EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022D0060

Neuvoston täytäntöönpanopäätös (EU) 2022/60, annettu 12 päivänä tammikuuta 2022, muuttoliikkeen ulkoisen ulottuvuuden operatiivisesta koordinointimekanismista

ST/5095/2022/INIT

EUVL L 10, 17.1.2022, p. 79–81 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2022/60/oj

17.1.2022   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 10/79


NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS (EU) 2022/60,

annettu 12 päivänä tammikuuta 2022,

muuttoliikkeen ulkoisen ulottuvuuden operatiivisesta koordinointimekanismista

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

ottaa huomioon yhteisvastuulausekkeen täytäntöönpanojärjestelyistä unionissa 24 päivänä kesäkuuta 2014 annetun neuvoston päätöksen 2014/415/EU (1) ja erityisesti sen 9 artiklan 3 kohdan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Tämä päätös koskee muuttoliikkeen ulkoisen ulottuvuuden operatiivisen koordinointimekanismin (MOCADEM) perustamista mukauttamalla EU:n yhdennettyä mekanismia, jonka neuvosto hyväksyi 25 päivänä kesäkuuta 2013 ja jota koskevia järjestelyjä tarkoitetaan päätöksen 2014/415/EU 1 artiklan 2 kohdassa.

(2)

Kesäkuun 24–25 päivänä 2021 kokoontunut Eurooppa-neuvosto kehotti tehostamaan kumppanuuksia ja yhteistyötä lähtö- ja kauttakulkumaiden kanssa, jotta voidaan ehkäistä ihmishenkien menetyksiä ja vähentää painetta Euroopan rajoilla käytännönläheisellä, joustavalla ja räätälöidyllä lähestymistavalla, jossa käytetään koordinoidusti kaikkia unionin ja jäsenvaltioiden tasolla saatavilla olevia välineitä ja kannustimia.

(3)

Lokakuun 21 ja 22 päivänä 2021 kokoontunut Eurooppa-neuvosto kehotti sen jälkeen aktivoimaan laaditut toimintasuunnitelmat, jotka koskevat kahdeksaa ensisijaista lähtö- ja kauttakulkumaata, niin että toimintasuunnitelmia tuetaan konkreettisilla aikatauluilla ja riittävällä rahoituksella.

(4)

Eurooppa-neuvosto kehotti 16 päivänä joulukuuta 2021 neuvostoa varmistamaan puheenjohtajavaltionsa johdolla, että Euroopan unionin ulkoisen muuttoliikepolitiikan nopeaa ja tehokasta täytäntöönpanoa seurataan tarkoin.

(5)

Sen varmistamiseksi, että neuvosto voi varmistaa tehtävänsä hoitamisen, on tarpeen yhdistää eri keinot ja vipuvaikutukset, vahvistaa kaikkien muuttoliikkeen ulkoisen ulottuvuuden täytäntöönpanoon osallistuvien toimijoiden välistä koordinointia ja varmistaa unionin toimien operatiivinen luonne, sanotun kuitenkaan rajoittamatta unionin toimielinten toimivaltaa.

(6)

Tätä varten olisi perustettava muuttoliikkeen ulkoisen ulottuvuuden operatiivinen koordinointimekanismi (MOCADEM). Mekanismin olisi pohjauduttava EU:n poliittisen kriisitoiminnan integroiduista järjestelyistä annetussa neuvoston täytäntöönpanopäätöksessä (EU) 2018/1993 (2) säädettyihin järjestelyihin. Uuden mekanismin tarkoitus on kuitenkin erilainen niiltä osin kuin sen tavoitteena on käsitellä suhteita kolmansiin maihin muuttoliikkeen alalla,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

1 artikla

Operatiivisen koordinointimekanismin luominen

1.   Tässä päätöksessä luodaan muuttoliikkeen ulkoista ulottuvuutta koskeva operatiivinen koordinointimekanismi (MOCADEM). MOCADEMin avulla unioni voi koordinoida muuttoliikkeen ulkoiseen ulottuvuuteen liittyviä kysymyksiä ja reagoida niihin oikea-aikaisesti.

2.   MOCADEM tarjoaa neuvostolle tarvittavaa joustavuutta, jotta voidaan varmistaa eri valmisteluelinten ja mekanismiin osallistuvien eri osapuolten esittämien tietojen ja näkemyksien yhdistäminen. MOCADEM valmistelee ja ehdottaa operatiivisia toimia, jotka liittyvät kutakin asianomaista kolmatta maata koskevien unionin tavoitteiden täytäntöönpanossa käytettäviin keinoihin ja vipuvaikutuksiin.

3.   MOCADEMia hallinnoidaan neuvoston puheenjohtajavaltion johdolla, ja siinä otetaan täysimääräisesti huomioon komission ja unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkean edustajan, jäljempänä ’korkea edustaja’, toimivalta.

4.   MOCADEM ei korvaa olemassa olevia unionin mekanismeja tai järjestelyjä eikä ole niiden kanssa päällekkäinen.

2 artikla

Määritelmä

Tässä päätöksessä 'operatiivisella toimella' tarkoitetaan toimea, jonka toteuttaminen todennäköisesti edistää muuttoliikkeen alaa koskevien unionin tavoitteiden saavuttamista sen suhteissa kolmansiin maihin, mukaan lukien

poliittinen tai diplomaattinen lähestymistapa,

asianomaista kolmatta maata tukeva toimi, myös valmiuksien kehittämisen tai kehitysyhteistyön alalla,

mahdollisen käytettävissä olevan vipuvaikutuksen, esimerkiksi rahoitustuen taikka viisumipolitiikan tai muun politiikan välineiden hyödyntäminen, ja

kohdennettujen viestintästrategioiden kehittäminen.

3 artikla

Toiminta

1.   Jos Euroopan unionin ja kolmannen maan suhteiden tilanne muuttoliikkeen osalta on vaikutuksiltaan sellainen, että se edellyttää koordinointia ja oikea-aikaista reagointia unionilta, puheenjohtajavaltio voi neuvoston pääsihteeristön tuella ja neuvomana kutsua koolle MOCADEMin pyöreän pöydän kokouksen.

2.   MOCADEMin pyöreän pöydän kokouksen tavoitteena on koota yhteen neuvoston eri valmisteluelinten ja muiden kutsuttujen osapuolten toimittamat tiedot ja toimintapoliittiset ehdotukset. Perustana ovat erityisesti neuvoston maahanmuuttoasioiden ulkoisten näkökohtien työryhmän (EMWP) laatimat operatiiviset tiivistelmät ja muiden neuvoston työryhmien (kuten viisumityöryhmän, kotouttamis-, maahanmuutto ja maastapoistamistyöryhmän, kehitysyhteistyöryhmän (kansainväliset kumppanuudet) tai maantieteellisten työryhmien) tekemä asiaankuuluva työ. Pyöreän pöydän kokous valmistelee pysyvien edustajien komitealle, jäljempänä ’Coreper’, ehdotettavia operatiivisia toimia, jotka voivat koskea kaikkia aloja, jotka ovat merkityksellisiä Euroopan unionin ja asianomaisen kolmannen maan välisten suhteiden kannalta muuttoliikkeen alalla.

3.   Puheenjohtajavaltio päättää MOCADEMin pyöreän pöydän kokousten kokoonpanosta. Komission yksiköt ja Euroopan ulkosuhdehallinto (EUH) kutsutaan osallistumaan ja esittämään yhteenveto toimivaltansa mukaisesti. Kiinnostuneita jäsenvaltioita kutsutaan osallistumaan. Tarvittaessa osallistumaan kutsutaan myös asiaankuuluvia unionin elimiä tai laitoksia, muita asiaankuuluvia sidosryhmiä ja tiettyjen alojen asiantuntijoita.

4.   Kunkin kutsutun toimielimen, elimen, laitoksen tai muun osapuolen edustuksen tason on oltava asianmukainen pyöreän pöydän kokouksen operatiivisen ja päätöksentekotavoitteen kannalta.

4 artikla

Coreperin rooli

Unionin politiikkojen ja toimien johdonmukaisuuden varmistamiseksi Coreper vastaa työn strategisesta ohjauksesta MOCADEMissa, joka raportoi Coreperille säännöllisesti, ja Coreper vastaa järjestelyjen täytäntöönpanon poliittisesta valvonnasta.

5 artikla

Resurssit

1.   MOCADEM voi tukeutua täytäntöönpanopäätöksellä (EU) 2018/1993 perustettujen yhdennetyn tilannetietoisuuden ja -analyysin (ISAA) tukivoimavarojen laatimiin raportteihin.

2.   ISAA-tukivoimavarojen avulla

a)

kerätään ja jaetaan tietoa vallitsevasta tilanteesta, unionin ja jäsenvaltioiden laatimista analyyseistä, asiaankuuluvien sidosryhmien tekemistä päätöksistä ja toteuttamista toimenpiteistä tai päätöksistä ja toimenpiteistä, jotka niiden on tarpeen toteuttaa, sekä koordinointivaatimuksista,

b)

käsitellään a alakohdassa tarkoitettuja tietoja ja esitetään yleiskatsaus tilanteesta, ja

c)

laaditaan yhdennetty analyysi, myös tilanteen mahdollisesta kehityksestä ja sen seurauksista.

3.   Komission yksiköt ja EUH kehittävät ISAA:ta toimeksiantonsa ja vastuidensa mukaisesti ja nykyisten välineidensä ja voimavarojensa sallimissa rajoissa. ISAA perustuu myös jäsenvaltioiden ja unionin elinten ja laitosten toimittamiin analyyseihin.

6 artikla

Uudelleentarkastelu

Coreper tarkastelee viimeistään 13 päivänä tammikuuta 2023 MOCADEMin täytäntöönpanoa puheenjohtajavaltion komissiota ja korkeaa edustajaa kuultuaan toimittaman selvityksen perusteella. Coreper ehdottaa neuvostolle tarvittaessa tähän päätökseen tehtäviä mahdollisia tarkistuksia.

7 artikla

Voimaantulo

Tämä päätös tulee voimaan päivänä, jona se hyväksytään.

Tehty Brysselissä 12 päivänä tammikuuta 2022.

Neuvoston puolesta

Puheenjohtaja

J.-Y. LE DRIAN


(1)  EUVL L 192, 1.7.2014, s. 53.

(2)  Neuvoston täytäntöönpanopäätös (EU) 2018/1993, annettu 11 päivänä joulukuuta 2018, EU:n poliittisen kriisitoiminnan integroiduista järjestelyistä (EUVL L 320, 17.12.2018, s. 28).


Top