Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52001AR0037

    Alueiden komitean lausunto aiheesta "Komission tiedonanto neuvostolle ja Euroopan parlamentille Kymmenen vuotta Rion konferenssin jälkeen: Valmistautuminen kestävän kehityksen huippukokoukseen vuonna 2002"

    EYVL C 107, 3.5.2002, p. 9–12 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    52001AR0037

    Alueiden komitean lausunto aiheesta "Komission tiedonanto neuvostolle ja Euroopan parlamentille Kymmenen vuotta Rion konferenssin jälkeen: Valmistautuminen kestävän kehityksen huippukokoukseen vuonna 2002"

    Virallinen lehti nro C 107 , 03/05/2002 s. 0009 - 0012


    Alueiden komitean lausunto aiheesta "Komission tiedonanto neuvostolle ja Euroopan parlamentille Kymmenen vuotta Rion konferenssin jälkeen: Valmistautuminen kestävän kehityksen huippukokoukseen vuonna 2002"

    (2002/C 107/04)

    ALUEIDEN KOMITEA, joka

    ottaa huomioon komission 31. toukokuuta 2001 Euroopan yhteisön perustamissopimuksen 265 artiklan ensimmäisen kohdan nojalla tekemän päätöksen pyytää aiheesta alueiden komitean lausunto,

    ottaa huomioon työvaliokuntansa 13. kesäkuuta 2000 tekemän päätöksen antaa lausunnon valmistelu valiokunta 4:n "maankäyttö, taajama-asiat, energia, ympäristö" tehtäväksi,

    ottaa huomioon komission tiedonannon "Kestävä kehitys Euroopassa paremman maailman vuoksi: Kestävää kehitystä koskeva Euroopan unionin strategia" KOM(2001) 264 lopullinen,

    ottaa huomioon komission tiedonannon "Euroopan ympäristöpolitiikan tuleva suunta: Yleisarvio Euroopan yhteisön ympäristöä ja kestävää kehitystä koskevasta poliittisesta toimintaohjelmasta 'Kohti kestävää kehitystä'" KOM(1999) 543 lopullinen,

    ottaa huomioon komission kertomuksen "Agenda 21 - The first five years: Implementation of Agenda 21 in the EU",

    ottaa huomioon komission valmisteluasiakirjan "Cardiffista Helsinkiin ja sen jälkeen: Raportti Eurooppa-neuvostolle ympäristönäkökohtien ja kestävän kehityksen sisällyttämisestä yhteisön politiikkaan" SEK(1999) 1941 lopullinen,

    ottaa huomioon komission tiedonannon neuvostolle, Euroopan parlamentille ja talous- ja sosiaalikomitealle "Hinnoittelupolitiikan avulla kestävämpään vesivarojen käyttöön" KOM(2000) 477 lopullinen,

    ottaa huomioon komission tiedonannon neuvostolle ja Euroopan parlamentille "Tarpeiden ja vastuun yhdistäminen: ympäristönäkökohtien sisällyttäminen talouspolitiikkaan" KOM(2000) 576 lopullinen,

    ottaa huomioon komission vihreän kirjan aiheesta "Energiahuoltostrategia Euroopalle" KOM(2000) 769 lopullinen,

    ottaa huomioon komission tiedonannon "Euroopan unionin öljynsaanti" KOM(2000) 631 lopullinen sekä yhteisen liikennepolitiikan tulevan tarkistuksen,

    ottaa huomioon komission tiedonannon neuvostolle, Euroopan parlamentille, talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle "Kuudes ympäristöä koskeva Euroopan yhteisön toimintaohjelma 'Ympäristö 2010: tulevaisuutemme valinta'" ja ehdotuksen Euroopan parlamentin ja neuvoston päätökseksi ympäristöä koskevasta yhteisön toimintaohjelmasta (2001-2010) (komission esittämä) KOM(2001) 31 lopullinen - 2001/0029 COD sekä sitä koskevan alueiden komitean lausunnon (CdR 36/2001 fin)(1),

    ottaa huomioon ympäristöneuvoston 8.3.2001 antaman kestävän kehityksen huippukokousta koskevan päätöslauselman (6752/01),

    ottaa huomioon ilmastonmuutosta ja biodiversiteettiä koskevat sopimukset, jotka EU allekirjoitti Rio de Janeirossa vuonna 1992 järjestetyssä maailman ympäristökonferenssissa,

    ottaa huomioon sitoumukset, jotka EU teki Kioton pöytäkirjasta käytyjen neuvottelujen yhteydessä kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi,

    ottaa huomioon Kioton pöytäkirjan ratifioinnin EU:n jäsenvaltiossa,

    ottaa huomioon valiokunta 4:n lokakuun 8. päivänä 2001 hyväksymän lausuntoluonnoksen (CdR 37/2001 rev. 2), jonka esittelijä oli Sally Powell, Suur-Lontoon Hammersmithin ja Fulhamin kaupunkipiirivaltuutettu (UK, PSE),

    ja katsoo, että Euroopan unionin perustamissopimuksen mukaan yhteisön politiikkoihin tulee sisällyttää ympäristönäkökohtia erityisesti kestävän kehityksen varmistamiseksi,

    hyväksyi 14. ja 15. marraskuuta 2001 pitämässään 41. täysistunnossa (marraskuun 14. päivän kokouksessa) seuraavan lausunnon.

    1. Alueiden komitean kanta

    1.1. Alueiden komitea ilmaisee tyytyväisyytensä komission tiedonantoon, jota se pitää tehokkaana avauksena unionin osuuden valmistelulle vuoden 2002 huippukokousta varten.

    1.2. Komitea on erittäin tyytyväinen komission kantaan, jonka mukaan Euroopan unionin tulisi omaksua johtava asema Rion konferenssin seurantaprosessissa (Rio+10), sen valmistelussa sekä itse Johannesburgin huippukokouksessa.

    1.3. Alueiden komitea kannattaa ehdottomasti Euroopan unionin ja kaikkien viidentoista jäsenvaltion hallitusten järkkymätöntä pyrkimystä varmistaa Kioton pöytäkirjan ratifiointi kansainvälisellä tasolla vuonna 2001.

    1.4. Alueiden komitea on komission kanssa yhtä mieltä siitä, että vuonna 1992 Rion huippukokouksessa luodut odotukset eivät ole toteutuneet ja että vielä on voitettava merkittäviä esteitä, mikäli niin EU:ssa kuin muuallakin maailmassa aiotaan kestävässä kehityksessä saada aikaan aitoa edistystä.

    1.5. Komitea kannattaa komission näkemystä siitä, että EU:n on tuettava keskitettyä asialistaa, jossa pääpaino on sellaisissa tärkeimmissä kestävän kehityksen kysymyksissä, joissa voidaan saavuttaa mitattavissa olevia tuloksia.

    1.6. Tavoitteena tulee olla tasapainoinen, sekä pohjoisen että etelän huolenaiheet huomioonottava asialista. Komitea katsoo lisäksi, että yhteiskunnan eri aloja koskevat ohjeet edellyttävät selkeästi määriteltyjä ja laadullisia tavoitteita, joiden asettamiseen kaikki asiaan liittyvät osapuolet osallistuvat.

    1.7. Komitea on komission kanssa samaa mieltä siitä, että laajentuminen on eräs tärkeimmistä tavoista, joilla unioni voi osaltaan edistää kestävään kehitykseen tähtäävää prosessia. Se kannattaakin näkemystä, jonka mukaan EU:n olisikin käynnistettävä ehdokasmaiden kanssa huippukokouksen valmisteluja koskeva vuoropuhelu.

    1.8. Komitea on pettynyt, ettei komissio juurikaan mainitse paikallis- ja alueviranomaisten osuutta kestävän kehityksen saralla siitä huolimatta, että Agenda 21:ssä paikallishallinto mainittiin yhtenä "merkittävänä ryhmänä" ja eräänä niistä yhdeksästä kumppanista, jotka ovat kestävän kehityksen tavoitteen saavuttamisen kannalta avainasemassa.

    1.9. Komitea katsoo, ettei tiedonannossa myöskään myönnetä Agenda 21:n paikallisohjelmien merkitystä. Niiden on kuitenkin todettu olevan yksi tehokkaimmista Agenda 21:n toimeenpanotavoista.

    1.10. Komiteasta on myönteistä, että komissio tunnustaa kestävän kehityksen edellyttävän taloudellisen ja sosiaalisen kehityksen sekä ympäristönsuojelun tavoitteiden integroimista.

    1.11. Alueiden komitean mielestä on myönteistä, ettei komissio lyö lukkoon kantojaan sisältökysymyksissä tai arvioi ennalta käynnissä olevien neuvottelujen tuloksia.

    1.12. AK uskoo, että maailmanlaajuisten ympäristöongelmien ratkaiseminen edellyttää eri hallintotasojen välistä koordinointia ja yhteistyötä.

    2. Alueiden komitean suositukset

    2.1. Yleiset suositukset

    2.1.1. Komitea pitää vuonna 2002 järjestettävää huippukokousta mahdollisuutena esitellä ja arvioida Agenda 21:n edistymistä unionissa ja sen jäsenvaltioissa. Lisäksi tarjoutuu tilaisuus vahvistaa poliittista sitoutumista Agenda 21:een, joka muodostaa myös unionin tulevien kestävään kehitykseen tähtäävien ponnistelujen perustan.

    2.1.2. Komitea pyytää komissiota täsmentämään, miten ehdotetut strategiset tavoitteet heijastelevat integroituun taloudelliseen ja sosiaaliseen kehitykseen sekä ympäristönsuojeluun liittyvää lähestymistapaa ja sitä, vastaavatko ne kokonaisuudessaan EU:n kestävän kehityksen strategiaa.

    2.2. Paikallis- ja alueviranomaisten rooli

    2.2.1. Alueiden komitea kehottaa antamaan paikallis- ja alueviranomaisille aktiivisen roolin vuoden 2002 Johannesburgin huippukokoukseen liittyvän EU:n kannan muotoilussa ja edistämisessä.

    2.2.2. Komitea katsoo, että kaikkien jäsenvaltioiden huippukokousvaltuuskunnissa tulisi olla myös paikallishallinnon edustajia ja toivoo, että komissio edistää tätä näkemystä myös jäsenvaltioiden keskuudessa.

    2.2.3. Komitea on erityisesti sitä mieltä, että tiedonannossa tulisi korostaa Agenda 21:n paikallisohjelmissa tehtävää myönteistä työtä, jonka ansiosta paikallisviranomaiset ovat kaikkialla edistyneet yhteisöjensä aktivoinnissa. Vuoden 2002 huippukokous tarjoaa mahdollisuuden pohtia Agenda 21:n tähänastista menestystä sekä levittää tietoa ja vaihtaa kokemuksia sen paikallisohjelmien tähänastisesta edistymisestä.

    2.3. Laaja osallistuminen ja sitoutuminen

    2.3.1. Kansainväliset sopimukset ja menettelyt epäonnistuvat helposti toteutusvaiheessa, mikäli niiltä puuttuu paikallinen ja alueellinen tuki. AK toivoo, että komissio varmistaa, että perustason näkemykset ja sieltä peräisin oleva tieto yltävät unionin tasolle ja että ne otetaan huomioon eurooppalaisessa päätöksentekoprosessissa.

    2.3.2. Kehitysmaiden lisäksi myös EU:n jäsenvaltioissa tarvitaan uudenlaista kansalaisten sitoutumista. Alueiden komitea katsookin, että kaikkia tasoja edustavien julkisviranomaisten ja muiden asianosaisten laaja kuuleminen ja osallistuminen on välttämätöntä valmisteltaessa unionin panosta Johannesburgin huippukokousta varten. Kansalaisia lähimpänä olevana hallinnon tasona ja usein monialaisten kumppanuuksien vetäjinä paikallis- ja alueviranomaisilla on tässä yhteydessä ratkaiseva asema.

    2.3.3. Alueiden komitea katsoo, että maailmanlaajuistumisen eteneminen sekä taloudellisten, sosiaalisten ja ympäristönsuojeluun liittyvien näkökohtien yhdistämisen vuoksi on Johannesburgin huippukokoukseen ja sen valmisteluprosessiin on erityisen tärkeää saada mukaan yritykset. Maailman ympäristökonferenssin valmisteluja rikastamaan kutsuttavat liikeyritykset tulee määritellä mahdollisimman laajasti. Tavaroiden tuottajien lisäksi on otettava huomioon myös kyseisiä tavaroita markkinoivat ja niiden kulutusta edistävät yritykset. Yritysten osallistumisen lisäksi olisi varmistettava myös tavaroiden ja palvelujen kuluttajien ja käyttäjien osallistuminen prosessiin. Kuluttajien tekemät valinnat voivat vaikuttaa tuotantoprosesseihin ja niiden kestävyyteen, ja näiden valintojen merkitys resurssien kestävän käytön varmistamiseksi kasvaa jatkuvasti.

    2.3.4. Euroopan alueiden ja kuntien aktiivisen yhteistyön lisäksi tulisi yliopistojen, tutkimuslaitosten, julkisten elimien, hallituksista riippumattomien organisaatioiden ja yritysten osallistumista rohkaista aktiivisesti paikallis- ja aluetasolla. Tässä yhteydessä AK voisi omaksua merkittävän roolin tarjoamalla foorumin eurooppalaisten aiheiden käsittelemiselle paikallisesti ja alueellisesti.

    2.4. Komission lisäpanos

    2.4.1. AK katsoo, että ympäristön rappeutuminen ja sosiaalinen syrjäytyminen liittyvät usein toisiinsa ja että paikallis- ja aluetason kumppanuus tarjoaa usein tehokkaimman keinon syrjäytymisen torjumiseksi ja kestävään kehitykseen tähtäävän integroidun lähestymistavan edistämiseksi. Innovatiiviset unionin toimet voivat edistää parhaiden paikallisten ja alueellisten käytänteiden levittämistä sekä auttaa tunnistamaan uusia tehokkaita ja laaja-alaisia tapoja edistää osallistumista ja syrjäytymisen torjuntaa.

    2.4.2. Alueiden komitea esittää, että komissio keskittyisi kestävän kehityksen politiikan edistämisessä kolmeen keskeiseen prosessiin: unionin laajentumiseen, EU:n yhteiseen Välimeri-strategiaan ja unionin politiikan pohjoiseen ulottuvuuteen.

    2.4.3. Komitea toistaa jälleen usein esittämänsä toiveen siitä, että ehdokasvaltioiden alue- ja paikallisviranomaisille annettaisiin niiden alueita ja kuntia koskevan ympäristöpolitiikan muotoilussa ja toimeenpanossa nykyistä aktiivisempi rooli.

    2.4.4. AK jatkaa innovatiivisen kestävään kehitykseen tähtäävän yhteistyön kehittämistä unionin ja ehdokasvaltioiden alueiden välillä. Tästä syystä komitea ehdottaa, että liittymistä edeltävästä tuesta käytettäisiin nykyistä suurempi osa kestävän kehityksen edistämiseen tukemalla esimerkiksi mm. julkiseen liikenteeseen liittyviä toimia.

    2.4.5. Pohjoisen ulottuvuuden osalta alueiden komitea kiinnittää erityistä huomiota siihen, että kestävän kehityksen kannalta yksi merkittävin haaste on säteily- ja ydinturvallisuus, ja pääongelmana ovat ydinvoimaloiden osin epäkuntoiset turvajärjestelmät. AK suosittelee, että komissio hyödyntää KIE-maissa ja uusissa itsenäisissä valtioissa (UIV) keräämiään kokemuksia ja keskittyy niiden pohjalta etenkin UIV:ssa sellaisia kohteita koskevien hankkeiden rahoittamiseen, joiden tiedetään aiheuttavan suurimpia riskejä väestölle ja ympäristölle, sekä asettaa ne etusijalle. Lisäksi tulee tarvittaessa tukea vaarallisten ydinvoimaloiden sulkemista.

    2.4.6. Edellä mainittua vakiintuneempaan unionin Välimeren politiikkaan liittyen AK on jo kehottanut(2) luomaan suuntaviivat Välimeren molempien reunojen alue- ja paikallisviranomaisille tarkoitettua alueidenvälistä ja rajanylittävää ohjelmaa varten; se lopettaisi nykyisen sirpaleisuuden ja varmistaisi entistä laajemman poliittisen koordinoinnin ja voimavarojen nykyistä tehokkaamman käytön. Ohjelman tulisi kattaa Välimeren itä- ja eteläreunojen kansojen kestävä kehitys, ja siinä tulisi kiinnittää erityistä huomiota maankäytön suunnitteluun, ympäristöön, pk-yrityksiin, työllisyyteen, talous- ja sosiaalipolitiikkaan sekä muuttovirtojen hallintaan.

    2.4.7. Erityistä huomiota tulee kiinnittää alueisiin, joiden luonto on herkkää, ja on taattava, että niiden asujaimisto ryhtyy johtamaan alueen talous- ja yhteiskuntakehitystä tavalla, joka noudattaa ympäristön laatutavoitteita ja on sopusoinnussa läheisyysperiaatteen ja sosiaalisen yhteenkuuluvuuden periaatteen kanssa.

    2.4.8. AK esittää lisäksi, että komissio kiinnittäisi asianmukaista huomiota myös yhteiseen maatalouspolitiikkaan. Se on edelleen ala, johon sisältyvät yhteisön toimintalinjat vaikuttavat suuresti kestävyyteen ympäristön ja sosiaalisten näkökohtien kannalta. Maatalouspolitiikka saattaa olla aihe, jota Johannesburgissa tarkastellaan yksityiskohtaisesti, joten komission tulisi kiinnittää erityistä huomiota siihen liittyvien vaikutusten arviointiin.

    2.4.9. On tärkeää erottaa toisistaan tietojen saatavuus ja niiden hyödyntämismahdollisuudet. Komitea suosittelee, että komission tulisi kehittää malleja taloudellisen ja tieteellisen tiedon tehokasta välittämistä varten. Ne auttaisivat sekä ihmisiä että organisaatioita ja instituutioita tekemään kestävän kehityksen kannalta nykyistä parempia ratkaisuja.

    2.4.10. Alueiden komitea on tyytyväinen siihen, että tiedonannossa painotetaan maailmanlaajuisen väestönkasvun vaikutuksia kestävyyteen. Komitea katsoo kuitenkin, että tiedonannossa tulisi kiinnittää huomiota myös taloudelliseen ja sosiaaliseen kestävyyteen suhteessa väestökehitykseen ja erityisesti väestön ikääntymisen seurauksiin.

    Bryssel 14. marraskuuta 2001.

    Alueiden komitean

    puheenjohtaja

    Jos Chabert

    (1) EYVL C 357, 14.12.2001, s. 44.

    (2) EYVL C 22, 24.1.2001, s. 7.

    Top