Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52009AE0341

    Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta ehdotus: Neuvoston asetus eläinten suojelusta lopettamisen yhteydessä

    EUVL C 218, 11.9.2009, p. 65–68 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    11.9.2009   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    C 218/65


    Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta ehdotus: Neuvoston asetus eläinten suojelusta lopettamisen yhteydessä

    KOM(2008) 553 lopullinen – 2008/0180 CNS

    2009/C 218/14

    Neuvosto päätti 19. marraskuuta 2008 Euroopan yhteisön perustamissopimuksen 37 artiklan nojalla pyytää Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunnon aiheesta

    ”Ehdotus: neuvoston asetus eläinten suojelusta lopettamisen yhteydessä”

    Asian valmistelusta vastannut ”maatalous, maaseudun kehittäminen, ympäristö” -erityisjaosto antoi lausuntonsa 28. tammikuuta 2009. Esittelijä oli Frank ALLEN.

    Euroopan talous- ja sosiaalikomitea hyväksyi 25–26. helmikuuta 2009 pitämässään 451. täysistunnossa (helmikuun 25. päivän kokouksessa) seuraavan lausunnon äänin 161 puolesta ja 5 vastaan 8:n pidättyessä äänestämästä.

    1.   Päätelmät

    1.1

    ETSK pitää tarkasteltavana olevaa komission ehdotusta tervetulleena. Se on merkittävä askel oikeaan suuntaan, ja sillä voi olla myönteisiä vaikutuksia eläinten hyvinvointiin teurastamisen yhteydessä.

    1.2

    Komitea kannattaa ehdotusta, jonka mukaan teurastamoalan toimijoille langetettaisiin täysi vastuu eläinten hyvinvoinnista teurastamisen yhteydessä ja heidät velvoitettaisiin soveltamaan toimintaohjeistoa, käyttöön otettaisiin kelpoisuustodistukset ja teurastamojen olisi nimettävä eläinten hyvinvoinnista vastaava henkilö.

    1.3

    Komitea korostaa, että virallisen eläinlääkärin on oltava keskeisessä roolissa, kun valvotaan, että teurastamisen yhteydessä noudatetaan täysin asianmukaisia menettelyjä eläinten hyvinvoinnin varmistamiseksi. Virallisen eläinlääkärin tulee saada viipymättä tieto kaikista toimintaohjeistojen muutoksista.

    1.4

    Virallisen eläinlääkärin tulee vastata erityisesti säännöllisistä tarkastuksista sen varmistamiseksi, että teurastusmenettelyjen seurannasta huolehditaan asianmukaisesti.

    1.5

    Ehdotus sallia säännöistä poikkeaminen, kun kyseessä on eläinten rituaaliteurastus, on täysin ristiriidassa niiden ehdotettuun asetukseen sisältyvien tavoitteiden kanssa, joiden avulla on määrä varmistaa eläinten hyvinvointi teurastamisen yhteydessä.

    1.6

    Komitea suhtautuu erittäin myönteisesti uusiin menettelyihin, joita on tarkoitus käyttää joukko- ja hätälopettamisissa. Erityisen tärkeä on vaatimus toimintasuunnitelman laatimisesta ennen toimenpiteen käynnistämistä, jotta varmistetaan asetuksessa vahvistettujen sääntöjen noudattaminen. Arviointiraportin julkaiseminen vuoden kuluessa joukkolopettamisen päättymisestä on erittäin tervetullut ehdotus.

    2.   Johdanto

    2.1

    Eläinten hyvinvointiin kiinnitetään yhä enemmän huomiota EU:ssa, mikä on merkittävä piirre edistyksellisenä ja sivistyneenä itseään pitävässä yhteiskunnassa.

    2.2

    Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen (EFSA) antoi vuosina 2004 ja 2006 tieteelliset lausunnot, joissa molemmissa ehdotettiin voimassa olevan direktiivin 93/119/EY tarkistamista.

    2.3

    EU-lainsäädännössä on havaittu erityisiä ongelmia, joita ovat mm. uusia tainnutusmenetelmiä koskevan yhdenmukaisen menetelmän puuttuminen sekä teurastamoalan toimijoiden ja johdon vastuiden epäselvyys. Lisäksi tarvitaan asianmukaista koulutusta eläinten teurastamiseen osallistuvalle henkilöstölle.

    2.4

    Hyvinvoinnin edellytykset, joita sovelletaan, kun eläimiä lopetetaan tautien torjumiseksi, kaipaavat selvennystä. Viivytyksen ja eläinten tarpeettoman kärsimyksen välttämiseksi hyvinvointisääntöjä olisi sovellettava mahdollisimman laajasti, kun eläimiä on lopetettava hätätilanteessa.

    2.5

    Ymmärtämystä eläinten hyvinvoinnista tulee lisätä, ja hyvinvointinäkökohdat tulee ottaa huomioon teurastamista edeltävässä eläinten valmistelussa ja käsittelyssä.

    2.6

    Direktiivi 93/119/EY on tarkoitus kumota ja korvata ehdotetulla asetuksella, mutta soveltamisala säilyy ennallaan.

    2.7

    Vaihtamalla säädös ehdotuksen mukaisesti direktiivistä asetukseksi varmistetaan, että yhtenäismarkkinoiden hengen mukaisesti säännöksiä sovelletaan kaikkialla EU:ssa samalla tavalla ja samanaikaisesti.

    3.   Komission ehdotus

    3.1

    Ehdotetulla asetuksella vahvistetaan säännöt elintarvikkeiden, villan, nahan, turkisten tai muiden tuotteiden tuotantoa varten pidettävien eläinten lopettamista ja siihen liittyviä toimintoja varten.

    3.2

    Säännöistä poikkeaminen sallitaan hätälopettamisessa, jonka tarkoituksena on estää tarpeettoman kivun ja kärsimyksen aiheutuminen eläimelle, tai silloin, kun sääntöjen täydellinen noudattaminen aiheuttaisi välittömän riskin ihmisen terveydelle ja turvallisuudelle.

    3.3

    Asetusta ei sovelleta, kun eläimiä lopetetaan

    a)

    hyväksyttyjen tieteellisten kokeiden yhteydessä

    b)

    metsästyksen yhteydessä

    c)

    kulttuuri- tai urheilutapahtumien yhteydessä

    d)

    eläinlääkärin toimesta hänen toimintansa yhteydessä

    e)

    tai kun omistaja lopettaa siipikarjaa tai jäniseläimiä omaan käyttöönsä.

    3.4

    Eläimiä tulee varjella vältettävissä olevalta kivulta, tuskalta ja kärsimykseltä lopettamisen ja siihen liittyvien toimintojen aikana. Toimijoiden on toteutettava kaikki tarvittavat toimenpiteet sen varmistamiseksi, että eläimistä huolehditaan ja niitä käsitellään asianmukaisesti ennen teurastamista ja että niille aiheutuu mahdollisimman vähän stressiä.

    3.5

    Ehdotetun asetuksen 4 artiklan 1 kohdan mukaan eläimiä saa lopettaa vain välittömän kuoleman aiheuttavalla menetelmällä tai tainnutettuina.

    3.6

    Tästä säännöstä poiketen eläimiä voidaan lopettaa ilman edeltävää tainnutusta, kun lopettamismenetelmä määräytyy uskonnollisen rituaalin mukaan, sillä edellytyksellä, että lopettaminen tapahtuu teurastamossa. Jäsenvaltiot voivat päättää olla soveltamatta tätä poikkeusta.

    3.7

    Asetuksen liitteessä I on luettelo tainnutusmenetelmistä ja yksityiskohtaiset tekniset eritelmät. Tainnutus on suoritettava kyseisten menetelmien mukaisesti. Tainnutusprosessin tehokkuus on tarkastettava riittävän edustavalla otoksella eläimiä sen varmistamiseksi, että prosessi toimii asianmukaisesti ja tasaisesti.

    3.8

    Yhteisön ohjeita liitteessä I vahvistettuihin tainnutusmenetelmiin liittyvistä hyvistä toimintatavoista voidaan hyväksyä asetuksen 22 artiklan 2 kohdassa tarkoitetulla menettelyllä. Se vahvistettiin neuvoston vuonna 1999 tekemällä päätöksellä, jossa määritellään menettely, jota komissio soveltaa käyttäessään sille siirrettyä täytäntöönpanovaltaa sääntelykomitean avulla. Kullakin jäsenvaltiolla on edustajansa komiteassa, ja komitean puheenjohtajana toimii komission edustaja.

    3.9

    Toimijoiden on laadittava toimintaohjeisto ja pantava ohjeet täytäntöön sen varmistamiseksi, että lopettaminen ja siihen liittyvät toiminnot suoritetaan asetuksen 3 artiklan 1 kohdan mukaisesti. Toimintaohjeiston on oltava pyydettäessä toimivaltaisten viranomaisten saatavilla. Ohjeistossa on otettava huomioon tainnutusvälineiden valmistajien suositukset ja käyttöohjeet. Tainnutusvälineiden ongelmien varalta on lisäksi oltava välittömästi käytettävissä varalaitteisto.

    3.10

    Teurastamossa suoritettavaan eläinten lopettamiseen ja siihen liittyviin toimintoihin osallistuvalla henkilöstöllä on oltava kelpoisuustodistus. Tällaisia toimia ovat

    a)

    eläinten käsittely ja hoito ennen niiden liikkumisen rajoittamista

    b)

    eläinten liikkumisen rajoittaminen tainnuttamista tai lopettamista varten

    c)

    eläinten tainnuttaminen

    d)

    tainnuttamisen tehokkuuden arviointi

    e)

    elävien eläinten ripustaminen tai nostaminen

    f)

    elävien eläinten verenlasku

    g)

    turkiseläinten lopettaminen.

    3.11

    Liikkumisen rajoittamista tai tainnuttamista varten markkinoitavien tuotteiden mukana on oltava käyttö- ja huolto-ohjeet, jotta varmistetaan mahdollisimman korkea eläinten hyvinvoinnin taso. Erityishuomiota kiinnitetään eläinten luokkiin tai painoihin sekä soveltuvaan tapaan valvoa laitteen tehokkuutta.

    3.12

    Liitteessä II esitetään selkeästi teurastamojen rakennustapaa, tilojen sijoittelua ja välineitä koskevat vaatimukset. Asetuksen soveltamiseksi jäsenvaltion toimivaltaisen viranomaisen (määritelty asetuksen (EY) N:o 853/2004 4 artiklassa) on hyväksyttävä kukin asianmukaiset kriteerit täyttävä teurastamo.

    3.13

    Toimijoiden on huolehdittava siitä, että liitteessä III vahvistettuja teurastamojen toimintasääntöjä noudatetaan. Sen estämättä, mitä asetuksen 3 artiklan 1 kohdassa säädetään, seuraavat menetelmät liikkumisen rajoittamiseksi ovat kiellettyjä:

    a)

    eläinten ripustaminen tai nostaminen jaloista

    b)

    eläinten jalkojen kiinnittäminen yhteen mekaanisella laitteella

    c)

    eläinten raajojen katkaiseminen, raajojen jänteiden leikkaaminen tai eläinten sokaiseminen

    d)

    selkäytimen katkaiseminen esimerkiksi käyttämällä puntillaa tai tikaria

    e)

    sellaisten sähkövirtojen käyttö, jotka eivät tainnuta tai tapa eläimiä hallituissa olosuhteissa, erityisesti sellaisen sähkövirran käyttö, joka ei kulje aivojen läpi.

    Edellä olevaa a ja b kohtaa ei kuitenkaan sovelleta siipikarjaa varten käytettäviin ripustuskoukkuihin.

    3.14

    Toimijoiden on suoritettava teurastamisen yhteydessä seurantaa, jonka avulla todennetaan ja vahvistetaan, että teurastettaviksi tarkoitetut eläimet ovat tosiasiassa tainnutettuina tainnuttamisprosessin päättymisen ja kuoleman vahvistamisen välisen ajan. Seurannasta vastaavan henkilön nimi on kirjattava. Seurantamenettely on määriteltävä erikseen kutakin sellaista teurastuslinjaa varten, jolla käytetään erilaisia tainnutusvälineitä.

    3.15

    Toimijoiden on nimettävä jokaiseen teurastamoon eläinten hyvinvoinnista vastaava henkilö, joka vastaa siitä, että asetuksessa vahvistettuja sääntöjä noudatetaan asianmukaisesti. Tätä ei sovelleta teurastamoihin, joissa teurastetaan vähemmän kuin 1 000 yksikköä nisäkkäitä tai vähemmän kuin 150 000 yksikköä siipikarjaa vuodessa.

    3.16

    Ehdotetun asetuksen tavoitteena on vahvistaa tautien (esim. lintuinfluenssan tai suu- ja sorkkataudin) torjumiseksi eläimiä lopettavan toimivaltaisen viranomaisen julkista vastuuta lopetettavien eläinten hyvinvoinnista. Sillä velvoitetaan etenkin entistä parempaan suunnitteluun, valvontaan ja raportointiin.

    3.17

    Hätälopettamisen kohteena olevista eläimistä vastaavan henkilön on toteutettava kaikki tarvittavat toimenpiteet eläinten lopettamiseksi mahdollisimman pian.

    3.18

    Kunkin jäsenvaltion on nimettävä kansallinen asiantuntijalaitos, jonka tehtävänä on antaa virallisille tarkastajille jatkuvasti asiantuntevaa tukea ja tarjota teknistä ja tieteellistä asiantuntemusta.

    4.   Erityistä

    4.1

    Ehdotetun asetuksen 14 artiklan sisältämä pieniä teurastamoja koskeva poikkeus on tarkoituksenmukainen ja tarpeellinen sen varmistamiseksi, että pienet teurastamot voivat jatkaa toimintaansa ja palvella paikallisia markkinoita.

    4.2

    Virallisten eläinlääkärien tehtäväkenttää tulisi laajentaa antamalla heille asetukseen sisältyvien eläinsuojelusääntöjen valvojan rooli erityisesti eläinten hyvinvoinnista vastaavan henkilön tehtävien valvonnassa. Viralliselle eläinlääkärille tulee ilmoittaa viipymättä kaikista toimintaohjeistojen muutoksista.

    4.3

    Olisi perustettava tieteellinen asiantuntijaryhmä tutkimaan ja laatimaan asetuksen liitteessä I mainittuihin tainnutusmenetelmiin liittyviä hyviä toimintatapoja.

    4.4

    Ehdotetun asetuksen 4 artiklan 2 kohtaan sisältyvä rituaaliteurastusta koskeva poikkeus on ristiriidassa sen kanssa, että asetuksen yleistavoitteena on parantaa eläinten suojelua teurastamisen yhteydessä. Innovatiivisen tekniikan, kuten tainnutuksenvarmistuslaitteen (stun assurance monitor), avulla voidaan valvoa tarkasti eläimelle annettavan sähkövirran määrää, kun eläin halutaan lopettaa halal-sääntöjen mukaisesti käyttäen teurastusta edeltävää sähkötainnutusta. Näin varmistetaan, että eläin on kunnolla tainnutettu mutta vielä elossa ennen teurastusta. Laite rekisteröi jokaisen tainnutuksen ja eläimelle annetun sähkövirran volttimäärän. Sen avulla voidaan aidosti edistää eläinten hyvinvointia. Lisäksi teurastusmenetelmän ilmoittaminen merkinnän avulla kannustaisi käyttämään tainnutuksenvarmistuslaitetta. Komission olisi tärkeää tukea aktiivisesti järjestelmien tutkimusta, jotta uskonnolliset ryhmät vakuuttuisivat tainnutukseen liittyvistä näkökohdista. Näin varjeltaisiin eläinten hyvinvointia teurastamisen yhteydessä.

    4.5

    Hyviä toimintatapoja tulee laatia yhteisymmärryksessä eri sidosryhmien kanssa, ja niille tulee saada komission hyväksyntä.

    4.6

    Pienille teurastamoille on aiheutunut hiljattain huomattavia menoja uudistuksista, joita ne ovat joutuneet tekemään elintarviketurvallisuuteen liittyvän lainsäädäntökokonaisuuden, nk. hygieniapaketin, johdosta. Jotta niiden kannattavuus ei horjuisi, niille tulee järjestää rahoitusta nyt ehdotetun asetuksen säännöksiin sopeutumisesta aiheutuvia menoja varten.

    4.7

    Asiantuntijalaitosta nimettäessä olisi otettava huomioon jäsenvaltion olemassa olevat tiede- ja tutkimuslaitokset ja luotava yhteyksiä niihin. Päällekkäisyyksiä on vältettävä, ja järjestelmän tehokkaan toiminnan varmistamiseksi on myönnettävä tarvittavat rahoitusvarat. Koulutusohjelmat olisi yhtenäistettävä EU-tasolla.

    4.8

    Kun laaditaan eläinten käsittelyn ja hoidon käytännesääntöjä, on otettava asianmukaisesti huomioon sellaisten henkilöiden näkemykset, joilla on tältä alalta vähintään viiden vuoden yhtäjaksoinen käytännön kokemus, ja yhdistettävä heidän näkemyksensä teoreettiseen käsitykseen eläinten oikeasta käsittelystä ja hoidosta. Tämä olisi pantava merkille myös alan kelpoisuustodistusten saantiin tähtäävillä kursseilla.

    4.9

    Jäsenvaltioiden olisi myönnettävä 31. päivään joulukuuta 2014 saakka kelpoisuustodistuksia ilman virallista tutkintoa henkilöille, joilla todistettavasti on vähintään viiden vuoden yhtäjaksoinen kokemus ja virallisen eläinlääkärin puoltava lausunto.

    4.10

    Komitea on erityisen tyytyväinen ehdotetun asetuksen 4 artiklan 1 kohtaan, jota se pitää erittäin tärkeänä. Siinä todetaan, että eläimiä saa lopettaa vain välittömän kuoleman aiheuttavalla menetelmällä tai tainnuttamisen jälkeen.

    4.11

    Komitea kannattaa ehdotetun asetuksen 8 artiklaa, jonka mukaan tainnutusvälineitä ei saa asettaa markkinoille ilman asianmukaisia ohjeita, joiden avulla välineitä voidaan käyttää ja pitää kunnossa niin, että varmistetaan eläinten hyvinvoinnin kannalta parhaat mahdolliset olosuhteet. Automaattisen seurantajärjestelmän luomiseksi olisi tehtävä tutkimustyötä. Ehdotetussa asetuksessa ei täsmennetä, millaisen lisensoinnin avulla on tarkoitus varmistaa markkinoille saatettavien tainnutusvälineiden riippumaton tarkastus valmistajien esittämien väittämien paikkansapitävyyden toteamiseksi.

    4.12

    Komitea katsoo, että EU:n ulkopuolisista maista tuotavien tuotteiden olisi täytettävä vastaavat normit, jotta kilpailu ei vääristyisi. Tähän seikkaan viitataan asetuksen 10 artiklassa, mutta sitä pitää tähdentää yhä voimakkaammin ja selkeämmin. Lisäksi tarvitaan ilmoitus aikeesta toteuttaa tällaista politiikkaa.

    4.13

    Komitea suhtautuu myönteisesti ehdotetun asetuksen pääperiaatteisiin.

    Bryssel 25 päivänä helmikuuta 2009.

    Euroopan talous- ja sosiaalikomitean

    puheenjohtaja

    Mario SEPI


    Top