Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32018D1503

    Komission täytäntöönpanopäätös (EU) 2018/1503, annettu 8 päivänä lokakuuta 2018, toimenpiteistä Aromia bungii (Faldermann) -organismin unioniin kulkeutumisen ja siellä leviämisen estämiseksi (tiedoksiannettu numerolla C(2018) 6447)

    C/2018/6447

    EUVL L 254, 10.10.2018, p. 9–18 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2018/1503/oj

    10.10.2018   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    L 254/9


    KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS (EU) 2018/1503,

    annettu 8 päivänä lokakuuta 2018,

    toimenpiteistä Aromia bungii (Faldermann) -organismin unioniin kulkeutumisen ja siellä leviämisen estämiseksi

    (tiedoksiannettu numerolla C(2018) 6447)

    EUROOPAN KOMISSIO, joka

    ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

    ottaa huomioon kasveille ja kasvituotteille haitallisten organismien yhteisöön kulkeutumisen ja siellä leviämisen estämiseen liittyvistä suojatoimenpiteistä 8 päivänä toukokuuta 2000 annetun neuvoston direktiivin 2000/29/EY (1) ja erityisesti sen 16 artiklan 3 kohdan kolmannen virkkeen,

    sekä katsoo seuraavaa:

    (1)

    Aromia bungii (Faldermann) -organismia, jäljempänä ’asianomainen organismi’, ei ole mainittu direktiivin 2000/29/EY liitteessä I tai liitteessä II.

    (2)

    Kyseistä organismia on kuitenkin esiintynyt äskettäin ensimmäisen kerran Italiassa ja Saksassa. Kyseisellä organismilla on unionin alueella ei-hyväksyttäviä taloudellisia, yhteiskunnallisia ja ympäristöön liittyviä vaikutuksia. Sen unioniin kulkeutuminen ja siellä leviäminen olisi siksi estettävä ja ehkäistävä. Tätä varten olisi toteutettava erityistoimenpiteitä.

    (3)

    Euroopan ja Välimeren maiden kasvinsuojelujärjestö (EPPO) laati vuonna 2014 raportin (2) asianomaisen organismin tuhoojariskianalyysistä. Mainitussa raportissa todetaan, että asianomainen organismi kulkeutuu todennäköisesti sellaisten Prunus -lajeista peräisin olevan puutavaran tai puutuotteiden mukana, jotka ovat riittävän suuria pitämään yllä tuhoojan elinkaarta täysi-ikäisyyteen asti ja joita ei ole käsitelty asianomaisen tuhoojan tappamiseksi. Sen vuoksi on aiheellista ottaa käyttöön erityistoimenpiteitä, jotka koskevat sellaisten Prunus spp. -lajien, jäljempänä ’asianomaiset kasvit’, istutettavaksi tarkoitettujen kasvien, joiden varren tai juurenniskan halkaisija on paksuimmalta kohdaltaan vähintään 1 cm, siemeniä lukuun ottamatta, unioniin kulkeutumista ja siellä siirtämistä. Kyseisiä toimenpiteitä olisi sovellettava myös direktiivin 2000/29/EY 2 artiklan 2 kohdassa tarkoitettuun puutavaraan, jäljempänä ’asianomainen puutavara’, ja puiseen pakkausmateriaaliin, jäljempänä ’asianomainen puinen pakkausmateriaali’, jos ne on saatu kokonaan tai osittain Prunus spp. -lajeista.

    (4)

    Jos asianomaista organismia esiintyy unionin alueella, esiintymäkohdan ympärillä oleva alue olisi rajattava, jotta kyseisellä alueella voidaan toteuttaa tehokkaita hävittämistoimia.

    (5)

    On aiheellista ottaa huomioon kasvien tuhoamisen taloudelliset ja ympäristövaikutukset. Sen vuoksi tietyissä olosuhteissa rajatun alueen määrittämistä ei pitäisi edellyttää, jos asianomainen organismi voidaan hävittää kasveista, joissa sitä havaittiin esiintyvän, ja voidaan taata, että asianomainen organismi ei voi asettua alueelle pysyvästi.

    (6)

    Tietyissä tapauksissa jäsenvaltioiden pitäisi voida päättää olla määrittelemättä rajattuja alueita ja rajata toimenpiteet koskemaan saastuneiden kasvien ja kasvituotteiden tuhoamista, koska tämä olisi oikeassa suhteessa asianomaiseen kasvinterveysriskiin.

    (7)

    Asianomaiset kasvit ja asianomainen puutavara, jotka on kasvatettu rajatulla alueella, jotka ovat olleet rajatulla alueella ainakin osan eliniästään tai jotka on siirretty tällaisen alueen läpi, tai rajatuilta alueilta peräisin oleva puinen pakkausmateriaali ovat todennäköisemmin asianomaisen organismin saastuttamia. Sen vuoksi tällaisten kasvien, puutavaran ja puisen pakkausmateriaalin siirtämiseen olisi sovellettava erityisvaatimuksia, jotta estetään asianomaisen organismin leviäminen entisestään.

    (8)

    Jotta voidaan varmistaa rajatuilta alueilta peräisin olevien istutettavaksi tarkoitettujen kasvien siirtojen tiivis seuranta ja tarkkailla tehokkaasti paikkoja, joissa asianomaisesta organismista johtuva kasvinterveysriski on suuri, komission ja jäsenvaltioiden olisi saatava tiedot rajatuilla alueilla sijaitsevista tuotantopaikoista.

    (9)

    Sen varmistamiseksi, että unioniin kolmansista maista tuodut asianomaiset kasvit ja asianomainen puutavara ovat vapaita asianomaisesta organismista, niiden tuomiseen kolmansista maista unioniin olisi sovellettava samanlaisia vaatimuksia kuin asianomaisten kasvien ja asianomaisen puutavaran siirtämiseen rajatuilta alueilta muualle unioniin.

    (10)

    Tässä päätöksessä säädetyt toimenpiteet ovat pysyvän kasvi-, eläin-, elintarvike- ja rehukomitean lausunnon mukaiset,

    ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

    1 artikla

    Määritelmät

    Tässä päätöksessä tarkoitetaan:

    a)

    ’asianomaisella organismilla’Aromia bungii (Faldermann) -organismia;

    b)

    ’asianomaisilla kasveilla’Prunus spp. -lajien, lukuun ottamatta lajia Prunus laurocerasus L., istutettavaksi tarkoitettuja kasveja, joiden varren tai juurenniskan halkaisija on paksuimmalta kohdaltaan vähintään 1 cm, siemeniä lukuun ottamatta;

    c)

    ’asianomaisella puutavaralla’ direktiivin 2000/29/EY 2 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua puutavaraa, jos se on saatu kokonaan tai osittain seuraavista asiaomaisista kasveista, sellaisina kuin ne on lueteltu neuvoston asetuksen (ETY) N:o 2658/87 (3) liitteessä I olevassa II osassa:

    CN-koodi

    Tuotteen kuvaus

    4401 12 00

    Lehtipuuta oleva polttopuu rankoina, pölkkyinä, halkoina, oksina, risukimppuina tai niiden kaltaisissa muodoissa

    4401 22 00

    Lehtipuu lastuina tai hakkeena

    4401 40

    Sahanpuru ja puujäte, ei yhteenpuristettu (4)

    4403 12 00

    Lehtipuuta oleva raakapuu, joka on käsitelty maalilla, petsillä, kreosootilla tai muilla suoja-aineilla, myös jos siitä on poistettu kuori tai pintapuu, tai karkeasti syrjätty puu

    ex 4404 20 00

    Lehtipuuta oleva vannepuu; halkaistut pylväät; teroitetut, mutta pituussuunnassa sahaamattomat puupaalut, -seipäät ja -kepit; puukepit, karkeasti muotoillut, mutta ei sorvatut, taivutetut eikä muulla tavalla valmistetut, kävelykeppien, sateenvarjojen, työkalujen varsien tai niiden kaltaisten tavaroiden valmistukseen soveltuvat; puusäleet ja niiden kaltaiset tavarat

    4406

    Puiset rata- ja raitiotiepölkyt

    4407 94

    Kirsikkapuu (Prunus spp.), sahattu tai veistetty (chipped) pituussuunnassa, tasoleikattu tai viiluksi sorvattu, myös höylätty, hiottu tai päistään jatkettu, paksuus suurempi kuin 6 mm

    4416 00 00

    Puiset drittelit, tynnyrit, sammiot, saavit ja muut tynnyriteokset sekä niiden puuosat, myös kimmet

    9406 10 00

    Tehdasvalmisteiset rakennukset, puuta

    d)

    ’asianomaisella puisella pakkausmateriaalilla’ pakkausmateriaalia, joka on kokonaan tai osittain saatu asianomaisista kasveista;

    e)

    ’tuotantopaikalla’ rakennuksia tai peltokokonaisuuksia, jotka toimivat yhtenä tuotanto- tai viljely-yksikkönä, mukaan lukien tuotantopaikat, joita hoidetaan erillään kasvinsuojelullisista syistä;

    f)

    ’ammattimaisella toimijalla’ henkilöä, joka toimii ammattimaisesti yhdessä tai useammassa seuraavista kasveihin, kasvituotteisiin ja puiseen pakkausmateriaaliin liittyvistä toiminnoista:

    istutus;

    jalostus;

    tuotanto, mukaan lukien kasvatus, lisäys ja ylläpito;

    tuominen unionin alueelle sekä siirtäminen unionin alueella ja sieltä pois;

    asettaminen saataville markkinoilla.

    2 artikla

    Asianomaisen organismin unioniin kulkeutumisen tai siellä leviämisen estäminen

    Asianomaisen organismin unionin alueelle kulkeutuminen ja siellä leviäminen on estettävä.

    3 artikla

    Asianomaisen organismin havaitseminen tai epäilty esiintyminen

    1.   Kaikkien henkilöiden, jotka epäilevät asianomaisen organismin esiintymistä tai saavat tietää sen esiintymisestä, on välittömästi ilmoitettava asiasta vastuussa olevalle viralliselle elimelle ja toimitettava tälle kaikki asiaankuuluvat tiedot asianomaisen organismin esiintymisestä tai epäillystä esiintymisestä.

    2.   Vastuussa olevan virallisen elimen on välittömästi kirjattava tällaiset tiedot.

    3.   Jos vastuussa olevalle viralliselle elimelle on ilmoitettu asianomaisen organismin esiintymisestä tai epäillystä esiintymisestä, sen on toteutettava kaikki tarvittavat toimenpiteet esiintymisen tai epäillyn esiintymisen vahvistamiseksi.

    4.   Jäsenvaltioiden on varmistettava, että kaikille henkilöille, joiden valvonnassa on kasveja, jotka asianomainen organismi voi saastuttaa, ilmoitetaan välittömästi asianomaisen organismin esiintymisestä tai epäillystä esiintymisestä, mahdollisista seurauksista ja riskeistä sekä toteutettavista toimenpiteistä.

    4 artikla

    Asianomaisen organismin kartoittaminen jäsenvaltioiden alueella

    Jäsenvaltioiden on kartoitettava vuosittain asianomaisen organismin esiintymistä alueellaan.

    Kartoitukset tekee vastuussa oleva virallinen elin tai ne tehdään vastuussa olevan virallisen elimen virallisessa valvonnassa. Kartoituksiin on sisällyttävä silmämääräiset tarkastukset ja asianomaisen organismin aiheuttamaa saastumista epäiltäessä myös näytteenotto ja testaus. Kartoituksissa on otettava huomioon saatavilla oleva tieteellinen ja tekninen näyttö, asianomaisen organismin biologia, alttiiden kasvien esiintyminen ja biologia sekä muut tarpeelliset tiedot, jotka koskevat asianomaisen organismin esiintymistä.

    5 artikla

    Rajattujen alueiden määrittäminen

    1.   Jos asianomaisen organismin esiintyminen vahvistetaan, asianomaisen jäsenvaltion on rajattava alue välittömästi 2 kohdan mukaisesti, jäljempänä ’rajattu alue’.

    2.   Rajattu alue käsittää saastuneen vyöhykkeen ja puskurivyöhykkeen.

    Saastunut vyöhyke on se vyöhyke, jolla asianomaisen organismin esiintyminen on vahvistettu ja johon sisältyvät

    a)

    kaikki kasvit, jotka tiedetään kyseisen tuhoojan saastuttamiksi;

    b)

    kaikki kasvit, joissa on merkkejä tai oireita mahdollisesta kyseisen tuhoojan aiheuttamasta saastumisesta;

    c)

    kaikki muut kasvit, jotka todennäköisesti ovat kyseisen tuhoojan saastuttamia tai voivat tulla sen saastuttamiksi, mukaan lukien kasvit, jotka todennäköisesti saastuvat siksi, että ne ovat alttiita kyseiselle tuhoojalle ja sijaitsevat lähellä saastuneita kasveja, tai siksi, että niiden tuotantoalkuperä, jos se on tiedossa, on sama kuin saastuneiden kasvien tai niistä kasvatettujen kasvien.

    Puskurivyöhykkeen leveyden on oltava vähintään 2 km, ja sen on ympäröitävä saastunutta vyöhykettä.

    Saastuneiden vyöhykkeiden ja puskurivyöhykkeiden tarkat rajat on määritettävä käyttäen perustana vankkoja tieteellisiä periaatteita, asianomaisen organismin biologiaa, saastumistasoa ja asianomaisten kasvien ja asianomaisen puutavaran esiintymistä kyseisellä alueella.

    Tapauksissa, joissa asiasta vastaava virallinen elin katsoo, että asianomaisen organismin hävittäminen on mahdollista 6 artiklan 1 kohdan mukaisesti, kun otetaan huomioon organismin esiintymisen olosuhteet, erityiset tutkimustulokset tai hävittämistoimenpiteiden välitön soveltaminen, puskurivyöhykkeen sädettä voidaan lyhentää niin, että se ulottuu vähintään yhden kilometrin päähän saastuneen vyöhykkeen rajasta.

    3.   Jos asianomaisen organismin esiintyminen puskurivyöhykkeellä vahvistetaan, saastuneen vyöhykkeen ja puskurivyöhykkeen rajoja on välittömästi tarkistettava ja muutettava vastaavasti.

    4.   Jos asianomaista organismia ei ole 4 artiklassa ja tämän artiklan 6 kohdan b alakohdassa tarkoitettujen kartoitusten perusteella havaittu rajatulla alueella neljän peräkkäisen vuoden aikana, alueen rajaaminen voidaan poistaa. Tällöin asianomaisen jäsenvaltion on ilmoitettava asiasta komissiolle ja muille jäsenvaltioille.

    5.   Jäsenvaltioiden ei tarvitse määrittää edellä 1 kohdassa säädettyä rajattua aluetta, jos yksi seuraavista edellytyksistä täyttyy:

    a)

    on näyttöä siitä, että asianomainen organismi on kulkeutunut alueelle kasveissa, puutavarassa tai puisessa pakkausmateriaalissa, jotka olivat saastuneet ennen niiden tuomista kyseiselle alueelle, ja on varmistettu, että asianomainen organismi ei ole asettunut pysyvästi alueelle ja että asianomaisen organismin leviäminen ja lisääntyminen ei ole mahdollista sen biologian vuoksi;

    b)

    on näyttöä siitä, että kyseessä on asianomaisen organismin yksittäinen havainto, joka liittyy suoraan asianomaiseen kasviin, puutavaraan tai puiseen pakkausmateriaaliin eikä sen odoteta johtavan organismin pysyvään asettumiseen alueelle, ja

    on varmistettu, että asianomainen organismi ei ole asettunut pysyvästi alueelle ja että asianomaisen organismin leviäminen ja lisääntyminen ei ole mahdollista sen biologian vuoksi.

    Edellä olevaa b alakohtaa sovellettaessa on otettava huomioon erityiset tutkimustulokset ja hävittämistoimenpiteet. Tällaisiin toimenpiteisiin voi kuulua asianomaisten kasvien ja kasvituotteiden ennalta ehkäisevä kaataminen ja hävittäminen ja puisen pakkausmateriaalin hävittäminen sen jälkeen, kun ne on tutkittu.

    6.   Jos yksi 5 kohdassa tarkoitetuista edellytyksistä täyttyy, jäsenvaltioiden on toteutettava seuraavat toimenpiteet:

    a)

    välittömät toimenpiteet, joilla varmistetaan asianomaisen organismin nopea hävittäminen ja poistetaan mahdollisuus sen leviämiseen;

    b)

    asianomaisen organismin säännöllinen ja tarkka seuranta ainakin yhden elinkaaren ja yhden lisävuoden ajan, mukaan lukien seuranta ainakin neljänä peräkkäisenä vuonna vähintään yhden kilometrin säteellä saastuneista kasveista, puutavarasta tai puisesta pakkausmateriaalista taikka paikasta, jossa asianomaista organismia havaittiin;

    c)

    kaiken saastuneen kasvi-, puu- tai puisen pakkausmateriaalin hävittäminen;

    d)

    saastumisen alkuperän tutkiminen jäljittämällä mahdollisuuksien mukaan kasvit, puutavara tai puinen pakkausmateriaali ja niiden tutkiminen saastumisen merkkien varalta;

    e)

    toimet yleisen tietoisuuden lisäämiseksi organismin aiheuttamasta uhkasta;

    f)

    mahdolliset muut toimenpiteet, joilla voidaan edistää asianomaisen organismin hävittämistä, kun otetaan huomioon kasvinsuojelutoimenpiteitä koskeva kansainvälinen standardi ISPM nro 9 ja sovelletaan yhdennettyä lähestymistapaa ISPM nro 14:ssä vahvistettujen periaatteiden mukaisesti.

    Edellä olevaa d alakohtaa sovellettaessa tutkintaan on sisällyttävä kohdennettu destruktiivinen näytteenotto.

    Edellä a–f alakohdassa tarkoitetut toimenpiteet on esitettävä raportin muodossa 10 artiklan 1 kohdan a alakohdan mukaisesti.

    6 artikla

    Hävittämistoimenpiteet ja leviämisen estämistoimenpiteet

    1.   Jäsenvaltion, joka määrittää 5 artiklassa tarkoitetun rajatun alueen, on toteutettava kyseisellä alueella seuraavat toimenpiteet:

    a)

    saastuneiden kasvien ja kasvien, joilla on asianomaisen organismin aiheuttamia oireita, välitön kaataminen ja niiden juurten täydellinen poistaminen, jos saastuneen kasvin juurenniskan alapuolella havaitaan toukkakäytäviä;

    b)

    kaikkien asianomaisten kasvien kaataminen 100 metrin säteellä saastuneesta kasvista ja näiden asianomaisten kasvien tutkiminen saastumisen merkkien varalta;

    c)

    edellä olevien a ja b alakohdan mukaisesti kaadettujen kasvien sekä tarvittaessa niiden juurten poistaminen, tutkiminen ja hävittäminen turvallisesti sekä muiden kasvituotteiden ja puisen pakkausmateriaalin tutkiminen ja hävittäminen;

    d)

    toimet, joilla estetään mahdollisesti saastuneen materiaalin siirtäminen rajatun alueen ulkopuolelle;

    e)

    saastumisen alkuperän tutkiminen jäljittämällä mahdollisuuksien mukaan kasvit, puutavara tai puinen pakkausmateriaali ja niiden tutkiminen saastumisen merkkien varalta;

    f)

    tarvittaessa asianomaisten kasvien korvaaminen muilla kasveilla;

    g)

    toimet, joilla estetään uusien asianomaisten kasvien istuttaminen avomaalle tämän kohdan b alakohdassa tarkoitetulla alueella, lukuun ottamatta 7 artiklan 1 kohdassa tarkoitettuja tuotantopaikkoja;

    h)

    tarkka seuranta siltä varalta, että asianomaista organismia esiintyy Prunus spp. -lajien kasveissa erityisesti puskurivyöhykkeellä niin, että vähintään kerran vuodessa tehdään tarkastus;

    i)

    toimet, joilla lisätään yleistä tietoisuutta organismin aiheuttamasta uhkasta, ja toimenpiteet organismin unioniin kulkeutumisen ja siellä leviämisen torjumiseksi, mukaan lukien edellytykset, jotka koskevat asianomaisten kasvien, asianomaisen puutavaran ja asianomaisen puisen pakkausmateriaalin siirtoa määritetyltä rajatulta alueelta;

    j)

    tarvittaessa erityistoimenpiteet sellaisten erityistilanteiden tai ongelmien ehkäisemiseksi, joiden voidaan kohtuudella olettaa estävän, vaikeuttavan tai viivyttävän hävittämistä, etenkin toimenpiteet, jotka liittyvät kaikkien saastuneiden tai saastuneiksi epäiltyjen kasvien saavutettavuuteen ja asianmukaiseen hävittämiseen niiden sijainnista, julkisesta tai yksityisestä omistuksesta tai niistä vastaavasta henkilöstä tai organisaatiosta riippumatta;

    k)

    mahdolliset muut toimenpiteet, joilla voidaan edistää asianomaisen organismin hävittämistä, kun otetaan huomioon ISPM nro 9 ja sovelletaan yhdennettyä lähestymistapaa ISPM nro 14:ssä vahvistettujen periaatteiden mukaisesti.

    Edellä olevaa a alakohtaa sovellettaessa, kaataminen ja poistaminen on tehtävä ennen seuraavan lentokauden alkua, jos saastuneita kasveja havaitaan asianomaisen organismin lentokauden ulkopuolella.

    Poiketen siitä, mitä b alakohdassa säädetään, jos vastuussa oleva virallinen elin toteaa, että yksittäisten puiden kaataminen ei ole aiheellista niiden erityisen yhteiskunnallisen, kulttuurisen tai ympäristöön liittyvän arvon vuoksi, rajatun alueen määrittäneen jäsenvaltion on varmistettava, että kyseiset asianomaiset kasvit, joita ei kaadeta, tutkitaan yksilöllisesti ja säännöllisesti saastumisen merkkien varalta, ja että toteutetaan hakkuuta vastaavat toimenpiteet, jotta estetään asianomaisen organismin leviäminen kyseisistä kasveista. Jäljempänä 10 artiklassa tarkoitetussa raportissa on esitettävä kyseisen päätöksen perusteet ja kuvaus toimenpiteistä.

    Edellä olevaa c alakohtaa sovellettaessa on toteutettava kaikki tarvittavat varotoimenpiteet asianomaisen organismin leviämisen välttämiseksi hakkuun aikana ja sen jälkeen.

    Edellä olevaa e alakohtaa sovellettaessa asianomaiset kasvit on kaadettava, jos tutkimus osoittaa niiden olevan saastuneita.

    Edellä olevaa h alakohtaa sovellettaessa vastuussa olevan virallisen elimen on tarvittaessa otettava kohdennetusti destruktiiviset näytteet, ja näytteiden lukumäärä on ilmoitettava 10 artiklan 1 kohdassa tarkoitetussa raportissa.

    Edellä a–k alakohdassa tarkoitetut toimenpiteet on esitettävä raportin muodossa 10 artiklan 1 kohdan mukaisesti.

    2.   Kun 4 artiklassa tarkoitettujen kartoitusten tulokset useammalta kuin neljältä peräkkäiseltä vuodelta ovat vahvistaneet asianomaisen organismin esiintymisen jollakin alueella ja jos on näyttöä, että asianomaista organismia ei voida enää hävittää, jäsenvaltiot voivat päättää toteuttaa vain toimenpiteitä, joilla estetään asianomaisen organismin leviäminen kyseisellä alueella.

    Tällöin puskurivyöhykkeen sädettä kasvatetaan vähintään 4 kilometriin.

    Näihin toimenpiteisiin on kuuluttava vähintään seuraavat:

    a)

    saastuneiden kasvien ja kasvien, joilla on asianomaisen organismin aiheuttamia oireita, välitön kaataminen ja niiden juurten täydellinen poistaminen, jos saastuneen kasvin juurenniskan alapuolella havaitaan toukkakäytäviä;

    b)

    kaadettujen kasvien ja niiden juurien poistaminen, tutkiminen ja hävittäminen ja kaikkien tarvittavien varotoimien toteuttaminen, jotta vältetään asianomaisen organismin leviäminen hakkuun jälkeen;

    c)

    toimet, joilla estetään mahdollisesti saastuneen materiaalin siirtäminen rajatun alueen ulkopuolelle;

    d)

    tarvittaessa asianomaisten kasvien korvaaminen muilla kasveilla;

    e)

    toimet, joilla kielletään uusien asianomaisten kasvien istuttaminen avomaalle 5 artiklassa tarkoitetulla saastuneella alueella, lukuun ottamatta 7 artiklan 1 kohdassa tarkoitettuja tuotantopaikkoja;

    f)

    tarkka seuranta siltä varalta, että asianomaista organismia esiintyy Prunus spp. -lajien kasveissa erityisesti puskurivyöhykkeellä niin, että vähintään kerran vuodessa tehdään tarkastus;

    g)

    toimet, joilla lisätään yleistä tietoisuutta asianomaisen organismin aiheuttamasta uhkasta, ja toimenpiteet organismin unioniin kulkeutumisen ja siellä leviämisen torjumiseksi, mukaan luettuna edellytykset, jotka koskevat asianomaisten kasvien ja asianomaisen puutavaran siirtoa määritetyltä rajatulta alueelta;

    h)

    tarvittaessa erityistoimenpiteet sellaisten erityistilanteiden tai ongelmien ehkäisemiseksi, joiden voidaan kohtuudella olettaa estävän, vaikeuttavan tai viivyttävän leviämisen estämistä, etenkin toimenpiteet, jotka liittyvät kaikkien saastuneiden tai saastuneiksi epäiltyjen kasvien saavutettavuuteen ja asianmukaiseen hävittämiseen niiden sijainnista, julkisesta tai yksityisestä omistuksesta tai niistä vastaavasta henkilöstä tai organisaatiosta riippumatta;

    i)

    muut toimenpiteet, jotka voivat edistää asianomaisen organismin leviämisen estämistä.

    Edellä olevaa a alakohtaa sovellettaessa, kaataminen ja poistaminen on tehtävä ennen seuraavan lentokauden alkua, jos saastuneita kasveja havaitaan asianomaisen organismin lentokauden ulkopuolella.

    Edellä olevaa f alakohtaa sovellettaessa vastuussa olevan virallisen elimen on tarvittaessa otettava kohdennetusti destruktiiviset näytteet, ja näytteiden lukumäärä on ilmoitettava 10 artiklan 1 kohdassa tarkoitetussa raportissa.

    Edellä a–i alakohdassa tarkoitetut toimenpiteet on esitettävä raportin muodossa 10 artiklan 1 kohdan mukaisesti.

    7 artikla

    Asianomaisten kasvien siirtäminen unionissa

    1.   Rajatuilta alueilta peräisin olevia asianomaisia kasveja (5) saa siirtää unionissa ainoastaan, jos niiden mukana on komission direktiivin 92/105/ETY (6) mukaisesti laadittu ja myönnetty kasvipassi ja jos niitä on kasvatettu vähintään kahden vuoden ajan ennen siirtämistä tai kahta vuotta nuorempien kasvien tapauksessa koko niiden eliniän tuotantopaikassa, joka täyttää 2–5 kohdan vaatimukset.

    2.   Tuotantopaikka on rekisteröitävä komission direktiivin 92/90/ETY (7) mukaisesti.

    3.   Tuotantopaikassa on tehty vuosittain vähintään kaksi huolellista virallista tarkastusta asianmukaisina ajankohtina, eikä asianmukaisen organismin aiheuttamasta saastumisesta ole havaittu mitään merkkejä. Tarkastukseen on sisällyttävä kasvin varsien ja oksien kohdennettu destruktiivinen näytteenotto, jos asianomaisen organismin esiintymisen epäilyn taso on kohonnut.

    4.   Tuotantopaikkaa koskevat vaatimukset:

    i)

    tuotantopaikka on fyysisesti täysin suojattu asianomaisen organismin kulkeutumiselta tai

    ii)

    tuotantopaikassa on suoritettu asianmukainen ehkäisevä käsittely ja otettu kohdennetusti destruktiiviset näytteet kustakin asianomaisten kasvien erästä ennen siirtoa jäljempänä olevassa taulukossa vahvistetulla tavalla; tuotantopaikassa on tehty vuosittain asianmukaisina ajankohtina virallisia kartoituksia vähintään yhden kilometrin säteellä eikä merkkejä saastumisesta ole havaittu.

    Kasvien lukumäärä erässä

    Destruktiivisen näytteenoton laajuus (tuhottavien kasvien lukumäärä)

    1–4 500

    10 % erän koosta

    > 4 500

    450

    5.   Perusrungot, jotka täyttävät 1–4 kohdan vaatimukset, voidaan varttaa jaloversoilla, joita ei ole kasvatettu näiden vaatimusten mukaisesti mutta joiden halkaisija on paksuimmalta kohdaltaan enintään 1 cm.

    6.   Asianomaisia kasveja, jotka eivät ole peräisin rajatuilta alueilta vaan jotka tuodaan tuotantopaikkaan tällaisille alueille, saa siirtää unionissa sillä edellytyksellä, että kyseinen tuotantopaikka täyttää 2, 3 ja 4 kohdan vaatimukset ja vain jos kasvien mukana on direktiivin 92/105/ETY mukaisesti laadittu ja myönnetty kasvipassi.

    7.   Asianomaisia kasveja, jotka on 11 artiklan mukaisesti tuotu kolmansista maista, joissa asianomaista organismia tiedetään esiintyvän, saa siirtää unionissa ainoastaan, jos niiden mukana on direktiivin 92/105/ETY mukaisesti laadittu ja myönnetty kasvipassi.

    8 artikla

    Asianomaisen puutavaran siirtäminen unionissa

    1.   Rajatuilta alueilta peräisin olevaa asianomaista puutavaraa tai puutavaraa, jossa puun pinta on jäljellä kokonaan tai osittain ja joka on tuotu rajatulle alueelle, ei saa siirtää unionissa.

    2.   Poiketen siitä, mitä 1 kohdassa säädetään, rajatuilta alueilta peräisin olevaa muuta kuin lastuina, hakkeena tai puujätteenä olevaa asianomaista puutavaraa taikka asianomaista puutavaraa, jossa puun pinta on jäljellä kokonaan tai osittain, voidaan siirtää unionissa vain, jos sen mukana on direktiivin 92/105/ETY mukaisesti laadittu ja myönnetty kasvipassi. Kasvipassi voidaan myöntää vain, jos kyseinen puutavara täyttää yhden seuraavista vaatimuksista:

    a)

    se on kuorittu ja lämpökäsitelty asianmukaisesti siten, että koko puun lämpötila kauttaaltaan (myös ytimen) on noussut vähintään 56 °C:seen yhtäjaksoisesti vähintään 30 minuutin ajaksi. Lämpökäsittely on osoitettava puutavaraan tai sen mahdolliseen kääreeseen tehtävällä merkinnällä ”HT” voimassa olevan käytännön mukaisesti;

    b)

    puutavara on käsitelty ionisoivalla säteilyllä niin, että absorboitunut annos on vähintään 1 kGy kauttaaltaan puussa.

    3.   Poiketen siitä, mitä 1 kohdassa säädetään, rajatuilta alueilta peräisin olevaa lastuina, hakkeena tai puujätteenä olevaa asianomaista puutavaraa voidaan siirtää unionissa vain, jos sen mukana on direktiivin 92/105/ETY mukaisesti laadittu ja myönnetty kasvipassi ja jos se täyttää yhden seuraavista edellytyksistä:

    a)

    se on kuorittu ja lämpökäsitelty asianmukaisesti siten, että koko puun lämpötila kauttaaltaan (myös ytimen) on noussut vähintään 56 °C:seen yhtäjaksoisesti vähintään 30 minuutin ajaksi.

    b)

    se on prosessoitu paksuudeltaan ja leveydeltään enintään 2,5 cm suuruisiin osiin.

    4.   Jos 2 ja 3 kohdan tapauksissa rajatulla alueella ei ole käsittely- tai prosessointimahdollisuutta, asianomainen puutavara voidaan siirtää unionissa vain virallisessa valvonnassa ja suljetussa tilassa, jotta taataan, ettei asianomainen organismi voi levitä, rajatun alueen ulkopuolelle lähimpään sellaiseen paikkaan, jossa 2 tai 3 kohdan mukainen käsittely tai prosessointi voidaan viipymättä tehdä.

    Jätemateriaali, joka syntyy 2 ja 3 kohdan mukaisen käsittelyn tai prosessoinnin seurauksena, on hävitettävä niin, että asianomainen organismi ei voi levitä rajatun alueen ulkopuolelle.

    Vastuussa olevan virallisen elimen on asianmukaisin väliajoin tarkasti seurattava asianomaisen organismin esiintymistä tarkastamalla Prunus spp. -lajien kasveja vähintään yhden kilometrin säteellä kyseisestä käsittely- tai prosessointilaitoksesta.

    9 artikla

    Asianomaisen puisen pakkausmateriaalin siirtäminen unionissa

    1.   Rajatuilta alueilta peräisin olevaa asianomaista puista pakkausmateriaalia ei saa siirtää unionissa.

    2.   Poiketen siitä, mitä 1 kohdassa säädetään, rajatuilta alueilta peräisin olevaa puista pakkausmateriaalia voidaan siirtää vain, jos asianomainen puinen pakkausmateriaali täyttää kaikki seuraavat edellytykset:

    a)

    sille on tehty jokin FAO:n kasvinsuojelutoimenpiteitä koskevan kansainvälisen standardin nro 15 (8) (”Regulation of wood packaging material in international trade”) liitteen I mukaisista hyväksytyistä käsittelyistä, ja

    b)

    siinä on kyseisen FAO:n kasvinsuojelutoimenpiteitä koskevan kansainvälisen standardin nro 15 liitteen II mukainen merkintä, josta käy ilmi, että asianomaiselle puiselle pakkausmateriaalille on tehty hyväksytty kasvinsuojelukäsittely kyseisen standardin mukaisesti.

    3.   Jos rajatulla alueella ei ole käsittely- tai prosessointimahdollisuutta, asianomainen puinen pakkausmateriaali voidaan siirtää vain virallisessa valvonnassa ja suljetussa tilassa siten, että taataan, ettei asianomainen organismi voi levitä, lähimpään sellaiseen käsittelylaitokseen rajatun alueen ulkopuolelle, jossa 2 kohdan mukainen käsittely ja merkintä voidaan tehdä viipymättä.

    Jätemateriaali, joka syntyy ensimmäisen kohdan vaatimusten täyttämisen seurauksena, on hävitettävä niin, että asianomainen organismi ei voi levitä rajatun alueen ulkopuolelle.

    Vastuussa olevan virallisen elimen on asianmukaisin väliajoin tarkasti seurattava asianomaisen organismin esiintymistä tarkastamalla Prunus spp. -lajien kasveja vähintään yhden kilometrin säteellä kyseisestä käsittelylaitoksesta.

    10 artikla

    Kartoituksia ja toimenpiteitä koskeva raportointi

    1.   Jäsenvaltioiden on toimitettava vuosittain viimeistään 30 päivänä huhtikuuta komissiolle ja muille jäsenvaltioille

    a)

    raportti edellisen kalenterivuoden aikana tehdyistä tutkimuksista ja 4–6 kohdan mukaisesti toteutetuista toimenpiteistä tai kyseisenä vuonna toteutettavaksi aiotuista toimenpiteistä sekä tällaisten tutkimusten ja toimenpiteiden tuloksista;

    b)

    ajan tasalla oleva luettelo kaikista 5 artiklan mukaisesti määritetyistä rajatuista alueista, mukaan lukien niiden kuvaus ja sijainti kartalla, josta käy ilmi niiden rajat;

    c)

    asiaa tukevat tiedot ja perusteet, jos jäsenvaltio on 5 artiklan 5 kohdan mukaisesti päättänyt olla määrittämättä rajattua aluetta.

    2.   Jäsenvaltioiden on mukautettava kyseisiä tutkimuksia ja toimenpiteitä, jos se on asiaan liittyvän kasvinterveysriskin kehittymisen vuoksi perusteltua. Niiden on ilmoitettava tästä viipymättä komissiolle ja muille jäsenvaltioille.

    11 artikla

    Kolmansista maista, joissa asianomaista organismia tiedetään esiintyvän, peräisin olevien asianomaisten kasvien tuominen unioniin

    Sellaisista kolmansista maista, joissa asianomaista organismia tiedetään esiintyvän, peräisin olevien asianomaisten kasvien mukana on oltava direktiivin 2000/29/EY 13 artiklan 1 kohdan ii alakohdassa tarkoitettu todistus. Todistuksen kohdan ”Lisäilmoitus” on sisällettävä yksi seuraavista ilmoituksista:

    a)

    kasvit on kasvatettu koko niiden eliniän tuotantopaikassa, joka on alkuperämaan kansallisen kasvinsuojeluelimen rekisteröimä ja valvoma ja joka sijaitsee kyseisen elimen asiaankuuluvien kasvinsuojelutoimenpiteitä koskevien kansainvälisten standardien mukaisesti vahvistamalla alueella, jonka tiedetään olevan asianomaisesta organismista vapaa;

    b)

    kasvit on kasvatettu vähintään kahden vuoden ajan ennen vientiä tai kahta vuotta nuorempien kasvien tapauksessa koko niiden eliniän tuotantopaikassa, joka on kasvinsuojelutoimenpiteitä koskevien kansainvälisten standardien mukaisesti vahvistettu asianomaisesta organismista vapaaksi, ja seuraavat edellytykset täyttyvät:

    i)

    tuotantopaikka on alkuperämaan kansallisen kasvinsuojeluelimen rekisteröimä ja valvoma;

    ii)

    tuotantopaikassa on tehty vuosittain vähintään kaksi huolellista virallista tarkastusta asianmukaisina ajankohtina asianomaisen organismin merkkien varalta, eikä asianomaisesta organismista ole havaittu mitään merkkejä;

    iii)

    tuotantopaikka on fyysisesti täysin suojattu asianomaisen organismin kulkeutumiselta tai tuotantopaikassa sovelletaan asianmukaisia ennalta ehkäiseviä käsittelyjä ja sen ympärillä on vähintään 4 kilometrin säteelle ulottuva puskurivyöhyke, jolla tehdään vuosittain asianmukaisina ajankohtina virallisia tutkimuksia asianomaisen organismin esiintymisen tai merkkien varalta;

    iv)

    jos asianomaista organismia tai merkkejä siitä on havaittu, on välittömästi toteutettu hävittämistoimenpiteitä puskurivyöhykkeen tuhoojista vapaan aseman palauttamiseksi;

    v)

    kasvilähetyksille on välittömästi ennen vientiä tehty huolellinen virallinen tarkastus asianomaisen organismin esiintymisen varalta erityisesti kasvien varsissa ja oksissa. Tarkastukseen on sisältynyt kohdennettu destruktiivinen näytteenotto. Kun lähetys sisältää kasveja, jotka ovat peräisin sellaisesta paikasta, joka kasvien tuotannon aikana sijaitsi puskurivyöhykkeellä, jolla oli havaittu asianomaista organismia tai merkkejä siitä, lähetyksen sisältämistä kasveista on otettu destruktiiviset näytteet seuraavan taulukon mukaisessa laajuudessa:

    Kasvien lukumäärä erässä

    Destruktiivisen näytteenoton laajuus (tuhottavien kasvien lukumäärä)

    1–4 500

    10 % erän koosta

    > 4 500

    450

    c)

    kasvit on kasvatettu perusrungoista, jotka täyttävät b alakohdan vaatimukset, ja vartettu jaloversoilla, jotka täyttävät seuraavat vaatimukset:

    i)

    vartettujen jaloversojen halkaisija on vientihetkellä paksuimmalta kohdaltaan enintään 1 cm;

    ii)

    vartetut kasvit on tarkastettu b alakohdan ii alakohdan mukaisesti.

    Edellä olevaa a alakohtaa sovellettaessa alueen nimi on mainittava kohdassa ”alkuperäpaikka”.

    12 artikla

    Kolmansista maista, joissa asianomaista organismia tiedetään esiintyvän, peräisin olevan asianomaisen puutavaran tuominen unioniin

    1.   Sellaisista kolmansista maista, joissa asianomaista organismia tiedetään esiintyvän, peräisin olevan, muun kuin lastuina, hakkeena tai puujätteenä olevan asianomaisen puutavaran mukana on oltava direktiivin 2000/29/EY 13 artiklan 1 kohdan ii alakohdassa tarkoitettu todistus. Todistuksen kohdan ”Lisäilmoitus” on sisällettävä yksi seuraavista ilmoituksista:

    a)

    puutavara on peräisin kansallisen kasvinsuojeluelimen asiaankuuluvien kasvinsuojelutoimenpiteitä koskevien kansainvälisten standardien mukaisesti vahvistamalta alueelta, jonka tiedetään olevan asianomaisesta organismista vapaa;

    b)

    puutavara on kuorittu ja lämpökäsitelty asianmukaisesti siten, että koko puun lämpötila kauttaaltaan (myös ytimen) on noussut vähintään 56 °C:seen yhtäjaksoisesti vähintään 30 minuutin ajaksi;

    c)

    puutavara on asianmukaisesti käsitelty ionisoivalla säteilyllä niin, että absorboitunut annos on vähintään 1 kGy kauttaaltaan puussa.

    Edellä a alakohdassa tarkoitettu alue on mainittava kohdassa ”alkuperäpaikka”.

    Edellä olevaa b alakohtaa sovellettaessa lämpökäsittely on osoitettava puutavaraan tai sen mahdolliseen kääreeseen tehtävällä merkinnällä ”HT” voimassa olevan käytännön mukaisesti.

    2.   Sellaisista kolmansista maista, joissa asianomaista organismia tiedetään esiintyvän, peräisin olevan lastuina, hakkeena tai puujätteenä olevan asianomaisen puutavaran mukana on oltava direktiivin 2000/29/EY 13 artiklan 1 kohdan ii alakohdassa tarkoitettu todistus. Todistuksen kohdan ”Lisäilmoitus” on sisällettävä yksi seuraavista ilmoituksista:

    a)

    puutavara on peräisin kansallisen kasvinsuojeluelimen asiaankuuluvien kasvinsuojelutoimenpiteitä koskevien kansainvälisten standardien mukaisesti vahvistamalta alueelta, jonka tiedetään olevan asianomaisesta organismista vapaa;

    b)

    puutavara on kuorittu ja lämpökäsitelty asianmukaisesti siten, että koko puun lämpötila kauttaaltaan (myös ytimen) on noussut vähintään 56 °C:seen yhtäjaksoisesti vähintään 30 minuutin ajaksi;

    c)

    puutavara on prosessoitu paksuudeltaan ja leveydeltään enintään 2,5 cm suuruisiin osiin.

    Edellä olevaa a alakohtaa sovellettaessa alueen nimi on mainittava kohdassa ”alkuperäpaikka”.

    13 artikla

    Viralliset tarkastukset tuotaessa unioniin sellaisista maista, joissa asianomaista organismia tiedetään esiintyvän, peräisin olevia asianomaisia kasveja ja asianomaista puutavaraa

    1.   Kaikki sellaisista kolmansista maista, joissa asianomaista organismia tiedetään esiintyvän, peräisin olevat asianomaisten kasvien ja asianomaisen puutavaran lähetykset tarkastetaan huolellisesti unioniin saapumispaikassa tai komission direktiivin 2004/103/EY (9) 1 artiklan mukaisesti vahvistetussa määräpaikassa.

    2.   Käytettävillä tarkastusmenetelmillä on varmistettava, että kaikki merkit asianomaisesta organismista havaitaan erityisesti kasvien varsissa ja oksissa. Tarkastukseen on sisällyttävä kohdennettu destruktiivinen näytteenotto.

    14 artikla

    Vaatimusten noudattaminen

    Jäsenvaltioiden on kumottava tai muutettava asianomaisen organismin kulkeutumiselta ja leviämiseltä suojautumista varten vahvistamansa toimenpiteet, jotta ne ovat tämän päätöksen mukaisia. Jäsenvaltioiden on välittömästi tiedotettava näistä toimenpiteistä komissiolle.

    15 artikla

    Osoitus

    Tämä päätös on osoitettu kaikille jäsenvaltioille.

    Tehty Brysselissä 8 päivänä lokakuuta 2018.

    Komission puolesta

    Vytenis ANDRIUKAITIS

    Komission jäsen


    (1)  EYVL L 169, 10.7.2000, s. 1.

    (2)  EPPO (2014) Pest risk analysis for Aromia bungii. EPPO, Paris. Saatavilla osoitteessa http://www.eppo.int/QUARANTINE/Pest_Risk_Analysis/PRA_intro.htm

    (3)  Neuvoston asetus (ETY) N:o 2658/87, annettu 23 päivänä heinäkuuta 1987, tariffi- ja tilastonimikkeistöstä ja yhteisestä tullitariffista (EYVL L 256, 7.9.1987, s. 1).

    (4)  Sovelletaan paksuudeltaan ja leveydeltään yli 2,5 cm olevaan, ei yhteenpuristettuun puujätteeseen.

    (5)  ”Glossary of Phytosanitary Terms – Reference Standard ISPM No. 5” ja ”Phytosanitary certificates – Reference Standard ISPM No. 12”, Kansainvälisen kasvinsuojeluyleissopimuksen sihteeristö, Rooma, 2013.

    (6)  Komission direktiivi 92/105/ETY, annettu 3 päivänä joulukuuta 1992, tiettyjä kasveja, kasvituotteita tai muita tavaroita yhteisön sisällä kuljetettaessa käytettävien kasvipassien standardoinnista ja kasvipassien myöntämistä koskevien yksityiskohtaisten sääntöjen vahvistamisesta sekä niiden korvaamiseen liittyvistä edellytyksistä ja yksityiskohtaisista säännöistä (EYVL L 4, 8.1.1993, s. 22).

    (7)  Komission direktiivi 92/90/ETY, annettu 3 päivänä marraskuuta 1992, tiettyjen sellaisten velvoitteiden vahvistamisesta, jotka kasvien, kasvituotteiden ja muiden tavaroiden tuottajien ja tuojien on täytettävä, sekä heidän rekisteröintiään koskevista yksityiskohtaisista säännöistä (EYVL L 344, 26.11.1992, s. 38).

    (8)  ”Glossary of Phytosanitary Terms – Reference Standard ISPM No. 15”, Kansainvälisen kasvinsuojeluyleissopimuksen sihteeristö, Rooma, 2013.

    (9)  Komission direktiivi 2004/103/EY, annettu 7 päivänä lokakuuta 2004, neuvoston direktiivin 2000/29/EY liitteessä V olevassa B osassa mainituille kasveille, kasvituotteille ja muille tavaroille tehtävistä tunnistustarkastuksista ja kasvien terveystarkastuksista, jotka voidaan suorittaa muussa kuin siinä paikassa, jonka kautta tuotteet saapuvat yhteisöön, tai kyseisen paikan läheisyydessä, sekä tarkastusvaatimusten määrittelystä (EUVL L 313, 12.10.2004, s. 16).


    Top