EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022D0567

Neuvoston päätös (EU) 2022/567, annettu 4 päivänä huhtikuuta 2022, Euroopan unionin ja Euroopan atomienergiayhteisön sekä Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin yhdistyneen kuningaskunnan välisellä kauppa- ja yhteistyösopimuksella perustetussa kumppanuusneuvostossa Euroopan unionin puolesta otettavasta kannasta kansalaisyhteiskuntafoorumin toimintaa koskevien toimintaohjeiden hyväksymiseen

ST/7208/2022/INIT

EUVL L 109, 8.4.2022, p. 48–51 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2022/567/oj

8.4.2022   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 109/48


NEUVOSTON PÄÄTÖS (EU) 2022/567,

annettu 4 päivänä huhtikuuta 2022,

Euroopan unionin ja Euroopan atomienergiayhteisön sekä Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin yhdistyneen kuningaskunnan välisellä kauppa- ja yhteistyösopimuksella perustetussa kumppanuusneuvostossa Euroopan unionin puolesta otettavasta kannasta kansalaisyhteiskuntafoorumin toimintaa koskevien toimintaohjeiden hyväksymiseen

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 43 ja 91 artiklan, 100 artiklan 2 kohdan ja 207 artiklan 4 kohdan ensimmäisen alakohdan yhdessä sen 218 artiklan 9 kohdan kanssa,

ottaa huomioon Euroopan komission ehdotuksen,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Unioni teki Euroopan unionin ja Euroopan atomienergiayhteisön sekä Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin yhdistyneen kuningaskunnan välisen kauppa- ja yhteistyösopimuksen, jäljempänä ’kauppa- ja yhteistyösopimus’, neuvoston päätöksellä (EU) 2021/689 (1), ja sopimus tuli voimaan 1 päivänä toukokuuta 2021, kun sitä oli ensin sovellettu väliaikaisesti 1 päivästä tammikuuta 2021 alkaen.

(2)

Kauppa- ja yhteistyösopimuksen 14 artiklassa edellytetään, että kyseisellä sopimuksella perustettu kumppanuusneuvosto hyväksyy kansalaisyhteiskuntafoorumin toimintaa koskevat toimintaohjeet, jäljempänä ’toimintaohjeet’.

(3)

Sen vuoksi on aiheellista määrittää kanta, joka otetaan unionin puolesta kumppanuusneuvostossa toimintaohjeiden hyväksymiseen.

(4)

Jotta toimintaohjeet voitaisiin hyväksyä ajoissa, tämän päätöksen olisi tultava voimaan päivänä, jona se hyväksytään,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

1 artikla

Kauppa- ja yhteistyösopimuksella perustetussa kumppanuusneuvostossa sopimuksen 14 artiklan mukaisesti tehtävään päätökseen unionin puolesta otettava kanta perustuu tähän päätökseen liitettyyn kansalaisyhteiskuntafoorumin toimintaa koskevien toimintaohjeiden luonnokseen.

2 artikla

Tämä päätös tulee voimaan päivänä, jona se hyväksytään.

Tehty Luxemburgissa 4 päivänä huhtikuuta 2022.

Neuvoston puolesta

Puheenjohtaja

R. BACHELOT-NARQUIN


(1)  Neuvoston päätös (EU) 2021/689, annettu 29 päivänä huhtikuuta 2021, Euroopan unionin ja Euroopan atomienergiayhteisön sekä Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin yhdistyneen kuningaskunnan välisen kauppa- ja yhteistyösopimuksen sekä turvallisuusluokiteltujen tietojen vaihtoon ja suojaamiseen sovellettavia turvallisuusmenettelyjä koskevan Euroopan unionin sekä Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin yhdistyneen kuningaskunnan välisen sopimuksen tekemisestä unionin puolesta (EUVL L 149, 30.4.2021, s. 2).


LIITE

KANSALAISYHTEISKUNTAFOORUMIN TOIMINTAOHJEET

Kauppa- ja yhteistyösopimuksen nojalla järjestettävän

Euroopan unionin ja Euroopan atomienergiayhteisön sekä Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin yhdistyneen kuningaskunnan välisen kauppa- ja yhteistyösopimuksen, jäljempänä 'kauppa- ja yhteistyösopimus', 14 artiklan 1 kohdassa ja 14 artiklan 2 kohdassa määrätään, että osapuolet edistävät sellaisen kansalaisyhteiskuntafoorumin järjestämistä, joka koostuu Euroopan unionin sekä Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin yhdistyneen kuningaskunnan, jäljempänä 'Yhdistynyt kuningaskunta', kansalaisyhteiskunnan edustajista ja joka kokoontuu vähintään kerran vuodessa, jolleivät osapuolet toisin sovi. Kauppa- ja yhteistyösopimuksessa määrätään lisäksi, että kumppanuusneuvosto hyväksyy foorumin toimintaa koskevat toimintaohjeet.

1.   OSALLISTUJAT

Kauppa- ja yhteistyösopimuksen (1) 14 artiklan 3 kohdan mukaan kansalaisyhteiskuntafoorumi kokoaa yhteen Euroopan unionin ja Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaisyhteiskunnan edustajia eli yritys- ja työnantajajärjestöjen (mutta ei yksittäisten yksityisten yritysten), ammattiliittojen, tiedemaailman ja kansalaisjärjestöjen edustajia yhteiskunnan eri toiminta-aloilta, jotka ovat merkityksellisiä kauppa- ja yhteistyösopimuksen toisen osan kattamien alojen kannalta. Osapuolet soveltavat kansalaisyhteiskunnan edustajien rekisteröintiin omia sääntöjään ja käytäntöjään, joilla edistetään kansalaisyhteiskunnan järjestöjen tasapainoista edustusta.

Käytännön syistä kansalaisyhteiskuntafoorumiin voi osallistua fyysisesti vain 60 kansalaisyhteiskunnan edustajaa kummastakin osapuolesta, jolleivät osapuolet toisin sovi. Kyseiset edustajat voivat osallistua kansalaisyhteiskuntafoorumin kokouksiin itse paikalla tai sähköisesti. Osapuolet voivat sopia kokouksen pitämisestä kokonaan virtuaalisesti kauppa- ja yhteistyösopimuksen 14 artiklan 2 kohdan mukaisesti. Muut etukäteen rekisteröityneet kansalaisyhteiskunnan järjestöt voivat osallistua kansalaisyhteiskuntafoorumiin tarkkailijoina.

2.   SOVELTAMISALA

Kansalaisyhteiskuntafoorumin keskusteluissa käsitellään kauppa- ja yhteistyösopimuksen toiseen osaan kuuluvia aloja, jotka ovat kauppa, ilmailu, tieliikenne, sosiaaliturvan yhteensovittaminen ja viisumit lyhytaikaista oleskelua varten, kalastus ja muut säännökset.

3.   AIKATAULU, JÄRJESTELYT JA ESITYSLISTAT

Kauppa- ja yhteistyösopimuksessa määrätään, että kansalaisyhteiskuntafoorumi kokoontuu vähintään kerran vuodessa, jolleivät osapuolet toisin sovi. Kansalaisyhteiskuntafoorumin kokoontuminen järjestetään lähellä kauppakumppanuuskomitean kokousta, jolleivät osapuolet toisin sovi. Kauppakumppanuuskomitean ja erityiskauppakomiteoiden puheenjohtajat sekä energia-alaa, lentoliikennettä, ilmailun turvallisuutta, tieliikennettä, sosiaaliturvan yhteensovittamista ja kalastusta käsittelevien erityiskomiteoiden puheenjohtajat voivat osallistua foorumiin, kun niiden toimivaltaan kuuluvista asioista keskustellaan foorumissa.

Kansalaisyhteiskuntafoorumin järjestää se osapuoli, joka vastaa kauppakumppanuuskomitean kokouksen isännöimisestä, eli Euroopan unioni ja Yhdistynyt kuningaskunta ovat vuorotellen foorumin pitopaikkana, jolleivät osapuolet toisin sovi. Foorumia isännöivä osapuoli tarjoaa kokouspaikan ja helpottaa kokousjärjestelyjä (esim. antaa käyttöön linkit rekisteröitymistä ja virtuaalista osallistumista varten).

Osapuolet pyrkivät kuulemaan omia sisäisiä neuvoa-antavia ryhmiään mahdollisista esityslistan kohdista ennen kuin ne sopivat esityslistaluonnoksesta toisen osapuolen kanssa. Osapuolet pyrkivät julkaisemaan esityslistaluonnoksen 15 päivää ennen kansalaisyhteiskuntafoorumin kokousta.

Isännöivä osapuoli laatii kansalaisyhteiskuntafoorumin tulokset ja päätelmät yhteisymmärryksessä toisen osapuolen kanssa 30 päivän kuluessa kokouksesta. Kunkin kokouksen tulokset ja päätelmät toimitetaan kumppanuusneuvostolle, kauppakumppanuuskomitealle sekä energia-alaa, lentoliikennettä, ilmailun turvallisuutta, tieliikennettä, sosiaaliturvan yhteensovittamista ja kalastusta käsitteleville erityiskomiteoille, ja ne asetetaan julkisesti saataville.

Kauppa- ja yhteistyösopimuksen 14 artiklan 1 kohdan toisen virkkeen mukaisesti kumppanuusneuvosto voi muuttaa näitä toimintaohjeita esimerkiksi niiden täytäntöönpanon aikana esiin nousevien kysymysten käsittelemiseksi.


(1)  Kansalaisyhteiskuntafoorumi on avoin osapuolten alueelle sijoittautuneille riippumattomille kansalaisyhteiskunnan järjestöille, mukaan lukien kauppa- ja yhteistyösopimuksen 13 artiklassa tarkoitettujen sisäisten neuvoa-antavien ryhmien jäsenet. Kummankin osapuolen on edistettävä tasapainoista edustusta, joka kattaa muun muassa valtiosta riippumattomat järjestöt, yritys- ja työnantajajärjestöt sekä ammattiliitot, jotka toimivat muun muassa talouden, kestävän kehityksen, sosiaaliasioiden, ihmisoikeuksien ja ympäristön alalla.


Top