EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32003R1215

Komission asetus (EY) N:o 1215/2003, annettu 7 päivänä heinäkuuta 2003, yhteisön täysikasvuisten nautaeläinten ruhojen laatuluokituksen soveltamisalan laajentamisesta annetun neuvoston asetuksen (ETY) N:o 1186/90 soveltamista koskevista yksityiskohtaisista säännöistä annetun asetuksen (ETY) N:o 344/91 muuttamisesta

EUVL L 169, 8.7.2003, p. 32–36 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

Tämä asiakirja on julkaistu erityispainoksessa (CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/12/2008; Implisiittinen kumoaja 32008R1249

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2003/1215/oj

32003R1215

Komission asetus (EY) N:o 1215/2003, annettu 7 päivänä heinäkuuta 2003, yhteisön täysikasvuisten nautaeläinten ruhojen laatuluokituksen soveltamisalan laajentamisesta annetun neuvoston asetuksen (ETY) N:o 1186/90 soveltamista koskevista yksityiskohtaisista säännöistä annetun asetuksen (ETY) N:o 344/91 muuttamisesta

Virallinen lehti nro L 169 , 08/07/2003 s. 0032 - 0036


Komission asetus (EY) N:o 1215/2003,

annettu 7 päivänä heinäkuuta 2003,

yhteisön täysikasvuisten nautaeläinten ruhojen laatuluokituksen soveltamisalan laajentamisesta annetun neuvoston asetuksen (ETY) N:o 1186/90 soveltamista koskevista yksityiskohtaisista säännöistä annetun asetuksen (ETY) N:o 344/91 muuttamisesta

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen,

ottaa huomioon yhteisön täysikasvuisten nautojen ruhojen luokitteluasteikon soveltamisalan laajentamisesta 7 päivänä toukokuuta 1990 annetun neuvoston asetuksen (ETY) N:o 1186/90(1), sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna Itävallan, Suomen ja Ruotsin liittymisasiakirjalla, ja erityisesti sen 2 artiklan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1) Komission asetuksen (ETY) N:o 344/91(2), sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna asetuksella (EY) N:o 1993/95(3), 1 ja 3 artiklassa säädetään yksityiskohtaisista säännöistä täysikasvuisten nautaeläinten ruhojen laatuluokituksen tekemiseksi, ruhojen varustamiseksi tunnistemerkinnällä ja tarkastamiseksi.

(2) Jotta voitaisiin sallia vaihtoehtoisia menetelmiä arvioida suoraan silmämääräisesti lihakkuutta ja rasvaisuutta, käyttöön voidaan ottaa tilastollisesti päteviin menetelmiin perustuvia automatisoituja luokittelutekniikoita. Automatisoitujen luokittelutekniikoiden sallimisen edellytyksenä olisi oltava tiettyjen edellytysten ja vaatimusten täyttyminen sekä luokittelun tilastollisen enimmäisvirhepoikkeaman määrittely.

(3) Laitosten, joissa käytetään automatisoituja luokittelutekniikoita lihakkuusluokan ja rasvaisuuden määrittelyssä, on varmistettava, että ruhon laatuluokka merkitään yhteisön täysikasvuisten nautaeläinten ruhojen luokitteluasteikosta 28 päivänä huhtikuuta 1981 annetun neuvoston asetuksen (ETY) N:o 1208/81(4), sellaisena kuin se on muutettuna asetuksella (ETY) N:o 1026/91(5), 3 artiklan 1 kohdan mukaisesti. Asianomaisten laitosten olisi käytettävä laatuluokan osoittamiseksi nautaeläinten tunnistus- ja rekisteröintijärjestelmän käyttöönottamisesta sekä naudanlihan ja naudanlihatuotteiden pakollisesta merkitsemisestä 17 päivänä heinäkuuta 2000 annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 1760/2000(6) I osastossa tarkoitettua järjestelmää.

(4) Jos ruhoja ei pystytä luokittelemaan automatisoidulla luokitustekniikalla teknisten ongelmien vuoksi, olisi sallittava jonkin verran joustonvaraa siten, että asianomaisten ruhojen luokitus ja tunnistemerkinnällä varustaminen tapahtuu tällöin ennen päivittäisten teurastustoimien päättymistä.

(5) Olisi säädettävä mahdollisuudesta muuttaa automatisoitujen luokittelutekniikoiden teknisiä erittelyjä luvan myöntämisen jälkeen tarkkuuden parantamiseksi. Tällaisille muutoksille on kuitenkin saatava ennakkohyväksyntä toimivaltaisilta viranomaisilta, joiden on varmistettava, että tarkkuus todellakin paranee muutosten ansiosta.

(6) On tarpeen säätää säännöllisistä paikalla tehtävistä tarkastuksista, joiden avulla automatisoitujen luokittelutekniikoiden tarkkuus varmistetaan tiettyjen erityispiirteiden osalta. Näiden tarkastusten olisi oltava erityisen taajoja luvan myöntämisen jälkeisten ensimmäisten kahdentoista kuukauden aikana.

(7) Tämän vuoksi asetus (ETY) N:o 344/91 olisi muutettava vastaavasti.

(8) Tässä asetuksessa säädetyt toimenpiteet ovat naudanlihan hallintokomitean lausunnon mukaiset,

ON ANTANUT TÄMÄN ASETUKSEN:

1 artikla

Muutetaan asetus (ETY) N:o 344/91 seuraavasti:

1) Muutetaan 1 artikla seuraavasti:

a) Muutetaan 2 kohta seuraavasti:

i) Korvataan toinen luetelmakohta seuraavasti:

"- edellä 1 kohdassa mainittujen vaatimusten lisäksi niistä on käytävä ilmi teurastamon hyväksyntänumero, eläinten tunniste- tai teurastusnumero, teurastuspäivämäärä, ruhon paino sekä tarvittaessa maininta, että luokittelu on tehty automatisoidulla luokittelutekniikalla;"

ii) Lisätään alakohta seuraavasti:"Jos luokittelu tehdään automatisoidulla luokittelutekniikalla, etikettien käyttö on pakollista."

b) Lisätään 2a kohtaan alakohta seuraavasti:"Jos ruhojen luokittelu ei onnistu automatisoidulla luokittelutekniikalla, kyseiset ruhot on luokiteltava ja varustettava tunnistemerkinnällä ennen päivittäisten teurastustoimien päättymistä."

2) Muutetaan 3 artikla seuraavasti:

a) Lisätään 1 kohdan jälkeen 1a, 1b ja 1c kohta seuraavasti:

"1a. Jäsenvaltiot voivat myöntää luvan käyttää automatisoituja luokittelutekniikoita alueellaan tai alueensa osassa. Luvan edellytyksenä on liitteessä I vahvistettujen, varmennustestiä koskevien edellytysten ja vähimmäisvaatimusten täyttyminen. Jäsenvaltioiden on toimitettava komissiolle vähintään kaksi kuukautta ennen varmennustestin alkua liitteessä II olevassa A osassa tarkoitetut tiedot. Jäsenvaltioiden on nimettävä riippumaton laitos analysoimaan varmennustestin tuloksia. Jäsenvaltioiden on toimitettava komissiolle kahden kuukauden kuluessa varmennustestin päättymisestä liitteessä II olevassa B osassa tarkoitetut tiedot.

Jos lupa käyttää automatisoituja luokittelutekniikoita perustuu varmennustestiin, jonka aikana käytettiin useita eri tarjontamuotoja, erot näiden tarjontamuotojen välillä eivät saa johtaa eroihin luokittelutuloksissa.

Komissiolle asiasta tiedotettuaan jäsenvaltiot voivat myöntää luvan käyttää automatisoituja luokittelutekniikoita alueellaan tai alueensa osassa järjestämättä varmennustestiä, mikäli tällainen lupa on jo myönnetty samalle automatisoidulle luokittelutekniikalle käytettäväksi kyseisen jäsenvaltion jossakin toisessa osassa tai jossakin toisessa jäsenvaltiossa sellaisen varmennustestin perusteella, jonka otantaa viranomaiset pitävät asianomaisessa jäsenvaltiossa tai sen osassa teurastettujen täysikasvuisten nautaeläinten osalta edustavana laatuluokan, lihakkuusluokkien ja rasvaisuuden suhteen.

Automatisoidulla luokittelutekniikalla tehty luokittelu pätee ainoastaan, jos tarjontamuoto on sama kuin varmennustestin aikana käytetty tarjontamuoto.

1b. Laitosten, joissa ruhoja luokitellaan automatisoiduilla luokittelutekniikoilla, on:

- osoitettava ruhon luokka; tätä varten on käytettävä asetuksen (EY) N:o 1760/2000 I osastossa tarkoitettua nautaeläinten tunnistus- ja rekisteröintijärjestelmää,

- pidettävä päivittäistä kirjaa automatisoitujen luokittelutekniikoiden toiminnasta, myös erityisesti havaituista puutteista ja tarpeen mukaan toteutetuista toimista.

1c. Luvan saaneen automatisoidun luokittelutekniikan teknisiä erittelyjä voidaan muuttaa ainoastaan asianomaisen jäsenvaltion toimivaltaisten viranomaisten suostumuksella ja mikäli todistetaan, että tällaisten muutosten ansiosta tarkkuus paranee varmennustestissä saavutettuun tarkkuuteen verrattuna.

Jäsenvaltioiden on ilmoitettava komissiolle mahdollisista hyväksymistään muutoksista."

b) Muutetaan 2 kohta seuraavasti:

a) Korvataan kolmas alakohta seuraavasti:"Kaikissa ruhoja automatisoiduilla luokittelutekniikoilla luokittelevissa laitoksissa on tehtävä vähintään kuusi tarkastusta vuosineljänneksen aikana 12 ensimmäisen kuukauden kuluessa 1a kohdassa tarkoitetun luvan myöntämisestä. Tämän jälkeen tarkastuksia on tehtävä vähintään kahdesti vuosineljänneksen aikana kaikissa ruhoja automatisoiduilla luokittelutekniikoilla luokittelevissa laitoksissa. Jokaiseen tarkastukseen on sisällytettävä vähintään 40 sattumanvaraisesti valittua ruhoa. Tarkastuksissa on todennettava erityisesti:

- ruhon luokka,

- automatisoidun luokittelutekniikan tarkkuus käyttämällä liitteessä I olevassa 3 kohdassa tarkoitettua piste- ja raja-arvojärjestelmää,

- tarjontamuoto,

- automatisoidun luokittelutekniikan päivittäinen kalibrointi sekä muut tekniset yksityiskohdat, jotka ovat olennaisia varmistettaessa, että automatisoidulla luokittelutekniikalla saavutettu tarkkuus vastaa vähintään varmennustestissä saavutettua tarkkuutta,

- 1b kohdassa tarkoitetut päivittäiset tarkastusraportit.

Jos tarkastuslaitos on sama kuin ruhojen luokittelusta ja tunnistemerkinnällä varustamisesta vastaava laitos tai jos se ei kuulu julkisyhteisöön, viranomaisen on valvottava toisessa ja kolmannessa alakohdassa säädettyjä tarkastuksia fyysisesti samoin edellytyksin vähintään vuosittain. Kyseiselle viranomaiselle on tiedotettava säännöllisesti tarkastuslaitoksen työn tuloksista."

b) Korvataan neljännen alakohdan b alakohta seuraavasti:

"b) 1 ja 1a kohdassa säädetyt luvat voidaan peruuttaa."

3) Lisätään tämän asetuksen liitteet I ja II liitteiksi I ja II.

2 artikla

Tämä asetus tulee voimaan kolmantena päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty Brysselissä 7 päivänä heinäkuuta 2003.

Komission puolesta

Franz Fischler

Komission jäsen

(1) EYVL L 119, 11.5.1990, s. 32.

(2) EYVL L 41, 14.2.1991, s. 15.

(3) EYVL L 194, 17.8.1995, s. 7.

(4) EYVL L 123, 7.5.1981, s. 3.

(5) EYVL L 106, 26.4.1991, s. 2.

(6) EYVL L 204, 11.8.2000, s. 1.

LIITE I

"LIITE I

Edellytykset ja vähimmäisvaatimukset luvan saamiseksi käyttää automatisoituja luokittelutekniikoita

1. Asianomaisten jäsenvaltioiden on järjestettävä varmennustesti. Testin arvioivassa varmennuslautakunnassa on oltava vähintään viisi asiantuntijaa, joilla on pätevyys luokitella täysikasvuisten nautaeläinten ruhoja. Kahden lautakunnan jäsenen on tultava testin tekevästä jäsenvaltiosta. Varmennuslautakunnan muiden jäsenten on kunkin tultava eri jäsenvaltiosta. Varmennuslautakunnassa on oltava pariton määrä asiantuntijoita. Komission yksiköt ja muiden jäsenvaltioiden asiantuntijat voivat osallistua varmennustestiin havainnoijina.

Varmennuslautakunnan jäsenet työskentelevät riippumattomina ja nimettöminä.

Asianomaisten jäsenvaltioiden on nimettävä varmennustestiä varten koordinaattori, joka/jolla:

- ei voi olla varmennuslautakunnan jäsen,

- on riittävä tekninen tietämys ja täysi riippumattomuus,

- seuraa varmennuslautakunnan jäsenten riippumattomuutta ja työskentelyä nimettömänä,

- kerää varmennuslautakunnan jäsenten luokittelutulokset ja automatisoiduilla luokittelutekniikoilla saadut tulokset,

- varmistaa, että automatisoiduilla luokittelutekniikoilla saadut tulokset eivät ole koko varmennustestin aikana muiden varmennuslautakunnan jäsenten tai muiden osapuolten käytettävissä,

- validoi kunkin ruhon luokittelun ja voi päättää myöhemmin täsmennettävin puolueettomin perustein hylätä ruhot otannasta.

2. Varmennustestiä varten:

- kukin lihakkuus- ja rasvaisuusluokka jaetaan kolmeen alaluokkaan,

- tarvitaan vähintään 600 validoitua ruhoa,

- ruhoista, jotka kelpaavat luokiteltaviksi automatisoiduilla luokittelutekniikoilla, hylätään enintään viisi prosenttia.

3. Kaikkien validoitujen ruhojen osalta varmennuslautakunnan jäsenten saamien tulosten keskiarvoa pidetään ruhojen oikeana luokkana.

Automatisoidun luokittelutekniikan suorituskyvyn arvioimiseksi automatisoidun luokittelulaitteen tuloksia verrataan kunkin validoidun ruhon osalta varmennuslautakunnan tulosten keskiarvoon. Automatisoidulla luokittelutekniikalla tehdyn luokittelun tarkkuus määritellään jäljempänä esitetyn pistejärjestelmän mukaisesti:

>TAULUKON PAIKKA>

Jotta automatisoitu luokittelutekniikka voidaan hyväksyä, sen on saatava vähintään 60 prosenttia enimmäispisteistä lihakkuuden ja rasvaisuuden osalta.

Lisäksi automatisoidulla luokittelutekniikalla tehdyn luokituksen on noudatettava seuraavia raja-arvoja:

>TAULUKON PAIKKA>"

LIITE II

"LIITE II

A. Tiedot, jotka jäsenvaltioiden on toimitettava sellaisten varmennustestien järjestämisen osalta, jotka pidetään luvan saamiseksi käyttää automatisoituja luokittelutekniikoita

- päivämäärät, joina varmennustesti tehdään,

- yksityiskohtainen kuvaus jäsenvaltiossa tai sen osassa luokitelluista täysikasvuisten nautaeläinten ruhoista,

- ruhojen otannassa käytettyjen tilastollisten menetelmien on oltava asianomaisessa jäsenvaltiossa tai sen osassa teurastettujen täysikasvuisten nautaeläinten osalta edustavia laatuluokan, lihakkuusluokkien ja rasvaisuuden suhteen,

- teurastamoiden, joissa varmennustesti tehdään, nimet ja osoitteet, selvitys prosessointilinjojen järjestelyistä ja suorituskyvystä, myös prosessointinopeus tunnissa,

- varmennustestissä käytettävät tarjontamuodot,

- kuvaus automatisoidusta luokittelulaitteesta ja sen teknisistä ominaisuuksista, erityisesti laitteen turvallisuus kaikenlaisessa käsittelyssä,

- asianomaisten jäsenvaltioiden nimeämät hyväksytyt asiantuntijat, jotka ottavat osaa varmennustestiin lautakunnan jäseninä,

- varmennustestin koordinaattori, joka voi osoittaa riittävän teknisen tietämyksen ja täyden riippumattomuuden,

- varmennustestin tulokset analysoivan, asianomaisen jäsenvaltion nimeämän riippumattoman laitoksen nimi ja osoite.

B. Tiedot, jotka jäsenvaltioiden on toimitettava sellaisten varmennustestien tulosten osalta, jotka pidetään luvan saamiseksi käyttää automatisoituja luokittelutekniikoita

- jäljennökset luokittelulomakkeista, jotka varmennuslautakunnan jäsenet ja koordinaattori ovat täyttäneet ja allekirjoittaneet varmennustestin aikana,

- jäljennös automatisoidulla luokittelutekniikalla saaduista luokittelutuloksista, jotka koordinaattori on allekirjoittanut varmennustestin aikana,

- koordinaattorin raportti varmennustestin järjestelyistä ottaen huomioon liitteessä I vahvistetut edellytykset ja vähimmäisvaatimukset,

- komission hyväksymän metodologian mukainen määrällinen analyysi varmennustestin tuloksista, myös kunkin asiantuntijaluokittelijan saamista luokittelutuloksista ja automatisoidulla luokittelutekniikalla saaduista tuloksista. Tässä analyysissa käytetyt tiedot on toimitettava komission hyväksymässä sähköisessä muodossa,

- automatisoitujen luokittelutekniikoiden tarkkuus liitteessä I olevan 3 kohdan mukaisesti."

Top