Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 42021X2275

    E-sääntö nro 162 – Yhdenmukaiset tekniset vaatimukset, jotka koskevat ajonestolaitteiden hyväksyntää ja ajoneuvon hyväksyntää sen ajonestolaitteen osalta [2021/2275]

    PUB/2021/696

    EUVL L 470, 30.12.2021, p. 23–47 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2021/2275/oj

    30.12.2021   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    L 470/23


    Vain alkuperäiset UN/ECE:n tekstit ovat kansainvälisen julkisoikeuden mukaan sitovia. Tämän säännön asema ja voimaantulopäivä on hyvä tarkastaa UN/ECE:n asiakirjan TRANS/WP.29/343 viimeisimmästä versiosta. Asiakirja saatavana osoitteessa

    https://unece.org/status-1958-agreement-and-annexed-regulations

    E-sääntö nro 162 – Yhdenmukaiset tekniset vaatimukset, jotka koskevat ajonestolaitteiden hyväksyntää ja ajoneuvon hyväksyntää sen ajonestolaitteen osalta [2021/2275]

    Voimaantulopäivä: 30. syyskuuta 2021

    Tämä asiakirja on ainoastaan dokumentointitarkoituksiin. Todistusvoimainen ja oikeudellisesti sitova teksti on seuraava: ECE/TRANS/WP.29/2021/49.

    SISÄLTÖ

    Sääntö

    1.

    Soveltamisala

    2.

    Määritelmät

    3.

    Hyväksynnän hakeminen

    4.

    Hyväksyntä

    5.

    Vaatimukset

    6.

    Tyypin muutokset ja hyväksynnän laajentaminen

    7.

    Tuotannon vaatimustenmukaisuus

    8.

    Seuraamukset vaatimustenmukaisuudesta poikkeavasta tuotannosta

    9.

    Tuotannon lopettaminen

    10.

    Hyväksyntätestien suorittamisesta vastaavien tutkimuslaitosten sekä tyyppihyväksyntäviranomaisten nimet ja osoitteet

    Liitteet

    1

    Ilmoituslomake

    2

    Ilmoitus

    3

    Hyväksyntämerkit

    4

    Vaatimustenmukaisuustodistuksen malli

    5

    Asennustodistuksen malli

    6

    Ajonestolaitteen toimintaparametrit ja testausvaatimukset

    7

    Sähkömagneettinen yhteensopivuus

    1.   Soveltamisala

    Tätä E-sääntöä sovelletaan seuraaviin:

    1.1

    Seuraavien hyväksyntä:

    a)

    ajonestolaitteet, jotka on tarkoitettu ensisijaisesti luokkien M1 ja N1 ajoneuvoihin, joiden suurin massa on enintään 2 tonnia, jos ajoneuvo varustetaan tällaisella laitteella ja

    b)

    luokkien M1 ja N1 ajoneuvot, joiden suurin massa on enintään 2 tonnia, ajonestolaitteiden osalta (1) (2).

    1.2

    Valmistajan pyynnöstä sopimuspuolet voivat myöntää hyväksyntiä muiden luokkien ajoneuvoille ja näihin ajoneuvoihin asennettaville ajonestolaitteille.

    1.3

    Tätä sääntöä ei sovelleta radiotaajuuksiin riippumatta siitä, liittyvätkö ne ajoneuvon suojaamiseen luvattomalta käytöltä.

    2.   Määritelmät

    2.1

    ’Komponentilla’ tarkoitetaan ajoneuvon osaksi tarkoitettua laitetta, jonka on täytettävä tämän säännön vaatimukset ja joka voidaan tyyppihyväksyä erikseen, jos siitä tässä säännössä nimenomaisesti määrätään.

    2.2

    ’Erillisellä teknisellä yksiköllä’ tarkoitetaan ajoneuvon osaksi tarkoitettua laitetta, jonka on täytettävä tämän säännön vaatimukset ja joka voidaan tyyppihyväksyä erikseen, mutta ainoastaan yhden tai useamman määrätyn ajoneuvotyypin yhteydessä, jos siitä tässä säännössä nimenomaisesti määrätään.

    2.3

    ’Valmistajalla’ tarkoitetaan henkilöä tai tahoa, joka vastaa hyväksyntäviranomaiselle kaikista tyyppihyväksyntämenettelyyn liittyvistä seikoista ja tuotannon vaatimustenmukaisuuden varmistamisesta. Tämän henkilön tai tahon ei välttämättä tarvitse olla suoraan osallisena hyväksyntämenettelyn kohteena olevan ajoneuvon, järjestelmän, komponentin tai erillisen teknisen yksikön valmistuksen kaikissa vaiheissa.

    2.4

    ’Ajonestolaitteella’ tarkoitetaan laitetta, jonka on tarkoitus estää ajoneuvon ajaminen pois sen omalla käyttövoimalla (luvattoman käytön estäminen)

    2.5

    ’Ohjauslaitteistolla’ tarkoitetaan ajonestolaitteen kytkemiseen ja/tai katkaisemiseen tarvittavaa laitteistoa.

    2.6

    ’Toimintatilanäytöllä’ tarkoitetaan ajonestolaitteen toimintatilan (kytketty/katkaistu, kytketyn tilan muuttuminen katkaistuksi ja päinvastoin) ilmaisemiseen tarkoitettua laitetta.

    2.7

    ’Kytketyllä tilalla’ tarkoitetaan toimintatilaa, jossa ajoneuvoa ei voida ajaa normaalisti sen omalla käyttövoimalla.

    2.8

    ’Katkaistulla tilalla’ tarkoitetaan toimintatilaa, jossa ajoneuvoa voidaan ajaa normaalisti

    2.9

    ’Avaimella’ tarkoitetaan laitetta, joka on suunniteltu ja valmistettu vain sen avulla käytettäväksi suunnitellun ja valmistetun lukitusjärjestelmän käyttämiseen.

    2.10

    ’Ohituksella’ ominaisuutta, joka lukitsee ajonestolaitteen katkaistuun tilaan

    2.11

    ’Vaihtuvalla koodilla’ tarkoitetaan elektronista koodia, joka koostuu useista osista, joiden yhdistelmä vaihtuu sattumanvaraisesti lähetysyksikön jokaisen käyttökerran jälkeen.

    2.12

    ’Ajonestolaitteen tyypillä’ tarkoitetaan järjestelmiä, jotka eivät eroa selvästi toisistaan seuraavilta olennaisilta osin:

    a)

    valmistajan kauppanimi tai tavaramerkki

    b)

    ohjauslaitteiston tyyppi

    c)

    niiden suunnitellun toiminnan vaikutus asianomaisiin ajoneuvojärjestelmiin (ks. kohta 5.2.1).

    2.13

    ’Ajoneuvotyypillä sen ajonestolaitteen osalta’ tarkoitetaan ajoneuvoja, jotka eivät eroa selvästi toisistaan seuraavilta olennaisilta osin:

    a)

    valmistajan kauppanimi tai tavaramerkki

    b)

    ajoneuvon ominaisuudet, jotka vaikuttavat merkittävästi ajonestolaitteen toimintoihin

    c)

    ajonestolaitteen tyyppi ja konsepti.

    3.   Hyväksynnän hakeminen

    3.1

    Ajoneuvotyypin tai komponenttityypin hyväksyntää tämän säännön mukaisesti hakee valmistaja.

    3.2

    Hakemukseen on liitettävä ilmoituslomake, joka on laadittu liitteessä 1 esitetyn mallin mukaisesti. Siinä on annettava kuvaus ajonestolaitteen teknisistä ominaisuuksista sekä asennusmenetelmistä kullekin ajoneuvon merkille ja tyypille, johon ajonestolaite on tarkoitus asentaa.

    3.3

    Hyväksyntätesteistä vastaavalle tutkimuslaitokselle on toimitettava hyväksyttävää ajoneuvotyyppiä edustavat ajoneuvot tai komponentit.

    4.   Hyväksyntä

    4.1

    Jos tämän säännön mukaisesti hyväksyttäväksi toimitettu tyyppi täyttää tämän säännön vaatimukset, kyseiselle tyypille on myönnettävä hyväksyntä.

    4.2

    Kullekin hyväksytylle tyypille annetaan hyväksyntänumero. Sen kahdesta ensimmäisestä numerosta (tällä hetkellä 00 säännön ollessa yhä alkuperäisessä muodossaan) käy ilmi muutossarja, joka sisältää ne sääntöön tehdyt tärkeät tekniset muutokset, jotka ovat hyväksynnän myöntämishetkellä viimeisimmät. Sama sopimuspuoli ei saa antaa samaa numeroa toiselle tässä säännössä määritellylle ajoneuvo- tai komponenttityypille.

    4.3

    Tähän sääntöön perustuvasta tyyppihyväksynnästä tai tyyppihyväksynnän laajentamisesta on ilmoitettava tätä sääntöä soveltaville sopimuksen sopimuspuolille tämän säännön liitteessä 2 esitetyn mallin mukaisella lomakkeella.

    4.4

    Kaikkiin tämän säännön mukaisesti hyväksytyn tyypin mukaisiin ajoneuvoihin tai komponentteihin on kiinnitettävä näkyvästi ja hyväksyntälomakkeessa määriteltyyn helposti havaittavaan paikkaan kansainvälinen hyväksyntämerkki, jonka osat ovat seuraavat:

    4.4.1

    E-kirjain ja hyväksynnän myöntäneen maan tunnusnumero (3) jotka ovat ympyrän sisällä, ja

    4.4.2

    tämän säännön numero, R-kirjain, viiva ja hyväksyntänumero, jotka sijaitsevat kohdassa 4.4.1 tarkoitetun ympyrän oikealla puolella.

    4.5

    Jos tyyppi vastaa sopimuksen liitteenä olevan yhden tai useamman muun säännön mukaisesti hyväksyttyä tyyppiä maassa, joka on myöntänyt hyväksynnän tämän säännön mukaisesti, kohdassa 4.4.1 kuvattua tunnusta ei tarvitse toistaa. Tällöin niiden sääntöjen numerot, joiden mukaisesti on myönnetty hyväksyntä maassa, joka on myöntänyt hyväksynnän tämän säännön mukaisesti, on sijoitettava pystysarakkeisiin kohdassa 4.4.1 tarkoitetun tunnuksen oikealle puolelle.

    4.6

    Hyväksyntämerkin on oltava selvästi luettavissa ja pysyvä.

    4.7

    Jos kyseessä on ajoneuvo, hyväksyntämerkki on sijoitettava valmistajan kiinnittämään ajoneuvon tyyppikilpeen tai lähelle sitä.

    4.8

    Jos komponentti hyväksytään erikseen ajonestolaitteena, valmistajan on kiinnitettävä hyväksyntämerkki laitteen pääosaan tai -osiin. Jos komponentti hyväksytään ajonestolaitteena tämän säännön mukaisesti ja hälytysjärjestelmänä E-säännön nro 163 taikka E-säännön nro 116, täydennys 7 alkuperäiseen versioon, tai E-säännön nro 97, täydennys 8 muutossarjaan 01, mukaisesti, valmistajan on kiinnitettävä molemmat hyväksyntämerkit laitteen pääosaan tai -osiin.

    4.9

    Tämän säännön liitteessä 3 annetaan esimerkkejä hyväksyntämerkeistä.

    4.10

    Kohdassa 4.4 tarkoitetun hyväksyntämerkin kiinnittämisen vaihtoehtona on jokaisen myytäväksi tarjottavan ajonestolaitteen mukana toimitettava vaatimustenmukaisuustodistus.

    Jos ajonestolaitteen valmistaja toimittaa ajoneuvonvalmistajalle hyväksytyn merkitsemättömän ajonestolaitteen kyseisen valmistajan asennettavaksi alkuperäisvarusteena ajoneuvomalliin tai ajoneuvomallisarjaan, ajonestolaitteen valmistajan on toimitettava ajoneuvonvalmistajalle vaatimustenmukaisuustodistuksesta riittävä määrä kappaleita, jotta kyseinen valmistaja voi hankkia tämän säännön mukaisen ajoneuvon hyväksynnän.

    Jos ajonestolaite koostuu erillisistä komponenteista, sen pääkomponentissa tai -komponenteissa on oltava viitemerkki ja vaatimustenmukaisuustodistuksessa on esitettävä luettelo tällaisista viitemerkeistä.

    Tämän säännön liitteessä 4 esitetään vaatimustenmukaisuustodistuksen malli.

    4.11

    Jos ajonestolaite, joka on hyväksytty erillisenä teknisenä yksikkönä tämän säännön taikka E-säännön nro 116, täydennys 7 alkuperäiseen versioon, tai E-säännön nro 97, täydennys 8 muutossarjaan 01, mukaisesti, asennetaan ajoneuvoon, joka on toimitettu hyväksyttäväksi tämän säännön mukaisesti, ajonestolaitteelle tämän säännön mukaisen hyväksynnän saamiseksi edellytettäviä testejä ei toisteta.

    5.   Vaatimukset

    5.1   Yleiset vaatimukset

    5.1.1

    Ajonestolaite on voitava kytkeä toimintaan ja pois toiminnasta näiden vaatimusten mukaisesti.

    5.1.2

    Ajonestolaite ja sen asennus on toteutettava siten, että laitteella varustettu ajoneuvo on edelleen teknisten vaatimusten mukainen.

    5.1.3

    Ajonestolaite ei saa kytkeytyä toimintaan, kun virta-avain on käyntiasennossa, paitsi kun

    a)

    ajoneuvo on varusteltu tai tarkoitettu varusteltavaksi sairaankuljetus-, palokunta- tai poliisikäyttöön tai

    b)

    moottoria tarvitaan

    i)

    ajoneuvoon asennettujen tai osana ajoneuvoa olevien, muuhun kuin ajoneuvon kuljettamiseen tarkoitettujen koneiden käyttämiseen tai

    ii)

    ajoneuvon akkujen varauksen pitämiseen kyseisen koneen tai laitteen käyttämiseksi tarvittavalla tasolla

    ja ajoneuvo on paikoillaan pysäköintijarru kytkettynä. Tämän poikkeuksen käytöstä on ilmoitettava ilmoituksen (tämän säännön liite 2) lisäyksen kohdassa 2.

    5.1.4

    Ajonestolaitetta ei saa voida ohittaa pysyvästi.

    5.1.5

    Ajonestolaite on suunniteltava ja valmistettava siten, että se ei asennettuna vaikuta haitallisesti ajoneuvon suunniteltuun toimintaan ja toimintaturvallisuuteen edes toimintahäiriötilanteessa.

    5.1.6

    Ajonestolaite on suunniteltava ja valmistettava siten, että valmistajan ohjeiden mukaisesti ajoneuvoon asennettuna sitä ei voida saattaa toimintakelvottomaksi tai tuhota nopeasti ja huomiota herättämättä esimerkiksi käyttämällä yleisesti saatavilla olevia, halpoja ja helposti kätkettäviä työkaluja, laitteita tai välineitä. Laitteen keskeisen komponentin tai kokonaisuuden korvaamisen on oltava vaikeaa ja aikaavievää.

    5.1.7

    Ajonestolaite on suunniteltava ja valmistettava siten, että kun ajoneuvo on varustettu laitteella valmistajan antamien vaatimusten mukaan, se kestää kohtuullisen käyttöajan ympäristössään ajoneuvon sisällä (testauksesta ks. kohta 5.3). Ajonestolaitteen asentaminen ei saa vaikuttaa haitallisesti ajoneuvon virtapiiristön sähköisiin ominaisuuksiin (johdinten poikkileikkaukset, kytkentöjen turvallisuus jne.).

    5.1.8

    Ajonestolaite voidaan yhdistää tai integroida ajoneuvon muihin järjestelmiin (esim. moottorin ohjaus, hälytysjärjestelmät).

    5.1.9

    Ajonestolaite ei saa estää ajoneuvon jarrujen vapauttamista. Poikkeuksena tästä on ajonestolaite, joka estää pneumaattisesti vapautuvien jousijarrujen (4) vapauttamisen ja toimii siten, että tämän säännön mukaisen tyyppihyväksynnän hakemishetkellä voimassa olevat E-säännön nro 13 mukaiset tekniset vaatimukset täyttyvät tavanomaisessa käytössä tai vikatilanteessa.

    Tämän kohdan vaatimusten täyttäminen ei vapauta ajonestolaitetta, joka estää pneumaattisesti vapautuvien jousijarrujen vapauttamisen, tässä säännössä annetuista teknisistä vaatimuksista.

    5.1.10

    Ajonestolaite ei saa toimia siten, että se käyttää ajoneuvon jarruja.

    5.2   Erityiset vaatimukset

    5.2.1   Ajonesto

    5.2.1.1

    Ajonestolaitteen on estettävä ajoneuvon käyttäminen sen oman moottorin avulla ainakin toisella seuraavista tavoista:

    5.2.1.1.1

    jos kyseessä on jälkiasennus tai dieselmoottorilla varustettu ajoneuvo, katkaistava vähintään kaksi erillistä virtapiiriä, joita tarvitaan ajoneuvon käyttämiseen sen omalla voimalla (esimerkiksi käynnistysmoottori, sytytys, polttoaineensyöttö tai pneumaattisesti vapautuvat jousijarrut)

    5.2.1.1.2

    häirittävä koodilla vähintään yhtä ajoneuvon käyttämiseen tarvittavaa ohjausyksikköä.

    5.2.1.2

    Katalysaattorilla varustettuun ajoneuvoon asennettavaksi tarkoitettu ajonestolaite ei saa aiheuttaa palamattoman polttoaineen joutumista pakoputkeen.

    5.2.2   Toimintavarmuus

    Ajonestolaitteen toimintavarmuus on varmistettava sopivalla suunnittelulla, jossa otetaan huomioon ajoneuvon sisäiset ympäristöolosuhteet (ks. kohdat 5.1.8 ja 5.3).

    5.2.3   Toimintaturvallisuus

    On varmistettava, että ajonestolaite ei muuta toimintatilaansa (kytketty/katkaistu) minkään kohdassa 5.3 esitetyn testin seurauksena.

    5.2.4   Ajonestolaitteen kytkeminen toimintaan

    5.2.4.1

    Ajonestolaitteen on kytkeydyttävä toimintaan ilman kuljettajan eri toimenpiteitä ainakin jommassakummassa seuraavista tapauksista:

    a)

    Virtalukon avain käännetään 0-asentoon ja jotakin ovea käytetään. Lisäksi välittömästi ennen ajoneuvon tavanomaista käynnistystä tai sen aikana pois toiminnasta kytkeytyvät ajonestolaitteet saavat kytkeytyä toimintaan, kun virta katkaistaan.

    b)

    Avaimen poistamisesta virtalukosta on kulunut enintään 1 minuutti.

    5.2.4.2

    Jos ajonestolaite voi kohdan 5.1.3 mukaisesti kytkeytyä toimintaan, kun virta-avain on käyntiasennossa, se voi kytkeytyä toimintaan myös silloin, kun kuljettajan ovi avataan, ja/tai kun luvallinen käyttäjä kytkee sen tietoisesti toimintaan.

    5.2.5   Toiminnan katkaiseminen

    5.2.5.1

    Ajonestolaitteen toiminta on voitava katkaista käyttämällä jotakin seuraavista laitteista tai niiden yhdistelmää. Myös muut vastaavan turvatason ja tuloksen antavat laitteet sallitaan.

    5.2.5.1.1

    Näppäimistö vähintään 10 000 vaihtoehtoa sisältävän yksilöllisesti valittavan koodin syöttämiseksi.

    5.2.5.1.2

    Sähköinen tai elektroninen laite, esimerkiksi kaukosäädin, jossa on vähintään 50 000 yhdistelmävaihtoehtoa ja johon kuuluu vaihtuva koodi ja/tai vähintään kymmenen päivän vähimmäiskiertoaika esim. siten, että vähintään 50 000 yhdistelmän tapauksessa kullakin 24 tunnin jaksolla on enintään 5 000 yhdistelmävaihtoehtoa.

    5.2.5.1.3

    Jos ajonestolaitteen toiminta voidaan katkaista kaukosäätimellä, sen on kytkeydyttävä uudelleen toimintaan viiden minuutin kuluessa toiminnan katkaisemisesta, ellei käynnistysvirtapiiriin ole kohdistettu muita toimenpiteitä.

    5.2.6   Toimintatilanäyttö

    5.2.6.1

    Ajonestolaitteen toimintatila (kytketty/katkaistu, kytketyn tilan muuttuminen katkaistuksi ja päinvastoin) voidaan esittää matkustamossa olevalla optisella näytöllä ja sen ulkopuolella näytettävillä optisilla signaaleilla. Matkustamon ulkopuolella annettavien optisten signaalien taikka valaisimen ja merkkivalolaitteiden käytössä on noudatettava E-säännön nro 48 vaatimuksia.

    5.2.6.2

    Mahdollisista toimintatilan lyhytaikaisista muutoksista, kuten siirtymisestä kytketystä tilasta katkaistuun tilaan ja päinvastoin, on ilmoitettava optisesti kohdan 5.2.6.1 mukaisesti. Tämä optinen signaali voidaan antaa myös suuntavalaisimien ja/tai matkustamon valaisimien samanaikaisella käytöllä. Suuntavalaisimilla annettava signaali saa kuitenkin kestää enintään kolme sekuntia.

    5.3   Toimintaparametrit ja testausvaatimukset

    Kaikille ajonestolaitteen komponenteille on tehtävä liitteessä 6 kuvatut testit.

    5.4   Ohjeet

    (Kohdat 5.4.1–5.4.3 koskevat ainoastaan jälkiasennuksia.)

    Jokaisen ajonestolaitteen mukana on oltava seuraavat:

    5.4.1

    Asennusohjeet

    5.4.1.1

    Luettelo ajoneuvoista ja ajoneuvomalleista, joihin laite on tarkoitettu. Tämä luettelo voi olla tarkka tai yleinen, esim. ”kaikki bensiinimoottorilla ja negatiivisesti maadoitetulla 12 voltin akulla varustetut autot”.

    5.4.1.2

    Selkeiden valokuvien ja/tai piirustusten avulla kuvattu asennusmenetelmä.

    5.4.1.3

    Laitteen toimittajan antamien yksityiskohtaisten asennusohjeiden on oltava sellaiset, että pätevän asentajan toimiessa niiden mukaisesti ajoneuvon turvallisuus ja luotettavuus eivät heikenny.

    5.4.1.4

    Toimitetuissa asennusohjeissa on täsmennettävä ajonestolaitteen tarvitsema sähköenergia ja tarvittaessa suositeltava tehokkaamman akun käyttöä.

    5.4.1.5

    Laitteen toimittajan on annettava ohjeet ajoneuvon tarkastamiseksi asennuksen jälkeen. Erityistä huomiota on kiinnitettävä turvallisuusominaisuuksiin.

    5.4.2

    Asennustodistuksen malli, josta annetaan esimerkki liitteessä 5.

    5.4.3

    Ajonestolaitteen ostajalle osoitettu yleinen ohje, jossa pyydetään kiinnittämään huomiota seuraaviin seikkoihin:

    5.4.3.1

    Ajonestolaite on asennettava valmistajan ohjeiden mukaisesti.

    5.4.3.2

    On suositeltavaa käyttää ammattiasentajaa (ostaja voi pyytää laitteen valmistajalta tietoa hyväksytyistä asentajista).

    5.4.3.3

    Asentaja täyttää ajonestolaitteen mukana annetun asennustodistuksen.

    5.4.4

    Käyttöohjeet.

    5.4.5

    Huolto-ohjeet.

    5.4.6

    Ajonestolaitteeseen tehtäviä muutoksia tai lisäyksiä koskeva yleinen varoitus. Tällaiset muutokset tai lisäykset kumoavat automaattisesti kohdassa 5.4.2 tarkoitetun asennustodistuksen.

    6.   Tyypin muutokset ja hyväksynnän laajentaminen

    6.1

    Kaikista ajoneuvo- tai komponenttityyppiin tehtävistä tähän sääntöön liittyvistä muutoksista on ilmoitettava ajoneuvo- tai komponenttityypin hyväksyneelle tyyppihyväksyntäviranomaiselle. Tyyppihyväksyntäviranomainen voi tämän jälkeen

    6.1.1

    katsoa, että tehdyillä muutoksilla ei todennäköisesti ole olennaista kielteistä vaikutusta ja että ajoneuvo tai komponentti joka tapauksessa täyttää edelleen vaatimukset, tai

    6.1.2

    vaatia testien suorittamisesta vastaavalta tutkimuslaitokselta uuden testausselosteen.

    6.2

    Hyväksynnän vahvistaminen tai epääminen, jossa eritellään muutokset, annetaan kohdassa 4.3 täsmennetyllä menettelyllä tiedoksi tätä sääntöä soveltaville sopimuspuolille.

    6.3

    Hyväksynnän laajennuksen myöntävän toimivaltaisen viranomaisen on annettava sarjanumero kullekin laajennuksesta laaditulle ilmoituslomakkeelle.

    7.   Tuotannon vaatimustenmukaisuus

    7.1

    Tuotannon vaatimustenmukaisuuden testausmenettelyjen on vastattava vuoden 1958 sopimuksen liitteessä 1 (E/ECE/TRANS/505/Rev.3) vahvistettuja menettelyjä, ja seuraavassa esitettyjen vaatimusten on täytyttävä.

    7.2

    Kullekin ajoneuvo- tai komponenttityypille on tehtävä tämän säännön asianomaisissa osissa määrätyt testit tilastollisesti valvotusti ja sattumanvaraisesti sekä säännöllisen laadunvarmistusmenettelyn mukaisesti.

    7.3

    Hyväksynnän myöntänyt tyyppihyväksyntäviranomainen voi milloin tahansa tarkastaa kutakin tuotantoyksikköä koskevat vaatimustenmukaisuuden valvontamenetelmät. Tarkastukset tehdään tavanomaisesti kerran kahdessa vuodessa.

    8.   Seuraamukset vaatimustenmukaisuudesta poikkeavasta tuotannosta

    8.1

    Tämän säännön mukaisesti ajoneuvolle tai komponentille myönnetty tyyppihyväksyntä voidaan peruuttaa, jos kohdassa 7 vahvistettuja vaatimuksia ei noudateta.

    8.2

    Jos tätä sääntöä soveltava sopimuksen sopimuspuoli peruuttaa aiemmin myöntämänsä hyväksynnän, sen on viipymättä ilmoitettava tästä muille tätä sääntöä soveltaville sopimuksen sopimuspuolille liitteessä 2 esitetyn mallin mukaisella ilmoituslomakkeella.

    9.   Tuotannon lopettaminen

    Jos hyväksynnän haltija lopettaa kokonaan tämän säännön mukaisesti hyväksytyn ajoneuvotyypin tai komponentin tyypin valmistuksen, sen on ilmoitettava tästä hyväksynnän myöntäneelle viranomaiselle. Ilmoituksen saatuaan viranomaisen on ilmoitettava asiasta muille tätä sääntöä soveltaville sopimuksen sopimuspuolille liitteessä 2 esitetyn mallin mukaisella ilmoituslomakkeella.

    10.   Hyväksyntätestien suorittamisesta vastaavien tutkimuslaitosten sekä tyyppihyväksyntäviranomaisten nimet ja osoitteet

    Tätä sääntöä soveltavien sopimuspuolten on ilmoitettava Yhdistyneiden kansakuntien sihteeristölle hyväksyntätestien suorittamisesta vastaavien tutkimuslaitosten sekä niiden tyyppihyväksyntäviranomaisen nimet ja osoitteet, jotka myöntävät hyväksynnät ja joille lomakkeet todistukseksi muissa maissa myönnetystä hyväksynnästä taikka hyväksynnän laajentamisesta, epäämisestä tai peruuttamisesta on toimitettava.


    (1)  Ajoneuvojen rakennetta koskevan konsolidoidun päätöslauselman (R.E.3) määritelmien mukaisesti, asiakirja ECE/TRANS/WP.29/78/ Rev.6, kohta 2 (https://unece.org/transport/standards/transport/vehicle-regulations-wp29/resolutions).

    (2)  Huomioon otetaan ainoastaan ajoneuvot, joissa on 12 voltin sähköjärjestelmä.

    (3)  Vuoden 1958 sopimuksen sopimuspuolten tunnusnumerot esitetään ajoneuvojen rakennetta koskevan konsolidoidun päätöslauselman (R.E.3) liitteessä 3 (asiakirja ECE/TRANS/WP.29/78/Rev.6 (https://unece.org/transport/standards/transport/vehicle-regulations-wp29/resolutions).

    (4)  Määritelty E-säännön nro 13, sellaisena kuin se on muutettuna, liitteessä 8.


    LIITE 1 A

    Ilmoituslomake

    (Enimmäiskoko: A4 (210 × 297 mm))

    E-säännön nro 162 kohdan 5 mukainen ilmoitus ajoneuvotyypin hyväksynnästä sen ajonestojärjestelmän osalta

    1.   Yleistä

    1.1

    Merkki (valmistajan kauppanimi):

    1.2

    Tyyppi:…

    1.3

    Tyypin tunniste, jos se on merkitty laitteeseen (b):…

    1.3.1

    Merkinnän sijainti:…

    1.4

    Valmistajan nimi ja osoite:…

    1.5

    E-hyväksyntämerkinnän sijainti:…

    1.6

    Kokoonpanotehtaiden osoitteet:…

    2.   Ajoneuvon yleiset rakenteelliset ominaisuudet

    2.1

    Valokuvat ja/tai piirustukset tyyppiä edustavasta ajoneuvosta:…

    2.2

    Ohjauksen kätisyys: vasen/oikea (tarpeeton viivataan yli)

    3.   Muut tiedot

    3.1

    Ajoneuvon ajonestolaite…

    3.1.1

    Tyyppihyväksyntänumero, jos saatavilla:…

    3.1.1.1

    Yksityiskohtainen kuvaus ajoneuvotyypistä asennetun ajonestolaitteen rakenteen osalta valokuvineen ja/tai piirustuksineen (jos ajonestolaite on jo tyyppihyväksytty erillisenä teknisenä yksikkönä, voidaan viitata sen valmistajan antaman ilmoituslomakkeen kohdassa 4.2 annettuun kuvaukseen):…

    3.1.2

    Vielä tyyppihyväksymättömät ajonestolaitteet

    3.1.2.1

    Ajoneuvon ajonestolaitteen yksityiskohtainen tekninen kuvaus ja toteutetut toimenpiteet, joilla estetään sen kytkeytyminen toimintaan vahingossa:…

    3.1.2.2

    Järjestelmät, joihin ajoneuvon ajonestolaite vaikuttaa:…

    3.1.2.3

    Vaihdettavien koodien lukumäärä (tapauksen mukaan):…

    LIITE 1 B

    Ilmoituslomake

    (Enimmäiskoko: A4 (210 × 297 mm))

    Ilmoitus perustuu E-säännön nro 162 – Yhdenmukaiset tekniset vaatimukset, jotka koskevat ajonestolaitteiden hyväksyntää ja ajoneuvon hyväksyntää sen ajonestolaitteen osalta – kohtaan 5 (ajonestojärjestelmän E-tyyppihyväksyntä komponenttina tai erillisenä teknisenä yksikkönä)

    1.   Yleistä

    1.1

    Merkki (valmistajan kauppanimi):…

    1.2

    Tyyppi:…

    1.3

    Tyypin tunniste, jos se on merkitty laitteeseen (1):…

    1.3.1

    Merkinnän sijainti:…

    1.4

    Valmistajan nimi ja osoite:…

    1.5

    E-hyväksyntämerkinnän sijainti:…

    1.6

    Kokoonpanotehtaiden osoitteet:…

    2.   Laitteen kuvaus

    2.1

    Ajoneuvon ajonestolaitteen yksityiskohtainen tekninen kuvaus ja toteutetut toimenpiteet, joilla estetään sen kytkeytyminen toimintaan vahingossa:…

    2.2

    Järjestelmät, joihin ajoneuvon ajonestolaite vaikuttaa:…

    2.3

    Menetelmä, jolla laite kytketään toimintaan ja pois toiminnasta:…

    2.4

    Vaihdettavien koodien lukumäärä (tapauksen mukaan):…

    2.5

    Luettelo laitteen pääkomponenteista ja tapauksen mukaan niiden viitemerkit:…

    3.   Piirustukset

    3.1

    Piirustukset laitteen pääkomponenteista (piirustuksista on käytävä ilmi E-tyyppihyväksyntämerkinnälle tarkoitettu paikka):…

    4.   Ohjeet

    4.1

    Luettelo ajoneuvoista, joihin laite on tarkoitettu asennettavaksi:…

    4.2

    Valokuvin ja/tai piirroksin esitetty asennusmenetelmän kuvaus:…

    4.3

    Käyttöohjeet:…

    4.4

    Mahdolliset huolto-ohjeet:…

    4.5

    Kansainvälisen standardin ISO 7637-2:2004 mukainen testipulssi 5a/5b: käytetty / ei käytetty…

    (1)  Jos tyypin tunnisteessa on merkkejä, joilla ei ole merkitystä tässä ilmoituslomakkeessa tarkoitetun komponentin tai erillisen teknisen yksikön tyypin kuvailemisessa, ne on esitettävä asiakirjoissa merkillä ”?” (esim. ABC??123??).


    LIITE 2 A

    Ilmoitus

    (Enimmäiskoko: A4 (210 × 297 mm))

    Image 1
     (1)

    Antaja

    :

    viranomaisen nimi:

    ……

    ……

    ……

    Aihe: Ajoneuvotyypin (2)

    :

    hyväksynnän myöntäminen

    hyväksynnän laajentaminen

    hyväksynnän epääminen

    hyväksynnän peruuttaminen

    tuotannon lopettaminen

    ajonestolaitteen osalta E-säännön nro 162 mukaisesti

    Hyväksyntänumero…

    OSA I

    1.

    Yleistä

    1.1

    Merkki (valmistajan kauppanimi):…

    1.2

    Tyyppi:…

    1.3

    Tyypin tunniste, jos se on merkitty ajoneuvoon/komponenttiin/erilliseen tekniseen yksikköön (2) (a):…

    1.3.1

    Merkinnän sijainti:…

    1.4

    Ajoneuvoluokka (b):…

    1.5

    Valmistajan nimi ja osoite:…

    1.6

    E-hyväksyntämerkinnän sijainti:…

    1.7

    Kokoonpanotehtaiden osoitteet:…

    OSA II

    1.

    Lisätiedot (tapauksen mukaan): ks. lisäys

    2.

    Testien suorittamisesta vastaava tutkimuslaitos:…

    3.

    Testausselosteen päiväys:…

    4.

    Testausselosteen numero:…

    5.

    Mahdolliset huomautukset: ks. lisäys

    6.

    Paikka:…

    7.

    Päiväys:…

    8.

    Allekirjoitus:…

    9.

    Liitteenä on luettelo hyväksyntäviranomaiselle luovutetusta aineistosta, joka on pyynnöstä saatavissa.…

    (1)  Hyväksynnän myöntäneen/laajentaneen/evänneen/peruuttaneen maan tunnusnumero (ks. säännön hyväksyntämääräykset).

    (2)  Tarpeeton viivataan yli (joissakin tapauksissa ei tarvitse viivata yli mitään, jos soveltuvia vaihtoehtoja on useampia).


    Lisäys

    E-tyyppihyväksyntätodistukseen nro …

    joka koskee tyyppihyväksynnän myöntämistä ajoneuvolle säännön nro 162 mukaisesti

    1.   

    Lisätiedot:…

    1.1   

    Ajonestolaitteen lyhyt kuvaus:…

    2.   

    Huomautukset:…

    Hyväksyntätodistusta/ilmoituslomaketta koskevat huomautukset:

    (a)

    Jos tyypin tunnisteessa on merkkejä, joilla ei ole merkitystä tässä ilmoituslomakkeessa tarkoitetun ajoneuvon, komponentin tai erillisen teknisen yksikön tyypin kuvailemisessa, ne on esitettävä asiakirjoissa merkillä ”?” (esim. ABC??123??).

    (b)

    Ajoneuvojen rakennetta koskevan konsolidoidun päätöslauselman (R.E.3) määritelmien mukaisesti, asiakirja ECE/TRANS/WP.29/ 78/Rev.6, kohta 2

    LIITE 2 B

    Ilmoitus

    (Enimmäiskoko: A4 (210 × 297 mm))

    Image 2
     (1)

    Antaja

    :

    viranomaisen nimi:

    ……

    ……

    ……

    Aihe (2)

    :

    Komponentin tai erillisen teknisen yksikön tyypin hyväksynnän myöntäminen

    hyväksynnän laajentaminen

    hyväksynnän epääminen

    hyväksynnän peruuttaminen

    tuotannon lopettaminen

    ajonestolaitteena E-säännön nro 162 mukaisesti

    Hyväksyntänumero…

    Laajennuksen syy:

    OSA I

    1.

    Yleistä…

    1.1

    Merkki (valmistajan kauppanimi):…

    1.2

    Tyyppi:…

    1.3

    Tyypin tunniste, jos se on merkitty laitteeseen (a):…

    1.3.1

    Merkinnän sijainti:…

    1.4

    Valmistajan nimi ja osoite:…

    1.5

    E-hyväksyntämerkinnän sijainti:…

    1.6

    Kokoonpanotehtaiden osoitteet:…

    OSA II

    1.

    Lisätiedot (tapauksen mukaan): ks. lisäys

    2.

    Testien suorittamisesta vastaava tutkimuslaitos:…

    3.

    Testausselosteen päiväys:…

    4.

    Testausselosteen numero:…

    5.

    Mahdolliset huomautukset: ks. lisäys

    6.

    Paikka:…

    7.

    Päiväys:…

    8.

    Allekirjoitus:…

    9.

    Liitteenä on luettelo hyväksyntäviranomaiselle luovutetusta aineistosta, joka on pyynnöstä saatavissa.

    (1)  Hyväksynnän myöntäneen/laajentaneen/evänneen/peruuttaneen maan tunnusnumero (ks. säännön hyväksyntämääräykset).

    (2)  Tarpeeton viivataan yli (joissakin tapauksissa ei tarvitse viivata yli mitään, jos soveltuvia vaihtoehtoja on useampia).


    Lisäys

    E-tyyppihyväksyntätodistukseen nro …

    joka koskee tyyppihyväksynnän myöntämistä ajonestolaitteelle säännön nro 162 mukaisesti

    1.   

    Lisätiedot:…

    1.1   

    Ajonestolaitteen lyhyt kuvaus:…

    1.2   

    Luettelo ajoneuvoista, joihin ajonestolaite on tarkoitettu asennettavaksi:…

    1.3   

    Ajoneuvotyypit, joissa ajonestolaite on testattu:…

    1.4   

    Luettelo ajoestolaitteen pääkomponenteista asianmukaisesti yksilöityinä:…

    2.   

    Huomautukset:…

    Hyväksyntätodistusta/ilmoituslomaketta koskevat huomautukset:

    (a)

    Jos tyypin tunnisteessa on merkkejä, joilla ei ole merkitystä tässä ilmoituslomakkeessa tarkoitetun komponentin tai erillisen teknisen yksikön tyypin kuvailemisessa, ne on esitettävä asiakirjoissa merkillä ”?” (esim. ABC??123??).

    LIITE 3

    Hyväksyntämerkit

    Kuva 1

    (ks. tämän säännön kohta 4.2)

    Image 3

    a = vähintään 8 mm

    Kuvassa 1 olevasta ajoneuvoon kiinnitetystä hyväksyntämerkistä käy ilmi, että kyseinen tyyppi on hyväksytty Alankomaissa (E 4) E-säännön nro 162 mukaisesti hyväksyntänumerolla 001234. Hyväksyntänumeron kaksi ensimmäistä merkkiä (00) tarkoittavat, että hyväksyntä on myönnetty E-säännön nro 162 vaatimusten mukaisesti säännön ollessa alkuperäisessä muodossaan.


    LIITE 4

    Vaatimustenmukaisuustodistuksen malli

    Minä allekirjoittanut…

    (sukunimi ja etunimi)

    vakuutan, että jäljempänä kuvattu ajoneuvon ajonestolaite

    Merkki:…

    Tyyppi:…

    vastaa täysin tyyppiä, joka on hyväksytty

    ............…

    ............…

    (hyväksyntäpaikka)

    (päivämäärä)

    ja kuvattu ilmoituslomakkeessa, joka on varustettu tyyppihyväksyntänumerolla…

    Pääkomponentit:

    Komponentti:…

    Merkintä:…

    Paikka:…

    Päiväys:…

    Valmistajan täydellinen osoite ja leima:…

    Allekirjoitus:…(toimi/asema)


    LIITE 5

    Asennustodistuksen malli

    Minä allekirjoittanut … ammattimainen asentaja vakuutan, että olen asentanut ajonestolaitteen sen valmistajan toimittamien asennusohjeiden mukaisesti.

    Ajoneuvon kuvaus

    Merkki:…

    Tyyppi:…

    Sarjanumero:…

    Rekisterinumero:…

    Ajonestolaitteen kuvaus:

    Merkki:…

    Tyyppi:…

    Hyväksyntänumero:…

    Paikka:…Päiväys:…

    Asentajan täydellinen osoite ja leima:…

    ……

    ……

    Allekirjoitus: … (toimi/asema)


    LIITE 6

    Ajonestolaitteen toimintaparametrit ja testausvaatimukset

    1.   Toimintaparametrit

    Jäljempänä esitettäviä vaatimuksia ei sovelleta

    a)

    komponentteihin, jotka on asennettu ja testattu ajoneuvoon kuuluvina osina riippumatta siitä, onko ajoneuvossa ajonestolaite (esimerkiksi valaisimet tai lukitusjärjestelmää hyödyntävä luvattoman käytön estolaite), tai

    b)

    aiemmin ajoneuvoon kuuluvina osina testattuihin komponentteihin, jos niiden tueksi on esitetty asiakirjanäyttöä.

    Kaikkien ajonestolaitteen komponenttien on toimittava moitteettomasti seuraavissa olosuhteissa.

    1.1   Ympäristön olosuhteet

    Ympäristön lämpötilan on oltava jompikumpi seuraavista:

    a)

    – 40 –+ 85 °C matkustamoon tai tavaratilaan asennettavien osien tapauksessa

    b)

    – 40 –+125 °C moottoritilaan asennettavien osien tapauksessa, ellei toisin määrätä.

    1.2   Asennuksen suojausluokka

    Asennusten on oltava seuraavien standardin IEC 60529:1989 mukaisten suojausluokkien mukaisia:

    a)

    IP 40 matkustamoon asennettavien osien tapauksessa

    b)

    IP 42 avoautojen / laskettavalla kuomulla varustettujen ajoneuvojen ja irrotettavalla kuomulla varustettujen ajoneuvojen matkustajatilaan asennettavien osien tapauksessa, jos laitteen sijoittaminen edellyttää korkeampaa suojausluokkaa kuin IP 40

    c)

    IP 54 kaikkien muiden osien tapauksessa.

    Ajonestolaitteen valmistajan on ilmoitettava asennusohjeissa mahdolliset asennettavien osien sijoittelua koskevat rajoitukset, jotka liittyvät pölyn, veden ja lämmön sietoon.

    1.3   Säänkestävyys

    Seitsemän vuorokautta standardin IEC 60068-2-30:1980 mukaisesti.

    1.4   Sähköolosuhteet

    Nimellissyöttöjännite: 12 V

    Käyttöjännitealue: 9–15 V kohdan 1.1.1 kohdan mukaisessa lämpötilassa

    Sallittu aika ylijännitteellä 23 °C:ssa:

    U = 18 V, enintään 1 tunti

    U = 24 V, enintään 1 minuutti.

    2.   Testausolosuhteet

    Kaikki testit on suoritettava järjestyksessä yhdelle ajonestolaitteelle. Testausviranomaisen harkinnan mukaan voidaan kuitenkin käyttää muita näytekappaleita, jos tämän ei katsota vaikuttavan muiden testien tuloksiin.

    2.1   Normaalit testausolosuhteet

    Jännite U = 12 ± 0,2 V

    Lämpötila T = 23 ± 5 °C

    3.   Toimintatesti

    Kaikkien ajonestolaitteen komponenttien on vastattava tämän säännön kohtien 3.2–3.9 vaatimuksia.

    3.1   Kun kaikki jäljempänä esitetyt testit on tehty, ajonestolaite testataan tämän säännön kohdan 2.1 mukaisissa normaaleissa olosuhteissa sen määrittämiseksi, että se toimii edelleen normaalisti. Ennen testiä voidaan tarvittaessa vaihtaa varokkeet.

    Jos jotkin näissä kohdissa ennen toimintatestejä edellytetyistä testeistä tehdään sarjana yhdelle ajonestolaitteelle, voidaan tehdä yksi toimintatesti sen jälkeen, kun valitut testit on saatu päätökseen, sen sijaan, että kyseisissä kohdissa edellytetyt toimintatestit tehtäisiin kunkin valitun testin jälkeen. Ajoneuvonvalmistajien ja osantoimittajien on taattava tyydyttävät tulokset ainoastaan muista kuin sarjana tehdyistä testausmenettelyistä.

    3.2   Lämpötila- ja jännitevaihtelun sieto

    Kohdassa 3.1 esitettyjen vaatimusten täyttyminen on tarkastettava myös seuraavissa olosuhteissa:

    3.2.1

    Testilämpötila

    T (– 40 ± 2) °C

    Testijännite

    U = 9 ± 0,2 V

    Kesto

    4 tuntia

    3.2.2

    Matkustajatilaan tai tavaratilaan asennettavat osat:

    Testilämpötila

    T = + 85 ± 2 °C

    Testijännite

    U = 15 ± 0,2 V

    Kesto

    4 tuntia

    3.2.3

    Moottoritilaan asennettavat osat, ellei toisin määrätä:

    Testilämpötila

    T = + 125 ± 2 °C

    Testijännite

    U = 15 ± 0,2 V

    Kesto

    4 tuntia

    3.2.4

    Ajonestolaitteeseen syötetään 1 tunnin ajan 18 ± 0,2 V:n ylijännitettä sekä kytketyssä että katkaistussa tilassa.

    3.2.5

    Ajonestolaitteeseen syötetään 1 minuutin ajan 24 ± 0,2 V:n ylijännitettä sekä kytketyssä että katkaistussa tilassa.

    3.3   Käyttöturvallisuus vieraassa aineessa ja vedessä suoritetun tiiviystestin jälkeen

    Standardin IEC 60529:1989 mukaisen vieraassa aineessa ja vedessä suoritetun tiiviystestin jälkeen toistetaan kohdassa 1.1.2 tarkoitettujen suojausluokkien osalta kohdan 3.1 mukaiset toimintatestit.

    Tutkimuslaitoksen suostumuksella tätä vaatimusta ei tarvitse soveltaa seuraavissa tapauksissa:

    a)

    Ajonestolaitteen tyyppihyväksyntä erillisenä teknisenä yksikkönä

    Ajonestolaitteen valmistajan on

    i)

    täsmennettävä ilmoituslomakkeen (liite 1 b) kohdassa 4.5, että ajonestolaitteeseen ei ole sovellettu tämän kohdan vaatimusta (tämän säännön kohdan 7 mukaisesti)

    ii)

    lueteltava ilmoituslomakkeen kohdassa 4.1 ajoneuvot, joihin ajonestolaite on tarkoitettu asennettavaksi, ja annettava kohdassa 4.2 asennusta koskevat vaatimukset.

    b)

    Ajoneuvon tyyppihyväksyntä ajonestolaitteen osalta

    Valmistajan on täsmennettävä ilmoituslomakkeen (liite 1 a) kohdassa 3.1.1.1, että tämän kohdan vaatimusta ei sovelleta ajonestolaitteeseen sen asentamiseen liittyvien seikkojen vuoksi, ja esitettävä tästä osoitukseksi asiaan liittyvät asiakirjat.

    c)

    Ajoneuvon tyyppihyväksyntä erillisenä teknisenä yksikkönä tyyppihyväksytyn ajonestolaitteen asennuksen osalta

    Ajoneuvonvalmistajan on täsmennettävä ilmoituslomakkeen (liite 1 a) kohdassa 3.1.1.1, että tämän kohdan vaatimusta ei sovelleta ajonestolaitteen asennukseen, kun asennusta koskevat vaatimukset täyttyvät.

    Tätä vaatimusta ei sovelleta tapauksissa, joissa liitteen 1 a kohdassa 3.1.3.1.1 edellytetyt tiedot on jo toimitettu erillisen teknisen yksikön hyväksymistä varten.

    3.4   Käyttöturvallisuus kondenssivesitestin jälkeen

    Standardin IEC 60068-2-30:1980 mukaisesti suoritetun kosteusresistenssitestin jälkeen toistetaan kohdan 3.1 mukaiset toimintatestit.

    3.5   Turvallisuustesti käännetyn napaisuuden varalta

    Ajonestolaitteen ja sen komponenttien on kestettävä napaisuuden muutos 13 V:iin asti kahden minuutin ajan. Tämän testin jälkeen toistetaan kohdan 3.1 mukaiset toimintatestit tarvittaessa varokkeiden vaihtamisen jälkeen.

    3.6   Turvallisuustesti oikosulkujen varalta

    Ajonestolaitteen kaikissa sähkökytkennöissä on oltava maadoituskapasiteetti enintään 13 V:n oikosulkujen varalta ja/tai niiden on oltava suojattu varokkeilla. Tämän testin jälkeen toistetaan kohdan 3.1 mukaiset toimintatestit tarvittaessa varokkeiden vaihtamisen jälkeen.

    3.7   Energiankulutus toimintaan kytkettynä

    Kun ajonestolaite on kytketty toimintaan, koko laitteen, toimintatilanäyttö mukaan luettuna, energiankulutus kohdassa 2.1 annetuissa olosuhteissa saa keskimäärin olla enintään 20 mA.

    Tutkimuslaitoksen suostumuksella tätä vaatimusta ei tarvitse soveltaa seuraavissa tapauksissa:

    a)

    Ajonestolaitteen tyyppihyväksyntä erillisenä teknisenä yksikkönä

    Ajonestolaitteen valmistajan on

    i)

    täsmennettävä ilmoituslomakkeen (liitteen 1 osa 2) kohdassa 4.5, että ajonestolaitteeseen ei ole sovellettu tämän kohdan vaatimusta (tämän säännön kohdan 7 mukaisesti)

    ii)

    lueteltava ilmoituslomakkeen kohdassa 4.1 ajoneuvot, joihin ajonestolaite on tarkoitettu asennettavaksi, ja annettava kohdassa 4.2 asennusta koskevat vaatimukset.

    b)

    Ajoneuvon tyyppihyväksyntä ajonestolaitteen osalta

    Valmistajan on täsmennettävä ilmoituslomakkeen (liitteen 1 a) kohdassa 3.1.3.1.1, että tämän kohdan vaatimusta ei sovelleta ajonestolaitteeseen sen asentamiseen liittyvien seikkojen vuoksi ja esitettävä tästä osoitukseksi asiaan liittyvät asiakirjat.

    c)

    Ajoneuvon tyyppihyväksyntä erillisenä teknisenä yksikkönä tyyppihyväksytyn ajonestolaitteen asennuksen osalta

    Ajoneuvonvalmistajan on täsmennettävä ilmoituslomakkeen (liite 1 a) kohdassa 3.1.3.1.1, että tämän kohdan vaatimusta ei sovelleta ajonestolaitteen asennukseen, kun asennusta koskevat vaatimukset täyttyvät.

    Tätä vaatimusta ei sovelleta tapauksissa, joissa liitteen 1 a kohdassa 3.1.3.1.1 edellytetyt tiedot on jo toimitettu erillisen teknisen yksikön hyväksymistä varten.

    3.8   Käyttöturvallisuus tärinänsietotestin jälkeen

    3.8.1

    Tässä testissä komponentit jaetaan kahteen tyyppiin:

    Tyyppi 1

    :

    ajoneuvoon normaalisti asennettavat komponentit

    Tyyppi 2

    :

    moottoriin kiinnitettäviksi tarkoitetut komponentit.

    3.8.2

    Altistetaan komponentit tai ajonestolaite sinimuotoiselle tärinälle, jolla on seuraavat ominaisuudet:

    3.8.2.1

    Tyypin 1 tapauksessa

    Taajuus vaihtelee välillä 10–500 Hz, suurin amplitudi on ± 5 mm ja enimmäiskiihtyvyys 3 g (nollasta huippuun).

    3.8.2.2

    Tyypin 2 tapauksessa

    Taajuus vaihtelee välillä 20–300 Hz, suurin amplitudi on ± 2 mm ja enimmäiskiihtyvyys 15 g (nollasta huippuun).

    3.8.2.3

    Tyypit 1 ja 2:

    Taajuusvaihtelu on 1 oktaavi/minuutti.

    Syklien lukumäärä on 10, ja testi tehdään kutakin kolmea akselia pitkin.

    Tärinän matalaa taajuutta käytetään pysyvän enimmäisamplitudin kohdalla ja suurinta vakaata kiihtyvyyttä korkean taajuuden kohdalla.

    3.8.3

    Ajonestolaitteeseen kytketään testin ajaksi sähkövirta. Kaapelia on tuettava 200 mm:n jälkeen.

    3.8.4

    Tärinätestin jälkeen toistetaan kohdan 3.1 mukaiset toimintatestit.

    3.9   Sähkömagneettinen yhteensopivuus

    Ajonestolaitteelle tehdään liitteessä 7 mainitut testit.


    LIITE 7

    Sähkömagneettinen yhteensopivuus

    1.   Syöttöjohtoja pitkin johtuvien häiriöiden sieto

    1.1

    Testit on tehtävä E-säännössä nro 10, muutossarja 06, esitettyjen teknisten vaatimusten ja siirtymämääräysten mukaisesti ja noudattaen sen liitteessä 10 kuvattuja sähkö–elektroniikka-asennelmien (SE-asennelmien) testauksessa sovellettavia menetelmiä.

    1.2

    Ajonestolaite on testattava sekä toiminta katkaistuna että toimintaan kytkettynä.

    2.   Korkeataajuisten säteilyhäiriöiden sieto

    2.1

    Ajonestolaitteen häiriönsietokyky voidaan testata E-säännön nro 10, muutossarja 06, teknisten vaatimusten ja siirtymämääräysten mukaisesti noudattaen testimenetelmiä, jotka on kuvattu ajoneuvojen osalta liitteessä 6 ja SE-asennelmien osalta liitteessä 9.

    2.2

    Ajonestolaitteen testauksessa on noudatettava taulukossa 1 esitettyjä toimintatiloja ja hylkäysperusteita.

    Taulukko 1

    Ajonestolaitteen testauksessa noudatettavat toimintatilat ja hylkäysperusteet

    Testityyppi

    Ajonestolaitteen toimintatilat

    Hylkäysperuste

    Ajoneuvotesti

    Ajonestolaite katkaistussa tilassa

    Avain päällä-asennossa tai ajoneuvon nopeus 50 km/h (1)

    Ajonestolaite kytkeytyy toimintaan odottamattomasti

    Ajonestolaite kytketyssä tilassa

    Avain pois päältä -asennossa

    Ajonestolaite kytkeytyy pois toiminnasta odottamattomasti

    Ajonestolaite kytketyssä tilassa

    Ajoneuvo lataustilassa (tapauksen mukaan)

    Ajonestolaite kytkeytyy pois toiminnasta odottamattomasti

    SE-asennelman testi

    Ajonestolaite katkaistussa tilassa

    Ajonestolaite kytkeytyy toimintaan odottamattomasti

    Ajonestolaite kytketyssä tilassa

    Ajonestolaite kytkeytyy pois toiminnasta odottamattomasti

    3.   Staattisen sähkön purkauksista syntyvät sähköiset häiriöt

    3.1

    Sähköisten häiriöiden sieto on testattava standardin ISO 10605:2008/AMD 1:2014 mukaisesti käyttäen taulukossa 2 esitettyjä testin vakavuustasoja.

    3.2

    Staattisen sähkön purkauksia koskevat testit tehdään joko ajoneuvolla tai sähkö–elektroniikka-asennelmalla.

    Taulukko 2

    Staattisen sähkön purkauksia koskevat testaustasot

    Purkaustyyppi

    Purkauspisteet

    Ajonestolaitteen tila

    Purkausverkko

    Testaustaso

    Hylkäysperuste

    Purkaus ilmassa

    Pisteet, jotka ovat vaivatta kosketettavissa vain ajoneuvon sisältä

    Ajonestolaite katkaistussa tilassa

    (jos testi tehdään ajoneuvolla, avaimen on oltava päällä-asennossa, ajoneuvon nopeuden on oltava 50 km/h tai moottorin on käytävä joutokäynnillä)

    330 pF, 2 kΩ

    ± 6 kV

    Ajonestolaite kytkeytyy toimintaan odottamattomasti

    Pisteet, jotka ovat vaivatta kosketettavissa vain ajoneuvon ulkopuolelta

    Ajonestolaite kytketyssä tilassa

    (jos testi tehdään ajoneuvolla, ajoneuvon on oltava lukittuna ja avaimen pois päältä -asennossa)

    150 pF, 2 kΩ

    ± 15 kV

    Ajonestolaite kytkeytyy pois toiminnasta odottamattomasti eikä kytkeydy uudelleen toimintaan 1 sekunnin kuluessa kustakin purkauksesta

    Kosketuspurkaus

    Pisteet, jotka ovat vaivatta kosketettavissa vain ajoneuvon sisältä

    Ajonestolaite katkaistussa tilassa

    (jos testi tehdään ajoneuvolla, avaimen on oltava päällä-asennossa, ajoneuvon nopeuden on oltava 50 km/h tai moottorin on käytävä joutokäynnillä)

    330 pF, 2 kΩ

    ± 4 kV

    Ajonestolaite kytkeytyy toimintaan odottamattomasti

    Pisteet, jotka ovat vaivatta kosketettavissa vain ajoneuvon ulkopuolelta

    Ajonestolaite kytketyssä tilassa

    (jos testi tehdään ajoneuvolla, ajoneuvon on oltava lukittuna ja avaimen pois päältä -asennossa)

    150 pF, 2 kΩ

    ± 8 kV

    Ajonestolaite kytkeytyy pois toiminnasta odottamattomasti eikä kytkeydy uudelleen toimintaan 1 sekunnin kuluessa kustakin purkauksesta

    Kaikissa testeissä on aiheutettava kolme purkausta vähintään viiden sekunnin välein.

    4.   Säteilypäästöt

    4.1

    Testit on tehtävä E-säännössä nro 10, muutossarja 04, esitettyjen teknisten vaatimusten ja siirtymämääräysten mukaisesti ja noudattaen ajoneuvon tapauksessa sen liitteissä 4 ja 5 ja sähkö–elektroniikka-asennelmien (SE-asennelmien) tapauksessa sen liitteissä 7 ja 8 kuvattuja testimenetelmiä.

    4.2

    Ajonestolaitteen on oltava kytkettynä toimintaan.

    (1)  Testissä voidaan soveltaa E-säännössä nro 10 nopeudelle 50 km/h esitettyjä vaatimuksia.


    Top