EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32011D0479

2011/479/: Komission päätös, annettu 27 päivänä heinäkuuta 2011 , turvallisuusvaatimuksista, jotka voimisteluvälineitä koskevien eurooppalaisten standardien on täytettävä Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2001/95/EY mukaisesti ETA:n kannalta merkityksellinen teksti

EUVL L 197, 29.7.2011, p. 13–16 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2011/479/oj

29.7.2011   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 197/13


KOMISSION PÄÄTÖS,

annettu 27 päivänä heinäkuuta 2011,

turvallisuusvaatimuksista, jotka voimisteluvälineitä koskevien eurooppalaisten standardien on täytettävä Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2001/95/EY mukaisesti

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

(2011/479/EU)

EUROOPAN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

ottaa huomioon yleisestä tuoteturvallisuudesta 3 päivänä joulukuuta 2001 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2001/95/EY (1) ja erityisesti sen 4 artiklan 1 kohdan a alakohdan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Direktiivin 2001/95/EY mukaisesti eurooppalaisten standardointielinten on laadittava eurooppalaisia standardeja. Tällaisilla standardeilla olisi varmistettava, että tuotteet täyttävät direktiivin yleisen turvallisuusvaatimuksen.

(2)

Direktiivin 2001/95/EY mukaan tuotteen oletetaan olevan turvallinen, jos se on sellaisten vapaaehtoisten kansallisten standardien mukainen, joilla vahvistetaan kansallisiksi standardeiksi niitä eurooppalaisia standardeja, joiden viitetiedot komissio on julkaissut Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

(3)

Direktiivin 2001/95/EY 4 artiklassa säädetään menettelystä eurooppalaisten standardien laatimista varten. Kyseisen menettelyn mukaan komissio vahvistaa ne erityiset turvallisuusvaatimukset, jotka eurooppalaisten standardien olisi täytettävä, ja antaa sitten kyseisten vaatimusten perusteella standardien laatimista koskevat toimeksiannot eurooppalaisille standardointielimille.

(4)

Komissio julkaisee tällä tavalla hyväksyttyjen eurooppalaisten standardien viitetiedot Euroopan unionin virallisessa lehdessä. Direktiivin 2001/95/EY 4 artiklan 2 kohdan toisen alakohdan mukaan niiden eurooppalaisten standardien viitetiedot, jotka eurooppalaiset standardointielimet ovat hyväksyneet ennen kyseisen direktiivin voimaantuloa, voidaan julkaista Euroopan unionin virallisessa lehdessä myös ilman komission toimeksiantoa, jos kyseiset standardit varmistavat mainitussa direktiivissä säädetyn yleisen turvallisuusvaatimuksen täyttymisen.

(5)

Komissio julkaisi tekemällään päätöksellä 2005/718/EY (2) seitsemän voimisteluvälineiden turvallisuutta koskevan eurooppalaisen standardin viitetiedot Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

(6)

Voimisteluvälineiden turvallisuutta koskevista seitsemästä eurooppalaisesta standardista, joita päätös 2005/718/EY koskee, ei ole annettu direktiivin 2001/95/EY 4 artiklan 1 kohdan mukaista komission toimeksiantoa.

(7)

Yksi kyseisistä standardeista, EN 913:1996, on korvattu uudella versiolla EN 913:2008. Uusi versio hyväksyttiin direktiivin 2001/95/EY voimaantulon jälkeen, joten sen viitetietoja ei voida julkaista Euroopan unionin virallisessa lehdessä ilman komission toimeksiantoa, johon sisältyvät erityiset turvallisuusvaatimukset.

(8)

Jotta voidaan arvioida, ovatko kyseinen uusi versio ja voimisteluvälineitä koskevien eurooppalaisten standardien mahdolliset myöhemmät versiot direktiivin 2001/95/EY yleisen turvallisuusvaatimuksen mukaisia, on tarpeen suorittaa uudelleen mainitun direktiivin 4 artiklassa säädetty menettely.

(9)

Näin ollen komission olisi vahvistettava voimisteluvälineitä koskevat erityiset turvallisuusvaatimukset, jotta eurooppalaisille standardointielimille voidaan antaa kyseisten vaatimusten perusteella toimeksianto eurooppalaisten standardien laatimiseksi voimisteluvälineitä varten.

(10)

Kun kyseiset standardit ovat saatavissa ja edellyttäen, että komissio päättää julkaista niiden viitetiedot Euroopan unionin virallisessa lehdessä direktiivin 2001/95/EY 4 artiklan 2 kohdassa vahvistetulla menettelyllä, voimisteluvälineitä olisi pidettävä direktiivissä vahvistetun yleisen turvallisuusvaatimuksen mukaisina kyseisten standardien kattamien turvallisuusvaatimusten osalta.

(11)

Tässä päätöksessä säädetyt toimenpiteet ovat direktiivin 2001/95/EY 15 artiklalla perustetun komitean lausunnon mukaiset,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

1 artikla

Tässä päätöksessä tarkoitetaan ’voimisteluvälineillä’ ryhmä- ja yksilöliikuntaa käsittävään harjoitteluun, kuntoiluun tai kilpailemiseen käytettäviä välineitä. Välineet joko seisovat lattialla tai ne on kiinnitetty kattoon tai seinään tai muuhun kiinteään rakenteeseen. Ne on joko asennettu pysyvästi paikoilleen tai niitä voidaan siirtää ja muunnella käyttöä varten.

2 artikla

Edellä 1 artiklassa tarkoitettuja tuotteita koskevat erityiset turvallisuusvaatimukset, joiden mukaisia eurooppalaisten standardien on direktiivin 2001/95/EY 4 artiklan nojalla oltava, esitetään tämän päätöksen liitteessä.

3 artikla

Tämä päätös tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Tehty Brysselissä 27 päivänä heinäkuuta 2011.

Komission puolesta

José Manuel BARROSO

Puheenjohtaja


(1)  EYVL L 11, 15.1.2002, s. 4.

(2)  EUVL L 271, 15.10.2005, s. 51.


LIITE

VOIMISTELUVÄLINEITÄ KOSKEVAT ERITYISET TURVALLISUUSVAATIMUKSET

I   Osa

Tuotteet ja tuotteiden määritelmä

Tämän toimeksiannon kattamia voimisteluvälineitä käytetään ryhmä- ja yksilöliikuntaa käsittävään harjoitteluun, kuntoiluun tai kilpailemiseen. Välineet joko seisovat lattialla tai ne on kiinnitetty kattoon tai seinään tai muuhun kiinteään rakenteeseen. Ne on joko asennettu pysyvästi paikoilleen tai niitä voidaan siirtää ja muunnella käyttöä varten.

Tiettyjä voimisteluvälineitä varten vahvistetaan yleisiä vaatimuksia täydentäviä lisäturvallisuusvaatimuksia.

II   Osa

A.   Yleiset turvallisuusvaatimukset

Tuotteiden on täytettävä direktiivissä 2001/95/EY tarkoitettu yleinen turvallisuusvaatimus ja oltava ”turvallisia” kyseisen direktiivin 2 artiklan b alakohdassa tarkoitetussa mielessä. Tuotteen on etenkin oltava koko käyttöikänsä ajan turvallinen tavanomaisissa ja kohtuudella ennakoitavissa olevissa käyttöolosuhteissa mukaan lukien varastointi, turvallinen kuljetus varastoon, asennus ja huolto sekä purkaminen. Tuotteen on oltava turvallinen myös ammattikäyttäjille (esim. valmentajat ja ohjaajat).

Voimisteluvälineistä johtuvat loukkaantumisriskit ja terveys- ja turvallisuusvaarat niitä tavanomaisissa ja ennakoitavissa olosuhteissa käytettäessä on minimoitava. Mikään osa, jota käyttäjä voi koskettaa tavanomaisen ja käyttötarkoituksen mukaisen käytön aikana, ei saa aiheuttaa fyysisiä vammoja eikä vaikuttaa kielteisesti käyttäjän terveyteen.

Yksi tyypillinen ennakoitavissa oleva käyttötarkoitus näille välineille on lasten ohjaaminen (esim. kouluissa ja urheilukerhoissa); yleensä lapset kykenevät havaitsemaan mahdollisia riskejä heikommin kuin aikuiset. Jos vaaratekijöitä ei voida riittävästi vähentää suunnittelun tai turvatoimien avulla, jäljelle jäävät riskit olisi pyrittävä torjumaan valvojille suunnatuilla tuotekohtaisilla tiedoilla.

Käyttäjille on ilmoitettava mahdollisista riskeistä ja vaaroista sekä tavoista ehkäistä niitä.

B.   Erityiset turvallisuusvaatimukset

Direktiivissä 2001/95/EY tarkoitettujen yleisten turvallisuusvaatimusten mukaisesti ainakin seuraavat näkökohdat on otettava huomioon:

a)

Pintakäsittely

b)

Raot ja leikkaavat/puristavat/nipistävät kohdat

c)

Tahaton otteen irtoaminen

d)

Putoaminen korkealta

e)

Vakaus ja lujuus

f)

Säätölaitteet

g)

Päällyspehmusteiden iskunvaimennuskyky

h)

Merkinnät; kaikissa voimisteluvälineissä on oltava erityisesti seuraavat tiedot:

1.

asiaankuuluvan eurooppalaisen standardin numero

2.

valmistajan, jälleenmyyjän tai maahantuojan nimi, tuotemerkki tai muu tunniste

3.

valmistusvuosi

4.

välineen samanaikaisten käyttäjien suurin sallittu lukumäärä

5.

käyttöohjeet

i)

Kiinni juuttuminen ja kuristuminen

j)

Törmäys

k)

Kestävyys

l)

Sähköiskut.

Lisäksi on otettava huomioon seuraavat riskit:

a)

välineiden riittämättömästä kuormankantokyvystä johtuvat riskit ottaen huomioon käytettyjen materiaalien vahvuus, jäykkyys ja elastisuus;

b)

välineiden vakauden häviämisestä johtuvat riskit ottaen huomioon välineen tuenta ja lattia sekä mahdolliset kuormat välineen päällä;

c)

sähköenergian käytöstä ja työvirtapiireistä johtuvat riskit;

d)

mekaanisen tai hydraulisen energian käytöstä johtuvat riskit;

e)

välineiden käytöstä johtuvat riskit kuten putoamiset, haavat, kiinni juuttumiset, tukehtuminen, törmäykset ja kehon ylikuormitus;

f)

välineeseen menemisestä ja siitä poistumisesta johtuvat riskit, myös vikojen ilmetessä ja hätätilanteissa;

g)

riskit, jotka johtuvat välineen mahdollisesta joutumisesta kosketukseen sivullisten kanssa (esim. yleisö);

h)

puutteellisesta huollosta johtuvat riskit;

i)

välineen kokoamisesta, purkamisesta ja käsittelystä johtuvat riskit;

j)

kemiallisille aineille altistumisesta johtuvat riskit.

Direktiivissä 2001/95/EY tarkoitettujen yleisten turvallisuusvaatimusten mukaisesti ainakin seuraavat testit on otettava huomioon:

a)

Kiinnijuuttumisriskin määrittäminen

b)

Mekaaninen kuormitus vakauden ja lujuuden määrittämiseksi

c)

Pehmusteiden iskunvaimennuskyvyn määrittäminen

d)

Testiraportti.

C.   Esimerkkejä voimisteluvälineistä

Direktiivissä 2001/95/EY tarkoitettujen yleisten turvallisuusvaatimusten soveltamiseksi annetaan seuraavassa luettelossa, joka ei ole kattava, esimerkkejä erilaisista voimisteluvälineistä:

a)

Nojapuut sekä nojapuu-eritasonojapuu-yhdistelmät

b)

Eritasonojapuut

c)

Hyppyarkut

d)

Hevoset ja pukit

e)

Rekit

f)

Puolapuut, tikkaat ja kiipeilytelineet

g)

Puomit

h)

Renkaat

i)

Trampoliinit

j)

Hyppypöydät.


Top