EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32006A0405(06)

Neuvoston lausunto, annettu 14 päivänä maaliskuuta 2006 , Italian tarkistetusta vakausohjelmasta vuosiksi 2005—2009

EUVL C 82, 5.4.2006, p. 23–26 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

5.4.2006   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 82/23


NEUVOSTON LAUSUNTO,

annettu 14 päivänä maaliskuuta 2006,

Italian tarkistetusta vakausohjelmasta vuosiksi 2005—2009

(2006/C 82/06)

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen,

ottaa huomioon julkisyhteisöjen rahoitusaseman valvonnan sekä talouspolitiikan valvonnan ja yhteensovittamisen tehostamisesta 7 päivänä heinäkuuta 1997 annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 1466/97 (1) ja erityisesti sen 5 artiklan 3 kohdan,

ottaa huomioon komission suosituksen,

on kuullut talous- ja rahoituskomiteaa,

ANTAA SEURAAVAN LAUSUNNON:

(1)

Neuvosto tutki 14 päivänä maaliskuuta 2006 Italian tarkistetun vakausohjelman, joka kattaa vuodet 2005—2009.

(2)

Vuosina 1995—2004 Italian bruttokansantuote kasvoi keskimäärin 1 

Formula

 prosentin vuosivauhtia, mikä on alle euroalueen 2 prosentin keskiarvon. Viimeisten 10 vuoden aikana Italiassa on koettu tuottavuuden kasvun selvä hidastuminen, kilpailukyvyn asteittainen heikentyminen, joka on johtanut vientimarkkinaosuuksien menetykseen, sekä vuoden 2000 jälkeen tuotantoteollisuuden merkittävä supistuminen. Italia teki paljon töitä julkisen talouden vakauttamiseksi 1990-luvulla ja vähensi julkisen talouden alijäämän 12 prosentista suhteessa BKT:hen vuonna 1990 alle 2 prosenttiin vuosikymmenen lopussa. Alijäämä nousi kuitenkin jälleen yli 3 prosenttiin suhteessa BKT:hen vuosina 2001, 2003 ja 2004 ja pysyi tällä tasolla ainoastaan huomattavien kertaluonteisten toimenpiteiden (2) ansiosta. Perusylijäämä oli 5 prosenttia suhteessa BKT:hen vuonna 1999, mutta putosi 1,8 prosenttiin suhteessa BKT:hen vuonna 2004. Julkisen velan suhde BKT:hen oli enimmillään 125 prosenttia vuonna 1994 ja alkoi tämän jälkeen supistua. Supistuminen on kuitenkin hidastunut huomattavasti. Vuoden 2004 lopussa velkaa oli 106 

Formula

 prosenttia suhteessa BKT:hen.

(3)

Vakausohjelman edellisestä tarkistuksesta 17 päivänä helmikuuta 2005 antamassaan lausunnossa neuvosto kehotti Italiaa varmistamaan vuoden 2005 alijäämätavoitteen saavuttamisen, saavuttamaan lähellä tasapainoa olevan julkisen talouden rahoitusaseman ja varmistamaan, että velan suhde BKT:hen supistuu nopeammin kiinnittämällä erityistä huomiota muihin velkaa kasvattaviin tekijöihin kuin nettoluotonottoon. Neuvosto teki 28 päivänä heinäkuuta 2005 päätöksen, jonka mukaan Italialla on liiallinen alijäämä. Neuvoston perustamissopimuksen 104 artiklan 7 kohdan mukaisesti samana päivänä antaman suosituksen mukaan liiallinen alijäämä on korjattava vuoteen 2007 mennessä. Komissio antoi 22 päivänä helmikuuta tiedonannon, jossa todettiin, että jos Italia panee täytäntöön neuvoston asettamaan määräaikaan eli 12 päivään tammikuuta 2006 mennessä kaikki toimenpiteet, se noudattaa neuvoston suositukseen sisältyvää vakauttamisuraa.

(4)

Vuoden 2005 alijäämän arvioidaan olevan 4,3 prosenttia suhteessa BKT:hen, vaikka ohjelman edellisessä tarkistuksessa tavoitteeksi asetettiin 2,7 prosenttia suhteessa BKT:hen. Tavoitteen saavuttamatta jääminen on seurausta i) BKT:n riittämättömästä kasvusta, ii) perusmenoja ja kiinteän omaisuuden myyntiä koskevan seurannan puutteesta, jota korkeammat tulot ja alhaisemmat korkomenot eivät ole täysin kompensoineet sekä iii) vuodelta 2004 siirtyvistä vaikutuksista, jotka johtuivat pääasiassa tilastollisista tarkistuksista.

(5)

Ohjelma vastaa pääpiirteissään rakennemallia, mutta ei noudata joissakin olennaisissa kohdissa vakaus- ja lähentymisohjelmien tietojen toimittamista koskevia vaatimuksia, jotka on määritetty uusissa käytännesäännöissä (3). Tarkistettu ohjelma toimitettiin kolme viikkoa käytännesäännöissä asetetun määräajan eli 1 päivän joulukuuta jälkeen, mikä johtui viranomaisten halusta sisällyttää siihen vuoden 2006 talousarvion lopullinen versio.

(6)

Ohjelman perustana olevan makrotaloudellisen skenaarion mukaan kokonaistuotannon kasvu nopeutuu nollasta vuonna 2005 keskimäärin hieman yli 1 

Formula

 prosenttiin ohjelman loppukaudella. Tällä hetkellä saatavilla olevien tietojen perusteella tämä skenaario vaikuttaa realistiselta. Myös ohjelman inflaatioennusteet vaikuttavat realistisilta.

(7)

Ohjelmassa hahmotellulla julkisen talouden strategialla tähdätään alijäämän vähentämiseen alle 3 prosenttiin suhteessa BKT:hen vuoteen 2007 mennessä ja sitä kautta julkisen talouden vakauttamiseen ja tasapainoiseen talousarvioon seuraavina vuosina. Perusjäämän odotetaan paranevan 3,2 prosenttiin suhteessa BKT:hen vuonna 2009, kun se vuonna 2005 oli 0,6 prosenttia suhteessa BKT:hen. Julkisen talouden korjaus vuonna 2006 painottuu pitkälti menoihin. Vuosiksi 2007—2009 annetaan ainoastaan korjauksen määrä, joka vaaditaan, jotta muuttumattomaan lainsäädäntöön perustuviin trendin mukaisiin alijäämiin liittyvän julkisen talouden tavoitteet saavutetaan. Edelliseen ohjelmaan verrattuna uudessa tarkistetussa ohjelmassa talouden sopeuttaminen painottuu ohjelman alkuun, vaikkakin epäsuotuisammassa makrotalouden skenaariossa. Vuodeksi 2008 asetettu uusi alijäämätavoite on kuitenkin 1,2 prosenttia suhteessa BKT:hen huonompi kuin edellisessä tarkistuksessa, koska etupainotteisuus ei täysin korvaa vuoden 2005 huomattavasti heikompaa alkutilannetta.

(8)

Yhteisesti sovittujen menetelmien mukaisesti laskettua julkisen talouden rakenteellista rahoitusasemaa (eli suhdannetasoitettu rahoitusasema kertaluonteisia ja muita väliaikaisia toimenpiteitä lukuun ottamatta) on tarkoitus parantaa ohjelmakauden aikana vuosittain keskimäärin noin

Formula

 prosenttia suhteessa BKT:hen. Ohjelmassa asetetaan selvästi julkisen talouden rahoitusaseman keskipitkän aikavälin tavoitteeksi tasapainoinen talousarvio vakaus- ja kasvusopimuksen mukaisesti, mutta sen saavuttamiseen ei tähdätä ohjelmakauden aikana. Koska ohjelman keskipitkän aikavälin tavoite on vähimmäistavoitetta vaativampi (noin 1 

Formula

 prosentin alijäämä suhteessa BKT:hen), sen saavuttamisen pitäisi tuottaa riittävä varmuusmarginaali liiallisen alijäämän välttämiseksi. Vähimmäistavoite saavutettaisiin kuitenkin vasta vuonna 2009. Ohjelmassa asetettu keskipitkän aikavälin tavoite on asianmukaisella tasolla, koska se on vakaus- ja kasvusopimuksessa ja käytännesäännöissä euroalueelle ja ERM II -jäsenvaltioille määritellyn vaihteluvälin sisällä ja koska se heijastaa riittävästi velkasuhdetta ja keskimääräistä potentiaalista tuotannon kasvua pitkällä aikavälillä.

(9)

Julkisen talouden toteutuma voi olla ohjelmassa ennakoitua huonompi. Vuoden 2006 talousarvion täytäntöönpanossa on merkittäviä epävarmuustekijöitä etenkin mittaviin säästöihin liittyen. Vuoden 2006 jälkeen suunnitelluista toimenpiteistä ei anneta mitään tietoa, ja tarvittava julkisen talouden korjaus saattaakin olla alimitoitettu.

(10)

Kun otetaan huomioon riskit, liiallisen alijäämän korjaaminen neuvoston asettamaan määräaikaan eli vuoteen 2007 mennessä riippuu ratkaisevasti vuoden 2006 talousarvion täydestä ja tehokkaasta toteutuksesta sekä vuoden 2007 huomattavien korjaavien toimenpiteiden (4) määrittelystä ja täytäntöönpanosta. Varmuusmarginaalin saavuttaminen vuonna 2009 riippuu näistä riskeistä ja vuoden 2007 jälkeen suoritettavien korjaavien toimenpiteiden määrittelystä ja täytäntöönpanosta. Liiallisen alijäämän korjaamisen jälkeisinä vuosina vauhti, jolla julkista taloutta sopeutetaan ohjelmassa esitetyn keskipitkän aikavälin tavoitteen saavuttamiseksi, on vakaus- ja kasvusopimuksen mukainen. Vakaus- ja kasvusopimuksessa määrätään, että euroalueella ja ERM II -jäsenvaltioissa rakenteellista rahoitusasemaa olisi parannettava vuosittain vähimmäismäärällä, jonka ohjeena on 0,5 prosenttia suhteessa BKT:hen, ja että julkista taloutta olisi sopeutettava enemmän suhdannetilanteen ollessa hyvä ja vähemmän suhdannetilanteen ollessa huono.

(11)

Julkisen velan arvioidaan olevan 108 

Formula

 prosenttia suhteessa BKT:hen vuonna 2005, mikä ylittää selvästi perustamissopimuksessa asetetun 60 prosentin viitearvon suhteessa BKT:hen ja on EU:n korkeimpia. Ohjelmaan sisältyvien ennusteiden mukaan velkasuhde supistuu 7 prosenttiyksikköä ohjelmakauden aikana. Edellä mainittujen julkisen talouden tavoitteisiin liittyvien riskien ja virta-varanto-korjauseriin liittyvien epävarmuustekijöiden vuoksi velkasuhde ei ehkä kuitenkaan kehity yhtä suotuisasti kuin ohjelmassa ennustetaan. Tämän riskiarvioinnin perusteella olisi tarpeen edelleen vahvistaa julkisen talouden rahoitusasemaa, jotta taattaisiin riittävästi supistuva ja viitearvoa lähestyvä velkasuhde.

(12)

Italian julkisen talouden kestävyyteen näyttää kohdistuvan väestön ikääntymisestä aiheutuvien ennustettujen julkisten menojen vuoksi keskisuuri riski. Aikaisemmat uudistukset ovat auttaneet hillitsemään julkisten menojen kasvua, ja niiden, etenkin vuoden 2004 eläkeuudistuksen, täysimääräinen täytäntöönpano on ratkaisevaa odotettujen tulosten saavuttamiseksi. Tämänhetkinen julkisen bruttovelan korkea taso ja heikko julkisen talouden rahoitusasema ilmentävät tarvetta vakauttaa julkista taloutta huomattavasti keskipitkällä aikavälillä, jotta pienennettäisiin julkisen talouden kestävyyteen (5) kohdistuvia riskejä.

(13)

Suunnitellut julkista taloutta koskevat toimenpiteet vastaavat pääpiirteissään talouspolitiikan laajoja suuntaviivoja, jotka sisältyvät vuosien 2005—2008 yhdennettyihin suuntaviivoihin. Italia pyrkii korjaamaan liiallisen alijäämän ja on sitoutunut varmistamaan keskimääräisen vuotuisen rakenteellisen mukautuksen (johon kertaluonteisia toimenpiteitä ei lasketa) vakaus- ja kasvusopimuksen mukaisesti. Olisi kuitenkin asianmukaista suunnitella julkisen velan vähentämistä nopeammassa tahdissa.

(14)

Kasvua ja työllisyyttä koskevan uudistetun Lissabonin strategian mukaisessa Italian kansallisessa uudistusohjelmassa, joka esitettiin 14 päivänä lokakuuta 2005, hahmotellaan seuraavat viisi haastetta: valinnanvapautta kansalaisille ja yrityksille useammilla aloilla (avaamalla energia- ja palvelualat kilpailulle), kannustaminen tieteelliseen tutkimukseen ja teknologisiin innovaatioihin, opetuksen ja koulutuksen kehittäminen, infrastruktuurin parantaminen sekä ympäristön suojelu. Kuudes painopiste on julkisen talouden pitkän aikavälin kestävyys, jota käsitellään heinäkuussa 2005 päivätyssä talouden ja rahoituksen suunnitteluasiakirjassa (DPEF). Kansalliseen uudistusohjelmaan sekä talouden ja rahoituksen suunnitteluasiakirjaan sisältyvät julkista taloutta koskevat toimet ovat pääpiirteissään johdonmukaisia vakausohjelmaan sisältyvien toimien kanssa. Tarkistetussa ohjelmassa hahmotellaan toimenpiteitä sosiaaliturvamaksujen alentamiseksi, yksityiseen eläkesäästämiseen kannustamiseksi sekä terveydenhuollon alijäämän pienentämiseksi.

Edellä olevan arvioinnin perusteella ohjelmaa voidaan pitää asianmukaisena liiallisen alijäämän korjaamiseksi vuoteen 2007 mennessä edellyttäen, että vuoden 2006 talousarvio toteutuu täysin ja tehokkaasti ja että vuonna 2007 määritetään ja toteutetaan tuntuvia jatkotoimenpiteitä. Perustamissopimuksen 104 artiklan 7 kohdan mukaisesti 28 päivänä heinäkuuta 2005 antamiensa suositusten perusteella ja julkisen talouden kestävyyden parantamiseksi neuvosto kehottaa Italiaa:

i)

toteuttamaan ohjelmassa vuosiksi 2006 ja 2007 suunnitellut rakenteelliset toimet, jotta se voisi taata liiallisen alijäämän korjaamisen uskottavalla ja kestävällä tavalla vuoteen 2007 mennessä;

ii)

selittämään tarkasti, millaisia laajoja sopeutusuraan kuuluvia toimenpiteitä vuonna 2007 ja ohjelman viimeisinä vuosina toteutetaan, ja varmistamaan, että keskipitkän aikavälin tavoitteeseen tähtäävässä sopeuttamisessa noudatetaan edelleen vakaus- ja kasvusopimuksen vaatimuksia,

iii)

varmistamaan, että julkisen velan suhde BKT:hen supistuu kohti perustamissopimuksen mukaista 60 prosentin viitearvoa aiempaa nopeammin, muun muassa kiinnittämällä erityistä huomiota muihin velan määrään vaikuttaviin tekijöihin kuin nettoluotonottoon, ja

iv)

parantamaan julkisen talouden suunnittelua lisäämällä sen avoimuutta ja soveltamalla tehokkaasti vanhoja ja uusia menetelmiä menojen valvomiseksi, tarkastamiseksi ja ilmoittamiseksi.

Keskeisten makrotaloutta ja julkista taloutta koskevien ennusteiden vertailu (6)

 

2004

2005

2006

2007

2008

2009

BKT:n määrä

(muutos, %)

VO joulukuu 2005

1,2

0,0

1,5

1,5

1,7

1,8

KOM marraskuu 2005 (11)

1,2

0,2

1,5

1,4

VO marraskuu 2004

1,2

2,1

2,2

2,3

2,3

YKHI-inflaatio

(%)

VO joulukuu 2005

2,3

2,3

2,3

2,2

2,0

2,0

KOM marraskuu 2005

2,3

2,2

2,1

1,9

VO marraskuu 2004

2,2

1,6

1,5

1,4

1,4

Tuotantokuilu

(% suhteessa potentiaaliseen BKT:hen)

VO joulukuu 2005 (7)

– 0,4

– 1,5

– 1,2

– 1,0

– 0,8

– 0,6

KOM marraskuu 2005 (12)

– 0,5

– 1,5

– 1,2

– 1,2

VO marraskuu 2004 (7)

– 1,6

– 1,2

– 0,8

– 0,3

0,0

Julkisen talouden rahoitusasema

(% suhteessa BKT:hen)

VO joulukuu 2005

– 3,2

– 4,3

– 3,5

– 2,8

– 2,1

– 1,5

KOM marraskuu 2005

– 3,2

– 4,3

– 4,2

– 4,6

VO marraskuu 2004

– 2,9

– 2,7

– 2,0

– 1,4

– 0,9

Perusjäämä

(% suhteessa BKT:hen)

VO joulukuu 2005

1,8

0,6

1,3

1,9

2,6

3,2

KOM marraskuu 2005

1,8

0,6

0,6

0,3

VO marraskuu 2004

2,4

2,4

3,3

4,0

4,7

Suhdannetasoitettu julkisen talouden rahoitusasema

(% suhteessa BKT:hen)

VO joulukuu 2005 (7)

– 3,0

– 3,5

– 2,9

– 2,3

– 1,7

– 1,2

KOM marraskuu 2005

– 3,0

– 3,5

– 3,6

– 4,0

VO marraskuu 2004 (7)

– 2,1

– 2,1

– 1,6

– 1,2

– 1,0

Rakenteellinen rahoitusasema (8)

(% suhteessa BKT:hen)

VO joulukuu 2005 (9)

– 4,4

– 4,1

– 3,2

– 2,3

– 1,7

– 1,2

KOM marraskuu 2005 (10)

– 4,4

– 4,0

– 4,0

– 4,0

VO marraskuu 2004

Julkinen bruttovelka

(% suhteessa BKT:hen)

VO joulukuu 2005

106,5

108,5

108,0

106,1

104,4

101,7

KOM marraskuu 2005

106,5

108,6

108,3

107,9

VO marraskuu 2004

106,0

104,1

101,9

99,2

98,0

n.d.

Lähde:

Vakausohjelma (VO), komission yksiköiden syksyn 2005 talousennuste (KOM) ja komission yksiköiden laskelmat.


(1)  EYVL L 209, 2.8.1997, s. 1. Asetus sellaisena kuin se on muutettuna asetuksella (EY) N:o 1055/2005 (EUVL L 174, 7.7.2005, s. 1). Asiakirjat, joihin tässä lausunnossa viitataan, ovat saatavilla Internet-osoitteessa

http://europa.eu.int/comm/economy_finance/about/activities/sgp/main_en.htm

(2)  Kertaluonteisten toimenpiteiden vaikutus julkiseen talouteen oli 0,6 prosenttia suhteessa BKT:hen vuonna 2001, 1,9 prosenttia vuonna 2003 ja 1,4 prosenttia vuonna 2004. Vuonna 2002 alijäämä oli 2,7 prosenttia suhteessa BKT:hen, kertaluonteisia toimenpiteitä oli 1,3 prosenttia suhteessa BKT:hen.

(3)  Julkisen talouden institutionaalisia piirteitä koskeva valinnainen kappale puuttuu, ja ohjelman pakollisissa tiedoissa on puutteita, eikä siinä anneta kaikkia uusissa käytännesäännöissä säädettyjä valinnaisia tietoja (talousarviota ei ole eritelty johdonmukaisesti vuosille 2007—2009 asetettujen alijäämätavoitteiden kanssa).

(4)  Jos Italian parlamentissa parhaillaan keskusteltava maatalousalan maksamattomien sosiaaliturvamaksujen anteeksianto lopulta hyväksytään, saatetaan tilastollisesta tarkistuksesta riippuen joutua korjaamaan alijäämää ja/tai velkasuhdetta jonkin verran ylöspäin.

(5)  Pitkän aikavälin kestävyyttä koskevat tiedot sisältyvät komission yksiköiden laatimaan tekniseen arvioon, joka julkaistaan Internet-osoitteessa

http://europa.eu.int/comm/economy_finance/about/activities/sgp/main_en.htm

(6)  Komission yksiköiden syksyn 2005 ennuste perustui tietoihin, jotka oli toimitettu asetettuun määräaikaan 7 päivään marraskuuta 2005 mennessä. Siksi sen pohjana käytettiin vuoden 2006 talousarvion luonnosta.

(7)  Ohjelmassa esitettyihin tietoihin perustuvat komission yksiköiden laskelmat.

(8)  (Edellisessä kohdassa tarkoitettu) suhdannetasoitettu rahoitusasema, jossa ei ole otettu huomioon kertaluonteisia eikä muita väliaikaisia toimenpiteitä.

(9)  Komission yksiköiden laskelmien mukaiset kertaluonteiset ja muut väliaikaiset toimenpiteet (1,4 prosenttia suhteessa BKT:hen vuonna 2004, 0,6 prosenttia vuonna 2005 ja 0,3 prosenttia vuonna 2006; kaikki kyseiset toimenpiteet supistavat alijäämää).

(10)  Komission yksiköiden syksyn 2005 talousennusteen mukaiset kertaluonteiset ja muut väliaikaiset toimenpiteet (1,4 prosenttia suhteessa BKT:hen vuonna 2004, 0,5 prosenttia vuonna 2005 ja 0,4 prosenttia vuonna 2006; kaikki kyseiset toimenpiteet supistavat alijäämää).

(11)  Komission yksiköiden 21 päivänä helmikuuta 2006 antaman väliaikaisen ennusteen mukaan vuonna 2006 kasvu on 1,3 prosenttia.

(12)  Perustuu ennusteisiin, joiden mukaan potentiaalinen kasvu on 1,4 prosenttia vuonna 2004, 1,2 prosenttia vuonna 2005, 1,2 prosenttia vuonna 2006 ja 1,3 prosenttia vuonna 2007.

Lähde:

Vakausohjelma (VO), komission yksiköiden syksyn 2005 talousennuste (KOM) ja komission yksiköiden laskelmat.


Top