitarkastukset

    22.

    Yhteisyrityksellä on tarkastusjärjestelmä (21), jonka avulla tutkitaan, ovatko toimeksisaajat noudattaneet laadunvarmennusta koskevia vaatimuksia (22). Tarkastukset eivät kuitenkaan kata sopimusten täytäntöönpanoon liittyviä taloudellisia näkökohtia.

    23.

    Yhteisyritys käynnisti vuoden 2011 aikana jälkitarkastukset, joiden tarkoituksena oli arvioida myönnettyjen avustusten täytäntöönpanon laillisuutta ja sääntöjenmukaisuutta. Edistystä on tapahtunut (23), mutta yhteisyritykseltä puuttuu yhä kokonaisvaltainen jälkitarkastusstrategia. Avustus- ja hankintasopimusten täytäntöönpanon olisi kuuluttava tällaisen strategian piiriin.

    MUUT KYSYMYKSET

    Teollis- ja tekijänoikeudet ja teollisuuspolitiikka

    24.

    Hallintoneuvosto hyväksyi 28. maaliskuuta 2012 yhteisyrityksen teollis- ja tekijänoikeuksia ja tiedon levittämistä koskevan politiikan. Politiikan täytäntöönpanosta ei ollut kuitenkaan tilintarkastustuomioistuimen tarkastuksen aikaan (huhtikuu 2012) laadittu tarkkoja ohjeita, vaikka sitä edellytetään yhteisyrityksen perussäännössä (24).

    25.

    Hallintoneuvosto ei vielä ole hyväksynyt perussäännössä edellytettyä teollisuuspolitiikkaa (25).

    Osakkaiden rahoitusosuuksien viivästyminen

    26.

    Osakkaista 12 maksoi vuoden 2011 rahoitusosuutensa yhteisyritykselle myöhässä.

    Komission sisäisen tarkastuksen osasto

    27.

    Hallintoneuvosto hyväksyi komission sisäisen tarkastuksen osaston toimenkuvauksen 25. marraskuuta 2011, kuten myös koordinoidun strategisen tarkastussuunnitelman vuosille 2012–2014. Yhteisyrityksen taloushallintoa koskevia sääntöjä on mukautettu vastaavasti sisällyttämällä sääntöihin puiteasetuksen säännökset (26), joissa viitataan komission sisäisen tarkastajan toimivaltuuksiin.

    Taloushallintoa koskevat säännöt ja niiden soveltamissäännöt

    28.

    Tilintarkastustuomioistuin antoi 9. lokakuuta 2008 lausunnon nro 4/2008 fuusioenergian (Fusion for Energy) kehittämisestä vastaavan eurooppalaisen yhteisyrityksen taloushallintoa koskevista säännöistä. Lausunto sisälsi 50 suositusta. Yhteisyrityksen hallintoneuvosto päätti 1. kesäkuuta 2011 pitämässään kokouksessa pitkälti hyväksyä tilintarkastustuomioistuimen huomautukset (37 suositusta hyväksyttiin kokonaisuudessaan, 11 hyväksyttiin kommentein ja ainoastaan kaksi hylättiin) ja muuttaa taloushallintoa koskevia sääntöjään huomautusten mukaisesti (27).

    29.

    Tilintarkastustuomioistuin katsoo kuitenkin, että yhteisyrityksen soveltamissäännöt poikkeavat tietyiltä osin (28) ilman riittävää perustetta EU:n yleisen varainhoitoasetuksen soveltamissäännöistä.

    EU:n rahoitusosuus ITERin rakennusvaiheelle

    30.

    Neuvosto hyväksyi heinäkuussa 2010 (29) tarkistetun talousarviolaskelman, joka koskee yhteisyrityksen osuutta ITERin rakennusvaiheelle; osuus on suuruudeltaan 6,6 miljardia euroa (arvo vuonna 2008), eli kaksinkertainen alkuperäiseen arvioon verrattuna. Kuten sisäisen tarkastajan raportista ilmenee (30), yhteisyrityksellä ei vielä ole välinettä arvioiden paikkansapitävyyden säännölliseen seurantaan ja raportointiin mahdollisista poikkeamista.

    Aiemmin esitettyjen huomautusten seuranta

    ITER-hankkeen rahoituksen eteneminen vuosille 2012–2013

    31.

    Neuvosto, Euroopan parlamentti ja komissio sopivat 1. joulukuuta 2011 ITER-hankkeeseen liittyvien 1 300 miljoonan euron lisäkustannusten rahoittamisesta kaudella 2012–2013 (31).

    Isäntävaltiota koskeva sopimus

    32.

    Espanjan kuningaskunnan kanssa 28. kesäkuuta 2007 tehdyn isäntävaltiosopimuksen mukaan yhteisyrityksen käyttöön olisi pitänyt antaa pysyvät tilat kesäkuuhun 2010 mennessä. Näin ei ollut kuitenkaan tapahtunut tarkastuksen toimittamisajankohtaan mennessä (huhtikuu 2012).

    Tilintarkastustuomioistuin on hyväksynyt tämän kertomuksen Luxemburgissa 15 päivänä marraskuuta 2012 pitämässään kokouksessa.

    Tilintarkastustuomioistuimen puolesta

    Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

    presidentti


    (1)  ITER: International Thermonuclear Experimental Reactor (kansainvälinen lämpöydinkoereaktori).

    (2)  Neuvoston päätös 2007/198/Euratom, tehty 27 päivänä maaliskuuta 2007, eurooppalaisen yhteisyrityksen perustamisesta ITERiä ja fuusioenergian kehittämistä varten sekä etujen myöntämisestä perustettavalle yhteisyritykselle (EUVL L 90, 30.3.2007, s. 58).

    (3)  Liitteessä esitetään tiedotustarkoituksessa yhteenveto yhteisyrityksen vastuualueista, toiminnoista ja resursseista.

    (4)  Fuusioenergia-alan kansainvälinen ITER-organisaatio perustettiin lokakuussa 2007 alun perin 35 vuoden jaksoksi. Organisaation tehtävänä on panna täytäntöön ITER-hanke, jonka avulla pyritään osoittamaan tieteellisesti ja teknologisesti fuusioenergian toteutettavuus energianlähteenä. Organisaatioon kuuluvat Euratom, Kiinan kansantasavalta, Intian tasavalta, Japani, Korean tasavalta, Venäjän federaatio ja Yhdysvallat.

    (5)  Tilintarkastustuomioistuin vastaanotti alustavan tilinpäätöksen 1. maaliskuuta 2012. Tilinpäätökseen on liitetty mukaan varainhoitovuoden talousarvio- ja varainhallintoa koskeva selvitys, jossa muun muassa annetaan tiedot määrärahojen täytäntöönpanoasteesta.

    (6)  Tilinpäätös sisältää taseen, tuloslaskelman, rahavirtalaskelman, nettovarallisuuden muutoksia koskevan laskelman sekä tilinpäätöksen liitetiedot, joihin sisältyy kuvaus keskeisistä tilinpäätöksen laatimisperiaatteista ja muut liitetiedot.

    (7)  Selvitys talousarvion toteuttamisesta sisältää talousarvion toteutumalaskelman liitteineen.

    (8)  EYVL L 248, 16.9.2002, s. 1.

    (9)  Komission asetus (EY, Euratom) N:o 2343/2002 (EYVL L 357, 31.12.2002, s. 72), 33 artikla.

    (10)  Asetus (EY, Euratom) N:o 2343/2002, 38 artikla.

    (11)  EU:n elinten tilinpäätöksiä ja kirjanpitoa koskevat säännöt on esitetty asetuksen (EY, Euratom) N:o 2343/2002 VII osaston 1 ja 2 luvussa. Asetusta on viimeksi muutettu asetuksella (EY, Euratom) N:o 652/2008 (EUVL L 181, 10.7.2008, s. 23). Säännöt on liitetty sellaisenaan ITERistä ja fuusioenergian kehittämisestä vastaavan yhteisyrityksen taloushallintoa koskeviin sääntöihin.

    (12)  Kansainvälinen tilintarkastajaliitto (International Federation of Accountants, IFAC) ja ylimpien tarkastuselinten kansainväliset standardit (International Standards of Supreme Audit Institutions, ISSAI).

    (13)  Varainhoitovuoden 2009 kertomuksen kohdassa 21 viitattiin yhteisyrityksen osastorakenteen uudelleenjärjestelyyn, joka tilintarkastustuomioistuimen näkemyksen mukaan herätti kysymyksen taloudellisten ja operatiivisten toimintojen pitämisestä erillään.

    (14)  Vuoden 2011 aikana saatettiin päätökseen ITER-osaston päällikön, hallintopäällikön ja talousarvio- ja varainhoitoyksikön päällikön valintamenettely ja nimittäminen. Hanketiimipäälliköiden nimittäminen ja ABAC Contracts -sovelluksen käyttöönotto oli saatu lähes päätökseen huhtikuuhun 2012 mennessä, ja rahoitusprosessit sekä hallinto- ja rahoituskäsikirja oli saatu valmiiksi.

    (15)  Tilinpitäjän suorittaman toimien perustana olevien järjestelmien validoinnin olisi sisällettävä tietoa suorasta testaamisesta, joka kohdistuu yhteisyrityksen keskeisiin valvontamenettelyihin liittyvistä toimista poimittuun otokseen.

    (16)  Yhteisyritys hyväksyi sisäisiin tarkastuksiin perustuvan toimintasuunnitelman rahoitusprosessien osalta 30. kesäkuuta 2010, avustusten hallinnoinnin osalta 14. helmikuuta 2011 ja asiantuntijoiden kanssa tehtävien sopimusten osalta 19. marraskuuta 2011.

    (17)  Tilintarkastustuomioistuimen varainhoitovuoden 2010 kertomuksen kohdassa 20 viitattiin yhteisyrityksen hankintoihin ja avustuksiin liittyvän kilpailun vähäisyyteen.

    (18)  Yhteisyritys hyödynsi suurelta osin myös neuvottelumenettelyitä (noin kahteen kolmasosaan vuonna 2011 tehdyistä toimintasopimuksista, kun puitesopimuksia ei oteta huomioon).

    (19)  Yhteisyrityksen soveltamissääntöjen 107 artiklan mukaan ennakkoilmoituksen avulla yhteisyritys voi ilmoittaa sopimusten ja puitesopimusten arvioidun viitteellisen yhteisarvon palveluluokittain tai tuoteryhmittäin, sekä sellaisten urakkasopimusten keskeiset piirteet, joita yhteisyritys aikoo tehdä varainhoitovuoden aikana rajoitetun menettelyn tai kilpailullisen neuvottelumenettelyn avulla.

    (20)  Esimerkiksi tilinpitäjän suorittamaa teknistä hyväksyntää koskevien raporttien tarkastusta ei ole dokumentoitu.

    (21)  Vuonna 2011 suoritettiin 18 laadunvarmennustarkastusta, joista 15 saatiin päätökseen toukokuuhun 2012 mennessä. Tarkastuksissa arvioitiin ainoastaan yhden hankkeen tuloksellisuus puutteelliseksi ja todettiin seitsemän tapausta, joissa menettelyjä ei ollut noudatettu. Lisäksi havaittiin 139 osa-aluetta, joilla oli parannettavaa.

    (22)  Tarkastukset kattavat laatusuunnitelman, noudattamatta jättämiset, hankintojen valvonnan ja alihankintamenettelyiden hallinnoinnin, dokumentoinnin, tiedonhallinnan, muutosten ja poikkeamien hallinnoinnin, rakennustöihin sovellettavan laadunvalvontasuunnitelman, yksityiskohtaisen hankeaikataulun, sopimusten riskinhallinnan sekä teknisiin töihin sovellettavan laadunvalvontasuunnitelman.

    (23)  Sisäisen tarkastuksen yksikköön nimitettiin marraskuussa 2011 uusi jäsen, jonka tehtävänä oli vastata hankintoihin ja avustuksiin sovellettavan jälkitarkastusmenettelyn perustamisesta. Yhteisyritys noudattaa vastaisuudessa myös jälkitarkastuksia koskevaa komission puitesopimusta.

    (24)  Päätöksen 2007/198/Euratom liitteenä olevan yhteisyrityksen perussäännön 8 artiklan 4 kohdassa säädetään, että ”pääjohtajan tehtävänä on […] laatia säännöt, jotka koskevat teollis- ja tekijänoikeuksia, teollisuuspolitiikan periaatteita ja tiedon levittämistä”.

    (25)  Päätöksen 2007/198/Euratom liitteenä olevan yhteisyrityksen perussäännön 6 artiklan 3 kohdassa säädetään, että ”hallintoneuvoston tehtävänä on […] hyväksyä yhteisymmärryksessä komission kanssa säännöt, jotka koskevat teollisuuspolitiikan periaatteita, teollis- ja tekijänoikeuksia ja tiedon levittämistä”.

    (26)  Asetus (EY, Euratom) N:o 2343/2002.

    (27)  Fuusioenergian kehittämisestä vastaavan yhteisyrityksen taloushallintoa koskevat säännöt, toinen muutos, 25. marraskuuta 2011.

    (28)  Raja-arvot (joihin viitataan 80 ja 100 artiklassa), kilpailullinen neuvottelumenettely (96 artikla) ja avaamisesta vastaavan komitean kokoonpano (119 ja 120 artikla).

    (29)  ITER-hankkeen etenemistä koskevat neuvoston päätelmät, 7. heinäkuuta 2010 (asiakirja 11902/10).

    (30)  Sisäisen tarkastajan raportti hankintamenettelyjä edeltävistä toimista, 13. tammikuuta 2012.

    (31)  EUVL L 4, 7.1.2012, s. 12.


    LIITE

    ITERistä ja fuusioenergian kehittämisestä vastaava eurooppalainen yhteisyritys (Barcelona)

    Vastuualueet ja toiminnot

    Perussopimuksen mukainen unionin toimivalta

    (otteet Euroopan atomienergiayhteisön perustamisesta tehdyn sopimuksen 45 ja 49 artiklasta)

    Euroopan atomienergiayhteisön perustamissopimus, V luku. Erityisesti seuraavat artiklat:

    45 artikla:

    ”Yhteisön ydinteknisen teollisuuden kehitykselle erityisen tärkeitä yrityksiä voidaan perustaa tässä sopimuksessa tarkoitettuina yhteisyrityksinä seuraavien artiklojen määräysten mukaisesti.”

    49 artikla:

    Yhteisyritys perustetaan neuvoston päätöksellä. Jokainen yhteisyritys on oikeushenkilö.

    Yhteisyrityksen toimivaltuudet

    (neuvoston päätös 2007/198/Euratom)

    Tavoitteet

    Vastata Euroopan atomienergiayhteisön (Euratom) osuudesta fuusioenergia-alan kansainvälisessä ITER-organisaatiossa

    vastata Euratomin osuudesta Japanin kanssa toteutettavissa fuusioenergian nopeaan toteuttamiseen tähtäävissä laajemman lähestymistavan toimissa

    valmistella ja sovittaa yhteen toimintaohjelma, jolla valmistellaan koefuusioreaktorin ja muiden asiaan liittyvien laitteistojen, kuten kansainvälisen fuusiomateriaalien säteilytyslaitoksen (International Fusion Materials Irradiation Facility, IFMIF), rakentamista.

    Tehtävät

    Valvoa ITER-hankkeen sijoituspaikan valmisteluja

    hankkia ITER-organisaation käyttöön komponentteja, laitteita, materiaaleja ja muita voimavaroja

    hallinnoida hankintajärjestelyjä suhteessa ITER-organisaatioon ja varsinkin tähän liittyviä laadunvarmistusmenettelyjä

    valmistella ja sovittaa yhteen Euratomin osallistumista ITER-hankkeen tieteelliseen ja tekniseen hyödyntämiseen

    sovittaa yhteen tieteellisiä ja teknologisia tutkimus- ja kehitystoimia, joilla tuetaan Euratomin osuutta ITER-organisaatiossa

    vastata Euratomin rahoitusosuudesta ITER-organisaatiossa

    toteuttaa järjestelyt henkilöstön antamiseksi ITER-organisaation käyttöön

    toimia yhteyskanavana ITER-organisaatioon päin ja harjoittaa muunlaista ITER-sopimusta hyödyttävää toimintaa.

    Hallinto

    Hallintoneuvosto

    Hallintoneuvosto vastaa yhteisyrityksen valvonnasta sen pyrkiessä tavoitteisiinsa sekä varmistaa toiminnassaan tiiviin yhteistyön yhteisyrityksen ja sen osakkaiden välillä.

    Puheenjohtajisto

    Puheenjohtajisto on fuusioenergian kehittämisestä vastaavan yhteisyrityksen hallintoneuvostoa täydentävä elin, joka tukee viestintää ja koordinointia hallintoneuvoston sekä yhteisyrityksen komiteoiden ja johdon välillä.

    Hallinto- ja rahoituskomitea

    Hallinto- ja rahoituskomitea tukee hallintoneuvostoa hallinto- ja rahoituskysymyksissä, jotka liittyvät ITERiin, laajempaan lähestymistapaan sekä koefuusioreaktoreiden (DEMO) valmistelutyöhön.

    Tarkastuskomitea

    Tarkastuskomitea on hallintoneuvoston neuvoa-antava komitea, jolla on kokonaiskäsitys tilinpäätösraportoinnista ja kirjanpidosta, hallinnosta, sisäisestä valvonnasta ja riskinhallinnasta sekä sisäisestä ja ulkoisesta tarkastuksesta.

    Hallitus

    Hallitus avustaa hallintoneuvostoa sen päätösten valmistelussa ja suorittaa muut hallintoneuvoston sille osoittamat tehtävät.

    Tekninen asiantuntijaryhmä

    Tekninen asiantuntijaryhmä antaa hallintoneuvostolle ja pääjohtajalle tarvittaessa neuvoja hankesuunnitelman ja työohjelmien laadintaan ja täytäntöönpanoon liittyvissä kysymyksissä.

    Pääjohtaja

    Pääjohtaja vastaa toimitusjohtajana yhteisyrityksen päivittäisestä johtamisesta, ja hän on sen laillinen edustaja.

    Ulkoinen tarkastus

    Euroopan tilintarkastustuomioistuin.

    Sisäinen tarkastus

    Perustettiin 1. heinäkuuta 2009.

    Vastuuvapauden myöntävä viranomainen

    Euroopan parlamentti myöntää neuvoston suosituksesta.

    Yhteisyrityksen resurssit vuonna 2011

    Talousarvio

    263,57 miljoonaa euroa, josta unionin rahoitusosuus 93 prosenttia.

    Henkilöstö 31. joulukuuta 2011

    Henkilöstötaulukossa 239 vakinaista virkaa, joista täytettyjä 211

    Muu henkilöstö:

    Työkomennuksella olevat kansalliset asiantuntijat: 5

    Sopimussuhteiset toimihenkilöt: 99

    Paikallinen henkilöstö: ei sovellettavissa

    Henkilöstö yhteensä: 315 henkilöstön jäsentä,

    joiden tehtävät jakaantuivat seuraavasti:

    operatiiviset tehtävät: 160

    hallinnolliset tehtävät: 115

    sekalaiset tehtävät: 40

    Tuotteet ja palvelut vuonna 2011

    Toimintasopimukset: 38 sopimuksen yhteisarvo 163,556 miljoonaa euroa

    Hallinnolliset sopimukset: 17 sopimuksen (mukaan lukien seitsemän yhteistä hankintamenettelyä) yhteisarvo 5,162 miljoonaa euroa

    Avustukset: 22 sopimuksen yhteisarvo 13,061 miljoonaa euroa

    Talousarvion toteuttaminen:

    maksusitoumusmäärärahat 99,7 % (toimintamäärärahat 99,7 % ja hallintomäärärahat 98,7 %)

    maksumäärärahat 85,7 % (toimintamäärärahat 86,6 % ja hallintomäärärahat 79,6 %)

    Hankintamenettelyt:

    kaksi ITER-hanketta koskevaa menettelyä – 31,79 kIUA:ta (vastaa 50, 135:ttä miljoonaa euroa) 1 135,9 kIUA:n kokonaismäärästä – suunniteltu EU:n luontoissuorituksista

    10 laajemman lähestymistavan toimia koskevaa järjestelyä (62,67 kBAUA:ta, joka vastaa 42,490:tä miljoonaa euroa; suunniteltujen EU:n rahoitusosuuksien kokonaismäärä oli 236,4 kBAUA:ta)

    Myönnetyt ITER-määrärahat: 35,551 kIUA:ta (56,066 miljoonaa euroa)

    Lähde: Yhteisyrityksen toimittamat tiedot.


    ITERISTÄ JA FUUSIOENERGIAN KEHITTÄMISESTÄ VASTAAVAN EUROOPPALAISEN YHTEISYRITYKSEN VASTAUKSET

    16.

    Yhteisyritys toimii kahdessa erillisessä valvontaympäristössä, jotka perustuvat a) EU:n sisäisiin valvontastandardeihin ja b) ITERin kattaviin laatuvaatimuksiin, jotka on suunniteltu varmistamaan ITER-hankkeen onnistuminen ja Ranskan ydinturvallisuusviranomaisen vaatimusten noudattaminen. Yhteisyritys pyrkii vastaamaan näihin standardeihin ja vaatimuksiin yhden, koko yhteisyrityksen kattavan hallintajärjestelmän avulla, johon sisältyy muun muassa toimintalinjoja, prosesseja ja menettelyjä. Toisella vuosipuoliskolla 2010 yhteisyrityksen johtaja otti käyttöön hallinnan kehittämissuunnitelman, jonka painotus on projektinhallinnassa ja muissa keskeisissä prosesseissa.

    Tärkeimmät toimet projektinhallintajärjestelmän parantamiseksi on jo tehty. Apuna oli ulkopuolisia henkilöitä, joilla on osaamista teollisuudesta tai hankkeista. Nämä parannukset mahdollistavat paremman talousarvion laadinnan, kehittyneemmän poikkeamien ja poikkeusten tunnistamisen sekä ehkäisevien ja korjaavien toimien tunnistamisen talousarvion toteuttamisen optimoimiseksi sekä EU:n rahoitusosuuden sisällyttämiseksi ITERin rakentamiseen. Täysimääräisen toteutumisen tavoitteena on vuoden 2012 loppu.

    Lisäksi yhteisyrityksen johto on vastannut sekä yhteisyrityksen sisäisen tarkastuksen että tilintarkastustuomioistuimen suosituksiin. Taloudelliset toiminnat on ryhmitetty uudelleen ja niitä on vahvistettu uudessa talousarvio- ja varainhoitoyksikössä, mukaan lukien valvontaympäristön toiminnoissa (jälkitarkastukset ja seuranta jne.), samalla kun operatiiviset ja taloudelliset toiminnat on erotettu toisistaan. Kaikki keskijohdon ja ylimmän johdon toimet on täytetty vuonna 2011, ja talousarvio- ja varainhoitoyksikkö on saanut vahvistukseksi muuta kokenutta henkilöstöä, etenkin huipputarkastajia, joilla on EU-kokemusta ja -tuntemusta.

    Hyväksymiskierron tarkastuksesta huomattakoon, että vuoden 2012 ensimmäisellä vuosineljänneksellä talousarvio- ja varainhoitoyksikkö teki itsearvioinnin siitä, mikä on hyväksymiskierron tarkastuksen toimintasuunnitelman toteutusaste. Arvion päätelmänä oli, että toteutusaste on lähes 86 prosenttia.

    17.

    Yhteisyrityksen uusi organisaatiorakenne on nyt toteutettu. Se on hankesuuntautuneempi ja painottuu enemmän rahoituspalveluihin sekä vahvistaa yhteisyrityksen yleistä johtamista, mikä on tulosta keskijohdon ja asiaankuuluvien valtuuskuntien sekä uusien johtajien (hallinto-osaston päällikkö, ITER-osaston päällikkö sekä talousarvio- ja varainhoitoyksikön päällikkö) lisäämisestä organisaatioon. Lisäksi

    parhaillaan laaditaan rutiiniluonteisesti useita tärkeitä raportteja, kuten raportteja isojen hankintojen etenemisestä sekä talousarvion toteutumisesta,

    tilinpitäjä on tehnyt ensimmäisen varainhoitovuoden 2011 perusjärjestelmien validoinnin. Organisaatiorakenteen muuttamisen ja valvontaympäristön vahvistamisen osalta (meneillään vuonna 2012) vuoden 2012 tilinpitojärjestelmien validoinnin, mukaan lukien tarkastuksen täysimääräinen testaus, suunnitellaan jatkuvan,

    Osana yhteisyrityksessä parhaillaan luotavaa jälkitarkastusstrategiaa laatukatselmukset ulotetaan sopimusten tarkastuksiin talous- ja sopimusnäkökohdista. Tämän osalta tehdään pilottitutkimus ennen vuoden 2012 loppua,

    Hankkeen riskinhallinta sisältyy ITERin projektinhallintasuunnitelmaan ja laajemman lähestymistavan toimiin, ja niitä hallinnoidaan säännöllisesti kumppanien kanssa organisaatiotason toimintariskin osalta. Tämä tehtävä käynnistettiin vuoden 2012 alussa, ja ensimmäisistä tuloksista keskusteltiin hallintoneuvostossa kesäkuussa. Yhteisyritys on nyt valmis, ja se laatii hallintoneuvoston raporttia toimintariskeistä ja lieventävistä toimista, joista keskustellaan säännöllisesti hallintoneuvoston kokouksissa.

    18.

    Yhteisyritys panee merkille, että Euroopan tilintarkastustuomioistuimen käyttämässä tavassa laskea keskiarvo saatujen tarjousten määrästä ei ole puitesopimuksia mukana, mikä pienentää tarjousten määrän keskiarvon 6,8 tarjouksesta 2,4:ään.

    Yhteisyritys muistuttaa, että sen tarjouskilpailussa saamien ehdotusten määrällinen keskiarvo on yhteydessä sen toiminta-alan erittäin monimutkaisiin markkinoihin ja viittaa vastauksensa kohtaan 29, jossa on lisäselvityksiä asiasta.

    19.

    On syytä korostaa, että hankintojen tarkastuksesta annettiin tyydyttävä lausunto ja että suositukset johtivat toimintasuunnitelmassa 40 toimenpiteeseen, joita parhaillaan toteutetaan.

    21.

    Osana integroitua hallintajärjestelmää vuonna 2012 toteutetaan parannuksia seuranta- ja valvontajärjestelmiin, jotka käsittävät tehokkaampia tarkastusta edeltäviä välineitä.

    22.

    Osana yhteisyrityksen parhaillaan luomaa jälkitarkastusstrategiaa laatukatselmusten laajuus ulotetaan sopimusten tarkastuksiin talous- ja sopimusnäkökohdista. Tämän osalta tehdään pilottitutkimus vuoden 2012 loppuun mennessä.

    23.

    Talouden seurantaan liittyvistä käynneistä vuonna 2011 saadun kokemuksen ansiosta yhteisyritys kykenee nyt määrittämään strategian, joka kattaa sekä hankintoihin että avustuksiin liittyvän varainhoidon valvonnan. Koska avustukset ovat taloudellisesti vähäisempiä kuin vakiintuneet ja toiminnalliset hankinnat, tämä strategia keskittyy varainkäytön valvonnassa pääasiassa hankintojen jälkitarkastukseen.

    Nämä kaksi jälkitarkastuksen tyyppiä (laadullinen ja varainhoidollinen) sisällytetään laajan yhdennetyn hallinnoinnin puitteisiin, joissa teollinen valvontaympäristö, kuten ISO-vaatimukset, yhdistetään EU-ympäristön hallinnollisempiin sisäisiin valvontastandardeihin. Tässä yhteisyrityksen laajassa yhdennetyssä hallintokehyksessä laatukatselmukset sisällytetään yleiseen tarkastusstrategiaan, jotta varmistettaisiin lisävalvonnan taso suhteessa hankintoihin.

    24.

    Yksityiskohtaiset säännöt toimintalinjan toteuttamiseksi ilmenevät mallisopimuksen immateriaalioikeusklausuuleja käsittelevästä kohdasta “Intellectual Property Clauses”. Yhteisyritys esitteli kyseiset klausuulit toimeenpanevalle komitealle 14. toukokuuta 2012. Toimeenpaneva komitea tarkasteli yhteisyrityksen ehdottamia immateriaalioikeusklausuuleja sen immateriaalisääntöjen täytäntöönpanemiseksi ja suositteli hallintoneuvostolle niiden hyväksymistä edellyttäen, että komitean huomautukset otetaan huomioon. Hallintoneuvosto hyväksyi kyseisten sääntöjen lopullisen version kokouksessaan 28. ja 29. kesäkuuta 2012.

    25.

    Yhteisyrityksen hallintoneuvoston työryhmä on laatinut teollisuuspolitiikka käsittelevän luonnoksen. Hallintoneuvosto tarkasteli sitä kokouksessaan kesäkuussa 2012. Parhaillaan politiikkaa viimeistellään ottaen huomioon yhteisyrityksen henkilöstösääntöjen 6 artiklan 3 kohdan p alakohdan vaatimus komission hyväksynnästä etukäteen, jos hallintoneuvoston on tarkoitus hyväksyä se ennen vuoden 2012 loppua.

    26.

    Yhteisyritys loi uudet puitteet vuonna 2011 jäsenten maksuosuuksien keräämiseksi ottaen siten huomioon tilintarkastustuomioistuimen toistuneen havainnon:

    Yhteisyrityksen hallintoneuvosto hyväksyi 25. marraskuuta 2011 yhteisyrityksen ehdotuksen soveltaa varainhoitoasetuksensa 56 artiklan 3 kohtaa soveltuvin osin, jotta voitaisiin määrätä korko niille jäsenille, jotka eivät ole maksaneet rahoitusosuuttaan veloitusilmoituksen mukaisessa määräajassa. Kuten tilintarkastustuomioistuin totesi viittauksissa yhteisyrityksen varainhoitoasetukseen, määräystä sovellettiin hankinta- ja avustussopimukseen vain tuolloin.

    Hallintoneuvosto päätti myös, että perittäisiin viivästyskorkoa jäseniltä, jotka eivät olleet maksaneet maksuosuuksiaan vuoden 2011 lokakuun loppuun mennessä. Kolmen jäsenen maksut olivat myöhässä, mutta yhdessä tapauksessa perittävä korko jäi alle 200 euron perimiskynnyksen. Viivästyskorkoa vuodelta 2011 on peritty yhdessä vuoden 2012 jäsenmaksun kanssa, ja tilintarkastustuomioistuimelle on toimitettu asiasta yksityiskohtaista tietoa.

    Hallintoneuvoston päätös on virallistettu sen kokouksessa yhdessä seuraavan muutoksen kanssa yhteisyrityksen täytäntöönpanosääntöihin 28. kesäkuuta 2012: "Kaikki saatavat, jotka liittyvät vuotuisiin jäsenmaksuihin, tuottavat korkoa luvun 2b ja 3 mukaisesti, jos niitä ei ole maksettu määräajassa 45 artiklan 3 kohdan b alakohdan mukaisesti.”

    28.

    Yhteisyrityksen erityisluonteelle on ominaista hankkia sellaisia korkean teknologian komponentteja, joita ei ole rakennettu koskaan aiemmin, joilla ei ole kaupallista arvoa ja jotka on suunniteltu rakennettavaksi kokeellista fuusioreaktoria varten. Lisäksi yhteisyritys toimii äärimmäisen monimutkaisilla markkinoilla, joilla monopoli- tai oligopolitilanteet ovat vallitsevia. Jotta tässä ympäristössä menestyisi, yhteisyritys on varainhoitoasetuksensa mukaisesti hyväksynyt yhteisymmärryksessä Euroopan komission kanssa varainhoitoasetuksessaan ja täytäntöönpanosäännöissään tiettyjä määräyksiä, jotka poikkeavat yleisestä varainhoidon (puite)asetuksesta.

    Poiketen alun perin hallinnollisille hankinnoille ja palveluille annetuista kynnyksistä tässä yhteydessä kynnykset – jotka koskevat arvoltaan alhaisia sopimuksia (täytäntöönpanosääntöjen 80 artikla), neuvottelumenettelyn käyttöä (täytäntöönpanosääntöjen 100 artikla) samoin kuin kilpailullisia neuvottelumenettelyjä (täytäntöönpanosääntöjen 93–99 artikla) sekä avauskomiteoiden muodostamista (täytäntöönpanosääntöjen 119 ja 120 artikla) – on muutettu vastaamaan ITER-hankkeen teknisiä ja markkinaolosuhteita.

    29.

    Mitä tulee täytäntöönpanosääntöihin, jotka on tarkistettu ottaen huomioon tilintarkastustuomioistuimen huomautukset (esim. lainojen ottamisen ja myöntämisen ehdot tai säännöt luontaissuoritusten arvon laskemiseksi), yhteisyritys katsoo, että muutetut täytäntöönpanosäännöt tarjoavat riittävän ohjeistuksen näiden toimien toteuttamiseksi. Mahdolliset lisätäsmennykset säännöissä voivat tehdä niistä kankeat ja joustamattomat, mikä tekisi mahdottomaksi soveltaa niitä erilaisiin käytännön tilanteisiin. Yhteisyritys toimittaa joka tapauksessa kaikki pyydetyt selitykset sillä tavoin, että se voi toteuttaa ehdot lainan ottamiselle tai myöntämiselle tai siten, että se voi asettaa arvon jollekin nimenomaiselle luontaissuoritukselle, jonka se voi saada.

    30.

    Arviot hankkeen kokonaisarvosta perustuvat Toschi-raporttiin. Yhteisyritys lupaa viedä nyt kaikki aiheutuneet kulut vuoden 2008 arvojen tasalle mahdollisten poikkeamien selvittämiseksi arvioista.

    Yhteisyritykselle kehitetty ja syyskuussa 2012 käyttöön otettu integroitu hankkeenseurantaväline mahdollistaa kustannuspoikkeamien seurannan sekä hankehallintatietojen, kuten aikataulutietojen, sekä varainhoitotietojen siirtämisen uuteen työnositukseen. Ansaitun arvon hallintaa ja peruskustannusarviota kehitetään parhaillaan edelleen sopimuksen perusteella.

    32.

    Yhteisyrityksen ja Espanjan kuningaskunnan välisen isäntävaltiota koskevan vuonna 2007 allekirjoitetun sopimuksen mukaan yhteisyritys saa vakituiset toimitilat viimeistään kolmen vuoden kuluessa sopimuksen allekirjoittamisesta. Sopimus edellyttää myös, että ennen lopullisiin tiloihin muuttoa Espanjan on tarjottava väliaikaiset tilat.

    Koska Espanja ei ole vielä järjestänyt pysyviä toimitiloja, yhteisyritys on veloituksetta väliaikaisissa tiloissa. Espanja maksaa tilojen kaikki kulut (vuokra ja ylläpito isäntävaltiota koskevan sopimuksen mukaisesti; yhteisyritys maksaa väliaikaisten tilojen vuokralaisen osuuden).


    Top