Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52000AR0236(01)

    Alueiden komitean lausunto aiheista "Komission tiedonanto neuvostolle, Euroopan parlamentille, talous- ja sosiaalikomitealle sekä alueiden komitealle Euroopan yhteisön terveysstrategiasta"

    EYVL C 144, 16.5.2001, p. 43–46 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    52000AR0236(01)

    Alueiden komitean lausunto aiheista "Komission tiedonanto neuvostolle, Euroopan parlamentille, talous- ja sosiaalikomitealle sekä alueiden komitealle Euroopan yhteisön terveysstrategiasta"

    Virallinen lehti nro 144 , 16/05/2001 s. 0043 - 0046


    Alueiden komitean lausunto aiheista:

    - "Komission tiedonanto neuvostolle, Euroopan parlamentille, talous- ja sosiaalikomitealle sekä alueiden komitealle Euroopan yhteisön terveysstrategiasta", ja

    - "Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston päätökseksi yhteisön kansanterveysalan toimintaohjelman (2001-2006) hyväksymisestä"

    (2001/C 144/13)

    ALUEIDEN KOMITEA, joka

    ottaa huomioon komission tiedonannon neuvostolle, Euroopan parlamentille, talous- ja sosiaalikomitealle sekä alueiden komitealle Euroopan yhteisön terveysstrategiasta ja ehdotuksen Euroopan parlamentin ja neuvoston päätökseksi yhteisön kansanterveysalan toimintaohjelman (2001-2006) hyväksymisestä (KOM(2000) 285 lopullinen - 2000/0119 COD),

    ottaa huomioon ehdotuksen Euroopan parlamentin ja neuvoston päätökseksi tiettyjen yhteisön toimintaohjelmien jatkamisesta (KOM(2000) 448 lopullinen - 2000/0192 COD),

    ottaa huomioon komitean työvaliokunnan 13. kesäkuuta 2000 tekemän päätöksen antaa lausunnon valmistelu valiokunta 5:n "sosiaalipolitiikka, kansanterveys, kuluttajansuoja, tutkimus, matkailu" tehtäväksi,

    ottaa huomioon 18.-19. marraskuuta 1998 pidetyssä täysistunnossa annetun alueiden komitean lausunnon (CdR 156/98 fin)(1) aiheesta "Komission tiedonanto kansanterveyspolitiikan kehittämisestä Euroopan yhteisössä" (KOM(1998) 230 lopullinen) (esittelijä: Ian Hudghton),

    ottaa huomioon 12.-13. huhtikuuta 2000 pidetyssä täysistunnossa annetun alueiden komitean lausunnon (CdR 416/99 fin)(2) aiheesta "Paikallis- ja alueviranomaisten rooli Euroopan terveydenhuoltojärjestelmien uudistamisessa" (esittelijä: Tilman Tögel - D, PSE),

    ottaa huomioon valiokunta 5:n lokakuun 23. päivänä 2000 hyväksymän lausuntoluonnoksen CdR 236/2000 rev. 2, jonka esittelijöinä olivat Roger Kaliff (S/PSE) ja Bente Nielsen (DK/PSE),

    hyväksyi 13. ja 14. joulukuuta 2000 pitämässään 36. täysistunnossa (joulukuun 13. päivän kokouksessa) yksimielisesti seuraavan lausunnon.

    Johdanto

    Alueiden komitea on tyytyväinen komission ehdotukseen terveysstrategiasta ja yhteisön kansanterveysalan toimintaohjelmasta. Komitea katsoo, että EU:n tulee ryhtyä etenemään aktiivisesti kansanterveyden alalla nojautuen ehdotettuun terveysstrategiaan. Komitea suhtautuu myönteisesti komission pyrkimyksiin lisätä yhteisön kansanterveysalan politiikan koordinointia ja jatkuvuutta, jotta EY:n perustamissopimuksen 3 artiklassa asetetut tavoitteet saavutetaan ja uusi 152 artikla pannaan täytäntöön. Komitea on erityisen tyytyväinen siihen, että komissio painottaa vaatimusta yhteisön terveydensuojelun korkeasta tasosta.

    Alueiden komitean suositukset ja kannat

    Yleistä

    1. Komitea korostaa, että ehdotettu terveysstrategia ei saa aiheuttaa toimivallan siirtymistä EU:lle terveyspalvelujen ja sairaanhoidon alalla. On erotettava toisistaan yhteisön ja jäsenvaltioiden velvollisuudet. Kaikki yhtenäistämispyrkimykset on suljettava pois, ja jäsenvaltioilla tulee olla yksinomainen vastuu terveyspalvelujen ja sairaanhoidon tarjoamisesta omien organisaatio- ja rahoitusmalliensa avulla. Läheisyysperiaatetta on noudatettava, ja yhteisön tason toimien tulee tuottaa selvää lisäarvoa jäsenvaltioille.

    2. Alueiden komitea painottaa alueiden, kuntien, kaupunkien ja jäsenvaltioiden välisen rajatylittävän yhteistyön merkitystä. On hyvin tärkeää, että EU tukee uusien tukijärjestelmien ja konkreettisten panosten avulla rajatylittävän yhteistyön edistämistä. Tämä edistää yhteisön ja kansanterveysalan kehitystä. Komitean näkökantoihin tulee kiinnittää erityistä huomiota, kun tulevaisuudessa päätetään paikallis- ja alueviranomaisten vastuualueista terveysalalla.

    3. Hyvän terveyden edellytykset luodaan lähellä ihmisiä. Monissa jäsenvaltioissa paikallis- ja alueviranomaiset (edempänä "alueet") vastaavat sekä kansanterveysalasta että terveyden- ja sairaanhoidosta. Alueiden komitea ja kyseisistä aloista vastaavat alueet haluavat osallistua ja antaa panoksensa kehittämistyöhön, ja niille on taattava mahdollisuus vaikuttaa yhteisön kansanterveyspolitiikkaan. Komitea edellyttää, että se kutsutaan osallistumaan terveysstrategian käytännön toteutukseen, esim. terveysindikaattoreiden valintaan ja terveysstrategian suunniteltuun arviointiin. Alueiden komitea katsoo, että komissiota avustavaan komiteaan tulee kuulua myös paikallis- ja aluetason edustajia.

    Terveysstrategia

    4. Alueiden komitea korostaa, että terveydellinen epätasa-arvo eri väestöryhmien kesken on yksi monien jäsenvaltioiden ja yhteisön suurimmista haasteista. Tämä korostunee yhä selvemmin ehdokasvaltioiden liittyessä yhteisöön. Ehdotus terveysstrategiaksi on varsin laaja ja kunnianhimoinen. Ehdotus olisi parempi, jos siinä keskityttäisiin johonkin tiettyyn painopistealaan. Siksi komitea ehdottaa, että komissio keskittyy terveydelliseen epätasa-arvoon ja laatii terveysstrategialle yleistavoitteen, joka voisi kuulua seuraavasti: "Yleistavoitteena on vähentää EU:n terveysriskejä ja -eroja. Eri maiden ja väestöryhmien terveystilanteen tulee pitkällä aikavälillä lähentyä unionin parasta tasoa." Tavoitteeseen pyrittäessä ja sitä konkretisoitaessa on luonnollisesti noudatettava perustamissopimuksen määräyksiä.

    5. Laajentumisen seuraukset ja kansainvälistymisen lisääntyminen ovat tärkeitä tekijöitä tulevaisuuden Euroopassa, ja se tulee tuoda selkeästi esiin terveysstrategiaa koskevassa ehdotuksessa. Ehdokasvaltioissa ja monissa EU:n rajanaapurimaissa terveystilanne on huonompi kuin EU:ssa, niiden terveysmenot henkeä kohti ovat pienemmät ja keskimääräinen eliniänodote lyhyempi. Tämä saattaa vaikuttaa yhteisön terveystilanteeseen, ja olisi tutkittava, miten EU ja ehdokasmaat itse voivat parantaa näiden maiden terveystilannetta. Erityistä huomiota lähentymiskriteerien ohella on kiinnitettävä ehdokasvaltioiden kansanterveyden ongelmien ratkaisuun.

    6. Yhteistyötä WHO:n ja OECD:n kaltaisten kansainvälisten organisaatioiden kanssa tulee kehittää edelleen. On tärkeää, että yhteisön toimet täydentävät WHO:n toimia eivätkä ole päällekkäisiä niiden kanssa.

    7.1. Alueiden komitea on tyytyväinen huomioon, jota on kiinnitetty politiikan eri alojen merkitykseen kansanterveyden kannalta. EU on eurooppalainen yhteiselin, jolla on toimivaltaa ja mahdollisuuksia säädellä monia terveyteen vaikuttavia tekijöitä. Yhteisön tehtävä varmistaa terveydensuojelun korkea taso politiikan eri aloilla on hyvin tärkeä. Tämä koskee ennen muuta selvästi kansanterveyteen vaikuttavia yhteisön politiikan aloja kuten maatalouspolitiikkaa, työllisyyttä, yhteisvaluutan käyttöönottoa ja yhteisön itälaajentumista. Muita tärkeitä politiikan aloja ovat opetus, liikkuvuus, työympäristökysymykset ja kuluttajapolitiikka.

    7.2. Tulisi kehittää sellaisia terveysvaikutusarvioinnin malleja, joita voidaan käyttää EU:n päätöksentekoprosesseissa.

    7.3. Ensi alkuun terveysvaikutusarvioita olisi hyvä tehdä eräillä maatalouspolitiikan aloilla. Maatalouspoliittisten mallien ohella olisi tarkasteltava myös työllisyyspolitiikkaa. On kiinnitettävä huomiota mahdollisuuksiin edistää ja kannustaa hoitohenkilökunnan alueidenvälistä koulutusta ja liikkumista. Väestön ikääntyminen lisää terveydenhuollolle asetettavia vaatimuksia.

    8. Alueiden komitea katsoo, että European Health Forum, jossa on mahdollisuus käydä asiantuntevia keskusteluja, voi tuottaa lisäarvoa eurooppalaiselle kansanterveystyölle. Tämä edellyttää demokraattisia vaikutusmahdollisuuksia niin valtiollisella kuin alueellisella tasolla sekä toteuttamiskelpoisia sääntöjä. On tärkeää luoda nykyisten sosiaali- ja kuluttajapolitiikkafoorumien kaltainen keskinäisten keskustelujen ja kokemusten vaihdon foorumi eikä päätöksenteko- tai lainsäädäntövälinettä. Kokemukset jäsenvaltioiden, alueiden ja kuntien edustajien sekä lääkärien ja ammattialan muiden edustajien järjestämästä European Health Forum Gasteinista ovat hyviä.

    Kansanterveysalan toimintaohjelma

    9.1. Alueiden komitea katsoo, että aiempia kansanterveysalan ohjelmia tulee jatkaa, kunnes uusi kansanterveysalan toimintaohjelma tulee voimaan.

    9.2. Komitea on myös sitä mieltä, että ehdokasvaltioille, joilla on erityistarpeita, tulee varata erityisvaroja, jotta ne voivat pyrkiä ratkaisemaan maidensa kansanterveyden ongelmat.

    10.1. Alueiden komitea katsoo, että tietotekniikka on hyvin tärkeää terveysalalle, ja kehottaa komissiota ottamaan huomioon tietotekniikan vaikutukset kansanterveysalan toimintamalleihin ja rakenteisiin. On hyvin tärkeää, että uusimmista sairauksia ehkäisevistä toimista saadaan tietoa nopeasti. Erityisesti harvaan asutuilla alueilla, joilla etäisyydet ovat pitkät, tietotekniikka voi olla suureksi hyödyksi.

    10.2. Alueiden komitean mielestä on tärkeää voida oppia toisten kokemuksista ja saada vertailukelpoista ja laadukasta tietoa. Terveystietojärjestelmää perustettaessa on huomattava, että kysymyksessä on terveydensuojelun tason, ei terveydenhuoltojärjestelmän arviointi. Vertailutietojen perusteella tehtävät päätelmät samoin kuin toimien toteuttaminen ovat yksinomaan jäsenvaltioille kuuluvia asioita.

    10.3. Komitea suosittelee alan muiden toimijoiden kanssa yhteistyössä toteutettavaa tietojärjestelmää. Terveydenhuollon tietoja kerätään ja vertaillaan jo OECD:ssä ja WHO:ssa, joiden järjestelmän kehittämiseksi EU voisi tehdä aloitteita. EU:n oma järjestelmä tulee arvioida perusteellisesti, ja sen tulee tuottaa selvää lisäarvoa.

    10.4. EU:n terveystietojärjestelmä tulee laatia siten, että kansalaisten henkilösuoja turvataan.

    11. Alueiden komitea suhtautuu myönteisesti lääketuotteita koskevaan tiedonkeruuseen ja kokemusten vaihtoon. Näin edistettäisiin yhtenäisiä markkinointia ja yleisön tiedonsaantia koskevia sääntöjä.

    Reseptinkirjoitus- ja kulutuskäytännöt vaihtelevat maittain, ja siksi on tärkeää, että tietojärjestelmät mukautetaan jäsenvaltioiden oloihin.

    12. Alueiden komitea katsoo, että ohjelma-ehdotuksen tavoitteet tulee asettaa selkeämmin tärkeysjärjestykseen ja mielenterveyskysymyksille tulee varata enemmän tilaa.

    12.1. Komitean mielestä ehdotetun ohjelman painopistealueessa 1 (terveyteen liittyvän tiedotuksen ja tietoisuuden lisääminen) tulee painottaa selvemmin indikaattoreita, jotka ovat tärkeitä terveyden edistämiseksi ja sairauksien ehkäisemiseksi. Hyvän terveyden puolesta tehtävä työ on tärkeä tavoite. Tätä vastuuta ei saa hajauttaa antamalla EU:lle sairaanhoitoalan toimivaltaa.

    12.2. Alueiden komitea kannattaa painopistealueen 2 toimia, joilla reagoidaan nopeasti terveysriskeihin. Ne ovat tärkeä osa komission työtä ja korostavat EU:n koordinointitehtävää tällä alalla.

    12.3. Painopistealue 3, terveyteen vaikuttaviin tekijöihin puuttuminen, tulee komitean mielestä asettaa etusijalle, jotta taataan pitkän aikavälin kansanterveyskysymyksiä kohtaan yhteisön tasolla tunnettu kiinnostus ja niille annettu painoarvo. Erityisen tärkeää on kehittää jäsenehdokasmaiden terveystoimia. Alaa tulee tiivistää huomattavasti, ja on tehtävä uusia painotuksia. Esimerkiksi ohjelman 287 miljoonan euron kokonaisbudjetista on varattu vain 6 miljoonaa euroa tupakan terveysriskeihin, 7 miljoonaa ravintoon ja 3 miljoonaa liikuntaan, vaikka näihin kaikkiin (tai niiden puutteeseen) katsotaan liittyvän keskeisiä terveysriskejä.

    13. Lisäksi komitea ehdottaa, että edistääkseen terveyttä tulevaisuuden Euroopassa komissio

    - laatii Maailmanpankin raportin mallin mukaisen eurooppalaisen tutkimuksen "Investing in Health in Europe", jossa analysoidaan sairauksien yhteiskunnallisia kustannuksia ja terveysinvestointien arvoa

    - raportoi säännöllisesti terveystilanteen odotetusta kehityksestä, jotta yhteisössä ja hakijamaissa voidaan valmistautua kansanterveyden uusiin uhkiin

    - käynnistää eettisen keskustelun terveysalan perusarvoista, sillä terveysalaan vaikuttavat useat politiikan alat ja yhteisö toteuttaa monia keskenään erilaisia terveysalan aloitteita

    - edistää aktiivisesti terveydenhuoltoalan henkilöstön eurooppalaisten standardien mukaista koulutusta ja tukea terveydenhuoltoalan henkilöstön liikkuvuutta Euroopan alueiden välillä.

    Bryssel 13. joulukuuta 2000.

    Alueiden komitean

    puheenjohtaja

    Jos Chabert

    (1) EYVL C 51, 22.2.1999, s. 53.

    (2) EYVL C 226, 8.8.2000, s. 79.

    Top