EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32014D0526

2014/526/EU: Komission täytäntöönpanopäätös, annettu 6 päivänä elokuuta 2014 , taiteiden ja humanististen tieteiden sähköisen tutkimusinfrastruktuurin perustamisesta eurooppalaisena tutkimusinfrastruktuurikonsortiona (DARIAH ERIC)

EUVL L 239, 12.8.2014, p. 64–80 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
EUVL L 239, 12.8.2014, p. 25–41 (HR)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2014/526/oj

12.8.2014   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 239/64


KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS,

annettu 6 päivänä elokuuta 2014,

taiteiden ja humanististen tieteiden sähköisen tutkimusinfrastruktuurin perustamisesta eurooppalaisena tutkimusinfrastruktuurikonsortiona (DARIAH ERIC)

(2014/526/EU)

EUROOPAN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

ottaa huomioon eurooppalaiseen tutkimusinfrastruktuurikonsortioon (ERIC) sovellettavasta yhteisön oikeudellisesta kehyksestä 25 päivänä kesäkuuta 2009 annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 723/2009 (1) ja erityisesti sen 6 artiklan 1 kohdan a alakohdan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Alankomaat, Belgia, Irlanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Kroatia, Kypros, Luxemburg, Malta, Ranska, Saksa, Serbia, Slovenia ja Tanska ovat pyytäneet komissiota perustamaan taiteiden ja humanististen tieteiden sähköisen tutkimusinfrastruktuurin eurooppalaisena tutkimusinfrastruktuurikonsortiona (jäljempänä DARIAH ERIC).

(2)

Alankomaat, Belgia, Irlanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Kroatia, Kypros, Luxemburg, Malta, Saksa, Serbia, Slovenia ja Tanska ovat valinneet Ranskan DARIAH ERICin isäntämaaksi.

(3)

Tässä päätöksessä säädetyt toimenpiteet ovat asetuksen (EY) N:o 723/2009 20 artiklalla perustetun komitean lausunnon mukaiset,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

1 artikla

1.   Perustetaan taiteiden ja humanististen tieteiden sähköinen tutkimusinfrastruktuuri (DARIAH ERIC) eurooppalaisena tutkimusinfrastruktuurikonsortiona.

2.   DARIAH ERICin perussääntö vahvistetaan liitteessä. Tämä perussääntö on pidettävä ajan tasalla ja asetettava julkisesti saataville DARIAH ERICin verkkosivustolla ja sen sääntömääräisessä kotipaikassa.

3.   Perussäännön olennaisista osista, joiden muuttaminen edellyttää komission hyväksyntää asetuksen (EY) N:o 723/2009 11 artiklan 1 kohdan mukaisesti, määrätään 1, 2 ja 23–30 artiklassa.

2 artikla

Tämä päätös tulee voimaan kolmantena päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Tehty Brysselissä 6 päivänä elokuuta 2014.

Komission puolesta

Puheenjohtaja

José Manuel BARROSO


(1)  EUVL L 206, 8.8.2009, s. 1.


LIITE

DARIAH ERICIN PERUSSÄÄNTÖ

ALANKOMAAT,

BELGIA,

IRLANTI,

ITALIA,

ITÄVALTA,

KREIKKA,

KROATIA,

KYPROS,

LUXEMBURG,

MALTA,

RANSKA,

SAKSA,

SERBIA,

SLOVENIA,

TANSKA,

jäljempänä ’perustajajäsenet’, jotka

TUNNUSTAVAT DARIAH ERICin tarkkailijoiden ja yhteistyössä toimivien kumppaneiden tärkeän roolin;

HALUAVAT tukea taiteita ja humanistisia tieteitä Euroopassa;

HALUAVAT luoda taiteiden ja humanististen tieteiden sähköisen tutkimuksen huippuinfrastruktuurin;

OTTAVAT HUOMIOON DARIAHin tulokset valmisteluvaiheesta, jota Euroopan komissio rahoittaa avustussopimuksen nro 211583 mukaisesti;

PYYTÄVÄT Euroopan komissiota perustamaan taiteiden ja humanististen tieteiden sähköisen tutkimusinfrastruktuurin eurooppalaisena tutkimusinfrastruktuurikonsortiona (DARIAH ERIC);

OVAT SEN VUOKSI SOPINEET SEURAAVISTA MÄÄRÄYKSISTÄ:

1 LUKU

YLEISET MÄÄRÄYKSET

1 artikla

Nimi, kotipaikka, sijainti ja työkieli

1.   Perustetaan eurooppalainen tutkimusinfrastruktuuri nimeltä ”taiteiden ja humanististen tieteiden sähköinen tutkimusinfrastruktuuri”, jäljempänä ’DARIAH’.

2.   DARIAHin oikeudellisena muotona on asetuksen (EY) N:o 723/2009 säännösten mukainen eurooppalainen tutkimusinfrastruktuurikonsortio (ERIC), ja sen nimeksi tulee ”DARIAH ERIC”.

3.   DARIAH ERIC on hajautettu tutkimusinfrastruktuuri. Se toimii virtuaalisten osaamisen keskusten kautta.

4.   DARIAH ERICin sääntömääräinen kotipaikka on Pariisissa Ranskassa.

5.   DARIAH ERICin työkieli on englanti. Kaikki tämän perussäännön toisinnot, jotka on laadittu englanniksi ja ranskaksi sekä kaikilla muilla EU:n virallisilla kielillä, ovat todistusvoimaisia. Mikään kielitoisinnoista ei ole etusijalla.

2 artikla

Toiminnan tavoitteet ja koordinointi sekä tehtävien jako

1.   DARIAH ERICin tehtävänä on edistää ja tukea taiteiden ja humanististen tieteiden tietotekniikkapohjaista tutkimusta. DARIAH ERICin on kehitettävä, ylläpidettävä ja käytettävä infrastruktuuria tieto- ja viestintätekniikkaan perustuvien tutkimuskäytäntöjen tukemiseksi.

2.   DARIAH ERIC toimii tutkimus- ja koulutusyhteisöjen kanssa, jotta voidaan:

a)

tutkia ja soveltaa tieto- ja viestintätekniikkaan perustuvia menetelmiä ja välineitä, joiden avulla voidaan esittää uusia tutkimuskysymyksiä ja kysyä vanhoja kysymyksiä uusilla tavoilla;

b)

parantaa tutkimusmahdollisuuksia ja tuloksia yhdistämällä jaettuja sähköisiä lähdeaineistoja;

c)

vaihtaa tietoja, asiantuntemusta, menetelmiä ja käytäntöjä monialaisesti ja -tieteisesti.

3.   DARIAH–EU-koordinointitoimisto, sellaisena kuin se on määritelty 3 artiklassa, vastaa DARIAH ERICin toimintojen yhteensovittamisesta. Sillä on aluksi toimipaikat Ranskassa, Saksassa ja Alankomaissa.

4.   DARIAH–EU-koordinointitoimiston kuvauksesta, organisaatiosta ja toiminnan jakautumisesta päättää johtokunta.

3 artikla

Määritelmät

Tässä perussäännössä seuraavilla termeillä on seuraava merkitys:

Yhteistyökumppani : julkisen palvelun tehtävää suorittava julkinen tai yksityinen laitos, joka sijaitsee jonkin muun kuin toimintaan osallistuvan jäsenvaltion alueella, ja jonka DARIAH ERIC on hyväksynyt osallistumaan yhden tai useamman virtuaalisen osaamisen keskuksen toimintaan 5 artiklassa määrätyn mukaisesti.

DARIAH–EU-koordinointitoimisto : yksikkö, joka vastaa DARIAH ERICin toiminnan koordinoinnista. Se tukee ja integroi DARIAH ERICin kaikkia tasoja (yleiskokous, tieteellinen komitea, johtokunta ja ylin johtoryhmä, kansallisten koordinaattoreiden komitea ja yhteinen tutkimuskomitea). DARIAH–EU-koordinointitoimisto valvoo koordinaattorina kaikkien DARIAH ERICin kumppaneiden ja hallintoelinten vuorovaikutusta, ja sillä on lukuisia vertikaalisia tehtäviä (esimerkiksi hallintomenettelyjen valvonta) ja horisontaalisia tehtäviä (esimerkiksi keskuspalvelut, kokonaisrahoitus, lainsäädännön ja verotuksen vaatimukset, tietojen ja taitojen siirtäminen).

Kansallinen koordinoiva laitos : kunkin jäsenen ja tarkkailijan nimittämä laitos, joka koordinoi kansallisia DARIAH-toimia.

Kansallinen koordinaattori : kunkin jäsenen ja tarkkailijan nimittämä henkilö, joka vastaa kansallisen DARIAHin etenemissuunnitelman valmistelusta ja kansallisista luontoissuorituksista.

Yhteistyökumppanilaitos : julkisen palvelun tehtävää suorittava julkinen tai yksityinen laitos, jonka DARIAH ERIC on hyväksynyt osallistumaan yhden tai useamman virtuaalisen osaamisen keskuksen toimintaan.

Virtuaalisen osaamisen keskus : yhteistyökumppanilaitosten henkilöistä koottu virtuaaliryhmä, joka huolehtii DARIAH ERICin operatiivisesta toiminnasta.

Virtuaalisen osaamisen keskuksen puheenjohtaja : yhteistyökumppanilaitos, joka johtaa yhden virtuaalisen osaamisen keskuksen toimintaa, ja jonka johtokunta nimittää.

Virtuaalisen osaamisen keskuksen päällikkö : henkilö, jota virtuaalisen osaamisen keskuksen puheenjohtaja on suositellut ja johtokunta nimittänyt vastaamaan virtuaalisen osaamisen keskuksen toimintojen koordinoinnista.

2 LUKU

JÄSENYYS, TARKKAILIJA-ASEMA, KUMPPANUUS

4 artikla

Jäsenet, tarkkailijat ja yhteistyökumppanit

1.   Jäsenvaltioilla, assosioituneilla mailla, muilla kolmansilla mailla kuin assosioituneilla mailla sekä hallitustenvälisillä järjestöillä on oikeus tulla DARIAH ERICin jäseniksi noudattaen tässä perussäännössä määrättyjä menettelyjä ja mikäli yleiskokous niin päättää.

2.   Jäsenvaltiot, assosioituneet maat, muut kolmannet maat kuin assosioituneet maat sekä hallitustenväliset järjestöt voivat tulla DARIAH ERICin tarkkailijoiksi noudattaen tässä perussäännössä määrättyjä menettelyjä ja mikäli yleiskokous niin päättää.

3.   DARIAH ERICin jäseninä on oltava vähintään yksi jäsenvaltio ja kaksi muuta maata, jotka ovat joko jäsenvaltioita tai assosioituneita maita.

4.   Jäsenvaltioilla tai assosioituneilla mailla yhdessä on oltava enemmistö äänioikeuksista yleiskokouksessa.

5.   Jäsenten on nimitettävä julkisen palvelun tehtävää suorittavat julkiset tai yksityiset laitokset kansallisiksi koordinoiviksi laitoksiksi, jotka luetellaan liitteessä I. Kansallisten koordinoivien laitosten on edustettava jäseniä DARIAH ERICin toiminnassa.

6.   Tarkkailijoiden on nimettävä julkisen palvelun tehtävää suorittavat julkiset tai yksityiset laitokset kansallisiksi koordinoiviksi laitoksiksi, jotka luetellaan liitteessä I. Kansallisten koordinoivien laitosten on edustettava tarkkailijoita DARIAH ERICin toiminnassa.

7.   Jäsenet, tarkkailijat ja näitä edustavat tahot luetellaan liitteessä I. ERIC-hakemuksen jättämisen aikaisia jäseniä kutsutaan perustajajäseniksi.

8.   DARIAH ERIC voi tehdä sopimuksia yhteistyökumppaneiden kanssa.

5 artikla

Jäsenten, tarkkailijoiden ja yhteistyökumppanien hyväksyminen

1.   Valtion tai hallitustenvälisen järjestön, joka on kiinnostunut toimimisesta jäsenenä tai tarkkailijana, tai laitoksen, joka on kiinnostunut yhteistyökumppanina toimimisesta, on toimitettava kirjallinen hakemus DARIAH ERICille.

2.   Jäsenten ja tarkkailijoiden on ilmoitettava hakemuksessaan kansallisia DARIAH-toimia koordinoivan kansallisen koordinoivan laitoksen nimi.

3.   Johtokunta toimittaa hakemuksen edelleen yleiskokoukselle ja liittää siihen lausuntonsa siitä, voidaanko hakija hyväksyä.

4.   Yleiskokous päättää uuden jäsenen, tarkkailijan tai yhteistyökumppanin hyväksymisestä.

5.   DARIAH ERICin ja yhteistyökumppanin on tehtävä sitova sopimus, jossa määritellään yhteistyön puitteet yleiskokouksen suositusten perusteella vähintään kahden vuoden ajaksi, jonka jälkeen yhteistyö on arvioitava.

6 artikla

Jäsenyyden tai tarkkailijan aseman päättyminen

1.   Jos yleiskokous päättää, että jäsen tai tarkkailija on rikkonut vakavasti perussääntöä ja työjärjestystä, ja jos jäsen tai tarkkailija ei ole oikaissut tällaista rikkomista kuuden kuukauden kuluessa, yleiskokous voi päättää velvoitteensa laiminlyöneen jäsenen tai tarkkailijan erottamisesta.

2.   Velvoitteensa laiminlyöneen jäsenen ääntä ei oteta huomioon päätöstä tehtäessä.

3.   Velvoitteensa laiminlyöneellä jäsenellä tai tarkkailijalla on oikeus selittää kantansa ennen kuin yleiskokous tekee päätöksen asiasta.

4.   Jäsen tai tarkkailija ei voi luopua DARIAH ERICin jäsenyydestä tai tarkkailija-asemasta viiden ensimmäisen vuoden kuluessa, jollei yleiskokous poikkeuksellisesti toisin päätä.

5.   Jäsenen tai tarkkailijan, joka ei alun perin sitoudu viideksi vuodeksi, on allekirjoitettava lyhyemmän ajanjakson täsmentävä lausunto, jonka yleiskokous tallentaa päättäessään hyväksymisestä 5 artiklan 4 kohdan mukaisesti.

6.   DARIAH ERICin jäsen tai tarkkailija voi ensimmäisten viiden vuoden kuluttua erota jäsenen tai tarkkailijan asemasta ilmoituksella, joka on annettava vähintään kuusi kuukautta ennen eroamisen voimaantulopäivää.

7.   Jäsenen tai tarkkailijan, joka haluaa erota, on maksettava koko eroamisen aikaisen varainhoitovuoden taloudelliset velvoitteensa kokonaan.

3 LUKU

JÄSENTEN, TARKKAILIJOIDEN JA YHTEISTYÖKUMPPANEIDEN OIKEUDET JA VELVOITTEET

7 artikla

Jäsenet

1.   DARIAH ERICin jäsenet voivat käyttää kaikkia välineitä ja palveluita ja osallistua kaikkiin toimiin. Niillä on oikeus osallistua yleiskokoukseen ja äänestää siellä. Niiden yhteistyökumppanilaitoksilla on oikeus johtaa virtuaalisen osaamisen keskuksen toimintaa noudattaen tässä perussäännössä määrättyä menettelyä.

2.   Jäsenten on maksettava DARIAH ERICin talousarvioon vuotuinen rahoitusosuutensa, joka määräytyy tämän perussäännön 18 artiklan 1 kohdassa ja liitteessä II määrättyjen periaatteiden ja laskentamenetelmien mukaisesti.

3.   Johtokunnan on esitettävä yleiskokouksen hyväksyttäväksi suositus hallitustenvälisen järjestön ja muiden kuin Euroopan neuvoston tunnustamien maiden rahoitusosuudeksi.

8 artikla

Tarkkailijat

1.   DARIAH ERICin tarkkailijat voivat käyttää kaikkia välineitä ja palveluita ja osallistua kaikkiin toimiin. Tarkkailijat voivat lisäksi olla läsnä ja käyttää puheenvuoron yleiskokouksissa, mutta niillä ei ole äänioikeutta.

2.   Tarkkailijoiden on maksettava DARIAH ERICin talousarvioon vuotuinen rahoitusosuutensa, joka määräytyy tämän perussäännön 18 artiklan 1 kohdassa ja liitteessä II määrättyjen periaatteiden ja laskentamenetelmien mukaisesti.

3.   Johtokunnan on esitettävä yleiskokouksen hyväksyttäväksi suositus hallitustenvälisen järjestön ja muiden kuin Euroopan neuvoston tunnustamien maiden rahoitusosuudeksi.

9 artikla

Yhteistyökumppanit

Yhteistyökumppaneiden oikeudet ja velvollisuudet määritellään 5 artiklan 5 kohdassa tarkoitetussa sitovassa sopimuksessa.

4 LUKU

HALLINTO

10 artikla

Yleiskokous

1.   Yleiskokous on DARIAH ERICin ylin hallintoelin ja se koostuu DARIAH ERICin jäsenten edustajista. DARIAH ERICin tarkkailijoiden edustajat voivat lisäksi olla läsnä ja käyttää puheenvuoron yleiskokouksissa, mutta niillä ei ole äänioikeutta.

2.   Jokaista jäsentä tai tarkkailijaa edustavan tahon on nimettävä yksi virallinen edustaja. Lisäksi kullakin jäsenellä tai tarkkailijalla voi olla mukanaan kansallisia koordinaattoreitaan tai muita asiantuntijoita. Jokainen jäsenten tai tarkkailijoiden valtuuskunta voi koostua enintään kolmesta henkilöstä.

3.   Kullakin jäsenellä tai jäsenten valtuuskunnalla on yksi ääni.

4.   Niiden jäsenten äänet, jotka eivät ole maksaneet rahoitusosuuttaan yleiskokouksen päivämäärään mennessä, hylätään.

5.   Jäsenvaltioilla ja assosioituneilla mailla on aina oltava äänienemmistö yleiskokouksessa. Jos tämän määräyksen täytäntöön panemiseksi tarvitaan ylimääräisiä äänioikeuksia, päätös niiden jakamisesta tehdään yleiskokouksessa.

6.   Yleiskokous valitsee itselleen jäsenistään yksinkertaisella ääntenenemmistöllä puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan kolmen vuoden toimikaudeksi, joka voidaan uusia. Varapuheenjohtaja toimii puheenjohtajana tämän poissa ollessa ja eturistiriitatapauksessa. Puheenjohtaja tai puheenjohtajan valtuuttama henkilö vastaa liitteen I päivittämisestä, jotta luettelo jäsenistä, tarkkailijoista ja niitä edustavista tahoista on aina ajan tasalla.

7.   Yleiskokous kokoontuu vuosittain säännönmukaiseen kokoukseensa tai uudelleen koolle kutsuttuun istuntoon, jos säännönmukainen kokous on siirretty, ja se voi pitää ylimääräisiä kokouksia.

8.   Minkä tahansa tyyppisen yleiskokouksen järjestämistä koskevat käytännön yksityiskohdat (esimerkiksi säännönmukainen kokous, uudelleen koolle kutsuttu istunto, ylimääräinen kokous, edustus kokouksissa, kutsujen määräajat, esityslistat, pöytäkirjat jne.) on ilmoitettava työjärjestyksessä.

9.   Säännönmukainen kokous on päätösvaltainen, jos vähintään kaksi kolmasosaa äänioikeutetuista jäsenistä on läsnä tai edustettuina. Yleiskokouksen uudelleen koolle kutsutun istunnon katsotaan olevan päätösvaltainen riippumatta läsnä olevien tai edustettujen jäsenten määrästä.

10.   Yksinkertainen enemmistö syntyy silloin, kun päätöksen puolesta annettujen äänien lukumäärä on suurempi kuin sitä vastaan annettujen äänien lukumäärä. Päätösten tekemiselle voidaan asettaa enemmistöä koskevia lisävaatimuksia, kuten 13–17 kohdassa määrätään.

11.   Yleiskokous voi pätevästi:

a)

pitää kokouksen vain, jos päätösvaltaisuuden toteamista koskevat vaatimukset täyttyvät;

b)

tehdä päätöksen vain, jos päätösvaltaisuuden toteamista koskevat vaatimukset täyttyvät.

12.   Yleiskokouksen on kaikissa asioissa parhaansa mukaan pyrittävä yhteisymmärrykseen. Jos yksimielisyyttä ei saavuteta, yleiskokous tekee päätöksensä painotettua äänestysjärjestelmää käyttäen 13–17 kohdassa määritetyllä tavalla.

13.   Yleiskokouksen on tehtävä seuraavat päätökset yksinkertaisella enemmistöllä:

a)

jäsenten, tarkkailijoiden ja yhteistyökumppanien hyväksyminen;

b)

tilinpäätöksen ja vuosikertomuksen hyväksyminen;

c)

tieteellisen komitean jäsenten nimittäminen tai erottaminen;

d)

DARIAH ERICin toimiajan pidentäminen;

e)

tilintarkastajien nimittäminen;

f)

jäsenen tai tarkkailijan poikkeuksellisen eroamisen hyväksyminen.

14.   Yleiskokouksen on tehtävä seuraavat päätökset yksinkertaisella enemmistöllä, johon kuuluvat niiden jäsenten puoltavat äänet, jotka edustavat vähintään puolta vuotuisista 18 artiklan 1 kohdassa ja liitteessä II määritellyistä DARIAH ERICin rahoitusosuuksista:

a)

päätös, joka perustuu siihen, että yleiskokouksella on oikeus muuttaa milloin tahansa talousarviota, mitä tahansa määrärahoja ja rahoitusosuuslaskelmia liitteessä II määriteltyjen periaatteiden mukaisesti;

b)

kuhunkin virtuaalisen osaamisen keskuksen ohjelmaan ja talousarvioon sisältyvän strategisen suuntaamisen ja toimintaohjelman hyväksyminen;

c)

johtokunnan jäsenen nimittäminen tai erottaminen milloin tahansa yleiskokouksen määrittämien sääntöjen mukaisesti.

15.   Jollei asetuksen (EY) N:o 723/2009 9 artiklan 3 kohdasta muuta johdu, yleiskokouksen on tehtävä seuraavat päätökset yksinkertaisella enemmistöllä, johon kuuluvat niiden jäsenten puoltavat äänet, jotka edustavat vähintään 75:tä prosenttia vuotuisista 18 artiklan 1 kohdassa ja liitteessä II määritellyistä DARIAH ERICin rahoitusosuuksista:

a)

myöhässä tehdyn lisäyksen hyväksyminen perussäännön muutosehdotusta koskevaan esityslistaan;

b)

perussäännön muutosehdotuksen tekeminen asetuksen (EY) N:o 723/2009 säännösten mukaisesti;

c)

työjärjestyksen hyväksyminen;

d)

vuotuisen talousarvion hyväksyminen luontaissuoritukset mukaan luettuina, viimeistään edellisen verovuoden marraskuussa.

16.   Yleiskokouksen on tehtävä seuraavat päätökset yksimielisesti:

a)

jäsenten ja tarkkailijoiden erottaminen, jolloin kyseisen jäsenen ääntä ei oteta huomioon päätöstä tehtäessä;

b)

DARIAH ERICin lakkauttaminen;

c)

yli kahden prosentin vuotuisen lisäyksen hyväksyminen jäsenten ja tarkkailijoiden rahoitusosuuksiin;

d)

DARIAH-tietopolitiikan hyväksyminen.

17.   Yleiskokouksen on tehtävä päätös kaikista niistä DARIAH ERICiä koskevista asioista, joita edellä mainituissa kohdissa ei käsitellä, 16 kohdan mukaisesti.

18.   Työjärjestyksen määräykset sitovat yleiskokouksen jäseniä.

11 artikla

Tieteellinen komitea

1.   Tieteellinen komitea koostuu yksityishenkilöistä, joiden määrä on viidestä kymmeneen, ja yleiskokous nimittää heidät kolmen vuoden toimikaudeksi, joka voidaan uusia.

2.   Tieteellinen komitea valitsee keskuudestaan puheenjohtajan.

3.   Puheenjohtaja kutsuu koolle tieteellisen komitean kokoukset ja toimii niiden puheenjohtajana.

4.   Yleiskokous varmistaa, että tieteellisen komitean jäsenillä on merkittävä kokemus taiteiden ja humanististen tieteiden aloilla ja myös tietotekniikan soveltamisesta kyseisillä aloilla.

5.   Tieteellinen komitea kokoontuu vuosittain ja antaa neuvoja ja ohjeita yleiskokoukselle ja kaikille muille DARIAHin elimille tieteellisistä ja teknisistä kysymyksistä.

6.   Tieteellinen komitea laatii vuosikertomuksen yleiskokousta varten viimeaikaisesta tekniikan ja tieteen edistyksestä ja antaa DARIAHin infrastruktuurin parantamiseen tähtääviä suosituksia.

7.   Työjärjestyksen määräykset sitovat tieteellisen komitean jäseniä.

12 artikla

Johtokunta

1.   Johtokunta on DARIAH ERICin toimeenpaneva elin ja oikeudellinen edustaja. Siihen kuuluu kolme jäsentä, jotka yleiskokous nimittää. Johtokunnan jäsenten on oltava päteviä yksityishenkilöitä, joilla on merkittävä kokemus taiteiden ja humanististen tieteiden aloilla ja myös tietotekniikan soveltamisesta kyseisillä aloilla. Hallitus on tilivelvollinen yleiskokoukselle.

2.   Johtokunnan jäsenen toimikausi on kolme vuotta, ja se voidaan uusia. Johtokunnan jäsen ei kuitenkaan voi toimia enempää kuin kaksi peräkkäistä toimikautta.

3.   Jos johtokunnan jäsen eroaa tehtävistään tai on estynyt hoitamasta tehtäviään, yleiskokous nimittää toisen jäsenen jäljellä olevaksi toimikaudeksi.

4.   Johtokunta valitsee 12 artiklan 2 kohdan mukaisesti jäsentensä keskuudesta puheenjohtajan kolmen vuoden toimikaudeksi, joka voidaan uusia. Puheenjohtaja kutsuu koolle johtokunnan kokoukset ja toimii niiden puheenjohtajana.

5.   Johtokunnan tehtäviä ovat:

a)

johtaa DARIAH ERICiä ja tarjota sille strategisia tavoitteita ja suuntaviivoja;

b)

allekirjoittaa DARIAH ERICin puolesta kaikki sopimukset ja muut sitovat asiakirjat yleiskokouksen hyväksyttyä ne, jos sen suostumus vaaditaan;

c)

edustaa DARIAH ERICiä kaikissa eurooppalaisissa, kansainvälisissä ja kansallisissa viranomaisissa ja tuomioistuimissa, ja toimia sen pääasiallisena yhteyspisteenä;

d)

varmistaa, että saatavilla on riittävästi taloudellisia resursseja ja laatia talousarvio;

e)

laatia työjärjestys;

f)

valvoa DARIAH ERICin toiminnan tehokkuutta suhteessa yleiskokouksen määrittämiin strategisiin tavoitteisiin ja suuntaviivoihin;

g)

laatia vuosikertomus 21 artiklan 1 kohdan mukaisesti;

h)

valvoa ylintä johtoryhmää;

i)

hallinnoida ja rekrytoida DARIAH–EU-koordinointitoimiston jäseniä 2 artiklan 4 kohdan ja 28 artiklan 7 kohdan mukaisesti;

j)

hyväksyä virtuaalisen osaamisen keskusten perustaminen, muuttaminen (jakautuminen, sulautuminen tai painopisteen siirtäminen) tai lakkauttaminen ylimpää johtoryhmää kuultuaan;

k)

nimittää tai erottaa virtuaalisen osaamisen keskusten puheenjohtajat ja assosioituneet virtuaalisen osaamisen keskusten puheenjohtajat ylimpää johtoryhmää kuultuaan;

l)

nimittää tai erottaa yhteisen tutkimuskomitean puheenjohtajan ylimpää johtoryhmää kuultuaan.

6.   Työjärjestyksen määräykset sitovat johtokunnan jäseniä.

13 artikla

Ylin johtoryhmä

1.   Perustetaan ylin johtoryhmä, jonka muodostavat kansallisten koordinaattoreiden komitean puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja sekä yhteisen tutkimuskomitean puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja. Asianomaiset DARIAH–EU-koordinointitoimiston virkailijat ja tieteellisen komitean puheenjohtaja on kutsuttava ylimmän johtoryhmän kokouksiin.

2.   Johtokunnan on kuultava ylintä johtoryhmää kaikissa yleisissä asioissa, kuten ehdotusten laatimisessa yleiskokoukselle, DARIAH ERICiin liittyvien vuotuisten työsuunnitelmien laatimisessa ja muuttamisessa sekä tutkimusinfrastruktuuripalveluiden johdonmukaisuuden, yhtenäisyyden ja vakauden varmistamisessa.

3.   Johtokunnan puheenjohtaja kutsuu koolle ylimmän johtoryhmän kokoukset ja hän toimii niiden puheenjohtajana.

4.   Työjärjestyksen määräykset sitovat ylimmän johtoryhmän jäseniä.

14 artikla

Kansallisten koordinaattoreiden komitea

1.   Kansallisten koordinaattoreiden komitea on yksi kahdesta DARIAH ERICin toiminnallisesta elimestä. Sen tavoitteena on integroida ja koordinoida kansallisia DARIAH-toimia Euroopan tasolla.

2.   Se koostuu yhdestä jäsenen tai tarkkailijan nimittämästä kansallisesta koordinaattorista kutakin jäsentä ja kutakin tarkkailijaa kohden. Kansallinen koordinaattori nimitetään kolmen vuoden toimikaudeksi, joka voidaan uusia. Kukin jäsen ja tarkkailija voi vaihtaa kansallisen koordinaattorinsa milloin tahansa. Asianomaiset DARIAH–EU-koordinointitoimiston virkailijat ja johtokunta on kutsuttava kansallisten koordinaattoreiden komitean kokouksiin.

3.   Kansallisten koordinaattoreiden komitea valitsee itselleen jäsenistään yksinkertaisella ääntenenemmistöllä puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan yhden vuoden toimikaudeksi, joka voidaan uusia. Puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan on oltava ylimmän johtoryhmän jäseniä, jossa niiden on edustettava kansallisten koordinaattoreiden komitean yhteistä näkemystä.

4.   Kansallisten koordinaattoreiden komitea kokoontuu yleensä kaksi kertaa vuodessa.

5.   Kansallisten koordinaattoreiden komitea tukee johtokuntaa erityisesti laatimalla vuosittaisen yhteenvedon kunkin jäsenen ja tarkkailijan kansallisista DARIAH-etenemissuunnitelmista. Kukin kansallinen koordinaattori tekee kansallisten koordinaattoreiden komiteassa johtokunnalle ehdotuksen kunkin jäsenen ja kunkin tarkkailijan vuotuisista luontoissuorituksista, jotta ne voidaan esittää yleiskokouksen hyväksyttäväksi 10 artiklan 15 kohdan d alakohdan mukaisesti.

6.   Työjärjestyksen määräykset sitovat kansallisten koordinaattoreiden komitean jäseniä.

15 artikla

Yhteinen tutkimuskomitea

1.   Yhteinen tutkimuskomitea on yksi kahdesta DARIAH ERICin toiminnallisesta elimestä. Sen tavoitteena on järjestää DARIAH-toimien tieteellinen ja tekninen integrointi.

2.   Se koostuu kaikista virtuaalisen osaamisen keskusten päälliköistä, jotka valitsevat itselleen jäsenistään yksinkertaisella ääntenenemmistöllä varapuheenjohtajan yhden vuoden toimikaudeksi, joka voidaan uusia. Johtokunta nimittää puheenjohtajan yhden vuoden toimikaudeksi, joka voidaan uusia, työjärjestyksessä määrättyä menettelyä noudattaen. Muut asianomaiset DARIAH–EU-koordinointitoimiston virkailijat ja johtokunta on kutsuttava yhteisen tutkimuskomitean kokouksiin.

3.   Puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan on oltava ylimmän johtoryhmän jäseniä, jossa niiden on edustettava yhteisen tutkimuskomitean yhteistä näkemystä.

4.   Yhteinen tutkimuskomitea kokoontuu yleensä kaksi kertaa vuodessa.

5.   Yhteisen tutkimuskomitean on tuettava johtokuntaa erityisesti seuraavilla tavoilla:

a)

luontoissuoritusten kokoaminen ja arvioiminen;

b)

virtuaalisten osaamisen keskusten vuosisuunnitelmien ja toimintakertomusten laatiminen;

c)

DARIAHin yleiskokouksen järjestäminen vähintään kerran vuodessa siten, että jäsen tai tarkkailija isännöi DARIAHin yleiskokousta ja asianomaisia DARIAH–EU-koordinointitoimiston virkailijoita.

6.   Työjärjestyksen määräykset sitovat yhteisen tutkimuskomitean jäseniä.

5 LUKU

TALOUSARVIO

16 artikla

Talousarvion valmistelu ja hyväksyminen

1.   Johtokunta ja DARIAH–EU-koordinointitoimiston toimivaltainen virkailija valmistelevat seuraavan varainhoitokauden talousarvioesityksen, joka esitellään yleiskokoukselle edellisen verovuoden ensimmäisellä neljänneksellä.

2.   Talousarvioesitykseen sisällytetään kaikki määrärahat, laskelma jäsenten ja tarkkailijoiden rahoitusosuuksista seuraavalle varainhoitokaudelle sekä arvio seuraavien kahden varainhoitokauden kuluista ja rahoitusosuuksista.

3.   Jos talousarviota ei ole hyväksytty verovuoden alussa, niiden määrärahojen kokonaismäärään, jotka voidaan viedä kuukausittain DARIAH ERICin, olisi sovellettava edellisen varainhoitovuoden rajoituksia.

17 artikla

Varainhoitokausi

1.   DARIAH ERICin verovuosi alkaa 1 päivänä tammikuuta ja päättyy 31 päivänä joulukuuta.

2.   Varainhoitokausi on sama kuin verovuosi.

18 artikla

Käteis- ja luontoissuoritukset

1.   Kunkin jäsenen ja tarkkailijan rahoitusosuus koostuu kahdesta osasta. Yksi osa on käteissuoritus ja toinen on luontoissuoritus. Nämä kaksi osaa muodostavat osuuden DARIAH ERICin vuotuisesta maksuvalmiusbudjetista ja sen vuotuisesta luontoissuoritusbudjetista, ja ne perustuvat kunkin maan BKT-lukuihin. Laskemisen periaatteet ja menetelmä esitetään liitteessä II.

2.   Jäsenet ja tarkkailijat vastaavat käteissuorituksesta DARIAH ERICille.

3.   Luontoissuoritus on mikä tahansa sovittu apportti DARIAH ERICin talousarvioon.

4.   Yhteinen tutkimuskomitea kokoaa ja arvioi luontoissuoritukset ja kuulee tarvittaessa ylintä johtoryhmää.

5.   Työjärjestyksessä on vahvistettava menettely luontaissuoritusten arviointia varten.

6 LUKU

VIRTUAALISEN OSAAMISEN KESKUKSET

19 artikla

Virtuaalisen osaamisen keskukset

1.   DARIAH ERICin on järjestettävä toimintansa virtuaalisen osaamisen keskusten ympärille, joista kullakin oma erityisosaamisalue.

2.   Jokainen yhteistyökumppanilaitos voi osallistua useamman virtuaalisen osaamisen keskuksen työhön.

20 artikla

Virtuaalisen osaamisen keskusten puheenjohtajat

1.   Vain jäsenten yhteistyökumppanilaitokset voivat toimia virtuaalisen osaamisen keskuksen puheenjohtajana.

2.   Yhteistyökumppanilaitoksen, joka haluaa 20 artiklan 1 kohdan mukaisesti toimia virtuaalisen osaamisen keskuksen puheenjohtajana, on toimitettava hakemus johtokunnalle. Hakemuksessa on oltava virtuaalisen osaamisen keskuksen päällikön tai päälliköiden nimet.

3.   Kuultuaan ylintä johtoryhmää johtokunta nimittää yhden tai useamman yhteistyökumppanilaitoksen virtuaalisen osaamisen keskuksen puheenjohtajaksi ja nimittää assosioituneiden virtuaalisen osaamisen keskusten puheenjohtajat.

4.   Työjärjestyksen määräykset sitovat johtokunnan virtuaalisen osaamisen keskuksen puheenjohtajaksi nimittämiä yhteistyökumppanilaitoksia.

7 LUKU

RAPORTOINTI, KIRJANPITO JA TILINTARKASTUS

21 artikla

Raportointi

1.   DARIAH ERIC laatii vuosikertomuksen, joka käsittää erityisesti sen toiminnan tieteelliset, operatiiviset ja rahoitusta koskevat näkökohdat. Johtokunta esittelee vuosikertomuksen yleiskokoukselle hyväksyttäväksi, ja se toimitetaan Euroopan komissiolle ja asianomaisille viranomaisille kuuden kuukauden kuluessa vastaavan varainhoitovuoden päättymisestä. Kertomus julkaistaan.

2.   ERIC ilmoittaa komissiolle kaikista olosuhteista, jotka vaarantavat vakavasti DARIAH ERICin tehtävien suorittamisen tai estävät DARIAH ERICiä täyttämästä asetuksessa (EY) N:o 723/2009 esitettyjä vaatimuksia.

22 artikla

Kirjanpito ja tilintarkastus

DARIAH ERICiin sovelletaan tilinpäätöksen laatimista, ilmoittamista, tarkastamista ja julkistamista koskevia vaatimuksia, joista säädetään isäntämaan lainsäädännössä.

8 LUKU

POLITIIKAT

23 artikla

Hankintojen teko ja vapautukset arvonlisäverosta

1.   DARIAH ERIC noudattaa asiaa koskevien Euroopan unionin julkisia hankintoja koskevien direktiivien periaatteita sekä sovellettavaa kansallista lainsäädäntöä.

2.   Jäsenten ja tarkkailijoiden DARIAH ERICin toimintaan liittyvät hankinnat toteutetaan siten, että DARIAH ERICin tarpeet, tekniset vaatimukset ja asianomaisten elinten antamat eritelmät otetaan asianmukaisesti huomioon.

3.   Neuvoston direktiivin 2006/112/EY (1) 143 artiklan 1 kohdan g alakohtaan ja 151 artiklan 1 kohdan b alakohtaan perustuvat ja neuvoston täytäntöönpanoasetuksen (EU) N:o 282/2011 (2) 50 ja 51 artiklan mukaiset verovapautukset rajoitetaan arvonlisäveroon sellaisilla hyödykkeillä ja palveluilla, jotka on tarkoitettu DARIAH ERICin viralliseen käyttöön, joiden arvo on yli 150 euroa ja jotka DARIAH ERIC maksaa ja hankkii kokonaan. Näitä vapautuksia ei sovelleta yksittäisten jäsenten hankintoihin.

4.   Alv-vapautusta sovelletaan muuhun kuin taloudelliseen toimintaan, ei taloudelliseen toimintaan.

5.   Alv-vapautusta sovelletaan DARIAH ERICin pääasiallisten tehtäviensä mukaisesti suorittamaan tieteelliseen, tekniseen ja hallinnolliseen toimintaan tarkoitettuihin tavaroihin ja palveluihin. Niihin sisältyvät myös kustannukset, jotka aiheutuvat konferensseista, ryhmätyötapaamisista ja kokouksista, jotka liittyvät suoraan DARIAH ERICin viralliseen toimintaan. Alv-vapautus ei kuitenkaan koske matka- ja majoituskustannuksia.

24 artikla

Vastuut

1.   DARIAH ERIC vastaa veloistaan.

2.   DARIAH ERICin jäsenten vastuu rajoittuu kyseisen jäsenen vuotuisiin DARIAH ERICille maksettaviin suorituksiin, paitsi jos ne ovat allekirjoittaneet sitoumuksen, jolla ne ottavat enemmän vastuuta DARIAH ERICin veloista.

3.   Johtokunnan tehtävänä on neuvotella ja allekirjoittaa asianmukainen vakuutus DARIAH ERICin puolesta.

25 artikla

Käyttöoikeus

1.   DARIAH ERICin tarjoamien välineiden ja palveluiden on periaatteessa oltava vapaasti tiede- ja koulutusalan yhteisön käytettävissä.

2.   Yleiskokous voi päättää, että joitakin palveluja tarjotaan maksua vastaan, ja sen on vahvistettava tämän edellytykset työjärjestyksessä.

26 artikla

Tieteellinen arviointi ja tulosten levittäminen

1.   DARIAH ERIC ylläpitää infrastruktuuria, jolla ei ole aikaan, tilaan tai muihin tekijöihin perustuvia rajoituksia, ja joka on periaatteessa vapaasti tiede- ja koulutusalan yhteisön käytettävissä.

2.   Jos sen käytettävyyttä on jostakin syystä on rajattava joko väliaikaisesti tai pysyvästi, käyttöoikeus voidaan myöntää vain laadukkuuden ja parhaiden käytäntöjen vertaisarvioinnin perusteella. Yleiskokous hyväksyy tarvittavat täytäntöönpanosäännöt kuultuaan tieteellistä komiteaa.

3.   DARIAH ERIC toteuttaa kaikki tarvittavat toimenpiteet infrastruktuurin edistämiseksi. Sen on myös edistettävä sitä, että tutkijat käyttävät infrastruktuuria.

4.   Tällaisiin toimenpiteisiin voi kuulua muun muassa verkkoportaalin perustaminen, uutiskirjeen toimittaminen, osallistuminen konferensseihin ja ryhmätyötapaamisiin sekä niiden järjestäminen jne.

27 artikla

Immateriaalioikeudet, tietopolitiikka ja yksityisyyden suoja

1.   Immateriaalioikeuksiin sovelletaan jäsenten tai tarkkailijoiden kansallista lainsäädäntöä ja kansainvälisiä sopimuksia, joiden sopimuspuolina jäsenet tai tarkkailijat ovat.

2.   Yleisesti suositaan avoimen lähdekoodin ja vapaan saatavuuden (open access) periaatteita.

3.   DARIAH-tietopolitiikka laaditaan ja hyväksytään yleiskokouksessa.

4.   DARIAH ERIC -tietojen keruuseen ja käyttöön sovelletaan eurooppalaisia ja kansallisia tietosuojalakeja.

28 artikla

Työhönotto

1.   DARIAH ERIC on yhtäläiset mahdollisuudet tarjoava työnantaja.

2.   Työsopimuksissa noudatetaan sen maan kansallisia lakeja, jossa henkilöstö otetaan palvelukseen.

3.   DARIAH ERIC ei saa kohdella millään eri tavoilla suoraan työhön otettua ja lähetettyä henkilökuntaa.

4.   DARIAH ERICin on ilmoitettava kaikista avoimista työpaikoista ja asetettava asianmukainen määräaika hakemusten vastaanottamiselle.

5.   DARIAH ERIC ei saa tarjota hakijalle työpaikkaa ennen edellä mainitun määräajan päättymistä.

6.   DARIAH ERIC ei saa tarjota työpaikkaa henkilölle, joka ei laillisesti voi ottaa vastaan työpaikkaa Euroopan unionissa ja/tai isäntämaassa ja/tai asemapaikassa Euroopan unionin ja paikallisen lainsäädännön mukaisesti.

7.   Johtokunta vastaa henkilöstön palkkauksesta, ja sitä avustaa DARIAH–EU-koordinointitoimisto.

9 LUKU

TOIMIAIKA, PURKAMINEN, RIITOJEN RATKAISU, PERUSTAMISTA KOSKEVAT SÄÄNNÖT

29 artikla

Toimiaika

DARIAH ERICin toimiaika on 20 vuotta, joka voidaan uusia 10 artiklan 13 kohdan d alakohdassa määritellyllä enemmistöpäätöksellä.

30 artikla

Muutokset, purkaminen

1.   Jäsen, johtokunta ja tieteellinen komitea voivat tehdä yleiskokoukselle muutosehdotuksia.

2.   Muutosehdotukset on sisällytettävä yleiskokouskutsun liitteenä olevaan esityslistaan.

3.   Yleiskokous voi päivittää kyseistä liitettä ilman, että sen katsottaisiin tarkoittavan perussäännön muuttamista.

4.   DARIAH ERICin purkaminen tapahtuu yleiskokouksen päätöksestä sekä 10 artiklan 16 kohdan b alakohdan mukaisesti.

5.   DARIAH ERIC ilmoittaa komissiolle purkamispäätöksestä ilman aiheetonta viivytystä ja joka tapauksessa viimeistään kymmenen päivän kuluessa päätöksen tekemisestä.

6.   DARIAH ERICin velkojen maksamisen jälkeen jäljellä olevat varat jaetaan jäsenten kesken suhteessa niiden DARIAH ERICiin suorittamiin yhteenlaskettuihin vuotuisiin rahoitusosuuksiin. DARIAH ERICin varojen jälkeen jääneet vastuut jaetaan jäsenten kesken 24 artiklan 2 kohdan mukaisesti.

7.   DARIAH ERIC ilmoittaa komissiolle purkamismenettelyn päättymisestä ilman aiheetonta viivytystä ja joka tapauksessa viimeistään kymmenen päivän kuluessa sen päättymisestä.

8.   DARIAH ERIC lakkaa olemasta päivänä, jona Euroopan komissio julkaisee asiasta ilmoituksen Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

31 artikla

Sovellettava laki

DARIAH ERICiin sovelletaan ensisijaisuusjärjestyksessä:

a)

unionin lainsäädäntöä, erityisesti asetusta (EY) N:o 723/2009;

b)

isäntämaan lainsäädäntöä niiden asioiden osalta, joihin ei sovelleta (tai sovelletaan vain osittain) unionin lainsäädäntöä;

c)

tätä perussääntöä ja sen täytäntöönpanosääntöjä.

32 artikla

Riitojen ratkaisu

1.   Euroopan unionin tuomioistuimella on toimivalta ratkaista DARIAH ERICiin liittyvät jäsenten ja tarkkailijoiden väliset riidat, jäsenten, tarkkailijoiden ja DARIAH ERICin väliset riidat sekä kaikki riidat, joissa Euroopan unioni on osapuolena.

2.   DARIAH ERICin ja kolmansien osapuolten välisiin riitoihin sovelletaan tuomioistuinten toimivaltaa koskevaa Euroopan unionin lainsäädäntöä. Tapauksissa, jotka eivät kuulu Euroopan unionin lainsäädännön soveltamisalaan, riitojen ratkaisemiseen käytettävä toimivalta määritetään isäntämaan lainsäädännön perusteella.

33 artikla

Perussäännön saatavuus

Tämä perussääntö on pidettävä ajan tasalla ja asetettava julkisesti saataville DARIAH ERICin verkkosivustolla ja sen sääntömääräisessä kotipaikassa.

34 artikla

Perustamismääräykset

1.   Isäntämaa kutsuu koolle yleiskokouksen perustamiskokouksen mahdollisimman pian ja viimeistään 45 vuorokauden kuluttua siitä, kun komission päätös DARIAH ERICin perustamisesta tulee voimaan.

2.   Isäntämaa ilmoittaa perustajajäsenille mahdollisista kiireellisistä oikeustoimista, jotka on toteutettava DARIAH ERICin puolesta ennen perustamiskokouksen pitämistä. Jos perustajajäsen ei esitä vastalausetta viiden työpäivän kuluessa ilmoituksen saamisesta, isäntämaan asianmukaisesti valtuuttama henkilö toteuttaa oikeustoimet.


(1)  Neuvoston direktiivi 2006/112/EY, annettu 28 päivänä marraskuuta 2006, yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä (EUVL L 347, 11.12.2006, p.1)

(2)  Neuvoston täytäntöönpanoasetus (EU) N:o 282/2011, annettu 15 päivänä maaliskuuta 2011, yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä annetun direktiivin 2006/112/EY täytäntöönpanotoimenpiteistä (EUVL L 77, 23.3.2011, s. 1)

LIITE I

LUETTELO JÄSENISTÄ JA TARKKAILIJOISTA

(Päivitetty: 11. kesäkuuta 2014)

Jäsenet

Valtio tai hallitustenvälinen järjestö

Edustava taho

Kansallinen koordinoiva laitos

Itävalta

Austrian Ministry of Science and Research

Austrian Academy of Sciences — Institute for Corpus Linguistics and Text Technology (ICLTT)

Belgia

Belgian Science Policy Office

Ghent Centre for Digital Humanities (University of Ghent)

Kroatia

Ministry of Science, Education and Sports

Institute of Ethnology and Folklore Research

Kypros

Digital Champion of Cyprus, Ministry of Energy, Commerce, Industry and Tourism

Cyprus University of Technology in Limassol

Tanska

Agency for Science, Technology and Innovation

Danish Digital Humanities Laboratory

Ranska

Centre National de la Recherche Scientifique

Huma-Num (Centre National de la Recherche Scientifique)

Saksa

German Federal Ministry of Education and Research

Georg-August-Universität Göttingen

Kreikka

General Secretariat for Research and Technology/Ministry of Education and Religious Affairs

Academy of Athens

Irlanti

Irish Research Council

National University of Ireland Maynooth

Italia

MIUR — Ministry of Education, University and Research

National Research Council of Italy

Luxemburg

Ministère de l'Enseignement supérieur et de la Recherche

Centre Virtuel de la Connaissance sur l'Europe

Malta

Ministry for Education and Employment

Malta Libraries Council

Alankomaat

Netherlands Organisation for Scientific Research

Data Archiving and Networked Services

Serbia

Ministry of Culture and Information

Belgrade Center for Digital Humanities

Slovenia

Ministry of Education, Science and Sport

Inštitut za novejšo zgodovino/Institute of Contemporary History

Tarkkailijat

Valtio tai hallitustenvälinen järjestö

Edustava taho

Kansallinen koordinoiva laitos

 

 

 

LIITE II

RAHOITUSOSUUKSIEN LASKENTAPERIAATTEET

1.

Jäsenten ja tarkkailijoiden vuotuiset käteis- ja luontoissuoritukset on määritettävä käyttäen seuraavia muuttujia:

a)

jakoperuste;

b)

DARIAH-omistuksen yksikkö, lyhyesti: DARIAH-yksikkö;

c)

maksuvalmiusbudjetti;

d)

luontoissuoritusbudjetti;

e)

yleiskokouksen valitsemat jäsenet ja tarkkailijat DARIAH-yksikön laskemiseksi.

2.

Valtion jakoperuste lasketaan seuraavaa kaavaa käyttäen: valtion BKT:n määrä jaetaan Euroopan neuvoston jäsenvaltioiden BKT:iden yhteenlasketulla määrällä, jonka jälkeen jakoperuste pyöristetään kahteen desimaaliin. Niiden maiden osalta, jotka liittyvät DARIAH ERICiin tarkkailijoina, jakoperuste on puolet siitä, mitä se olisi ollut, jos ne olivat liittyneet jäseniksi.

3.

Maksuvalmiusbudjetin (x) DARIAH-yksikkö lasketaan seuraavaa kaavaa käyttäen: maksuvalmiusbudjetti jaetaan yleiskokouksen maksuvalmiusbudjetin DARIAH-yksikön laskemista varten valitsemien jäsenten ja tarkkailijoiden jakoperusteiden yhteenlasketulla määrällä.

4.

Luontoissuoritusbudjetin (y) DARIAH-yksikkö lasketaan seuraavaa kaavaa käyttäen: luontoissuoritusbudjetti jaetaan yleiskokouksen luontoissuoritusbudjetin DARIAH-yksikön laskemista varten valitsemien jäsenten ja tarkkailijoiden jakoperusteiden yhteenlasketulla määrällä.

5.

Käteis- ja luontoissuoritukset on laskettava seuraavan kaavan mukaisesti:

a)    Käteissuoritus : valtion jakoperuste kerrotaan maksuvalmiusbudjetin DARIAH-yksiköllä (x), jonka jälkeen tulo pyöristetään ylöspäin lähimpään sataan euroon.

b)    Luontoissuoritus : valtion jakoperuste kerrotaan luontoissuoritusbudjetin DARIAH-yksiköllä (y), jonka jälkeen tulo pyöristetään ylöspäin lähimpään tuhanteen euroon.

6.

Yleiskokous voi muuttaa maksuvalmius- ja luontoissuoritusbudjetteja joka vuosi ja viitteenä käytettävää BKT:tä kolmen vuoden kuluttua 10 artiklan 14 ja 16 kohdassa tarkoitettua painotettua äänestysjärjestelmää käyttäen.

7.

Jos yleiskokous ei muuta talousarvion muuttujia (edellä 1 kohdassa tarkoitetun mukaisesti), vuotuinen rahoitusosuus on edellisen vuoden rahoitusosuus, ja se nousee vuosittain kaksi prosenttia inflaation ja kustannusten nousun kattamiseksi.

8.

Hallitustenvälisten järjestöjen on maksettava rahoitusosuutensa sen mukaan, ovatko ne jäseniä vai tarkkailijoita.

9.

Vuoden aikana liittyvien tahojen rahoitusosuus lasketaan suhteessa jäljellä oleviin kuukausiin alkaen liittymiskuukauden ensimmäisestä päivästä.

10.

Niiden jäsenten tai tarkkailijoiden vuotuista rahoitusosuutta, jotka eivät alun perin sitoudu viiteen vuoteen, nostetaan 25 prosenttia niin kauan kuin sitoumusta jäljellä olevalle kaudelle ei ole tehty. Jos rahoitusosuuteen sitoudutaan viiden vuoden jäljellä olevaksi ajaksi tai jos jäsen tai tarkkailija pysyy asemassaan viisi vuotta, suoritetaan järjestelyt sen varmistamiseksi, että jäsen tai tarkkailija ei maksa yhteensä enemmän kuin näiden viiden vuoden tavanomaisten rahoitusosuuksien verran.

LIITE III

ALUSTAVA TALOUSARVIO JA RAHOITUSOSUUDET

Maat

Rahoitusosuuden pituus

Arvioitu käteissuorituksen määrä vuonna 1 (1)

(euroa)

Arvioitu luontoissuorituksen määrä vuonna 1 (1)

(euroa)

Arvioitu yhteenlaskettu määrä vuonna 1

(euroa)

Itävalta (2)

3 vuotta

28 250,00

231 250,00

259 500,00

Belgia

5 vuotta

27 700,00

227 000,00

254 700,00

Kroatia

5 vuotta

3 400,00

28 000,00

31 400,00

Kypros

5 vuotta

1 300,00

11 000,00

12 300,00

Tanska

5 vuotta

18 000,00

147 000,00

165 000,00

Ranska

5 vuotta

149 200,00

1 221 000,00

1 370 200,00

Saksa (2)

26.2.2016 asti

242 125,00

1 981 250,00

2 223 375,00

Kreikka

5 vuotta

15 600,00

128 000,00

143 600,00

Irlanti

5 vuotta

11 800,00

96 000,00

107 800,00

Italia

5 vuotta

118 100,00

966 000,00

1 084 100,00

Luxemburg

5 vuotta

3 200,00

26 000,00

29 200,00

Malta

5 vuotta

500,00

4 000,00

4 500,00

Alankomaat

5 vuotta

45 100,00

369 000,00

414 100,00

Serbia

5 vuotta

2 500,00

21 000,00

23 500,00

Slovenia

5 vuotta

2 700,00

23 000,00

25 700,00

 

Yhteensä

669 475,00

5 479 500,00

6 148 975,00


(1)  Seuraavina vuosina vuotuinen rahoitusosuus on edellisen vuoden rahoitusosuus kahdella prosentilla lisättynä inflaation ja kustannusten nousun kattamiseksi (ks. liitteen II 7 kohta).

(2)  Koska rahoitusosuuden pituus on alle viisi vuotta, määrä sisältää 25 prosentin lisäyksen (ks. liitteen II 10 kohta).


Top