Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32009D0491

    2009/491/EY: Komission päätös, tehty 16 päivänä kesäkuuta 2009 , perusteista, joita käytetään päätettäessä, voidaanko lippuvaltion puolesta toimivan laitoksen toiminnan laatutasoa pitää turvallisuudelle ja ympäristölle uhkana, jota ei voida hyväksyä (tiedoksiannettu numerolla K(2009) 4398) (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti )

    EUVL L 162, 25.6.2009, p. 6–15 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Tämä asiakirja on julkaistu erityispainoksessa (HR)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2009/491/oj

    25.6.2009   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    L 162/6


    KOMISSION PÄÄTÖS,

    tehty 16 päivänä kesäkuuta 2009,

    perusteista, joita käytetään päätettäessä, voidaanko lippuvaltion puolesta toimivan laitoksen toiminnan laatutasoa pitää turvallisuudelle ja ympäristölle uhkana, jota ei voida hyväksyä

    (tiedoksiannettu numerolla K(2009) 4398)

    (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

    (2009/491/EY)

    EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO, joka

    ottaa huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen,

    ottaa huomioon alusten tarkastamiseen ja katsastamiseen hyväksyttyjä laitoksia sekä merenkulun viranomaisten asiaan liittyviä toimia koskevista yhteisistä säännöistä ja standardeista 22 päivänä marraskuuta 1994 annetun neuvoston direktiivin 94/57/EY (1) ja erityisesti sen 9 artiklan 2 kohdan,

    sekä katsoo seuraavaa:

    (1)

    Kun jäsenvaltio päättää lippunsa alla purjehtivien alusten osalta joko hyväksyä laitoksia suorittamaan todistuskirjoihin liittyviä asianomaisten kansainvälisten yleissopimusten mukaisia tarkastuksia ja katsastuksia osittain tai kokonaan ja soveltuvin osin myöntämään tai uusimaan tällaisia todistuskirjoja tai antaa kokonaan tai osittain laitosten tehtäväksi mainittujen tarkastusten tai katsastusten tekemisen, se voi uskoa kyseiset tehtävät ainoastaan direktiivin 94/57/EY 4 artiklan mukaisesti hyväksytyille laitoksille.

    (2)

    Tärkeänä indikaattorina hyväksytyn laitoksen toiminnan laatutasosta – mitattuna kaikkien sen luokittelemien alusten osalta niiden lippuvaltiosta riippumatta – on, että sen toiminnan kirjattu laatuhistoria turvallisuuden edistämisessä ja ympäristön pilaantumisen ehkäisemisessä on hyvä.

    (3)

    Hyväksytyn laitoksen toiminnan kirjattu laatuhistoria turvallisuuden edistämisessä ja ympäristön pilaantumisen ehkäisemisessä on johdettava satamavaltioiden suorittamaa valvontaa koskevan Pariisin yhteisymmärryspöytäkirjan ja/tai jonkin vastaavan järjestelmän kautta saaduista tiedoista. Voidaan myös analysoida sellaisia tapaturmia, joissa on ollut mukana hyväksyttyjen laitosten luokittelemia aluksia.

    (4)

    Koska hyväksyttyjen laitosten toiminta on maailmanlaajuista, niiden toiminnan kirjatun laatuhistorian on tarkoituksenmukaista perustua riittävän laajaan maantieteelliseen alueeseen.

    (5)

    Sekä Yhdysvaltain rannikkovartiosto että satamavaltion valvontaa koskevan Tokion yhteisymmärryspöytäkirjan sihteeristö julkaisevat säännöllisesti tietoja satamavaltion valvonnasta Pariisin yhteisymmärryspöytäkirjan tapaan. Näitä tahoja olisi pidettävä tietojen jatkuvuuden ja oikeuden puolesta verrattavissa olevina luotettavina lähteinä, joten niiden tietojen pohjalta voidaan arvioida hyväksyttyjen laitosten toiminnan kirjattua laatuhistoriaa turvallisuuden edistämisessä ja ympäristön pilaantumisen ehkäisemisessä.

    (6)

    Pariisin yhteisymmärryspöytäkirjan sihteeristön, Tokion yhteisymmärryspöytäkirjan sihteeristön ja Yhdysvaltain rannikkovartioston julkaisemiin tietoihin liittyy mekanismi, jonka mukaisesti asianomaiset laitokset voivat valittaa tiedoista ennen niiden julkaisemista. Näitä tietoja voidaan näin ollen pitää riittävän luotettavina, ja niitä tulisi käyttää laadittaessa perusteita hyväksyttyjen laitosten toiminnan laadun arviointiin turvallisuuden edistämisessä ja ympäristön pilaantumisen ehkäisyssä.

    (7)

    Alusten pysäyttämistä koskevia tietorekistereitä analysoitaessa olisi otettava erityisesti huomioon hyväksyttyihin laitoksiin liittyvät alusten pysäytykset, jos tällaisia tietoja on saatavilla. Analyysi olisi myös suunniteltava siten, että pienet ja/tai lippukohtaiset aluskannat eivät aiheuta tilastollisia vääristymiä, kuten tiettyjen rajoitetusti hyväksyttyjen laitosten luokittelemien laivastojen tapauksessa voi käydä.

    (8)

    Tietolähteiden on oltava avoimia, puolueettomia ja kykeneviä tarjoamaan riittävän luotettavaa, kattavaa ja jatkuvaa tietoa. Näin ollen riittävän täydellisten julkisten lähteiden puuttuessa meritapaturmista voidaan saada tietoja kaupallisista lähteistä, ja näitä tietoja voidaan käyttää edellyttäen, että saadaan riittävä varmuus edellä mainittujen perusteiden täyttymisestä.

    (9)

    Myös jäsenvaltioiden direktiivin 94/57/EY 12 artiklan mukaisesti tekemät ilmoitukset olisi otettava huomioon arvioitaessa laitosten toiminnan laatuhistoriaa turvallisuuden edistämisessä ja ympäristön pilaantumisen ehkäisyssä.

    (10)

    Hyväksyttyjen laitosten laatuhistoriaa turvallisuuden edistämisessä ja ympäristön pilaantumisen ehkäisemisessä, mukaan luettuina muut seikat kuten meritapaturmat, olisi arvioitava, jotta voidaan tehdä oikeudenmukaisia ja oikeasuhteisia päätöksiä, jotka perustuvat kunkin laitoksen rakenteellisiin valmiuksiin vastata korkeatasoisiin ammatillisiin vaatimuksiin. Näin ollen tällaisia historiatietoja on tarpeen vertailla kohtuullisen ajanjakson ajalta.

    (11)

    Jotta voitaisiin taata arviointijärjestelmän hyödyllisyys ja oikeudenmukaisuus, on tarpeen antaa hyväksytyille laitoksille kohtuullisesti aikaa ottaa järjestelmä huomioon johtamispäätöksissään ja samalla komissiolle mahdollisuus arvioida sen toimintaa ja tehdä tarvittaessa muutosehdotuksia.

    (12)

    Tässä päätöksessä säädetyt toimenpiteet ovat meriturvallisuutta ja alusten aiheuttaman pilaantumisen ehkäisemistä käsittelevän komitean lausunnon mukaiset,

    ON TEHNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

    1 artikla

    Tässä päätöksessä tarkoitetaan:

    1)

    ”hyväksytyllä laitoksella” laitosta, joka on hyväksytty direktiivin 94/57/EY 4 artiklan mukaisesti;

    2)

    ”Pariisin yhteisymmärryspöytäkirjalla” (jäljempänä ’Pariisin MOU’) satamavaltion suorittamasta valvonnasta Pariisissa 26 päivänä tammikuuta 1982 allekirjoitettua yhteisymmärryspöytäkirjaa sellaisena kuin se on tämän päätöksen tekopäivänä;

    3)

    ”Tokion yhteisymmärryspöytäkirjalla” (jäljempänä ’Tokion MOU’) satamavaltion suorittamasta valvonnasta Aasian ja Tyynenmeren alueella Tokiossa 1 päivänä joulukuuta 1993 allekirjoitettua yhteisymmärryspöytäkirjaa sellaisena kuin se on tämän päätöksen tekopäivänä;

    4)

    ”hyväksyttyyn laitokseen liittyvällä aluksen pysäytyksellä” sitä, että hyväksytyllä laitoksella, joka suoritti aluksen katsastuksen tai joka myönsi todistuskirjan, oli vastuu puutteista, jotka yksinään tai yhdistelmänä johtivat kyseisen aluksen pysäytykseen asianomaisen satamavaltion valvontajärjestelmässä määritellyllä tavalla;

    5)

    ”meritapaturmalla” merellä tapahtuvaa tapaturmaa siten kuin se on määritelty IMOn päätöslauselmassa A.849(20).

    2 artikla

    Vahvistetaan liitteessä I perusteet, joita käytetään päätettäessä, voidaanko lippuvaltion puolesta toimivan laitoksen toiminnan laatutasoa pitää turvallisuudelle ja ympäristölle uhkana, jota ei voida hyväksyä.

    3 artikla

    1.   Päättäessään, onko lippuvaltion puolesta toimivaa laitosta pidettävä turvallisuudelle ja ympäristölle uhkana, jota ei voida hyväksyä, komissio voi liitteessä I vahvistettujen perusteiden lisäksi ottaa huomioon sen tietoon tulleet tapaukset, joissa:

    a)

    on tuomioistuimessa tai välimiesmenettelyssä todistettu, että meritapaturma, jossa oli osallisena hyväksytyn laitoksen luokkaan kuuluva alus, johtuu tällaisen hyväksytyn laitoksen, siihen kuuluvien elinten taikka sen henkilöstön, edustajien tai muiden sen puolesta toimivien tahojen tahallisesta teosta, laiminlyönnistä tai törkeästä huolimattomuudesta;

    b)

    komission käytettävissä olevien tietojen perusteella voidaan katsoa, että tällainen tahallinen teko, laiminlyönti tai törkeä huolimattomuus johtuu puutteista laitoksen rakenteessa, menettelyissä ja/tai sisäisessä valvonnassa.

    2.   Komissio ottaa huomioon tapauksen vakavuuden ja pyrkii määrittämään, paljastavatko ongelmien toistuminen tai muut olosuhteet laitoksen epäonnistuneen 1 kohdassa tarkoitettujen puutteiden korjaamisessa ja laatutason parantamisessa.

    4 artikla

    1.   Komissio arvioi liitteessä I vahvistetut perusteet kolmen vuoden kuluttua tämän päätöksen voimaantulosta.

    2.   Se voi tarvittaessa direktiivin 94/57/EY 7 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua menettelyä noudattaen muuttaa liitettä I seuraavista syistä:

    a)

    mukautetaan edellä mainittuja perusteita niiden hyödyllisyyden ja oikeudenmukaisuuden varmistamiseksi;

    b)

    määritetään raja-arvot, joiden ylityttyä sovelletaan edellä mainitun direktiivin 9 artiklan 1 kohdassa ja 10 artiklan 2 kohdassa säädettyjä toimenpiteitä.

    5 artikla

    Jäsenvaltioiden on käytettävä liitteessä II vahvistettua yhdenmukaistettua lomaketta toimittaessaan komissiolle ja muille jäsenvaltioille direktiivin 94/57/EY 12 artiklan mukaisia kertomuksia.

    6 artikla

    Tämä päätös on osoitettu kaikille jäsenvaltioille.

    Tehty Brysselissä 16 päivänä kesäkuuta 2009.

    Komission puolesta

    Antonio TAJANI

    Varapuheenjohtaja


    (1)  EYVL L 319, 12.12.1994, s. 20.


    LIITE I

    1.   SATAMAVALTIOIDEN SUORITTAMA VALVONTA

    1.1   Hyväksyttyihin laitoksiin liittyvien alusten pysäytysten lukumäärä suhteessa tarkastuksiin kolmen vuoden tarkastelujaksolla

    kaava

    Ul = N·p + 0,5 + z·[N·p · (1 – p)]1/2

    Uh = N·p – 0,5 – z·[N·p · (1 – p)]1/2

    jossa

    n

    =

    hyväksyttyihin laitoksiin liittyvien alusten pysäytysten lukumäärä

    Ul

    =

    alhaisesta keskimääräiseen laatutason raja-arvo

    Uh

    =

    keskimääräisestä korkeaan laatutason raja-arvo

    N

    =

    tarkastusten lukumäärä yhteensä (vähimmäismäärä = 60))

    p

    =

    vakioluku = 0,02

    z

    =

    tilastollisen merkityksen kerroin = 1,645

    1.1.1   Pariisin MOU

    N > Ul

    6 pistettä

    Ul ≥ n ≥ Uh

    3 pistettä

    Uh > n

    0 pistettä

    1.1.2   Yhdysvaltain rannikkovartiosto  (1)

    N > Ul

    6 pistettä

    Ul ≥ n ≥ Uh

    3 pistettä

    Uh > n

    0 pistettä

    1.1.3   Tokion MOU

    N > Ul

    6 pistettä

    Ul ≥ n ≥ Uh

    3 pistettä

    Uh > n

    0 pistettä

    Jos Uh < 0, katsotaan, että Uh = 0.

    Jos n = 0, annetaan 0 pistettä riippumatta Uh:n arvosta.

    1.2   Hyväksyttyihin laitoksiin liittyvien alusten pysäytysten lukumäärä prosentteina tarkastusten kokonaismäärästä

    1.2.1   Pariisin MOU

    Vuotuinen – edellisiin kolmeen vuoteen verrattuna

    lisäys

    1 piste

    ei muutoksia

    0 pistettä

    vähennys

    – 1 piste

    1.2.2   Yhdysvaltain rannikkovartiosto  (1)

    Vuotuinen – edellisiin kolmeen vuoteen verrattuna

    lisäys

    1 piste

    ei muutoksia

    0 pistettä

    vähennys

    – 1 piste

    1.2.3   Tokion MOU

    Vuotuinen – edellisiin kolmeen vuoteen verrattuna

    lisäys

    1 piste

    ei muutoksia

    0 pistettä

    vähennys

    – 1 piste

    Jos hyväksytyn laitoksen alusten pysäytysaste on kahtena peräkkäisenä vuonna 0 prosenttia, sen toiminnan laatutasoa pidetään myönteisenä ja sille annetaan sama määrä pisteitä kun pysäytysten määrän vähentyessä.

    1.3   Alusten pysäytysten lukumäärä suhteessa tarkastusten kokonaismäärään kolmen vuoden tarkastelujaksolla

    kaava

    Ul = N·p + 0,5 + z·[N·p·(1 – p)]1/2

    jossa

    n

    =

    pysäytysten lukumäärä

    Ul

    =

    alhaisen laatutason raja-arvo

    N

    =

    tarkastusten lukumäärä yhteensä (vähimmäismäärä = 60))

    p

    =

    vakioluku = 0,05

    z

    =

    tilastollisen merkityksen kerroin = 1,645

    1.3.1   Pariisin MOU

    n > Ul

    1 piste

    Ul ≥ n

    0 pistettä

    1.3.2   Yhdysvaltain rannikkovartiosto  (1)

    n > Ul

    1 piste

    Ul ≥ n

    0 pistettä

    1.3.3   Tokion MOU

    n > Ul

    1 piste

    Ul ≥ n

    0 pistettä

    1.4   Kaksi hyväksyttyyn laitokseen liittyvää saman aluksen pysäytystä viimeisten 12 kuukauden aikana (vuotuinen; Pariisin MOUn, Yhdysvaltain rannikkovartioston ja Tokion MOUn tiedot)

    Tapausten määrä

    pisteet

    1 tai 2

    1 alusta kohden

    3–5

    2 alusta kohden

    > 5

    3 alusta kohden

    1.5   Kaksi hyväksyttyyn laitokseen liittyvää saman aluksen pysäytystä viimeisten 24 kuukauden aikana (vuotuinen; viimeisten 24 kk ajalta; Pariisin MOUn, Yhdysvaltain rannikkovartioston ja Tokion MOUn tiedot)

    1 piste kullekin alukselle. Kohdassa 1.4 jo lasketut eivät sisälly tähän.

    1.6   Kolme tai useampia hyväksyttyyn laitokseen liittyviä saman aluksen pysäytyksiä viimeisten 24 kuukauden aikana (vuotuinen; viimeisten 24 kk ajalta; Pariisin MOUn, Yhdysvaltain rannikkovartioston ja Tokion MOUn tiedot)

    3 pistettä kullekin alukselle – lisätään kohdissa 1.4 ja 1.5 annettuihin pisteisiin.

    1.7   Mustalla ja valkoisella listalla olevien lippujen välinen ero laatuhistoriassa (hyväksyttyihin laitoksiin liittyvät alusten pysäytykset – suhde Pariisin MOUn tiedoista laskettuna)

    Ero prosenttiyksikköinä

    > 2

    3 pistettä

    1–2

    2 pistettä

    0,5–1

    + 1 piste

    < 0,5

    – 1 piste

    Jos hyväksytyn laitoksen laatuhistorian erojen laskemiseen ei saada riittäviä tietoja, sille annetaan 0 pistettä.

    2.   JÄSENVALTIOIDEN RAPORTIT

    Yksi piste kutakin raportoitua tapausta kohden kolmeen pisteeseen saakka.


    (1)  Yhdysvaltain rannikkovartioston tietoja käytettäessä voidaan tarkastella saapuvien alusten kokonaismäärää tarkastusten lukumäärän sijaan, ellei jälkimmäisiä tietoja ole saatavilla.


    LIITE II

    KERTOMUS

    Neuvoston direktiivin 94/57/EY 12 artiklan mukainen.

    ”Täyttäessään satamavaltiona tarkastusvelvollisuuksiaan jäsenvaltioiden on ilmoitettava komissiolle ja muille jäsenvaltioille sekä lippuvaltiolle, jos ne havaitsevat, että lippuvaltion puolesta toimivat laitokset ovat antaneet voimassa olevia todistuskirjoja alukselle, joka ei täytä kansainvälisten yleissopimusten asiaa koskevia määräyksiä, tai että aluksessa, jolla on voimassa oleva luokitustodistus, on kyseisen todistuksen kattamiin seikkoihin liittyviä puutteita. Tämän artiklan nojalla on ilmoitettava ainoastaan tapaukset, joissa alukset aiheuttavat vakavan uhan turvallisuudelle ja ympäristölle tai joiden osalta on näyttöä laitoksen toimineen erityisen piittaamattomasti. Kyseiselle hyväksytylle laitokselle on ilmoitettava asiasta ensimmäisen tarkastuksen yhteydessä niin, että se voi heti toteuttaa asianmukaiset jatkotoimenpiteet.”

    Niiden tapausten yksilöimiseksi, joissa hyväksytty laitos on laiminlyönyt velvoitteensa havaita vakavat puutteet katsastamissaan aluksissa ja joista on raportoitava komissiolle, jäsenvaltioille ja lippuvaltiolle, käytetään seuraavia perusteita:

    1)

    epäonnistuminen liittyy hyväksytyn laitoksen suorittamiin pakollisiin katsastuksiin ja johtuu mitä ilmeisimmin hyväksytyn laitoksen törkeästä huolimattomuudesta, varomattomuudesta tai laiminlyönnistä,

    2)

    puutteisiin, joita hyväksytty laitos ei ole asianmukaisesti käsitellyt, liittyy aluksen pohjan tai koneiston ja/tai turvavarusteiden rakenteellisia elementtejä, ja ne ovat riittävän vakavia voidakseen johtaa

    a)

    siihen, että lippuvaltio peruuttaa toistaiseksi tai kokonaan turvallisuuskirjan tai asettaa sille ehtoja; tai

    b)

    siihen, että vastaanottava tai satamavaltio estää liikennöinnin neuvoston direktiivin 1999/35/EY (1) nojalla tai antaa pysäyttämismääräykseen neuvoston direktiivin 95/21/EY (2) nojalla tapauksissa, joissa puutteita ei saada korjattua enintään viidessä päivässä.

    Kertomukseen on sisällyttävä yksityiskohtainen selvitys siitä, miksi edellä mainittujen perusteiden katsottiin täyttyvän.

    Siihen olisi liitettävä soveltuvin osin seuraava todistusaineisto:

    1)

    turvallisuuskirjojen kopiot;

    2)

    hyväksytyn laitoksen ennen puutteiden havaitsemista suorittamiin pakollisiin tehtäviin liittyvät asiakirjat;

    3)

    todisteet lippuvaltion, satamavaltion tai vastaanottavan valtion suorittamista toimista;

    4)

    kopio luokituslaitoksen katsastusraportista, joka laadittiin puutteiden havaitsemisen jälkeen suoritetusta luokituslaitoksen tarkastuksesta;

    5)

    digitaaliset valokuvat puutteellisista kohdista.

    Raportoinnissa on käytettävä liitteenä olevaa lomakemallia.

    Kertomus on toimitettava Euroopan komissiolle, Euroopan meriturvallisuusvirastolle ja kaikille jäsenvaltioille.

    Image

    Image

    Image


    (1)  EYVL L 138, 1.6.1999, s. 1.

    (2)  EYVL L 157, 7.7.1995, s. 1.


    Top