Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52000AR0094

    Lausunto aiheesta "Ehdotus: Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi Euroopan laajuisen tavanomaisen rautatiejärjestelmän yhteentoimivuudesta"

    EYVL C 317, 6.11.2000, p. 22–24 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    52000AR0094

    Lausunto aiheesta "Ehdotus: Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi Euroopan laajuisen tavanomaisen rautatiejärjestelmän yhteentoimivuudesta"

    Virallinen lehti nro C 317 , 06/11/2000 s. 0022 - 0024


    Lausunto aiheesta "Ehdotus: Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi Euroopan laajuisen tavanomaisen rautatiejärjestelmän yhteentoimivuudesta"

    (2000/C 317/07)

    ALUEIDEN KOMITEA, joka

    ottaa huomioon komission tiedonannon neuvostolle ja Euroopan parlamentille tavanomaisten rautatiejärjestelmien yhdentämisestä sekä ehdotuksen Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi Euroopan laajuisen tavanomaisen rautatiejärjestelmän yhteentoimivuudesta (KOM(1999) 617 lopullinen - 1999/0252 (COD))(1),

    ottaa huomioon neuvoston 17. helmikuuta 2000 Euroopan yhteisön perustamissopimuksen 265 artiklan ensimmäisen kohdan ja 156 artiklan nojalla tekemän päätöksen pyytää aiheesta alueiden komitean lausunto,

    ottaa huomioon alueiden komitean puheenjohtajan 17. helmikuuta 2000 tekemän päätöksen antaa lausunnon valmistelu valiokunta 3:n "Euroopan laajuiset verkot, liikenne, tietoyhteiskunta" tehtäväksi,

    ottaa huomioon alueiden komitean maaliskuussa 1998 antaman lausunnon aiheesta "Euroopan laajuiset rautatieliikenteen rahtiväylät" (CdR 346/97 fin)(2),

    ottaa huomioon alueiden komitean maaliskuussa 1999 antaman lausunnon aiheesta "Intermodaalisuus ja intermodaaliset tavarakuljetukset Euroopan unionissa" (CdR 398/98 fin)(3),

    ottaa huomioon alueiden komitean maaliskuussa 1999 antaman lausunnon aiheesta "Kansalaisten verkon kehittäminen: paikallisen ja alueellisen henkilöliikenteen tärkeys ja Euroopan komission keinot edistää sitä" (CdR 436/98 fin)(4),

    ottaa huomioon valiokunta 3:n toukokuun 4. päivänä 2000 hyväksymän lausuntoluonnoksen CdR 94/2000 rev. 1, jonka esittelijä oli Marcello Panettoni (Italian maakuntien liiton puheenjohtaja, I, PSE),

    ottaa huomioon direktiivin 91/440/ETY, jossa esitetään ensimmäistä kertaa yhteisön lainsäädännössä oikeus yhteisön rautatieinfrastruktuurin käyttöön,

    ottaa huomioon direktiivit 5/18/EY ja 95/19/EY, joissa määritellään, mitä vaatimuksia yritysten tulee täyttää toimilupien ja käyttöoikeuksien saamiseksi sekä tietyillä rataosuuksilla liikennöimiseksi,

    ottaa huomioon direktiivin 6/48/EY suurten nopeuksien rautatiejärjestelmän yhteentoimivuudesta,

    ottaa huomioon kolme direktiiviä ("rautatiepaketti" - KOM(1998) 480 lopull.), joilla on tarkoitus täydentää alaa koskevaa yhteisön oikeuskehystä ja mahdollistaa rautatieinfrastruktuurin käytön tehostaminen,

    katsoo, että unionin sisäisten tavaran maantiekuljetusten ongelmat aiheuttavat alue- ja paikallisyhteisöille huomattavia kustannuksia muun muassa liikenneruuhkien, saastumisen ja onnettomuuksien muodossa,

    hyväksyi 14. ja 15. kesäkuuta 2000 pitämässään 34. täysistunnossa (kesäkuun 14. päivän kokouksessa) seuraavan lausunnon.

    Alueiden komitea

    1. on sitä mieltä, että läheisyysperiaatetta noudatetaan asianmukaisesti.

    2. katsoo, että ehdotetuilla toimilla edistetään kansalaisten ja paikallistoimijoiden vaatimusten täyttämistä sekä laadullisesti että määrällisesti.

    3. on sitä mieltä, että Euroopan unionissa taatun vapaan kilpailun yhteydessä - joka ei tällä hetkellä vallitse kyseisellä liikenteen alalla - on reagoitava asianmukaisesti tavaraliikenteen jatkuvaan kasvuun. Sosioekonomisen kestävyyden ja ympäristökysymysten takia tavaraliikenne ei saa perustua yksinomaan maantiekuljetuksiin, vaan pyrkimyksenä tulee olla Euroopan koko liikennejärjestelmän tehokas ja tasapainoinen hyödyntäminen siten, että eri liikennemuotoja käytetään intermodaalisesti.

    4. katsoo, että direktiiviehdotuksen ja ohjelman toimet ovat yhdenmukaisia Euroopan unionin yleisen politiikan kanssa (valkoinen kirja vuodelta 1998), sillä niillä pyritään tasapainottamaan eri liikennemuotojen käyttöä ja kannustamaan ensisijaisesti ympäristöä säästävien, kustannuksiltaan edullisten ja vähiten epähyötyä aiheuttavien liikennemuotojen käyttöön.

    5. toteaa, että rautatiejärjestelmien yhteentoimivuudella on ratkaiseva strateginen merkitys maantiekuljetusten osuuden supistamisessa.

    6. kannattaa komission tiedonantoa ja direktiiviehdotusta, jotka merkitsevät edistysaskelta prosessissa.

    7. pitää perusteltuina tiedonannon ja direktiiviehdotuksen kolmea tavoitetta:

    a) Parannetaan kansainvälisten palvelujen ja etenkin rahtipalvelujen järjestelyjä.

    b) Edistetään tavanomaisten rautatieverkkojen yhteentoimivuutta eli niiden kapasiteettia mahdollistaa junien keskeytymätön kulku rajojen yli.

    c) Edistetään rautatielaitteiden ja -kaluston yhtenäismarkkinoiden luomista.

    8. korostaa rautatieliikenteen ja erityisesti tavarakuljetusten merkitystä Euroopan yhdentymisen perustekijänä etenkin rajaseutualueilla niiden taloudellisen ja sosiaalisen kehityksen, elämänlaadun parantumisen ja ympäristön tilan kohentumisen kannalta.

    9. kannattaa täysin pyrkimystä parantaa välittömästi palvelujen laatua ja organisaatiota sekä pitää tätä näkökohtaa ratkaisevana tekijänä infrastruktuurin vahvistamisessa.

    10. katsoo, että ehdotetuilla toimilla voidaan jo lyhyellä aikavälillä parantaa palvelujen laatua ja siten lisätä kilpailukykyä. Toimet edistävät näin ollen alueellista kehitystä.

    11. toteaa, että Euroopan laajuinen tavanomainen rautatiejärjestelmä ulottuu myös EU:n ulkopuolisten valtioiden alueelle, ja kannattaa yhteentoimivuuden säilyttämistä tai kehittämistä edelleen kyseisten valtioiden kanssa.

    12. pitää suunniteltuja toimia tehokkaina asetettujen tavoitteiden kannalta pyrittäessä yhdenmukaistamaan eri rautatiejärjestelmien tietotekniikka- ja telematiikkaratkaisuja.

    13. on sitä mieltä, että kyseisiä tietojärjestelmiä tulisi soveltaa myös muihin liikennemuotoihin kilpailukyvyn ja intermodaalisuuden edistämiseksi.

    14. on komission kanssa samaa mieltä siitä, että yksittäisiä toimia tulee arvioida erityisten ennaltaehkäisevien kustannus-hyöty-analyysien avulla sekä pyrkiä ratkaisemaan ongelmat asteittain, sillä lopullisen tavoitteen saavuttamiseksi tarvitaan huomattava määrä varoja.

    15. kehottaa komissiota arvioimaan eri liikennemuotojen kilpailukyvyn kehittämiseen tähtäävien toimien yhteydessä, mitä kustannuksia ja hyötyjä aiheutuisi työvoimakustannusten sisällyttämisestä hintoihin, ja aloittamaan toimien mahdollisen toteutuksen.

    16. korostaa alue- ja paikallisviranomaisten keskeistä roolia tarvittavien toimien suunnittelussa ja toteuttamisessa ajatellen tavoitteiden saavuttamisesta ja alakohtaisen politiikan vaikutuksia yhtenäiseen aluekehitykseen.

    17. on sitä mieltä, että saavutettua kehitystä tulee seurata alueittain niiden välisten kehitystasoerojen supistamiseksi.

    18. katsoo, että pyrkimällä näihin tavoitteisiin on mahdollista vähentää ainakin pitkällä aikavälillä huolta liikenteen kielteisistä vaikutuksista, joita voidaan pitää vahingollisina mutta myös, ja ennen kaikkea, kehityksen perustekijöinä.

    19. suosittaa, että neuvosto ja komissio ottavat huomioon nämä näkökohdat.

    Bryssel 14. kesäkuuta 2000.

    Alueiden komitean

    puheenjohtaja

    Jos Chabert

    (1) EYVL C 89 E, 28.3.2000, s. 11.

    (2) EYVL C 180, 11.6.1998, s. 17.

    (3) EYVL C 198, 14.7.1999, s. 21.

    (4) EYVL C 198, 14.7.1999, s. 8.

    Top