Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32021R1756

    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2021/1756, annettu 6 päivänä lokakuuta 2021, asetuksen (EU) 2017/625 muuttamisesta kolmansista maista unioniin vietävien eläinten ja eläinperäisten tuotteiden virallisen valvonnan osalta mikrobilääkkeiden tiettyjä käyttötarkoituksia koskevan kiellon noudattamisen varmistamiseksi ja asetuksen (EY) N:o 853/2004 muuttamiseksi jäniseläinten ja siipikarjan lihan suoraan kuluttajalle toimittamisen osalta (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

    PE/46/2021/REV/1

    EUVL L 357, 8.10.2021, p. 27–30 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2021/1756/oj

    8.10.2021   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    L 357/27


    EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS (EU) 2021/1756,

    annettu 6 päivänä lokakuuta 2021,

    asetuksen (EU) 2017/625 muuttamisesta kolmansista maista unioniin vietävien eläinten ja eläinperäisten tuotteiden virallisen valvonnan osalta mikrobilääkkeiden tiettyjä käyttötarkoituksia koskevan kiellon noudattamisen varmistamiseksi ja asetuksen (EY) N:o 853/2004 muuttamiseksi jäniseläinten ja siipikarjan lihan suoraan kuluttajalle toimittamisen osalta

    (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

    EUROOPAN PARLAMENTTI JA EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, jotka

    ottavat huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 43 artiklan 2 kohdan, 114 artiklan ja 168 artiklan 4 kohdan b alakohdan,

    ottavat huomioon Euroopan komission ehdotuksen,

    sen jälkeen, kun esitys lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttäväksi säädökseksi on toimitettu kansallisille parlamenteille,

    ottavat huomioon Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunnon (1),

    ovat kuulleet alueiden komiteaa,

    noudattavat tavallista lainsäätämisjärjestystä (2),

    sekä katsovat seuraavaa:

    (1)

    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EU) 2017/625 (3) vahvistetaan säännöt, jotka koskevat virallisen valvonnan suorittamista muun muassa elintarvikkeiden ja rehujen turvallisuutta koskevien sääntöjen noudattamisen todentamiseksi.

    (2)

    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EU) 2019/6 (4) vahvistetaan muun muassa eläinlääkkeiden valvontaa ja käyttöä koskevat säännöt, joissa kiinnitetään erityistä huomiota mikrobilääkeresistenssiin.

    (3)

    Asetuksen (EU) 2019/6 mukaisesti mikrobilääkkeiden maltillisempi ja vastuullisempi käyttö eläimillä varmistetaan muun muassa kielloilla, jotka koskevat mikrobilääkkeiden käyttöä kasvun edistämiseen ja tuotoksen lisäämiseen sekä sellaisten mikrobilääkkeiden käyttöä, jotka on varattu tiettyjen ihmisillä esiintyvien infektioiden hoitoon. Kolmansien maiden toimijoiden on asetuksen (EU) 2019/6118 artiklan 1 kohdan nojalla noudatettava näitä kieltoja viedessään eläimiä ja eläinperäisiä tuotteita unioniin. Kuten kyseisen asetuksen johdanto-osan 49 kappaleessa korostetaan, on tärkeää ottaa huomioon mikrobilääkeresistenssin kehittymisen kansainvälinen luonne toteuttamalla syrjimättömiä ja oikeasuhteisia toimenpiteitä ja noudattaa samalla kansainvälisten sopimusten mukaisia unionin velvoitteita.

    (4)

    Asetuksen (EU) 2019/6118 artiklalla kehitetään 29 päivänä kesäkuuta 2017 annetulla komission tiedonannolla ”Eurooppalainen yhteinen terveys -toimintasuunnitelma mikrobilääkeresistenssin torjumiseksi” luotua perustaa tehostamalla mikrobilääkeresistenssin ehkäisemistä ja valvontaa ja edistämällä mikrobilääkkeiden maltillisempaa ja vastuullisempaa käyttöä eläimillä.

    (5)

    Jotta voidaan varmistaa mikrobilääkkeiden käyttöä kasvun edistämiseen ja tuotoksen lisäämiseen koskevan kiellon sekä tiettyjen ihmisillä esiintyvien infektioiden hoitoon varattujen mikrobilääkkeiden käyttökiellon tehokas täytäntöönpano, asetuksen (EU) 2017/625 soveltamisalaan olisi sisällytettävä virallinen valvonta, jolla todennetaan, että unioniin vietävät eläimet ja eläinperäiset tuotteet ovat asetuksen (EU) 2019/6118 artiklan 1 kohdan mukaisia, ja noudatettava tässäkin kansainvälisten sopimusten mukaisia unionin velvoitteita.

    (6)

    Asetuksen (EU) 2017/625 18 artiklan 7 kohdan g alakohdan mukaisesti komissio hyväksyy virallisen valvonnan suorittamista varten erityisiä sääntöjä perusteista ja edellytyksistä, joilla määritetään, milloin tuotanto- ja uudelleensijoitusalueita ei pidä luokitella kampasimpukoiden (Pectinidae), merikotiloiden ja varsinaisten merimakkaroiden (Holothuroidea) osalta. Merimakkarat luokitellaan piikkinahkaisten pääjaksoon. Piikkinahkaiset eivät yleensä ole ravintonsa siivilöimällä ottavia eläimiä. Näin ollen tällaisten eläinten ulostekontaminaatioon liittyvä mikro-organismien kerääntymisriski on vähäinen. Lisäksi ei ole esitetty epidemiologisia tietoja, joiden perusteella kansanterveydelliset riskit voitaisiin yhdistää piikkinahkaisiin, jotka eivät ole ravintonsa siivilöimällä ottavia eläimiä. Kyseisestä syystä asetuksen (EU) 2017/625 18 artiklan 7 kohdan g alakohdassa säädetty mahdollisuus poiketa tuotanto- ja uudelleensijoitusalueiden luokitteluvaatimuksesta olisi ulotettava koskemaan kaikkia piikkinahkaisia, jotka eivät ole ravintonsa siivilöimällä ottavia eläimiä, kuten piikkinahkaisten (Echinoidea) pääjaksoon kuuluviin, eikä sitä pidä rajoittaa merimakkaroihin (Holothuroidea). Samasta syystä olisi selvennettävä, että komission vahvistamia luokiteltujen tuotanto- ja uudelleensijoitusalueiden luokittelu- ja valvontaedellytyksiä sovelletaan eläviin simpukoihin, piikkinahkaisiin, vaippaeläimiin ja merikotiloihin lukuun ottamatta niitä merikotiloita ja piikkinahkaisia, jotka eivät ole ravintonsa siivilöimällä ottavia eläimiä. Asetuksen (EU) 2017/625 18 artiklan 6, 7 ja 8 kohdassa käytettyä terminologiaa olisi muutettava vastaavasti.

    (7)

    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 853/2004 (5) soveltamisalan ulkopuolelle on jätetty tuottajat, jotka toimittavat tilalla teurastettujen jäniseläinten ja siipikarjan lihaa pieninä määrinä suoraan lopulliselle kuluttajalle tai paikallisiin vähittäisliikkeisiin, jotka toimittavat kyseisen lihan suoraan lopulliselle kuluttajalle tuoreena lihana. Mainitun asetuksen soveltamispäivän eli 1 päivän tammikuuta 2006 jälkeen poissulkemista on jatkettu useita kertoja koskemaan kaikkea siipikarjan ja jäniseläinten lihaa siirtymätoimenpiteenä. Siirtymäkautta jatkettiin viimeksi komission asetuksella (EU) 2017/185 (6)31 päivään joulukuuta 2020. Viisitoista vuotta kestäneen siirtymäkauden aikana ei havaittu tämän jatkamisen mukaisesti toteutettujen toimintojen aiheuttamia elintarviketurvallisuuteen liittyviä merkittäviä huolenaiheita. Komissio myös painotti 20 päivänä toukokuuta 2020 päivätyssä tiedonannossaan ”Pellolta pöytään -strategia oikeudenmukaista, terveyttä edistävää ja ympäristöä säästävää elintarvikejärjestelmää varten” lyhyempien toimitusketjujen merkitystä siinä, että voidaan parantaa alueellisten ja paikallisten elintarvikejärjestelmien häiriönsietokykyä. Sen vuoksi olisi otettava pysyvästi käyttöön kaikkea siipikarjan ja jäniseläinten lihaa koskeva poikkeus. Asetus (EY) N:o 853/2004 olisi muutettava vastaavasti.

    (8)

    Asetuksen (EU) 2017/625 47 artiklan 1 kohdan e alakohdan mukaisesti toimivaltaisten viranomaisten on suoritettava virallista valvontaa sillä rajatarkastusasemalla, joka on sellaisen eläinten ja tavaroiden lähetyksen ensimmäinen saapumispaikka unionissa, johon sovelletaan muun muassa Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2016/429 (7) 249 artiklan mukaisesti hyväksytyissä säädöksissä säädettyjä kiireellisiä toimenpiteitä. Asetuksen (EU) 2016/429 249 artikla ei kuitenkaan koske komission kiireellisiä toimenpiteitä. Tämä virhe olisi oikaistava ja mainitussa asetuksessa olisi viitattava asetuksen (EU) 2016/429 261 artiklaan.

    (9)

    Jäsenvaltiot eivät voi riittävällä tavalla saavuttaa tämän asetuksen tavoitetta eli mahdollistaa mikrobilääkkeiden käytön valvontaa kolmansista maista unioniin tulevien eläinten ja eläinperäisten tuotteiden osalta, vaan se voidaan saavuttaa paremmin unionin tasolla. Sen vuoksi unioni voi toteuttaa toimenpiteitä Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 5 artiklassa vahvistetun toissijaisuusperiaatteen mukaisesti. Mainitussa artiklassa vahvistetun suhteellisuusperiaatteen mukaisesti tässä asetuksessa ei ylitetä sitä, mikä on tarpeen tämän tavoitteen saavuttamiseksi.

    (10)

    Asetus (EU) 2017/625 olisi sen vuoksi muutettava.

    (11)

    Koska asetusta (EU) 2019/6 sovelletaan 28 päivästä tammikuuta 2022, tämän asetuksen vastaavia säännöksiä olisi sovellettava samasta päivämäärästä alkaen,

    OVAT HYVÄKSYNEET TÄMÄN ASETUKSEN:

    1 artikla

    Muutetaan asetus (EU) 2017/625 seuraavasti:

    1)

    Korvataan 1 artiklan 4 kohdan c alakohta seuraavasti:

    ”c)

    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2019/6 (*1); tätä asetusta sovelletaan kuitenkin viralliseen valvontaan mainitun asetuksen 118 artiklan 1 kohdan noudattamisen todentamiseksi.

    (*1)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2019/6, annettu 11 päivänä joulukuuta 2018, eläinlääkkeistä ja direktiivin 2001/82/EY kumoamisesta (EUVL L 4, 7.1.2019, s. 43).”"

    2)

    Muutetaan 18 artikla seuraavasti:

    a)

    korvataan 6 kohta seuraavasti:

    ”6.

    Jos 1 kohdassa tarkoitettu virallinen valvonta kohdistuu eläviin simpukoihin, piikkinahkaisiin, vaippaeläimiin ja merikotiloihin, toimivaltaisten viranomaisten on luokiteltava tuotanto- ja uudelleensijoitusalueet.”;

    b)

    korvataan 7 kohdan g alakohta seuraavasti:

    ”g)

    perusteet ja edellytykset, joilla määritetään, milloin 6 kohdasta poiketen tuotanto- ja uudelleensijoitusalueita ei pidä luokitella seuraavien osalta:

    i)

    kampasimpukat (Pectinidae) ja

    ii)

    jos ne eivät ole ravintonsa siivilöimällä ottavia eläimiä: piikkinahkaiset ja merikotilot;”;

    c)

    korvataan 8 kohdan b alakohta seuraavasti:

    ”b)

    elävien simpukoiden, piikkinahkaisten, vaippaeläinten ja merikotiloiden luokiteltujen tuotanto- ja uudelleensijoitusalueiden luokittelu- ja valvontaedellytykset;”.

    3)

    Korvataan 47 artiklan 1 kohdan e alakohta seuraavasti:

    ”e)

    eläimet ja tavarat, joihin sovelletaan kiireellistä toimenpidettä, josta säädetään asetuksen (EY) N:o 178/2002 53 artiklan, asetuksen (EU) 2016/429 261 artiklan tai asetuksen (EU) 2016/2031 28 artiklan 1 kohdan, 30 artiklan 1 kohdan, 40 artiklan 3 kohdan, 41 artiklan 3 kohdan, 49 artiklan 1 kohdan, 53 artiklan 3 kohdan ja 54 artiklan 3 kohdan mukaisesti annetuissa säädöksissä ja jossa edellytetään, että yhdistetyssä nimikkeistössä annetun koodinsa perusteella tunnistettavissa olevien kyseisten eläinten tai tavaroiden lähetysten osalta on suoritettava virallista valvontaa niiden tullessa unioniin;”.

    2 artikla

    Korvataan asetuksen (EY) N:o 853/2004 1 artiklan 3 kohdan d alakohta seuraavasti:

    ”d)

    tuottajiin, jotka toimittavat tilalla teurastettujen jäniseläinten ja siipikarjan lihaa pieninä määrinä suoraan lopulliselle kuluttajalle tai paikallisiin vähittäisliikkeisiin, jotka toimittavat kyseisen lihan suoraan lopulliselle kuluttajalle;”.

    3 artikla

    Tämä asetus tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

    Sitä sovelletaan 28 päivästä lokakuuta 2021.

    Sen 1 artiklan 1 alakohtaa sovelletaan kuitenkin 28 päivästä tammikuuta 2022.

    Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

    Tehty Strasbourgissa 6 päivänä lokakuuta 2021.

    Euroopan parlamentin puolesta

    Puhemies

    D. M. SASSOLI

    Neuvoston puolesta

    Puheenjohtaja

    A. LOGAR


    (1)  EUVL C 341, 24.8.2021, s. 107.

    (2)  Euroopan parlamentin kanta, vahvistettu 15. syyskuuta 2021 (ei vielä julkaistu virallisessa lehdessä), ja neuvoston päätös, tehty 28. syyskuuta 2021.

    (3)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2017/625, annettu 15 päivänä maaliskuuta 2017, virallisesta valvonnasta ja muista virallisista toimista, jotka suoritetaan elintarvike- ja rehulainsäädännön ja eläinten terveyttä ja hyvinvointia, kasvien terveyttä ja kasvinsuojeluaineita koskevien sääntöjen soveltamisen varmistamiseksi, sekä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusten (EY) N:o 999/2001, (EY) N:o 396/2005, (EY) N:o 1069/2009, (EY) N:o 1107/2009, (EU) N:o 1151/2012, (EU) N:o 652/2014, (EU) 2016/429 ja (EU) 2016/2031, neuvoston asetusten (EY) N:o 1/2005 ja (EY) N:o 1099/2009 ja neuvoston direktiivien 98/58/EY, 1999/74/EY, 2007/43/EY, 2008/119/EY ja 2008/120/EY muuttamisesta ja Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusten (EY) N:o 854/2004 ja (EY) N:o 882/2004, neuvoston direktiivien 89/608/ETY, 89/662/ETY, 90/425/ETY, 91/496/ETY, 96/23/EY, 96/93/EY ja 97/78/EY ja neuvoston päätöksen 92/438/ETY kumoamisesta (virallista valvontaa koskeva asetus) (EUVL L 95, 7.4.2017, s. 1).

    (4)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2019/6, annettu 11 päivänä joulukuuta 2018, eläinlääkkeistä ja direktiivin 2001/82/EY kumoamisesta (EUVL L 4, 7.1.2019, s. 43).

    (5)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 853/2004, annettu 29 päivänä huhtikuuta 2004, eläinperäisiä elintarvikkeita koskevista erityisistä hygieniasäännöistä (EUVL L 139, 30.4.2004, s. 55).

    (6)  Komission asetus (EU) 2017/185, annettu 2 päivänä helmikuuta 2017, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusten (EY) N:o 853/2004 ja (EY) N:o 854/2004 tiettyjen säännösten soveltamista koskevista siirtymätoimenpiteistä (EUVL L 29, 3.2.2017, s. 21).

    (7)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2016/429, annettu 9 päivänä maaliskuuta 2016, tarttuvista eläintaudeista sekä tiettyjen eläinterveyttä koskevien säädösten muuttamisesta ja kumoamisesta (”eläinterveyssäännöstö”) (EUVL L 84, 31.3.2016, s. 1).


    Top