EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32023R1782

Neuvoston asetus (EU) 2023/1782, annettu 25 päivänä heinäkuuta 2023, Horisontti Eurooppa -ohjelman yhteisyritysten perustamisesta annetun asetuksen (EU) 2021/2085 muuttamisesta siruyhteisyrityksen osalta (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

ST/10164/2023/INIT

EUVL L 229, 18.9.2023, p. 55–62 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2023/1782/oj

18.9.2023   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 229/55


NEUVOSTON ASETUS (EU) 2023/1782,

annettu 25 päivänä heinäkuuta 2023,

Horisontti Eurooppa -ohjelman yhteisyritysten perustamisesta annetun asetuksen (EU) 2021/2085 muuttamisesta siruyhteisyrityksen osalta

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 187 artiklan ja 188 artiklan ensimmäisen kohdan,

ottaa huomioon Euroopan komission ehdotuksen,

ottaa huomioon Euroopan parlamentin lausunnon (1),

ottaa huomioon Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunnon (2),

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Neuvoston asetuksella (EU) 2021/2085 (3) perustetaan Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EU) 2021/695 (4) säädetyn tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelman ”Horisontti Eurooppa”, jäljempänä ’Horisontti Eurooppa-ohjelma’, yhteisyritykset, mukaan lukien keskeiset digitaaliteknologiat -yhteisyritys.

(2)

Keskeiset digitaaliteknologiat -yhteisyritys käsittelee selvästi määritettyjä aihealueita, jotka auttavat eurooppalaisia toimialoja suunnittelemaan, valmistamaan ja käyttämään innovatiivisinta teknologiaa elektronisten komponenttien ja järjestelmien alalla.

(3)

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EU) 2023/1781 (5) vahvistetaan kehys, jolla parannetaan unionin häiriönsietokykyä puolijohdeteknologioiden alalla, vahvistetaan unionin puolijohde-ekosysteemiä vähentämällä riippuvuutta, lisätään digitaalista suvereniteettia, edistetään investointeja, vahvistetaan unionin valmiuksia, turvallisuutta, sopeutumiskykyä ja häiriönsietokykyä puolijohteiden toimitusketjun osalta ja lisätään jäsenvaltioiden, komission ja kansainvälisten strategisten kumppanien välistä yhteistyötä. Jotta voidaan luoda tarvittavat edellytykset unionin teollisuuden innovointivalmiuksien parantamiseksi, kyseisellä asetuksella käynnistettiin Siruja Euroopalle -aloite, jäljempänä ’aloite’. Aloitteen johdonmukaisen täytäntöönpanon varmistamiseksi kyseisen asetuksen 28 artiklalla perustetun Euroopan puolijohdeneuvoston olisi annettava neuvoja asetuksen (EU) 2021/2085 131 artiklalla perustetulle julkisten tahojen neuvostolle.

(4)

Aloitteesta tuettavia toimia olisi rahoitettava Horisontti Eurooppa -ohjelmasta ja Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EU) 2021/694 (6) perustetusta Digitaalinen Eurooppa -ohjelmasta, ja ne olisi toteutettava kyseisten ohjelmien sääntöjen mukaisesti.

(5)

Aloitteen tavoitteena on lujittaa puolijohteiden teknologisen ja teollisen perustan kilpailukykyä ja häiriönsietokykyä ja samalla vahvistaa puolijohde-ekosysteemin innovointivalmiuksia kaikkialla unionissa, vähentää riippuvuutta rajallisesta määrästä kolmansien maiden yrityksiä ja maantieteellisiä alueita sekä vahvistaa unionin valmiuksia suunnitella ja tuottaa, pakata, käyttää uudelleen ja kierrättää kehittyneitä puolijohteita. Aloitteen olisi tuettava kyseisiä tavoitteita kuromalla umpeen unionin kehittyneiden tutkimus- ja innovointivalmiuksien ja niiden kestävän teollisen hyödyntämisen välinen kuilu. Aloitteella olisi edistettävä valmiuksien kehittämistä, jotta voidaan mahdollistaa suunnittelu, tuotanto ja järjestelmän integrointi seuraavan sukupolven puolijohdeteknologioissa, ja tehostettava keskeisten toimijoiden välistä yhteistyötä kaikkialla unionissa unionin puolijohteiden toimitus- ja arvoketjuja vahvistaen, keskeisiä teollisuudenaloja palvellen ja uusia markkinoita luoden.

(6)

Asetuksen (EU) 2023/1781 4 artiklan 2 kohdan a–d alakohdassa tarkoitetut aloitteen operatiiviset tavoitteet, jäljempänä ’operatiiviset tavoitteet 1–4’, olisi toteutettava toimilla, joiden olisi perustuttava neuvoston asetuksella (EU) N:o 561/2014 (7) perustetun ECSEL -yhteisyrityksen, joka korvattiin keskeiset digitaaliteknologiat -yhteisyrityksellä, hankkimaan vahvaan tietopohjaan. Keskeiset digitaaliteknologiat -yhteisyritys olisi nimettävä uudelleen siruyhteisyritykseksi, ja sen tehtävänä olisi oltava myöntää aloitteesta rahoitettaviin toimiin rahoitustukea Horisontti Eurooppa -ohjelman tai Digitaalinen Eurooppa -ohjelman mukaisista välineistä tai menettelyistä. Siruyhteisyrityksen elinkaaren aikana enintään 2,875 miljardia euroa olisi osoitettava aloitteeseen. Kyseisestä summasta 1,450 miljardia euroa olisi osoitettava operatiivisten tavoitteiden 1–4 valmiuksien kehittämistoimiin ja 1,425 miljardia euroa olisi osoitettava operatiivisiin tavoitteisiin 1–4 liittyviin tutkimus- ja innovointitoimiin. Lisäksi 1,3 miljardia euroa olisi osoitettava tutkimus- ja innovointitoimiin, jotka eivät kuulu aloitteen piiriin.

(7)

Siruyhteisyrityksen rahoittamat toimet olisi sisällytettävä yhteen ainoaan työohjelmaan, joka asetuksen (EU) 2021/2085 14 artiklan 1 kohdan mukaisesti perustetun siruyhteisyrityksen hallintoneuvoston, jäljempänä ’hallintoneuvosto’, olisi hyväksyttävä. Työohjelmassa olisi oltava kaksi erillistä osaa. Ensimmäiseen osaan olisi sisällytettävä alaosa, joka koskee valmiuksien kehittämistoimia operatiivisia tavoitteita 1–4 varten, ja toinen alaosa, joka koskee operatiivisiin tavoitteisiin 1–4 liittyviä tutkimus- ja innovointitoimia. Toisessa osassa olisi käsiteltävä tutkimus- ja innovointitoimia, jotka eivät kuulu aloitteen piiriin.

(8)

Kaikki tutkimus- ja innovointitoimet, mukaan lukien ne, jotka liittyvät aloitteeseen, olisi rahoitettava Horisontti Eurooppa -ohjelmasta asetuksen (EU) 2021/2085 2 artiklan 12 alakohdassa määritellyn strategisen tutkimus- ja innovointiohjelman toteuttamiseksi. Valmiuksien kehittämistoimia käsittelevä alaosa olisi rahoitettava Digitaalinen Eurooppa -ohjelmasta.

(9)

Työohjelmaan olisi sisällytettävä ehdot, jotka koskevat julkisin varoin rahoitetun infrastruktuurin, kuten pilotti- ja testauslaitosten sekä osaamiskeskusten, käyttömahdollisuuksia. Niitä olisi tarjottava laajalle käyttäjäjoukolle ja annettava suurille yrityksille avoimin ja syrjimättömin perustein sekä markkinaehdoin tai kohtuullisella katteella, kun taas pienille ja keskisuurille yrityksille, jäljempänä ’pk-yritykset’, ja akateemisille laitoksille tarjottaisiin etuuskohtelua tai alennettuja hintoja.

(10)

Julkisten tahojen neuvoston olisi ennen työohjelman valmistelua hahmoteltava erilliset osat ja asiaankuuluvat alaosat, mukaan lukien niiden vastaavat menoarviot, ottaen huomioon yksityisten osakkaiden näkemykset, jotta varmistetaan, että työohjelmassa esitetyt toimet ovat teollisesti merkittäviä, sekä tarvittaessa Euroopan puolijohdeneuvoston ja muiden asiaankuuluvien sidosryhmien näkemykset. Tätä tarkoitusta varten julkisten tahojen neuvoston olisi koostuttava yksinomaan komissiosta ja jäsenvaltioista. Siruyhteisyrityksen toimitusjohtajan olisi tämän jälkeen kyseisen hahmotelman ja strategisen tutkimus- ja innovointiohjelman pohjalta valmisteltava työohjelma molemmille erillisosille ja asiaankuuluville alaosille sekä niiden menoarviot.

(11)

Hallintoneuvoston kaikkien edustajien olisi osallistuttava työohjelman valmisteluun ja asiaa koskeviin keskusteluihin sekä saatava tarvittavat tiedot. Kun hallintoneuvosto hyväksyy työohjelman, äänioikeus työohjelman aloitteen toteuttamista koskevan erillisosan valmiuksien kehittämistä koskevassa alaosassa olisi rajoitettava ainoastaan komissiolle ja jäsenvaltioille. Aloitteen toteuttamista koskevan työohjelman erillisosan alaosassa, joka koskee tutkimus- ja innovointitoimia, komissiolla ja jäsenvaltioilla olisi kullakin oltava 45 prosenttia äänistä ja yksityisillä osakkailla olisi oltava 10 prosenttia äänistä. Muihin kuin aloitteeseen kuuluviin tutkimus- ja innovointitoimiin liittyvää työohjelman erillisosaa koskevat äänioikeudet olisi jaettava tasan komission, osallistujavaltioiden ja yksityisten osakkaiden kesken. Jos jompaakumpaa työohjelman osaa koskevaa päätöstä ei voida tehdä, työohjelma olisi hyväksyttävä siten, että siihen sisältyy ainoastaan se osa, josta on tehty myönteinen päätös.

(12)

Julkisten tahojen neuvoston olisi vastattava ehdotusten valinnasta. Aloitteen toteuttamiseen liittyvien ehdotusten valinnan osalta ainoastaan komission ja jäsenvaltioiden olisi kuuluttava julkisten tahojen neuvostoon.

(13)

Aloitteen ehdotuspyyntöjen olisi oltava avoimia erilaisille yhteistyön oikeudellisille muodoille ja muille osallistujille, eikä rahoitusehdotusten valinta saisi perustua tiettyyn yhteistyön oikeudelliseen muotoon. Jotta voidaan edistää aloitteen erityisten toimien, kuten suunnittelualustan ja pilottituotantolinjojen toteuttamista, asetuksen (EU) 2023/1781 7 artiklan mukaisesti voidaan perustaa eurooppalainen siruinfrastruktuurikonsortio, jäljempänä ’ECIC’. ECICillä olisi oltava ainakin kolme osakasta, joita ovat jäsenvaltiot taikka julkiset tai yksityiset oikeussubjektit ainakin kolmesta jäsenvaltiosta tai näiden yhdistelmä, ja tavoitteena on saavuttaa laaja edustus kaikkialla unionissa.

(14)

Koska aloitteesta tuetut ja siruyhteisyrityksen toteuttamat toimet rahoitetaan Horisontti Eurooppa -ohjelmasta ja Digitaalinen Eurooppa -ohjelmasta, unionin rahoitusosuutta siruyhteisyritykselle olisi lisättävä vastaavasti. Myös siruyhteisyrityksen hallintomenoja olisi nostettava toiminnallisten tehtävien lisääntymisen myötä. Osallistujavaltioiden ei olisi osallistuttava hallinnollisiin kustannuksiin. Yksityisten osakkaiden ei olisi osallistuttava siruyhteisyrityksen hallinnollisiin lisäkustannuksiin, koska niiden äänioikeus aloitetta koskevassa työohjelman osassa on rajoitettu tutkimus- ja innovointitoimiin.

(15)

Osallistujavaltioiden olisi poikkeuksellisesti voitava ilmoittaa 8 päivästä helmikuuta 2022 alkaen maksamansa rahoitusosuudet, edellyttäen että vastaavat kansalliset toimet ovat erityisesti tämän asetuksen sekä nykyisten pilottituotantolinjojen parantamista ja uusien edistyneiden pilottituotantolinjojen kehittämistä koko unionissa koskevan tavoitteen mukaisia, kun otetaan huomioon, että jotkin osallistujavaltiot alkoivat sirukriisin vakavuuteen reagoimisen poliittisen kiireellisyyden takia panna täytäntöön kyseisiä valmiuksien kehittämistoimia, kun komissio oli esitellyt ehdotuksen asetukseksi (EU) 2023/1781. Kyseisiin toimiin perustuvien kustannusten olisi oltava tukikelpoisia tietyin edellytyksin, erityisesti sillä edellytyksellä, että siruyhteisyritys arvioi ja valitsee ehdotukset.

(16)

Digitaalinen Eurooppa -ohjelmasta toimiin saatavan rahoituksen osalta olisi noudatettava asetusta (EU) 2021/694.

(17)

Jäsenvaltiot eivät voi riittävällä tavalla saavuttaa tämän asetuksen tavoitetta eli siruyhteisyrityksen perustamista, vaan se voidaan sen laajuuden ja vaikutusten vuoksi saavuttaa paremmin unionin tasolla. Sen vuoksi unioni voi toteuttaa toimenpiteitä Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 5 artiklassa vahvistetun toissijaisuusperiaatteen mukaisesti. Mainitussa artiklassa vahvistetun suhteellisuusperiaatteen mukaisesti tässä asetuksessa ei ylitetä sitä, mikä on tarpeen tämän tavoitteen saavuttamiseksi.

(18)

Asetus (EU) 2021/2085 olisi sen vuoksi muutettava vastaavasti.

(19)

Tämän asetuksen olisi tultava voimaan kiireellisesti, jotta sen täytäntöönpano voitaisiin aloittaa mahdollisimman pian sen tavoitteiden saavuttamiseksi,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN ASETUKSEN:

1 artikla

Muutetaan asetus (EU) 2021/2085 seuraavasti:

1)

korvataan koko asetuksessa ilmaisu ”keskeiset digitaaliteknologiat -yhteisyritys” ilmaisulla ”siruyhteisyritys” ja tehdään kaikki tarvittavat kieliopilliset muutokset;

2)

korvataan 2 artiklan 2, 3 ja 4 alakohta seuraavasti:

”2.

’perustajaosakkaalla’ johonkin jäsenvaltioon tai Horisontti Eurooppa -ohjelmaan tai soveltuvin osin Digitaalinen Eurooppa -ohjelmaan assosioituneeseen maahan sijoittautunutta oikeussubjektia taikka kansainvälistä järjestöä, joka on yksilöity yhteisyrityksen osakkaaksi tässä asetuksessa tai jossakin sen liitteessä;

3.

’liitännäisosakkaalla’ johonkin jäsenvaltioon tai Horisontti Eurooppa -ohjelmaan tai soveltuvin osin Digitaalinen Eurooppa -ohjelmaan assosioituneeseen maahan sijoittautunutta oikeussubjektia taikka kansainvälistä järjestöä, joka liittyy yhteisyritykseen allekirjoittamalla sitoumuskirjeen 6 artiklan 3 kohdan mukaisesti ja jolle on saatava hyväksyntä 7 artiklan mukaisesti;

4.

’osallistujavaltiolla’ mitä tahansa jäsenvaltiota tai Horisontti Eurooppa -ohjelmaan tai soveltuvin osin Digitaalinen Eurooppa -ohjelmaan assosioitunutta maata sen jälkeen, kun se on ilmoittanut osallistumisestaan asiaankuuluvan yhteisyrityksen toimiin sitoumuskirjeellä;”

3)

korvataan 3 artiklan 3 kohta seuraavasti:

”3.   Horisontti Eurooppa -ohjelman ja tapauksen mukaan Digitaalinen Eurooppa -ohjelman keston huomioon ottamiseksi yhteisyrityksiä koskevat ehdotuspyynnöt on julkistettava viimeistään 31 päivänä joulukuuta 2027. Asianmukaisesti perustelluissa tapauksissa ehdotuspyyntöjä voidaan julkistaa 31 päivään joulukuuta 2028 saakka.”

;

4)

lisätään 4 artiklan 1 kohtaan alakohta seuraavasti:

”Siruyhteisyrityksen on edistettävä myös Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2023/1781 (*1) 4 artiklan 1 kohdassa tarkoitetun yleisen tavoitteen, asetuksen (EU) 2023/1781 4 artiklan 2 kohdan a–d alakohdassa tarkoitettujen operatiivisten tavoitteiden, jäljempänä ’operatiiviset tavoitteet 1–4’, sekä asetuksen (EU) 2021/694 3 artiklan 1 kohdassa tarkoitettujen Digitaalinen Eurooppa -ohjelman yleisten tavoitteiden saavuttamista.

(*1)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2023/1781, annettu 13 päivänä syyskuuta 2023, Euroopan puolijohde-ekosysteemiä vahvistavasta toimenpidekehyksestä ja asetuksen (EU) 2021/694 muuttamisesta (sirusäädös) (EUVL L 229, 18.9.2023, s. 1).”;"

5)

korvataan 10 artiklan 2 ja 3 kohta seuraavasti:

”2.   Toisessa osassa täsmennettyä unionin rahoitusosuuden määrää voidaan korottaa Horisontti Eurooppa -ohjelmaan assosioituneiden kolmansien maiden rahoitusosuuksilla Horisontti Eurooppa -asetuksen 16 artiklan 5 kohdan mukaisesti ja soveltuvin osin Digitaalinen Eurooppa -ohjelmaan assosioituneiden kolmansien maiden rahoitusosuuksilla asetuksen (EU) 2021/694 10 artiklan 1 kohdan d alakohdan mukaisesti, edellyttäen että muut osakkaat kuin unioni tai niiden osakkuus- tai sidosyhteisöt myöntävät rahoitusta vähintään saman määrän.

3.   Unionin rahoitusosuus suoritetaan Horisontti Eurooppa -ohjelman täytäntöön panevalle erityisohjelmalle ja soveltuvin osin Digitaalinen Eurooppa -ohjelmalle osoitetuista unionin yleisen talousarvion määrärahoista asetuksen (EU, Euratom) 2018/1046 62 artiklan 1 kohdan c alakohdan iv alakohdan ja 154 artiklan mukaisesti, kun kyseessä ovat mainitun asetuksen 71 artiklassa tarkoitetut elimet.”

;

6)

korvataan 12 artiklan 1 kohdan toinen ja kolmas alakohta seuraavasti:

”Horisontti Eurooppa -asetuksen 22 artiklassa tai siruyhteisyrityksen tapauksessa asetuksen (EU) 2021/694 18 artiklassa vahvistettujen kriteerien lisäksi työohjelmaan voi sisältyä liitteessä kelpoisuusvaatimuksia, jotka koskevat kansallisia oikeussubjekteja.

Kunkin osallistujavaltion on annettava yhteisyrityksen tehtäväksi ehdotusten arviointi Horisontti Eurooppa -asetuksen ja soveltuvin osin asetuksen (EU) 2021/694 mukaisesti.”;

7)

korvataan 29 artiklan 2 kohta seuraavasti:

”2.   Edellä 3 artiklan 1 kohdan b, d, g ja h alakohdassa tarkoitettujen yhteisyritysten talousarviositoumukset voidaan jakaa vuotuisiin eriin. Kyseisten talousarviositoumusten kumulatiivinen määrä erissä saa olla 31 päivään joulukuuta 2024 saakka enintään 50 prosenttia 10 artiklassa vahvistetusta unionin enimmäisrahoitusosuudesta. Tammikuusta 2025 alkaen vähintään 20 prosenttia jäljellä olevien vuosien yhteenlasketusta talousarviosta on katettava muutoin kuin vuotuisilla erillä.”

;

8)

muutetaan 126 artikla seuraavasti:

a)

muutetaan 1 kohta seuraavasti:

i)

korvataan b alakohta seuraavasti:

”b)

varmistaa unionin tieteellinen huippuosaaminen ja innovoinnin johtoasema kehitteillä olevissa komponenteissa ja järjestelmäteknologioissa, myös toimissa, jotka liittyvät alhaiseen teknologisen valmiuden tasoihin; ja edistää pk-yritysten aktiivista osallistumista, joiden osuuden kaikissa tutkimus- ja innovointitoimissa, myös asetuksella (EU) 2023/1781 perustettuun Siruja Eurooppaan -aloitteeseen liittyvissä toimissa, on oltava vähintään kolmannes epäsuorien toimien osallistujien kokonaismäärästä, ja vähintään 20 prosenttia julkisesta rahoituksesta olisi suunnattava niille;”

ii)

lisätään alakohta seuraavasti:

”d)

saada aikaan laajamittainen teknisten valmiuksien kehittäminen ja tukea siihen liittyviä tutkimus- ja innovointitoimia kaikkialla unionin puolijohteiden arvoketjussa, jotta voidaan kehittää ja ottaa käyttöön huipputason puolijohdeteknologioita, seuraavan sukupolven puolijohdeteknologioita ja huipputason kvanttiteknologioita sekä vakiintuneisiin teknologioihin liittyviä innovointitoimia, joilla vahvistetaan kehittyneitä suunnittelu-, järjestelmäintegrointi- ja sirujen tuotantovalmiuksia unionissa, mikä lisää unionin kilpailukykyä; sillä edistetään vihreän ja digitaalisen siirtymän saavuttamista erityisesti vähentämällä sähköisten järjestelmien ilmastovaikutusta, parantamalla seuraavan sukupolven sirujen kestävyyttä ja vahvistamalla kiertotalouden prosesseja, lisätään laadukkaita työpaikkoja puolijohde-ekosysteemissä sekä käsitellään sisäänrakennetun turvallisuuden periaatteita, jotka tarjoavat suojaa kyberturvallisuusuhkia vastaan.”;

b)

lisätään 2 kohtaan alakohdat seuraavasti:

”g)

kehittää kehittyneitä suunnitteluvalmiuksia integroituja puolijohdeteknologioita varten;

h)

parantaa olemassa olevia kehittyneitä pilottituotantolinjoja ja kehittää uusia kaikkialla unionissa, jotta voidaan kehittää ja ottaa käyttöön huipputason puolijohdeteknologioita ja seuraavan sukupolven puolijohdeteknologioita;

i)

kehittää kehittyneen teknologian valmiuksia ja teknisiä valmiuksia, jotta voidaan nopeuttaa huipputason kvanttisirujen ja niihin liittyvien puolijohdeteknologioiden innovatiivista kehittämistä;

j)

perustaa koko unionin kattava osaamiskeskusten verkosto tehostamalla olemassa olevia laitoksia tai perustamalla uusia.”;

9)

korvataan 128 artikla seuraavasti:

”128 artikla

Unionin rahoitusosuus

1.   Unionin rahoitusosuus siruyhteisyritykseen, ETA-määrärahat mukaan luettuina, on enintään 4 175 000 000 euroa, joka sisältää enintään EUR 62 287 000 euroa hallintomenoihin ja joka jakautuu seuraavasti:

a)

enintään 2 725 000 000 euroa Horisontti Eurooppa -ohjelmasta;

b)

enintään 1 450 000 000 euroa Digitaalinen Eurooppa -ohjelmasta;

2.   Tämän artiklan 1 kohdan a alakohdassa tarkoitettu unionin rahoitusosuus käytetään siruyhteisyrityksen rahoitustuen antamiseen Horisontti Eurooppa-asetuksen 2 artiklan 43 alakohdassa määritellyille epäsuorille toimille, jotka vastaavat siruyhteisyrityksen tutkimus- ja innovointitoimia, mukaan lukien tutkimus- ja innovointitoimet, jotka liittyvät operatiivisiin tavoitteisiin 1–4.

3.   Edellä 1 kohdan b alakohdassa tarkoitettu unionin rahoitusosuus käytetään operatiivisiin tavoitteisiin 1–4 liittyviin valmiuksien kehittämistoimiin.

4.   Edellä 1 kohdan b alakohdassa tarkoitettu unionin rahoitusosuus ei saa olla suurempi kuin 50 prosenttia valmiuksien kehittämistoimien kokonaiskustannuksista.

5.   Niiden valmiuksien käyttömahdollisuutta, jotka johtuvat siruyhteisyrityksen toteuttamista operatiivisista tavoitteista 1–4, on tarjottava laajalle käyttäjäjoukolle unionissa, ja se on myönnettävä avoimella ja syrjimättömällä tavalla suoraan suhteessa unionin rahoitusosuuteen kyseisten toimien kokonaiskustannuksesta.”

;

10)

korvataan 129 artiklan 3 ja 4 kohta seuraavasti:

”3.   Yksityisten osakkaiden on 28 artiklan 4 kohdasta poiketen suoritettava – tai huolehdittava siitä, että niiden osakkuus- tai sidosyhteisöt suorittavat – enintään 26 331 000 euron rahoitusosuuden siruyhteisyrityksen hallintomenoihin. Yksityisten osakkaiden osuus siruyhteisyrityksen hallintomenoihin vuosittain suoritettavasta kokonaisrahoituksesta on 30 prosenttia.

4.   Tämän artiklan 1 kohdassa tarkoitetut rahoitusosuudet koostuvat 11 artiklan 3 kohdan mukaisista rahoitusosuuksista. Poiketen siitä, mitä 11 artiklan 3 kohdassa säädetään, osallistujavaltiot voivat poikkeuksellisesti ilmoittaa 8 päivästä helmikuuta 2022 alkaen maksamansa rahoitusosuudet. Asiaankuuluviin toimiin perustuvat kustannukset voidaan katsoa tukikelpoisiksi kyseisestä päivästä alkaen, vaikka ne olisivatkin aiheutuneet ennen avustushakemuksen toimittamista, edellyttäen että kaikki seuraavat ehdot täyttyvät:

a)

toimet ovat tämän asetuksen mukaisia;

b)

toimet edistävät 126 artiklan 2 kohdan h alakohdassa tarkoitettua tavoitetta ja niihin liittyvät kustannukset ovat pääomamenoja;

c)

siruyhteisyritys arvioi ja valitsee avustushakemukset 12 artiklan 1 kohdan mukaisesti;

d)

toimia toteutetaan edelleen, kun avustus myönnetään;

e)

osallistujavaltion kyseisiin kustannuksiin liittyvää rahoitusosuutta ei oteta huomioon, kun lasketaan 133 artiklan 2 kohdassa, 133 artiklan 3 kohdassa sekä 136 artiklan 1 kohdassa tarkoitetut osallistujavaltioiden äänioikeudet;

f)

osallistujavaltion kyseisiin kustannuksiin liittyvä rahoitusosuus ei ole enempää kuin 25 prosenttia kyseisen osallistujavaltion ilmoitetusta kokonaisrahoitusosuudesta toimiin, jotka edistävät 126 artiklan 2 kohdan h alakohdassa tarkoitettua tavoitetta.

5.   Tämän artiklan 2 kohdassa tarkoitetut rahoitusosuudet koostuvat 11 artiklan 1 kohdassa vahvistetuista rahoitusosuuksista, joista vähintään 90 prosenttia on 11 artiklan 1 kohdan a alakohdan mukaisia rahoitusosuuksia.”

;

11)

lisätään 133 artiklaan kohta seuraavasti:

”3 a.   Poiketen siitä, mitä 1 kohdassa säädetään, hallintoneuvostoon kuuluvat ainoastaan komissio ja jäsenvaltiot, kun se äänestää työohjelman Siruja Euroopalle -aloitteen toteuttamista koskevan erillisosan valmiuksien kehittämistä koskevasta alaosasta. Komissiolla on 50 prosenttia äänioikeuksista. Siruja Euroopalle -aloitteen toteuttamista koskevan työohjelman erillisosan alaosassa, joka koskee tutkimus- ja innovointitoimia, komissiolla ja jäsenvaltioilla on kullakin 45 prosenttia äänioikeuksista ja yksityisillä osakkailla on 10 prosenttia äänioikeuksista. Edellä olevaa 2 ja 3 kohtaa sovelletaan soveltuvin osin jäsenvaltioiden äänioikeuksiin. Kaikki hallintoneuvoston edustajat osallistuvat työohjelman kyseisen erillisosan valmisteluun.”

;

12)

lisätään artikla seuraavasti:

”133 a artikla

Digitaalinen Eurooppa -ohjelmasta rahoitettaviin toimiin sovellettavat säännöt

1.   Siruyhteisyrityksen Digitaalinen Eurooppa -ohjelmasta rahoittamiin toimiin sovelletaan 24 artiklan 2 kohdan lisäksi asetusta (EU) 2021/694.

2.   Siruyhteisyrityksen työohjelma ja ehdotuspyynnöt julkaistaan Digitaalinen Eurooppa -ohjelman verkkosivustolla.

3.   Siruyhteisyritys suorittaa Digitaalinen Eurooppa -ohjelman talousarviosta rahoitettaviin toimiin liittyvien menojen jälkitarkastukset asetuksen (EU) 2021/694 27 artiklan mukaisesti.”

;

13)

korvataan 134 artikla seuraavasti:

”134 artikla

Erityistoimiin osallistumisen rajoitukset ja edellytykset

1.   Horisontti Eurooppa -ohjelmasta rahoitettavien toimien osalta ja poiketen siitä, mitä tämän asetuksen 17 artiklan 2 kohdan l alakohdassa säädetään, komission pyynnöstä ja julkisten tahojen neuvoston annettua hyväksyntänsä osallistumista erityistoimiin rajoitetaan Horisontti Eurooppa -asetuksen 22 artiklan 5 kohdan mukaisesti.

2.   Digitaalinen Eurooppa -ohjelmasta rahoitettavien toimien osalta komission pyynnöstä ja julkisten tahojen neuvoston annettua hyväksyntänsä osallistumista erityistoimiin rajoitetaan asetuksen (EU) 2021/694 12 artiklan 6 kohdan ja 18 artiklan mukaisesti.

3.   Siruja Euroopalle -aloitetta koskevassa työohjelman erillisosassa annettujen ehdotuspyyntöjen on oltava avoimia erilaisille yhteistyön oikeudellisille muodoille ja muille osallistujille. Rahoitusehdotusten valinta ei saa perustua tiettyyn yhteistyön oikeudelliseen muotoon. Toimia voivat toteuttaa myös oikeussubjektit yhteistyönä konsortiossa, joka on järjestetty asetuksen (EU) 2023/1781 7 artiklan mukaisesti perustetuksi eurooppalaiseksi siruinfrastruktuurikonsortioksi (ECIC). Siruja Euroopalle -aloitetta koskevassa työohjelman erillisosassa on määritettävä, että kun ECIC hakee rahoitusta tiettyä toimea varten, hakijan on oltava ECIC itse, eivät sen muodostavat yksittäiset yhteisöt.”

;

14)

lisätään artikla seuraavasti:

”134 a artikla

Toimitusjohtajan muut tehtävät

Poiketen siitä, mitä 19 artiklan 4 kohdan c alakohdassa säädetään, siruyhteisyrityksen toimitusjohtaja valmistelee siruyhteisyrityksen työohjelman 137 artiklan a a kohdassa tarkoitetun julkisten tahojen neuvoston laatiman hahmotelman ja strategisen tutkimus- ja innovointiohjelman pohjalta ja toimittaa sen hallintoneuvostolle hyväksyttäväksi.”

;

15)

muutetaan 136 artikla seuraavasti:

a)

korvataan 2 kohta seuraavasti:

”2.   Edellä olevan 134 artiklan 1 ja 2 kohtaa sovellettaessa julkisten tahojen neuvostoon kuuluvat ainoastaan jäsenvaltiot. Tämän artiklan 1 kohtaa sovelletaan soveltuvin osin.”

;

b)

lisätään kohta seuraavasti:

”2 a.   Sovellettaessa 137 artiklan a a alakohtaa ja valittaessa Siruja Euroopalle -aloitteen toteuttamiseen liittyviä ehdotuksia 137 artiklan d alakohdan nojalla julkisten tahojen neuvostoon kuuluvat ainoastaan komissio ja jäsenvaltiot. Tämän artiklan 1 kohtaa sovelletaan soveltuvin osin.”

;

16)

muutetaan 137 artikla seuraavasti:

a)

lisätään alakohta seuraavasti:

”a a)

ennen kunkin työohjelman laatimista ja ottaen huomioon yksityisten osakkaiden näkemykset sekä tarvittaessa asetuksen (EU) 2023/1781 28 artiklalla perustetun Euroopan puolijohdeneuvoston ja muiden asiaankuuluvien sidosryhmien näkemykset hahmotella työohjelman kaksi erillisosaa vastaavine menoarvioineen; niistä ensimmäinen sisältää alaosan, joka koskee valmiuksien kehittämistoimia operatiivisia tavoitteita 1–4 varten, ja alaosan, joka koskee operatiivisiin tavoitteisiin 1–4 liittyviä tutkimus- ja innovointitoimia, mukaan lukien julkisin varoin rahoitetun infrastruktuurin käyttömahdollisuuksia koskevat ehdot; toinen alaosa koskee tutkimus- ja innovointitoimia, jotka eivät kuulu Siruja Euroopalle -aloitteen piiriin;”

b)

korvataan d alakohta seuraavasti:

”d)

valita ehdotukset 12 artiklan 1 kohdan ja 17 artiklan 2 kohdan u alakohdan mukaisesti;”

c)

lisätään alakohta seuraavasti:

”f)

suositella tarvittaessa, että ECIC toteuttaa korjaavia toimia, kuten muuttaa perusääntöään, kun jäsenvaltio on saattanut julkisten tahojen neuvoston tietoon, että ECIC on kieltäytynyt hyväksymästä uuden jäsenen perustelematta tällaista kieltäytymistä riittävästi sen perussäännössä määritettyjen oikeudenmukaisten ja kohtuullisten ehtojen perusteella.”;

17)

korvataan 141 artikla seuraavasti:

”141 artikla

Rahoitusosuudet ja osallistumissäännöt

1.   Horisontti Eurooppa -ohjelmasta rahoitettavien epäsuorien toimien osalta Horisontti Eurooppa -asetuksen 17 artiklan 2 kohdan mukaisesti ja poiketen siitä, mitä mainitun asetuksen 34 artiklassa säädetään, ja Digitaalinen Eurooppa -ohjelmasta rahoitettavien toimien osalta siruyhteisyritys voi toimeen sisältyvän unionin rahoituksen osalta soveltaa erilaisia rahoitusosuuksia osallistujatyypin, erityisesti pk-yritykset ja voittoa tavoittelemattomat oikeussubjektit, ja toimen tyypin mukaan. Rahoitusosuudet on ilmoitettava työohjelmassa.

2.   Poiketen siitä, mitä tämän asetuksen 1 kohdassa ja Horisontti Eurooppa -asetuksen 34 artiklassa säädetään, unioni rahoittaa tutkimus- ja innovointitoimien tukikelpoisista menoista 100 prosenttia teknologisen valmiuden tasolle 4 asti.

3.   Poiketen siitä, mitä Horisontti Eurooppa -asetuksen 22 artiklan 2 kohdassa tai asetuksen (EU) 2021/694 18 artiklassa säädetään, osaamiskeskuksen tai yksittäisen oikeussubjektin, joka koostuu vähintään kolmesta sellaisesta riippumattomasta oikeussubjektista, jotka ovat sijoittautuneet vähintään kolmeen eri osallistujavaltioon, mukaan lukien vähintään yksi on jäsenvaltio, on voitava osallistua siruyhteisyrityksen tämän asetuksen 134 artiklan 4 kohdan nojalla rahoittamiin ehdotuspyyntöihin edellyttäen, että tämä poikkeus perustellaan asianmukaisesti työohjelman asiaankuuluvien aihealueiden kuvauksessa.”

2 artikla

Tämä asetus tulee voimaan kolmantena päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty Brysselissä 25 päivänä heinäkuuta 2023.

Neuvoston puolesta

Puheenjohtaja

L. PLANAS PUCHADES


(1)  Lausunto annettu 15. helmikuuta 2023 (ei vielä julkaistu virallisessa lehdessä).

(2)   EUVL C 365, 23.9.2022, s. 40.

(3)  Neuvoston asetus (EU) 2021/2085, annettu 19 päivänä marraskuuta 2021, Horisontti Eurooppa -ohjelman yhteisyritysten perustamisesta sekä asetusten (EY) N:o 219/2007, (EU) N:o 557/2014, (EU) N:o 558/2014, (EU) N:o 559/2014, (EU) N:o 560/2014, (EU) N:o 561/2014 ja (EU) N:o 642/2014 kumoamisesta (EUVL L 427, 30.11.2021, s. 17).

(4)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2021/695, annettu 28 päivänä huhtikuuta 2021, tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelman ”Horisontti Eurooppa” perustamisesta, sen osallistumista ja tulosten levittämistä koskevien sääntöjen vahvistamisesta sekä asetusten (EU) N:o 1290/2013 ja (EU) N:o 1291/2013 kumoamisesta (EUVL L 170, 12.5.2021, s. 1).

(5)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2023/1781, annettu 13 päivänä syyskuuta 2023, Euroopan puolijohde-ekosysteemiä vahvistavasta toimenpidekehyksestä ja asetuksen (EU) 2021/694 muuttamisesta (sirusäädös) (EUVL L 229, 18.9.2023, s. 1).

(6)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2021/694, annettu 29 päivänä huhtikuuta 2021, Digitaalinen Eurooppa -ohjelman perustamisesta ja päätöksen (EU) 2015/2240 kumoamisesta (EUVL L 166, 11.5.2021, s. 1).

(7)  Neuvoston asetus (EU) N:o 561/2014, annettu 6 päivänä toukokuuta 2014, ECSEL-yhteisyrityksen perustamisesta (EUVL L 169, 7.6.2014, s. 152).


Top