Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52001AR0154

    Alueiden komitean lausunto aiheesta "Komission kertomus Euroopan parlamentille ja neuvostolle maatalouslainsäädännön yksinkertaistamisesta"

    EYVL C 107, 3.5.2002, p. 51–53 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    52001AR0154

    Alueiden komitean lausunto aiheesta "Komission kertomus Euroopan parlamentille ja neuvostolle maatalouslainsäädännön yksinkertaistamisesta"

    Virallinen lehti nro C 107 , 03/05/2002 s. 0051 - 0053


    Alueiden komitean lausunto aiheesta "Komission kertomus Euroopan parlamentille ja neuvostolle maatalouslainsäädännön yksinkertaistamisesta"

    (2002/C 107/16)

    ALUEIDEN KOMITEA, joka

    ottaa huomioon komission toisen kertomuksen Euroopan parlamentille ja neuvostolle maatalouslainsäädännön yksinkertaistamisesta, KOM(2001) 48 lopullinen,

    ottaa huomioon komission 9. helmikuuta 2001 Euroopan yhteisön perustamissopimuksen 265 artiklan ensimmäisen kohdan nojalla tekemän päätöksen pyytää aiheesta alueiden komitean lausunto,

    ottaa huomioon työvaliokuntansa 3. huhtikuuta 2001 tekemän päätöksen antaa lausunnon valmistelu valiokunta 2:n "maatalous, maaseudun kehittäminen, kalatalous" tehtäväksi,

    ottaa huomioon komission ensimmäisen kertomuksen Euroopan parlamentille ja neuvostolle maatalouslainsäädännön yksinkertaistamisesta, KOM(1999) 156 lopullinen,

    ottaa huomioon komission kertomuksen Eurooppa-neuvostolle aiheesta "Säädöskäytännön parantaminen 1999", KOM(1999) 562 lopullinen(1),

    ottaa huomioon komission valkoisen kirjan aiheesta "Eurooppalainen hallintotapa", KOM(2001) 428 lopullinen,

    ottaa huomioon lausuntonsa aiheesta "Komission kertomus Eurooppa-neuvostolle - Säädöskäytännön parantaminen 1998 - Yhteinen vastuu" (CdR 50/99 fin)(2),

    ottaa huomioon lausuntonsa aiheesta "Nuoret Euroopan maataloudessa" (CdR 417/2000 fin)(3),

    ottaa huomioon maatalousneuvoston 23. lokakuuta 2000 tekemät päätelmät YMP:n hallinnoinnin yksinkertaistamisesta,

    ottaa huomioon maatalousneuvoston 29. tammikuuta 2001 tekemät päätelmät maatalous-lainsäädännön yksinkertaistamisesta,

    ottaa huomioon maatalousneuvoston 19. kesäkuuta 2001 tekemät päätelmät maatalous-lainsäädännön yksinkertaistamisesta,

    ottaa huomioon valiokunta 2:n lokakuun 9. päivänä 2001 hyväksymän lausuntoluonnoksen (154/2001 rev. 2), jonka esittelijä oli Meathin kreivikunnanvaltuutettu, Mid Eastin aluevaltuutettu Seamus Murray (IRL/EA),

    hyväksyi 14. ja 15. marraskuuta 2001 pitämässään 41. täysistunnossa (marraskuun 15. päivän kokouksessa) yksimielisesti seuraavan lausunnon.

    1. Yleistä

    Alueiden komitea

    1.1. on tyytyväinen Euroopan komission kertomukseen sekä sen jatkuvaan pyrkimykseen yksinkertaistaa maatalousalan monimutkaista EU-lainsäädäntöä. Maatalouslainsäädännön yksinkertaistaminen on jatkuva prosessi, joka edellyttää komission, EU:n muiden toimielinten ja kaikkien asiaankuuluvien tahojen yhteistä ponnistusta edistyksen saavuttamiseksi.

    1.2. on yhtä mieltä siitä, että maatalouslainsäädännön yksinkertaistamista on jatkettava selkeyden, avoimuuden ja käytettävyyden parantamiseksi, henkilö- ja rahoitusresurssien hyödyntämisen tehostamiseksi sekä väärinkäytösmahdollisuuksien vähentämiseksi.

    1.3. kannattaa komission pyrkimystä tehdä kaikista maatalousteksteistä entistä selkeämpiä, johdonmukaisempia ja yksiselitteisempiä yhdenmukaisen soveltamisen takaamiseksi kaikissa jäsenvaltioissa. Selkeyttämistarve on sitäkin suurempi, kun otetaan huomioon, että maatalousalalla hyväksyttävät tekstit ovat usein kompromissien tuloksia, joita ei ole aina helppo siirtää osaksi jäsenvaltioiden lainsäädäntöä.

    1.4. toivoo, että päätökset voitaisiin tehdä mahdollisimman pitkälti alue- ja paikallistasolla.

    1.5. katsoo, että kun otetaan huomioon ehdotus yhteisön laajentumisesta, maatalouslainsäädännön yksinkertaistamiseen tulisi pyrkiä entistä ponnekkaammin, jotta voitaisiin välttää maksuvirastoihin, alue- ja paikallisviranomaisiin sekä elintarvikealan yrityksiin, maatiloihin ja alan etuja ajaviin tahoihin kohdistuvat liialliset hallinnolliset ja taloudelliset paineet.

    1.6. on tyytyväinen siihen, että komissio jatkaa pyrkimystään konsolidoida eri maatalouslait ja asettaa ne saataville komission EUR-LEX-www-sivustoon. Lainsäädännön konsolidoinnissa äskettäin tehdyt muutokset sisällytetään perussäädöksiin siten, että EUR-LEX-sivuilla on käytettävissä yksi ajan tasalle saatettu toisinto. AK korostaa, että vaikka kyseiset koonnelmat eivät ole oikeudellisesti sitovia, niiden avulla voidaan yksinkertaistaa EU:n maatalouslakeja ja asettaa ne kaikkien mahdollisten käyttäjien saataville jäsenvaltioiden ja EU:n virkamiehet, alue- ja paikallisviranomaiset, maanviljelijät, yritykset ja maataloudessa työskentelevät mukaan luettuina.

    1.7. on tyytyväinen komission ehdotukseen(4)"pienviljelijöiden järjestelmän" käyttöönotosta YMP:stä aiheutuvan hallinnollisen työn vähentämiseksi suoria tukia saavien viljelijöiden osalta.

    1.8. pitää tervetulleina komission ehdotuksia, joilla pyritään yhdenmukaistamaan ja yksinkertaistamaan yksittäisten maataloustuotteiden (maidon, oliiviöljyn, naudanlihan, omenien ja sitrushedelmien jne.) myynninedistämistoimia.

    1.9. on tyytyväinen komission pyrkimyksiin muuttaa ja yksinkertaistaa merkittävästi kaikkia EU-säännöksiä, jotka koskevat kauppamekanismeja kuten vienti- ja tuontitodistuksia, viennin määräpaikkakoodeja ja maataloustuotteiden vakuusjärjestelmiä.

    1.10. pitää myönteisenä komission jatkuvaa pyrkimystä ottaa osana Agenda 2000:tta käyttöön eri alojen kuten peltokasvi-, viini-, puuvilla-, sokeri- sekä hedelmä- ja vihannesalan yhteisiä markkinajärjestelyjä koskevia uusia yksinkertaistettuja sääntöjä.

    1.11. suhtautuu myönteisesti komission ehdotuksiin yksinkertaistaa eläinten ja ihmisten terveydensuojelusta annettuja eri direktiivejä tuotetyypin mukaan (esim. tuore liha, lihatuotteet, maito ja maitotuotteet, kananmunat ja munatuotteet, riistaliha jne.) sekä eläinsairauksia kuten sikaruttoa tai suu- ja sorkkatautia koskevia direktiivejä. Ehdotusten tuloksena saadaan aikaan yleinen hygieniajärjestelmä, joka kattaa koko elintarvikeketjun kaikki osat "maatilalta ruokapöytään".

    1.12. on tyytyväinen maatalousneuvoston 23. lokakuuta 2000 tekemiin päätelmiin ja komissiolle annettuun kehotukseen selkeyttää erityisesti seuraamuksien soveltamatta jättämistä koskevia sääntöjä tapauksissa, joissa maatalousyrittäjän ilmoituksessa oleva virhe johtuu inhimillisestä erehdyksestä, sekä kehotukseen laatia ehdotus yhden ainoan tilakohtaisen tarkastuksen käyttöönotosta sen sijaan, että joka tukijärjestelmää varten olisi oma tarkastuksensa.

    1.13. kannattaa komission ja jäsenvaltioiden viranomaisten edustajista koostuvan tilapäisen työryhmän perustamista maatalouslainsäädännön yksinkertaistamista koskevien ehdotusten analysoimiseksi ja kyseisiä ehdotuksia koskevien keskustelujen ja kuulemisten järjestämiseksi jäsenvaltioiden kanssa.

    2. Suositukset

    Alueiden komitea

    2.1. pitää valitettavana, että komission kertomuksessa ei viitata lainkaan AK:hon, kun otetaan huomioon, että EU:n lainsäädäntöä soveltavat alue- ja paikallisviranomaiset ja että maatalouslainsäädäntö vaikuttaa kyseisten viranomaisten päivittäiseen toimintaan.

    2.2. kehottaa kiirehtimään komissiolle jo jätettyjä yksinkertaistamisehdotuksia ja toteuttamaan ne mahdollisimman pian niiden hyväksymisen jälkeen.

    2.3. on hyvillään siitä, että EUR-LEX-sivustoon on tallennettu varsin runsaasti konsolidoituja maataloussäädöksiä. Sen mielestä kyseisten asiakirjojen käytettävyydessä on kuitenkin huomattavia puutteita, jotka on korjattava. Taulukkomuodossa olevia liitteitä ei saa EUR-LEXistä, ja AK:n mielestä taulukot ovat maatalousalalla usein välttämättömiä lainsäädännön tulkitsemiseksi ja soveltamiseksi.

    2.4. katsoo, että "pienviljelijöiden järjestelmän" tukikelpoisuusedellytykset tulisi mukauttaa sellaisiksi, että mahdollisimman monet kunkin alueen maatalousyrittäjistä voisivat osallistua järjestelmään. Tukikelpoisiksi katsottavia suoraa tukea saavia viljelijöitä koskeva 1250 EUR:n yläraja tulisi nostaa 2000 euroon, jotta järjestelmä olisi tehokas.

    2.5. AK:n mielestä markkinajärjestelyn piiriin kuuluvien palkkioiden ohella myös muut tuet voidaan ottaa huomioon, esimerkiksi ympäristöystävälliselle maataloustoiminnalle myönnettävät muut suorat tuet, luonnonhaittojen kompensoimiseksi myönnettävät tasausmaksut jne.

    2.6. Komitea katsoo, että jäsenvaltioiden osarahoituksen lisääminen yksittäisten maataloustuotteiden myynninedistämisohjelmien hallinnoinnissa lisää jäsenvaltioiden viranomaisten hallinnollista työtä ja saattaa johtaa liian monimutkaisiin järjestelmiin jäsenvaltioissa. AK:n mielestä komission tulisi miettiä, miten alue- ja paikallisviranomaiset voisivat helpottaa tarpeettoman hallinnollisen työn välttämistä myynninedistämisjärjestelmiä toteutettaessa.

    2.7. Komitea katsoo, että komission tulee jatkaa pyrkimyksiään yksinkertaistaa kauppamekanismeja koskevia säännöksiä (vientituet, vienti- ja tuontitodistukset, vakuusjärjestelmät), jotta maksajavirastot ja viljelijät välttyvät hankalilta hallintomenettelyiltä.

    2.8. Naudanlihan yhteiseen markkinajärjestelyyn vaikuttavien uusien BSE-toimenpiteiden osalta komissio näyttää AK:n käsityksen mukaan ehdottavan yksilöllisiä naudanlihakiintiöitä jäsenvaltiokohtaisten kiintiöiden sijaan, mikä kasvattaa jäsenvaltioiden viranomaisten hallinnollista työtä.

    2.9. AK pyytää komissiota tutkimaan, miten jäsenvaltiot soveltavat kiintiöjärjestelmiä muihin tuotteisiin kuten maitoon, sokeriin, viiniin ja oliiviöljyyn. Jäsenvaltioiden soveltamisjärjestelmät voivat olla hyvin hankalia ja lisätä viljelijöiden hallinnollista työtä. Viljelijöiden harjoittamaa kiintiöiden vuokrausta koskevat jäsenvaltiokohtaiset kiintiösäännöt voivat myös olla hyvin joustamattomia. AK ehdottaa, että komissio valmistelee ehdotuksia niiden lukuisten epäsäännöllisyyksien korjaamiseksi, joita esiintyy jäsenvaltioiden tavoissa hallinnoida kiintiöjärjestelmiä.

    2.10. Komitea pyytää komissiota tarkastelemaan uudestaan EMOTR-varoihin liittyvää kirjanpitovuosiongelmaa, joka mainittiin ensimmäisessä kertomuksessa maatalouslainsäädännön yksinkertaistamisesta. Kirjanpitovuosi alkaa lokakuun 16. päivästä ja kestää seuraavan vuoden lokakuun 15. päivään, jolloin lokakuu on jaettava kahden varainhoitovuoden osalle. AK uskoo, että kirjanpitovuoden päättymisajankohdan muuttaminen lokakuun loppuun yksinkertaistaisi todellisesti menetelmiä sekä jäsenvaltioiden maksuvirastojen että komission kannalta.

    2.11. Komitea pyytää komissiota esittelemään kiireellisesti ehdotuksen EU:n kaikkia tukijärjestelmiä koskevan yhden ainoan tilakohtaisen tarkastuksen käyttöönottamiseksi ja ottamaan huomioon, että ehdotuksessa on varottava helpottamasta väärinkäytöksiä. Se pyytää myös, että ehdotuksiin lisättäisiin maininta, jonka perusteella paikan päällä tapahtuvien tarkistusten prosentuaalista osuutta kasvatettaisiin. Samanaikaisesti on varmistettava, että yksinkertaistaminen hyödyttää sekä viljelijöitä että julkishallintoa.

    2.12. Komitea kehottaa komissiota tutkimaan mahdollisuutta tehdä kaikista maatalousehdotuksista kustannus-hyöty-analyysi, jossa tutkitaan jäsenvaltioiden viranomaisten ja erityisesti toimivaltaisten alue- ja paikallisviranomaisten kannettaviksi lankeavat taloudelliset seuraukset samaan tapaan, kuin nykyisin tutkitaan kaikkien yhtenäismarkkinaehdotusten kustannus-hyöty-vaikutukset pk-yrityksiin.

    2.13. AK toivoo komission kutsuvan alueiden komitean mukaan tilapäisen työryhmän työskentelyyn, jotta komissio ja jäsenvaltiot saisivat tietoja alue- ja paikallisviranomaisilta, joilla on huomattava vastuu EU:n maatalouslainsäädännön toteuttajina alue- ja paikallistasolla.

    2.14. Komitea vetoaa komissioon, neuvostoon ja parlamenttiin, jotta nämä eivät aiheettomasti viivyttäisi ehdotettujen yksinkertaistamistoimenpiteiden hyväksymistä. Samalla komitea pyytää alue- ja paikallisviranomaisia toteuttamaan toimet välittömästi, jotta viljelijät ja maatalousala voivat saada yksinkertaistamistoimenpiteistä täyden hyödyn.

    Bryssel 15. marraskuuta 2001.

    Alueiden komitean

    puheenjohtaja

    Jos Chabert

    (1) EYVL C 226, 8.8.2000, s. 60.

    (2) EYVL C 374, 23.12.1999, s. 11.

    (3) EYVL C 357, 14.12.2001, s. 29.

    (4) KOM(2000) 841 lopullinen.

    Top