EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52008PC0867

Ehdotus: Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus Euroopan globalisaatiorahaston perustamisesta annetun asetuksen (EY) N:o 1927/2008 muuttamisesta {SEK(2008) 3055} {SEK(2008) 3056}

/* KOM/2008/0867 lopull. - COD 2008/0267 */

52008PC0867

Ehdotus: Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus Euroopan globalisaatiorahaston perustamisesta annetun asetuksen (EY) N:o 1927/2008 muuttamisesta {SEK(2008) 3055} {SEK(2008) 3056} /* KOM/2008/0867 lopull. - COD 2008/0267 */


[pic] | EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO |

Bryssel 16.12.2008

KOM(2008) 867 lopullinen

2008/0267 (COD)

Ehdotus:

EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

Euroopan globalisaatiorahaston perustamisesta annetun asetuksen (EY) N:o 1927/2008 muuttamisesta

{SE K(2008) 3055}{SEK(2008) 3056}

PERUSTELUT

1. Ehdotuksen tausta

- Ehdotuksen perustelut ja tavoitteet

Tämän ehdotuksen tavoitteena on, että Euroopan globalisaatiorahasto, jäljempänä ’EGR’, tukisi tehokkaammin globalisaation takia työttömäksi jääneitä työntekijöitä, laajentaisi tilapäisesti toimialaansa maailmanlaajuisen rahoitus- ja talouskriisin aiheuttamien irtisanomisten kompensoimiseksi ja ottaisi toiminnassaan solidaarisuustavoitteen paremmin huomkioon. Euroopan globalisaatiorahaston perustamisesta annetun asetuksen (EY) N:o 1927/2008[1] tiettyjä säännöksiä on muutettava, jotta tämä tavoite voitaisiin saavuttaa.

- Yleinen tausta

EGR:n toimintaa vuonna 2007 koskeva vuosikertomus on kiinteä osa komission 2. heinäkuuta 2008 antamaa tiedonantoa ”Uudistettu sosiaalinen toimintaohjelma: mahdollisuudet, väylät ja yhteisvastuu 2000-luvun Euroopassa”[2]. Tiedonannossaan ”Solidaarisuutta muutoksen pyörteissä – Euroopan globalisaatiorahasto (EGR) vuonna 2007 – tarkastelua ja tulevaisuudennäkymiä”[3] komissio ilmoitti aikeestaan muuttaa EGR-asetusta ennen seuraavan vuosikertomuksen julkaisemista, jonka on määrä tapahtua vuoden 2009 alkupuoliskolla.

Komissio ilmoitti 26. marraskuuta 2008 julkaistussa Euroopan talouden elvytyssuunnitelmassa[4] aikeestaan tehdä EGR:stä väline, jolla ongelmiin voidaan puuttua tehokkaammin varhaisessa vaiheessa osana Euroopan kriisinhallintaa. Komissio toisti aikeensa tarkistaa EGR:ää koskevia sääntöjä, jotta rahasto voisi puuttua avainsektorien ongelmiin nopeammin ja osallistua talouskriisin takia työttömiksi jääneiden koulutuksen ja työhönsijoittamisen rahoittamiseen.

- Voimassa olevat aiemmat säännökset

Euroopan sosiaalirahasto[5], jäljempänä ’ESR’, edistää osaltaan yhteisön tärkeimpiä tavoitteita, jotka koskevat taloudellisen ja sosiaalisen yhteenkuuluvuuden lujittamista siten, että parannetaan työllisyyttä ja työllistymismahdollisuuksia sekä edistetään korkeaa työllisyysastetta ja uusien ja parempien työpaikkojen luomista. Tätä varten ESR tukee Euroopan työllisyysstrategiaa ja jäsenvaltioiden politiikkaa, jolla pyritään täystyöllisyyteen sekä työn laadun ja tuottavuuden parantamiseen, sosiaalisen osallisuuden edistämiseen, muun muassa parantamalla epäedullisessa asemassa olevien työhön pääsyä, sekä kansallisten, alueellisten ja paikallisten työllisyyserojen vähentämiseen. EGR:n ja ESR:n suurin ero on siinä, että ESR koostuu monivuotisista ohjelmista, joilla tuetaan strategisia pitkän aikavälin tavoitteita, kuten muutoksen ennakointia ja hallintaa ja rakenneuudistuksia yhdistettynä elinikäisen oppimisen kaltaisiin toimintoihin. EGR puolestaan vastaa johonkin tiettyyn globalisaation aiheuttamaan Euroopan laajuiseen kriisiin. Se tarjoaa kertaluonteista, ajallisesti rajattua täsmätukea, joka on kohdistettu suoraan työttömiksi jääville työntekijöille.

Muutosehdotus koskee EGR-asetuksen tiettyjä voimassa olevia säännöksiä, ja sen tarkoituksena on tehostaa asetuksen toimivuutta globalisaation seurauksena irtisanottujen työntekijöiden integroimisessa takaisin työelämään. Tämän ehdotuksen sisältämät käsitteet ja säännökset kuuluvat EGR:n yleiseen tavoitteeseen, joka on osoittaa solidaarisuutta niitä työntekijöitä kohtaan, jotka joutuvat kärsimään maailmantalouden muutoksista.

- Johdonmukaisuus suhteessa unionin muuhun politiikkaan ja muihin tavoitteisiin

Yhteisön tuki työntekijöille, jotka irtisanotaan maailmanmarkkinoiden lisääntyvän kilpailun takia, vahvistaa selkeästi Lissabonin kasvu- ja työllisyysstrategian tavoitteita. Se on täysin johdonmukainen Euroopan työllisyysstrategian yleisten tavoitteiden kanssa, jotka ovat täystyöllisyyden saavuttaminen, työttömien tai työmarkkinoiden ulkopuolella olevien määrän vähentäminen, laadun ja tuottavuuden parantaminen työssä, työpaikkojen houkuttelevuuden lisääminen sekä sosiaalisen ja alueellisen koheesion vahvistaminen. EGR:n tuki täydentää rakennerahastoista, erityisesti ESR:stä, yhteisrahoitettuja toimia.

EGR tukee Euroopan työllisyysstrategian suuntaviivoja, erityisesti suuntaviivoja 20, 21 ja 24, joilla pyritään vastaamaan paremmin työmarkkinoiden tarpeisiin. Tämä toteutetaan poistamalla työntekijöiden Euroopan laajuisen liikkuvuuden esteitä ja ennakoimalla paremmin tarvittavia taitoja, työvoimapulaa ja pullonkauloja. Niillä edistetään joustavuutta muutosten ja erityisesti kaupan avautumiseen liittyvien muutosten ennakoinnin parantamisella ja positiivisella hallinnalla, jotta voitaisiin minimoida sosiaaliset kustannukset ja helpottaa sopeutumista, ja ne tarjoavat tukea ammattiasemassa tapahtuvissa siirtymissä, mukaan luettuina koulutus, itsenäinen ammatinharjoittaminen, yritysten perustaminen ja maantieteellinen liikkuvuus. Lisäksi suuntaviivat tukevat koulutusjärjestelmien hyödyntämistä parhaalla mahdollisella tavalla, jotta voitaisiin vastata uusiin ammatillisiin tarpeisiin ja keskeisiin pätevyys- ja tulevaisuuden taitovaatimuksiin parantamalla ammattipätevyyksien määrittelemistä ja avoimuutta, niiden tosiasiallista tunnustamista sekä epävirallisen oppimisen ja arkioppimisen hyväksymistä.

Yhteisön tuki on myös täysin johdonmukainen suhteessa integroidun joustoturvapolitiikan toteuttamiseen, kuten Euroopan neuvoston joulukuussa 2007 hyväksymässä tiedonannossa ”Päämääränä yhteiset joustoturvaperiaatteet” vahvistetaan, koska sillä pyritään helpottamaan irtisanottujen työntekijöiden nopeaa siirtymistä uuteen työpaikkaan ja näin pitämään ammattitaitoiset työntekijät mukana työvoimassa.

2. Kuulemiset ja vaikutusten arviointi

- Intressitahojen kuuleminen

Kuulemismenettely, tärkeimmät kohderyhmät ja yleiskuvaus vastaajista

Komissio kuuli jäsenvaltioiden asiantuntijoita ja työmarkkinaosapuolia kahteen otteeseen: ensimmäisen kerran heinäkuussa 2008 EGR:n toimintaan ja hallintoon sekä EGR:n vuosikertomuksessa esitettyihin parannusehdotuksiin liittyvällä kyselylomakkeella ja toisen kerran Brysselissä 4. syyskuuta 2008 pidetyssä konferenssissa. Konferenssin asialistalla oli vuosikertomuksessa yksilöityjä seikkoja, jotka oli tuotu esiin kyselylomakkeeseen saaduissa vastauksissa ja joista oli tehty lukemisen helpottamiseksi yhteenvetomuistio, joka lähetettiin kaikille osanottajille ennen kokousta.

Tiivistelmä vastauksista ja siitä, miten ne on otettu huomioon

Komissio halusi erityisesti varmistua siitä, mitä mieltä jäsenvaltiot ja muut sidosryhmät olivat vuosiraportissa yksilöidyistä keskeisistä seikoista ja eritoten seuraavista: muiden globalisaatiotekijöiden kuin maailmankaupan muutosten tarkastelun hyödyllisyys, EGR:n yhteisrahoitusosuuden merkitys, niiden tapausten lukumäärä ja luonne, joissa irtisanotaan yli 1 000 työntekijää, ja niiden, joissa irtisanotaan 500–1 000 työntekijää, asetuksessa asetettujen ajanjaksojen soveltuvuus (viitejaksot ja toteuttamisjaksot), ja joukko EGR:n hallintoon liittyviä kysymyksiä EU:n ja jäsenvaltioiden tasoilla. Vastaukset saatiin 22 jäsenvaltiolta ja muutamalta työmarkkinajärjestöltä.

Ehdotetuissa muutoksissa on käsitelty kaikkia näitä seikkoja.

- Asiantuntijatiedon käyttö

Ulkopuolista hankittua asiantuntemusta ei tarvittu. Useat ulkopuoliset asiantuntijat kuitenkin osallistuivat aktiivisesti ja ilmaisivat näkemyksensä Brysselissä 4. syyskuuta 2008 järjestetyssä sidosryhmien konferenssissa.

- Vaikutusten arviointi

Vaikutustenarviointia koskevassa raportissa käsiteltiin nykyisen EGR-asetuksen täytäntöönpanoon liittyviä ongelmia, jotka on yksilöity vuosikertomuksessa. Komissio arvioi kolmen vaihtoehdon – kolmannessa vaihtoehdossa on kaksi alavaihtoehtoa – taloudelliset ja sosiaaliset vaikutukset, kun otetaan huomioon EGR:n soveltamisalanlaajentaminen ja sen toiminnan tehostaminen globalisaation takia työttömiksi jääneiden työntekijöiden integroimisessa takaisin työelämään.

- Vaihtoehdossa 1 ” Ei muutosta ” EGR-asetusta sovellettaisiin muuttamattomana. Tämän vaihtoehdon edut liittyvät lainsäädännöllisten puitteiden jatkuvuuteen ja EGR:stä rahoitettujen toimien toteuttamisen käytännön näkökohtiin.

- Vaihtoehdossa 2 ” Ei muutoksia mutta parannuksia ” EGR-asetukseen tehtäisiin joukko toiminnallisia parannuksia asetusta muuttamatta. Näitä parannuksia olisivat seuraavat: menettelyjen ja hakemuksia koskevien vaatimusten yksinkertaistaminen, olemassa olevien verkostojen hyödyntäminen EGR:n mainostamiseksi potentiaalisten sidosryhmien keskuudessa ja hyvien kokemusten vaihto, palvelusektorin sekä liikkuvuusavustusten ja mikroluottojen kaltaisten toimenpiteiden tukikelpoisuuden selkeyttäminen sekä tiedotustoiminnan lisääminen EGR:n näkyvyyden parantamiseksi.

Vaihtoehdossa 3 ” Parannuksia ja toiminnallisia muutoksia ” komissio arvioi kaksi tukikelpoisuuskriteeriin liittyvää alavaihtoehtoa:

- Vaihtoehdon 3 ” alavaihtoehdossa A: Kauppa ” tukikelpoisuuskriteerinä olisivat edelleen maailmankaupan rakenteelliset muutokset, mutta EGR-asetusta muutettaisiin seuraavasti: irtisanottujen työntekijöiden kynnysmäärän vähentäminen 1 000:sta 500:aan, ennen viitejakson alkamista irtisanottujen työntekijöiden laskeminen mukaan EGR-tukeen oikeutettuihin työttömäksi jääviin työntekijöihin, EGR-tuen toteuttamiskauden pidentäminen 12:sta 24 kuukauteen, komission aloitteeseen perustuvaa teknistä apua varten käytettävissä olevan tuen selkeyttäminen ja teknisen avun laajentaminen tulevaisuuteen suuntautuviin toimiin, rahoitustuen ’käyttämisen’ merkityksen selkeyttäminen, ja EGR:n tuen vakio-osuuden nostaminen 50:stä 70 prosenttiin kokonaiskustannuksista.

- Vaihtoehdon 3 ” alavaihtoehdossa B: Markkinat ” EGR-asetusta muutettaisiin edellä kuvatusti mutta yhdellä erolla: tukikelpoisuutta laajennettaisiin niin, että maailmankaupan suurten muusten, kuten tuotannon ja tuotantoteknologian muutosten lisäksi huomioon otettaisiin muutokset tuotannon organisoinnissa (kuten ulkoistaminen) sekä raaka-aineiden ja muiden panosten saatavuudessa ja hinnassa.

- EGR:n toimialan laajentaminen

Maailmanlaajuinen rahoituskriisi aiheuttaa valtavia irtisanomisia yhä useammilla aloilla vaikeutuneen luotonsaannin ja kansalaisten alentuneen ostovoiman takia. Komissio haluaa nyt ryhtyä tilapäisiin ja poikkeuksellisiin toimiin, jotta rahaston avulla voitaisiin paremmin vaikuttaa näihin ongelmiin. Siksi komissio ehdottaa rahaston toimialan laajentamista määräajaksi, jotta rahasto voisi vastata maailmanlaajuisen rahoitus- ja talouskriisiin. Tämä vaihtoehto ei sisältynyt tehtyyn vaikutustenarviointiin, joka koski edellä selostettua toimialan rajoitetumpaa ”markkinoihin” liittyvää laajentamista.

Tästä syystä vaikutustenarviointia on täydennetty rahoituskriisiin liittyvillä työllisyysnäkökohdilla, kuvauksella uuteen tilanteeseen liittyvistä voimassa olevan asetuksen rajoituksista ja analyysillä EGR-asetuksen mahdollisista muutoksista, joilla rahasto saadaan toimimaan parempana kriisinhallintavälineenä.

Ehdotus myötäilee myös EGR:n perusperiaatteita, joiden mukaan Euroopan unionin pitäisi pystyä osoittamaan solidaarisuutta niitä työntekijöitä kohtaan, jotka menettävät työpaikkansa nykyisen kriisin kaltaisten maailmanlaajuisten ilmiöiden aiheuttamien talouden häiriöiden takia. Sisämarkkinoiden periaatteiden mukaan puhtaasti yhteisön sisäisistä syistä johtuvat mukautukset ja rakenneuudistukset eivät jatkossakaan saisi EGR-rahoitusta.

3. Ehdotukseen liittyvät oikeudelliset näkökohdat

- Ehdotetun toimen lyhyt kuvaus

Ehdotetuilla toimilla pyritään muuttamaan EGR-asetusta, jotta voitaisiin varmistaa, että EGR täyttää täysimääräisesti mainitun solidaarisuustavoitteen niitä työntekijöitä kohtaan, jotka ovat menettäneet työpaikkansa globalisaation mukanaan tuomien suurten muutosten seurauksena, ja lisäämään tilapäinen säännös maailmanlaajuisen rahoitus- ja talouskriisin seurauksena irtisanottujen työntekijöiden tukemisesta.

- Oikeusperusta

Ehdotus perustuu EY:n perustamissopimuksen 159 artiklan kolmanteen kohtaan.

- Toissijaisuusperiaate

Toissijaisuusperiaatetta sovelletaan, koska asia, jota ehdotus koskee, ei kuulu yhteisön yksinomaiseen toimivaltaan.

Ehdotuksen tavoitteita ei voida saavuttaa riittävällä tavalla pelkästään jäsenvaltioiden toimin. Ne voidaan saavuttaa ainoastaan voimassa olevaa asetusta muuttamalla.

Ehdotuksen tavoitteet saavutetaan paremmin yhteisön toimilla seuraavasta syystä:

Kuten EGR-asetusta koskevan alkuperäisen ehdotuksen perusteluissa[6] todetaan, yhteisö voi EY:n perustamissopimuksen 5 artiklassa vahvistetun toissijaisuusperiaatteen mukaisesti ryhtyä toimiin solidaarisuustavoitteen edistämiseksi.

Komissio on tehnyt tämän ehdotuksen sen kvantitatiivisen aineiston perusteella, joka oli saatavissa EGR:n ensimmäisen 18 kuukauden toiminnan tuloksena, mukaan luettuina tiedot, jotka on esitetty EGR:n ensimmäisessä vuosikertomuksessa.

Tämän välineen toimintaa voidaan muuttaa ainoastaan unionin tason lainsäädäntöaloitteella. Ehdotuksessa vahvistetaan säännöt, jotka koskevat yhteisön tasolla käytettävissä olevan rahoitusvälineen toimintaa.

Näin ollen ehdotus on toissijaisuusperiaatteen mukainen.

- Suhteellisuusperiaate

Ehdotus on suhteellisuusperiaatteen mukainen seuraavista syistä:

Suhteellisuusperiaatteen mukaisesti tämän asetuksen säännökset eivät ylitä sitä, mikä on tarpeen sen tavoitteiden saavuttamiseksi. Asetukseen (EY) N:o 1927/2006 ehdotetut muutokset rajoitetaan muutoksiin, jotka ovat tarpeen, jotta EGR voisi paremmin edesauttaa sellaisten työntekijöiden integroitumista uudelleen työelämään, jotka ovat menettäneet työpaikkansa maailmantaloudessa tapahtuneiden muutosten takia.

Jäsenvaltioille ei koidu hallinnollista lisätyötä voimassa olevaan EGR-asetukseen verrattuna.

- Sääntelytavan valinta

Ehdotettu sääntelytapa: asetus.

Muut vaihtoehdot eivät soveltuisi seuraavista syistä:

Asetus on asianmukainen oikeudellinen väline voimassa olevan asetuksen muuttamiseksi.

4. Talousarviovaikutukset

Euroopan parlamentin, neuvoston ja komission välisen talousarviota koskevasta kurinalaisuudesta ja moitteettomasta varainhoidosta 17 päivänä toukokuuta 2006 tehdyn toimielinten sopimuksen[7] 27 artiklassa todetaan, että EGR:n talousarvio ei saa ylittää vuosittaista 500 miljoonan euron enimmäismäärää.

Kuten Euroopan talouden elvytyssuunnitelmassa todettiin, komissio aikoo tarkastella uudelleen talousarvion EGR:lle tarjoamia keinoja tarkistettujen sääntöjen täytäntöönpanon valossa .

5. Lisätiedot

- Ehdotuksen yksityiskohtainen kuvaus

Ehdotettu muutos 1 artiklaan laajentaa EGR:n toimialaa vastauksena rahoitus- ja talouskriisiin ja sisältää tarvittavat mukautukset tilapäisen tuen tarjoamiseksi työntekijöille, jotka on irtisanottu tämän kriisin seurauksena.

Ehdotetuilla muutoksilla 2 artiklaan vähennetään irtisanottujen työntekijöiden kynnysmäärä 1 000:sta 500:aan, selkeytetään tapauksia, jotka kuuluvat 2 artiklan c alakohdan toimintakriteereiden piiriin, ja otetaan käyttöön oikeuskäytännöstä peräisin oleva irtisanomiseksi katsottavan tapahtuman määritelmä[8].

Ehdotetulla muutoksella 5 artiklan 2 kohdan alakohtaan pyritään takaamaan niiden työntekijöiden oikeudenmukainen ja syrjimätön kohtelu, joiden irtisanominen tapahtui ennen 2 artiklan a tai c alakohdassa tarkoitettua neljän kuukauden ajanjaksoa tai sen jälkeen, mutta se liittyy selkeästi samaan työvoiman vähentämistoimenpiteeseen.

Ehdotetuilla muutoksilla 8 artiklaan selkeytetään teknistä apua varten käytettävissä olevan määrän laskemista ja toimia, jotka voidaan rahoittaa 13 artiklan nojalla.

Ehdotettu muutos 10 artiklaan kasvattaa rahoitustuen osuutta 50:stä 75 prosenttiin, mikä osoittaa paremmin työttömiksi jääneiden työntekijöiden tukemiseen tarkoitetun tuen kiireellistä luonnetta.

Ehdotetulla muutoksella 13 artiklaan jatketaan EGR:n tuen toteuttamiskautta 12 kuukaudesta 24 kuukauteen.

Ehdotetussa muutoksessa 20 artiklaan todetaan, että Euroopan parlamentti ja neuvosto voivat komission ehdotuksesta ja 17 artiklan 1 kohdan a alakohdassa säädetyn puoliväliarvioinnin perusteella tarkastella uudelleen tätä asetusta ja 1 artiklan 1 a kohdassa säädettyä tilapäistä poikkeusta.

2008/0267 (COD)

Ehdotus:

EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

Euroopan globalisaatiorahaston perustamisesta annetun asetuksen (EY) N:o 1927/2008 muuttamisesta

EUROOPAN PARLAMENTTI JA EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, jotka

ottavat huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen ja erityisesti sen 159 artiklan kolmannen kohdan,

ottavat huomioon komission ehdotuksen[9],

ottavat huomioon Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunnon[10],

ottavat huomioon alueiden komitean lausunnon[11],

noudattavat perustamissopimuksen 251 artiklassa määrättyä menettelyä[12],

sekä katsovat seuraavaa:

(1) Euroopan globalisaatiorahasto, jäljempänä ’EGR’, on perustettu Euroopan parlamentin ja neuvoston 20 päivänä joulukuuta 2006 antamalla asetuksella (EY) N:o 19287/2006[13], jotta yhteisö voisi antaa tukea ja osoittaa solidaarisuutta työntekijöille, jotka ovat jääneet työttömiksi globalisaatiosta johtuvien maailmankaupan huomattavien rakenteellisten muutosten takia.

(2) Komissio on esittänyt Euroopan parlamentille ja neuvostolle ensimmäisen vuosikertomuksen asetuksen (EY) N:o 1927/2006 16 artiklan mukaisesti. Kertomuksessaan, joka sisältyy 2 päivänä heinäkuuta 2008 annettuun tiedonantoon[14], komissio päätteli, että on aiheellista tehostaa globalisaatiorahaston vaikutusta työpaikkojen, koulutuksen ja mahdollisuuksien luomiseen Euroopan työntekijöille.

(3) Komission tiedonannossa ”Uudet taidot uusia työpaikkoja varten: Työmarkkinoiden ja ammattitaitotarpeiden ennakoiminen ja yhteensovittaminen”[15] ja ”yhteisissä joustoturvaperiaatteissa”, jotka Eurooppa-neuvosto hyväksyi 14 päivänä joulukuuta 2007, painotetaan tavoitteita, jotka koskevat työntekijöiden jatkuvan sopeutumiskyvyn ja työllistettävyyden edistämistä paremmilla opiskelumahdollisuuksilla kaikilla tasoilla ja talouden tarpeita vastaavien taitojen kehittämisstrategioilla.

(4) Komissio hyväksyi 26 päivänä marraskuuta 2008 tiedonannon[16] Euroopan talouden elvytyssuunnitelmasta, joka perustuu solidaarisuuden ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden perustavaa laatua oleville periaatteille. EGRN sääntöjä on tarkistettava ja sen toimialaa on laajennettava tilapäisesti, jotta se voisi vastata tehokkaammin kriisiin.

(5) Jotta varmistetaan toimintakriteereiden soveltamisen avoimuus, on otettava käyttöön irtisanomiseksi katsottavan tapahtuman määritelmä. Jotta jäsenvaltioilla olisi enemmän joustonvaraa esittää hakemuksia ja täyttää paremmin solidaarisuustavoite, irtisanottujen työntekijöiden kynnysmäärää olisi laskettava.

(6) Oikeudenmukaisen ja syrjimättömän kohtelun tavoitteen mukaisesti kaikkien työntekijöiden, joiden irtisanomisella on selkeä yhteys samaan irtisanomistapahtumaan, olisi oltava oikeutettuja EGR:n tukea varten esitettyyn yksilöllisten palvelujen pakettiin.

(7) Komission aloitteeseen perustuvaa teknistä apua olisi käytettävä EGR:n tuen toteuttamisen helpottamiseksi.

(8) EGR:n yhteisrahoitusosuutta olisi kasvatettava, jotta se vastaisi paremmin ESR:n rahoitusosuuksia.

(9) Jotta toimien laatua saataisiin parannettua ja jotta toimenpiteet ehtisivät vaikuttaa riittävän kauan ollaakseen toimivia heikoimmassa asemassa olevien työntekijöiden integroimiseksi takaisin työelämään, olisi jatkettava ja selkeytettävä ajanjaksoa, jonka aikana tukikelpoiset toimet on toteutettava.

(10) On aiheellista tarkistaa EGR:n toimintaa ja myös tilapäistä poikkeusta maailmanlaajuisen rahoitus- ja talouskriisin seurauksena irtisanottujen työntekijöiden tukemiseksi.

(11) Tämän vuoksi asetusta (EY) N:o 1927/2006 olisi muutettava,

OVAT ANTANEET TÄMÄN ASETUKSEN:

1 artikla

Muutetaan asetus (EY) N:o 1927/2006 seuraavasti:

1. Lisätään 1 artiklaan uusi 1 a kohta:

”1 a. Poiketen siitä mitä 1 kohdassa säädetään, EGR myöntää tukea myös työntekijöille, jotka on irtisanottu maailmanlaajuisen rahoitus- ja talouskriisin seurauksena edellyttäen, että hakemukset ovat 2 artiklan a, b tai c alakohdassa vahvistettujen kriteerien mukaiset.

Tätä poikkeusta sovelletaan kaikkiin ennen 31 päivää joulukuuta 2010 toimitettuihin hakemuksiin.”

2. Korvataan 2 artikla seuraavasti:

”2 artikla

Toimintakriteerit

EGR:n rahoitustukea myönnetään tapauksissa, joissa maailmankaupan rakenteissa tapahtuvat merkittävät muutokset johtavat vakavaan talouden häiriötilanteeseen, kuten Euroopan unioniin suuntautuvan tuonnin merkittävään lisääntymiseen, EU:n markkinaosuuden nopeaan pienenemiseen jollakin tietyllä alalla tai toimintojen siirtämiseen kolmansiin maihin, minkä tuloksena:

a) vähintään 500 työntekijää vähennetään neljän kuukauden aikana jäsenvaltiossa sijaitsevasta yhdestä yrityksestä, mukaan luettuna työntekijät, jotka vähennetään sen toimittajien tai jatkojalostajien palveluksesta, tai

b) vähintään 500 työntekijää vähennetään NACE 2 -alan yrityksissä, etenkin pk-yrityksissä, yhdeksän kuukauden aikana jollakin NUTS II -tason alueella tai kahdella vierekkäisellä alueella, tai

c) pienillä työmarkkinoilla tai poikkeuksellisissa olosuhteissa, jos asianomainen jäsenvaltio esittää näistä seikoista asianmukaisen selvityksen, EGR-tukihakemus voidaan kelpuuttaa, vaikka a ja b alakohdassa asetetut ehdot eivät kokonaan täyty, jos irtisanomisilla on vakava vaikutus työllisyyteen ja paikalliseen talouselämään. Jäsenvaltion on täsmennettävä, että sen hakemus ei täysin täytä a tai b alakohdassa vahvistettuja toimintakriteerejä. Poikkeuksellisissa olosuhteissa myönnettävien tukien yhteenlaskettu määrä saa olla vuosittain enintään 15 prosenttia EGR:n menoista.

Ensimmäisen kohdan a, b ja c alakohdassa tarkoitettujen irtisanomisten määrän laskemiseksi irtisanominen voidaan laskea hetkestä, jona joko työnantajan erillinen ilmoitus päättää työttömäksi jäävän työntekijän työsopimuksen tai työsopimus päättyy tosiasiallisesti ennen sen voimassaolon päättymistä syistä, jotka eivät liity kyseiseen yksittäiseen työntekijään. Hakemuksessa on kussakin tapauksessa valittava ja täsmennettävä jompikumpi näistä kahdesta vaihtoehdosta.”

3. Muutetaan 5 artikla seuraavasti:

Korvataan 2 kohdan a alakohta seuraavasti:

”a) perusteltu analyysi yhteydestä työntekijöiden vähentämisen ja maailmankaupan rakenteissa tapahtuvien merkittävien muutosten tai rahoitus- ja talouskriisin välisistä yhteyksistä sekä osoitus irtisanottujen työntekijöiden määrästä ja selvitys näiden irtisanomisten ennakoimattomasta luonteesta. Irtisanomiset, jotka tapahtuivat ennen tai jälkeen ajanjakson, joka on vahvistettu 2 artiklan a alakohdassa, tai 2 artiklan c alakohdassa, jos hakemus poikkeaa 2 artiklan a alakohdassa vahvistetuista kriteereistä, voidaan kompensoida yhteisrahoitetuilla toimenpiteillä edellyttäen, että irtisanomiset tapahtuivat työntekijöiden suunniteltua vähentämistä koskevan yleisen ilmoittamisen jälkeen ja että voidaan osoittaa irtisanomisten selkeä toiminnallinen yhteys niihin johtaneeseen tapahtumaan;”

4. Korvataan 8 artikla seuraavasti:

” 8 artikla

Tekninen apu komission aloitteesta

1. Komission aloitteesta EGR:ää voidaan käyttää tämän asetuksen täytäntöönpanoon tarvittavan seurannan, tiedotuksen, EGR:n tuen toteuttamisen kannalta olennaisen tietämyspohjan luomisen, hallinnollisen ja teknisen tuen, tilintarkastuksen, valvonnan ja arvioinnin rahoitukseen määrällä, joka on enintään 0,35 prosenttia kyseisenä vuonna EGR:lle osoitetusta määrästä.

2. Jollei 1 kohdassa säädetystä enimmäismäärästä muuta johdu, budjettivallan käyttäjä asettaa komission ehdotuksen perusteella joka vuoden alussa käytettäväksi tietyn määrän teknistä apua varten.

3. Edellä 1 kohdassa säädetyt tehtävät on toteutettava varainhoitoasetuksen sekä tämäntyyppiseen talousarvion toteutukseen sovellettavien sääntöjen mukaisesti.”

5. Korvataan 10 artiklan 1 kohta seuraavasti:

”1. Komissio arvioi ja ehdottaa mahdollisimman nopeasti, 5 artiklan 5 kohdan mukaisesti suoritetun arvioinnin perusteella ja ottaen erityisesti huomioon tuettavien työntekijöiden määrän sekä ehdotetut toimet ja arvioidut kustannukset, mahdollisen rahoitustuen määrää, joka voidaan myöntää käytettävissä olevien varojen rajoissa. Määrä saa olla enintään 75 prosenttia 5 artiklan 2 kohdan d alakohdassa tarkoitetuista arvioiduista kokonaiskustannuksista.”

6. Korvataan 13 artiklan 2 kohta seuraavasti:

”2. Jäsenvaltioiden on toteutettava kaikki koordinoituun yksilöllisten palvelujen pakettiin kuuluvat tukikelpoiset toimet 24 kuukauden kuluessa soveltamispäivästä 5 artiklan nojalla.”

7. Lisätään 20 a artiklaan ensimmäisen alakohdan jälkeen uusi alakohta seuraavasti:

”Euroopan parlamentti ja neuvosto voivat komission ehdotuksen perusteella tarkastella uudelleen tätä asetusta ja 1 artiklan 1 a kohdassa säädettyä tilapäistä poikkeusta.”

2 artikla

Tämä asetus tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä .

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty Brysselissä

Euroopan parlamentin puolesta Neuvoston puolesta

Puhemies Puheenjohtaja

SÄÄDÖKSEEN LIITTYVÄ RAHOITUSSELVITYS

1. EHDOTUKSEN NIMI:

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus globalisaatiorahaston perustamisesta annetun asetuksen (EY) N:o 1927/2008 muuttamisesta.

2. LUOKITTELU TOIMINTOPERUSTEISESSA JOHTAMIS- JA BUDJETOINTIJÄRJESTELMÄSSÄ

Toimintalohko(t) sekä toiminto/toiminnot:

Kasvua ja työllisyyttä edistävä kilpailukyky

3. BUDJETTIKOHDAT

3.1. Budjettikohdat (toimintamäärärahat sekä niihin liittyvät teknisen ja hallinnollisen avun määrärahat [entiset BA-budjettikohdat]) ja budjettinimikkeet:

40.0243 Varaus Euroopan globalisaatiorahastoa varten04.0501 Euroopan globalisaatiorahasto (EGR)04.010414 Euroopan globalisaatiorahasto (EGR) — Hallintomenot

Talousarviota koskevasta kurinalaisuudesta ja moitteettomasta varainhoidosta 17 päivänä toukokuuta 2006 tehdyn toimielinten sopimuksen 28 artiklassa vahvistetaan menettely, jolla EGR:n määrärahat kirjataan talousarvioon ja rajoitetaan EGR:n käytettävissä oleva vuosittainen enimmäismäärä 500 miljoonaan euroon.

3.2. Toiminnan ja sen rahoitusvaikutusten kesto:

Tarkastellaan uudelleen 31 päivään joulukuuta 2013 mennessä (asetuksen (EY) N:o 1927/2006 20 artikla).

3.3. Budjettitiedot:

Budjettikohta | Menolaji | Uusi | EFTA osallistuu | Ehdokasmaat osallistuvat | Rahoitus-näkymien otsake |

04.0501 | Ei-pakoll. | EI-JM | EI | EI | EI | 1.1 |

04.010414 | Ei-pakoll. | EI-JM | EI | EI | EI | 1.1 |

4. YHTEENVETO RESURSSEISTA

4.1. Taloudelliset resurssit

4.1.1. Yhteenveto maksusitoumusmäärärahoista (MSM) ja maksumäärärahoista (MM)

milj. euroa (kolmen desimaalin tarkkuudella)

Menolaji | Kohdan nro | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | Yht. |

Toimintamenot |

Maksusitoumusmäärärahat (MSM) | 8.1. | a | pm | pm | pm | pm | pm | pm | pm |

Maksumäärärahat (MM) | b | pm | pm | pm | pm | pm | pm | pm |

Viitemäärään sisältyvät hallintomenot |

Tekninen ja hallinnollinen apu (EI-JM) | 8.2.4. | c | pm | pm | pm | pm | pm | pm | pm |

VIITEMÄÄRÄ YHTEENSÄ |

Maksusitoumus-määrärahat | a+c | pm | pm | pm | pm | pm | pm | pm |

Maksumäärärahat | b+c | pm | pm | pm | pm | pm | pm | pm |

Hallintomenot, jotka eivät sisälly viitemäärään |

Henkilöstömenot ja niihin liittyvät menot (EI-JM) | 8.2.5. | d | 0,732 | 0,854 | 0,976 | 0,876 | 0,976 | 0,976 | 0,732 |

Viitemäärään sisältymättömät hallintomenot lukuun ottamatta henkilöstömenoja ja niihin liittyviä menoja (EI-JM) | 8.2.6. | e | pm | pm | pm | pm | pm | pm | pm |

Toimenpiteen alustavat rahoituskustannukset yhteensä |

MSM YHTEENSÄ henkilöstökustannukset mukaan luettuina | a+c+d+e | pm | pm | pm | pm | pm | pm | pm |

MM YHTEENSÄ henkilöstökustannukset mukaan luettuina | b+c+d+e | pm | pm | pm | pm | pm | pm | pm |

Tiedot yhteisrahoituksesta

Jos ehdotukseen liittyy jäsenvaltioilta tai muilta tahoilta (jotka on ilmoitettava) saatavaa osarahoitusta, seuraavassa taulukossa ilmoitetaan kyseisen osarahoituksen arvioitu määrä (rivejä voidaan lisätä, jos rahoitusta saadaan useilta tahoilta):

milj. euroa (kolmen desimaalin tarkkuudella)

Rahoitukseen osallistuva taho | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | Yht. |

…………………… | f |

MSM YHTEENSÄ yhteisrahoitus mukaan luettuna | a+c+d+e+f | pm | pm | pm | pm | pm | pm | pm |

4.1.2. Yhteensopivuus rahoitussuunnitelman kanssa

X Ehdotus on nykyisen rahoitussuunnitelman mukainen.

( Ehdotus edellyttää kyseeseen tulevan rahoitusnäkymien otsakkeen rahoitussuunnitelman muuttamista.

X Ehdotus voi edellyttää toimielinten sopimuksen[17] määräysten soveltamista (ts. joustovälineen käyttöä tai rahoituskehyksen tarkistamista).

4.1.3. Vaikutukset tuloihin

X Ehdotuksella ei ole vaikutuksia tuloihin.

( Ehdotuksella on seuraavat vaikutukset tuloihin:

milj. euroa (yhden desimaalin tarkkuudella)

Ennen toteu-tusta [Vuo-si n-1] | Toteutuksen jälkeen |

Henkilöstön määrä yhteensä | 6 | 7 | 8 | 8 | 8 | 8 |

5. OMINAISPIIRTEET JA TAVOITTEET

5.1. Tarve, johon ehdotuksella vastataan lyhyellä tai pitkällä aikavälillä

Katso perustelut.

5.2. Yhteisön osallistumisesta saatava lisäarvo, ehdotuksen johdonmukaisuus muiden rahoitusvälineiden kanssa sekä mahdolliset synergiaedut

Katso perustelut.

5.3. Ehdotuksen tavoitteet ja odotetut tulokset sekä näihin liittyvät indikaattorit toimintoperusteisessa johtamismallissa

Katso perustelut.

5.4. Toteutustapa (alustava)

( Keskitetty hallinnointi

( komissio hallinnoi suoraan

( hallinnointivastuu siirretään

( toimeenpanovirastoille

( varainhoitoasetuksen 185 artiklassa tarkoitetuille yhteisöjen perustamille elimille

( kansallisille julkisoikeudellisille yhteisöille tai julkisen palvelun tehtäviä suorittaville yhteisöille

X Yhteistyössä toteutettava tai hajautettu hallinnointi

X jäsenvaltioiden kanssa

( kolmansien maiden kanssa

( Hallinnointi yhteistyössä kansainvälisten järjestöjen kanssa (tarkennettava)

Huomautukset:

6. SEURANTA JA ARVIOINTI

EGR-asetuksen 16 artiklassa edellytetään, että komissio esittää Euroopan parlamentille ja neuvostolle tämän asetuksen mukaisista edellisenä vuonna toteutetuista toimista kertomuksen, jossa tarkastellaan sekä toimien määrää että niiden laatua. Kertomus sisältää muun muassa havainnot komission seurantatoimista kyseisenä vuonna.

EGR-asetuksen 16 artiklassa edellytetään, että komissio suorittaa 31 päivään joulukuuta 2011 mennessä puoliväliarvioinnin saavutettujen tulosten vaikuttavuudesta ja kestävyydestä tiiviissä yhteistyössä jäsenvaltioiden kanssa. Komission edellytetään suorittavan 31 päivään joulukuuta 2014 mennessä ulkopuolisten asiantuntijoiden kanssa jälkiarvioinnin, jolla mitataan EGR:n vaikutukset ja sen tuoma lisäarvo.

7. Petostentorjunta

Yhteistyössä toteutettavaa hallinnointia koskevia toimenpiteitä sovelletaan EGR:ään. Jäsenvaltioiden on oltava ensisijaisesti vastuussa EGR:n tukemien toimien hallinnoinnista ja toimien varainhoidon valvonnasta, myös sääntöjenvastaisuuksien ehkäisemisestä, havaitsemisesta ja korjaamisesta.

8. YKSITYISKOHTAINEN ERITTELY TARVITTAVISTA RESURSSEISTA

8.1. Ehdotuksen tavoitteet ja niihin liittyvät rahoituskustannukset

Maksusitoumusmäärärahoina, milj. euroa (kolmen desimaalin tarkkuudella)

2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 |

Virkamiehet tai väliaikaiset toimihenkilöt[20] (XX 01 01) | A*/AD | 4 | 5 | 6 | 6 | 6 | 6 |

B*, C*/AST | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 |

Momentilta XX 01 02 rahoitettava henkilöstö[21] |

Momenteilta XX 01 04/05 rahoitettava muu henkilöstö[22] |

YHTEENSÄ | 6 | 7 | 8 | 8 | 8 | 8 |

8.2.2. Toimintaan liittyvien tehtävien kuvaus

Hakemusten arviointi ja seuranta hyväksymismenettelyjen läpi, vuosikertomusten laatiminen, lainsäädännön tarkastelu, seurannan ja auditoinnin toteuttaminen, hakijoiden ja potentiaalisten hakijoiden neuvonta ja ohjaus jne.

8.2.3. Henkilöresurssien lähteet (henkilöstösääntöjen alainen henkilöstö)

X Korvattavan tai jatkettavan ohjelman hallinnointiin osoitetut tämänhetkiset virat ja/tai toimet

( Vuosistrategiaan ja alustavaan talousarvioesitykseen liittyvässä vuotta n koskevassa menettelyssä jo myönnetyt virat ja/tai toimet

( Vuosistrategiaan ja alustavaan talousarvioesitykseen liittyvässä seuraavassa menettelyssä pyydettävät virat ja/tai toimet

( Hallinnoinnista vastaavan henkilöstön nykyisten virkojen ja/tai toimien uudelleenjärjestely (henkilöstön sisäinen uudelleenjärjestely)

( Vuodeksi n tarvittavat virat ja/tai toimet, jotka eivät sisälly vuosistrategiaan ja alustavaan talousarvioesitykseen liittyvään, kyseistä vuotta koskevaan menettelyyn

8.2.4. Muut viitemäärään sisältyvät hallintomenot (XX 01 04/05 – hallintomenot)

milj. euroa (kolmen desimaalin tarkkuudella)

Budjettikohta (numero ja nimi) | Vuosi n | Vuosi n+1 | Vuosi n+2 | Vuosi n+3 | Vuosi n+4 | Vuosi n + 5 ja myöh. | YHTEENSÄ |

Muu tekninen ja hallinnollinen apu |

- sisäinen |

- ulkoinen |

Tekninen ja hallinnollinen apu yhteensä |

8.2.5. Henkilöstömenot ja niihin liittyvät menot, jotka eivät sisälly viitemäärään

milj. euroa (kolmen desimaalin tarkkuudella)

Laji | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 |

Virkamiehet ja väliaikaiset toimihenkilöt (XX 01 01) | 0,732 | 0,854 | 0,976 | 0,876 | 0,976 | 0,976 |

Momentilta XX 01 02 rahoitettava henkilöstö (ylim. toimihlöt, kans. asiantuntijat, sopimussuhteinen hlöstö jne.) (budjettikohta ilmoitettava) | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |

Henkilöstömenot ja niihin liittyvät menot yhteensä (EIVÄT sisälly viitemäärään) | 0,732 | 0,854 | 0,976 | 0,876 | 0,976 | 0,976 |

Laskelma – Virkamiehet ja väliaikaiset toimihenkilöt |

6–8 henkilöstösääntöjen alaista toimea vuodessa 122 000 euroa/toimi |

Laskelma – Momentilta XX 01 02 rahoitettava henkilöstö |

8.2.6. Muut hallintomenot, jotka eivät sisälly viitemäärään milj. euroa (kolmen desimaalin tarkkuudella) |

Vuosi n | Vuosi n+1 | Vuosi n+2 | Vuosi n+3 | Vuosi n+4 | Vuosi n + 5 ja myöh. | YHTEENSÄ |

XX 01 02 11 01 – Virkamatkat |

XX 01 02 11 02 – Konferenssit ja kokoukset |

XX 01 02 11 03 – Komiteoiden kokoukset[24] |

XX 01 02 11 04 – Selvitykset ja kuulemiset |

XX 01 02 11 05 – Tietojärjestelmät |

2 Muut hallintomenot yhteensä (XX 01 02 11) |

3 Muut hallintomenojen kaltaiset menot (eritellään budjettikohdittain) |

Hallintomenot yhteensä lukuun ottamatta henkilöstömenoja ja niihin liittyviä menoja (EIVÄT sisälly viitemäärään) |

Laskelma – Muut hallintomenot, jotka eivät sisälly viitemäärään |

[1] EUVL L 406, 30.12.2006, s. 1, asetus sellaisena kuin se on oikaistuna, EUVL L 48, 22.2.2008, s. 82.

[2] KOM(2008) 412, 2.7.2008.

[3] KOM(2008) 421, 2.7.2008.

[4] KOM(2008) 800, 26.11.2008.

[5] Asetus (EY) N:o 1081/2006 (EUVL L 210, 31.7.2006, s. 12).

[6] KOM(2006) 91, 1.3.2006.

[7] EUVL C 139, 14.6.2006, s. 1.

[8] Asia C-188/03, Junk , Kok. 2005, s. I-885.

[9] EUVL C […], […], s. […].

[10] EUVL C […], […], s. […].

[11] EUVL C […], […], s. […].

[12] EUVL C […], […], s. […].

[13] EUVL L 48, 22.2.2008, s. 82.

[14] KOM(2008) 421.

[15] KOM(2008) 868.

[16] KOM(2008) 800.

[17] Katso toimielinten sopimuksen 19 ja 24 kohta.

[18] Taulukkoon lisätään tarvittaessa sarakkeita, esim. jos toiminnan kesto ylittää kuusi vuotta.

[19] Kuten kuvattu kohdassa 5.3.

[20] Kyseisen henkilöstön kustannukset EIVÄT sisälly viitemäärään.

[21] Kyseisen henkilöstön kustannukset EIVÄT sisälly viitemäärään.

[22] Kyseisen henkilöstön kustannukset sisältyvät viitemäärään.

[23] Tässä olisi viitattava asianomaisia toimeenpanovirastoja koskeviin rahoitusselvityksiin.

[24] Ilmoitetaan, millaisesta komiteasta on kysymys ja mihin ryhmään se kuuluu.

Top