Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32023R1225

    Komission delegoitu asetus (EU) 2023/1225, annettu 22 päivänä kesäkuuta 2023, tietyistä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1308/2013 säännöksistä poikkeavista väliaikaisista poikkeustoimenpiteistä viinialan markkinahäiriöiden korjaamiseksi tietyissä jäsenvaltioissa sekä komission delegoidusta asetuksesta (EU) 2016/1149 poikkeavista väliaikaisista poikkeustoimenpiteistä

    C/2023/4035

    EUVL L 160, 26.6.2023, p. 12–18 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 26/06/2023

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2023/1225/oj

    26.6.2023   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    L 160/12


    KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) 2023/…,

    annettu 22 päivänä kesäkuuta 2023,

    tietyistä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1308/2013 säännöksistä poikkeavista väliaikaisista poikkeustoimenpiteistä viinialan markkinahäiriöiden korjaamiseksi tietyissä jäsenvaltioissa sekä komission delegoidusta asetuksesta (EU) 2016/1149 poikkeavista väliaikaisista poikkeustoimenpiteistä

    EUROOPAN KOMISSIO, joka

    ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

    ottaa huomioon maataloustuotteiden yhteisestä markkinajärjestelystä ja neuvoston asetusten (ETY) N:o 922/72, (ETY) N:o 234/79, (EY) N:o 1037/2001 ja (EY) N:o 1234/2007 kumoamisesta 17 päivänä joulukuuta 2013 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1308/2013 (1) ja erityisesti sen 219 artiklan yhdessä sen 228 artiklan kanssa,

    sekä katsoo seuraavaa:

    (1)

    Nykyiselle taloudelliselle tilanteelle ovat ominaisia yleisesti korkeat elinkustannukset, jotka vaikuttavat viinin kulutukseen ja myyntiin, sekä maataloustuotannon ja viininvalmistuksen tuotantopanoskustannusten nousu, jolla on vaikutuksensa viinin hintaan. Nämä olosuhteet voivat aiheuttaa merkittäviä häiriöitä unionin viinimarkkinoilla. Niillä on vaikutuksensa useisiin keskeisiin viinintuottajajäsenvaltioihin, kun viinivarastot kasvavat mittasuhteisiin, jotka voivat muuttua kestämättömiksi uudella sato- ja tuotantokaudella, ja niistä aiheutuu viinintuottajille taloudellisia vaikeuksia ja kassavirtaongelmia.

    (2)

    Maailmanlaajuinen inflaatio ja siihen liittyvä kuluttajien ostovoiman heikentyminen voimistivat viime vuosina havaittua viinin kulutuksen yleistä laskusuuntausta entisestään. Covid-19-pandemiaa edeltäneeseen markkinatilanteeseen verrattuna kulutuksen arvioidaan vähenevän kuluvan markkinointivuoden aikana 7 prosenttia Italiassa, 10 prosenttia Espanjassa, 15 prosenttia Ranskassa, 22 prosenttia Saksassa ja 34 prosenttia Portugalissa. Tämä suuntaus vaikuttaa erityisesti puna- ja roseeviinin markkinasegmentteihin.

    (3)

    Käytettävissä olevat luvut osoittavat viinin myynnin vähentyneen kuluvan markkinointivuoden aikana, mikä vastaa havaittua kotimaisen kysynnän laskua. Esimerkiksi Espanjassa ja Ranskassa myynti laski 5,3 prosenttia, joillakin alueilla jopa 25–35 prosenttia edellisen markkinointivuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Samalla unionin viinin vienti tammikuun ja huhtikuun 2023 välisellä ajalla oli 8,5 prosenttia pienempi kuin samalla aikavälillä vuonna 2022.

    (4)

    Maataloustuotannon keskeisten tuotantopanoskustannusten yleinen nousu, esimerkiksi viinintuotannossa tarvittavien lannoitteiden, energian ja pullojen kallistuminen, joka johtuu osittain myös Venäjän Ukrainaa vastaan käymästä hyökkäyssodasta, on johtanut joissakin jäsenvaltioissa tuotantokustannusten poikkeukselliseen, arviolta 30–40 prosentin nousuun. Nämä olosuhteet aiheuttavat lisäpaineita unionin viinintuottajille ja heikentävät niiden markkinointi- ja investointikapasiteettia. Vaikka kustannukset ovat nousseet viinin koko tuotantoketjussa, saatavilla olevien tietojen mukaan tiettyjen viinien hinnat laskivat äkillisesti kriisistä eniten kärsivillä alueilla covid-19-pandemiaa edeltäneeseen tilanteeseen verrattuna. Esimerkiksi joillakin Ranskan alueilla hinnat laskivat 10–26 prosenttia.

    (5)

    Yhdessä nämä tekijät viittaavat viinin kysynnän ja myynnin yleiseen vähenemiseen unionissa tilanteessa, jossa tuotanto unionissa kasvoi 4 prosenttia edelliseen markkinointivuoteen verrattuna ja kasvatti jo ennestään suuria varastoja (+2 prosenttia verrattuna viiden edellisen vuoden keskiarvoon). Jos tuotannon kasvun jarruttamiseksi ei ryhdytä nopeasti toimiin, tilanne uhkaa aiheuttaa markkinoilla häiriöitä merkittävän ja yleisen epätasapainon muodossa viimeistään sitten, kun uusi sato tulee markkinoille, jolloin viinintuottajilla ei ole varastointikapasiteettia uudelle tuotannolle ja ne joutuvat myymään tuotteensa vielä alhaisemmilla hinnoilla.

    (6)

    Tässä vaiheessa nykyiset markkinaolosuhteet aiheuttavat viinialalla monenlaisia markkinahäiriöitä eri tuotantoalueilla, koska unionin viinimarkkinat ovat voimakkaasti segmentoituneet. Häiriöt ovat merkittäviä tietyillä alueilla useissa jäsenvaltioissa ja vaikuttavat erityisesti puna- ja roseeviinien markkinasegmentteihin. Markkinoiden hajanaisuudesta kertoo esimerkiksi se, että Espanjan Extremadurassa varastot olivat 27 prosenttia viiden vuoden keskiarvoa suuremmat, Portugalissa Lissabonin alueella 24 prosenttia ja Alentejon alueella 14 prosenttia edeltävää vuotta suuremmat ja Languedoc-Roussillonissa Ranskassa roseeviinin varastot olivat kuluvan markkinointivuoden alussa 26 prosenttia suuremmat kuin edellisen markkinointivuoden alussa.

    (7)

    Olosuhteet ovat olleet unionin viinimarkkinoilla huonot jo erityisesti vuosien 2019, 2020 ja 2021 aikana aiempien kaupan rajoitusten, covid-19-pandemian aikana tapahtuneen kulutuksen vähenemisen ja useiden äärimmäisten sääilmiöiden vuoksi. Vallitsevat vaikeat olosuhteet ovat uusi isku jo valmiiksi hauraalle alalle, ja ne johtavat kaikilla alan toimijoilla huomattaviin tulonmenetyksiin. Viininviljelijät kohtaavat taloudellisia vaikeuksia ja kassavirtaongelmia jäsenvaltioiden eniten kärsivillä alueilla. Tämän vuoksi myös tältä osin tarvitaan välittömiä toimia, jotta tällaiseen hajanaiseen markkinatilanteeseen voidaan puuttua tehokkaasti antamalla jäsenvaltioille mahdollisuus kohdentaa uudelleen osa viinialan kansallisille tukiohjelmille osoitetuista varoista ja tarjota räätälöidympää tukea alan eri toimijoille.

    (8)

    Kun markkinoilta poistetaan sellaiset viinimäärät, joille ei löydetä asianmukaista markkina-aluetta, voidaan helpottaa markkinoiden epätasapainoa ja estää vallitsevien häiriöiden paheneminen tai pitkäaikaisen häiriön syntyminen unionin koko viinialalle. Perustelluissa tapauksissa viinin tislaus olisi otettava viinialan tukiohjelmiin väliaikaiseksi tukikelpoiseksi toimenpiteeksi, jotta voidaan auttaa parantamaan markkinoiden tasapainoa ja viinintuottajien taloudellista tilannetta niillä tuotantoalueilla, joihin vaikutukset kohdistuvat eniten. Kilpailun vääristymisen välttämiseksi tislaamalla saatavan alkoholin käyttö elintarvike- ja juomateollisuudessa olisi kiellettävä, ja se olisi rajoitettava teollisiin tarkoituksiin, mukaan lukien desinfiointi ja lääkkeet, sekä energiakäyttöön. Jotta tämän poikkeuksellisen toimenpiteen toteuttamisesta seuraavat väärinkäytökset tai liialliset korvaukset voitaisiin välttää, jäsenvaltioita on aiheellista pyytää kohdentamaan toimenpide alueille, joilla markkinat ovat epätasapainossa, käyttämään objektiivisia perusteita ja rajoittamaan tarjottava korvaus viimeaikaisiin markkinahintoihin.

    (9)

    Asetuksen (EU) N:o 1308/2013 47 artiklassa tarkoitettua rypäleiden korjaamista raakana käytetään markkinatoimenpiteenä, kun rypäletuotannon odotetaan olevan liian suuri. Jotta toimijat voisivat reagoida vallitseviin markkinaolosuhteisiin ja pienentää sen riskiä, että tilanne toistuu seuraavana markkinointivuonna, tietty joustovara on tarpeen tämän toimenpiteen täytäntöönpanon yhteydessä varainhoitovuonna 2023. Poikkeuksellisena toimenpiteenä on erityisesti tarpeen säätää poikkeuksista asetuksen (EU) N:o 1308/2013 47 artiklan 1 ja 3 kohdasta, jotta voidaan sallia raakojen rypäleterttujen hävittäminen tai poistaminen kokonaan osalta tilaa edellyttäen, että tämä toteutetaan kokonaisilla lohkoilla, ja säätää unionin rahoituksen enimmäisosuuden väliaikaisesta korottamisesta tätä toimenpidettä varten.

    (10)

    Erityisen tislaustoimenpiteen lisääminen tukikelpoisiin toimenpiteisiin ja raakana korjaamiseen sovellettava joustovara muodostavat taloudellisen tuen muodon, joka ei kuitenkaan edellytä unionin lisärahoitusta. Tämä johtuu siitä, että Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2021/2115 (2) liitteessä VII vahvistettuja viinialan kansallisten tukiohjelmien varainhoitovuoden 2023 määrärahojen rajoja sovelletaan edelleen. Jäsenvaltiot voivat siis kohdentaa kyseisiin toimenpiteisiin suurempia määriä ainoastaan mainitussa liitteessä vahvistetun vuosittaisen talousarvion rajoissa. Näin ollen kahdelle edellä mainitulle kriisitoimenpiteelle kohdennetun rahoitusosuuden avulla on tarkoitus tukea tietyssä epävakaassa markkinatilanteessa olevaa alaa ilman, että käyttöön olisi varsinaisesti saatettava enemmän varoja.

    (11)

    Näihin kriisitoimenpiteisiin myönnettävien unionin varojen tehokkuuden lisäämiseksi jäsenvaltioiden olisi voitava täydentää unionin taloudellista tukea kansallisilla maksuilla, jotka kattavat enintään 50 prosenttia tässä asetuksessa säädetyille kahdelle kriisitoimenpiteelle myönnetystä tuesta.

    (12)

    Markkinoiden kielteinen kehitys, kustannusten nousu ja niistä johtuvat viinialan toimijoiden kassavirtaongelmat vaikeuttavat viinialan kansallisten tukiohjelmien toimenpiteiden toteuttamista aikana, jona alan markkinasuuntautuneisuuden parantaminen on yleensä tarpeen. Ohjelmien täytäntöönpanon tehokkuuden varmistamiseksi viinialan vallitsevassa markkinoiden ja talouden tilanteessa on olennaista lisätä väliaikaisesti unionin enimmäisrahoitusosuutta toimenpiteisiin, jotka koskevat menekinedistämistä, viinitilojen rakenneuudistusta ja uusiin lajikkeisiin siirtymistä, rypäleiden korjaamista raakana ja investointeja.

    (13)

    Tuensaajille on myös tärkeää tarjota asianmukainen joustovara niiden toteuttaessa kansallisten tukiohjelmien operaatioita, jotta ne voivat reagoida markkinoiden vallitseviin epävarmuustekijöihin ja mukauttaa operaatioita tarvittaessa. Tällainen joustovara on ylimääräinen markkinatukitoimenpide, jolla estetään nykyisten taloudellisten häiriöiden muuttuminen unionin viinimarkkinoiden vakavammaksi tai pitkäaikaisemmaksi häiriöksi ja varmistetaan, että muut tässä asetuksessa säädetyt poikkeukselliset toimenpiteet, joista jäsenvaltio on päättänyt, voidaan panna tehokkaasti täytäntöön myös tuensaajien tasolla. Sen vuoksi komission delegoidusta asetuksesta (EU) 2016/1149 (3) on tarpeen poiketa poikkeuksellisena lisätoimenpiteenä ja sallia jäsenvaltioiden antaa tuensaajille joustovaraa, jotta ne voivat mukauttaa suunnitellut operaatiot yksinkertaistetussa menettelyssä ja panna ne perustelluissa tapauksissa vain osittain täytäntöön.

    (14)

    Edellyttäen että syyt korotetun unionin rahoitusosuuden soveltamiselle tiettyihin toimenpiteisiin ja joustovaran sallimiselle ohjelmien hallinnoinnissa liittyvät viinialan vallitsevaan taloudelliseen tilanteeseen, ja koska toimenpiteet ovat väliaikaisia, niiden soveltamisala on asianmukaista rajoittaa operaatioihin, joiden täytäntöönpano alkoi varainhoitovuonna 2023. Sitä vastoin näitä toimenpiteitä ei tulisi soveltaa esimerkiksi sellaisiin operaatioihin, jotka on toteutettu aiempina varainhoitovuosina ja ainoastaan maksettu varainhoitovuonna 2023.

    (15)

    Kun otetaan huomioon meneillään oleva markkinahäiriö ja lyhyt aika, joka jäsenvaltioilla on käytettävissään tähän asetukseen sisältyvien toimenpiteiden täytäntöönpanoon kuluvan varainhoitovuoden aikana, erittäin kiireellisissä tapauksissa on ryhdyttävä välittömiin toimiin markkinoiden heikkenemisen estämiseksi. Alueilla, joihin vaikutukset kohdistuvat eniten, ylitarjonta on poistettava markkinoilta mahdollisimman pian ja joka tapauksessa ennen uuden satokauden alkua, vuoden 2023 elokuun loppuun tai syyskuun alkuun mennessä, sillä muutoin markkinatilanne heikkene entisestään ja nykyinen epätasapaino siirtyy uudelle markkinointivuodelle, mikä voisi pitkittää kriisiä koko unionin viinimarkkinoilla. Toisaalta kaikki tähän asetukseen sisältyvät toimenpiteet on pantava täytäntöön ennen nykyisten viinialan kansallisten tukiohjelmien päättymistä. Tukiohjelmia sovelletaan ainoastaan 15 päivään lokakuuta 2023, kuten Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2021/2117 (4) 5 artiklan 7 kohdassa säädetään. Kyseisen säännöksen mukaan asetuksen (EU) N:o 1308/2013 39–54 artiklaa sovelletaan vielä 31 päivän joulukuuta 2022 jälkeen ennen 16 päivää lokakuuta 2023 toteutetuista operaatioista aiheutuneisiin menoihin ja suoritettuihin maksuihin. Sen vuoksi toimien lykkääminen saattaisi vaikeuttaa asianomaisten jäsenvaltioiden toimenpiteiden täytäntöönpanoa tai jopa estää sen varainhoitovuonna 2023, joka on viinialan nykyisten kansallisten tukiohjelmien viimeinen täytäntöönpanovuosi.

    (16)

    Edellä mainitut erittäin kiireelliset tapaukset huomioon ottaen tämä asetus olisi annettava asetuksen (EU) N:o 1308/2013 228 artiklassa säädettyä kiireellistä menettelyä noudattaen.

    (17)

    Koska toimet on tarpeen toteuttaa välittömästi, tämän asetuksen olisi tultava voimaan päivänä, jona se julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä,

    ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN ASETUKSEN:

    1 artikla

    Väliaikaiset poikkeukset asetuksen (EU) N:o 1308/2013 43 artiklasta ja 44 artiklan 3 kohdasta

    1.   Poiketen siitä, mitä asetuksen (EU) N:o 1308/2013 43 artiklassa säädetään, tämän asetuksen 2 artiklassa säädetty toimenpide voidaan rahoittaa viinialan tukiohjelmista.

    2.   Poiketen siitä, mitä asetuksen (EU) N:o 1308/2013 44 artiklan 3 kohdassa säädetään, jäsenvaltiot voivat rahoittaa kansallisilla tuilla enintään 50 prosenttia tämän asetuksen 2 artiklan ja asetuksen (EU) N:o 1308/2013 47 artiklan nojalla myönnetystä tuesta.

    2 artikla

    Viinin väliaikaiset erityiset tislaustoimenpiteet

    1.   Tukea voidaan myöntää viinin tislaukseen tässä artiklassa säädetyin edellytyksin. Tällaisen tuen on oltava toisen alakohdan mukaisesti oikeasuhteista, jäsenvaltion asianmukaisesti perustelemaa ja niille viineille ja tuotantoalueille kohdennettua, joihin tilanne vaikuttaa eniten. Se voidaan panna täytäntöön kansallisella tai alueellisella tasolla joko erikseen puna- tai roseeviineille tai yhdessä molemmille väreille, ja näillä viineillä voi olla suojattu alkuperänimitys tai suojattu maantieteellinen merkintä tai ei kumpaakaan.

    Jäsenvaltioiden, jotka päättävät panna tämän toimenpiteen täytäntöön, on osoitettava tukikelpoisen viinin kunkin tyypin ja värin osalta tapauksen mukaan joko alueellisella tai kansallisella tasolla, että markkinoilla vallitsee yksi tai useampi seuraavista olosuhteista:

    a)

    viimeisimpien tuotantotasolla käytettävissä olevien viinivarastojen huomattava kasvu verrattuna varastojen keskimääräiseen kokoon samana ajankohtana viiden edellisen markkinointivuoden aikana tai verrattuna varastojen keskimääräiseen kokoon samana ajankohtana viiden edellisen markkinointivuoden aikana lukuun ottamatta suurinta ja pienintä arvoa;

    b)

    kuluvan markkinointivuoden keskimääräisen markkinahinnan merkittävä lasku verrattuna kolmen edellisen markkinointivuoden keskimääräiseen hintaan tai verrattuna viiden edellisen markkinointivuoden keskimääräiseen hintaan lukuun ottamatta vuotuisten keskiarvojen suurinta ja pienintä arvoa;

    c)

    markkinoiden kumulatiivisen myynnin merkittävä supistuminen tuotantotasolla kuluvana markkinointivuonna verrattuna kolmen edellisen markkinointivuoden keskiarvoon samalla aikavälillä tai viiden edellisen markkinointivuoden keskiarvoon, lukuun ottamatta saman aikavälin kumulatiivisen myynnin suurinta ja pienintä arvoa ja edellyttäen, että tällainen supistuminen ei johdu tuotannon vähenemisestä.

    2.   Edellä olevassa 1 kohdassa tarkoitetusta tuetusta tislauksesta saatava alkoholi on kilpailun vääristymisen välttämiseksi käytettävä kokonaisuudessaan teollisiin tarkoituksiin, mukaan lukien desinfiointi ja lääkkeet, tai energiakäyttöön.

    3.   Edellä olevassa 1 kohdassa tarkoitetun tuen saajia ovat asetuksen (EU) N:o 1308/2013 liitteessä VII olevassa II osassa tarkoitettuja tuotteita tuottavat tai kaupan pitävät viinialan yritykset, viinintuottajien järjestöt, kahden tai useamman tuottajan yhteenliittymät, toimialakohtaiset organisaatiot ja rypäletuotteiden tislaajat.

    4.   Tukikelpoisia ovat ainoastaan viinin toimittamisesta tislaajille ja toimitetun viinin tislauksesta aiheutuvat kustannukset. Tämän toimenpiteen mukaisesti tislattavan viinin on oltava peräisin unionista, ja sen on oltava unionissa kaupan pitämistä koskevien vaatimusten mukaista sekä myös tuote-eritelmän mukaista, jos kyseessä on suojatulla alkuperänimityksellä tai suojatulla maantieteellisellä merkinnällä varustettu viini.

    5.   Jäsenvaltiot voivat vahvistaa kansallisissa tukiohjelmissaan tuensaajia koskevat ensisijaisuusperusteet. Tällaisten ensisijaisuusperusteiden on perustuttava tukiohjelmassa esitettyihin strategioihin ja tavoitteisiin, ja niiden on oltava objektiivisia ja syrjimättömiä.

    6.   Jäsenvaltioiden on vahvistettava 1 kohdassa tarkoitetun tuen hakumenettelyä koskevat säännöt, joihin sisältyvät säännöt seuraavista:

    a)

    luonnolliset tai oikeushenkilöt, jotka saavat toimittaa hakemuksia;

    b)

    hakemusten toimittaminen ja valinta, mihin on sisällyttävä ainakin hakemusten toimittamista, kunkin ehdotetun toimen soveltuvuuden tutkimista ja valintamenettelyn tulosten ilmoittamista toimijoille koskevat määräajat;

    c)

    tukikelpoisia toimia koskevien säännösten ja 4 kohdassa tarkoitettujen kustannusten sekä ensisijaisuusperusteiden, jos niitä sovelletaan, noudattamisen todentaminen;

    d)

    hakemusten valinta, johon sisältyy ainakin kunkin ensisijaisuusperusteen painotus, jos ensisijaisuusperusteita sovelletaan;

    e)

    ennakkomaksuja ja vakuuksien asettamista koskevat järjestelyt.

    7.   Jäsenvaltioiden on vahvistettava tuensaajille myönnettävän tuen määrä objektiivisin ja syrjimättömin perustein. Tuen määrä vahvistetaan alueellisella tai kansallisella tasolla kullekin 1 kohdassa tarkoitetulle tukikelpoisen viinin tyypille ja värille. Tuen määrä voi olla enintään 80 prosenttia alhaisimmasta kuukausittaisesta keskihinnasta, joka on kirjattu tuotantotasolla tietyllä alueella tai jäsenvaltion alueella markkinointivuonna 2022/2023 tukikelpoisen viinin kunkin tyypin ja värin osalta, johon toimenpidettä sovelletaan. Jos kirjattuja markkinahintoja ei ole saatavilla, asianomaisen jäsenvaltion toimivaltainen viranomainen voi arvioida ne parhaiden saatavilla olevien tietojen perusteella.

    8.   Komission delegoidun asetuksen (EU) 2016/1149 (5) 1 ja 2 artiklaa, 43 artiklaa, 48–54 artiklaa ja 56 artiklaa sekä komission täytäntöönpanoasetuksen (EU) 2016/1150 (6) 1, 2 ja 3 artiklaa, 19–23 artiklaa, 25–31 artiklaa, 32 artiklan 1 kohdan toista alakohtaa ja 33–40 artiklaa sovelletaan viinin erityisen tislauksen tukeen soveltuvin osin.

    9.   Jäsenvaltioiden on ilmoitettava komissiolle viimeistään 31 päivänä elokuuta 2023 tukikelpoisten viinien tyypit ja väri sekä alueet, joilla toimenpidettä on tarkoitus soveltaa, edellä olevan 1 kohdan mukaiset perustelut, edellä olevan 7 kohdan mukaisesti sovellettavat korvausten määrät ja niiden perustelut sekä odotettavissa olevat tislattavat määrät.

    3 artikla

    Väliaikainen poikkeus asetuksen (EU) N:o 1308/2013 rypäleiden raakana korjaamista koskevasta 47 artiklan 1 kohdasta

    Poiketen siitä, mitä asetuksen (EU) N:o 1308/2013 47 artiklan 1 kohdassa säädetään, vuonna 2023 ’rypäleiden raakana korjaamisella’ tarkoitetaan raakojen rypäleterttujen hävittämistä tai poistamista kokonaan koko tilan alueelta tai osalta tilaa edellyttäen, että rypäleet korjataan raakana viljelylohkojen koko alalta.

    4 artikla

    Väliaikaiset poikkeukset asetuksen (EU) N:o 1308/2013 rahoitusosuuksia koskevista 45 artiklan 3 kohdasta, 46 artiklan 6 kohdasta, 47 artiklan 3 kohdasta ja 50 artiklan 4 kohdasta

    1.   Poiketen siitä, mitä asetuksen (EU) N:o 1308/2013 45 artiklan 3 kohdassa säädetään, varainhoitovuonna 2023 unionin rahoitusosuus tiedotus- ja menekinedistämistoimista saa olla enintään 60 prosenttia tukikelpoisista menoista.

    2.   Poiketen siitä, mitä asetuksen (EU) N:o 1308/2013 46 artiklan 6 kohdassa säädetään, varainhoitovuonna 2023 unionin rahoitusosuus rakenneuudistuksen ja uusiin lajikkeisiin siirtymisen tosiasiallisista kustannuksista saa olla enintään 60 prosenttia. Vähemmän kehittyneillä alueilla unionin rahoitusosuus rakenneuudistuksen ja uusiin lajikkeisiin siirtymisen kustannuksista saa olla enintään 80 prosenttia.

    3.   Poiketen siitä, mitä asetuksen (EU) N:o 1308/2013 47 artiklan 3 kohdan toisessa virkkeessä säädetään, varainhoitovuonna 2023 rypäleiden raakana korjaamiseen myönnettävä tuki saa olla enintään 60 prosenttia rypäleterttujen hävittämisestä tai poistamisesta aiheutuvien suorien kustannusten ja tulonmenetysten summasta.

    4.   Poiketen siitä, mitä asetuksen (EU) N:o 1308/2013 50 artiklan 4 kohdassa säädetään, varainhoitovuonna 2023 unionin rahoitusosuuteen tukikelpoisista investointikustannuksista sovelletaan seuraavia tuen enimmäismääriä:

    a)

    60 prosenttia vähemmän kehittyneillä alueilla;

    b)

    50 prosenttia muilla kuin vähemmän kehittyneillä alueilla;

    c)

    80 prosenttia Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 349 artiklassa tarkoitetuilla syrjäisimmillä alueilla;

    d)

    75 prosenttia Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 229/2013 (7) 1 artiklan 2 kohdassa määritellyillä Egeanmeren pienillä saarilla.

    5 artikla

    Väliaikaiset poikkeukset delegoidusta asetuksesta (EU) 2016/1149

    1.   Poiketen siitä, mitä delegoidun asetuksen (EU) 2016/1149 22 artiklassa säädetään, raakana korjaamista voidaan varainhoitovuonna 2023 soveltaa samalla lohkolla kahtena tai useampana peräkkäisenä vuonna.

    2.   Poiketen siitä, mitä delegoidun asetuksen (EU) 2016/1149 53 artiklan 1 kohdassa säädetään, varainhoitovuoden 2023 aikana

    a)

    jäsenvaltiot voivat sallia tuensaajien tekevän alun perin hyväksyttyyn operaatioon muutoksia, jotka toteutetaan 15 päivään lokakuuta 2023 mennessä ilman toimivaltaisten viranomaisten ennakkohyväksyntää edellyttäen, että muutokset eivät vaikuta minkään operaation osan tukikelpoisuuteen ja kokonaisoperaation tavoitteisiin ja että operaatiolle myönnetyn tuen kokonaismäärä ei ylity. Tuensaajien on ilmoitettava tällaisista muutoksista toimivaltaiselle viranomaiselle jäsenvaltioiden asettamissa määräajoissa;

    b)

    jäsenvaltiot voivat asianmukaisesti perustelluissa tapauksissa sallia, että tuensaajat toimittavat muutoksia, jotka toteutetaan 15 päivään lokakuuta 2023 mennessä ja jotka muuttavat asetuksen (EU) N:o 1308/2013 45, 46, 50 ja 51 artiklassa tarkoitettujen toimenpiteiden nojalla jo hyväksytyn kokonaisoperaation tavoitetta, edellyttäen, että kaikki käynnissä olevat yksittäiset toimet, jotka ovat osa kokonaisoperaatiota, on saatettu päätökseen. Tuensaajien on ilmoitettava tällaisista muutoksista toimivaltaiselle viranomaiselle jäsenvaltioiden asettamassa määräajassa, ja niille tarvitaan toimivaltaisen viranomaisen ennakkohyväksyntä.

    3.   Poiketen siitä, mitä delegoidun asetuksen (EU) 2016/1149 54 artiklan 1 kohdassa säädetään, jos toimivaltaiselle viranomaiselle on ilmoitettu jo hyväksytyn operaation muutoksesta ja toimivaltainen viranomainen on hyväksynyt muutoksen tämän artiklan 2 kohdan b alakohdan mukaisesti, kyseisessä operaatiossa jo toteutettuihin yksittäisiin toimiin maksetaan tukea, jos kyseiset toimet on toteutettu kokonaisuudessaan ja niille on tehty hallinnolliset ja tarvittaessa paikalla tehtävät tarkastukset komission täytäntöönpanoasetuksen (EU) 2016/1150 (8) IV luvun 1 jakson mukaisesti.

    4.   Poiketen siitä, mitä delegoidun asetuksen (EU) 2016/1149 54 artiklan 4 kohdan kolmannessa, neljännessä, viidennessä ja kuudennessa alakohdassa säädetään, varainhoitovuonna 2023 jäsenvaltioiden on laskettava maksettavaksi tuleva tuki toteutuksen jälkeen paikalla tehdyssä tarkastuksessa määritellyn alan perusteella, kun maksupyyntö jätetään viimeistään 15 päivänä lokakuuta 2023, vaikka asetuksen (EU) N:o 1308/2013 46 artiklan mukaisesti tuettuja operaatioita ei ole toteutettu koko sillä pinta-alalla, jolle tukea on haettu.

    6 artikla

    Väliaikaisten poikkeuksellisten markkinatoimenpiteiden soveltaminen

    Edellä olevia 1, 2 ja 3 artiklaa sovelletaan operaatioihin, jotka jäsenvaltion toimivaltainen viranomainen on valinnut tämän asetuksen voimaantulon jälkeen ja jotka toteutetaan viimeistään 15 päivänä lokakuuta 2023.

    Edellä olevia 4 ja 5 artiklaa sovelletaan operaatioihin, joiden toteuttaminen alkoi varainhoitovuonna 2023.

    7 artikla

    Voimaantulo

    Tämä asetus tulee voimaan sitä päivää seuraavana päivänä, jona se julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

    Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

    Tehty Brysselissä 22 päivänä kesäkuuta 2023.

    Komission puolesta

    Puheenjohtaja

    Ursula VON DER LEYEN


    (1)  EUVL L 347, 20.12.2013, s. 671.

    (2)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2021/2115, annettu 2 päivänä joulukuuta 2021, jäsenvaltioiden yhteisen maatalouspolitiikan nojalla laadittavien, Euroopan maatalouden tukirahastosta (maataloustukirahasto) ja Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta (maaseuturahasto) rahoitettavien strategiasuunnitelmien (YMP:n strategiasuunnitelmat) tukea koskevista säännöistä sekä asetusten (EU) N:o 1305/2013 ja (EU) N:o 1307/2013 kumoamisesta (EUVL L 435, 6.12.2021, s. 1).

    (3)  Komission delegoitu asetus (EU) 2016/1149, annettu 15 päivänä huhtikuuta 2016, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1308/2013 täydentämisestä viinialan kansallisten tukiohjelmien osalta ja komission asetuksen (EY) N:o 555/2008 muuttamisesta (EUVL L 190, 15.7.2016, s. 1).

    (4)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2021/2117, annettu 2 päivänä joulukuuta 2021, maataloustuotteiden yhteisestä markkinajärjestelystä annetun asetuksen (EU) N:o 1308/2013, maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden laatujärjestelmistä annetun asetuksen (EU) N:o 1151/2012, maustettujen viinituotteiden määritelmästä, kuvauksesta, esittelystä, merkinnöistä ja maantieteellisten merkintöjen suojasta annetun asetuksen (EU) N:o 251/2014 sekä unionin syrjäisimpien alueiden hyväksi toteutettavista maatalousalan erityistoimenpiteistä annetun asetuksen (EU) N:o 228/2013 muuttamisesta (EUVL L 435, 6.12.2021, s. 262).

    (5)  Komission delegoitu asetus (EU) 2016/1149, annettu 15 päivänä huhtikuuta 2016, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1308/2013 täydentämisestä viinialan kansallisten tukiohjelmien osalta ja komission asetuksen (EY) N:o 555/2008 muuttamisesta (EUVL L 190, 15.7.2016, s. 1).

    (6)  Komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2016/1150, annettu 15 päivänä huhtikuuta 2016, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1308/2013 soveltamista koskevien sääntöjen vahvistamisesta viinialan kansallisten tukiohjelmien osalta (EUVL L 190, 15.7.2016, s. 23).

    (7)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 229/2013, annettu 13 päivänä maaliskuuta 2013, Egeanmeren pienten saarten hyväksi toteutettavista maatalousalan erityistoimenpiteistä ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1405/2006 kumoamisesta (EUVL L 78, 20.3.2013, s. 41).

    (8)  Komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2016/1150, annettu 15 päivänä huhtikuuta 2016, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1308/2013 soveltamista koskevien sääntöjen vahvistamisesta viinialan kansallisten tukiohjelmien osalta (EUVL L 190, 15.7.2016, s. 23).


    Top