Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32014D0075

    Neuvoston päätös 2014/75/YUTP, annettu 10 päivänä helmikuuta 2014 , Euroopan unionin turvallisuusalan tutkimuslaitoksesta

    EUVL L 41, 12.2.2014, p. 13–17 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2014/75(1)/oj

    12.2.2014   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    L 41/13


    NEUVOSTON PÄÄTÖS 2014/75/YUTP,

    annettu 10 päivänä helmikuuta 2014,

    Euroopan unionin turvallisuusalan tutkimuslaitoksesta

    EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

    ottaa huomioon Euroopan unionista tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 28 artiklan ja 31 artiklan 1 kohdan,

    ottaa huomioon unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkean edustajan ehdotuksen,

    sekä katsoo seuraavaa:

    (1)

    Neuvosto hyväksyi 20 päivänä heinäkuuta 2001 yhteisen toiminnan 2001/554/YUTP (1).

    (2)

    Euroopan unionin turvallisuusalan tutkimuslaitoksen, jäljempänä ’tutkimuslaitos’, olisi neuvoston poliittisessa valvonnassa ja unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkean edustajan, jäljempänä ’korkea edustaja’, operatiivisessa ohjauksessa avustettava Euroopan unionia ja sen jäsenvaltioita yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan (YUTP), mukaan lukien yhteinen turvallisuus- ja puolustuspolitiikka (YTPP) sekä muu unionin ulkoinen toiminta, täytäntöönpanossa.

    (3)

    Tutkimuslaitoksen olisi oltava oikeushenkilö, ja sen olisi toimittava tieteellisesti täysin riippumattomasti, sanotun kuitenkaan rajoittamatta neuvoston ja korkean edustajan toimivaltaa.

    (4)

    Korkea edustaja esitti 20 päivänä syyskuuta 2011 yhteisen toiminnan 2001/554/YUTP 19 artiklan mukaisesti neuvostolle kertomuksen tutkimuslaitoksen toiminnasta. Poliittisten ja turvallisuusasioiden komitea (PTK) pani merkille tämän kertomuksen ja antoi 1 päivänä helmikuuta 2012 suosituksen, jonka mukaan neuvoston olisi muutettava yhteistä toimintaa 2001/554/YUTP.

    (5)

    Oikeudellisen selkeyden vuoksi on aiheellista konsolidoida aikaisemmat muutokset ja ehdotetut uudet muutokset yhdeksi uudeksi päätökseksi sekä kumota yhteinen toiminta 2001/554/YUTP,

    ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

    1 artikla

    Toiminnan jatkuvuus ja toimipaikka

    1.   Euroopan unionin turvallisuusalan tutkimuslaitos, jäljempänä ’tutkimuslaitos’, joka on perustettu yhteisellä toiminnalla 2001/554/YUTP, jatkaa toimintaansa tämän päätöksen mukaisesti.

    2.   Kaikki olemassa olevat oikeudet ja velvollisuudet sekä kaikki säännöt, jotka on hyväksytty yhteisen toiminnan 2001/554/YUTP puitteissa, ovat edelleen voimassa. Erityisesti kaikki nykyiset palvelukseen ottamista koskevat sopimukset ja niistä johtuvat oikeudet pysyvät edelleen voimassa.

    3.   Tutkimuslaitoksen toimipaikka on Pariisissa. Brysselin toimintojen organisoinnin helpottamiseksi tutkimuslaitoksella on yhteystoimisto Brysselissä. Tutkimuslaitoksen organisaatio on joustava, ja siinä kiinnitetään erityistä huomiota laatuun ja tehokkuuteen myös henkilöstön tasolla.

    2 artikla

    Toiminnan tarkoitus ja tehtävät

    1.   Tutkimuslaitos osallistuu tiiviissä yhteistyössä jäsenvaltioiden kanssa EU:n strategisen ajattelun kehittämiseen unionin yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan (YUTP) ja yhteisen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan (YTPP), mukaan lukien konfliktinesto ja rauhan rakentaminen, sekä unionin muun ulkoisen toiminnan alalla EU:n ulkoista toimintaa koskevien analyysi-, ennakointi- ja verkottumisvalmiuksien parantamiseksi.

    2.   Tutkimuslaitoksen toiminnassa keskitytään toimintapoliittisten analyysien toteuttamiseen ja niitä koskevaan tiedottamiseen, tulosten levittämiseen ja keskustelujen järjestämiseen, verkottumistapahtumien ja työpajojen järjestämiseen sekä tarpeellisen dokumentaation keräämiseen unionin ja jäsenvaltioiden virkamiehiä ja asiantuntijoita varten.

    3.   Lisäksi tutkimuslaitos edistää yhteyksiä tiedemaailmaan, pohdintaryhmiin ja asiaankuuluviin kansalaisyhteiskunnan toimijoihin Euroopassa, Atlantin takana ja yleensä kansainvälisen yhteisön piirissä toimien yhteyspisteenä unionin toimielinten ja ulkopuolisten asiantuntijoiden välillä, turvallisuusalan toimijat mukaan lukien.

    3 artikla

    Poliittinen valvonta ja operatiivinen ohjaus

    1.   Poliittisten ja turvallisuusasioiden komitea (PTK) vastaa neuvoston alaisuudessa tutkimuslaitoksen toiminnan poliittisesta valvonnasta. Unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja, jäljempänä ’korkea edustaja’, antaa tutkimuslaitokselle operatiivista ohjausta hänelle YUTP:n ja erityisesti YTPP:n osalta kuuluvien tehtävien mukaisesti.

    2.   Tätä poliittista valvontaa ja operatiivista ohjausta toteutetaan puuttumatta tutkimuslaitoksen tieteelliseen riippumattomuuteen ja itsenäiseen toimintaan sen suorittaessa toimeksiantoaan ja tehtäviään.

    4 artikla

    Oikeushenkilön asema

    Tutkimuslaitoksella on sellainen oikeushenkilön asema, joka on tarpeen sen tehtävien suorittamiseksi ja tavoitteisiin pääsemiseksi. Se voi erityisesti tehdä sopimuksia, hankkia tai luovuttaa kiinteää ja irtainta omaisuutta sekä esiintyä kantajana ja vastaajana oikeudenkäynneissä. Tutkimuslaitos on voittoa tavoittelematon yhteisö. Jäsenvaltioiden on toteutettava tarvittaessa toimenpiteet myöntääkseen tutkimuslaitokselle lainsäädäntönsä mukaisesti oikeushenkilöille myönnettävän oikeuskelpoisuuden.

    5 artikla

    Johtokunta

    1.   Tutkimuslaitoksella on johtokunta, joka hyväksyy sen vuosittaisen ja pitkän aikavälin työohjelman ja tarvittavan talousarvion. Johtokunta keskustelee tutkimuslaitoksen toimeksiantoon, tehtäviin, toimintaan ja henkilöstöön liittyvistä asioista.

    2.   Johtokunnan puheenjohtajana toimii korkea edustaja tai hänen edustajansa. Euroopan ulkosuhdehallinto (EUH) huolehtii johtokunnan sihteeristön tehtävistä.

    3.   Johtokunta muodostuu jäsenvaltioiden nimeämistä edustajista, joita on yksi jäsenvaltiota kohden. Kutakin johtokunnan jäsentä voi edustaa tai avustaa varajäsen. Komissio, joka osallistuu johtokunnan työhön, nimeää siihen myös edustajan.

    4.   Tutkimuslaitoksen johtaja tai hänen edustajansa osallistuu pääsääntöisesti johtokunnan kokouksiin. Myös sotilasesikunnan pääjohtaja ja sotilaskomitean puheenjohtaja tai heidän edustajansa voivat osallistua johtokunnan kokouksiin.

    5.   Jäsenvaltioiden edustajat tekevät johtokunnan päätökset määräenemmistöllä siten, että äänet painotetaan Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 16 artiklan 4 ja 5 kohdan mukaisesti, sanotun kuitenkaan rajoittamatta tämän päätöksen 11 artiklan 2 ja 3 kohdan soveltamista. Johtokunta vahvistaa työjärjestyksensä.

    6.   Johtokunta voi päättää perustaa tilapäisiä työryhmiä tai pysyviä komiteoita, jotka käsittelevät erityisiä kysymyksiä tai sen yleiseen vastuualaan kuuluvia asioita ja toimivat sen valvonnassa. Tällaisen työryhmän tai komitean perustamista koskevassa päätöksessä määritellään sen toimeksianto, kokoonpano ja toimiaika.

    7.   Puheenjohtaja kutsuu johtokunnan koolle vähintään kaksi kertaa vuodessa. Se kutsutaan koolle myös, jos vähintään kolmasosa sen jäsenistä sitä pyytää.

    6 artikla

    Johtaja

    1.   Johtokunta nimittää tutkimuslaitoksen johtajaksi jäsenvaltion kansalaisen korkean edustajan suosituksen perusteella. Johtaja nimitetään kolmen vuoden toimikaudeksi, ja tätä kautta voidaan jatkaa yhdellä kahden vuoden toimikaudella.

    2.   Johtajaehdokkaiden olisi oltava henkilöitä, joilla on tunnustettu pitkäaikainen asiantuntemus ja kokemus ulkosuhteista, turvallisuuspolitiikasta ja diplomatiasta sekä näiden alojen tutkimuksesta. Jäsenvaltioiden on ilmoitettava ehdokkaat korkealle edustajalle, joka toimittaa nämä tiedot johtokunnalle. Esivalintaprosessin järjestämisestä vastaa korkea edustaja. Esivalintalautakunta muodostuu kolmesta EUH:n ja kolmesta puheenjohtajakolmikkona olevien jäsenvaltioiden edustajasta, ja sen puheenjohtajana toimii korkea edustaja tai hänen edustajansa. Esivalinnan tulosten perusteella korkea edustaja toimittaa johtokunnalle suosituksen, joka sisältää luettelon ainakin kolmesta ensisijalle asetetusta ehdokkaasta, jossa he ovat esivalintalautakunnan päättämässä paremmuusjärjestyksessä.

    3.   Johtaja on tutkimuslaitoksen laillinen edustaja.

    4.   Johtaja vastaa tutkimuslaitoksen muun henkilöstön palvelukseen ottamisesta. Johtokunnan jäsenille on ilmoitettava etukäteen analyysin tekijöiden nimittämisestä.

    5.   Johtaja voi nimittää apulaisjohtajan saatuaan siihen johtokunnan suostumuksen ja ottamalla huomioon tutkimuslaitoksen vuotuisen talousarvion hyväksymisen taloutta koskevat seuraukset. Apulaisjohtaja nimitetään enintään kolmen vuoden toimikaudeksi, ja tätä kautta voidaan jatkaa yhdellä kahden vuoden toimikaudella.

    6.   Johtaja vastaa siitä, että tutkimuslaitoksen toimeksianto ja tehtävät suoritetaan 2 artiklan mukaisesti. Johtajan on huolehdittava siitä, että tutkimuslaitoksessa on korkeatasoinen asiantuntemus ja ammatillisuus sekä että se toimii tehokkaasti ja tuloksellisesti.

    Johtaja vastaa myös seuraavista tehtävistä:

    a)

    ehdotuksen laatiminen tutkimuslaitoksen vuotuiseksi työohjelmaksi sekä sen toimintaa koskevaksi vuosikertomukseksi;

    b)

    johtokunnan työskentelyn valmistelu;

    c)

    tutkimuslaitoksen päivittäinen hallinto;

    d)

    kaikki henkilöstökysymykset;

    e)

    tutkimuslaitoksen tilinpäätöksen laatiminen ja sen talousarvion toteuttaminen;

    f)

    vuotuisen työohjelman antaminen PTK:lle tiedoksi;

    g)

    huolehtiminen yhteyksistä ja tiiviistä yhteistyöstä unionin, kansallisten ja kansainvälisten alan laitosten kanssa.

    Johtajan olisi, johtokuntaa kuultuaan, myös selvitettävä mahdollisuuksia saada tutkimuslaitoksen talousarvioon lisärahoitusta.

    7.   Johtajalla on tutkimuslaitoksen hyväksytyn työohjelman ja talousarvion puitteissa valtuudet tehdä sopimuksia, ottaa palvelukseen talousarviossa hyväksytty henkilöstö ja hyväksyä tutkimuslaitoksen toiminnan kannalta välttämättömät menot.

    8.   Johtaja laatii tutkimuslaitoksen toimintaa koskevan vuosikertomuksen viimeistään seuraavan vuoden maaliskuun 31 päivänä. Vuosikertomus toimitetaan johtokunnalle ja korkean edustajan välityksellä neuvostolle, joka toimittaa sen edelleen Euroopan parlamentille, komissiolle ja jäsenvaltioille.

    9.   Johtaja vastaa toiminnastaan johtokunnalle.

    7 artikla

    Henkilöstö

    1.   Tutkimuslaitoksen henkilöstöllä, joka koostuu analyysin tekijöistä ja hallintohenkilöstöstä, on sopimussuhteisten työntekijöiden asema, ja heidät otetaan palvelukseen jäsenvaltioiden kansalaisten keskuudesta.

    Tutkimuslaitoksen analyysin tekijät otetaan palvelukseen 2 artiklassa esitettyjen tutkimuslaitoksen toimeksiannon ja tehtävien kannalta asianmukaisten tieteellisten ansioiden, kokemuksen ja asiantuntemuksen perusteella sekä oikeudenmukaisten ja avoimien kilpailumenettelyjen kautta.

    Neuvosto hyväksyy tutkimuslaitoksen henkilöstösäännöt johtajan suosituksesta.

    2.   Tutkijoita ja harjoittelijoita voidaan ottaa palvelukseen tilapäisesti ja lyhytaikaisesti.

    Johtajan suostumuksella ja sen jälkeen kun johtokunnalle on annettu asiasta tieto, tutkijoita voidaan siirtää tutkimuslaitoksen palvelukseen määräajaksi joko tutkimuslaitoksen organisaation mukaisiin toimiin tai erityisiin tehtäviin ja hankkeisiin, joilla on merkitystä 2 artiklassa säädettyjen tutkimuslaitoksen toimeksiannon ja tehtävien kannalta.

    Henkilökuntaan kuuluvia voidaan tutkimuslaitoksen henkilöstösääntöjen mukaisesti siirtää määräajaksi tutkimuslaitoksen ulkopuolisiin tehtäviin, jos se on tutkimuslaitoksen etujen mukaista.

    Johtokunta hyväksyy johtajan ehdotuksesta tilapäistä tehtäviin siirtämistä koskevat määräykset.

    8 artikla

    Riippumattomuus ja itsenäisyys

    Johtaja ja analyysin tekijät ovat tutkimuslaitoksen toiminnan toteuttamisessa tieteellisesti riippumattomia ja toimivat itsenäisesti.

    9 artikla

    Työohjelma

    1.   Johtaja laatii viimeistään kunkin vuoden lokakuun 31 päivänä ehdotuksen seuraavan vuoden vuotuiseksi työohjelmaksi, johon liitetään ohjeelliset pitkän aikavälin tulevaisuudennäkymät seuraaville vuosille, ja toimittaa sen johtokunnan hyväksyttäväksi.

    2.   Johtokunta hyväksyy vuotuisen työohjelman viimeistään kunkin vuoden marraskuun 30 päivänä.

    10 artikla

    Talousarvio

    1.   Tutkimuslaitoksen kaikki tulo- ja menoerät sisällytetään kutakin kalenterivuotta vastaavaa varainhoitovuotta varten laadittaviin arvioihin, ja ne otetaan tutkimuslaitoksen talousarvioon, jossa on myös luettelo henkilöstöstä.

    2.   Tutkimuslaitoksen talousarvioon otettujen tulojen ja menojen on oltava tasapainossa.

    3.   Tutkimuslaitoksen tulot muodostuvat jäsenvaltioiden bruttokansantuloon perustuvista rahoitusosuuksista. Muista lähteistä, erityisesti jäsenvaltioilta ja unionin toimielimiltä, peräisin olevaa lisärahoitusta voidaan johtajan ehdotuksesta ja johtokunnan annettua hyväksyntänsä ottaa vastaan erityisiin hankkeisiin, joilla on merkitystä 2 artiklassa säädettyjen tutkimuslaitoksen toimeksiannon ja tehtävien kannalta.

    11 artikla

    Talousarviomenettely

    1.   Johtaja toimittaa johtokunnalle viimeistään kunkin vuoden lokakuun 31 päivänä tutkimuslaitoksen vuotuisen talousarvioesityksen, joka kattaa hallintomenot, toimintamenot ja odotetut tulot, mukaan lukien 10 artiklan 3 kohdassa tarkoitettu erityisiin hankkeisiin saatu lisärahoitus.

    2.   Johtokunta hyväksyy jäsenvaltioiden edustajien yksimielisellä päätöksellä tutkimuslaitoksen vuotuisen talousarvion viimeistään kunkin vuoden marraskuun 30 päivänä.

    3.   Väistämättömissä, poikkeuksellisissa tai odottamattomissa olosuhteissa johtaja voi tehdä johtokunnalle esityksen lisätalousarvioksi. Johtokunta hyväksyy lisätalousarvion jäsenvaltioiden edustajien yksimielisellä päätöksellä ottaen asianmukaisesti huomioon asian kiireellisyyden.

    4.   Johtaja toimittaa vuosittain viimeistään 31 päivänä maaliskuuta neuvostolle ja johtokunnalle yksityiskohtaisen tilinpäätöksen edellisen varainhoitovuoden kaikista tuloista ja menoista sekä kertomuksen tutkimuslaitoksen toiminnasta.

    5.   Johtokunta myöntää johtajalle tutkimuslaitoksen talousarvion toteuttamista koskevan vastuuvapauden.

    12 artikla

    Varainhoitoa koskevat säännöt

    Johtokunta laatii neuvoston suostumuksella ja johtajan ehdotuksesta yksityiskohtaiset varainhoitoa koskevat säännöt, joissa määritellään erityisesti tutkimuslaitoksen talousarvion laatimista, toteuttamista ja valvontaa koskeva menettely.

    13 artikla

    Erioikeudet ja vapaudet

    1.   Johtajan ja tutkimuslaitoksen henkilöstön erioikeuksista ja vapauksista säädetään Euroopan unionin turvallisuusalan tutkimuslaitokselle ja Euroopan unionin satelliittikeskukselle sekä niiden elimille ja henkilöstön jäsenille myönnettävistä erioikeuksista ja vapauksista 15 päivänä lokakuuta 2001 tehdyllä neuvostossa kokoontuneiden jäsenvaltioiden hallitusten edustajien päätöksellä. Tuon päätöksen voimaantuloon asti isäntävaltio voi myöntää johtajalle ja tutkimuslaitoksen henkilöstölle siinä säädetyt erioikeudet ja vapaudet.

    2.   Tutkimuslaitoksen erioikeuksista ja vapauksista määrätään Euroopan unionista tehtyyn sopimukseen ja Euroopan unionin toiminnasta tehtyyn sopimukseen liitetyssä pöytäkirjassa (N:o 7) Euroopan unionin erioikeuksista ja vapauksista.

    14 artikla

    Oikeudellinen vastuu

    1.   Sopimussuhteeseen perustuva tutkimuslaitoksen vastuu määräytyy asianomaiseen sopimukseen sovellettavan lainsäädännön mukaan.

    2.   Euroopan unionin tuomioistuimella on toimivalta antaa ratkaisuja tutkimuslaitoksen tekemässä sopimuksessa olevan välityslausekkeen nojalla.

    3.   Henkilöstön jäsenten henkilökohtaista vastuuta tutkimuslaitosta kohtaan säännellään tutkimuslaitoksen henkilöstöön sovellettavilla asiaa koskevilla määräyksillä.

    15 artikla

    Oikeus tutustua asiakirjoihin

    Johtokunta hyväksyy johtajan ehdotuksesta säännöt tutkimuslaitoksen asiakirjojen saamisesta yleisön tutustuttavaksi ottaen huomioon Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EY) N:o 1049/2001 (2) säädetyt periaatteet ja rajoitukset.

    16 artikla

    EU:n turvallisuusluokiteltujen tietojen suojaaminen

    Tutkimuslaitos soveltaa neuvoston päätöstä 2013/488/EU (3).

    17 artikla

    Yhteistyö jäsenvaltioiden sekä unionin toimielinten, elinten ja virastojen kanssa

    Tutkimuslaitos tekee tiivistä yhteistyötä jäsenvaltioiden ja EUH:n kanssa sen 2 artiklassa säädettyjen toimeksiannon ja tehtävien toteuttamiseksi. Tutkimuslaitos luo myös tarvittaessa yhteistyösuhteet unionin toimielimiin sekä asiaan kuuluviin unionin elimiin ja virastoihin, erityisesti Euroopan turvallisuus- ja puolustusakatemiaan (ETPA) asiantuntemuksen ja neuvojen vaihtamiseksi yhteisesti kiinnostavilla aloilla. Tutkimuslaitos voi myös toteuttaa yhteisiä hankkeita unionin toimielinten, elinten ja virastojen kanssa.

    18 artikla

    Tietosuoja

    Johtajan ehdotuksesta johtokunta hyväksyy Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 45/2001 (4) täytäntöönpanoa koskevat säännöt.

    19 artikla

    Raportointi

    Korkea edustaja esittää neuvostolle viimeistään 31 päivänä heinäkuuta 2016 kertomuksen tämän päätöksen täytäntöönpanosta ja liittää siihen tarvittaessa aiheellisia suosituksia.

    20 artikla

    Kumoaminen

    Kumotaan yhteinen toiminta 2001/554/YUTP.

    21 artikla

    Voimaantulo

    Tämä päätös tulee voimaan päivänä, jona se hyväksytään.

    Tehty Brysselissä 10 päivänä helmikuuta 2014.

    Neuvoston puolesta

    Puheenjohtaja

    C. ASHTON


    (1)  Neuvoston yhteinen toiminta 2001/554/YUTP, hyväksytty 20 päivänä heinäkuuta 2001, Euroopan unionin turvallisuusalan tutkimuslaitoksen perustamisesta (EYVL L 200, 25.7.2001, s. 1).

    (2)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1049/2001, annettu 30 päivänä toukokuuta 2001, Euroopan parlamentin, neuvoston ja komission asiakirjojen saamisesta yleisön tutustuttavaksi (EYVL L 145, 31.5.2001, s. 43).

    (3)  Neuvoston päätös 2013/488/EU, annettu 23 päivänä syyskuuta 2013, EU:n turvallisuusluokiteltujen tietojen suojaamista koskevista turvallisuussäännöistä (EUVL L 274, 15.10.2013, s. 1).

    (4)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 45/2001, annettu 18 päivänä joulukuuta 2000, yksilöiden suojelusta yhteisöjen toimielinten ja elinten suorittamassa henkilötietojen käsittelyssä ja näiden tietojen vapaasta liikkuvuudesta (EYVL L 8, 12.1.2001, s. 1).


    Top