Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022D1628

    Euroopan parlamentin ja neuvoston päätös (EU) 2022/1628, annettu 20 päivänä syyskuuta 2022, poikkeuksellisen makrotaloudellisen rahoitusavun myöntämisestä Ukrainalle, yhteisen vararahaston vahvistamisesta jäsenvaltioiden takauksilla ja varauksista eräitä päätöksen N:o 466/2014/EU nojalla taattuja Ukrainaan liittyviä rahoitusvastuita varten sekä päätöksen (EU) 2022/1201 muuttamisesta

    PE/49/2022/REV/1

    EUVL L 245, 22.9.2022, p. 1–13 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 22/09/2022

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2022/1628/oj

    22.9.2022   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    L 245/1


    EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON PÄÄTÖS (EU) 2022/1628,

    annettu 20 päivänä syyskuuta 2022,

    poikkeuksellisen makrotaloudellisen rahoitusavun myöntämisestä Ukrainalle, yhteisen vararahaston vahvistamisesta jäsenvaltioiden takauksilla ja varauksista eräitä päätöksen N:o 466/2014/EU nojalla taattuja Ukrainaan liittyviä rahoitusvastuita varten sekä päätöksen (EU) 2022/1201 muuttamisesta

    EUROOPAN PARLAMENTTI JA EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, jotka

    ottavat huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 212 artiklan,

    ottavat huomioon Euroopan komission ehdotuksen,

    sen jälkeen kun esitys lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttäväksi säädökseksi on toimitettu kansallisille parlamenteille,

    noudattavat tavallista lainsäätämisjärjestystä (1),

    sekä katsovat seuraavaa:

    (1)

    Unionin ja Ukrainan assosiaatiosopimus (2), johon sisältyy pitkälle menevä ja laaja-alainen vapaakauppa-alue, tuli voimaan 1 päivänä syyskuuta 2017.

    (2)

    Keväällä 2014 Ukraina alkoi toteuttaa kunnianhimoista uudistusohjelmaa, jonka tarkoituksena on vakauttaa maan taloutta ja parantaa sen kansalaisten toimeentuloa. Sen tärkeimpiä painopisteitä ovat korruptiontorjunta sekä perustuslain, vaalijärjestelmän ja oikeuslaitoksen uudistaminen. Kyseisten uudistusten toteuttamista tuettiin perättäisillä makrotaloudellisilla rahoitusapuohjelmilla, joiden puitteissa Ukraina on saanut apua yhteensä 6,6 miljardia euroa lainoina. Makrotaloudellisen hätäavun, joka myönnettiin Euroopan parlamentin ja neuvoston päätöksen (EU) 2022/313 (3) nojalla jännitteiden kasvaessa Venäjän vastaisella rajalla, Ukrainalle myönnettiin 1,2 miljardia euroa rahoitusta lainoina, jotka maksettiin sille kahdessa 600 miljoonan euron erässä maalis- ja toukokuussa 2022. Euroopan parlamentin ja neuvoston päätöksen (EU) 2022/1201 (4) mukaisella enintään 1 miljardin euron unionin poikkeuksellisella makrotaloudellisella rahoitusavulla tuettiin Ukrainan talousarviota nopeasti ja kiireellisesti, ja tuki maksettiin Ukrainalle kokonaisuudessaan kahdessa erässä 1 ja 2 päivänä elokuuta 2022. Kyseinen tuki muodosti ensimmäisen vaiheen suunnitellusta enimmillään 9 miljardin euron unionin Ukrainalle antamasta poikkeuksellisesta makrotaloudellisesta rahoitusavusta, josta komissio ilmoitti 18 päivänä toukokuuta 2022 antamassaan tiedonannossa ”Ukrainan hätäapu ja jälleenrakennus” ja jonka 23 ja 24 päivänä kesäkuuta 2022 kokoontunut Eurooppa-neuvosto hyväksyi. Tämä päätös on toinen vaihe toteutettaessa kyseistä ennakoitua unionin poikkeuksellista makrotaloudellista rahoitusapua. Se muodostaa perustan 5 miljardin euron lisälainojen myöntämiselle Ukrainalle makrotaloudellisena rahoitusapuna erittäin edullisin ehdoin. Tämän päätöksen jälkeen olisi nopeasti hyväksyttävä uusi päätös, jolla toteutetaan suunnitellun unionin poikkeuksellisen makrotaloudellisen rahoitusavun kolmas vaihe, jonka määrä on enimmillään 3 miljardia euroa sen jälkeen, kun kyseisen avun suunnittelu on määritetty.

    (3)

    Venäjän 24 päivänä helmikuuta 2022 aloittama provosoimaton ja perusteeton hyökkäyssota Ukrainaan on johtanut Ukrainassa markkinoilta saatavan rahoituksen tyrehtymiseen ja julkisten tulojen jyrkkään laskuun, kun taas humanitaariseen tilanteeseen puuttumiseen ja valtion palvelujen jatkuvuuden ylläpitämiseen osoitetut julkiset menot ovat lisääntyneet huomattavasti. Kyseisessä erittäin epävarmassa ja epävakaassa tilanteessa Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) parhaat arviot Ukrainan rahoitustarpeista viittaavat poikkeukselliseen noin 39 miljardin Yhdysvaltain dollarin rahoitusvajeeseen vuonna 2022; tästä noin puolet voitaisiin kattaa, jos tähän mennessä luvattu kansainvälinen tuki maksettaisiin kokonaisuudessaan. Tämän päätöksen mukaisen unionin makrotaloudellisen rahoitusavun ripeä myöntäminen Ukrainalle katsotaan nykyisissä poikkeusoloissa olevan tarkoituksenmukainen lyhyen aikavälin vastaus Ukrainan makrotaloudelliseen vakauteen kohdistuviin huomattaviin riskeihin. Uudella tämän päätöksen mukaisella 5 miljardin euron unionin poikkeuksellisella makrotaloudellisella rahoitusavulla tuettaisiin Ukrainan makrotaloudellista vakautta, vahvistettaisiin maan välitöntä selviytymiskykyä ja säilytettäisiin sen elpymiskyky edistäen näin Ukrainan julkisen velan kestävyyttä ja viime kädessä sen kykyä maksaa velka takaisin.

    (4)

    Tämän päätöksen mukaisella unionin poikkeuksellisella makrotaloudellisella rahoitusavulla katetaan merkittävästi Ukrainan rahoitustarpeita, jotka IMF ja muut kansainväliset rahoituslaitokset ovat arvioineet ottaen huomioon Ukrainan kyvyn rahoittaa itseään omilla varoillaan. Unionin poikkeuksellisen makrotaloudellisen rahoitusavun määrää vahvistettaessa otetaan myös huomioon kahden- ja monenvälisiltä avunantajilta odotetut rahoitusosuudet, tarve varmistaa oikeudenmukainen taakanjako unionin ja muiden avunantajien välillä ja unionin muiden ulkoisten rahoitusvälineiden aiempi käyttäminen Ukrainassa ja unionin yleisen osallistumisen tuottama lisäarvo. Ukrainan viranomaisten sitoutuminen tiiviiseen yhteistyöhön IMF:n kanssa lyhyen aikavälin hätätoimenpiteiden suunnittelussa ja toteuttamisessa ja niiden aikomus työskennellä IMF:n kanssa asianmukaisen talousohjelman laatimiseksi, kun olosuhteet sen sallivat, olisi otettava huomioon. Tällaista ohjelmaa pyydettiin virallisesti elokuussa 2022. Unionin poikkeuksellisella makrotaloudellisella rahoitusavulla olisi pyrittävä säilyttämään makrotaloudellinen vakaus ja kriisinsietokyky sotaolosuhteissa. Komission olisi varmistettava, että unionin poikkeuksellinen makrotaloudellinen rahoitusapu on oikeudellisesti ja sisällöltään ulkoisen toiminnan eri alojen ja muiden asiaankuuluvien unionin politiikkojen tavoitteiden yhteydessä toteutettujen toimenpiteiden keskeisten periaatteiden ja tavoitteiden mukainen.

    (5)

    Unionin poikkeuksellisella makrotaloudellisella rahoitusavulla olisi tuettava unionin Ukrainaan soveltamaa ulkopolitiikkaa. Komission ja Euroopan ulkosuhdehallinnon olisi työskenneltävä tiiviisti yhdessä koko makrotaloudellisen rahoitusapuoperaation keston ajan unionin ulkopolitiikan yhteensovittamiseksi ja sen johdonmukaisuuden varmistamiseksi.

    (6)

    Unionin poikkeuksellisen makrotaloudellisen rahoitusavun ennakkoedellytyksenä olisi oltava, että Ukrainassa noudatetaan toimivia demokraattisia mekanismeja – kuten parlamentaarista monipuoluejärjestelmää – sekä oikeusvaltioperiaatetta ja taataan ihmisoikeuksien kunnioittaminen. Tämänhetkiset sotaolosuhteet ja varsinkaan nykytilanteessa sovellettava sotalaki eivät saisi vaikuttaa kaventavasti kyseisiin periaatteisiin, vaikka valta on keskitetty toimeenpanovallan käyttäjälle.

    (7)

    Sen varmistamiseksi, että unionin poikkeukselliseen makrotaloudelliseen rahoitusapuun liittyvät unionin taloudelliset edut suojataan tehokkaasti, Ukrainan olisi toteutettava asianmukaisia toimenpiteitä, jotka liittyvät petosten, korruption ja muiden kyseiseen rahoitusapuun mahdollisesti liittyvien sääntöjenvastaisuuksien estämiseen ja torjumiseen. Lisäksi lainasopimuksessa olisi määrättävä, että komissio huolehtii tarkastuksista, tilintarkastustuomioistuin suorittaa tilintarkastuksia ja Euroopan syyttäjänvirasto käyttää toimivaltaansa Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU, Euratom) 2018/1046 (5), jäljempänä ’varainhoitoasetus’, artiklan 129 ja 220 mukaisesti.

    (8)

    Unionin poikkeukselliseen makrotaloudelliseen rahoitusapuun olisi liitettävä tiukkoja raportointivaatimuksia ja politiikkaa koskevia ehtoja, jotka vahvistetaan yhteisymmärryspöytäkirjassa. Kyseisillä tiukoilla raportointivaatimuksilla olisi pyrittävä nykyisissä sotaolosuhteissa varmistamaan, että varoja käytetään tehokkaalla, läpinäkyvällä ja vastuullisella tavalla. Politiikkaa koskevilla ehdoilla olisi pyrittävä vahvistamaan Ukrainan välitöntä selviytymiskykyä ja sen pitkän aikavälin velkakestävyyttä ja vähentämään siten riskejä, jotka liittyvät sen jäljellä olevien ja tulevien velkojen takaisinmaksuun.

    (9)

    Jotta voidaan varmistaa tämän päätöksen yhdenmukainen täytäntöönpano, komissiolle olisi siirrettävä täytäntöönpanovaltaa. Tätä valtaa olisi käytettävä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 182/2011 (6) mukaisesti.

    (10)

    Tämän päätöksen ja päätöksen (EU) 2022/1201 nojalla myönnettyjen lainojen keskimääräisen maturiteetin olisi oltava enintään 25 vuotta.

    (11)

    Koska tämän päätöksen nojalla ja päätöksen (EU) 2022/1201 nojalla myönnettävistä lainoista aiheutuu unionin talousarvioon samanlaiset riskit ja niillä olisi oltava sama enintään 25 vuoden keskimääräinen maturiteetti, Ukrainalle tämän päätöksen ja päätöksen (EU) 2022/1201 nojalla myönnettävän unionin makrotaloudellisen rahoitusavun kokonaismäärä, joka on 6 miljardia euroa, olisi katettava yhteisellä rahoitus- ja talousarviovaikutusten hallintamenetelmällä. Erityisesti olisi säädettävä samantasoisesta rahoituksesta riittävän suojan luomiseksi sen varalta, että Ukraina ei maksaisi osaa tai mitään lainoista takaisin aikataulun mukaisesti. Unionin talousarviosta näitä kahta poikkeuksellisen unionin makrotaloudellisen rahoitusavun lainakokonaisuutta varten osoitettavia varoja olisi hallinnoitava yhtenä kokonaisuutena. Tällainen hallinnointi parantaa unionin talousarvion häiriönsietokykyä ja joustavuutta mahdollisten maksulaiminlyöntien yhteydessä. Päätös (EU) 2022/1201 olisi sen vuoksi muutettava vastaavasti.

    (12)

    Tämän päätöksen ja päätöksen (EU) 2022/1201 nojalla myönnettävä poikkeuksellinen makrotaloudellinen rahoitusapu muodostaa unionille Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2021/947 (7) asetuksen mukaisen rahoitusvastuun ulkosuhdetoimien takuujärjestelyn kokonaismäärän puitteissa. Ukrainalle myönnettävien unionin poikkeuksellisten makrotaloudellisen rahoitusavun lainojen kokonaismäärän, joka on enimmillään 6 miljardia euroa, olisi kuuluttava ulkosuhdetoimien takuujärjestelyn puitteissa makrotaloudellisen rahoitusavun lainoihin käytettävissä olevan 9 prosentin maksetun varauksen piiriin. Varauksen 540 miljoonan euron kokonaismäärä olisi rahoitettava asetuksen (EU) 2021/947 nojalla makrotaloudelliseen rahoitusapuun osoitetuista määrärahoista. Kyseinen määrä olisi sidottava ja maksettava neuvoston asetuksella (EU, Euratom) 2020/2093 (8) säädettyyn vuosien 2021–2027 monivuotiseen rahoituskehykseen sisältyvään yhteiseen vararahastoon.

    (13)

    Varainhoitoasetuksen 210 artiklan 3 kohdan mukaisesti talousarviotakuista tai rahoitusavusta aiheutuvat unionin talousarviosta katettavat ehdolliset velat on arvioitava kestäviksi, jos niiden ennakoitu monivuotinen kehitys noudattaa rajoituksia, jotka asetetaan asetuksessa (EU, Euratom) 2020/2093, ja neuvoston päätöksen (EU, Euratom) 2020/2053 (9) 3 artiklan 1 kohdassa esitettyä vuotuisten maksumäärärahojen enimmäismäärää. Jotta unioni voisi antaa Ukrainalle unionin poikkeuksellisena makrotaloudellisena rahoitusapuna merkittävää tukea ennennäkemättömän suuria määriä taloudellisesti turvallisella tavalla ja säilyttää samalla korkean luottokelpoisuutensa ja sitä kautta kapasiteettinsa tarjota vaikuttavaa rahoitusta niin sisä- kuin ulkopolitiikkansa puitteissa, on olennaisen tärkeää suojata asianmukaisesti unionin talousarviota kyseisten ehdollisten velkojen toteutumiselta ja varmistaa, että ne ovat taloudellisesti kestäviä varainhoitoasetuksen 210 artiklan 3 kohdan mukaisesti.

    (14)

    Moitteettoman varainhoidon periaatteen mukaisesti yhteistä vararahastoa olisi vahvistettava oikeassa suhteessa riskeihin, jotka aiheutuvat tähän yksittäiselle edunsaajalle annettavaan ennennäkemättömän suureen unionin poikkeukselliseen makrotaloudelliseen rahoitusapuun liittyvistä ehdollisista veloista. Ilman tällaista vahvistamista unionin talousarviosta ei pystyttäisi taloudellisesti turvalliselta pohjalta tarjoamaan tätä ennennäkemättömän suurta apua, jota sotaan liittyvät Ukrainan tarpeet edellyttävät. Ukrainalle myönnetyillä enimmillään 6 miljardin euron unionin poikkeuksellisen makrotaloudellisen rahoitusavun lainoilla olisi oltava unionin talousarvion suojaamiseksi 70 prosentin rahoitusaste, joka muodostuu maksetuista varauksista (9 prosenttia) ja jota voidaan täydentää jäsenvaltioiden takauksilla, joilla katetaan tappioita enintään 61 prosenttia lainojen arvosta.

    (15)

    Asetuksen (EU, Euratom) 2020/2093 mukaisiin varoihin kohdistuu suuria paineita, kun otetaan huomioon unionin varojenkäytön painopisteet kokonaisuudessaan. Siksi on asianmukaista etsiä lisävaroihin vaihtoehtoista ratkaisua, joka ei vaikuta vuosien 2021–2027 monivuotisessa rahoituskehyksessä säädettyihin sääntömääräisiin menoihin.

    (16)

    Jäsenvaltioiden takausten muodossa antamat vapaaehtoiset osuudet on määritetty asianmukaiseksi välineeksi tarjota suojaa maksetun varauksen lisäksi. Takausten antaminen olisi jäsenvaltioille vapaaehtoista, ja ne olisivat asianmukainen varautumisjärjestely, jolla tuettaisiin unionin talousarviota, jos yhteisen vararahaston varat tämän päätöksen ja päätöksen (EU) 2022/1201 osalta on käytetty tai on määrä käyttää loppuun. Kyseisten takausten muodossa annetut rahoitusosuudet olisi sisällytettävä hyväksytyn rahoitusvastuun määrään poiketen siitä, mitä varainhoitoasetuksen 211 artiklan 1 kohdan ensimmäisessä alakohdassa säädetään. Kyseiset määrät olisi otettava huomioon varainhoitoasetuksen 211 artiklan 1 kohdassa tarkoitetusta rahoitusasteesta johtuvan varauksen laskennassa poiketen siitä, mitä varainhoitoasetuksen 211 artiklan 4 kohdan toisessa alakohdassa säädetään.

    (17)

    Jäsenvaltioiden antamien takausten olisi katettava tämän päätöksen ja päätöksen (EU) 2022/1201 nojalla myönnettävä poikkeuksellisen makrotaloudellisen rahoitusavun lainat, jäljempänä ’katettu makrotaloudellinen rahoitusapu’. Kyseisten takausten olisi oltava peruuttamattomia, ehdottomia ja vaadittaessa maksettavia (on demand). Kyseisillä takauksilla olisi varmistettava unionin kyky maksaa takaisin pääomamarkkinoilta tai rahoituslaitoksilta lainatut varat. Niihin olisi turvauduttava ainoastaan käytettävissä olevien varausten riittävyyteen liittyvien tiukkojen ehtojen täyttyessä, jos unioni ei saa Ukrainalta takaisinmaksua katetun makrotaloudellisen rahoitusavun nojalla myönnetyistä poikkeuksellisen makrotaloudellisen rahoitusavun lainoista ajoissa täyttääkseen joukkolainoista johtuvat taloudelliset velvoitteensa tai jos katetun makrotaloudellisen rahoitusavun nojalla myönnettyjen lainojen maksuaikataulua muutetaan. Jäsenvaltioiden myöntämistä takauksista olisi vaadittava maksamaan määrä, joka vastaa Ukrainalle katetun makrotaloudellisen rahoitusavun nojalla myönnetystä rahoitusavusta aiheutuneita tappioita, ja yhteistä vararahastoa olisi täydennettävä vaadittuun maksetun varauksen tasoon asti jäsenvaltioiden takauksista. Jäsenvaltioiden takauksiin olisi kohdistettava maksuvaatimuksia vasta sen jälkeen, kun makrotaloudelliseen rahoitusapuun katetun makrotaloudellisen rahoitusavun nojalla myönnettyyn poikkeukselliseen makrotaloudelliseen rahoitusapuun kohdistettu alkuperäinen varaus on käytetty tai on määrä käyttää loppuun. Poiketen siitä, mitä varainhoitoasetuksen 211 artiklan 4 kohdan c alakohdassa säädetään, Ukrainalle katetun makrotaloudellisen rahoitusavun nojalla myönnettyä poikkeuksellista makrotaloudellista rahoitusapua koskevien lainasopimusten nojalla takaisin perityt määrät olisi maksettava takaisin jäsenvaltioille, jotka ovat täyttäneet takaukseen perustuvat maksuvaatimukset.

    (18)

    Jos Ukrainalle katetun makrotaloudellisen rahoitusavun nojalla myönnettävään makrotaloudelliseen rahoitusapuun liittyvistä joukkolainoista johtuvia unionin rahoitusvastuita katettaisiin väliaikaisesti unionin muiden rahoitusvastuiden kattamiseksi yhteiseen vararahastoon tehdyistä varauksista, jäsenvaltioiden myöntämiä takauksia voitaisiin vaatia maksettavaksi kyseisiä rahoitusvastuita varten osoitettujen varausten täydentämiseen.

    (19)

    Kun otetaan huomioon takauksilla tuetun makrotaloudellisen rahoitusavun poikkeuksellinen luonne, varauksia, jotka on tehty katetun makrotaloudellisen rahoitusavun nojalla myönnetystä makrotaloudellisesta rahoitusavusta johtuvia rahoitusvastuita varten ja Euroopan parlamentin ja neuvoston päätöksen N:o 466/2014/EU (10) nojalla taattuihin lainoihin liittyviä 15 päivän heinäkuuta 2022 jälkeen vapautettavia eriä varten, on aiheellista hallinnoida erillään muista ulkosuhdetoimien takuujärjestelyn ja ulkosuhdetoimien takuurahaston piiriin kuuluvista rahoitusvastuista. Sen vuoksi on asianmukaista, että yhteisessä vararahastossa tehtyä varausta käytetään yksinomaan katetun makrotaloudellisen rahoitusavun soveltamisalaan kuuluvasta poikkeuksellisesta makrotaloudellisesta rahoitusavusta aiheutuviin rahoitusvastuisiin sen sijaan, että sovellettaisiin asetuksen (EU) 2021/947 31 artiklan 6 kohdassa esitettyä yleistä sääntöä. Lisäksi on asianmukaista, että yhteisessä vararahastossa päätöksen N:o 466/2014/EU nojalla taattuja, 15 päivän heinäkuuta 2022 jälkeen vapautettuja lainaeriä varten tehtyä varausta käytetään yksinomaan kyseisistä lainoista johtuviin rahoitusvastuisiin ja että varaukseen sovelletaan varainhoitoasetuksen sääntöjä sen sijaan, että sovellettaisiin asetuksen (EU) 2021/947 31 artiklan 8 kohdassa esitettyä yleistä sääntöä. Lisäksi tämän päätöksen mukaista poikkeuksellista makrotaloudellista rahoitusapua varten tehty varaus olisi jätettävä efektiivisen rahoitusasteen soveltamisalan ulkopuolelle poiketen siitä, mitä varainhoitoasetuksen 213 artiklassa säädetään.

    (20)

    Sen suhteellisen osuuden, jolla kukin jäsenvaltio osallistuu takauksen kokonaismäärään (jakoperuste) olisi vastattava jäsenvaltioiden suhteellista osuutta unionin bruttokansantulosta. Takaukseen perustuvat maksuvaatimukset olisi esitettävä määräsuhteessa jakoperustetta käyttäen.

    (21)

    Jäsenvaltioiden on tärkeää saattaa takausten voimaantulon edellyttämät kansalliset menettelynsä päätökseen mahdollisimman nopeasti. Kun otetaan huomioon tilanteen kiireellisyys, kyseisten menettelyjen saattaminen päätökseen ei saisi viivästyttää Ukrainan kiireellisesti tarvitseman poikkeuksellisen makrotaloudellisen rahoitusavun maksamista tämän päätöksen nojalla. Tämän päätöksen mukaiset makrotaloudellisen rahoitusavun lisälainat järjestetään nopeasti, kun tämä päätös on tullut voimaan, yhteisymmärryspöytäkirja hyväksytty ja lainasopimus allekirjoitettu.

    (22)

    Kun otetaan huomioon Venäjän hyökkäyssodan aiheuttama vaikea tilanne ja Ukrainan tukemiseksi pitkän aikavälin vakausurallaan, on aiheellista poiketa varainhoitoasetuksen 220 artiklan 5 kohdan e alakohdasta ja antaa unionille mahdollisuus kattaa tämän päätöksen mukaisten lainojen korkokustannukset ja luopua Ukrainalle muuten koituvista hallinnollisista kustannuksista. Korkotuki olisi myönnettävä varainhoitoasetuksen 220 artiklan 1 kohdassa tarkoitettuna välineenä, jolla katsotaan voitavan varmistaa tuen vaikuttavuus, ja se olisi rahoitettava unionin talousarviosta ainakin vuosien 2021–2027 monivuotisen rahoituskehyksen voimassaoloajan. Korkotuki olisi vuosina 2021–2027 katettava asetuksen (EU) 2021/947 6 artiklan 2 kohdan a alakohdan ensimmäisessä luetelmakohdassa tarkoitetusta määrärahasta.

    (23)

    Ukrainan olisi oltava mahdollista pyytää korkotukea ja hallintokulujen kattamista kunkin vuoden maaliskuun loppuun mennessä. Jotta pääoman takaisinmaksussa olisi joustovaraa, olisi varainhoitoasetuksen 220 artiklan 2 kohdasta poiketen oltava myös mahdollista jälleenrahoittaa lainaan liittyvät unionin lukuun otetut lainat.

    (24)

    Ukrainan kiireellisten rahoitustarpeiden vuoksi komissio hyväksyi heinäkuussa 2022 Euroopan investointipankin Ukrainalle vuosien 2014–2020 ulkoisen lainanantovaltuuden puitteissa myöntämien 1,59 miljardin euron lainojen käyttötarkoituksen muuttamisen ja vapauttamisen. Koska kyse on kuitenkin lainoista Ukrainan valtiolle tai valtion omistamille yhteisöille, niihin liittyy unionin talousarvion kannalta samantasoinen riski kuin makrotaloudellisen rahoitusavun lainoihin. Unionin talousarviossa olisi näin ollen sovellettava kyseisiin vastuisiin samaa ennalta varautuvaa lähestymistapaa kuin katetun makrotaloudellisen rahoitusavun nojalla myönnettyihin uusiin makrotaloudellisen rahoitusavun lainoihin. Sen vuoksi ulkoisen lainanantovaltuuden puitteissa myönnettyihin käyttötarkoitukseltaan muutettuihin 1,59 miljardin euron lainoihin sekä muihin ulkoisen lainanantovaltuuden puitteissa Ukrainalle maksettaviin lainoihin sovelletaan tässä päätöksessä 70 prosentin rahoitusastetta. Kyseistä rahoitusastetta olisi sovellettava asetuksen (EU) 2021/947 31 artiklan 8 kohdan kolmannesta virkkeessä esitetyn rahoitusasteen sijasta. Ulkoisen lainanantovaltuuden puitteissa Ukrainalle maksettavien 1,59 miljardin euron lainojen 70 prosentin rahoitusaste rahoitetaan unionin talousarviosta.

    (25)

    Kunkin makrotaloudellisen rahoitusavun piiriin kuuluvan ja ulkoisen lainanantovaltuuden puitteissa myönnetyn lainan rahoitusta olisi tarkasteltava säännöllisesti uudelleen kuuden kuukauden välein alkaen 30 päivänä kesäkuuta 2023 tai tarvittaessa aikaisemmin. Kyseisessä uudelleentarkastelussa olisi erityisesti arvioitava, onko Ukrainan tilanne kehittynyt niin, että rahoitusasteen korottaminen tai alentaminen olisi aiheellista. Komissio voisi arvioida rahoitusastetta uudelleen tapauskohtaisesti, erityisesti jos se on perusteltua merkittävän asiaan vaikuttavan tapahtuman vuoksi. Sen varmistamiseksi, että rahoitusaste pysyy riittävänä taloudellisiin riskeihin nähden, komissiolle olisi siirrettävä valta hyväksyä Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 290 artiklan mukaisesti säädösvallan siirron nojalla annettavia delegoituja säädöksiä, jotka koskevat tapauksen mukaan rahoitusasteen korottamista tai alentamista. On erityisen tärkeää, että komissio asiaa valmistellessaan toteuttaa asianmukaiset kuulemiset, myös asiantuntijatasolla, ja että nämä kuulemiset toteutetaan paremmasta lainsäädännöstä 13 päivänä huhtikuuta 2016 tehdyssä toimielinten välisessä sopimuksessa (11) vahvistettujen periaatteiden mukaisesti. Jotta voitaisiin erityisesti varmistaa tasavertainen osallistuminen delegoitujen säädösten valmisteluun, Euroopan parlamentille ja neuvostolle toimitetaan kaikki asiakirjat samaan aikaan kuin jäsenvaltioiden asiantuntijoille, ja Euroopan parlamentin ja neuvoston asiantuntijoilla on järjestelmällisesti oikeus osallistua komission asiantuntijaryhmien kokouksiin, joissa valmistellaan delegoituja säädöksiä.

    (26)

    Jäsenvaltiot eivät voi riittävällä tavalla saavuttaa tämän päätöksen tavoitetta eli antaa unionin poikkeuksellista makrotaloudellista rahoitusapua Ukrainalle erityisesti sen talouden häiriönsietokyvyn ja vakauden tukemiseksi, vaan se voidaan ehdotetun toiminnan laajuuden ja vaikutusten vuoksi saavuttaa paremmin unionin tasolla. Sen vuoksi unioni voi toteuttaa toimenpiteitä Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 5 artiklassa vahvistetun toissijaisuusperiaatteen mukaisesti. Mainitussa artiklassa vahvistetun suhteellisuusperiaatteen mukaisesti tässä päätöksessä ei ylitetä sitä, mikä on tarpeen kyseisen tavoitteen saavuttamiseksi.

    (27)

    Venäjän provosoimaton ja perusteeton hyökkäyssota on aiheuttanut poikkeukselliset olosuhteet, jotka tekevät asiasta kiireellisen; sen vuoksi olisi poikettava Euroopan unionista tehtyyn sopimukseen, Euroopan unionin toiminnasta tehtyyn sopimukseen ja Euroopan atomienergiayhteisön perustamissopimukseen liitetyssä, kansallisten parlamenttien asemasta Euroopan unionissa tehdyssä pöytäkirjassa N:o 1 olevassa 4 artiklassa tarkoitetusta kahdeksan viikon määräajasta.

    (28)

    Ukrainan tilanne huomioon ottaen tämän päätöksen olisi tultava voimaan kiireellisesti sitä päivää seuraavana päivänä, jona se julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä,

    OVAT HYVÄKSYNEET TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

    I LUKU

    UNIONIN POIKKEUKSELLINEN MAKROTALOUDELLINEN RAHOITUSAPU

    1 artikla

    Unionin poikkeuksellisen makrotaloudellisen rahoitusavun asettaminen saataville

    1.   Unioni asettaa Ukrainan saataville poikkeuksellista makrotaloudellista rahoitusapua enintään 5 000 000 000 euroa, jäljempänä ’unionin poikkeuksellinen makrotaloudellinen rahoitusapu’, tukeakseen Ukrainan makrotalouden vakautta. Unionin poikkeuksellinen makrotaloudellinen rahoitusapu myönnetään Ukrainalle lainoina. Sillä katetaan Ukrainan rahoitusvajetta, joka on todettu yhteistyössä kansainvälisten rahoituslaitosten kanssa.

    2.   Unionin poikkeuksellisen makrotaloudellisen rahoitusavun rahoittamiseksi komissiolle annetaan valtuudet lainata tarvittavat varat unionin lukuun pääomamarkkinoilta tai rahoituslaitoksilta ja lainata ne edelleen Ukrainalle. Tämän artiklan 1 kohdan ja päätöksen (EU) 2022/1201 nojalla myönnettyjen lainojen keskimääräinen maturiteetti on enintään 25 vuotta.

    3.   Unionin poikkeuksellinen makrotaloudellinen rahoitusapu on saatavilla 3 artiklan 1 kohdassa tarkoitetun yhteisymmärryspöytäkirjan voimaantulon jälkeisestä päivästä alkaen yhteisymmärryspöytäkirjassa esitetyn ajan, vaikka tämän päätöksen II luvun 1 jaksossa säädettyjä takauksia ei olisi vielä annettu.

    4.   Jos Ukrainan rahoitustarpeet vähenevät alkuperäisiin arvioihin nähden olennaisesti unionin poikkeuksellisen makrotaloudellisen rahoitusavun maksukaudella, komissio vähentää avun määrää taikka keskeyttää tai peruuttaa sen.

    2 artikla

    Unionin makrotaloudellisen rahoitusavun ennakkoedellytys

    1.   Unionin poikkeuksellisen makrotaloudellisen rahoitusavun ennakkoedellytyksenä on, että Ukraina noudattaa toimivia demokratian mekanismeja, parlamentaarinen monipuoluejärjestelmä mukaan lukien, ja noudattaa oikeusvaltioperiaatetta sekä takaa ihmisoikeuksien kunnioittamisen.

    2.   Komissio seuraa 1 kohdassa säädetyn ennakkoedellytyksen täyttymistä unionin poikkeuksellisen makrotaloudellisen rahoitusavun koko elinkaaren ajan, erityisesti ennen lainaerien suorittamista, ottaen huomioon myös Ukrainassa vallitsevat olosuhteet ja sotatilalain soveltamisen seuraukset siellä.

    3.   Tämän artiklan 1 ja 2 kohtaa sovelletaan neuvoston päätöksen 2010/427/EU (12) mukaisesti.

    3 artikla

    Yhteisymmärryspöytäkirja

    1.   Komissio sopii Ukrainan kanssa unionin poikkeukselliseen makrotaloudelliseen rahoitusapuun liittyvistä politiikkaa koskevista ehdoista. Politiikkaa koskevat ehdot hyväksytään 15 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua tarkastelumenettelyä noudattaen. Kyseiset politiikkaa koskevat ehdot vahvistetaan yhteisymmärryspöytäkirjassa.

    2.   Asetuksen (EU) 2022/1201 yhteydessä hyväksytyt raportointivaatimukset sisällytetään yhteisymmärryspöytäkirjaan, ja niillä varmistetaan erityisesti, että unionin poikkeuksellista makrotaloudellista rahoitusapua käytetään tehokkaasti, läpinäkyvästi ja tilivelvollisesti.

    3.   Unionin poikkeuksellisen makrotaloudellisen rahoitusavun yksityiskohtaiset rahoitusehdot vahvistetaan komission ja Ukrainan välillä tehtävässä lainasopimuksessa.

    4.   Komissio tarkastaa säännöllisin väliajoin, että raportointivaatimukset täytetään ja että yhteisymmärryspöytäkirjassa vahvistettujen politiikkaa koskevien ehtojen täyttämisessä edistytään. Komissio ilmoittaa Euroopan parlamentille ja neuvostolle kyseisen tarkastuksen tuloksista.

    4 artikla

    Unionin poikkeuksellisen makrotaloudellisen rahoitusavun maksaminen

    1.   Jollei 3 kohdassa tarkoitetuista vaatimuksista muuta johdu, komissio asettaa unionin poikkeuksellisen makrotaloudellisen rahoitusavun saataville erissä, joista jokainen koostuu lainasta. Komissio päättää kunkin erän suorittamisaikataulusta. Kukin erä voidaan suorittaa kerralla tai useampina osaerinä.

    2.   Komissio hallinnoi unionin poikkeuksellisen makrotaloudellisen rahoitusavun maksamista tavalla, joka on yhteisymmärryspöytäkirjan mukainen.

    3.   Komissio tekee päätöksen erien suorittamisesta seuraavien vaatimusten täyttymisestä tekemänsä arvion perusteella:

    a)

    2 artiklan 1 kohdassa säädetyn ennakkoedellytyksen täyttyminen;

    b)

    yhteisymmärryspöytäkirjassa sovittujen raportointivaatimusten täyttäminen tyydyttävällä tavalla;

    c)

    toisen ja sitä seuraavien erien osalta: tyydyttävä edistyminen yhteisymmärryspöytäkirjassa vahvistettujen politiikkaa koskevien ehtojen täytäntöönpanossa.

    Ennen kuin unionin makrotaloudellisen rahoitusavun enimmäismäärä suoritetaan, komissio tarkastaa, että kaikki yhteisymmärryspöytäkirjassa vahvistetut politiikkaa koskevat ehdot täyttyvät.

    4.   Jos 3 kohdassa säädetyt vaatimukset eivät täyty, komissio keskeyttää tilapäisesti tai peruuttaa unionin poikkeuksellisen makrotaloudellisen rahoitusavun suorittamisen. Tällöin sen on ilmoitettava Euroopan parlamentille ja neuvostolle keskeyttämisen tai peruuttamisen syyt.

    5.   Unionin poikkeuksellinen makrotaloudellinen rahoitusapu suoritetaan lähtökohtaisesti Ukrainan keskuspankille. Ellei yhteisymmärryspöytäkirjassa toisin sovita ja edellyttäen, että jäljellä oleva julkisen talouden rahoitustarve vahvistetaan, unionin varat voidaan maksaa Ukrainan valtiovarainministeriölle, joka on viimekätinen avunsaaja.

    5 artikla

    Lainanotto- ja lainanantotoimet

    1.   Lainanotto- ja lainanantotoimet toteutetaan varainhoitoasetuksen 220 artiklan mukaisesti.

    2.   Poiketen siitä, mitä varainhoitoasetuksen 220 artiklan 2 kohdassa säädetään, komissio voi tarvittaessa jälleenrahoittaa lainaan liittyvät unionin lukuun otetut lainat.

    6 artikla

    Korkotuki

    1.   Poiketen siitä, mitä varainhoitoasetuksen 220 artiklan 5 kohdan e alakohdassa säädetään, unioni voi tämän päätöksen mukaisen lainan osalta vastata koroista myöntämällä korkotukea sekä kattaa lainanottoon ja lainanantoon liittyviä hallinnollisia kuluja, lukuun ottamatta lainojen ennenaikaiseen takaisinmaksuun liittyviä kustannuksia.

    2.   Ukraina voi pyytää unionilta korkotukea ja hallintokulujen kattamista kunkin vuoden maaliskuun loppuun mennessä.

    3.   Asetuksen (EU) 2021/947 6 artiklan 2 kohdan a alakohdan ensimmäisessä luetelmakohdassa tarkoitettuja määrärahoja käytetään korkotukena kattamaan unionin makrotaloudelliseen rahoitusapuun liittyvät korkomenot vuosien 2021–2027 monivuotisen rahoituskehyksen voimassaoloaikana.

    7 artikla

    Tietojen antaminen Euroopan parlamentille ja neuvostolle

    Komissio antaa Euroopan parlamentille ja neuvostolle tietoja unionin poikkeuksellisen makrotaloudellisen rahoitusavun kehityksestä, mukaan lukien sen maksatukset ja 5 artiklan 2 kohdassa tarkoitettujen toimien kehittyminen, ja toimittaa kyseisille toimielimille asiaan liittyvät asiakirjat ajallaan.

    8 artikla

    Unionin poikkeuksellisen makrotaloudellisen rahoitusavun täytäntöönpanon arvioiminen

    Unionin poikkeuksellisen makrotaloudellisen rahoitusavun täytäntöönpanon aikana komissio selvittää operatiivisen arvioinnin avulla, ovatko rahoitusavun kannalta merkitykselliset Ukrainan rahoitusjärjestelyt, hallintomenettelyt sekä sisäiset ja ulkoiset valvontamekanismit toimivia. Kyseinen operatiivinen arviointi voidaan tehdä yhdessä päätöksessä (EU) 2022/1201 säädetyn operatiivisen arvioinnin kanssa.

    II LUKU

    YHTEISEN VARARAHASTON VAHVISTAMINEN

    1 jakso

    Jäsenvaltioiden takaukset tämän päätöksen ja päätöksen (EU) 2022/1201 nojalla annettavalle poikkeukselliselle makrotaloudelliselle rahoitusavulle

    9 artikla

    Jäsenvaltioiden antamat takaukset

    1.   Jäsenvaltiot voivat täydentää yhteisessä vararahastossa olevia makrotaloudelliseen rahoitusapuun kohdistettuja varauksia myöntämällä yhteensä enintään 3 660 000 000 euron takaukset poikkeukselliselle makrotaloudelliselle rahoitusavulle, jota unioni tämän päätöksen 1 artiklan ja päätöksen (EU) 2022/1201 nojalla myöntää Ukrainalle, jäljempänä ’katettu makrotaloudellinen rahoitusapu’.

    2.   Jos jäsenvaltiot osallistuvat rahoitukseen, se toteutetaan antamalla komission kanssa tehtävän takaussopimuksen mukaisia peruuttamattomia, ehdottomia ja vaadittaessa maksettavia takauksia 10 artiklan mukaisesti.

    3.   Asianomaisen jäsenvaltion suhteellinen osuus 1 kohdassa tarkoitetusta määrästä (jakoperuste) vastaa kyseisen jäsenvaltion suhteellista osuutta unionin yhteenlasketusta bruttokansantulosta, sellaisena kuin se esitetään varainhoitovuodeksi 2022 vahvistetun unionin yleisen talousarvion, sellaisena kuin se hyväksyttiin lopullisesti 24 päivänä marraskuuta 2021 (13), otsakkeen Yleinen tulotaulukko osassa A (Unionin vuotuisen talousarvion rahoittaminen, Johdanto) olevan taulukon 4 sarakkeessa 1.

    4.   Takaukset tulevat voimaan kunkin jäsenvaltion osalta komission ja asianomaisen jäsenvaltion välisen 10 artiklassa tarkoitetun takaussopimuksen voimaantulopäivänä.

    10 artikla

    Takaussopimukset

    Komissio tekee kunkin 9 artiklassa tarkoitetun takauksen myöntävän jäsenvaltion kanssa takaussopimuksen. Kyseisessä sopimuksessa vahvistetaan kaikille jäsenvaltioille samat takausta koskevat säännöt, joihin kuuluu erityisesti määräyksiä,

    a)

    joissa jäsenvaltiot velvoitetaan täyttämään katettua makrotaloudellista rahoitusapua koskevat komission maksuvaatimukset sen jälkeen, kun varaukset, jotka yhteisessä vararahastossa on alun perin tai myöhemmin täydennettynä kohdennettu kyseisestä katetusta makrotaloudellisesta rahoitusavusta johtuvaa rahoitusvastuuta varten, on käytetty tai on määrä käyttää loppuun;

    b)

    joilla varmistetaan, että takaukseen perustuvat maksuvaatimukset esitetään määräsuhteessa ja 9 artiklan 3 kohdassa tarkoitettua jakoperustetta käyttäen;

    c)

    joissa todetaan, että takauksiin perustuvilla maksuvaatimuksilla varmistetaan unionin kyky maksaa takaisin varat, jotka se on lainannut 1 artiklan 2 kohdan nojalla pääomamarkkinoilta tai rahoituslaitoksilta, siinä tapauksessa, että Ukraina on laiminlyönyt takaisinmaksun, mukaan lukien tapaukset, joissa maksuaikataulua on jostain syystä muutettu sekä oletetut laiminlyönnit;

    d)

    joilla varmistetaan, että takaukseen perustuvia maksuvaatimuksia voidaan käyttää yhteisen vararahaston täydentämiseen, kun katetun makrotaloudellisen rahoitusavun varauksia on käytetty;

    e)

    joilla varmistetaan, että jäsenvaltio, joka ei ole täyttänyt maksuvaatimusta, on edelleen velvollinen täyttämään sen;

    f)

    jotka koskevat maksuehtoja.

    2 jakso

    Katetun makrotaloudellisen rahoitusavun ja joidenkin ulkoisen lainanantovaltuuden piiriin kuuluvien Ukrainaan liittyvien rahoitusvastuiden varaukset

    11 artikla

    Katetun makrotaloudellisen rahoitusavun varaukset

    1.   Katetun makrotaloudellisen rahoitusavun osalta sovelletaan 70 prosentin rahoitusastetta asetuksen (EU) 2021/947 31 artiklan 5 kohdan kolmannessa alakohdassa säädetyn yleissäännön sijasta. Yhteiseen vararahastoon maksettu rahoitusaste on kuitenkin pidettävä 9 prosentissa ja, jos se käytetään, se on, sanotun kuitenkaan rajoittamatta tämän päätöksen 10 artiklan a alakohdan soveltamista, täydennettävä 9 prosenttiin siitä jäljellä olevasta vastuusta, joka johtuu katetusta makrotaloudellisesta rahoitusavusta, kunnes 9 artiklassa tarkoitetut takaukset on käytetty kokonaisuudessaan.

    2.   Edellä 9 artiklassa tarkoitetuista takauksiin perustuvista maksuvaatimuksista johtuvat määrät ovat ulkoisia käyttötarkoitukseensa sidottuja tuloja, joilla katetaan katettua makrotaloudellisesta rahoitusapua koskevia rahoitusvastuita ja täydennetään yhteistä vararahastoa varainhoitoasetuksen 21 artiklan 2 kohdan a alakohdan ii alakohdan mukaisesti.

    3.   Poiketen siitä, mitä varainhoitoasetuksen 211 artiklan 1 kohdan ensimmäisen alakohdan toisessa virkkeessä säädetään, 9 artiklan 1 kohdassa tarkoitettu takauksien määrä sisällytetään hyväksytyn rahoitusvastuun määrään. Poiketen siitä, mitä varainhoitoasetuksen 211 artiklan 4 kohdan toisessa alakohdassa säädetään, tämän artiklan 2 kohdassa tarkoitetut varausmäärät otetaan huomioon laskettaessa varausta katetun makrotaloudellisen rahoitusavun rahoitusasteen perusteella.

    4.   Poiketen siitä, mitä varainhoitoasetuksen 211 artiklan 4 kohdan c alakohdassa säädetään, Ukrainalta takaisin perityllä katetulla makrotaloudellisella rahoitusavulla ei rahoiteta tämän päätöksen 10 artiklan a alakohdan nojalla jäsenvaltioille takausten perusteella esitettyjen maksuvaatimusten täyttämistä. Takaisin peritty rahoitusapu palautetaan asianomaisille jäsenvaltioille.

    12 artikla

    Eräisiin päätöksen N:o 466/2014/EU nojalla Ukrainassa taattuihin rahoitusvastuisiin liittyvän varauksen vahvistaminen

    1.   Poiketen siitä, mitä asetuksen (EU) 2021/947 31 artiklan 8 kohdan kolmannessa virkkeessä säädetään, lainamääriin, jotka maksetaan 15 päivän heinäkuuta 2022 jälkeen sellaisten Euroopan investointipankin (EIP) Ukrainassa toteuttamien rahoitustoimien nojalla, jotka EIP on allekirjoittanut ennen 31 päivää joulukuuta 2021 ja jotka unioni on taannut päätöksen N:o 466/2014/EU mukaisesti, jäljempänä ’Ukrainassa taatut ulkoisen lainanantovaltuuden piiriin kuuluvat rahoitusvastuut’, sovelletaan 70 prosentin rahoitusastetta ja varainhoitoasetuksen 211, 212 ja 213 artiklaa, jollei tämän päätöksen 13 ja 14 artiklasta muuta johdu.

    2.   Varainhoitoasetuksen 211 artiklan 1 kohdan toisen alakohdan soveltamiseksi varauksen on saavutettava 31 päivään joulukuuta 2027 mennessä taso, joka vastaa Ukrainassa taattujen ulkoisen lainanantovaltuuden piiriin kuuluvien rahoitusvastuiden kokonaismäärään sovellettavaa rahoitusastetta.

    13 artikla

    Rahoitusasteen riittävyyden arviointi ja uudelleentarkastelumenettely

    1.   Komissio arvioi 30 päivästä kesäkuuta 2023 alkaen kuuden kuukauden välein ja aina kun se katsoo, että se on muiden syiden tai tapahtumien vuoksi tarpeen, onko tapahtunut uutta kehitystä, joka voisi vaikuttaa kestävällä ja merkityksellisellä tavalla 11 ja 12 artiklassa tarkoitetun rahoitusasteen, maksetut varaukset mukaan lukien, riittävyyteen. Komissio määrittää vähintään kahden vuoden tietoja käyttäen erityisesti, onko kyseisten vastuiden luottoriskiprofiilissa tapahtunut pysyvä merkittävä muutos.

    2.   Siirretään komissiolle valta antaa delegoitu säädös 16 artiklan mukaisesti 11 ja 12 artiklan muuttamiseksi rahoitusasteen mukauttamiseksi erityisesti, jotta 1 kohdassa tarkoitettu kehitys voidaan ottaa huomioon.

    14 artikla

    Yhteisessä vararahastossa pidettävät varaukset

    1.   Sen sijaan, että sovellettaisiin asetuksen (EU) 2021/947 31 artiklan 6 kohdan yleissääntöä, rahoitusvastuu, joka johtuu katetusta makrotaloudellisesta rahoitusavusta, katetaan erillään muista ulkosuhdetoimien takuujärjestelyn rahoitusvastuista, ja varauksia, jotka on yhteisessä vararahastossa osoitettu katettua makrotaloudellista rahoitusapua varten, käytetään yksinomaan katetun makrotaloudellisen rahoitusavun mukaisiin rahoitusvastuisiin.

    Sen sijaan, että sovellettaisiin asetuksen (EU) 2021/947 31 artiklan 8 kohdassa esitettyä yleissääntöä, rahoitusvastuu, joka johtuu Ukrainassa taatuista ulkoisen lainanantovaltuuden piiriin kuuluvista rahoitusvastuista, katetaan erillään muista ulkosuhteisiin liittyvien hankkeiden takuurahaston rahoitusvastuista, ja varauksia, jotka on yhteisessä vararahastossa varattu katettuja ulkoisen lainanantovaltuuden piiriin kuuluvia Ukrainaan liittyviä rahoitusvastuita varten, käytetään yksinomaan katetun makrotaloudellisen rahoitusavun mukaisiin rahoitusvastuisiin.

    2.   Poiketen siitä, mitä varainhoitoasetuksen 213 artiklassa säädetään, efektiivistä rahoitusastetta ei sovelleta varauksiin, jotka on yhteisessä vararahastossa osoitettu katettua makrotaloudellista rahoitusapua ja Ukrainassa taattuja ulkoisen lainanantovaltuuden piiriin kuuluvia rahoitusvastuita varten.

    3.   Poiketen siitä, mitä varainhoitoasetuksen 213 artiklan 4 kohdan a alakohdassa säädetään, tämän päätöksen 12 artiklan 2 kohdassa tarkoitetun varauksen mahdollinen ylijäämä katsotaan varainhoitoasetuksen 21 artiklan 5 kohdassa tarkoitetuiksi ulkoisiksi käyttötarkoitukseensa sidotuiksi tuloiksi ulkoisen avun ohjelmaan, josta Ukrainaa tuetaan.

    III LUKU

    YHTEISET SÄÄNNÖKSET

    15 artikla

    Komiteamenettely

    1.   Komissiota avustaa komitea. Kyseinen komitea on asetuksessa (EU) N:o 182/2011 tarkoitettu komitea.

    2.   Kun viitataan tähän kohtaan, sovelletaan asetuksen (EU) N:o 182/2011 5 artiklaa.

    16 artikla

    Siirretyn säädösvallan käyttäminen

    1.   Komissiolle siirrettyä valtaa antaa delegoituja säädöksiä koskevat tässä artiklassa säädetyt edellytykset.

    2.   Siirretään komissiolle 23 päivästä syyskuuta 2022 määräämättömäksi ajaksi 13 artiklan 2 kohdassa tarkoitettu valta antaa delegoituja säädöksiä.

    3.   Euroopan parlamentti tai neuvosto voi milloin tahansa peruuttaa 13 artiklan 2 kohdassa tarkoitetun säädösvallan siirron. Peruuttamispäätöksellä lopetetaan tuossa päätöksessä mainittu säädösvallan siirto. Peruuttaminen tulee voimaan sitä päivää seuraavana päivänä, jona sitä koskeva päätös julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä, tai jonakin myöhempänä, kyseisessä päätöksessä mainittuna päivänä. Peruuttamispäätös ei vaikuta jo voimassa olevien delegoitujen säädösten pätevyyteen.

    4.   Ennen kuin komissio hyväksyy delegoidun säädöksen, se kuulee kunkin jäsenvaltion nimeämiä asiantuntijoita paremmasta lainsäädännöstä 13 päivänä huhtikuuta 2016 tehdyssä toimielinten välisessä sopimuksessa vahvistettujen periaatteiden mukaisesti.

    5.   Heti kun komissio on antanut delegoidun säädöksen, komissio antaa sen tiedoksi yhtäaikaisesti Euroopan parlamentille ja neuvostolle.

    6.   Edellä olevan 13 artiklan 2 kohdan nojalla annettu delegoitu säädös tulee voimaan ainoastaan, jos Euroopan parlamentti tai neuvosto ei ole kahden kuukauden kuluessa siitä, kun asianomainen säädös on annettu tiedoksi Euroopan parlamentille ja neuvostolle, ilmaissut vastustavansa sitä tai jos sekä Euroopan parlamentti että neuvosto ovat ennen mainitun määräajan päättymistä ilmoittaneet komissiolle, että ne eivät vastusta säädöstä. Euroopan parlamentin tai neuvoston aloitteesta tätä määräaikaa jatketaan kahdella kuukaudella.

    17 artikla

    Vuosikertomus

    1.   Komissio antaa vuosittain viimeistään 30 päivänä kesäkuuta Euroopan parlamentille ja neuvostolle osana vuosikertomustaan arvion tämän päätöksen I luvun täytäntöönpanosta edeltävänä vuonna, mukaan lukien kyseisen täytäntöönpanon arviointi. Kyseisessä kertomuksessa

    a)

    tarkastellaan unionin poikkeuksellisen makrotaloudellisen rahoitusavun täytäntöönpanossa tapahtunutta edistymistä;

    b)

    arvioidaan Ukrainan taloudellista tilannetta ja näkymiä sekä 3 artiklan 1 ja 2 kohdassa tarkoitettujen vaatimusten ja ehtojen täyttymistä;

    c)

    osoitetaan yhteys yhteisymmärryspöytäkirjassa vahvistettujen vaatimusten ja ehtojen, Ukrainan makrotaloudellisen tilanteen sekä unionin poikkeuksellisen makrotaloudellisen rahoitusavun erien maksamista koskevien komission päätösten välillä.

    2.   Komissio toimittaa Euroopan parlamentille ja neuvostolle viimeistään kahden vuoden kuluttua siitä, kun rahoitusavun saatavillaoloaika päättyy, jälkiarviointikertomuksen, jossa arvioidaan päätökseen saadun unionin poikkeuksellisen makrotaloudellisen rahoitusavun tuloksia ja tehokkuutta ja sitä, missä määrin se on myötävaikuttanut avun tavoitteiden saavuttamiseen.

    IV LUKU

    PÄÄTÖKSEN (EU) 2022/1201 MUUTTAMINEN JA LOPPUSÄÄNNÖS

    18 artikla

    Päätöksen (EU) 2022/1201 muuttaminen

    Muutetaan päätös (EU) 2022/1201 seuraavasti:

    1.

    korvataan 1 artiklan 2 kohdan toinen virke seuraavasti:

    ”Edellä olevan 1 kohdan ja Euroopan parlamentin ja neuvoston päätöksen (EU) 2022/1628 (*1) nojalla myönnettyjen lainojen keskimääräinen maturiteetti on enintään 25 vuotta.

    (*1)  Euroopan parlamentin ja neuvoston päätös (EU) 2022/1628, annettu 20 päivänä syyskuuta 2022, poikkeuksellisen makrotaloudellisen rahoitusavun myöntämisestä Ukrainalle, yhteisen vararahaston vahvistamisesta jäsenvaltioiden takauksilla ja varauksista eräitä päätöksen N:o 466/2014/EU nojalla taattuja Ukrainaan liittyviä rahoitusvastuita varten sekä päätöksen (EU) 2022/1201 muuttamisesta (EUVL L 245, 21.9.2022, s. 1).”;"

    2.

    kumotaan 7 artikla.

    19 artikla

    Loppusäännös

    Tämä päätös tulee voimaan sitä päivää seuraavana päivänä, jona se julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

    Tehty Brysselissä 20 päivänä syyskuuta 2022.

    Euroopan parlamentin puolesta

    Puhemies

    R. METSOLA

    Neuvoston puolesta

    Puheenjohtaja

    M. BEK


    (1)  Euroopan parlamentin kanta, vahvistettu 15. syyskuuta 2022 (ei vielä julkaistu virallisessa lehdessä), ja neuvoston päätös, tehty 20. syyskuuta 2022.

    (2)  Euroopan unionin ja Euroopan atomienergiayhteisön ja niiden jäsenvaltioiden sekä Ukrainan välinen assosiaatiosopimus (EUVL L 161, 29.5.2014, s. 3).

    (3)  Euroopan parlamentin ja neuvoston päätös (EU) 2022/313, annettu 24 päivänä helmikuuta 2022, makrotaloudellisen rahoitusavun myöntämisestä Ukrainalle (EUVL L 55, 28.2.2022, s. 4).

    (4)  Euroopan parlamentin ja neuvoston päätös (EU) 2022/1201, annettu 12 päivänä heinäkuuta 2022, poikkeuksellisen makrotaloudellisen rahoitusavun myöntämisestä Ukrainalle (EUVL L 186, 13.7.2022, s. 1).

    (5)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU, Euratom) 2018/1046, annettu 18 päivänä heinäkuuta 2018, unionin yleiseen talousarvioon sovellettavista varainhoitosäännöistä, asetusten (EU) N:o 1296/2013, (EU) N:o 1301/2013, (EU) N:o 1303/2013, (EU) N:o 1304/2013, (EU) N:o 1309/2013, (EU) N:o 1316/2013, (EU) N:o 223/2014, (EU) N:o 283/2014 ja päätöksen N:o 541/2014/EU muuttamisesta sekä asetuksen (EU, Euratom) N:o 966/2012 kumoamisesta (EUVL L 193, 30.7.2018, s. 1).

    (6)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 182/2011, annettu 16 päivänä helmikuuta 2011, yleisistä säännöistä ja periaatteista, joiden mukaisesti jäsenvaltiot valvovat komission täytäntöönpanovallan käyttöä (EUVL L 55, 28.2.2011, s. 13).

    (7)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2021/947, annettu 9 päivänä kesäkuuta 2021, naapuruus-, kehitys- ja kansainvälisen yhteistyön välineen – Globaali Eurooppa perustamisesta, Euroopan parlamentin ja neuvoston päätöksen N:o 466/2014/EU muuttamisesta ja kumoamisesta sekä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2017/1601 ja neuvoston asetuksen (EY, Euratom) N:o 480/2009 kumoamisesta (EUVL L 209, 14.6.2021, s. 1).

    (8)  Neuvoston asetus (EU, Euratom) 2020/2093, annettu 17 päivänä joulukuuta 2020, vuosia 2021–2027 koskevan monivuotisen rahoituskehyksen vahvistamisesta (EUVL L 433 I, 22.12.2020, s. 11).

    (9)  Neuvoston päätös (EU, Euratom) 2020/2053, annettu 14 päivänä joulukuuta 2020, Euroopan unionin omien varojen järjestelmästä ja päätöksen 2014/335/EU, Euratom kumoamisesta (EUVL L 424, 15.12.2020, s. 1).

    (10)  Euroopan parlamentin ja neuvoston päätös N:o 466/2014/EU, annettu 16 päivänä huhtikuuta 2014, EU:n takuun myöntämisestä Euroopan investointipankille unionin ulkopuolella toteutettavia investointihankkeita tukevista rahoitustoimista mahdollisesti aiheutuvien tappioiden varalta (EUVL L 135, 8.5.2014, s. 1).

    (11)  EUVL L 123, 12.5.2016, s. 1.

    (12)  Neuvoston päätös 2010/427/EU, annettu 26 päivänä heinäkuuta 2010, Euroopan ulkosuhdehallinnon organisaatiosta ja toiminnasta (EUVL L 201, 3.8.2010, s. 30).

    (13)  EUVL L 45, 24.2.2022.


    Top