Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52001AR0182

    Alueiden komitean lausunto aiheesta "Ehdotus: Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus yhteisestä tilastollisten alueyksiköiden nimikkeistöstä (NUTS)"

    EYVL C 107, 3.5.2002, p. 54–56 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    52001AR0182

    Alueiden komitean lausunto aiheesta "Ehdotus: Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus yhteisestä tilastollisten alueyksiköiden nimikkeistöstä (NUTS)"

    Virallinen lehti nro C 107 , 03/05/2002 s. 0054 - 0056


    Alueiden komitean lausunto aiheesta "Ehdotus: Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus yhteisestä tilastollisten alueyksiköiden nimikkeistöstä (NUTS)"

    (2002/C 107/17)

    ALUEIDEN KOMITEA, joka

    ottaa huomioon ehdotuksen Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi yhteisestä tilastollisten alueyksiköiden nimikkeistöstä (NUTS), KOM(2001) 83 lopullinen - 2001/0046 COD,

    ottaa huomioon neuvoston 12. maaliskuuta 2001 Euroopan yhteisön perustamissopimuksen 265 artiklan ensimmäisen kohdan nojalla tekemän päätöksen pyytää aiheesta alueiden komitean lausunto,

    ottaa huomioon puheenjohtajansa 16. toukokuuta 2001 tekemän päätöksen antaa lausunnon valmistelu valiokunta 1:n "aluepolitiikka, rakennerahastot, taloudellinen ja sosiaalinen yhteenkuuluvuus, rajanylittävä ja alueidenvälinen yhteistyö" tehtäväksi,

    ottaa huomioon helmikuun 15. päivä 2001 antamansa lausunnon "Euroopan aluepolitiikan rakenne ja tavoitteet laajentumisen ja maailmanlaajuistumisen yhteydessä: keskustelun avaus" (CdR 157/2000 fin)(1),

    ottaa huomioon valiokunta 1:n lokakuun 4. päivänä 2001 hyväksymän lausuntoluonnoksen CdR 182/2001 rev., jonka esittelijä oli Claudio Martini (Toscanan aluevaltuuston puheenjohtaja, I/PSE),

    katsoo, että

    - yhteisön monien toimintalinjojen toimeenpanosta vastaavat alue- ja paikallisviranomaiset ovat jo pitkään käyttäneet Eurostatin tilastollisia luokitteluja perustana rakennerahastojen tukialueiden määrittämisessä sekä ohjelmien konkreettisessa toteuttamisessa ja niiden vaikutusten arvioinnissa,

    - aluetilastot ovat yhteisön tilastojärjestelmän perusta. Niillä on laaja käyttäjäkunta ja niitä käytetään moniin eri tarkoituksiin. EU:n jäsenvaltioiden alueellisia tilastotietoja käytetään muun muassa rakennepoliittisen tuen jakamiseen järkevästi ja johdonmukaisesti. Näin ollen aluetilastot muodostavat objektiivisen tilastoperustan tärkeille poliittisille päätöksille,

    - tilastollisten alueyksiköiden nimikkeistöllä (NUTS) ei ole tähän mennessä ollut omaa oikeusperustaa. Tämä on heikentänyt ohjelmien perustana olevien viitetietojen varmuutta. Lisäksi NUTS-luokituksen viimeaikaiset muutokset eri maissa ovat aiheuttaneet joskus jännitteitä ja väärinkäsityksiä,

    - koska toistaiseksi ei ole ollut kriteerejä, joilla määriteltäisiin ja vahvistettaisiin järjestelmän laadinnan ja tarkistamisen yksityiskohtaiset säännöt, jäsenvaltiot ja Eurostat ovat tehneet keskenään herrasmiessopimuksia, jotka ovat syntyneet toisinaan pitkien ja vaikeiden neuvottelujen tuloksena. NUTS-luokituksen viimeaikaiset muutokset ovat aiheuttaneet jonkin verran jännitteitä komission ja asianomaisten kansallisten tilastolaitosten välille,

    - tällaisten asteittain kehitettyjen sopimusten tuloksena on päädytty siihen, että Euroopan unioniin on syntynyt suuria eroja eri NUTS-tasojen tilastollisessa käsittelyssä,

    - koska Euroopan unioniin on liittymässä useita uusia jäsenvaltioita, olisi aiheellista laatia kriteerit tilastollisten viiteyksiköiden (NUTS) määrittelyyn, jotta myös ehdokasmaita varten saadaan laadittua johdonmukainen tilastotarkoituksiin käytettävä alueellinen jaottelu,

    hyväksyi 14. ja 15. marraskuuta 2001 pitämässään 41. täysistunnossa (marraskuun 15. päivän kokouksessa) seuraavan lausunnon.

    Alueiden komitea

    1. ottaa huomioon komission aloitteen ehdottaa asetusta tilastollisten alueyksikköjen yhteisestä nimikkeistöstä. Komitea pitää ehdotusta tärkeänä etappina yhteisön kehittämisessä. Vaikka asetus on tekninen, sillä on kuitenkin merkittäviä vaikutuksia alue- ja paikallishallintoon.

    2. kannattaa komission ja Eurostatin ehdotukselle esittämiä perusteluita. Niiden mukaan aluetilastot muodostavat objektiivisen tilastollisen pohjan tärkeille poliittisille päätöksille.

    3. kannattaa periaatetta, jonka mukaan jäsenvaltioiden nykyisiä hallinnollisia yksiköitä käytetään ensimmäisenä alueiden määrittelyperusteena. Komitea pitää myös järkevänä, että jos jäsenvaltiossa ei ole tietylle NUTS-tasolle kokorajojen perusteella luokiteltavaksi soveltuvia yksiköitä, NUTS-taso muodostetaan yhdistämällä sopiva määrä nykyisiä pienempiä hallinnollisia yksiköitä.

    4. ehdottaa, että väestömäärän lisäksi NUTS-luokituksen määrittelyssä käytettäisiin myös muita muuttujia, esimerkiksi pinta-alaa, hallintorakennetta tai asukastiheyttä.

    5. katsoo joka tapauksessa, että liittovaltiomuotoisissa jäsenvaltioissa tai jäsenvaltioissa, joissa alueilla on laaja toimivalta ja autonomia, alueiden tulee kuulua NUTS 1 -tasolle samaan tapaan kuin Saksan ja Belgian alueet.

    6. suhtautuu varauksellisesti poliittiseen kannanottoon, jonka komissio haluaa esittää asetuksessa vahvistamalla nykyisen, viimeksi kuluneiden kahdenkymmenen vuoden aikana muotoutuneen NUTS-luokituksen mukaisen alueellisen jaottelun jäsenvaltioissa. Tämä merkitsee sitä, että tilanne, jossa nykyisten 15 jäsenvaltioiden NUTS-luokitusten välillä on suuria eroja, jatkuu edelleen.

    7. suhtautuu erittäin suurella varauksella keskimääräisiin väestömäärärajoihin, joiden perusteella erilaiset institutionaaliset tasot jaetaan eri NUTS-luokkiin, sillä kyseiset tilastolliset keskiarvot eroavat lähes aina todellisuudesta ja erityisesti siksi, että tällaisen teknisen kriteerin käyttö ei ole institutionaalisen autonomian perusteiden mukaista.

    8. katsoo näin ollen, että komission lähestymistapa 15 jäsenvaltion nykyiseen luokitteluun ja toisaalta uusille jäsenvaltioille ehdotettuun luokitteluun on ristiriitainen. Ehdokasvaltioille ehdotetaan mittasuhteiltaan hyvin samanlaisia NUTS II -yksiköitä asetusehdotuksessa mainittujen tilastojen luotettavuutta ja yhdenmukaisuutta koskevien periaatteiden mukaisesti. Sen sijaan nykyisten 15 jäsenvaltion kohdalla on edelleenkin sekä koko unionin alueella että yksittäisten valtioiden sisällä erittäin suuria poikkeavuuksia.

    9. kiinnittää huomiota siihen, ettei hakijamaiden tulisi alueellisia yksiköitä muodostaessaan korostaa ainoastaan yksiköiden tilastollista luonnetta ja tarkoitusta. Alueelliset yksiköt tulee muodostaa demokraattisesti hallituista alueista.

    10. on pahoillaan, ettei saarialueiden erikoisasemaan ole kiinnitetty huomiota. Komitea ehdottaa, että saarialueiden sekä mantereesta fyysisesti erillään olevien syrjäisimpien alueiden asema tunnustetaan tilastollisesti ja maantieteellisesti entistä tarkemmin kuitenkin niin, ettei rannikkoalueiden pienten saarien luokittelussa itsenäisiksi NUTS-yksiköiksi mennä liian pitkälle.

    11. vaatii, että unionin kaikkien nykyisten ja tulevien jäsenvaltioiden taloudellisen ja sosiaalisen organisaation perustana olevat kunnat tai mahdollisesti kunnan osat ja kuntien muodostamat piirit otetaan mukaan yhteisön tilastoluokitukseen NUTS 5 -tasolla, jolloin unionin kaikki kunnat saavat käyttöönsä määrittelyyn tarvittavat peruselementit yhteisön politiikkojen tuomiseksi konkreettisesti lähemmäs kansalaisia ja alueita. Saattaisi olla aiheellista ottaa käyttöön välitaso NUTS 4, jolle kuuluisivat kuntaryhmittymät tai kuntien muodostamat piirit, joiden väestöllä olisi yhteisiä yleispiirteitä, kuten asukasmäärä, asukastiheys, tulotaso, elinkeinot tai koulutustaso.

    12. katsoo, että komissio ja Eurostat pitävät poliittisesti matalaa profiilia ja että niiden näkemys on liian tekninen. Komitea ehdottaakin laajan ja yksityiskohtaisen keskustelun käynnistämistä nykyisten jäsenvalioiden välisestä luokittelusta. Keskusteluun tulisi ottaa mukaan myös suoraan yhteispäätösmenettelyyn osallistuva Euroopan parlamentti sekä kansalliset tilastolaitokset.

    13. katsoo, että asetuksen hyväksymisellä ei ole kiire, sillä sen tulee astua voimaan ensimmäisten ehdokasvaltioiden liittyessä unioniin. Komitea ehdottaakin, että sen jäsenet ja yleisesti koko Euroopan unionin alue- ja paikallisviranomaiset, unionin viralliset tilastoelimet, Euroopan parlamentti, kansalliset tilastolaitokset sekä komission yksiköt arvioisivat, miten nykyinen NUTS-luokittelu vastaa Euroopan unionin institutionaalisen uudistuksen ja yhteisön politiikkojen vuoden 2006 jälkeen tapahtuvan uudelleenmuotoilun asettamia haasteita ja vaatimuksia.

    Bryssel 15. marraskuuta 2001.

    Alueiden komitean

    puheenjohtaja

    Jos Chabert

    (1) EYVL C 148, 10.5.2001, s. 25.

    Top