Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32023R0334

Komission asetus (EU) 2023/334, annettu 2 päivänä helmikuuta 2023, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 396/2005 liitteiden II ja V muuttamisesta siltä osin kuin on kyse klotianidiinin ja tiametoksaamin jäämien enimmäismääristä tietyissä tuotteissa tai niiden pinnalla (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

C/2023/214

EUVL L 47, 15.2.2023, p. 29–45 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2023/334/oj

15.2.2023   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 47/29


KOMISSION ASETUS (EU) 2023/334,

annettu 2 päivänä helmikuuta 2023,

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 396/2005 liitteiden II ja V muuttamisesta siltä osin kuin on kyse klotianidiinin ja tiametoksaamin jäämien enimmäismääristä tietyissä tuotteissa tai niiden pinnalla

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

EUROOPAN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

ottaa huomioon torjunta-ainejäämien enimmäismääristä kasvi- ja eläinperäisissä elintarvikkeissa ja rehuissa tai niiden pinnalla sekä neuvoston direktiivin 91/414/ETY muuttamisesta 23 päivänä helmikuuta 2005 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 396/2005 (1) ja erityisesti sen 14 artiklan 1 kohdan a alakohdan, 18 artiklan 1 kohdan b alakohdan ja 49 artiklan 2 kohdan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Klotianidiinin ja tiametoksaamin jäämien enimmäismäärät vahvistettiin asetuksen (EY) N:o 396/2005 liitteessä II. Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen, jäljempänä ’elintarviketurvallisuusviranomainen’, tarkasteli kyseisiä jäämien enimmäismääriä asetuksen (EY) N:o 396/2005 (2) 12 artiklan mukaisesti ja suositteli jäämien enimmäismääriä, joiden todettiin olevan kuluttajien kannalta turvallisia. Nämä jäämien enimmäismäärät sisällytettiin komission asetuksella (EU) 2016/156 (3) asetuksen (EY) N:o 396/2005 liitteeseen II. Jotkin näistä jäämien enimmäismääristä perustuivat Codex-enimmäismääriin (CXL-arvoihin), ja ne oli jo sisällytetty asetuksen (EY) N:o 396/2005 liitteeseen II aiempien muutosten (4) yhteydessä.

(2)

Codex Alimentarius -komissio hyväksyi 11 päivänä heinäkuuta 2015 (5) klotianidiinia ja tiametoksaamia koskevat uudet CXL-arvot. Koska elintarviketurvallisuusviranomainen totesi niiden olevan unionin kuluttajien kannalta turvallisia (6), ne sisällytettiin komission asetuksella (EU) 2017/671 (7) asetukseen (EY) N:o 396/2005.

(3)

Klotianidiini sisällytettiin neuvoston direktiivin 91/414/ETY (8) liitteeseen I 1 päivänä elokuuta 2006 ja tiametoksaami 1 päivänä helmikuuta 2007 eli ennen Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1107/2009 (9) voimaantuloa. Elintarviketurvallisuusviranomaisen asetuksen (EY) N:o 1107/2009 mukaisesti tekemissä tuoreimmissa riskinarvioinneissa (10) (11)„ jotka koskevat mehiläisten altistumista näille aineille, todettiin, että klotianidiinin ja tiametoksaamin sisäisten ominaisuuksien vuoksi niiden ulkokäytöstä johtuva altistuminen aiheuttaa mehiläisille kohtuuttomia riskejä tai tällaisia riskejä ei voitu sulkea pois saatavilla olevien tietojen perusteella. Sen vuoksi komission täytäntöönpanoasetuksissa (EU) 2018/784 (12) ja 2018/785 (13) rajoitettiin klotianidiinin ja tiametoksaamin hyväksyntä ainoastaan käyttöön pysyvissä kasvihuoneissa ja edellytettiin, että viljelystä saatava sato pysyy koko elinkaarensa ajan pysyvässä kasvihuoneessa.

(4)

Näiden rajoitusten hyväksymisen jälkeen kaikki tehoaineiden klotianidiini ja tiametoksaami hyväksynnän uusimista koskevat hakemukset peruutettiin. Näin ollen klotianidiinin hyväksynnän voimassaolo päättyi 31 päivänä tammikuuta 2019, ja tiametoksaamin hyväksynnän voimassaolo päättyi 30 päivänä huhtikuuta 2019.

(5)

Kun otetaan huomioon elintarviketurvallisuusviranomaisen mehiläisiä koskeva riskinarviointi ja kaikki saatavilla olevat keskeiset tiedot, tällä hetkellä ei ole näyttöä siitä, että klotianidiinin ja tiametoksaamin minkäänlaista ulkokäyttöä voitaisiin pitää mehiläisten kannalta turvallisena. Kyseisten aineiden tuottajat voivat kuitenkin milloin tahansa toimittaa asetuksen (EY) N:o 1107/2009 7 artiklan mukaisesti lisätietoja, joilla osoitetaan klotianidiinin ja tiametoksaamin ulkokäytön turvallisuus mehiläisten kannalta. Jos tällaisia tietoja toimitetaan, ne tarkastellaan mainitussa asetuksessa säädetyssä määräajassa. Tähän mennessä tällaisia tietoja ei ole toimitettu.

(6)

Klotianidiinin ja tiametoksaamin mehiläisiin kohdistuvat haitalliset vaikutukset liittyvät suoraan näiden aineiden sisäisiin ominaisuuksiin. Sen vuoksi riskit, joita mehiläisille aiheutuu näiden aineiden ulkokäytöstä, eivät todennäköisesti rajoitu pelkästään unioniin.

(7)

On olemassa merkittävää näyttöä siitä, että neonikotinoideihin kuuluvat tehoaineet, kuten klotianidiini ja tiametoksaami, ovat tärkeä syy mehiläisten ja muiden pölyttäjien määrän vähenemiseen kaikkialla maailmassa. Biologista monimuotoisuutta ja ekosysteemipalveluja käsittelevä hallitustenvälinen tiede- ja politiikkafoorumi totesi pölyttäjiä, pölytystä ja elintarviketuotantoa koskevassa vuoden 2016 arviointiraportissaan (14), että neonikotinoideilla (kuten klotianidiini ja tiametoksaami) on haitallisia vaikutuksia mehiläisiin ja muihin pölyttäjiin. Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton (IUCN) systeemisiä torjunta-aineita käsittelevä työryhmä on tarkastellut neonikotinoidien vaikutusta luonnonvaraiseen eläimistöön ja kasvistoon vuodesta 2012. Systeemisten torjunta-aineiden biologiseen monimuotoisuuteen ja ekosysteemeihin kohdistuvaa vaikutusta koskevassa maailmanlaajuisessa yhdennetyssä arvioinnissa (WIA) on tarkasteltu 1 121 tieteellistä tutkimusta, ja tulokset osoittavat, että pölyttäjäkannat ovat erittäin alttiita nykyisille neonikotinoidien aiheuttamille saastumistasoille ja ne todennäköisesti aiheuttavat pölyttäjäkannoille laajamittaisia ja kauaskantoisia kielteisiä biologisia ja ekologisia vaikutuksia (15). Hiljattain tehdyssä tämänhetkisen tieteellisen tiedon tarkastelussa vahvistettiin kyseinen päätelmä, jonka mukaan neonikotinoidien käyttö on yksi syy pölyttäjäkannan pienenemiseen eri puolilla maailmaa (16).

(8)

Sen jälkeen kun klotianidiinin ja tiametoksaamin ulkokäyttö unionissa kiellettiin, useat unionin ulkopuoliset maat ovat myös rajoittaneet klotianidiinin ja tiametoksaamin käyttöä suojellakseen pölyttäjiä, kuten mehiläisiä (17) (18) (19). Joissakin maissa tarkastellaan parhaillaan uudelleen näille tehoaineille annettua hyväksyntää (20) (21) (22).

(9)

Asetuksessa (EY) N:o 396/2005 vahvistetaan asetuksessa (EY) N:o 178/2002 (23) esitettyjen yleisten periaatteiden mukaisesti säännökset, jotka koskevat torjunta-ainejäämien enimmäismääriä kasvi- ja eläinperäisissä elintarvikkeissa ja rehuissa tai niiden pinnalla. Viimeksi mainitun asetuksen 5 artiklan 1 kohdan mukaisesti elintarvikelainsäädännöllä on pyrittävä yhteen tai useampaan ihmisten elämän ja terveyden suojelun korkeaan tasoon liittyvään yleiseen tavoitteeseen ja kuluttajien etujen suojeluun, mukaan lukien elintarvikekaupan rehelliset menettelytavat, ottaen huomioon tarpeen mukaan eläinten terveyden ja hyvinvoinnin suojelun, kasvien terveyden ja ympäristönsuojelun.

(10)

Maailmanlaajuisesti ollaan yhä huolestuneempia pölyttäjäkadon aiheuttamasta vakavasta uhkasta maapallon biologiselle monimuotoisuudelle, ympäristölle ja kestävälle kehitykselle sekä maatalouden tuottavuuden ja elintarviketurvan säilyttämiselle. Biologista monimuotoisuutta koskevan yleissopimuksen pölyttäjien suojelua ja kestävää käyttöä koskevan aloitteen (24) mukaan pölytys on yksi tärkeimmistä mekanismeista, jolla ylläpidetään ja edistetään biologista monimuotoisuutta ja ylipäätään elämää maapallolla. Monet ekosysteemit, myös maatalouden ekosysteemit, ja kaksi kolmasosaa tärkeimmistä ravintona käytettävistä viljelykasveista ovat riippuvaisia pölyttäjistä laadun tai sadon osalta. Yhdistyneiden kansakuntien elintarvike- ja maatalousjärjestö (FAO) kehottaa puuttumaan pölyttäjäkadon syihin, jotta voidaan varmistaa kestävä maailmanlaajuinen elintarviketuotanto (25). Pölytyksestä erittäin riippuvaiset elintarvikkeet, kuten hedelmät, vihannekset, pähkinät ja siemenet, ovat tärkeimpiä hivenaineiden lähteitä ravinnossa, ja hivenaineilla voidaan ehkäistä joidenkin ei-tarttuvien tautien riskiä ihmisissä (26) (27). Pölyttäjät ovat siis tärkeitä monipuolisen ravitsemuksen kannalta, ja ne torjuvat biologiseen monimuotoisuuteen maailmanlaajuisesti kohdistuvaa uhkaa.

(11)

Koska pölyttäjäkato on kansainvälisen tason ongelma, unionin on toteutettava toimenpiteitä pölyttäjäkantojen, myös mehiläisten, suojelemiseksi tehoaineiden, kuten neonikotinoidien klotianidiini ja tiametoksaami, aiheuttamilta riskeiltä. Pölyttäjäkannan suojeleminen unionissa ei yksinään riitä pysäyttämään pölyttäjäkantojen maailmanlaajuista pienenemistä ja sen vaikutuksia biologiseen monimuotoisuuteen, maataloustuotantoon ja elintarviketurvaan myös unionissa.

(12)

Asetuksen (EY) N:o 396/2005 3 artiklan 2 kohdan d alakohdan mukaisesti klotianidiinin ja tiametoksaamin jäämien enimmäismäärät perustuivat kyseisen asetuksen 3 artiklan 2 kohdan a alakohdassa määriteltyihin hyviin maatalouskäytäntöihin; näissä käytännöissä painotettiin kasvintuhoojien torjunnan tehokkuuteen sekä ympäristön ja kansanterveyden suojeluun liittyviä näkökohtia, kun kyseisiä aineita sisältävien kasvinsuojeluaineiden käyttö sallittiin. Näiden hyvien maatalouskäytäntöjen mukaisia jäämien enimmäismääriä on tarkasteltu sittemmin, ja ne on todettu unionin kuluttajien kannalta turvallisiksi. Nyt on aiheellista täydentää tähänastisia sääntelytoimia ottamalla paremmin huomioon ympäristönäkökohdat ja erityisesti se, taataanko jäämien enimmäismäärien vahvistamisen perustana aiemmin käytetyillä hyvillä maatalouskäytännöillä riittävä ympäristönsuojelu nykyisen tietämyksen perusteella. Hyviä maatalouskäytäntöjä, joihin liittyy klotianidiinin ja tiametoksaamin ulkokäyttöä, ei voida nykyisen tieteellisen ja teknisen tietämyksen valossa hyväksyä niiden mehiläisiin kohdistuvien vaikutusten vuoksi. Koska pölyttäjäkato on maailmanlaajuinen ongelma, on tarpeen varmistaa, että myöskään unioniin tuotavat hyödykkeet eivät sisällä jäämiä, jotka ovat seurausta klotianidiinin ja/tai tiametoksaamin ulkokäyttöön perustuvista hyvistä maatalouskäytännöistä; näin voidaan välttää se, että unionin elintarviketuotannossa mehiläisiin kohdistuvat haitalliset vaikutukset siirtyvät elintarvikkeiden tuotantoon muualla maailmassa, josta nämä elintarvikkeet tuodaan unioniin (28). Näin voidaan varmistaa, että missään unionissa tuotetuissa tai kulutetuissa tuotteissa ei esiinny klotianidiinia tai tiametoksaamia ja että tuotantoon ei liity pölyttäjäkuolleisuutta. Tämän vuoksi CXL-arvoja, jotka perustuvat sellaisiin hyviin maatalouskäytäntöihin, joilla ei saavuteta asianmukaista suojelun tasoa unionissa, ei pitäisi enää vahvistaa jäämien enimmäismäärinä asetuksen (EY) N:o 396/2005 nojalla.

(13)

Lisäksi kaikki klotianidiinia ja/tai tiametoksaamia sisältävien kasvinsuojeluaineiden luvat unionissa on peruutettu. Sen vuoksi on aiheellista poistaa asetuksen (EY) N:o 396/2005 liitteessä II vahvistetut vastaavat jäämien enimmäismäärät kyseisen asetuksen 17 artiklan sekä 14 artiklan 1 kohdan a alakohdan mukaisesti.

(14)

Kun otetaan huomioon kaikki tarkasteltavana olevan asian kannalta merkitykselliset tekijät asetuksen 14 artiklan 2 kohdan mukaisesti, luettuna yhdessä Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 11 artiklan kanssa, jossa edellytetään, että ”ympäristönsuojelua koskevat vaatimukset on sisällytettävä unionin politiikan ja toiminnan määrittelyyn ja täytäntöönpanoon erityisesti kestävän kehityksen edistämiseksi”, kaikki asetuksessa (EY) N:o 396/2005 vahvistetut klotianidiinin ja/tai tiametoksaamin nykyiset jäämien enimmäismäärät olisi alennettava määritysrajan tasolle.

(15)

Komissio kuuli Euroopan unionin vertailulaboratorioita kunkin tuotteen analyyttisesti saavutettavissa olevista määritysrajoista. Nämä määritysrajat olisi lueteltava liitteessä V asetuksen (EY) N:o 396/2005 18 artiklan 1 kohdan b alakohdan mukaisesti.

(16)

Unionin kauppakumppaneita on kuultu Maailman kauppajärjestön kautta uusista jäämien enimmäismääristä, ja niiden kannanotot on otettu huomioon.

(17)

Sen vuoksi asetusta (EY) N:o 396/2005 olisi muutettava.

(18)

Tuotteiden tavanomaisen kaupan pitämisen, jalostuksen ja kulutuksen mahdollistamiseksi tässä asetuksessa olisi säädettävä sellaisia tuotteita koskevasta siirtymäjärjestelystä, jotka on tuotettu unionissa tai tuotu unioniin ennen jäämien enimmäismäärien muuttamista ja joita koskevat tiedot osoittavat, että voimassa olevien jäämien enimmäismäärien mukaisten tuotteiden osalta kuluttajansuoja säilyy korkeatasoisena.

(19)

Olisi sallittava kohtuullinen ajanjakso ennen kuin muutettuja jäämien enimmäismääriä aletaan soveltaa, jotta kolmansien maiden toimijat erityisesti vähiten kehittyneissä ja kehittyvissä maissa sekä elintarvikealan toimijat voivat valmistautua jäämien enimmäismäärien muuttamisesta johtuviin uusiin vaatimuksiin. Voidaan kohtuudella olettaa, että tällainen maatalouskäytäntöjen mukauttaminen onnistuu aikaisintaan kahden kasvukauden jälkeen.

(20)

Kansainvälisen kaupan tarpeiden täyttämiseksi klotianidiinin tai tiametoksaamin tuonnissa sallittuja enimmäismääriä koskevia hakemuksia voidaan toimittaa asetuksen (EY) N:o 396/2005 7 artiklan mukaisesti, ja niissä olisi annettava asiaankuuluvat tiedot sen osoittamiseksi, että tehoaineiden tiettyihin käyttötarkoituksiin sovellettavat hyvät maatalouskäytännöt ovat pölyttäjien kannalta turvallisia. Jos tällaisia tietoja toimitetaan, ne arvioidaan tapauskohtaisesti mainitussa asetuksessa säädetyssä määräajassa. Arvioidessaan tuonnissa sovellettavaa enimmäismäärää koskevia pyyntöjä komissio voi vahvistaa tuonnissa sovellettavan enimmäismäärän, jos hakija esittää tieteellistä näyttöä siitä, että näiden neonikotinoidien käyttö ei vaikuta haitallisesti pölyttäjiin, ja kaikki vaatimukset täyttyvät.

(21)

Tässä asetuksessa säädetyt toimenpiteet ovat pysyvän kasvi-, eläin-, elintarvike- ja rehukomitean lausunnon mukaiset,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN ASETUKSEN:

1 artikla

Muutetaan asetuksen (EY) N:o 396/2005 liitteet II ja V tämän asetuksen liitteen mukaisesti.

2 artikla

Asetusta (EY) N:o 396/2005, sellaisena kuin se oli ennen muuttamista tällä asetuksella, sovelletaan edelleen tuotteisiin, jotka on tuotettu unionissa tai tuotu unioniin ennen 7 päivänä maaliskuuta 2026.

3 artikla

Tämä asetus tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Sitä sovelletaan 7 päivänä maaliskuuta 2026.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty Brysselissä 2 päivänä helmikuuta 2023.

Komission puolesta

Puheenjohtaja

Ursula VON DER LEYEN


(1)   EUVL L 70, 16.3.2005, s. 1.

(2)  EFSA (Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen), 2014. Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels (MRLs) for clothianidin and thiamethoxam according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005. EFSA Journal 2014;12(12):3918, s. 120, doi:10.2903/j.efsa.2014.3918.

(3)  Komission asetus (EU) 2016/156, annettu 18 päivänä tammikuuta 2016, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 396/2005 liitteiden II ja III muuttamisesta siltä osin kuin on kyse boskalidin, klotianidiinin, tiametoksaamin, folpetin ja tolklofossi-metyylin jäämien enimmäismääristä tietyissä tuotteissa tai niiden pinnalla (EUVL L 31, 6.2.2016, s. 1).

(4)  Komission asetus (EU) N:o 441/2012, annettu 24 päivänä toukokuuta 2012, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 396/2005 liitteiden II ja III muuttamisesta siltä osin kuin on kyse bifenatsaatin, bifentriinin, boskalidin, kadusafossin, kloroantraniiliprolin, klorotaloniilin, klotianidiinin, syprokonatsolin, deltametriinin, dikamban, difenokonatsolin, dinokappin, etoksatsolin, fenpyroksimaatin, flubendiamidin, fludioksoniilin, glyfosaatin, metalaksyyli-M:n, meptyylidinokappin, novaluronin, tiametoksaamin ja triatsofossin jäämien enimmäismääristä tietyissä tuotteissa tai niiden pinnalla (EUVL L 135, 25.5.2012, s. 4).

(5)  Elintarvikestandardeja koskeva FAO:n ja WHO:n yhteisohjelma, Codex Alimentarius -komissio. Lisäykset III ja IV. 38. kokous. Geneve, Sveitsi, 6.–11. heinäkuuta 2015.

(6)  Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen; Scientific support for preparing a EU position for the 47th Session of the Codex Committee on Pesticide Residues (CCPR). EFSA Journal 2015;13(7):4208 s. 178, doi: 10.2903/j.efsa.2015.4208.

(7)  Komission asetus (EU) 2017/671, annettu 7 päivänä huhtikuuta 2017, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 396/2005 liitteen II muuttamisesta siltä osin kuin on kyse klotianidiinin ja tiametoksaamin jäämien enimmäismääristä tietyissä tuotteissa tai niiden pinnalla (EUVL L 97, 8.4.2017, s. 9).

(8)  Neuvoston direktiivi 91/414/ETY, annettu 15 päivänä heinäkuuta 1991, kasvinsuojeluaineiden markkinoille saattamisesta (EYVL L 230, 19.8.1991, s. 1).

(9)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1107/2009, annettu 21 päivänä lokakuuta 2009 , kasvinsuojeluaineiden markkinoille saattamisesta sekä neuvoston direktiivien 79/117/ETY ja 91/414/ETY kumoamisesta (EUVL L 309, 24.11.2009, s. 1).

(10)  Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen; Peer review of the pesticide risk assessment for bees for the active substance clothianidin considering the uses as seed treatments and granules. EFSA Journal 2018;16(2):5177.

(11)  Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen; Peer review of the pesticide risk assessment for bees for the active substance thiamethoxam considering the uses as seed treatments and granules. EFSA Journal 2018;16(2):5179.

(12)  Komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2018/784, annettu 29 päivänä toukokuuta 2018, täytäntöönpanoasetuksen (EU) N:o 540/2011 muuttamisesta tehoaineen klotianidiini hyväksymisedellytysten osalta (EUVL L 132, 30.5.2018, s. 35).

(13)  Komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2018/785, annettu 29 päivänä toukokuuta 2018, täytäntöönpanoasetuksen (EU) N:o 540/2011 muuttamisesta tehoaineen tiametoksaami hyväksymisedellytysten osalta (EUVL L 132, 30.5.2018, s. 40).

(14)  IPBES (2016). The assessment report of the Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services on pollinators, pollination and food production. S.G. Potts, V. L. Imperatriz-Fonseca ja H. T. Ngo (toim.). Biologista monimuotoisuutta ja ekosysteemipalveluja käsittelevän hallitustenvälisen tiede- ja politiikkafoorumin (IPBES) sihteeristö, Bonn, Saksa. 552 s. https://doi.org/10.5281/zenodo.3402856.

(15)  IUCN SSC CEM systeemisiä torjunta-aineita käsittelevä työryhmä. Worldwide Integrated Assessment. Peer reviewed scientific journal articles compiled in Environmental Science and Pollution Research” volume 22, issue 1, tammikuu 2015.

(16)  Neonic Insecticides and Invertebrate Species Endangerment, Pierre Mineau. Module in Earth Systems and Environmental Sciences. 2021.

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780128211397001264.

(17)  Health Canada’s Pest Management Regulatory Agency. Re-evaluation Decision RVD2019-05, Clothianidin and Its Associated End-use Products: Pollinator Re-evaluation. Pest Management Regulatory Agency 11 April 2019 ISSN: 1925–0886.

(18)  Health Canada’s Pest Management Regulatory Agency. Re-evaluation Decision RVD2019-04, Thiamethoxam and Its Associated End-use Products: Pollinator Re-evaluation. Pest Management Regulatory Agency 11 April 2019 ISSN: 1925–0886.

(19)  Ministerio de Ganadería, Agricultura y Pesca de Paraguay. Resolución N° 503/019 DGSA Modificación de etiquetas para los Productos Fitosanitarios a base de los ingredientes activos Clotianidina, Imidacloprid, Tiametoxan y Clorpirifos. Joulukuu 2019.

(20)  Australian Pesticides and Veterinary Medicines Authority. Reconsideration of Neonicotinoid Approvals and Registrations. Commonwealth of Australia Gazette No. APVMA 23, marraskuu 2019. https://apvma.gov.au/sites/default/files/apvma_gazette_23_19_november_2019.pdf.

(21)  New Zealand Environmental Protection Authority. Application to decide whether there are grounds for reassessment of the neonicotinoids clothianidin, thiamethoxam, imidacloprid, thiacloprid, and acetamiprid (APP203949). Joulukuu 2019. https://www.epa.govt.nz/assets/FileAPI/hsno-ar/APP203949/APP203949_Final_Neonicotinoids_Decision_16-12-2019.pdf.

(22)  United States Environmental Protection Agency. Proposed Interim Registration Review Decision Case Numbers 7620 and 7614. Docket Numbers EPA-HQ-OPP-2011-0865 and EPA-HQ-OPP-2011-0581. Tammikuu 2020.

(23)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 178/2002, annettu 28 päivänä tammikuuta 2002, elintarvikelainsäädäntöä koskevista yleisistä periaatteista ja vaatimuksista, Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen perustamisesta sekä elintarvikkeiden turvallisuuteen liittyvistä menettelyistä (EUVL L 31, 1.2.2002, s. 1).

(24)  https://www.cbd.int/doc/decisions/cop-14/cop-14-dec-06-en.pdf.

(25)  FAO. 2019. The State of the World’s Biodiversity for Food and Agriculture, J. Bélanger & D. Pilling (toim.). FAO Commission on Genetic Resources for Food and Agriculture Assessments. Rooma. 572 s. https://www.fao.org/3/CA3129EN/CA3129EN.pdf.

(26)  Effects of decreases of animal pollinators on human nutrition and global health: a modelling analysis. MR Smith, GM Singh, D Mozaffarian, SS Myers. The Lancet 386, Issue 10007; 2015. doi: 10.1016/S0140-6736(15)61085–6.

(27)  Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle EU:n syöväntorjuntasuunnitelmasta COM/2021/44. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/fi/TXT/?uri=COM%3A2021%3A44%3AFIN.

(28)  Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle Pellolta pöytään -strategia oikeudenmukaista, terveyttä edistävää ja ympäristöä säästävää elintarvikejärjestelmää varten, COM(2020) 381. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX%3A52020DC0381.


LIITE

Muutetaan asetuksen (EY) N:o 396/2005 liitteet II ja V seuraavasti:

1)

Liitteessä II poistetaan klotianidiinia ja tiametoksaamia koskevat sarakkeet.

2)

Liitteessä V lisätään klotianidiinia ja tiametoksaamia koskevat sarakkeet:

"Torjunta-ainejäämät ja jäämien enimmäismäärät (mg/kg)

Koodi

Ryhmät ja esimerkkejä yksittäisistä tuotteista, joihin jäämien enimmäismääriä sovelletaan  (1)

Klotianidiini

Tiametoksaami

(1)

(2)

(3)

(4)

0100000

TUOREET TAI JÄÄDYTETYT HEDELMÄT; PÄHKINÄT

0,01  (*)

0,01  (*)

0110000

Sitrushedelmät

 

 

0110010

Greipit

 

 

0110020

Appelsiinit

 

 

0110030

Sitruunat

 

 

0110040

Limetit

 

 

0110050

Mandariinit

 

 

0110990

Muut (2)

 

 

0120000

Pähkinät

 

 

0120010

Mantelit

 

 

0120020

Parapähkinät

 

 

0120030

Cashewpähkinät

 

 

0120040

Kastanjat

 

 

0120050

Kookospähkinät

 

 

0120060

Hasselpähkinät

 

 

0120070

Makadamiat

 

 

0120080

Pekaanipähkinät

 

 

0120090

Pinjansiemenet

 

 

0120100

Pistaasipähkinät

 

 

0120110

Jalopähkinät

 

 

0120990

Muut (2)

 

 

0130000

Siemenhedelmät

 

 

0130010

Omenat

 

 

0130020

Päärynät

 

 

0130030

Kvittenit

 

 

0130040

Mispelit

 

 

0130050

Japaninmispelit/lokvatit/nisperot

 

 

0130990

Muut (2)

 

 

0140000

Kivihedelmät

 

 

0140010

Aprikoosit

 

 

0140020

Kirsikat

 

 

0140030

Persikat

 

 

0140040

Luumut

 

 

0140990

Muut (2)

 

 

0150000

Marjat ja pienet hedelmät

 

 

0151000

a)

Viinirypäleet

 

 

0151010

Viinirypäleet (syötäviksi tarkoitetut)

 

 

0151020

Viinirypäleet (viinin valmistukseen tarkoitetut)

 

 

0152000

b)

Mansikat

 

 

0153000

c)

Vadelmat ja vatukat

 

 

0153010

Karhunvatukat

 

 

0153020

Sinivatukat

 

 

0153030

Vadelmat (punaiset ja keltaiset)

 

 

0153990

Muut (2)

 

 

0154000

d)

Muut marjat ja pienet hedelmät

 

 

0154010

Pensasmustikat

 

 

0154020

Karpalot

 

 

0154030

Herukat (puna-, musta- ja valkoherukat)

 

 

0154040

Karviaiset (vihreät, punaiset ja keltaiset)

 

 

0154050

Ruusunmarjat

 

 

0154060

Mulperinmarjat (valkoiset ja mustat)

 

 

0154070

Etelänorapihlajan hedelmät

 

 

0154080

Mustaseljan marjat

 

 

0154990

Muut (2)

 

 

0160000

Sekalaiset hedelmät

 

 

0161000

a)

Syötäväkuoriset

 

 

0161010

Taatelit

 

 

0161020

Viikunat

 

 

0161030

Syötäviksi tarkoitetut oliivit

 

 

0161040

Kumkvatit

 

 

0161050

Karambolat

 

 

0161060

Kakit/persimonit/sharonit

 

 

0161070

Jambolaanit/jaavanluumut

 

 

0161990

Muut (2)

 

 

0162000

b)

Paksukuoriset, pienet

 

 

0162010

Kiivit (vihreät, punaiset, keltaiset)

 

 

0162020

Litsit

 

 

0162030

Passiot/maracujat

 

 

0162040

Kaktusviikunat

 

 

0162050

Tähtiomenat

 

 

0162060

Amerikanpersimonit

 

 

0162990

Muut (2)

 

 

0163000

c)

Paksukuoriset, suuret

 

 

0163010

Avokadot

 

 

0163020

Banaanit

 

 

0163030

Mangot

 

 

0163040

Papaijat

 

 

0163050

Granaattiomenat

 

 

0163060

Suomuannoonat (kirimoijat)

 

 

0163070

Guavat

 

 

0163080

Ananakset

 

 

0163090

Leipäpuun hedelmät

 

 

0163100

Duriot

 

 

0163110

Oka-annoonat (guanabanat)

 

 

0163990

Muut (2)

 

 

0200000

TUOREET TAI JÄÄDYTETYT VIHANNEKSET

 

 

0210000

Juurekset ja juurimukulat

0,01  (*)

0,01  (*)

0211000

a)

Perunat

 

 

0212000

b)

Trooppiset juurekset ja juurimukulat

 

 

0212010

Kassavan/maniokin juuret

 

 

0212020

Bataatit

 

 

0212030

Jamssit

 

 

0212040

Nuolijuuret/arrowjuuret

 

 

0212990

Muut (2)

 

 

0213000

c)

Muut juurekset ja juurimukulat paitsi sokerijuurikkaat

 

 

0213010

Punajuuret

 

 

0213020

Porkkanat

 

 

0213030

Mukulasellerit/juurisellerit

 

 

0213040

Piparjuuret

 

 

0213050

Maa-artisokat

 

 

0213060

Palsternakat

 

 

0213070

Juuripersiljat

 

 

0213080

Retiisit ja retikat

 

 

0213090

Kaurajuuret

 

 

0213100

Lantut

 

 

0213110

Nauriit

 

 

0213990

Muut (2)

 

 

0220000

Sipulikasvit

0,01  (*)

0,01  (*)

0220010

Valkosipulit

 

 

0220020

Sipulit

 

 

0220030

Salottisipulit

 

 

0220040

Varhaissipulit/vihersipulit ja pillisipulit

 

 

0220990

Muut (2)

 

 

0230000

Hedelmävihannekset

0,01  (*)

0,01  (*)

0231000

a)

Solanaceae- ja Malvaceae-heimo

 

 

0231010

Tomaatit

 

 

0231020

Paprikat

 

 

0231030

Munakoisot

 

 

0231040

Okrat

 

 

0231990

Muut (2)

 

 

0232000

b)

Syötäväkuoriset, Cucurbitaceae-heimo

 

 

0232010

Kurkut

 

 

0232020

Coctailkurkut (cornichon)

 

 

0232030

Kesäkurpitsat

 

 

0232990

Muut (2)

 

 

0233000

c)

Paksukuoriset, Cucurbitaceae-heimo

 

 

0233010

Melonit

 

 

0233020

Kurpitsat

 

 

0233030

Vesimelonit

 

 

0233990

Muut (2)

 

 

0234000

d)

Sokerimaissit

 

 

0239000

e)

Muut hedelmävihannekset

 

 

0240000

Kaalikasvit (lukuun ottamatta juuria ja versoja)

0,01  (*)

0,01  (*)

0241000

a)

Kukinnon muodostavat kaalit

 

 

0241010

Brokkoli/parsakaali

 

 

0241020

Kukkakaali

 

 

0241990

Muut (2)

 

 

0242000

b)

Kerivät kaalit

 

 

0242010

Ruusukaali/brysselinkaali

 

 

0242020

Keräkaalit eli kupukaalit

 

 

0242990

Muut (2)

 

 

0243000

c)

Lehtikaalit

 

 

0243010

Kiinankaali/salaattikiinankaali/pe-tsai

 

 

0243020

Lehtikaali

 

 

0243990

Muut (2)

 

 

0244000

d)

Kyssäkaalit

 

 

0250000

Lehtivihannekset, yrtit ja syötävät kukat

 

 

0251000

a)

Salaatit ja salaattikasvit

0,01  (*)

0,01  (*)

0251010

Vuonankaali

 

 

0251020

Lehtisalaatti

 

 

0251030

Leveälehtiset siloendiivit

 

 

0251040

Krassit, idut ja versot

 

 

0251050

Krassikanankaali

 

 

0251060

Sinappikaali/rucola

 

 

0251070

Lehtisinappi

 

 

0251080

Versot (myös kaalilajien)

 

 

0251990

Muut (2)

 

 

0252000

b)

Pinaatit ja vastaavanlaiset lehdet

0,01  (*)

0,01  (*)

0252010

Pinaatti

 

 

0252020

Vihannesportulakka

 

 

0252030

Juurikas/ruotimangoldi

 

 

0252990

Muut (2)

 

 

0253000

c)

Viininlehdet ja vastaavien lajien lehdet

0,01  (*)

0,01  (*)

0254000

d)

Vesikrassi

0,01  (*)

0,01  (*)

0255000

e)

Salaattisikuri

0,01  (*)

0,01  (*)

0256000

f)

Yrtit ja syötävät kukat

0,02  (*)

0,02  (*)

0256010

Kirveli

 

 

0256020

Ruohosipuli

 

 

0256030

Yrttiselleri

 

 

0256040

Persilja

 

 

0256050

Salvia

 

 

0256060

Rosmariini

 

 

0256070

Timjami

 

 

0256080

Basilika ja syötävät kukat

 

 

0256090

Laakerinlehdet

 

 

0256100

Rakuuna

 

 

0256990

Muut (2)

 

 

0260000

Palkovihannekset

0,01  (*)

0,01  (*)

0260010

Tarhapavut (silpimättömät)

 

 

0260020

Tarhapavut (silvityt)

 

 

0260030

Herneet (silpimättömät)

 

 

0260040

Herneet (silvityt)

 

 

0260050

Linssit

 

 

0260990

Muut (2)

 

 

0270000

Varsivihannekset

0,01  (*)

0,01  (*)

0270010

Parsa

 

 

0270020

Kardoni eli ruotiartisokka

 

 

0270030

Varsiselleri/lehtiselleri

 

 

0270040

Salaattifenkoli

 

 

0270050

Latva-artisokka

 

 

0270060

Purjo

 

 

0270070

Raparperi

 

 

0270080

Bambunversot

 

 

0270090

Palmunsydämet

 

 

0270990

Muut (2)

 

 

0280000

Sienet, sammalet ja jäkälät

0,01  (*)

0,01  (*)

0280010

Viljellyt sienet

 

 

0280020

Luonnonvaraiset sienet

 

 

0280990

Sammalet ja jäkälät

 

 

0290000

Levät ja prokaryootit

0,01  (*)

0,01  (*)

0300000

KUIVATUT PALKOKASVIT

0,01  (*)

0,01  (*)

0300010

Tarhapavut

 

 

0300020

Linssit

 

 

0300030

Herneet

 

 

0300040

Lupiinit/lupiinin pavut

 

 

0300990

Muut (2)

 

 

0400000

ÖLJYSIEMENET JA ÖLJYSIEMENKASVIT

0,01  (*)

0,01  (*)

0401000

Öljysiemenet

 

 

0401010

Pellavansiemenet

 

 

0401020

Maapähkinät

 

 

0401030

Unikonsiemenet

 

 

0401040

Seesaminsiemenet

 

 

0401050

Auringonkukansiemenet

 

 

0401060

Rapsinsiemenet

 

 

0401070

Soijapavut

 

 

0401080

Sinapinsiemenet

 

 

0401090

Puuvillansiemenet

 

 

0401100

Kurpitsansiemenet

 

 

0401110

Värisaflorinsiemenet

 

 

0401120

Kurkkuyrtinsiemenet

 

 

0401130

Ruistankionsiemenet

 

 

0401140

Hampunsiemenet

 

 

0401150

Risiininsiemenet

 

 

0401990

Muut (2)

 

 

0402000

Öljysiemenkasvit

 

 

0402010

Öljyoliivit

 

 

0402020

Öljypalmun siemenet

 

 

0402030

Öljypalmun hedelmät

 

 

0402040

Kapokki

 

 

0402990

Muut (2)

 

 

0500000

VILJAT

0,01  (*)

0,01  (*)

0500010

Ohra

 

 

0500020

Tattari ja muut valeviljat

 

 

0500030

Maissi

 

 

0500040

Viljahirssi

 

 

0500050

Kaura

 

 

0500060

Riisi

 

 

0500070

Ruis

 

 

0500080

Kirjodurra

 

 

0500090

Vehnä

 

 

0500990

Muut (2)

 

 

0600000

TEET, KAHVI, YRTTIUUTEJUOMAT, KAAKAO JA JOHANNEKSENLEIPÄ

 

 

0610000

Teet

0,05  (*)

0,05  (*)

0620000

Kahvipavut

0,05  (*)

0,05  (*)

0630000

Yrttiteet

0,05  (*)

0,05  (*)

0631000

a)

kukista

 

 

0631010

Kamomilla

 

 

0631020

Hibiskus

 

 

0631030

Ruusu

 

 

0631040

Jasmiini

 

 

0631050

Lehmus

 

 

0631990

Muut (2)

 

 

0632000

b)

lehdistä ja yrteistä

 

 

0632010

Mansikka

 

 

0632020

Rooibos

 

 

0632030

Mate

 

 

0632990

Muut (2)

 

 

0633000

c)

juurista

 

 

0633010

Valeriaana/rohtovirmajuuri

 

 

0633020

Ginseng

 

 

0633990

Muut (2)

 

 

0639000

d)

muista kasvinosista

 

 

0640000

Kaakaopavut

0,02  (*)

0,02  (*)

0650000

Johanneksenleipä

0,05  (*)

0,05  (*)

0700000

HUMALA

0,05  (*)

0,05  (*)

0800000

MAUSTEET

 

 

0810000

Siemenet, mausteena käytetyt

0,05  (*)

0,05  (*)

0810010

Anis

 

 

0810020

Mustakumina

 

 

0810030

Selleri

 

 

0810040

Korianteri

 

 

0810050

Kumina

 

 

0810060

Tilli

 

 

0810070

Fenkoli

 

 

0810080

Sarviapila

 

 

0810090

Muskottipähkinä

 

 

0810990

Muut (2)

 

 

0820000

Hedelmät, mausteena käytetyt

0,05  (*)

0,05  (*)

0820010

Maustepippuri

 

 

0820020

Limopuun marjat

 

 

0820030

Kumina

 

 

0820040

Kardemumma

 

 

0820050

Katajanmarja

 

 

0820060

Pippuri (musta-, viher- ja valkopippuri)

 

 

0820070

Vanilja

 

 

0820080

Tamarindi

 

 

0820990

Muut (2)

 

 

0830000

Kuoret, mausteena käytetyt

0,05  (*)

0,05  (*)

0830010

Kaneli

 

 

0830990

Muut (2)

 

 

0840000

Juuret ja juurakot, mausteena käytetyt

 

 

0840010

Lakritsi

0,05  (*)

0,05  (*)

0840020

Inkivääri (10)

 

 

0840030

Kurkuma

0,05  (*)

0,05  (*)

0840040

Piparjuuri (11)

 

 

0840990

Muut (2)

0,05  (*)

0,05  (*)

0850000

Nuput/silmut, mausteena käytetyt

0,05  (*)

0,05  (*)

0850010

Mausteneilikka

 

 

0850020

Kapris

 

 

0850990

Muut (2)

 

 

0860000

Luotit, mausteena käytetyt

0,05  (*)

0,05  (*)

0860010

Maustesahrami

 

 

0860990

Muut (2)

 

 

0870000

Siemenvaipat, mausteena käytetyt

0,05  (*)

0,05  (*)

0870010

Muskotti

 

 

0870990

Muut (2)

 

 

0900000

SOKERIKASVIT

0,01  (*)

0,01  (*)

0900010

Sokerijuurikas

 

 

0900020

Sokeriruoko

 

 

0900030

Juurisikuri

 

 

0900990

Muut (2)

 

 

1000000

MAAELÄINPERÄISET TUOTTEET

 

 

1010000

Hyödykkeet, jotka saatu seuraavista

0,02  (*)

0,02  (*)

1011000

a)

Siat

 

 

1011010

Lihas

 

 

1011020

Rasva

 

 

1011030

Maksa

 

 

1011040

Munuaiset

 

 

1011050

Muut syötävät osat (muut kuin maksa ja munuaiset)

 

 

1011990

Muut (2)

 

 

1012000

b)

Naudat

 

 

1012010

Lihas

 

 

1012020

Rasva

 

 

1012030

Maksa

 

 

1012040

Munuaiset

 

 

1012050

Muut syötävät osat (muut kuin maksa ja munuaiset)

 

 

1012990

Muut (2)

 

 

1013000

c)

Lampaat

 

 

1013010

Lihas

 

 

1013020

Rasva

 

 

1013030

Maksa

 

 

1013040

Munuaiset

 

 

1013050

Muut syötävät osat (muut kuin maksa ja munuaiset)

 

 

1013990

Muut (2)

 

 

1014000

d)

Vuohet

 

 

1014010

Lihas

 

 

1014020

Rasva

 

 

1014030

Maksa

 

 

1014040

Munuaiset

 

 

1014050

Muut syötävät osat (muut kuin maksa ja munuaiset)

 

 

1014990

Muut (2)

 

 

1015000

e)

Hevoseläimet

 

 

1015010

Lihas

 

 

1015020

Rasva

 

 

1015030

Maksa

 

 

1015040

Munuaiset

 

 

1015050

Muut syötävät osat (muut kuin maksa ja munuaiset)

 

 

1015990

Muut (2)

 

 

1016000

f)

Siipikarja

 

 

1016010

Lihas

 

 

1016020

Rasva

 

 

1016030

Maksa

 

 

1016040

Munuaiset

 

 

1016050

Muut syötävät osat (muut kuin maksa ja munuaiset)

 

 

1016990

Muut (2)

 

 

1017000

g)

Muut tuotantoeläimet

 

 

1017010

Lihas

 

 

1017020

Rasva

 

 

1017030

Maksa

 

 

1017040

Munuaiset

 

 

1017050

Muut syötävät osat (muut kuin maksa ja munuaiset)

 

 

1017990

Muut (2)

 

 

1020000

Maito

0,01  (*)

0,01  (*)

1020010

Nautaeläimet

 

 

1020020

Lampaat

 

 

1020030

Vuohet

 

 

1020040

Hevoset

 

 

1020990

Muut (2)

 

 

1030000

Linnunmunat

0,01  (*)

0,01  (*)

1030010

Kanat

 

 

1030020

Ankat

 

 

1030030

Hanhet

 

 

1030040

Viiriäiset

 

 

1030990

Muut (2)

 

 

1040000

Hunaja ja muut mehiläistuotteet (7)

0,05  (*)

0,05  (*)

1050000

Sammakkoeläimet ja matelijat

0,01  (*)

0,01  (*)

1060000

Selkärangattomat maaeläimet

0,01  (*)

0,01  (*)

1070000

Luonnonvaraiset selkärankaiset maaeläimet

0,01  (*)

0,01  (*)

1100000

ELÄINPERÄISET TUOTTEET – KALAT, KALATUOTTEET JA MUUT MERI- JA MAKEANVEDEN ELINTARVIKKEET (8)

 

 

1200000

YKSINOMAAN REHUKSI TARKOITETUT TUOTTEET TAI NIIDEN OSAT (8)

 

 

1300000

JALOSTETUT ELINTARVIKKEET (9)

 

 


(*)  Analyysiherkkyyden alaraja.

(1)  Täydellinen luettelo kasvi- ja eläinperäisistä tuotteista, joihin jäämien enimmäismääriä sovelletaan, on liitteessä I."


Top