This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Document 52012AE0146
Opinion of the European Economic and Social Committee on the ‘Proposal for a Council Regulation — Administrative Cooperation in the field of excise duties’ COM(2011) 730 final — 2011/0330 (CNS)
Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta ”Ehdotus – neuvoston asetus hallinnollisesta yhteistyöstä valmisteverojen alalla” KOM(2011) 730 lopullinen – 2011/0330 CNS
Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta ”Ehdotus – neuvoston asetus hallinnollisesta yhteistyöstä valmisteverojen alalla” KOM(2011) 730 lopullinen – 2011/0330 CNS
EUVL C 68, 6.3.2012, p. 45–46
(BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
6.3.2012 |
FI |
Euroopan unionin virallinen lehti |
C 68/45 |
Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta ”Ehdotus – neuvoston asetus hallinnollisesta yhteistyöstä valmisteverojen alalla”
KOM(2011) 730 lopullinen – 2011/0330 CNS
2012/C 68/08
Yleisesittelijä: Heidi LOUGHEED
Neuvosto päätti 28. marraskuuta 2011 Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 113 artiklan nojalla pyytää Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunnon aiheesta
Ehdotus – neuvoston asetus hallinnollisesta yhteistyöstä valmisteverojen alalla
KOM(2011) 730 lopullinen – 2011/0330 CNS.
Euroopan talous- ja sosiaalikomitean työvaliokunta päätti 6. joulukuuta 2011 antaa asian valmistelun ”talous- ja rahaliitto, taloudellinen ja sosiaalinen yhteenkuuluvuus” -erityisjaoston tehtäväksi.
Asian kiireellisyyden vuoksi Euroopan talous- ja sosiaalikomitea nimesi 18.–19 tammikuuta 2012 pitämässään 477. täysistunnossa (tammikuun 18. päivän kokouksessa) yleisesittelijäksi Heidi LOUGHEEDIN ja hyväksyi seuraavan lausunnon. Äänestyksessä annettiin 138 ääntä puolesta yhdenkään äänestämättä vastaan ja 10:n pidättyessä äänestämästä.
1. Päätelmät ja suositukset
1.1 ETSK kannattaa ehdotusta valmisteveroalan hallinnollista yhteistyötä sääteleväksi uudeksi asetukseksi ja hyväksyy sen tarpeellisena ja hyödyllisenä toimenpiteenä nykyisten sääntöjen ajanmukaistamiseksi, jotta voidaan tukea jäsenvaltioiden hallintojen yhteistyötä tehokkaan veronkannon varmistamiseksi sekä valmisteveropetosten torjumiseksi.
2. Perustelu
2.1 EU:ssa kannetaan valmisteveroja kolmeen tuoteryhmään kuuluvilta tuotteilta: alkoholi ja alkoholijuomat, valmistettu tupakka ja energiatuotteet. Näillä valmisteveroilla on tärkeä rooli pyrittäessä vaikuttamaan kansalaisten käyttäytymiseen sekä kerättäessä varoja julkisen talouden käyttöön jäsenvaltioissa ja EU:ssa (1).
2.2 Erinäisistä syistä petosten määrä (erityisesti tupakka ja alkoholialoilla) on ollut erittäin suuri EU:ssa. Yhtenä syynä tähän on mahdollisuus tehdä merkittäviä voittoja suhteellisen pienimuotoisen toiminnan puitteissa. Sen vuoksi on perustettu tupakka- ja alkoholialoja tarkasteleva korkean tason petostyöryhmä (2). Talous- ja rahoitusasioiden neuvosto (Ecofin) hyväksyi toukokuussa 1998 työryhmän suositukset tällaisten petosten torjumiseksi. Asiasta annetuista eri suosituksista oleellisin ja kauaskantoisin oli se, että EU:n olisi perustettava asianomaisten tuotteiden liikkumista ja valvontaa koskeva kokonaan tietokoneistettu järjestelmä.
2.3 Euroopan unioni onkin käyttänyt useita vuosia valmisteveron alaisten tavaroiden siirtoa sisämarkkinoilla koskevan uuden, ajanmukaisen valvontajärjestelmän – valmisteveron alaisten tuotteiden tietojenvaihtojärjestelmän (EMCS) – asteittaiseen kehittämiseen ja käyttöönottoon.
3. Valmisteveron alaisten tuotteiden tietojenvaihtojärjestelmä
3.1 Valmisteveron alaisten tuotteiden tietojenvaihtojärjestelmä (EMCS) perustettiin päätöksellä 1152/2003/EY. Järjestelmän kehittäminen on ollut melkoinen urakka, johon ovat osallistuneet Euroopan komissio, jäsenvaltioiden valmisteveroviranomaiset sekä alan toimijat. Ne ovat kaikki antaneet panoksensa kehitystyön eri vaiheisiin sillä tuloksella, että kaikille asianosaisille melko raskas, laajasti paperiasiakirjoihin perustuva järjestelmä voidaan korvata lähes paperittomalla, tietokoneistetulla sähköisellä järjestelmällä. Tätäkin tärkeämpää on, että uuden järjestelmän pitäisi tarjota asianomaisille viranomaisille mahdollisuus jäljittää tavaroiden siirrot reaaliaikaisesti. Lisäksi sen pitäisi antaa mahdollisuus koota tiedot tietokantoihin välittömästi, mikä mahdollistaa entistä helpommat ja perusteellisemmat analyysit sekä automaattisen riskiarvioinnin.
3.1.1 Uusi automaatio nopeuttaa hallinnollisia menettelyjä, joita alan toimijoiden on noudatettava (kaikkiin siirtoihin liitetään nyt sähköinen hallintoasiakirja, joka korvaa paperiset asiakirjat). Sen johdosta on standardoitu useita vaadittavia asiakirjoja, ja siihen sisältyy internetissä tarjottava tukipalvelu mahdollisten kauppakumppanien luotettavuuden tarkistamiseksi.
3.1.2 ETSK uskoo, että EMCS-järjestelmä helpottaa laillista kauppaa sisämarkkinoilla samalla kun se tarjoaa jäsenvaltioille uusia välineitä valmisteveron petollisen välttämisen torjumiseksi.
4. Ehdotus neuvoston asetukseksi hallinnollisesta yhteistyöstä valmisteverojen alalla
4.1 Nyt käsiteltävänä oleva ehdotus on yksi viimeisistä puuttuvista palasista, jotka tarvitaan, jotta järjestelmää voidaan käyttää sen täydellä kapasiteetilla. Ehdotetulla asetuksella korvataan hallinnollista yhteistyötä valmisteverotuksen alalla sääntelevä nykyinen asetus (N:o 2073/2004) hyväksymällä lähes päätökseen viety ajanmukaistaminen sekä antamalla jäsenvaltioiden hallinnoille mahdollisuus hyödyntää sitä keskinäisessä yhteistyössään, mikä parantaa aidosti niiden valmiuksia koordinoida toimintaansa mahdollisimman tehokkaasti.
4.2 ETSK toteaa, että ehdotuksen soveltamisala on laajennettu kattamaan myös yhteistyö valmisteverolainsäädännön täytäntöönpanon valvonnassa eikä pelkästään verojen tason määräämisessä. Komitea kannattaa tätä kehitystä hyödyllisenä tapana torjua petoksia sekä vahvistaa sisämarkkinoita ja kansalaisten luottamusta niitä kohtaan.
4.3 Ehdotuksessa keskitytään väistämättä suurelta osin määrittelemään oikeudelliset säännöt, joilla säännellään sitä, miten hallinnollista yhteistyötä olisi tehtävä uudessa järjestelmässä. ETSK pitää ehdotuksessa sovellettavaa lähestymistapaa tasapainoisena ja katsoo sen antavan jäsenvaltioille mahdollisuuden hyödyntää uuden järjestelmän luontaiset edut lisäämättä kuitenkaan jäsenvaltioiden tai alan toimijoiden hallinnollista taakkaa.
4.3.1 ETSK katsoo lisäksi, että ehdotuksessa kuvataan selvästi kaikkien tahojen, erityisesti jäsenvaltioiden hallintojen, oikeudet ja velvollisuudet ja että ehdotetut menettelyt ja aikataulut ovat riittävän kunnianhimoiset jokseenkin oikea-aikaisen reagoinnin mahdollistamiseksi, samalla kun ne ovat kaikkien helposti saavutettavissa. ETSK on tässä yhteydessä kiinnostunut täytäntöönpanosäädöksen sisällön kehittämisestä siten, että siinä määritellään yksityiskohtaisesti joko pakollisen tai vapaaehtoisen automaattisen tietojenvaihdon piiriin kuuluvien tietojen luokat.
4.4 Suurin osa ehdotuksen uudesta sisällöstä liittyy suoraan järjestelmän ajanmukaistamiseen sekä uusiin mahdollisuuksiin, joita on käytettävissä hallintojen välisen yhteistyön parantamiseksi. ETSK tukee vahvasti Euroopan komissiota ja jäsenvaltioita niiden pyrkimyksissä hyödyntää parannettua järjestelmää optimaalisesti veron määrittämisen ja kantamisen tehostamiseksi sekä petosten havaitsemiseksi ja torjumiseksi erityisesti parantamalla jäsenvaltioiden hallinnollista yhteistyötä näiden tavoitteiden saavuttamiseksi.
4.4.1 Komitea toivoo tässä yhteydessä, että uusi järjestelmä parantaa automaattisen raportoinnin laatua antamalla jäsenvaltioille mahdollisuuden kiinnittää entistä nopeammin huomiota ongelmalliseen toimintaan. Ehdotukseen sisältyvä seurantajärjestelmä on erityisen hyödyllinen: sen pitäisi antaa mahdollisuus tarkistaa ja parantaa jatkuvasti vaihdettavien tietojen laatua ja käyttökelpoisuutta.
4.5 ETSK yhtyy ehdotuksessa esitettyyn näkemykseen, jonka mukaan rekisteröityjä yksittäisiä siirtoja koskevien tietojen keräämiselle sekä näiden tietojen käyttämiselle jäsenvaltioiden analyyseissä on määriteltävä oikeusperusta. Komitea kehottaa kuitenkin suhtautumaan varovaisesti tällaisten tietojen käyttöön ja muistuttaa, että viranomaisten on huolehdittava niiden asianmukaisesta ja oikeasuhteisesta hyödyntämisestä.
4.6 ETSK:n mielestä ehdotuksessa kiinnitetään asianmukaisesti huomiota valmisteveroja ja EMCS-järjestelmää koskevien vastuiden tasapainoon, siten että Euroopan komissio on vastuussa mekanismista ja varsinaisen järjestelmän ylläpidosta, kun taas jäsenvaltiot ovat vastuussa järjestelmän sisältämistä tiedoista, tietojen jakamisesta sekä luonnollisesti petosten havaitsemisesta ja toimenpiteisiin ryhtymisestä niiden torjumiseksi.
4.7 ETSK:n mielestä on hyödyllistä, että ehdotuksessa valmisteveroa koskevat säännöt mukautetaan muutoksiin, jotka on tehty hallinnollista yhteistyötä arvonlisäveron ja suoran verotuksen aloilla ohjaaviin EU:n sääntöihin. ETSK kannattaa kaikkia tällaisia toimenpiteitä, joilla pyritään parantamaan jäsenvaltioiden verotuksesta, verotuloista, valmisteveroista ja tullitoiminnasta vastaavien viranomaisten viestintää ja yhteistyötä, ja uskoo tämän auttavan lopulta parantamaan sisämarkkinoiden toimintaa.
4.8 ETSK kannatta erityisesti sitä, että ehdotuksessa määritellään oikeusperusta SEED-on-Europa-palvelulle, koska komitean mielestä kyseessä on hyödyllinen väline, jonka avulla lailliset toimijat voivat nopeasti tarkastaa niiden toimijoiden luotettavuuden, joiden kanssa ne toivovat voivansa käydä kauppaa.
Bryssel 18. tammikuuta 2012
Euroopan talous- ja sosiaalikomitean puheenjohtaja
Staffan NILSSON
(1) Valmisteveron ja vastaavien maksujen vuosittainen tuotto EU:ssa on arviolta 307 miljardia euroa (vuoden 2010 luku). Alkoholin ja alkoholijuomien osuus siitä on 22 miljardia euroa, energiatuotteiden 207 miljardia euroa ja valmistetun tupakan 77 miljardia euroa. Nämä kokonaissummat on koottu luvuista, jotka esitetään alkoholijuomia, energiatuotteita ja sähköä sekä valmistettua tupakkaa käsittelevissä Euroopan komission erillisissä valmisteverotaulukoissa. Taulukkoihin voi tutustua verotuksen ja tulliliiton pääosaston internetsivuilla osoitteessa http://ec.europa.eu/taxation_customs/index_en.htm.
(2) Korkean tason ryhmä arvioi tuolloin petoksista aiheutuvien menetysten suuruudeksi vuonna 1996 noin 3,3 miljardia ecua tupakka-alalla ja 1,5 miljardia ecua alkoholialalla.