Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52010PC0454

    Ehdotus: NEUVOSTON PÄÄTÖS Fidžin tasavallan kanssa AKT–EY-kumppanuussopimuksen 96 artiklan ja kehitysyhteistyön rahoitusvälineen 37 artiklan nojalla käytyjen neuvottelujen päättämisestä tehdyn päätöksen 2007/641/EY muuttamisesta ja soveltamisjakson jatkamisesta

    /* COM/2010/0454 - NLE 2010/0237 */

    52010PC0454

    /* COM/2010/0454 - NLE 2010/0237 */ Ehdotus: NEUVOSTON PÄÄTÖS Fidžin tasavallan kanssa AKT–EY-kumppanuussopimuksen 96 artiklan ja kehitysyhteistyön rahoitusvälineen 37 artiklan nojalla käytyjen neuvottelujen päättämisestä tehdyn päätöksen 2007/641/EY muuttamisesta ja soveltamisjakson jatkamisesta


    [pic] | EUROOPAN KOMISSIO |

    Bryssel 1.9.2010

    KOM(2010) 454 lopullinen

    2010/0237 (NLE)

    Ehdotus:

    NEUVOSTON PÄÄTÖS

    Fidžin tasavallan kanssa AKT–EY-kumppanuussopimuksen 96 artiklan ja kehitysyhteistyön rahoitusvälineen 37 artiklan nojalla käytyjen neuvottelujen päättämisestä tehdyn päätöksen 2007/641/EY muuttamisesta ja soveltamisjakson jatkamisesta

    PERUSTELUT

    1. Joulukuussa 2006 tehty sotilasvallankaappaus johti tarkistetun Cotonoun sopimuksen 96 artiklan mukaisiin neuvotteluihin. Niissä päästiin huhtikuussa 2007 sopimukseen sitoumuksista, jotka koskivat ihmisoikeuksia, demokratian periaatteita ja oikeusvaltioperiaatetta. Neuvosto teki 1. lokakuuta 2007 päätöksen 2007/641/EY Fidžiä koskevista aiheellisista toimenpiteistä, jotta kehitysyhteistyö olisi linjassa sen kanssa, miten Fidži noudattaa sovittuja sitoumuksia ja yhteistyötä.

    2. Huhtikuun 10. päivänä 2009 Fidžin presidentti kumosi perustuslain, erotti kaikki tuomarit ja ilmoitti, että vaalit järjestetään viimeistään syyskuussa 2014. Näin Fidži rikkoi yksipuolisesti EU:lle huhtikuussa 2007 antamansa keskeiset sitoumukset. Tämä tapahtui päivä sen jälkeen, kun vetoomustuomioistuin oli tuominnut vuoden 2006 vallankaappauksen yhteydessä asetetun sotilashallituksen laittomaksi. Fidžillä on myös julistettu poikkeustila ja sananvapautta on rajoitettu tuntuvasti.

    3. Tämän kielteisen kehityksen johdosta neuvosto päätti 24. syyskuuta 2009 tekemässään päätöksessä 2009/735/EY jatkaa 31. päivään maaliskuuta 2010 päätöksellä 2007/641/EY vahvistettujen Fidžiä koskevien aiheellisten toimenpiteiden voimassaoloa, jonka oli määrä päättyä 1. lokakuuta 2009.

    4. Koska EU:n kanssa sovittujen sitoumusten täytäntöönpanossa ilmeni lisää viivästyksiä, neuvosto päätti 29. maaliskuuta 2010 tekemässään päätöksessä 2010/208/EU jatkaa päätöksellä 2007/641/EY vahvistettujen Fidžiä koskevien aiheellisten toimenpiteiden voimassaoloa 1. lokakuuta 2010 asti.

    5. Sovittujen sitoumusten täytäntöönpanossa ei ole edistytty.

    6. Kun vuoden 2010 sokerimääräraha, jonka myöntämisen edellytyksenä on demokraattisen kehityksen jatkuminen, peruttiin toukokuussa 2010, osa määrärahasta siirrettiin käytettäväksi suoriin avustuksiin Suvan lähetystön kautta. Avustukset kohdistettiin sokerituotannosta suoraan riippuvaiselle väestönosalle kielteisten sosiaalisten seurausten vähentämiseksi. EU:n lainsäädäntö- ja budjettivallan käyttäjien on vahvistettava kyseinen tuki.

    7. Edellä esitetyn perusteella komissiolla ei tässä vaiheessa ole muuta vaihtoehtoa kuin ehdottaa nykyisen toimintalinjan ja aiheellisten toimenpiteiden jatkamista.

    8. Näin ollen komissio ehdottaa neuvostolle päätöksen voimassaolon jatkamista kuudella kuukaudella 31. maaliskuuta 2011 asti.

    9. Päätöksen tarkastelua olisi kuitenkin jatkettava niin, että EU voi pitää yllä säännöllistä vuoropuhelua Fidžin kanssa ja pysyä siihen poliittisesti sitoutuneena.

    10. Tämä päätös ehdotetaan annettavaksi Fidžin väliaikaishallitukselle liitteenä olevalla presidentti Nailatikaulle osoitetulla kirjeellä. Presidentille on ilmoitettava, että a) EU on sitoutunut jatkamaan Cotonoun sopimuksen 8 artiklaan perustuvaa vahvistettua poliittista vuoropuhelua, b) EU perustaa tulevat päätöksensä sokeripöytäkirjan maiden liitännäistoimenpiteistä ja kymmenennen EKR:n maaohjelmasta Fidžin osalta arvioon, jonka se tekee perustuslaillisen järjestyksen palauttamisessa tapahtuneesta edistyksestä, ja c) AKT–EY-kumppanuussopimuksen 96 artiklan ja kehitysyhteistyön rahoitusvälineen 37 artiklan mukaiset uudet neuvottelut ovat Fidžille todellinen vaihtoehto.

    Päätelmä

    11. Neuvostoa pyydetään edellä esitetyn perusteella hyväksymään liitteenä oleva ehdotusluonnos neuvoston päätökseksi, jolla muutetaan ja jatketaan Fidžin tasavaltaa koskevien aiheellisten toimenpiteiden soveltamisaikaa.

    2010/0237 (NLE)

    Ehdotus:

    NEUVOSTON PÄÄTÖS

    annettu […] päivänä […] kuuta […],

    Fidžin tasavallan kanssa AKT–EY-kumppanuussopimuksen 96 artiklan ja kehitysyhteistyön rahoitusvälineen 37 artiklan nojalla käytyjen neuvottelujen päättämisestä tehdyn päätöksen 2007/641/EY muuttamisesta ja soveltamisjakson jatkamisesta

    EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

    ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

    ottaa huomioon Cotonoussa 23 päivänä kesäkuuta 2000[1] allekirjoitetun ja Luxemburgissa 25 päivänä kesäkuuta 2005[2] muutetun Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren valtioiden ryhmän jäsenten sekä Euroopan yhteisön ja sen jäsenvaltioiden välisen AKT–EY-kumppanuussopimuksen, jäljempänä ’AKT–EY-kumppanuussopimus’, ja erityisesti sen 96 artiklan,

    ottaa huomioon neuvostossa kokoontuneiden jäsenvaltioiden hallitusten edustajien välisen sisäisen sopimuksen[3] AKT–EY-kumppanuussopimuksen täytäntöönpanemiseksi toteutettavista toimenpiteistä ja noudatettavista menettelyistä ja erityisesti sen 3 artiklan,

    ottaa huomioon kehitysyhteistyön rahoitusvälineen perustamisesta 18 päivänä joulukuuta 2006 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1905/2006[4] ja erityisesti sen 37 artiklan,

    ottavat huomioon Euroopan komission ehdotuksen,

    sekä katsoo seuraavaa:

    1. Fidžin tasavallan kanssa AKT–EY-kumppanuussopimuksen 96 artiklan ja kehitysyhteistyön rahoitusvälineen 37 artiklan nojalla käytyjen neuvottelujen päättämisestä tehty päätös 2007/641/EY[5] hyväksyttiin aiheellisten toimenpiteiden täytäntöönpanemiseksi sen jälkeen, kun AKT–EY-kumppanuussopimuksen 9 artiklassa tarkoitettuja olennaisia osia ja kehitysyhteistyön rahoitusvälineen 3 artiklassa tarkoitettuja arvoja oli rikottu.

    2. Kyseisiä toimenpiteitä on jatkettu 24 päivänä syyskuuta 2009 tehdyllä neuvoston päätöksellä 2009/735/EY[6] ja 29 päivänä maaliskuuta 2010 tehdyllä neuvoston päätöksellä 2010/208/EU[7], koska Fidži ei ole pannut vielä täytäntöön AKT–EY-kumppanuussopimuksen olennaisia osia ja kehitysyhteistyön rahoitusvälinettä koskevia keskeisiä sitoumuksiaan. Lisäksi viimeaikainen kehitys on eräiden keskeisten sitoumusten ollut selvästi taantuva.

    3. Päätöksellä 2007/641/EY vahvistettujen toimenpiteiden soveltamisaika päättyy 1 päivänä lokakuuta 2010, joten päätöksen voimassaoloaikaa on tarkoituksenmukaista jatkaa ja aiheellisten toimenpiteiden sisältöä olisi vastaavasti päivitettävä teknisesti,

    ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

    1 artikla

    Muutetaan neuvoston päätös 2007/641/EY seuraavasti:

    4. Korvataan 3 artiklan toisen kohdan ensimmäinen virke seuraavasti:

    ”Sen voimassaolo päättyy 31 päivänä maaliskuuta 2011.”

    5. Korvataan liite tämän Fidžin tasavallalle osoitetun päätöksen liitteellä.

    2 artikla

    Tämä päätös tulee voimaan päivänä, jona se hyväksytään.

    3 artikla

    Tämä päätös julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä .

    Tehty Brysselissä päivänä kuuta .[…]

    Neuvoston puolesta

    Puheenjohtaja […]

    LIITE

    KirjeluonnosHänen Ylhäisyytensä Ratu Epeli Nailatikau

    Fidžin tasavallan presidentti

    Suva

    Fidžin tasavalta

    Arvoisa presidentti

    Euroopan unioni pitää Cotonoun sopimuksen 9 artiklaa ja kehitysyhteistyön rahoitusvälineen 3 artiklaa hyvin tärkeinä. AKT–EY-kumppanuus perustuu ihmisoikeuksien, demokratian periaatteiden ja oikeusvaltioperiaatteen kunnioittamiseen. Ne ovat Cotonoun sopimuksen olennaiset osat ja suhteidemme perusta.

    Euroopan unionin neuvosto tuomitsi 11. joulukuuta 2006 Fidžin sotilasvallankaappauksen.

    Koska EU katsoi Cotonoun sopimuksen 96 artiklan perusteella, että Fidžillä 5. joulukuuta 2006 tapahtunut sotilasvallankaappaus rikkoo sopimuksen 9 artiklassa mainittuja olennaisia osia, se kutsui Fidžin neuvotteluihin laatiakseen tilanteesta perusteellisen selvityksen ja ryhtyäkseen tarvittaessa toimenpiteisiin sen korjaamiseksi, kuten sopimuksessa edellytetään.

    Neuvottelujen virallinen osuus alkoi Brysselissä 18. huhtikuuta 2007. EU piti myönteisenä, että väliaikaishallitus vahvisti tuolloin joukon jäljempänä lueteltuja ihmisoikeuksien, perusvapauksien, demokratian periaatteiden ja oikeusvaltioperiaatteen kunnioittamiseen liittyviä sitoumuksia ja ehdotti myönteisiä toimia niiden täytäntöön panemiseksi.

    Sittemmin ja varsinkin huhtikuussa 2009 maan kehityksessä on valitettavasti ollut joukko takaiskuja, mikä tarkoittaa sitä, että Fidži rikkoo useita antamiaan sitoumuksia. Tämä koskee etenkin perustuslain kumoamista, hyvin huomattavaa viivettä parlamenttivaalien järjestämisessä sekä ihmisoikeusrikkomuksia. Vaikka sitoumusten täytäntöönpano on viivästynyt huomattavasti, suurin osa niistä on edelleen erittäin merkityksellisiä Fidžin nykytilanteessa, ja ne on siksi liitetty tähän kirjeeseen. Koska Fidži on yksipuolisesti päättänyt rikkoa eräitä keskeisiä sitoumuksia, sille myönnettyjä kehitysyhteistyön määrärahoja on leikattu.

    EU ilmaisee kuitenkin Cotonoun sopimuksen perustana olevan kumppanuuden hengessä olevansa valmis aloittamaan uudet viralliset neuvottelut heti, kun on todellisia mahdollisuuksia saattaa ne myönteiseen päätökseen. Väliaikaishallituksen pääministeri esitti 1. heinäkuuta 2009 etenemissuunnitelman uudistusten täytäntöönpanemiseksi ja demokratian palauttamiseksi. EU on valmis aloittamaan etenemissuunnitelmaa koskevan vuoropuhelun ja harkitsemaan uusien neuvottelujen käymistä sen pohjalta. Tämän mukaisesti EU on päättänyt jatkaa Fidžiin soveltamiensa aiheellisten toimenpiteiden voimassaoloa luodakseen mahdollisuuden uusille neuvotteluille. Vaikka osa aiheellisista toimenpiteistä ei ole enää ajankohtaisia, EU on päättänyt, että niiden yksipuolisen ajan tasalle saattamisen sijaan se haluaa jatkaa uusien neuvottelumahdollisuuksien kartoittamista Fidžin kanssa. Tästä syystä on erityisen tärkeää, että väliaikaishallitus sitoutuu käymään kansallisen tason poliittista vuoropuhelua kaikkien osapuolten kanssa ja suhtautumaan joustavasti etenemissuunnitelmaa koskevaan aikatauluun. Vaikka EU:n kanta perustuu nyt ja tulevaisuudessa tarkistetun Cotonoun sopimuksen olennaisille osille ja perusperiaatteille etenkin vuoropuhelun käymisen keskeisen aseman ja keskinäisten velvoitteiden noudattamisen osalta, EU korostaa, ettei sillä ole ennakkonäkemystä tulevien neuvottelujen tuloksesta.

    Jos uudet neuvottelut johtavat siihen, että Fidži antaa merkittäviä sitoumuksia, EU on valmis tarkastelemaan aiheellisia toimenpiteitä varhennetusti ja myönteisessä hengessä. Jos taas Fidžin tilanne ei parane, maalle myönnettyjä kehitysyhteistyövaroja leikataan entisestään. EU perustaa tulevat päätöksensä sokeripöytäkirjan maiden liitännäistoimenpiteistä ja kymmenennen EKR:n maaohjelmasta Fidžin osalta arvioon, jonka se tekee perustuslaillisen järjestyksen palauttamisessa tapahtuneesta edistyksestä.

    Siihen asti, kun uudet neuvottelut on käyty, EU kehottaa Fidžiä jatkamaan ja tehostamaan poliittista vuoropuhelua.

    Aiheelliset toimenpiteet ovat seuraavat:

    - humanitaarista apua sekä kansalaisyhteiskunnalle tarkoitettua suoraa tukea voidaan jatkaa;

    - käynnissä ja/tai valmisteilla olevia, erityisesti kahdeksannesta ja yhdeksännestä EKR:stä rahoitettavia yhteistyötoimia voidaan jatkaa;

    - demokratiaan paluuta helpottavia ja hallintotapaa parantavia yhteistyötoimia voidaan jatkaa, paitsi jos olosuhteet ovat hyvin poikkeukselliset;

    - sokerialan uudistusta koskevat vuoden 2006 liitännäistoimenpiteet voidaan toteuttaa. Fidži allekirjoitti rahoitussopimuksen teknisellä tasolla 19. kesäkuuta 2007. Huomattakoon, että rahoitussopimukseen sisältyy lykkäysehto;

    - sokerialan uudistuksen liitännäistoimenpiteitä vuosiksi 2011–2013 koskeva monivuotinen maaohjelma voidaan valmistella ja allekirjoittaa;

    - kymmenennen EKR:n maakohtainen strategia-asiakirja ja maaohjelma alustavine määrärahoineen voidaan viimeistellä, allekirjoittaa teknisellä tasolla ja panna täytäntöön ja kannustinerä, jonka suuruus on enimmillään 25 prosenttia kyseisistä määrärahoista, voidaan myöntää edellyttäen, että ihmisoikeuksia ja oikeusvaltioperiaatetta koskevista sitoumuksista pidetään kiinni. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että väliaikaishallitus pitää perustuslain voimassa, että oikeuslaitoksen riippumattomuutta kunnioitetaan täysimääräisesti, että 6. syyskuuta 2007 uudelleen käyttöön otetut poikkeustilamääräykset kumotaan mahdollisimman pian, että kaikki väitetyt ihmisoikeusrikkomukset tutkitaan ja käsitellään Fidžin lakien mukaisilla menettelyillä ja foorumeilla ja että väliaikaishallitus tekee parhaansa estääkseen turvallisuusviranomaisia antamasta pelottelevia lausuntoja;

    - vuoden 2007 sokerimäärärahaa ei myönnetty;

    - vuoden 2008 sokerimääräraha oli ehdollinen sille, että Fidžillä on näyttöä vaalien valmistelun etenemisestä sovittujen sitoumusten mukaisesti, uskottavasti ja aikataulussa: maan piti suorittaa väestölaskenta, määritellä vaalipiirien rajat uudelleen ja toteuttaa vaaliuudistus perustuslain mukaisesti. Lisäksi sen piti toteuttaa toimenpiteitä keskusvaalilautakunnan toiminnan varmistamiseksi muun muassa nimeämällä vaalivalvoja 30. syyskuuta 2007 mennessä perustuslain mukaisesti. Fidži menetti vuoden 2008 sokerimäärärahan 31. joulukuuta 2009;

    - vuoden 2009 sokerimääräraha peruttiin toukokuussa 2009, koska väliaikaishallitus päätti lykätä parlamenttivaaleja syyskuulle 2014;

    - vuoden 2010 määräraha peruttiin ennen 1. toukokuuta 2010, koska demokraattisen prosessin jatkamisessa ei ollut edistytty. Koska sokerialan tilanne on kriittinen, komissio siirsi osan määrärahasta käytettäväksi suoriin avustuksiin, joita hallinnoi keskitetysti EU:n lähetystö Suvassa ja joita ei kanavoida viranomaisten kautta. Avustukset kohdistettiin sokerituotannosta suoraan riippuvaiselle väestönosalle kielteisten sosiaalisten seurausten vähentämiseksi. EU:n lainsäädäntö- ja budjettivallan käyttäjien on vahvistettava kyseinen tuki;

    - tässä kirjeessä kuvattujen toimenpiteiden lisäksi voidaan harkita lisätukea keskeisten sitoumusten valmistelutyötä ja täytäntöönpanoa, etenkin vaalien valmisteluja ja/tai toimittamista varten;

    - alueellinen yhteistyö ja Fidžin osallistuminen siihen säilyvät ennallaan;

    - yhteistyötä Euroopan investointipankin ja yritysten kehittämiskeskuksen kanssa voidaan jatkaa edellyttäen, että annetut sitoumukset pannaan täytäntöön aikataulun mukaisesti.

    Sitoumusten noudattamista seurataan liitteessä esitettyjen säännöllistä vuoropuhelua, tarkastuskäyntien yhteydessä tehtävää yhteistyötä ja raportointia koskevien sitoumusten mukaisesti.

    Lisäksi EU odottaa Fidžin tekevän täysimääräistä yhteistyötä Tyynenmeren saarten foorumin kanssa, kun pannaan täytäntöön arvovaltaisten henkilöiden ryhmän suosituksia sellaisina kuin foorumin ulkoministerit hyväksyivät ne kokouksessaan Vanuatulla 16. maaliskuuta 2007.

    Euroopan unioni jatkaa Fidžin tilanteen tiivistä seuraamista. Fidžin kanssa käydään Cotonoun sopimuksen 8 artiklan nojalla vahvistettua poliittista vuoropuhelua tavoitteena varmistaa ihmisoikeuksien kunnioittaminen, demokratian palauttaminen ja oikeusvaltioperiaatteen noudattaminen, kunnes molemmat osapuolet toteavat, että vahvistettu vuoropuhelu on täyttänyt tarkoituksensa.

    Jos väliaikaishallitus hidastaa annettujen sitoumusten täytäntöönpanoa, keskeyttää sen tai perääntyy sitoumuksista, EU:lla on oikeus muuttaa aiheellisia toimenpiteitä.

    EU painottaa, että Fidžin etuoikeudet yhteistyössä EU:n kanssa ovat riippuvaisia Cotonoun sopimuksen olennaisten osien ja kehitysyhteistyön rahoitusvälineessä tarkoitettujen arvojen kunnioittamisesta. Jotta EU vakuuttuisi siitä, että väliaikaishallitus on täysin valmis täyttämään antamansa sitoumukset, niiden täytäntöönpanossa on edistyttävä merkittävästi jo varhaisessa vaiheessa.

    Kunnioittavasti

    Tehty Brysselissä

    Komission puolesta | Neuvoston puolesta |

    Liitteen liite FIDŽIN TASAVALLAN KANSSA SOVITUT SITOUMUKSET .

    A. Demokratian periaatteiden kunnioittaminen

    Sitoumus nro 1

    Vapaat ja rehelliset parlamenttivaalit järjestetään 24 kuukauden kuluessa 1. päivästä maaliskuuta 2007 edellyttäen, että ne ovat Tyynenmeren saarten foorumin sihteeristön nimeämien riippumattomien tarkastajien suorittaman arvioinnin päätelmien mukaiset. Vaaleihin johtavia prosesseja valvotaan, mukautetaan ja tarkistetaan tarvittaessa yhdessä sovittujen arviointiperusteiden mukaan. Tämä merkitsee erityisesti, että

    - väliaikaishallitus vahvistaa 30. kesäkuuta 2007 mennessä aikataulun, jossa esitetään päivämäärät uusien parlamenttivaalien valmistelujen eri vaiheiden päätökseen saattamiselle;

    - aikataulussa määritetään väestölaskennan, vaalipiirien rajojen uudelleen määrittelyn ja vaaliuudistuksen ajankohdat;

    - vaalipiirien rajojen määrittely ja vaaliuudistus toteutetaan perustuslain mukaisesti;

    - keskusvaalilautakunnan toiminnan varmistamiseksi toteutetaan toimenpiteitä, joihin kuuluu vaalivalvojan nimittäminen 30. syyskuuta 2007 mennessä perustuslain mukaisesti;

    - varapresidentti nimitetään perustuslain mukaisesti.

    Sitoumus nro 2

    Lainsäädäntöön sekä vero- ja muuhun politiikkaan liittyviä merkittäviä aloitteita ja muutoksia hyväksyessään väliaikaishallitus ottaa huomioon kansalaisyhteiskunnan ja muiden tärkeiden sidosryhmien kanssa käydyt keskustelut.

    B. Oikeusvaltioperiaate

    Sitoumus nro 1

    Väliaikainen hallitus tekee parhaansa estääkseen turvallisuusviranomaisia antamasta pelottelevia lausuntoja.

    Sitoumus nro 2

    Väliaikaishallitus pitää voimassa vuoden 1997 perustuslain ja takaa perustuslaillisten instituutioiden, kuten Fidžin ihmisoikeuskomission, julkisen palvelun komission ja perustuslaillisten elinten komission normaalin ja riippumattoman toiminnan. Suuren heimopäälliköiden neuvoston huomattava itsenäisyys säilytetään ja sen toimintaa jatketaan.

    Sitoumus nro 3

    Oikeuslaitoksen riippumattomuutta kunnioitetaan täysimääräisesti, se saa työskennellä vapaasti, ja kaikki asianosaiset noudattavat sen päätöksiä. Erityisesti

    - väliaikaishallitus sitoutuu nimittämään perustuslain 138 §:n 3 momentissa tarkoitetun tuomioistuimen 15. heinäkuuta 2007 mennessä;

    - vastedes tuomarit nimitetään ja erotetaan tiukasti perustuslain säännösten ja menettelysääntöjen mukaisesti;

    - asevoimat, poliisi tai väliaikaishallitus eivät puutu millään tavalla oikeudenkäyntimenettelyyn, ja ne kunnioittavat täysimääräisesti oikeusalan toimijoiden työtä.

    Sitoumus nro 4

    Kaikki korruptioon liittyvät rikoskanteet käsitellään asianmukaisia oikeudellisia kanavia käyttäen, ja muut väitettyjä korruptiotapauksia tutkimaan mahdollisesti perustettavat elimet toimivat perustuslain puitteissa.

    C. Ihmisoikeudet ja perusvapaudet

    Sitoumus nro 1

    Väliaikaishallitus toteuttaa kaikki tarvittavat toimenpiteet helpottaakseen sitä, että kaikkien väitettyjen ihmisoikeusrikkomusten tutkinta tai käsittely tapahtuu Fidžin lakien mukaisilla menettelyillä ja foorumeilla.

    Sitoumus nro 2

    Väliaikaishallitus kumoaa poikkeustilamääräykset toukokuussa 2007 edellyttäen, etteivät kansallinen turvallisuus, yleinen järjestys ja yleinen turvallisuus ole uhattuina.

    Sitoumus nro 3

    Väliaikaishallitus sitoutuu huolehtimaan siitä, että Fidžin ihmisoikeuskomissio toimii täysin riippumattomasti ja perustuslain mukaisesti.

    Sitoumus nro 4

    Sananvapautta ja tiedotusvälineiden vapautta kunnioitetaan täysimääräisesti niiden kaikissa muodoissa perustuslaissa säädetyn mukaisesti.

    D. Sitoumusten noudattamisen seuranta

    Sitoumus nro 1

    Väliaikaishallitus sitoutuu käymään säännöllistä vuoropuhelua mahdollistaakseen edistymisen arvioinnin ja antaa EU:n ja EY:n viranomaisille ja edustajille mahdollisuuden tutustua rajoituksetta kaikkiin tietoihin, jotka liittyvät ihmisoikeuksia, demokratian rauhanomaista palauttamista ja oikeusvaltion toteutumista Fidžillä koskeviin kysymyksiin.

    Sitoumus nro 2

    Väliaikaishallitus tekee täyttä yhteistyötä EU:n ja EY:n mahdollisesti tekemien, edistymistä arvioivien ja seuraavien tarkastuskäyntien aikana.

    Sitoumus nro 3

    Väliaikaishallitus raportoi tilanteen edistymisestä Cotonoun sopimuksen olennaisten osien ja sitoumusten osalta toimittamalla kertomuksen joka kolmas kuukausi 30. kesäkuuta 2007 alkaen.

    Tiettyjä kysymyksiä voidaan käsitellä tuloksellisesti vain pragmaattisella lähestymistavalla, jossa otetaan huomioon nykyinen tilanne ja tähdätään tulevaisuuteen.

    [1] EYVL L 317, 15.12.2000, s. 3.

    [2] EUVL L 287, 28.10.2005, s. 4.

    [3] EYVL L 317, 15.12.2000, s. 376.

    [4] EUVL L 378, 27.12.2006, s. 41-71.

    [5] EUVL L 260, 5.10.2007, s. 15.

    [6] EUVL L 262, 6.10.2009, s. 43.

    [7] EUVL L 89, 9.4.2010, s. 7.

    Top